1.Από την απαγόρευση που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 12, εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων που διέπονται από ειδικές διατάξεις.
2. Οι διατάξεις του άρθρου 12 εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του άρθρου 7 του παρόντος νόμου καθώς και των ειδικών διατάξεων που αφορούν στα άλογα ιπποδρομιών και στις ιπποδρομίες
Να μην εξαιρεθούν τα pet shops. Τα ζώα δεν είναι εμπορεύσιμα αντικείμενα.
Να γίνονται αυστηροί και τακτικοί έλεγχοι από εξειδικευμένο προσωπικό σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία και εκτροφεία θηραμάτων.
Να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο οι ζωολογικοί κήποι που εξυπηρετούν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και που συμμετέχουν σε προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών.
Τα ενυδρεία να συμμετέχουν και αυτά σε προγράμματα προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας και να μην έχουν κητώδη και θηλαστικά. Να εξυπηρετούν για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς χωρίς επιδείξεις και θεάματα.
Ζωολογικοί κήποι, ενυδρεία, καταστήματα πώλησης ζώων, εκτροφεία θηραμάτων.
Κυρίως τα τρία πρώτα είναι φυλακές και κολαστήρια. Καταργήστε τα!
Φοβάστε μήπως δεν σας ψηφίσουν; Ε και λοιπόν; Ουδείς αναντικατάστατος.
τα καταστήματα ζώων πιθανώς έχουν προδιαγραφές από άλλη νομοθεσία, αλλά αυτές πρέπει να τηρούνται και ίσως πρέπει και ν’αναθεωρηθούν (στιβαγμένα ζώα στη βιτρίνα σε μικρά κλουβιά μέσα στη ζέστη πολλές φορές, κάτι μαγαζιά ημι-υπόγεια της συμφοράς [ιδίως τα παλιότερα] κλπ.)
Με τα πόνι σε διάφορες εκδηλώσεις (π.χ. Χριστουγεννιάτικες γιορτές δήμων) όπου τώρα ανεβαίνεις συνήθως δωρεάν αλλά πληρώνεις τη φωτό (αν θες) στο φωτογράφο, τι θα γίνει; Θα θεωρηθεί παράνομο; Αν ναι, μπορεί να οδηγήσει ίσως και σε εγκατάληψη ή θανάτωση τους (όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι έγινε με πολλά σκυλιά Χάσκι στον Καναδά όταν τέλειωσαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και δεν χρειαζόταν πια τόσσα πολλά)
Να απαγορευθεί ΠΛΗΡΩΣ η πώληση κατοικιδιων απο τα pet shop .
Δεν ελέγχονται τα κουτάβια , οι ιδιοκτήτες των pet shop δεν έχουν πολλές φορές ΚΑΝ ΧΑΡΤΙΑ του σκυλιού που θα σου πουλήσουν- αποδεικτικό pedigree ώστε να ξέρεις ότι είναι ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ(για αυτό το πληρώνεις κι όλας),δεν κάνουν εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία στα κουτάβια πριν τα βάλουν για πώληση,με αποτέλεσμα πολλά κουτάβια να πωλούνται άρρωστα…πού να σταματήσω;
Ο μόνος διαλλακτικός τρόπος είναι:
Οι ιδιοκτήτες pet shop να είναι σε επαφή με τους ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ που είναι γραμμένοι και στον ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Και όταν κάποιος πάει και ζητήσει ένα καθαρόαιμο κουτάβι,να έρθει σε επαφή ο ιδιοκτήτης του pet shop με τον κυνολογικό όμιλο, να μάθει για την ράτσα που τον ενδιαφέρει και να φέρει το κουτάβι στο pet shop προς πώληση στον ενδιαφερόμενο-μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται και που ο εκτροφέας ΟΦΕΙΛΕΙ να τα δώσει.
ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ.
Το τσιπάρισμα του κουταβιού να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ απο τον ιδιοκτήτη του pet shop προς τον αγοραστή και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία συναλλαγής να έχουν περαστεί στο τσιπ του κουταβιού όλα τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη,μαζί με το ΑΦΜ του.(ταυτότητες αλλάζουν πολλοί, ΑΦΜ ΠΟΤΕ!)
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΑ
Μπορεί μία επίσκεψη στο δελφινάριο να ακούγεται διασκεδαστική εμπειρία, αλλά η αιχμαλωσία είναι ένα μαρτύριο για τα ζώα που κανονικά θα είχαν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια ωκεανού για να κολυμπήσουν.
Το να διατηρούμε τα δελφίνια σε δεξαμενές που συχνά δεν είναι μεγαλύτερες από μία πισίνα και να τους στερούμε οποιοδήποτε από τα φυσικά ερεθίσματα που θα βίωναν στη φύση μπορεί να θεωρηθεί μόνο απάνθρωπο σε σχεδόν αδιανόητο επίπεδο!
Τα δελφινάρια δεν μπορούν να προσφέρουν το χώρο, τα κοινωνικά δίκτυα και τις φυσικές συνθήκες που χρειάζονται τα ζώα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν, να εξαντλούνται από τις συνθήκες αιχμαλωσίας και να πεθαίνουν πρόωρα.
Για ένα δελφίνι, η πισίνα είναι ένα κλουβί. Αυτά τα γρήγορα ζώα, τα οποία όταν είναι ελεύθερα σχηματίζουν πολύπλοκες κοινωνικές ομάδες, δεν μπορούν να συμπεριφέρονται φυσιολογικά όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Τα ποσοστά θνησιμότητας και η αφύσικη συμπεριφορά των αιχμάλωτων δελφινιών, αποδεικνύουν
ότι η έλλειψη διέγερσης τους προκαλεί τρομερό στρες. Το κολύμπι αδιάκοπα σε κύκλους είναι μία μόνο ένδειξη της πλήξης και του ψυχολογικού άγχους.
Τα δελφίνια στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να κολυμπήσουν μέχρι 40 μίλια την ημέρα.
Σύμφωνα με την Humane Society των ΗΠΑ,
http://www.hsus.org/marine_mammals/what_are_the_issues/marine_mammals_in_captivity/ οι φάλαινες και τα δελφίνια στη θάλασσα δαπανούν μόνον το 10% έως 20% του χρόνου τους στην επιφάνεια, αλλά σε μια ρηχή δεξαμενή, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στην επιφάνεια, πράγμα το οποίο μπορεί να τους προκαλέσει δερματικά προβλήματα.
Τα περισσότερα αιχμάλωτα δελφίνια περιορίζονται σε μικρές δεξαμενές που περιέχουν τεχνητό θαλασσινό νερό επεξεργασμένο με χημικά. Τα δελφίνια σε μια δεξαμενή δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ιδιαίτερα αναπτυγμένη σόναρ τους και αυτό είναι μία από τις πιο καταστροφικές πτυχές της αιχμαλωσίας τους.
Σύλληψη
Η σύλληψη είναι μια επικίνδυνη και τραυματική εμπειρία για τα δελφίνια και μπορεί να οδηγήσει στον τραυματισμό ή και το θάνατό τους. Η βάναυση διαδικασία επιλογής, προκαλεί σε πολλά από αυτά τα ιδιαίτερα ευφυή θαλάσσια θηλαστικά θάνατο από σοκ ή πνιγμό. Ο αριθμός των δελφινιών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αλίευσης ή λίγο μετά, δεν αποκαλύπτεται ποτέ από τα δελφινάρια. Αλλά και τα δελφίνια που ζουν στην αιχμαλωσία, υποφέρουν και πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος και τη δηλητηρίαση από το χλώριο.
