Αρχική Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφώνΆρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμωνΣχόλιο του χρήστη ΘΕΡΑΠΩΝ | 9 Φεβρουαρίου 2013, 07:54
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
A) Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι εκτός πραγματικότητας αλλά και εκτός πνεύματος συμμόρφωσης προς την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλοντας με απερίγραπτη προχειρότητα «ποιοι μπορούν να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο ελέγχου τροφίμων και ποιοι έχουν την αρμοδιότητα της πραγματοποίησης εργαστηριακών αναλύσεων τροφίμων επί αμοιβή». Όπως έχει διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και η διεθνής την ευθύνη τόσο της διεύθυνσης εργαστηρίου τροφίμων όσο και της εκτέλεσης των αναλύσεων έχουν «όσοι διαθέτουν επικυρωμένες μεταπτυχιακές σπουδές και ειδικές εξειδικεύσεις» πιστοποιημένες από επίσημους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων χωρών. Β) Επίσης, όλοι οι εργαστηριακοί στη συνέχεια της επαγγελματικής τους καριέρας πρέπει να «είναι σε θέση να αποδεικνύουν διαρκώς την επάρκεια και την ικανότητά τους να πραγματοποιούν τις αναλύσεις για τις οποίες έχουν την πιστοποίησή τους» από τον ΕΣΥΔ. Γ) Η κοινοτική νομοθεσία είναι απόλυτα σαφής και περιγράφει λεπτομερώς «ποιοι και κάτω από ποιες προϋποθέσεις δύνανται να πραγματοποιούν αναλύσεις τροφίμων όπως, φυσικοχημικές αναλύσεις, αναλύσεις προσδιορισμού χημικών καταλοίπων (προσθετικών, φαρμάκων, ρύπων περιβάλλοντος κλπ), μικροβιολογικές, αναλύσεις μοριακής βιολογίας, γενετικής μηχανικής κλπ». Δ) Από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ (Κύκλοι σπουδών Ι, ΙΙ & IV) & του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκύπτει ότι οι κτηνίατροι εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της υγιεινής και της τεχνολογίας τροφίμων ζωικής προελεύσεως, της υγιεινής και της τεχνολογίας του γάλακτος, στις βασικές αρχές της χημείας τροφίμων και τις φυσικοχημικές μεθόδους εξέτασης των τροφίμων. Ε) Επιπρόσθετα, από τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 και ειδικότερα του άρθρου 12 παράγραφος 3, στις επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων περιλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου ελέγχου τροφίμων καθώς σαφέστατα ορίζει τα αντικείμενα της ειδικότητας τους αλλά και τα αντικείμενα των άλλων κλάδων.Επιπλέον, για την ενημέρωσή σας άλλα και όποιων άλλων έχουν εμπλακεί στη σύνταξη του συγκεκριμένου άρθρου 55, και προκειμένου να διαφανεί ο ρόλος του ΕΛΛΗΝΑ κτηνιάτρου στην υγιεινή, στην τεχνολογία και στον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης (όπως άλλωστε γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο) οφείλουμε επιπλέον να σας πληροφορήσουμε τα εξής: α .- Πάνω από 200 χρόνια στην Ευρώπη και από την εποχή του Όθωνα στην Ελλάδα, ο κτηνιατρικός κλάδος ασχολείται με τη παραγωγή -μεταποίηση(τεχνολογία) και τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης. β.- Το τρίτο σε παγκόσμιο επίπεδο βιβλίο που κυκλοφόρησε (το 1887) και αφορούσε στην υγιεινή του κρέατος ήταν ελληνικό, του κτηνιάτρου Γ. Πιλάβιου. γ.- Οι κτηνίατροι δημόσιοι υπάλληλοι, ασχολούνται κατά ποσοστό περισσότερο του 35% του χρόνου τους με την επιθεώρηση και τον έλεγχο των τροφίμων σε εργαστηριακό επίπεδο, όχι μόνο σε εξετάσεις ρουτίνας άλλα και έρευνας -ΑΣΤΥΚΤΙΝΙΑΤΡΟΙ-ΕΦΕΤ-Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ κ.τ.λ. δ.- Υπάρχουν ανά την χώρα πληθώρα ιδιωτικών και διαπιστευμένων εργαστηρίων που ιδρύθηκαν και διευθύνονται αποκλειστικά από Κτηνιάτρους και τα πρώτα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων ήταν τα κτηνιατρικά. ε.- Στο 5ετές πρόγραμμα σπουδών των Κτηνιατρικών Σχολών, περίπου 15% του συνόλου των μαθημάτων αφορούν αποκλειστικά στα τρόφιμα και στον έλεγχό τους. ζ.- Το 35% εκτός του προηγουμένου ποσοστού αφορούν σε μαθήματα που υποστηρίζουν τα προηγούμενα. η.- Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιστημονικών συγγραμμάτων που αφορούν στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν ως συγγραφείς κτηνιάτρους. θ.- Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει σαφέστατα τα καθήκοντα των κτηνιάτρων γύρω από τα τρόφιμα αλλά και πιο συγκεκριμένα ο Καν. 178/2002 του οποίου καταργούνται άρθρα αναφέρει κατηγορηματικά (άρθρα 59, 60 & 61) ότι «Με την επιφύλαξη ……………, όταν ένα κράτος μέλος είναι της άποψης ότι μέτρο που έχει ληφθεί από άλλο κράτος μέλος στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων ΔΕΝ συμβιβάζεται με τον παρόντα κανονισμό ή ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, η οποία ενημερώνει αμέσως το άλλο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος. Ας ενδιαφερθούμε με την διασταλτική έννοια με στόχο την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και όχι μόνο την ικανοποίηση συμφερόντων υποομάδων με φωτογραφικές διατάξεις . Ευχαριστώ για τον χρόνο σας