Αρχική ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΛΓΟ)Άρθρο 04 – Πόροι – Οικονομική ΔιαχείρισηΣχόλιο του χρήστη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος | 6 Μαρτίου 2018, 14:38
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Συμβολή στη Δημόσια Διαβούλευση από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) Με τον υπό διαβούλευση νόμο συνεχίζεται η επιβολή της ειδικής εισφοράς υπερ του νέου οργανισμού η οποία υπολογίζεται γενικά σε ποσοστό 0.2% στην ανά κιλό αξία όλων των ειδών κρεάτων. Η ΕΔΟΚ είχε επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στην συνέχιση της απαίτησης της ειδικής εισφοράς, ιδίως μετά τη συγχώνευση των υπηρεσιών του ΕΛΟΓΑΚ στον νέο οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η ΕΔΟΚ συμφωνεί με την ειδική νομική επιχειρηματολογία που περιλαμβάνεται στην Αίτηση Ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας Θράκης και Θεσσαλίας, την οποία δεν επιθυμούμε να επαναλάβουμε. Τονίζουμε όμως και εμείς πως η εν λόγω ειδική εισφορά δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ανταποδοτική και συνεπώς υποστηρίζουμε την κατάργησή της στο προτεινόμενο πλαίσιο λειτουργίας του νέου οργανισμού. Η ΕΔΟΚ έχοντας ως μέλη της την πλειοψηφία των επαγγελματικών φορέων του τομέα του κρέατος, γνωρίζει πολύ καλά την οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η εν λόγω εισφορά στις επιχειρήσεις χωρίς να πείθει πως προσφέρει κάποια συγκεκριμένη ανταποδοτική ωφέλεια στον κλάδο. Αντίθετα δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα σε κάθε προσπάθεια αναζήτησης πόρων από τους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος για την λειτουργία των οργανώσεών τους, δεδομένου ότι επιβαρύνονται ήδη με μεγάλα ποσά τα οποία μάλιστα είναι και απαιτητά μέσω του φορολογικού μηχανισμού. Συνεπώς η κατάργησή της, εκτός από τη σημαντική ελάφρυνση των οικονομικών βαρών των επαγγελματικών φορέων, θα δημιουργήσει και προϋποθέσεις καλλίτερης συνεργασίας μεταξύ των κλάδων και μεταξύ των υπηρεσιών και των κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κρέατος και θα αποβεί τελικά ωφέλιμη στην Εθνική Οικονομία.