Ο Ric O’Barry πρώην εκπαιδευτής δελφινιών (αυτός εκπαίδευσε τα δελφίνια που έπαιξαν τον Flipper ), και ένας από τους συντελεστές της ταινίας «The Cove» που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ και ανέδειξε το θέμα της
βάρβαρης σφαγής δελφινιών στην Ιαπωνία, λέει ότι το αιματηρό αυτό θέαμα που η Ιαπωνία προσπαθεί να κρατήσει μακριά από τα βλέμματα του κόσμου, τροφοδοτείται από την επικερδή βιομηχανία αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης των δελφινιών στα δελφινάρια.
Τα δελφινάρια δημιουργούν μία ζήτηση για ζωντανά δελφίνια τα οποία συλλαμβάνονται από ελεύθερους πληθυσμούς κατά τη διάρκεια αιματηρών κυνηγιών. Όσα δεν επιλέγονται για τα δελφινάρια, σφάζονται για το κρέας τους. Η πρωταρχική οικονομική κινητήρια δύναμη όμως για τη σφαγή των δελφινιών, είναι τα
πολλά εκατομμύρια που προσφέρουν τα θαλάσσια πάρκα, γεγονός που παρέχει στους αλιείς τους πόρους για να πραγματοποιήσουν και τη σφαγή για το κρέας τους. «Αυτή είναι η οικονομική υποστήριξη της σφαγής. Αυτή είναι η αμοιβή τους». Οι ιδιοκτήτες των ενυδρείων, πληρώνουν μέχρι και $ 150.000 ανά ζώο.
Τα δελφινάρια θέλουν να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να χρησιμοποιούν ζώα που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως να εξετάσουμε την ηθική και εκπαιδευτική αξία της αναπαραγωγής των δελφινιών σε αιχμαλωσία. Αυτά τα ζώα φυλακίζονται για όλη τους τη ζωή μέσα στις ίδιες πληκτικές δεξαμενές. Χωρίς να έχουν βιώσει ποτέ τα βασικά στοιχεία της φύσης, δεν έχουν νιώσει ποτέ τα κύματα της θάλασσας, τον ήλιο και τη βροχή, τα φυσικά ένστικτά τους να επικοινωνήσουν, να καταδυθούν και να αναζητήσουν την τροφή τους καταπιέζονται και οδηγούνται σε συμπεριφορές όμοιες με αυτών που
αιχμαλωτίστηκαν.
Δεν πρόκειται ποτέ να κολυμπήσουν σε μια ευθεία γραμμή για όσο διάστημα επιθυμούν, ούτε θα είναι ποτέ σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ταχύτητά τους, την ευφυΐα, το σόναρ, και την αίσθηση της συνεργασίας για την αναζήτηση της τροφής τους. Είναι κάποια πλάσματα που έχουμε δημιουργήσει για τη δική μας διασκέδαση, και δεν έχουν καμία θετική εκπαιδευτική αξία.
Υποστηρίζοντας κάθε είδους ζωολογικών κήπων, τσίρκων ή ενυδρείων ενθαρρύνουμε τη σύλληψη ή την αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία ελεύθερων ζώων τα οποία παραμένουν φυλακισμένα το υπόλοιπο της ζωής τους.
Ο μύθος της ευαισθητοποίησης και της δελφινοθεραπείας
Καθώς το κοινό ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο για ζητήματα καλής διαβίωσης των ζώων, οι ζωολογικοί κήποι και τα ενυδρεία προσπαθούν απεγνωσμένα να δικαιολογήσουν την εκμετάλλευση των ζώων σε δημόσιες εμφανίσεις και προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι
στοχεύουν στην εκπαίδευση του κοινού, την ευαισθητοποίηση ή ότι η επαφή με τα δελφίνια ή αλλιώς δελφινοθεραπεία (Dolphin-Assisted Therapy – DAT) έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με νοητικές ή σωματικές δυσκολίες, τα οποία όμως αποδεικνύονται εντελώς ανυπόστατα.
Η πλειοψηφία των ζώων σε αιχμαλωσία που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους παραστάσεις, προσφέρουν περισσότερο διασκέδαση στους θεατές και ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή, τη βιολογία, την οικολογία και τη διατήρηση των ζώων, εμφανίζοντάς τα σε αφύσικες συνθήκες να κάνουν κόλπα για το κοινό.
Αντί να παρέχουν εκπαίδευση, τα προγράμματα αυτά διδάσκουν το κοινό ότι είναι αποδεκτό να κρατάμε άγρια ζώα σε αιχμαλωσία για τη δική μας διασκέδαση.
Η Dr. Lori Marino, νευροεπιστήμονας που έχει ασχοληθεί με τα δελφίνια, σε πρόσφατη μελέτη της http://www.nbb.emory.edu/faculty/personal/documents/MarinoetalAZAStudy.pdf αναφέρει ότι «δεν υπάρχει
κανένα αδιάσειστο στοιχείο μέχρι σήμερα που να αποδεικνύει ότι οι ζωολογικοί κήποι και τα ενυδρεία προωθούν αλλαγή στάσης ή ότι εκπαιδεύουν τους επισκέπτες, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο».
Οι επιστήμονες δηλώνουν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη επιστημονική εγκυρότητα στην δελφινοθεραπεία. «Παρά την εντατική προώθηση της δελφινοθεραπείας προς το ευρύ κοινό, τα αποδεικτικά στοιχεία ότι επιφέρει βελτιώσεις στα βασικά συμπτώματα κάθε ψυχολογικής διαταραχής είναι μηδενικά’’.
«Οι υποστηρικτές της δελφινοθεραπείας (Dolphin-Assisted Therapy – DAT) υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά στη θεραπεία ασθενών με κλινικές διαταραχές και ασθένειες που κυμαίνονται από αυτισμό και επιληψία μέχρι καρκίνο και AIDS. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να
τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Αντιθέτως επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η δελφινοθεραπεία (DAT) σχετίζεται με ενδεχόμενους κινδύνους για τον άνθρωπο και τα δελφίνια.
Η ανθρώπινη βλάβη μπορεί να περιλαμβάνει άμεση ζημία από την επιθετική συμπεριφορά έως αυξημένη πιθανότητα βακτηριακής, ιογενούς, μυκητιασικής λοίμωξης. Η βλάβη στα δελφίνια περιλαμβάνει τη σύλληψη από τη φύση, το χωρισμό από τις οικογένειές τους, και τον εγκλεισμό, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό στρες ή και προδιάθεση να δράσουν επιθετικά.»
http://www.delphinschutz.org/dokus/Marino_Lilenfeld_Discussion_paper_on_DAT.pdf
Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί δαγκώματα, μώλωπες, εκδορές, γδαρσίματα και σπασμένα οστά ως αποτέλεσμα της κολύμβησης με δελφίνια. Δεν είναι λίγες οι φορές που ζώα σε θαλάσσια πάρκα παρουσίασαν ταραγμένες και επιθετικές συμπεριφορές υπό τις αγχώδεις συνθήκες αιχμαλωσίας και της αναγκαστικής αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους.
Αλλά το πιο εκπληκτικό και πιο δριμύ κατηγορητήριο της δελφινοθεραπείας προέρχεται από το ίδιο το πρόσωπο που την ανέπτυξε. Η Dr Betsy Smith, η οποία κάποτε πίστευε ότι τα δελφίνια μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παιδιών με ειδικές ανάγκες, αναθεώρησε τις απόψεις της δηλώνοντας:
«Πρόκειται για μάλλον παραπλανητικές πρακτικές από ιδιοκτήτες δελφινάριων και προγραμμάτων κολύμβησης με δελφίνια. Στο επίκεντρο όλων αυτών των προγραμμάτων θεραπείας είναι η εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων και ευάλωτων δελφινιών.»
Το 2003 η Dr Betsy Smith έγραψε ότι, «Αυτό που έγινε σαφές ήταν το αν αυτό που κάναμε δικαιολογεί την αιχμαλωσία των δελφινιών» ενώ σε μία άλλη δημοσίευση αναφέρεται:»To πρωταρχικό κίνητρο όλων των προγραμμάτων αιχμαλωσίας δελφινιών είναι οικονομικό».
