Αρχική Τμήμα Ι: Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία - Οδηγίες Ολοκληρωμένης ΦυτοπροστασίαςΆρθρο 01: Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας – ΑμπέλουΣχόλιο του χρήστη Βαγγέλης Αλατσατιανός | 22 Αυγούστου 2013, 11:32
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Σχόλια όσο αφορά τις «Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας Αμπέλου» Σελίδα 2 Θέση εγκατάσταση αμπελώνα: Αναφέρεται η φράση :μακριά από την επίδραση της θάλασσας και γενικότερης ατμοσφαιρικής υγρασίας – μη δόκιμος όρος Θεωρώ ότι πρέπει να γραφτεί ως εξής: Το αμπέλι καλλιεργείται σε ποικίλες θέσεις. Συνήθως εγκαθίστανται σε υψόμετρο των 100 – 600μ.( Σε περιοχές με παγετούς νωρίς την άνοιξη αποφεύγεται η καλλιέργειά του. ) Αναφέρεται η φράση :Η κατεύθυνση των σειρών θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η καλλίτερη κυκλοφορία του αέρα και η αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Η κατεύθυνση των σειρών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ανάγλυφο, καύσωνες κτλ) και πρέπει να γραφτεί: Η γραμμή φύτευσης για εδάφη με κλίση από 4-14% ακολουθεί τις ισοϋψείς, ενώ για κλίσεις εδάφους μικρότερες του 4% σε επίπεδα εδάφη και σε περιοχές με ήπιο καλοκαίρι η γραμμή φύτευσης έχει τη διεύθυνση βορά – νότου ενώ στις θερμές περιοχές με καύσωνες ( πχ Κρήτη) έχει τη διεύθυνση ανατολής – δύσης. (Όταν η γραμμή φύτευσης έχει προσανατολισμό βορρά – νότου τα σταφύλια εκτείθονται μεγαλύτερο χρόνο στον ήλιο, επιθυμητό για τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Αντίθετα στις νότιες περιοχές ο προσανατολισμός των γραμμών ανατολής – δύσης εκθέτουν τα σταφύλια λιγότερο χρόνο στο ήλιο προστατεύοντάς τα από τους καλοκαιρινούς καύσωνες) Το παραπάνω έχει ισχύ για τις γραμμικές φυτεύσεις. Σελίδα 2 : Έδαφος Το αμπέλι καλλιεργείται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών Το έδαφος δεν είναι βασικός περιοριστικός παράγοντας για την εγκατάσταση αμπελώνα. Όσο αφορά το pH σήμερα δεν έχει να κάνει με τις ευρωπακές ποικιλίες αλλά με τα υποκείμενα. Θεωρώ ότι η σχετική παράγραφος να γραφτεί ως εξής: Το αμπέλι αναπτύσσεται και καρποφορεί σε όλους τους τύπους των εδαφών με εξαίρεση τα αλατούχα και αυτά που νεροκρατούν.( Το έδαφος είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές που καθορίζει την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο σταφύλι, κρασί) όπως και την ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων). Περιοριστικός παράγοντας για την εγκατάσταση ενός αμπελώνα είναι οι ακραίες κλιματικές συνθήκες που μπορεί να επικρατούν σε μια περιοχή (Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, συνεχείς άνεμοι την άνοιξη και το καλοκαίρι , παγετοί νωρίς την άνοιξη κτλ). Σελίδα 3: Η φράση: Προετοιμασία εγκατάστασης─Προεργασία εδάφους πρέπει να γραφτεί ως εξής: Α΄ εγκατάσταση αμπελώνα – Προετοιμασία εδάφους Πρέπει να γίνει διαφοροποίηση της προετοιμασίας του εδάφους ανάλογα με την προηγούμενη καλλιέργεια. Επίσης με βάση νόμου για την εγκατάσταση ενός νέου αμπελώνα υποχρεούται ο παραγωγός να κάνει ανάλυση εδάφους για ολικό και ενεργό ασβέστιο και για ύπαρξη νηματωδών. Στην παράγραφο πρέπει να προστεθεί: Αν στο χωράφι υπάρχει πολυετή καλλιέργεια ή αυτοφυή πολυετή βλάστηση γίνεται απομάκρυνση όλων των φυτικών υπολειμμάτων (ρίζες, κλαδιά κτλ) και σπέρνεται το χωράφι τουλάχιστον για ένα χρόνο με κάποιο φυτό της οικογένειας gramineae ή leguminoase. Σε περίπτωση που το χωράφι καλλιεργούνταν με ετήσιες καλλιέργειες γίνεται αργά την άνοιξη – αρχές καλοκαίρι βαθιά άροση και φύτευση της αμπέλου την επόμενη άνοιξη. Η βαθιά άροση γίνεται σε βάθος 40 – 70 εκ και όχι < των 40εκ. Το βάθος καθορίζεται από τη δομή του εδάφους. Στα βαριά εδάφη το βάθος είναι μεγαλύτερο από ότι στα αμμώδη και κροκαλοειδή. Επιβάλλεται εδαφολογική ανάλυση για τον προσδιορισμό τουλάχιστον του ολικού και ενεργού ασβεστίου και εργαστηριακή ανάλυση για την ύπαρξη νηματωδών.