1.Στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπ.Α.Α.Τ δημιουργείται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταχωρίζονται, από τους κτηνίατρους που έχουν πιστοποιηθεί, τα στοιχεία που αφορούν στην αναγνώριση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς(όπως, φύλο, χρώμα, ράτσα, απώλεια, παράδοση σε άλλον ιδιοκτήτη, θάνατος,) και τα στοιχεία αναγνώρισης του ιδιοκτήτη τους (όπως, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου, ή ισοδύναμου εγγράφου, όπως δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο) Η πιστοποίηση των κτηνιάτρων πραγματοποιείται με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στη Δ/ση Πληροφορικής του ΥπΑΑΤ και την χορήγηση στον αιτούντα κτηνίατρο κωδικού πρόσβασης στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση. Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση, συνδέεται απευθείας με τα κτηνιατρεία και γενικά τους χώρους που πραγματοποιείται η σήμανση των ζώων συντροφιάς. Στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση εισάγονται λογικοί παράμετροι συσχέτισης του αριθμού των ζώων τουλάχιστον ανά ιδιοκτήτη.
2. Οι απαιτήσεις για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των στοιχείων των δεσποζομένων ζώων συντροφιάς, εφαρμόζονται και για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
3. Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, μη εξαιρουμένων των ποιμενικών σκύλων. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, βαρύνει τον ιδιοκτήτη του και των αδέσποτων, τον οικείο Δήμο. Για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής σήμανσης ή την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου, ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να επιδεικνύει στον κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, προκειμένου να επαληθευτούν τα ατομικά του στοιχεία και να αντιστοιχηθεί ο μοναδικός κωδικός σήμανσης του ζώου συντροφιάς με τα ατομικά στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Ο διενεργών τη σήμανση, πιστοποιημένος κτηνίατρος, χορηγεί ατελώς στον ιδιοκτήτη του ζώου, βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος 1 με τον αριθμό σήμανσης του ζώου, τα χαρακτηριστικά του ( φύλο, χρώμα, ράτσα) και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου)
4. Η σήμανση και η αναγνώριση κάθε ζώου συντροφιάς, πραγματοποιείται με την τοποθέτηση στην αριστερή εξωτερική πλευρά του τράχηλου του ζώου συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης (αποκριτής πομποδέκτης), το οποίο είναι παθητική συσκευή αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας μόνο για ανάγνωση, σύμφωνο με το πρότυπο ISO 11784 και τεχνολογίας HDX ή FDX-B και μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης συμβατή με το πρότυπο ISO 11785 και καταχωρίζεται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Οι διαθέτες του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης, λιανικής ή χονδρικής πώλησης, υποχρεούνται να διαθέτουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης σύμφωνο με τις παραπάνω απαιτήσεις με οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα.
5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 2 και 3 πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους που έχουν πιστοποιηθεί και ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα σε κτηνιατρεία ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των Δήμων, των διαδημοτικών κέντρων, καθώς και των φιλοζωικών σωματείων. Σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, η σήμανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς και η έκδοση βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου των ζώων συντροφιάς, μπορεί να γίνει και στις Δ/σεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών της Χώρας. Το βιβλιάριο υγείας δεν απαιτείται εάν το ζώο συντροφιάς διαθέτει διαβατήριο.
6. Οι κτηνίατροι που πραγματοποιούν την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, υποχρεούνται να ελέγχουν την λειτουργικότητα των μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης και να χρησιμοποιούν τα μέσα που πληρούν τις απαιτήσεις της παραγράφου 4. Σε περίπτωση καταγγελίας για την διάθεση ή την χρησιμοποίηση μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της παραγράφου 4, τα πρόσωπα που διαθέτουν ή χρησιμοποιούν αυτά, υποχρεούνται να παρέχουν πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για την συμμόρφωσή τους με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, στις αρμόδιες αρχές ελέγχου και εφαρμογής του συστήματος του άρθρου 3.
7. Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς, υποχρεούται να ενημερώνει τον κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί για την μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων και που αφορούν, είτε στον ίδιον (όπως, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου,) είτε στο ζώο συντροφιάς που έχει δηλώσει στο όνομά του (όπως, θάνατος, απώλεια, παράδοση σε άλλον ιδιοκτήτη ), το αργότερο εντός 15 ημερών από την μεταβολή, με σκοπό να επικαιροποιούνται οι πληροφορίες της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης. Σε κάθε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη, είναι απαραίτητη η επισημείωση στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου από τον κτηνίατρο, ατελώς, κατά την ετήσια κτηνιατρική εξέταση του ζώου ή κατά τον εμβολιασμό του, προκειμένου να ενημερώνεται και η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση.
8. Η συμπλήρωση των στοιχείων του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατηρίου του ζώου συντροφιάς, πραγματοποιείται χειρόγραφα ή και μέσω της εφαρμογής της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης. Ο μοναδικός κωδικός της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου συντροφιάς, εγγράφεται στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου μόνο χειρόγραφα.
9.Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατήριου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, η Λιμενική Αστυνομία, η Θηροφυλακή και υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου(ΣΥΚΕ), εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη των οποίων βαρύνει το ΥπΑΑΤ .
10. Το αργότερο εντός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, υποχρεούται να παραδώσει σε ηλεκτρονική μορφή συμβατή με την Διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των κωδικών σήμανσης των ζώων συντροφιάς που έχει καταγράψει από την ημερομηνία ανάθεσης σε αυτόν, της τήρησης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου.
11. Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους αρχίζει να λειτουργεί ένα μήνα μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
12. Με απόφαση του ΥπΑΑΤ ρυθμίζονται οι όροι δημιουργίας της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης, οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας πιστοποίησης και χορήγησης κωδικού πρόσβασης στους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του άρθρου αυτού.
Αν θέλετε να εφαρμοσθεί ο νόμος και να τσιπάρονται τα ζώα πρέπει η τιμή του τσιπ να είναι όση και η αξία του,δηλαδή γύρω στα 5 Ευρώ.
Αυτό να ορισθεί σαν υποχρεωτική τιμή στους κτηνιάτρους και να αναθεωρείται με απόφαση του υπουργείου όταν και αν χρειαστεί.
Αγγέλα
Αν δεν μειωθεί το κόστος των 40-50 Ευρώ τότε ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, όπως συμβαίνει άλλωστε και τώρα, και θα δούμε περισσότερες εγκαταλείψεις ζώων.
Επίσης στη σήμανση πρέπει να συμπεριληφθούν και τα ιπποειδή.
Η εγκατάλειψη και ο βασανιστικός θάνατος των γαϊδουριών όταν δεν είναι ικανά πλέον να εργαστούν είναι σύνηθες φαινόμενο.
The loss and theft of animals is already a concern and micro chip identification is used by responsible owners.
Those that are intent on abandoning animals will abandon them BEFORE this legislation becomes operative.
For those who already suffer under financial difficulties because of Greece’s monetary crisis and for animal organisations who have many animals in their care these increased costs, the heavy and devastating cost consequences of this proposal MUST be considered by the government emphasis changed and free concessionary arrangements made .
The emphasis should NOT be mass micro chipping but mass STERILISATION. And total costs for this should NOT fall in entirety on the shoulders of those already showing care and responsibility but should be directed to where they belong the Greek Government. Considerations for free or nominal prices for micro chipping AND STERILISATION MUST accompany these proposals to ease the burden on Animal organisations and those people on low incomes. The government should accept full responsibility and contribute to the stray animal situation in Greece which it has systematically ignored and allowed to develop to this crisis situation.