Συνοπτικά λοιπόν, τόσο η πιο πρόσφατη επιστημονική διερεύνηση αλλά και η ιδρύτρια της δελφινοθεραπείας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δελφινοθεραπεία παρέχει επιπλέον πλεονέκτημα από κάθε άλλου είδους «ευχάριστης» εμπειρίας. Ακόμη όμως επιχειρήσεις συνεχίζουν
να φυλακίζουν δελφίνια και να ισχυρίζονται την αποτελεσματικότητα αυτής της αποκαλούμενης «θεραπείας» απευθυνόμενοι σε απελπισμένους γονείς.
Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η δελφινοθεραπεία παρέχει κάποιο σημαντικό όφελος για τους ανθρώπους, υπάρχει πλούτος αποδεικτικών στοιχείων για τη ζημία που επιφέρει στα δελφίνια η αιχμαλωσία τους.
Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση των δελφινιών συχνά διαστρεβλώνεται εσκεμμένα από τη βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων καθώς ισχυρίζονται ότι τα δελφίνια εκτελούν την παράσταση επειδή τους αρέσει. Αφήνοντας νηστικά τα δελφίνια μερικοί εκπαιδευτές τα εξαναγκάζουν σε αφύσικη συμπεριφορά, εκτελώντας «κόλπα» για το κοινό.
Ο Ric O’ Barry μας αποκαλύπτει τα μυστικά της εκπαίδευσης: «Όταν βλέπουμε ένα δελφίνι έτοιμο να ευχαριστήσει και να κάνει ότι του ζητήσει ο εκπαιδευτής, δεν είναι επειδή το θέλει. Είναι επειδή πεινάει.
Ναι, τα δελφίνια εκτελούν κόλπα επειδή έτσι τρέφονται. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας εκπαιδευτής για τα δελφίνια είναι ότι δεν εκτελούν αμέσως τα κόλπα αν δεν είναι πεινασμένα. Αυτός είναι ο λόγος που τρέφονται κατά τη διάρκεια του σόου. Οι εκπαιδευτές σφυρίζουν και τους πετούν ένα ψάρι κάθε φορά που κάνουν κάτι σωστά. Και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, διότι έχουν εκπαιδευτεί ότι έτσι θα φάνε. Στην πραγματικότητα, συχνά ξεκινούν την παράσταση μόνα τους όταν πεινάνε. Οι εκπαιδευτές αποκαλούν τη μέθοδο αυτή «θετική εκπαίδευση’’ ή ΄΄ανταμοιβή.» Από την πλευρά των δελφινιών όμως, αυτό είναι στέρηση
τροφής. Εάν τα δελφίνια κάνουν κάτι λάθος δε θα υπάρξει ‘’ανταμοιβή’’ ψαριών.»
Οι επισκέπτες δεν συνειδητοποιούν ότι το πολυδιαφημιζόμενο χαμόγελο των δελφινιών «δεν αντικατοπτρίζει τη συναισθηματική τους κατάσταση». Είναι απλά το σχήμα του στόματός τους.
Όταν η Κάθυ, ένα από τα δελφίνια που έπαιζε τον Flipper πέθανε στα χέρια του O’ Barry (εκείνος πιστεύει ότι αυτοκτόνησε), τότε συνειδητοποίησε ότι η αιχμαλωσία και η εκπαίδευση των δελφινιών για να κάνουν ανόητα κόλπα είναι λάθος και έκανε σκοπό της ζωής του να σταματήσει τη σφαγή και την αιχμαλωσία τους.
«Πολλοί λίγοι άνθρωποι βλέπουν την αιχμαλωσία ως πρόβλημα» λέει ο O’Barry. «Τα δελφίνια δείχνουν να γελούν, η μουσική παίζει, ο ήλιος λάμπει, όλοι φαίνεται να περνούν καλά. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι».
Αναγκάζουμε τα δελφίνια να κάνουν ανόητα πράγματα, που ποτέ δεν θα έκαναν στη φύση, γιατί διασκεδάζουμε να κυριαρχούμε στα ανυπεράσπιστα μέλη ενός άλλου είδους. Το χειρότερο όμως είναι, ότι διδάσκουμε στα παιδιά ότι είναι εντάξει να μη σεβόμαστε και να κοροϊδεύουμε ένα από τα πιο καταπληκτικά πλάσματα. Ο νόμος το επιτρέπει αυτό, επειδή υποτίθεται ότι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αυτό όμως είναι
αστείο! Αλλά το αστείο είναι για εμάς. Αυτά τα αξιολύπητα δελφίνια σε αιχμαλωσία, φορώντας αστεία καπέλα και πηδώντας μέσα από στεφάνια, δεν έχουν καμιά σχέση με τα δελφίνια σε ελεύθερη κατάσταση.
Και το πιο θλιβερό είναι ότι επιτρέπουμε στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, όχι μόνο να μετατρέπει ένα πανέμορφο πλάσμα σε παρωδία, αλλά τους επιτρέπουμε να κερδίζουν από αυτό.
Τι συμβαίνει με τα δελφίνια, όταν το σόου τελειώνει και όλοι φεύγουν; Τα περισσότερα δελφίνια δεν κάνουν τίποτα. Απλά μαραζώνουν στα δεξαμενή και να περιμένουν για το επόμενο σόου, την επόμενη φορά που θα φάνε.
Η νοημοσύνη των δελφινιών
Οι επιστήμονες που μελετούν την υψηλή νοημοσύνη των δελφινιών, ισχυρίζονται ότι τα δελφίνια είναι τα δεύτερα πιο έξυπνα πλάσματα στον κόσμο μετά τον άνθρωπο, ώστε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «μη ανθρώπινα πρόσωπα’’, ενώ θεωρούν ηθικά απαράδεκτο να τα φυλακίζουμε σε ψυχαγωγικά πάρκα ή να τα
σκοτώνουμε για τροφή. Έρευνες δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι των δελφινιών έχουν πολλά βασικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την υψηλή νοημοσύνη. Τα δελφίνια έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, ισχυρή αίσθηση του «εγώ» και μπορούν να σκεφτούν το μέλλον. Έχει επίσης καταστεί σαφές ότι είναι «πολιτιστικά» ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι νέες μορφές συμπεριφοράς, μπορεί γρήγορα να αντιγράψει το ένα δελφίνι από τον άλλο.
Τα δελφίνια δεν ήρθαν εθελοντές κλόουν στον κόσμο μας. Αιχμαλωτίστηκαν με βία και βρέθηκαν σε μια βιομηχανία όπου πρέπει να κάνουν ανόητα κόλπα για να διασκεδάζουν οι άνθρωποι, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανά.
Η βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων πρέπει να πάψει να παραπλανεί το κοινό και να εκμεταλλεύεται απελπισμένους και ευάλωτους γονείς παιδιών με ασθένειες, υποστηρίζοντας ότι η επαφή με τα δελφίνια έχει θεραπευτικές ή εκπαιδευτικές ιδιότητες θέλοντας να δικαιολογήσει την αιχμαλωσία των δελφινιών.
Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό αυτό αλλά ακόμη και αν υπήρχαν, θα μπορούσε αυτό να δικαιολογήσει το πραγματικά υψηλό τίμημα που πληρώνουν τα δελφίνια για την επιθυμία μας να είμαστε κοντά σε αυτά; Θα ήταν ηθικά αποδεκτό να φυλακίζουμε τα δελφίνια
καταστρέφοντας έτσι τη ζωή τους, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τη δική μας;
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.captiveanimals.org/
http://www.endcaptivity.org/
http://www.savejapandolphins.org/educate.php
http://www.wdcs.org/index2.php
http://www.wspa-usa.org/pages/317_dolphin_swim_programs.cfm
http://www.wspa.org.uk/Images/159_the_case_against_marine_mammals_in_captivity_english_2009_tcm9-
8409.pdf#false
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8535618.stm
http://www.youtube.com/watch?v=T920IdkhPOU
http://www.youtube.com/watch?v=5Af67qv5Dzg
http://www.youtube.com/watch?v=kI6TSf1XEac
Γίνε ελεγκτής ζωολογικών κήπων και τσίρκο
Μερικοί ζωολογικοί κήποι και ενυδρεία προσπαθούν να δημιουργήσουν περιβάλλοντα που μιμούνται εκείνα των ζώων. Αλλά η ζωή των ζώων μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχανε στο φυσικό τους περιβάλλον.
