Αρχική Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφώνΆρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμωνΣχόλιο του χρήστη ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ | 11 Φεβρουαρίου 2013, 14:50
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Καταθέτω και γω με τη σειρά μου τις επιφυλάξεις - ενστάσεις για τη διατύπωση του άρθρου 55. Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού, δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις. Με το παρόν άρθρο και τη διατύπωση αυτή φαίνεται ότι οι συγγραφείς του άρθρου αντιμετωπίζουν τη χημική, μοριακή και μικροβιολογική ανάλυση των τροφίμων σαν άλλη μια γραφειοκρατική διαδικασία όπου ο απόφοιτος των συγκεκριμένων τμημάτων θα μπορεί να εκτελεί, να υπογράφει και να διευθύνει δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια. Οι εμπνευστές του άρθρου αποκαλύφθηκαν.... Δεν είναι άλλοι παρά το ΓΕΩΤΕΕ..... Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όλο το άρθρο αφορά τη διεύθυνση των δημόσιων εργαστηρίων που εκτελούν αναλύσεις σχετικές με τα τρόφιμα..... Σε καμιά ιδιωτική εταιρία κανείς δε θα έβαζε ένα απόφοιτο Γεωπονικής να υπογράφει χημικές και άλλες αναλύσεις μόνο και μόνο επειδή είναι απόφοιτος Γεωπονικής και μάλιστα συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Η προϊστάμενη αρχή, η διεύθυνση, στις αναλύσεις που έχουν με την ασφάλεια των τροφίμων, με την ασφάλεια των καταναλωτών, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσα από το γραφειοκρατικό πρίσμα..... Δεν είναι ο προϊστάμενος μιας ακόμα υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ που υπογράφει στο τέλος ο διευθυντής τα έγγραφα-έντυπα της εσωτερικής αλληλογραφίας. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αφορούν ανθρώπινες ζωές, αφορούν την προστασία του καταναλωτή..... Γι αυτό σας καλώ να το αποσύρετε, να κληθούν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον έλεγχο των τροφίμων στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων βασιζόμενες σε αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και ουσιαστικά επαγγελματικά προσόντα. Επιπλέον, να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η νομιμότητα ως προς την εθνική νομοθεσία, αλλά κυρίως την κοινοτική νομοθεσία όπου καθορίζονται επακριβώς τα επιστημονικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας επιστήμονας προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί αναλύσεις και να διευθύνει εργαστήριο τροφίμων. Για μια φορά, ας υπερβούμε τα όσα μας έφεραν πίσω, τα όσα φρέναραν την ανάπτυξη στον τόπο μας Με εκτίμηση, Γιάννης Σαρηγιάννης Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Παν. Πατρών