The period of one month before implementation of penalties is insufficient – government subsidised concessions should be made and announced before this event and more time allowed to meet these obligations. Consider the financial situation and physical difficulties of animal shelters caring for 80 plus animals to transport and arrange for micro chipping…..The public should be fully informed of the requirements in law along with all available facilities timescale and concessions including free services prior to the enactment of these proposals.
Above all this measure should either be deferred or include STERILISATION . The most important and vital animal care welfare and overpopulation control is NOT micro chipping in isolation but STERILISATION.
Η σήμανση για να πετύχει πρέπει να εχει συμβολικό κόστος,αφού ειμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης,ενώ η σήμανση των αδέσποτων οπωσδήποτε να μην επιβαρύνει τα φιλοζωικά σωματεία και τους μεμονωμένους φιλόζωους που θα πηγαίνουν τα ζώα για σήμανση.
Όλα τα Ελληνικά pedigree να έχουν γραμμένο τον αριθμό της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Εκτός των άλλων, αυτό θα βοηθήσει και το να ελεγχθεί σε μια γέννα, αν πράγματι η θηλυκιά που γέννησε και ο ελεγκτής με το σκάνερ βγάζει το χ νούμερο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, είναι ακριβώς αυτή για την οποία δηλώθηκε γέννα στον ΚΟΕ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΚΟΕ και οι φιλοζωικές οργανώσεις να αγοράσουν με τιμές χονδρικής τα μικροτσίπ, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα αγοράσουν φτηνά, και μετά να πηγαίνουν στον κτηνίατρο μόνον για την τοποθέτηση και την καταγραφή. Επίσης ο ΚΟΕ να γράψει σε όλα τα pedigree, τον αριθμό της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, όλων των σκύλων, κουταβιών και ενηλίκων.
Όλοι οι σκύλοι να έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Τον αριθμό της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης να τον γράφει ο ΚΟΕ στα pedigree που εκδίδει. Για κουτάβι που δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του να μην εκδίδεται pedigree.
Γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβό το microchip σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες? πχ Ιταλία 10 ευρώ?
Βεβαίως να είναι υποχρεωτική η καταγραφή ΟΛΩΝ των ζώων.. και να γίνετε έλεγχος.
Να υπάρχει ανοιχτό data base για όλους που με το microchip του σκύλου να φαίνονται τα πάντα πόσες γέννες έχει κάνει, αν είναι στειρωμένος, αν έχει κάποιο πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες του κτλ..
Να υποχρεώνονται οι κτηνίατροι να μην εξετάζουν ζώα(ιδιόκτητα)αν οι «πελάτες» τους αρνούνται να τοποθετήσουν microchip.
Καλό θα είναι να συνεργαστούν οι κτηνίατροι μεταξύ τους (να βγει και κάποια σχετική ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο προς τα μέλη του)
Αν «πελάτης» δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του,έπειτα από επισημάνσεις του κτηνιάτρου (2 φορές είναι αρκετές)να καταγγέλλεται
στον αρμόδιο φορέα.
Επίσης κυρώσεις να προβλεφθούν προς τους κτηνιάτρους οι οποίοι δεν συμμορφώνονται.
Παράγραφος 3
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού υπάρχει το μέτρο της κονκάρδας.
Η υπαρξη της κονκάρδας πάνω στο ζώο διευκολύνει τα όργανα βεβαίωσης και επιοβολής των προστίμων να διακρίνουν εάν το ιδιόκτητο ζώο φέρει ηλεκτρονική σήμανση ή όχι.