ΖΩΟΧΩΣΗ
είναι αυτό που οι συμπεριφοριστές ονομάζουν ψυχιατρική νόσο που δημιουργείται από το άγχος της αιχμαλωσίας. Παρακάτω, διαβάστε τα 11 βασικά χαρακτηριστικά σημάδια ότι κάποιο ζώο προσπαθεί να αντιμετωπίσει διανοητική διαταραχή.
Μπορείς να παρατηρήσεις κάτι τέτοιο σε αυτό τον ζωολογικό κήπο;
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΖΩΟΧΩΣΗΣ
Παρακαλείσθε να παρατηρήσετε προσεκτικά. Μείνετε ακίνητοι και ήσυχοι, προσπαθήστε να μην αποσπάσετε την προσοχή του ζώου. Εάν παρατηρήσετε μια τέτοια συμπεριφορά, σημειώστε την στο ανάλογο κουτάκι. Σιγουρευτείτε ότι δεν κάνετε τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτήν την συμπεριφορά. Οι ελεγκτές ζωολογικών κήπων μόνο παρατηρούνε και δείχνουν σεβασμό. Μόλις τελειώσετε την αξιολόγηση, παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας.
ΔΑΓΚΩΜΑ ΚΑΓΚΕΛΩΝ
(όταν δαγκώνουν τα κάγκελα)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΓΛΕΙΨΙΜΟ
(επαναλαμβανόμενο γλείψιμο κάγκελων και τοίχων)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
(Συνεχής βηματισμός μπρος πίσω ή στα πλάγια)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
(Ασυνήθιστο στρίψιμο και γύρισμα του λαιμού)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΕΜΕΤΟΣ
(και όταν τρώνε τον εμετό-είδος βουλιμίας)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΚΥΚΛΟΙ
(όταν γυρνάνε γύρω γύρω και πατάνε στις ίδιες πατημασιές)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ
(όταν παίζουν και τρώνε τα κόπρανα)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΛΙΚΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ
(όταν λικνίζουν το κεφάλι πάνω κάτω επανειλημμένα)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΚΟΥΝΗΜΑ
(όταν κουνιούνται ‘η κυλιούνται πέρα δώθε στα πλάγια)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ
(όταν πλένονται και γλείφονται υπερβολικά, συμπεριλαμβανομένου και του τραβήγματος τριχών-τα ζώα μπορεί να έχουν γυμνά μέρη στο δέρμα τους)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
(όταν δαγκώνουν την ουρά τους επανειλημμένα, μασάνε τα πόδια τους κτυπάνε το κεφάλι τους)
Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
ΕΙΔΟΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
Τί προξενεί την ζωόχωση;
Οι γιατροί Garry Marvine και Bob Mullan συγκρίνανε συμπεριφοριστικές διαταραχές σε αιχμάλωτα ζώα με την ανθρώπινη νεύρωση ιδρυματοποιήσεως. Βρήκανε ότι οι αιτίες μοιάζουν πολύ.
* Επιβαλλόμενη αδράνεια
* Απώλεια του ελέγχου πάνω στην ζωή του ατόμου/ζώου
* Απώλεια φυσιολογικών κοινωνικών ομάδων
* Απώλεια σπιτιού ή φυσικού περιβάλλοντος
* Φάρμακα και ιατρικός έλεγχος γονιμότητας
* Φυλάκιση
(Ζώα που ζουν σε κλουβιά ζουν μια ύπαρξη σε περιβάλλον εντελώς ξένο, με τεχνητό φωτισμό και δίαιτα, ασυνήθιστους ήχους, περίεργα χρώματα και μια μη φυσιολογική εγγύτητα ξένων ειδών και ανθρώπινων επισκεπτών.)
Η Ζωόχωση είναι δείγμα ότι ένα ζώο είναι σοβαρά διανοητικά άρρωστο.
Η δυστυχία των ζώων στους ζωολογικούς κήπους είναι κάτι το σύνηθες, ειδικά σε είδη που δεν προσαρμόζονται εύκολα στην αιχμαλωσία. Ακόμα και σε λεγόμενους «καλούς ζωολογικούς κήπους», τα ζώα υποφέρουν, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι ζωή έχουνε τα ζώα αιχμαλωτισμένα στα κλουβιά των εκατοντάδων κατώτερων ζωολογικών κήπων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.
Παρακαλώ συμπληρώστε τα ακόλουθα στοιχεία. Μετά στείλτε τον συμπληρωμένο κατάλογο στην παρακάτω διεύθυνση. Σας ευχαριστούμε πολύ που δώσατε τον χρόνο για να βοηθήσετε τα ζώα.
Το όνομά σας……………………
Διεύθυνση……………………
Πόλη…………………….Τ.Κ…………………..
Όνομα ζωολογικού κήπου………………
Πόλη/χώρα ζωολογικού κήπου………………..
Ημερομηνία επίσκεψης…………………..
Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερα για την PETA, παρακαλώ στείλτε μου πληροφορίες.
Παρακαλώ στείλτε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο:
PETA PEOPLE FOR THE ETHICAL TREATMENT OF ANIMALS
501 FRONT ST., NORFOLK, VA 23510 – 757-622-PETA
http://www.peta-online.org
‘Οχι πώληση ζώων στα καταστήματα.
Αγγέλα
Άρθρο 13 Εξαιρέσεις
1.Από την απαγόρευση που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 12, εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων που διέπονται από ειδικές διατάξεις.
——–
Να μην εξαιρεθεί τίποτα από τα παραπάνω. Η ηθική να τηρείται ΚΑΙ όταν θίγει συμφέροντα.
Η διάταξη 4 του άρθρου 12 δεν θα ισχύει για τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας;
Άρθρο 12 Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου, σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες
4. Δεν επιτρέπεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας. Επίσης δεν επιτρέπεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤ ΣΟΠ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
All dogs and cats sold should by law include certification and proof of STERILISATION PRE SALE along with authenticated health books and up to date health and vaccination records.
Pet shops should be encouraged and offered concessions to advertise and help find homes for stray animals through adoption
πρωτογονο να υπαρχουν pet shop που πουλανε ζωα.ας περιορισουν στις τροφες και τους εξοπλισμους.τουλαχιστο να πουλανε μονο εκτροφεις που να εχουν εγκαταστασεις που να πληρουν πολυ αυστηρες προυποθεσεις.τουλαχιστο προσωρινα για τα επομενα χρονια,μεχρι να εξανθρωπιστουμε και να καταλαβουμε οτι τα ζωα δεν μας ανηκουν και δε μπορουμε να τα εμπορευομαστε
Δεν καταλαβαινω το λογο αυτων των εξαιρεσεων. Για παραδειγμα, τα ζωα που βρισκονται σε ζωολογικους κηπους ταλαιπωρουνται αφου πολυ συχνα δεν βρισκονται στο φυσικο τους περιβαλλον και χρησιμοποιουνται για «επιδειξεις» και κατ’ επεκταση για οικονομικους σκοπους. Το ιδιο ισχυει και για τα καταστηματα που πωλουν κατοικιδια. Ειναι πραγματικα θλιβερο να βλεπεις ζωα κλεισμενα σε κλουβια να εκτιθενται σε μια βυτρινα!
