Αρχική Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφώνΆρθρο 03: Αρμόδιες ΑρχέςΣχόλιο του χρήστη ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ | 9 Φεβρουαρίου 2013, 13:31
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Όλη η νομοθεσία του "Πακέτου Υγιεινής" για τα τρόφιμα περιλαμβάνει την έννοια της "αρμόδιας αρχής" η οποία ορίζεται ως η κεντρική αρχή κράτους μέλους που είναι αρμόδια να εξασφαλίζει την τήρηση των απαιτήσεων του Καν.852/2004 (άρθρο 2 του εν λόγω Κανονισμού )και τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων (άρθρο 2 του Καν. 854/2004) ή κάθε αρχή στην οποία η πρώτη έχει μεταβιβάσει την αρμοδιότητα αυτή. Με απλά λόγια το κράτος μέλος οφείλει : (α) να έχει μία κεντρική αρμόδια αρχή και (β) να μεταβιβασθεί η αρμοδιότητα του ελέγχου . Ο ορισμός δύο κεντρικών αρμόδιων αρχών ( δεν θα σχολιάσω τα αίτια )με την ΚΥΑ 88/2006 ήταν μεγάλο σφάλμα και οδήγησε σε αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων , έλλειψη συντονισμού και μειωμένη αποτελεσματικότητα . Η φιλοσοφία ενιαίος έλεγχος του τροφίμου "από το χωράφι στο πιάτο" και η κοινοτική νομοθεσία αλλά και η κοινή λογική οδηγούν στο ότι πρέπει να ορισθεί ΜΙΑ κεντρική αρμόδια αρχή ( δεν θα μπώ στη διαδικασία της ονομασίας : ΕΦΕΤ ή κάπως αλλιώς ) η οποία θα συντονίζει το έργο , με περιφερειακές διευθύνσεις σε κάθε περιφέρεια και τμήματα σε κάθε περιφερειακή ενότητα όπου θα μεταβιβασθεί και η αρμοδιότητα του ελέγχου. Στη δομή αυτή μπορούν να ενταχθούν και τα περιφερειακά εργαστήρια για την απαραίτητη εργαστηριακή υποστήριξη . Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθούν : (α) προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο , (β) καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων (ανθρωπίνων και τεχνικών ), και (γ) μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα (το σημαντικότερο ) δεδομένου ότι λόγω αποφυγής των αλληλοεπικαλύψεων και της καλύτερης οργάνωσης θα υπάρχει έλεγχος σε μεγαλύτερο πεδίο επιχειρήσεων.