Ετσι προτείνουμε
Οι κάτοχοι σκύλων ή γατών ανεξαιρέτωςνα είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών, να προμηθεύονται από τον Δήμο κάθε έτος μια κονκάρδα, η οποία θα τους χορηγείται: α) με την προσκόμιση του βιβλιαρίου υγείας του ζώου και β) με το αντίγραφο του τρίπτυχου της εμφύτευσης και καταγραφής της ηλεκτρονικής σήμανσης, άνευ των οποίων δεν θα παραδίδεται η κονκάρδα. Η έλλειψη αυτής της κονκάρδας να επισείει την επιβολή προστίμου ύψους 300 ευρώ για κάθε ζώο. Το πρόστιμο να επιβάλλεται από την Δημοτική Αστυνομία, την Αστυνομία, την Δασική Υπηρεσία και την Θηροφυλακή. Η κονκάρδα να ανανεώνεται κάθε έτος, να φέρει διαφορετικό χρώμα καθώς και το έτος έκδοσής της (όπως το σήμα τελών κυκλοφορίας).
Χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα αλλά έχοντας κατοικίδιο για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, θα ήθελα να σημειώσω το εξής:
Δε νοείται η αγορά ή ‘κατοχή’ ζώου χωρίς υποχρεώσεις αντίστοιχες με αυτές ενός παιδιού. Για παράδειγμα, ο ‘ιδιοκτήτης’ θα πρέπει να αιτιολογεί την απώλεια κατοικίδιου είτε με πιστοποιητικό θανάτου, είτε δηλώνοντας έγκαιρα εξαφάνιση και να είναι υπόλογος για αμέλεια επιτήρησης η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρότατες ποινές.
Παράλληλες υποχρεώσεις θα έχουν όσοι συμμετέχουν στο κύκλωμα εμπορίας ή αναπαραγωγής ζώων.
Επιπλέον, και για την τήρηση – επικαιροποίηση στοιχείων αλλά και την ενίσχυση των δημοτικών αρχών, θα πρέπει να καταβάλεται πάγιο και ετήσιο τέλος.
ΝΚ
Να γίνει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων από τα πληροφοριακά συστήματα του κράτους (καθόλου δύσκολο και μη ακατόρθωτο) η οποία να περιέχει το ιστορικό προφίλ του κάθε ζώου και να εμπλουτίζετε συνεχώς με τα νέα Δεδομένα , από τους συμβεβλημένους κτηνίατρους ,τους Δήμους και από τις ελεγκτικές υπηρεσίες .Τα chip πρέπει να παραγγέλνονται χονδρικώς από τους δήμους η τις κτηνιατρικές υπηρεσίες έτσι ώστε το κόστος να είναι όσο ποιο μικρό γίνεται .
Έτσι ανά πάσα στιγμή η αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν
• το ιστορικό του ζώου
• τους εμβολιασμούς τους
• τα στοιχεία του ιδιοκτήτη
• τα παραπτώματα των ιδιοκτητών σε περίπτωση μη εφαρμογής των νόμων
• αν είναι στειρωμένο
• αν δεν είναι στειρωμένο τις Γέννες που έχει κάνει (περιπτώσεις εκτροφέων)
• αν είναι ζώο εργασίας (κυνηγίου η άλλο)
• Για τα αδέσποτα την περιοχή που έγινε η περισυλλογή
• και εκατοντάδες άλλες πληροφορίες όπως χαρακτηριστικά , ράτσα , τραυματισμούς κ.α.
Οι φιλόζωοι ,φιλοζωϊκές οργανώσεις η φιλοζωϊκές ομάδες που περιθάλπουν και δίνουν για υιοθεσία θα μπορούσαν να προ παραγγείλουν μέσα από το σύστημα(να κλείσουν στην ουσία) το chip και να επιλέξουν τον κτηνίατρο που θα τοποθετήσει το chip και όταν θα γίνει η υιοθεσία το κόστος θα το επιβαρύνετε ο νέος ιδιοκτήτης . Έτσι στις αγγελίες θα υπάρχει ο αριθμός του chip αλλά το κόστος δεν θα το επιβαρύνετε ο εθελοντής . Μαζί με το chip όταν θα γίνετε η υιοθεσία θα γίνετε και μια εξέταση από τους κτηνίατρους έτσι ώστε όλα τα νέα δεδομένα θα εισέρχονται στο σύστημα .Έτσι δεν θα είναι αναγκαία και η συμπλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης καθώς πλέον ο Νέος ιδιοκτήτης θα αναλαμβάνει όσα προστάζει ο νόμος .