Επιπλεον, αναρωτιεμαι ποια ειναι η διαφορα των επιδειξεων που αναφερονται στο αρθρο 7 απο αυτων που αναφερονται στο αρθρο 12. Ειναι συχνο το φαινουμενο να βλεπουμε ζωα που υφιστανται υποτιθεμενες καλαισθητικες αλλαγες εξαιτιας της ματαιοδοξιας των ιδιοκτητων τους.
Να φύγουν απο την εξαίρεση τα pet-shops.Ειναι ντροπή αυτό θέαμα!! Ας μάθει ο Έλληνας να μην παίρνει ένα ζώό όπως θα αγόραζε ένα μπλουζάκι…
Αν αλήθεια ο Νόμος φτιάχτηκε για την ευζωία και προστασία των ζώων, η απαγόρευση πώλησης ζώων από τα pet-shops είναι επιβεβλημένη.
απο τη μια αναφερεστε για προυποθεσεις και εγκαταστασεις στην εκτροφη και πολυ καλα κανετε,ξεχασατε ομως να ξεχωριζετε τις περιπτωσεις των επαγγελματιων παραγωγων με τους χομπιστες που κανουν 1-2 γεννες επιλεκτικης εκτροφης ανα ετος, καταργοντας τους ετσι και αφανιζοντας τους
και απο την αλλη εξαιρειτε τα καταστηματα πωλησης ζωων απο τις διαταξεις ,πειτε μου παρακαλω αυτα τα καταστηματα τι εγκαταστασεις εχουν ετσι ωστε να κρινονται καταλληλα για τη φιλοξενεια των ζωων μεχρι τη διαθεση τους στον ενδιαφερομενο νεο ιδιοκτητη ?
πειτε μου παρακαλω αν εσεις θεωρειτε καταλληλη εγκατασταση το κλουβακι της βιτρινας και τον υπαλληλο πωλητη καταλληλο και γνωστη για να φροντιζει το ζωο μεχρι τη διαθεση του στο νεο ιδιοκτητη
γνωριζετε πως ερχονται τα ζωα αυτα στην Ελλαδα στην πλειονοτητα τους ? μαλλον οχι,ειναι μαζικες μεταφορες που στιβαζουν τα ζωα σε μικρα κλουβια πανω σε παλετες ,ετσι θεωρειτε καταλληλες τις εισαγωγες ?
εσεις αναφερθηκατε για την καταλληλοτητα των γεννητορων προς αναπαραγωγη και πολυ σωστα κανατε ,πειτε μου σας παρακαλω ποιος φορεας και με ποιο τροπο θα ελεγχει τους γεννητορες για την καταλληλοτητα τους στα ζωα που εισαγωνται
ειλικρινα θελω να μου απαντησει καποιος αρμοδιος γιατι τα καταστηματα ζωων θεωρουνται καταλληλα
μειωνετε την κυνοφιλια και καταπατουντε τα δικαιωματα των ζωων
Ζητάμε να μην εξαιρεθούν τα petshops.
Τα ζώα στις βιτρίνες απότελούν έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους και υφίστανται κακοποίηση στις περισσότερες περιπτώσεις, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις και το πνεύμα του νόμου.
Τα φιλοζωικά σωματεία και οι ενώσεις στο σύνολό τους τάσσονται υπέρ της μη πώλησης ζώων από καταστήματα pet-shops αφού τα ζώα δεν είναι αντικείμενα για να πωλούνται, όπως ήδη συμβαίνει σε χώρες της Ε.Ε.
Παραθέτουμε σχετικούς διαδικτυακούς ισότοπους για ενημέρωσή σας.
1998 http://www.gaia.be/fra/downloads/legislation/AR1702972.pdf
2007 http://www.gaia.be/ned/downloads/wetgeving/KB270407.pdf
2009 http://www.gaia.be/ned/18032009.pdf
2010: http://www.health.belgium.be/eportal/AnimalsandPlants/19065830_FR?backNode=83
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=fr&la=F&cn=2010111503&table_name=loi
Να απαγορευτούν οιπωλήσεις από τα πετ-σοπ
Να ελέγχονται α υ σ τ η ρ ά τα εκτροφεία οι ζωολογικοί κήποι κλπ.
Προτείνω να αφαιρεθούν από τις εξαιρέσεις τα καταστήματα πώλησης ζώων καθότι
α)αποτελούν τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας εκτροφή-αναπαραγωγή-εμπορία που διογκώνει το πρόβλημα της υποβάθμισης των ζώων
β)οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι απαράδεκτες και απαξιωτικές για τα ζώα
Δεν συμφωνώ που εξαιρούνται τα καταστήματα πώλησης ζώων (pet shop). Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ζώα ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, είναι άγνωστη η προέλευση τους και το βασικότερο εκτίθενται σε «βιτρίνες» για κέρδος.
Θα πρέπει να απαγορευτεί και να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις υιοθεσίες των αδέσποτων.
για όσους θέλουν καθαρόαιμα αυτοί γνωρίζουν και που να απευθυνθούν, για να αγοράσουν σκύλο ή γάτα με τα επίσημα χαρτιά τους.
φυσικά πλήρη απαγόρευση για τα είδη σπάνιων ή εξωτικών ζώων.
Θα εξαιρούσα τα ψάρια και τα πουλιά, όπου υπάρχουν ειδικά καταστήματα για αυτά τα είδη.
Αλλά επειδή θεωρώ δύσκολο να απαγορευτεί η πώληση των ζώων από καταστήματα, τουλάχιστον ας γίνουν πολύ αυστηροί οι έλεγχοι προς αυτά.
Να φυγουν απο την εξαιρεση τα pet – shops. Eιναι απαραδεκτο να εκτιθενται ζωα σε βιτρινες, απαραδεκτο να παραγονται οπως παραγονται, να μεταφερονται οπως μεταφερονται – μαζικα.
ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗ.ΝΑ ΜΗΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ.ΝΑ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ Η ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΜΙΚΡΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΚΤΡΕΦΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ.
ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗ.
Δε θα έπρεπε από το άρθρο 12 να εξαιρούνται ούτε οι ζωολογικοί κήποι ούτε τα ενυδρεία ούτε τα καταστήματα πώλησης ζώων και ούτε τα εκτροφεία θηραμάτων. Τα ζώα δεν είναι ούτε εμπορεύματα ούτε εκθεσιακά αντικείμενα ούτε πιάτα.. σκοποβολής.
…ΠΟΛΥ…»ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΣ»…νόμος όσον αφορά στά περί εκθεσης ζώων….ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ=Ο..»ΟΔΗΓΟΣ»….: ΓΙΑΤΙ νά επιτρέπεται η έκθεση ζώου ΩΣ ΡΟΥΧΟ!!!!! στίς βιτρίνες τών PET SHOP??????!!!!!Αυτό θεωρεί τό κράτος μας ότι δέν επηρεάζει-βλάπτει τό ζώο..????!!! ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΦΕΛΕΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ!!!!!! Κάνει πανεύκολη τήν αγορά του από επιπόλαιους καί ακαταλληλους ανθρώπους γιά νά φροντίσουν ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ…ΟΡΙΖΕΤΕ ΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ… Ας μή κρυβόμαστε πίσω απ τό δάχτυλό μας κι άς αποκαλύψετε τήν..πραγματική..»ζωοφιλία» σας….Αυτοί δέν ειναι νόμοι γιά νά προστατεύουν τήν υγεία καί τό ευ ζείν ενός ζώου….αλλά τό εμπόριο!!!Αν πρώτα τό κράτος δέν συνειδητοποιήσει τί εστί ζωοφιλία..,πώς? θά «δημιουργήσει» ζωόφιλους πολίτες???!!!!ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ…ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ..=ΘΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΟΛΕΣ ΚΙ ΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!! Οι υιοθεσίες στή χώρα μας ειναι αβέβαιες, απρόβλεπτες και στήν πλειονότητά τους κάκιστες!!! Γι αυτό καί όσοι έχουν μπεί..»βαθειά» στό όλο θέμα..,προτιμούν νά δίνουν σέ ξένους -Ευρωπαίους καί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ..τά ζώα πρός υιοθεσία!!!! καί υπάρχουν επίσημοι..φορείς..πού τό σαμποτάρουν καί τό εμποδίζουν χρησιμοποιώντας ψεύδη καί συκοφαντίες μπάς καί χάσουν τίς παχηλές..επιχορηγήσεις πού επιλεκτικά πέρνουν…Πιστεύω ότι άδικα σάς γράφω…τίποτε δέν πρόκειται νά εισακουστεί…Ομως η ελπίδα..πεθαίνει τελευταία ..,κι αξίζει νά προσπαθούμε χάριν τών ατυχων ζώων πού σ αυτή τή χώρα υποφέρουν πέρα από κάθε οργιώδη φαντασία… Ευχαριστώ
Πρέπει να εξαιρεθούν τα ζώα συντροφιάς, ως προς τη φωτογράφιση και τη συμμετοχή τους σε διαφημίσεις, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις:
Πιστεύω πως η μη παρουσία κατοικιδίων ζώων σε διαφημίσεις και ταινίες μακροπρόθεσμα θα βλάψει τη φιλοζωία!