( Η επιλογή του υποκειμένου γίνεται βάση του ολικού και ενεργού ασβεστίου που υπάρχει στο έδαφος, ενώ η ύπαρξη νηματωδών καθιστού απαγορευτική τη φύτευση πριν περάσουν πέντε χρόνια και το χωράφι καλλιεργείται με σιτηρά). Σελίδα 3: Επιλογή ποικιλίας – Φυτών Στα κριτήρια επιλογής φυτών και υποκειμένων πρέπει να γραφτούν και τα παρακάτω: Γονιμότητα του εδάφους (Στα γόνιμα εδάφη επιλέγονται συνήθως επιτραπέζιες ποικιλίες και οινοποιήσιμες στα λιγότερα γόνιμα). Προσαρμοστικότητα της ποικιλίας (Λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικοί παράγοντες της περιοχής) Γεωγραφική καταγωγή της ποικιλίας /σήμανση του παραγόμενου προϊόντος (Προϊόντα ΠΟΠ. Στις περιοχές ΠΟΠ καλλιεργούνται συγκεκριμένες ποικιλίες). Πρωιμότητα της περιοχής (για επιτραπέζια σταφύλια). (Σε πρώιμες περιοχές φυτεύονται πρώιμες ποικιλίες). Ζήτηση των προϊόντων από τους καταναλωτές (Πολλές φορές η υψηλή ζήτηση κάποιας ποικιλίας οδηγεί τους αμπελοκαλλιεργητές σε φύτευση ποικιλιών μικρής προσαρμοστικότητας στην περιοχή τους με άμεσο αποτέλεσμα αύξηση του κόστους παραγωγής ). Σελίδα 4 Η φράση: Προτιμώνται προς φύτευση τα έριζα εμβολιασμένα φυτά, των οποίων ……… Πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση : Κριτήρια επιλογής φυτών για την εγκατάσταση νέου αμπελώνα: Σελίδα 4: Επιλογή φυτών κριτήριο 5 στη φράση : τα φυτά να έχουν καλό σημείο συγκόλλησης υποκειμένου και ποικιλίας, καλά διακλαδισμένη ρίζα και συνολικό μήκος τουλάχιστον 35cm.. Στο εμπόριο τα εμβολιασμένα φυτά έχουν δύο μήκη 20 εκ. και 30 εκ. Δεν υπάρχουν φυτά μεγαλύτερα των 35 εκ. Θεωρώ ότι πρέπει να διαγραφτεί. Σελίδα 4: Η φράση: Φύτευση – σχήμα καλλιέργειας, πρέπει να γραφτεί: Φύτευση – Διαμόρφωση αμπελώνα Επίσης: Πρέπει να γραφτεί ότι η φύτευση πραγματοποιείται τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Δεν υπάρχουν φυτά στην αγορά τους μήνες Δεκέμβριο / Ιανουάριο. Επίσης πρέπει να γραφτεί ως διόρθωση η φράση: Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν έριζα μοσχεύματα υποκειμένου η εγκατάσταση της επιθυμητής ποικιλίας γίνεται με ημιμαγιόρκειο εμβολιασμό τον Αυγούστου. Σελίδα 5: Άρδευση Θεωρώ ότι πρέπει να γραφτεί ως εξής: Το αμπέλι παραδοσιακά καλλιεργείται σε ξηροθερμικές περιοχές. Οι απατήσεις του σε νερό εξαρτάται από την καλλιεργούμενη ποικιλία, την κατεύθυνση της παραγωγής, τον τύπο εδάφους, το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης, την επιθυμητή ποιότητα. (Οι αμπελώνες για παραγωγή κρασιού από ντόπιες ποικιλίες συνήθως είναι ξηρικοί, στα σταφιδάμπελα η ποσοτική παραγωγή σχετίζεται με την άρδευση ενώ οι επιτραπέζιες ποικιλίες, κυρίως οι όψιμες απαιτούν άρδευση για την απόκτηση επαρκούς ποιοτικής και ποσοτικής παραγωγής). Οι απαιτήσεις του φυτού σε νερό διαφοροποιούνται στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. (Κατά το στάδιο ανάπτυξης των βλαστών αρχίζουν να αυξάνονται οι απαιτήσεις του φυτού σε νερό φτάνοντας το μέγιστο στο στάδιο ανάπτυξης της ράγας και αρχίζουν να μειώνονται από το γυάλισμα προς την ωρίμανση). Υπερβολική άρδευση μειώνουν την αντοχή του στις ασθένειες, καθυστερούν την ωρίμανση και μειώνουν ποιοτικά την παραγωγή. Σελίδα 5: Έλεγχος ζιζανίων Πρέπει να προστεθεί: Σε νέες εγκατεστημένες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα επαφής. Όταν το φυτό βρίσκεται στη βλαστική περίοδο κατά την εφαρμογή δεν πρέπει να διαβρέχονται τα φύλλα της καλλιέργειας με το ψεκαστικό υγρό. Από το τρίτο έτος εγκατάστασης της καλλιέργειας μπορεί να χρησιμοποιούνται και διασυστηματικά ζιζανιοκτόνα