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι μέσα από το σύστημα θα πρέπει να δηλώνετε ο Θάνατος του ζώου με την υπογραφή κτηνίατρου γιατί μόνο το chip δεν δεσμεύει κανέναν για την ευζωία του Ζώου . Τέρμα ποια οι πυροβολισμοί και η ταφή του σε απομακρυσμένο μέρος όταν το ζώο είναι «άχρηστο» ποια στην δουλεία κάποιων . Αν δεν δηλώνετε έγκαιρα ο χαμός η ο θάνατος και ο λόγος θανάτου να υπάρχει πρόστιμο η αν υπάγετε στην κατηγόρια του βασανισμού ότι προβλέπει ο νόμος . Ο κτηνίατρος μπορεί να κρίνει .
Ίσως θα μπορούσε στο ίδιο πληροφοριακό σύστημα να υπάρχει και ένα πορταλ με τα προς υιοθέτηση ζώα που θα ενημερώνετε από τα σωματεία η φιλόζωους αλλά ας μην το πάμε ποιο μακριά…
Ευχαριστώ
ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ
Είναι λογικό οι αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι ,που στειρώνουν αδέσποτα ζώα για λογαριασμό ενός Δήμου με τον οποιο έχουν κάνει σύμβαση και τους έχει δοθεί προς τούτο ή άδεια ,να μπορούν να εμφυτεύουν την σήμανση.
Στην συνέχεια θα πρέπει να γίνεται η καταγραφή αυτών σύμφωνα με τα προτεινόμενα στο σχέδιο νόμου.
Η εμφύτευση να γίνεται κατά την διάρκεια της στείρωσης, όταν το ζώο είναι αναισθητοποιημένο.
Επίσης στα θηλυκά σκυλιά και γατιά να γίνεται ενα τατουάζ στο αυτί έτσι ώστε να μην υπαρξει περίπτωση ξανά περισυλλογής του ζώου με σκοπό την στείρωση.
Θα έπρεπε η τοποθέτηση των τσιπ να γίνεται σε τιμή κόστους ή έστω στα 10 ευρώ. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να προσφέρουν την υπηρεσία και πιστοποιημένες φιλοζωικές οργανώσεις, επίσης σε τιμή κόστους. Οι τιμές των 40-50 ευρώ είναι απαράδεκτες, με αποτέλεσμα ο νόμος να κινδυνεύει μην εφαρμοστεί.
Η σωστή τήρηση των ηλεκτρονικών αρχείων είναι επίσης καίρια και πρέπει να επιβάλλεται.
Να αναφερθεί ως ξεχωριστή παράγραφος στο Άρθρο 4, ότι και Νομικά Πρόσωπα (ΝΠΙΔ) σημάνουν και καταχωρούν στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς ζώα που έχουν στη νομή και κατοχή τους ή έχουν με δική τους μέριμνα στειρώσει, ελέγξει και επανατοποθετήσει στο φυσικό τους περιβάλλον. Η ηλεκτρονική σήμανση των στειρωμένων αδέσποτων ζώων από τα ΝΠΙΔ έχει ως μοναδικό σκοπό την αποφυγή νέας περισυλλογής και επέμβασης. Ως γνωστό κανένας κτηνίατρος δεν μπορεί να διαπιστώσει αν ένα θηλυκό σκυλί έχει στειρωθεί ή όχι.
Στην παράγραφο 7 που ορίζει τον ΑΔΤ ή διαβατηρίου ως απαιτούμενα στοιχεία από τα φυσικά πρόσωπα για την καταχώρηση της σήμανσης να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του Σωματείου από το Πρωτοδικείο και το ΑΦΜ του.