…
Θα απαγορευεται η συμμετοχή κατοικιδίων σε διαφημίσεις με προϊόντα για κατοικίδια?!!!….
Θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται φωτογραφίες η βίντεο με ζώα για δαφημιστικούς σκοπούς; Για φιλοζωικές καμπάνιες τι προβλέπεται;
Θα απαγορεύεται μια ξένη διαφήμιση με κατοικίδια να προβάλεται στην ελληνική τηλεόραση;
Θα απαγορεύεται ένας σκύλος να συμμετέχει σε μια ταινία, σε μια θεατρική παράσταση; Που σταματάει η απαγόρευση;
Και με ποιά λογική?
Η επίπονη και κουραστική εκπαίδευση και εργασία ενός σκύλου ως φύλακα, οδηγού ή διασώστη ΔΕΝ συνιστα κακοποίηση (ευτυχώς!). Όμως το ποζάρισμα για μια φωτό ή το προβλεπόμενο απο σενάριο διαφήμισης τρέξιμο του σκύλου για να πιάσει μια μπάλα στην εξοχή, ή η είσοδος σε ένα σπίτι και το χάδι από το «αφεντικό» (σκέφτομαι τη διαφήμιση κουφωμάτων που τρέχει αυτή την περίοδο) συνιστά κακοποίηση;
Να αφαιρεθούν από τη λίστα ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων. Ποία η διαφορά δηλαδή στους ζωολογικούς κήπους τα ζώα ζουν μέσα σε κλουβιά και κάποιοι ρουφάνε κέρδος από την εκμετάλλευση και τη λειτουργία αυτών τον πάρκων? Όλα θα έπρεπε να λέγονται πάρκα θεάματος και όχι ζωολογικοί κήποι γιαυτό λοιπόν εννοείτε ότι πρέπει να αφαιρεθούν από την λίστα. Τα pet shop απαράδεκτο να πουλάνε ζώα σαν να είναι ηλεκτρικές συσκευές που επιστρέφονται κιόλας να κάποιος το μετάνοιωσε ή αν το εμπόρευμα είναι σκάρτο (αλήθεια τι γίνετε αν το εμπόρευμα είναι σκάρτο? που είναι τις περισσότερες φορές) ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να πωλούνται ζώα σε κλουβιά και γυάλες και να τα αγοράζουν και για να ζούνε πάλι περιορισμένα ή δεμένα.
THE WHOLE PROBLEM OF THE INCREASE OF STRAYS IS BECAUSE OF PETSHOPS.BUT THE PROBLEM DOESN’T START THERE.THE PROBLEM IS THE PUPPY MILLS THAT BREED DOGS IN TERRIBLE CONDITIONS.NO MORE PUPPY MILLS..
PETSHOPS SHOULD BE ALLOWED TO HAVE ABANDONED ANIMALS,STRAYS,FOR SALE ..THAT WAY MAYBE PEOPLE WHO REALLY WANT A DOG AND NOT JUST A BREED,WOULD GIVE A HOME TO THE STRAY ANIMAL.
ALSO ZOOS SHOULD NOT BE ALLOWED!ALL ANIMALS HAVE THE RIGHT TO LIVE FREE AND BE FREE..WILD ANIMALS WERE BORN FREE,THEY SHOULD HAVE THE DIGNITY TO DIE FREE!
Από την στιγμή που λέμε οτι ανήκουμε στην Ε.Ε.,να γίνει και πράξη.Το απάνθρωπο και λυπηρό θέαμα των ζώων προς πώληση, μέσα στα pet shops ,μόνο εδώ παρατηρείτε,στην Ελλάδα.Να καταργηθεί αμέσως.Είμαι απόλυτα σύμφωνη με την Κυρία Παπαδοπούλου Κυριακή.Οι υπεύθυνοι και σοβαροί αγοραστές απευθύνονται σε αξιόλογους εκτροφείς.
Να φύγουν απο την εξαίρεση τα pet-shops.
Αν αλήθεια ο Νόμος φτιάχτηκε για την ευζωία και προστασία των ζώων, η απαγόρευση πώλησης ζώων από τα pet-shops είναι επιβεβλημένη.
Ας μάθει επιτέλους ο μελλοντικός Έλληνας αγοραστής να συμπεριφέρεται όπως οι Ευρωπαίοι. Δηλαδή, να αναζητά επίσημο εκτροφέα για τη φυλή που τον ενδιαφέρει, να απαιτεί να βλέπει τις εξετάσεις για γενετικές παθήσεις των γενητόρων, να απαιτεί ο σκύλος του να είναι σημασμένος ηλεκτρονικά, να μάθει περιμένει για όσο χρόνο απαιτείται από τον εκτροφέα κι όχι να αγοράζει από το pet-shops απλά και μόνον από λύπηση για να το σώσει από την κακοποίηση, και μετά να τραβιέται με τις διάφορες αρρώστειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Δεν είναι μόνον ο τύφος και η μόρβα.
Είναι μετέπειτα και οι γενετικές παθήσεις που θα εμφανίσει π.χ. δυσπλασίες επώδυνες που χρειάζονται πολλές εγχειρήσεις, PRA που οδηγεί σε τύφλωση με κανενός είδους θεραπεία αλλά μόνον πρόληψη με ειδικό DNA test κλπ Κάνενας σκύλος απο τα pet-shops δεν έχει τέτοιες προδιαγραφές υγείας. Αυτά μπορεί να τα βρει μόνον σε μερικούς επίσημους εκτροφείς και όχι σε όλους μιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας Νόμος ή Κανονισμός που να το επιβάλλει στους εκτροφείς.
Έτσι λοιπόν ο αγοραστής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και απαιτητικός πριν πληρώσει τα ωραία του λεφτουδάκια κι αντι να αγοράσει σύντροφο, αγοράσει πρόβλημα.
Το Υπουργείο θα πρέπει να κάνει αυστηρούς ελέγχους στους εκτροφείς.
Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία έχει θεσπίσει Διεθνείς Κανονισμούς Σωστής Εκτροφής που το Υπουρείο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του πριν την κατάθεση του Νόμου και βρίσκονται στην ιστοσελίδα: http://www.fci.be
Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως απαραίτητα αν πραγματικά το ζητούμενο είναι η ευζωία, προστασία και καλή υγεία των ζώων σε συνδιασμό με την προστασία του Έλληνα αγοραστή κατοικιδίου.
Κακώς επιτρέπειται ακόμη η πώληση ζώων σε pet-shop. Πρόκειται για μια πολιτική εκμετάλλευσης τόσο των ζώων όσο και των ανυποψίαστων ανθρώπων που προβαίνουν σε αγορές μέσω των μαγαζιών πώλησης ζώων. Τα ζώα προέρχονται από εκτροφεία, τα περισσότερα των οποίων δεν πληρούν τις προυποθέσεις λειτουργίας τους. Τα ζώα γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα σε άθλιες συνθήκες ζωής ,περίθαλψης φροντίδας. Τα θηλυκά αποτελούν προιόν εκμετάλλευσης καθότι ζουν ισοβια για να γεννανε. Τα μωρά γεννιούνται συχνά άρρωστα και μεγαλώνουν είτε στο εκτροφείο είτε στην γυάλα των pet-shop ώσπου να φτάσουν να μην μπορούν να σταθούν όρθια,αν δεν βρεθεί κάποιος ανυποψίαστος πελάτης να τα αγοράσει όσο είναι ακόμη κουτάβια. Αυτή είναι η εικόνα του 2011 που θέλουμε να προβάλουμε; Όποιος αγαπαει τα ζώα θα φροντισει να υιοθετησει ενα απο τα εκατομμύρια που χαριζονται καθημερινα. Μην συμβάλλετε στον βασανισμό τους…
Τα καταστήματα πώλησης ζώων (pet shops) θα πρέπει να διαγραφούν απο τις εξαιρέσεις. Θα πρέπει να απαγορευτεί η πώληση ζώων απο pet shops για τους λόγους που αναφέρθηκαν απο την προλαλήσασα. Όποιος θέλει να αγοράσει κουταβάκια κτλ ας βρει νόμιμους εκτροφείς ή ας υιοθετήσει απο τα καταφύγια ζώων. Στις πιο προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το θέμα (πχ Ολλανδία), τα pet shops πουλάνε μόνο τροφές κτλ και ποτέ ζώα καθότι υπάρχει νομική απαγόρευση (τουλάχιστον για γάτες και σκύλους).
Τα pet shops δεν πρέπει να υπάρχουν στις εξαιρέσεις! Εκτός του ότι η αγοραπωλησία ζώων αποτελεί ένα είδος δουλεμπόριου, γνωρίζει κανείς τι γίνεται με τα ζώα που δεν πωλούνται? Να υποθέσω ότι τα θανατώνουν αν δεν βρεθεί αγοραστής…?
Τα pet shop να εξαλειφθούν από την εξαίρεση. Να απαγορευτεί να πωλούν, μεταπωλούν ή να μεσιτεύουν ζώα συντροφιάς τα pet shop. Τα ζώα συντροφιάς δεν είναι ψάρια ούτε πτηνά για να τα κρατούν μέσα σε γυάλες και κλουβιά μέχρι την πώληση τους. Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς σε pet shops. Τα κουτάβια και τα νεαρά γατάκια είναι πάντα μικρότερα της προβλεπόμενης ηλικίας, είναι πάντα άρρωστα, παραδίδονται σχεδόν πάντα με πλαστά χαρτιά υγείας και ένας μεγάλος αριθμός προέρχεται από μη ελεγχόμενες εισαγωγές από χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Τα περισσότερα δε αρρωσταίνουν λίγο μετά την πώληση τους και καταλήγουν. Τα ζώα δε που δεν επιτυγχάνει να πωλήσει ο ιδιοκτήτης του pet shop, τα (και θα) εγκαταλείπει στο δρόμο, αφού δεν υποχρεώνεται από τον Νόμο να τα έχει σημάνει ηλεκτρονικά.
Εξαιρουντε απο το αρθρο 12 ολα τα παρακατω
1.Από την απαγόρευση που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 12, εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων που διέπονται από ειδικές διατάξεις.
2. Οι διατάξεις του άρθρου 12 εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του άρθρου 7 του παρόντος νόμου καθώς και των ειδικών διατάξεων που αφορούν στα άλογα ιπποδρομιών και στις ιπποδρομίες
Δηλαδη εκτος απο τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας η παρανομια και η εκμεταλευση των ζωων αυτο για το οποιο ο νομος γινετε βρισκει εδω εδαφος να εκολαπτετε νομιμα και τα ζωα χωρις ελεγχο της παραγωγης ,της διαβιωσης τους ,της υγειας τους ,να διατιθεντε οπως επιβαλει το κερδος ,μακρυα απο τις φιλοζωικες οργανωσεις ,και τους φιλοζωους ,καποια μικροτσιπ για να ισυχασουν οι φιλοζωικες οργανωσεις ,χωρις να εξασφαλιζετε τιποτα ουσιαστικο για το μελλον των ζωων
Επιβάλλεται να σταματήσει η πώληση ζώων από διάφορα καταστήματα.
Η παραμονή των ζώων στα γυάλινα κλουβιά που είναι τοποθετημένα στις βιτρίνες των καταστημάτων πώλησης ζώων, συνιστά κακοποίηση αυτών.
Τα ζώα δεν μπορεί να αποτελούν εκθέματα και ούτε να πωλούνται σαν να είναι κούκλες.Είναι συναισθανόμενα πλάσματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.
ΑΝ ΕΝΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΗΕΡΓΗΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΓΕΡΑΚΙ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ Η ΒΕΛΓΙΟ Η ΙΤΑΛΙΑ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΕΚΤΡΟΦΕΑ ΜΕ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕ CITES ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΤΡΟΜΑΓΜΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ .ΚΑΝΕΝΑ ΓΕΡΑΚΙ ΔΕΝ ΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΗΜΟΤΑΤΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ.
ΟΧΙ στην πώληση ζώων από pet shop!!!! Ναί στην υιοθεσία. Συνειδητοποίση των ιδιοκτητών στις υποχρεώσεις τους προς το ζώο και τους συνανθρώπους τους.
η απορία μου είναι γιατί τα pet shop να πουλάνε ζώα από τη στιγμή που τα προμηθεύονται από τα γνωστά puppy mills που υπάρχουν και στην Ελλάδα. εφόσον είναι παράνομη η εκτροφή και αναπαραγωγή ζώων για εμπόριο τότε πρώτον θα πρέπει να κλείσουν τα puppy mills στα οποία κακομεταχειρίζονται τα ζώα, και δεύτερον να μην πωλούνται στα pet shop.δυστυχώς δεν ξέρω ποια η κατάληξη των ζώων αν δεν πουληθούν σύντομα.
να καταργηθουν τελιως οι ζωολογικοι κηποι ,και τα καταστηματα πωλησης ζωων.συμφωνω με τα επιχειρηματα των προηγουμενων
οι ζωολογικοι κηποι πρεπει να ελεχγθουν και να πληρουν τις πιο αυστηρες διεθνεις προυποθεσεις. τα αλογα του Ιπποδρομου , και η προθεση του ΟΠΑΠ να φερει στην Ελλαδα κυνοδρομιες δεν υπαρχει λογος να εξαιρεθουν απο τις διαταξεις του νομοσχεδιου. η εκμεταλευση των αλογων και των σκυλιων απο τον ΟΠΑΠ ειναι μονο για το κερδος και οταν τα ζωα αυτα δεν χρειαζονται θανατωνονται ομαδικα η πουλιωνται στην Ιταλια για κρεας.
Να φύγουν απο την εξαίρεση τα pet-shops
ειναι απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκεί (μιλώ κυρίως για γάτες και σκύλους). Και να το επιτρέψετε είναι και πάλι παράνομο σύμφωνα με το άρθρο περί ευζωίας των ζώων.
Γίνεται ποτέ ελεγχος στους ζωολογικούς κήπους?Γίνεται ποτέ έλεγχος στα πετ σοπ?Πως μπορείτε να ξέρετε τότε ότι λειτουργούν νόμιμα?Έιναι νόμιμο το δελφινάριο στο αττικό πάρκο??