Εχω αποριες με το μικροτσιπ τη χρησιμοτητα και την ποιοτητα του.Η ποιοτητα του ειναι ελεγμενη οτι δεν αποτελει κινδυνο για τη υγεια του ζωου ,υπαρχουν διαφορετικες ποιοτητες απο τη στιγμη που ειναι υποχρεωτικο και δεν αποτελει επιλογη αν καποιος θελει να διαθεσει περισσοτερα χρημματα για μια καλυτερη ποιοτητα , προκειμενου να μη θεσει σε κινδυνο την υγεια του ζωου του?
Αν καποιος εγκαταλειψει η χασει το ζωο πως με τη βοηθεια του μικροτσιπ θα βρεθει ο υπευθυνος η το ζωο αν δε το δηλωσει στην αρμοδια αρχη ?Πως σταματαει τη κακαποιηση του ζωου ?Τι ακριβως ειναι ,ενας κωδικος οπως τα τροφιμα του σουπερ μαρκετ , ραδιοπομπος και εκπεμπει σε καποια συχνοτητα ,η ορισμενη ακτινα?Θα υπαρχει ειδικη υπηρεσια με ιντερνετικο δικτυο ,με αρκετο και καταλληλα εκπεδευμενο προσωπικο που θα ελεγχει ολα τα δεδομενα και θα προβενει ενδεχωμενως και στην ενημερωση του ιδιοκτητη και σε ενδοεπικοινωνια της φιλοζωικης εταιριας,του κτηνιατρων ,του δημου και γενικα ολους τους εμπλεκομενους στην επιχειρηση αυτη?
Να υποχρεωθούν οι κτηνίατροι να μη δέχονται δεσποζόμενα ζώα που δεν φέρουν microchip.
Κατά την στείρωσή κάθε ζώου, να είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των στοιχείων του στην ηλεκτρονική βάση με την πληροφορία ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ.
Τυχαίνει συχνά – ειδικά σε θηλυκά ζώα που βρέθηκαν στο δρόμο – να ξεκινούν οι κτηνίατροι την επέμβαση της στείρωσης και μόνο αφού ανοίξουν το ζώο να διαπιστώνουν ότι είναι ήδη στειρωμένο.
Το μικροτσίπ θα πρέπει να κοστίζει όσο το δυνατόν λιγότερα. 8 χρόνια τώρα το τσιπ ήταν υποχρεωτικό αλλά δεν βλέπουμε και πολλούς να έχουν τσιπάρει τα ζώα τους, κυρίως οι κυνηγοί και οι τσοπάνηδες.
Οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι βαρειές γιατί μόνο αν πο΄νέσει η τσέπι του Ελληνα θα καταλάβει τις υποχρεώσεις του.
Προτείνουμε για 5 χρόνια να μην γίνουν εισαγωγές κουταβιών από άλλες χώρες μέχρι να μπορέσουμε σαν κράτος να βάλλουμε τάξη στα του οίκου μας στείρωση θυληκών, τσιπάρισμα κουταβιών κλπ).
παραγραφος 5
Σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, η σήμανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς και η έκδοση βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου των ζώων συντροφιάς, μπορεί να γίνει και στις Δ/σεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών της Χώρας.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Να απαλειφθεί η φράση αυτή , αφού η πρότασή μας είναι πιστοποιημένοι κτηνιάτροι, υποχρεωτικά να είναι όλοι οι δημόσιοι και αγροτικοί κτηνίατροι.