Τον τελευταίο καιρό ανακαλύφθηκαν δύο παράνομα εκτροφεία στην Ελλάδα, ένα στο Αλεποχώρι και ένα στα Δερβενοχώρια. Τα ζώα από τέτοιου είδους εκτροφεία, εγχώρια ή εξωτερικού (κυρίως βαλκανικών χωρών) καταλήγουν στα καταστήματα πώλησης ζώων, με πλαστά χαρτιά. Αν δεν πωληθούν, η τύχη τους είναι αβέβαιη. Γιατί λοιπόν να συνεχίζουν να πωλούνται ζώα σε καταστήματα; Γιατί στις γυάλινες βιτρίνες τους να μην υπάρχουν φωτογραφίες με τα αδέσποτα που περισυλλέγονται ή, αν δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή τα ζώα που ψάχνουν σπίτι να μεταφέρονται υπό προϋποθέσεις και για ορισμένο διάστημα στα καταστήματα πώλησης ζώων με σκοπό να τα δει ο κόσμος
να απαγορευτεί η πώληση ζώων απο πετ σοπς. Το κράτος αδυνατεί να κάνει ελέγχους και όταν οι εθελοντές καταγγέλουν παρανομίες η γραφειοκρατία και η διαφθορά οδηγούν στην ατιμωρησία των παρανομούντων.
Θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις διότι εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώ να βγάλω ΑΔΕΙΑ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ και δεν βρίσκεται άκρη από τις υπηρεσίες.
Εκτροφή κυνών με σκοπό την καλλιέργεια μιας ράτσας και την πώληση των κουταβιών, μπορεί να γίνει και από ιδιοκτήτες που διαθέτουν 2-4 σκυλιά.
Σε ένα κυνοτροφείο όμως έχουμε περισσότερους από 15 σκύλους οι οποίοι ασφαλώς και πρέπει να διαβιούν όπως ορίζει ο νόμος, αλλά με κάποιες διαφορές. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλες τροφές σε ξηρά μορφή η κονσέρβα υψηλής ποιότητας και έτσι δεν είναι απαραίτητο το μαγειρείο, επίσης δεν χρειάζεται ιατρείο διότι τα ασθενή σκυλιά οδηγούνται στο κτηνιατρείο, επίσης δεν είναι απαραίτητος ο χώρος φιλοξενίας ξένων σκύλων διότι το κυνοτροφείο δεν είναι ούτε κυνοκομείο ούτε Κυνοστάσιο. Αν αυτά λυθούν θεωρώ ότι θα λυθούν και τα χέρια των υπηρεσιών για την αδειοδότηση κυνοτροφείων και δέν θα χρειάζεται να πληρούν προδιαγραφές όμοιες με αυτές των κτηνιατρείων ούτε με αυτές των ξενοδοχείων σκύλων.
με τιμή
Γενειατάκης Ευάγγελος
Ιεράπετρα
στα καταστηματα που πουλανε ζωακια θα επρεπε να απαγορευτει δια ροπαλου να πουλανε ή τουλαχιστον να γινουν πιο αυστηροι οι κανονες. Ολοι ξερουμε για το παρεμποριο που λαμβανει χωρα και πως εισαγονται παρανομα και μη, ζωα απο χωρες πχ οπως η Βουλγαρια. Ευοουνται ετσι μερικοι επιτηδιοι, που πουλανε ψυχες στην ουσια, και παρουσιαζουν πλαστα χαρτια. Τα φερνουν στην Ελλαδα και τα μοσχοπουλανε ασχετα αν αυτα τα ζωα εμφανιζουν αργοτερα αρρωστιες και δυσπλασιες και αλλα πολλα…….πρεπει να σταματησει λοιπον αυτο οπωσδηποτε……
Οπωσδήποτε πρέπει να διευκρινηστεί το θέμα της πώλησης των ζώων σε μαγαζιά. Είναι σημαντικό θέμα το να καταργηθεί η πώληση τους ώστε να γίνει πιο εύκολος ο έλεγχος των εγκεκριμένων εκτροφέων εδώ στην Ελλάδα ενώ θα είναι έτσι σχεδόν αδύνατη ή ασύμφορη η εισαγωγή/εξαγωγή ζώων που εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες.
1.Από την απαγόρευση που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 12, εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων που διέπονται από ειδικές διατάξεις.
Η πωληση ζωων σε καταστηματα θα επρεπε να απαγορευθει συμφωνα με το παραδειγμα της Αγγλιας κ αλλων χωρων.Ειναι γνωστο απο που προερχονται τα ζωα που πωλουνται καθως κ κατω απο ποιες συνθηκες φτανουν στην Ελλαδα.Ειναι επισης γνωστο το ποσα προβληματα παρουσιαζει η πλειοψηφια τους.Συν οτι οι συνθηκες διαβιωσης τους στα πετ σοπ ειναι τουλαχιστον απανθρωπες καθως περνουν τον χρονο τους σε ενα μικρο κλουβι με ελειπη κοινωνικοποιηση κ ελλειψη δυο τουλαχιστον ξεχωριστων χωρων (για υπνο κ φυσιολογικες αναγκες.)
Καλο λοιπον θα ηταν κατα την γνωμη μου να απαγορευτει η εμπορεια ζωων κ να ενισχυθει η υιοθεσια αδεσποτων ζωων καθως κ η αγορα ζωων ρατσας απο αναγνωρισμενους εκτροφεις.Αυτο προυποθετει επισης πιο σοβαρους ελεγχους εκ μερους του ΚΟΕ για τα εγκεκριμενα απο τον ιδιο εκτροφεια και τις συνθηκες κατω απο τις οποιες γεννιουνται κ ζουν τα ζωα.
Ολα αυτα θα επρεπε να ηταν μερος του αρθρου 18 «Άρθρο 18 Εκπαίδευση, επιμόρφωση, προαγωγή φιλοζωίας» εξηγωντας επισης το φαινομενο των puppy mills κ αποτρεποντας την αγορα ζωων απο καταστηματα εξηγωντας τους κινδυνους.Στο συγκεκριμενο αρθρο θα επρεπε να προσθεθουν κ διαφημιστικες εκστρατειες υπερ της φροντιδας κ υιοθεσιας αδεσποτων,κατα της κακομεταχειρισης,κατα του ζευγαρωματος απο ιδιωτες,υπερ της στειρωσης κ κατα της συνηθειας του να δωριζουν ζωα (τα οποια καταληγουν στον δρομο) συμφωνα με το παραδειγμα της Ιταλιας.
για τους νόμιμα λειτουργούντες ζωολογικούς κήπους στην Ελλάδα παρακαλώ δείτε το άρθρο μου στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση
Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011, ΣΑΛΑΜΑΝΟΥΔΗ,
ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ, έκθεση του BORN FREE FOUNDATION
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/03/born-free-foundation.html
Τα καταστηματα πωλησης ζωων ειναι αναγκη να καταργηθουν ή εστω να λειτουργουν υπο προυποθεσεις και αυστηρους κανονισμους.
Ειναι μια μεγαλη πληγη για την Ελλαδα.
Τα ζωα στη πλειοψηφια των καταστηματων προερχονται απο παρανομους εκτροφεις, με πλαστα χαρτια, πλαστα στοιχεια (παρουσιαζονται εμβολιασμενα, αποπαρασιτωμενα και υγιη ενω δεν ειναι και πεθαινουν μεσα σε λιγες μερες βαρια αρρωστα).
Επιπλεον εκθιαζονται σε γυαλινα κλουβια (απο τα οποια βγαινουν σπανιως) και αυτο δημιουργει ζωα προβληματικα που οι οικογενειες αργοτερα δεν ξερουν πως να αντιμετωπισουν και πολλες φορες αφηνονται ελευθερα στους δρομους.
Με μια πολυ συντομη ερευνα μπορειτε να ενημερωθειτε για την μεγαλη ιστορια των puppy mills ή να δειτε καταγγελιες ανθρωπων οι οποιοι ξεγελαστηκαν απο τα καταστηματα πωλησης ζωων.
Δυστυχως αυτα τα καταστηματα δεν ειναι η εξαιρεση αλλα ο κανονας.