Πως είναι δυνατόν να πεισθεί ο κάθε Δήμος να φέρει την δαπάνη σημάνσεως των αδέσποτων ζώων όταν οι περισσότεροι Δήμοι αρνούνται να εφαρμόσουν τον Νόμο «Περισυλλογή-Στείρωση-Επανένταξη» δεδομένου ότι το έργον τους έχουν αναλάβει τα κατά τόπους φιλοζωϊκά Σωματεία και αυτοί απολαμβάνουν μόνο τα ωφέλη (πηγαίνετε να μαζέψετε το αδέσποτο γιατί ενοχλεί, μαζέψτε το γιατί θα το φολιάσουν) και αρνούνται να εφαρμόσουν το Νόμο λόγω έλλειψης κονδυλίων από το Κράτος. Μέχρι τώρα το κόστος σημάνσεως των αδέσποτων φέρουν τα Φιλοζωϊκά Σωματεία. Θα πρέπει ίσως να προβλεφθεί και κάποια ποινή για τους Δήμους που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και δεν εφαρμόζουν το Νόμο.
Σχετικά δε με την σήμανση των κυνηγόσκυλων, την μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής επαρχίας διότι, όσο ακριβά και αν τα έχουν πληρώσει οι κυνηγοί για να τα αποκτήσουν, όταν δεν τους κάνουν για το κυνήγι τα εγκαταλείπουν σε κακή κατάσταση στους δρόμους των επαρχιακών πόλεων και τα δάση, χαιρετίζω με μεγάλη χαρά την σήμανσή τους πριν την έκδοση αδείας αλλά στις αστυνομικές αρχές που εκδίδουν την άδεια κυνηγίου όλοι θα λένε ότι έχουν μόνο ένα σκυλί και θα αναγκαστούν να σημάνουν τουλάχιστο ένα ώστε να αποκτήσουν την άδεια τα άλλα θα κυνηγούν λάθρα. Δεν υπάρχει θηροφύλακας σε όλες τις επαρχιακές πόλεις που θα μπορούσε να ελέγχει κάθε φορά τους κυνηγούς αν έχουν σημάνει όλα τους τα ζώα.
Πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν όλα τα ιπποειδή της χώρας στη διαδικασία υποχρεωτικής σήμανσης και να καταγραφούν στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση όπως γίνεται άλλωστε και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. βάση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 504/2008 της Ε.Ε. Με την σήμανση του ιπποειδούς να εκδοθεί το διαβατήριο/βιβλιάριο υγείας/ΑΔΑΜΙ ιπποειδών σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε.
Αυτή την στιγμή η κατάσταση με τα ιπποειδή στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη, τα ζώα δεν απολαμβάνουν κανένα καθεστώς προστασίας, ζουν συχνά σε άθλιες συνθήκες, χωρίς κατάλληλο σταυλισμό, κατάλληλη τροφή και φροντίδα. Με την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ιπποειδών, θα είναι εφικτή ο έλεγχος των κινήσεων τους, θα αποφεύγεται έτσι η εγκατάλειψη και η κακοποίηση τους και θα μπορούν να προειδοποιηθούν και εν συνέχεια να τιμωρηθούν παραδειγματικά από τις αρχές οι ιδιοκτήτες που δεν φροντίζουν σωστά τα ζώα τους ή που δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.
Η ταχεία και αξιόπιστη αναγνώριση των ιπποειδών είναι επίσης μια σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική καταπολέμηση λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων, όπως π.χ. ο Πυρετός του Δυτικού Νείλου.
Παράλληλα με το σχέδιο νόμου που θα προστατεύει και τα ιπποειδή θα πρέπει να θεσπιστούν οδηγίες που θα διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες αλλά και τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου κ.α. στη σωστή αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης των ιπποειδών. (π.χ. οι οδιγίες που δίνει το Υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας: http://www.bmelv.de/SharedDocs/Standardartikel/Landwirtschaft/Tier/Tierschutz/TierschutzPferdehaltung.html;jsessionid=C36497F3E5077CEC6FD329440908F860.2_cid173)
Πρέπει να προβλεφθεί ξεκάθαρα η δυνατότητα τσιπαρίσματος σε νομικά πρόσωπα – καθώς και η διαδικασία που απαιτήται σε αυτή την περίπτωση.
Να φαίνεται δηλαδή ποιός Δήμος ή Φιλοζωικό Σωματείο φροντίζει κάθε αδέσποτο.
Οσο οι εθελοντές φιλοξενούμε προσωρινα ζώα, αυτά να είναι καταχωρημένα στο σωματείο και όχι στο μέλος που τα φροντίζει. Το ίδιο και τα βιβλιάρια υγείας ή διαβατήρια.
Το ίδιο να ισχύει και για εμπόρους – εισαγωγείς. Μόνον έτσι, θα έχουν ευθύνη για την ευζωία των ζώων που αθρόα πωλούν – όσο τα ζώα βρίσκονται στα χέρια τους – και όταν ένα ζώο πωλείται θα καίγονται να μεταβιβάσουν ΑΜΕΣΑ το μικροτσιπ στον νέο ιδιοκτήτη.
Μόνον έτσι θα ξέρουμε κάθε στιγμή ποιός ευθύνεται για την εγκατάλειψη κάθε ζώου με «ουγγαρέζικο» μικροτσιπ.
Επίσης αν όλα τα ζώα που εισάγονται είναι καταχωρημένα στη βάση, θα έχουμε επιτέλους πλήρη στοιχεία για το πόσα ζώα εισάγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Και θα ήταν χρήσιμο να φαίνεται στην καταχώρηση ΚΑΙ μετα την πώληση ή την υιοθεσία ο προσωρινός ιδιοκτήτης – νομικό πρόσωπο που ευθύνεται για την εισαγωγη, πώληση ή φροντίδα του ζώου:
α) για στατιστικούς λόγους.
β) Επειδή κάθε σωματείο χρειάζεται να ενημερώνεται σε περίπτωση που ένα ζώο που έδωσε έχει χαθεί ή εγκαταταλειφθεί και να έχει έτσι τη δυνατότητα να ξανααναλάβει το ζώο που φρόντισε με τόσο κόπο στο παρελθόν και κακόπεσε.
Τα ιπποειδή στην ελλάδα ως ζωα συντροφιάς έχουν αυξηθεί, ασχέτως αν δεν χωρούν στο μπαλκόνι μας ή σε ένα κλουβάκι όπου το έχουμε κρεμασμένο σε κάποιο τοίχο.Ο αριθμός των ιδιοκτητών είναι μεγάλος και άγνωστος. Με τον παρόντα νόμο ελπίζω να καταγραφεί ο αριθμός και συνεπεία αυτού να είναι ευκολότερος ο έλεγχος για την ευζωία των ιπποειδών.
Για να γίνει κάποιος ιδιοκτήτης ιπποειδούς πρέπει να δίνει εξετάσεις στις γνώσεις που έχει για την διαχείρηση, φροντίδα κλπ. Όταν λέμε περί ευζωίας ιπποειδούς και της υγείας του πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι από την αγνοιά μας και νομίζοντας ότι πράτουμε το σωστό φέρνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.Ειδικά στα ιπποειδή που είναι ένας ένας οργανισμός πολύ ευαίσθητος στη φροντίδα και τη διατροφή του.
Αν και είμαι γενικά αντίθετη με την τοποθέτηση του μικροτσίπ εξαιτίας των ηθικών διλημμάτων που δημιουργούνται φαίνεται να είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων ζώων με για την την επιβολή ποινών.
Φοβάμαι όμως πως το σύστημα αυτό δεν θα έχει καμία ισχύ αν δεν εφαρμοστεί παράλληλα με ενιαία πανελλήνια καταγραφή των ζώων σε ψηφιακή μορφή και την παρακολούθηση του συστήματος αυτού από τους κτηνιάτρους αλλά και φορείς προστασίας των ζώων.
Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να καταγράφει όχι μόνο τον αριθμό του μικροτσίπ και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αλλά και κάποια στοιχεία ταυτοποίησης του ζώου όπως και κάποια στοιχεία περίθαλψης του (εμβόλια, στειρώσεις κλπ).
Λυπάμαι αλλά δεν εμπιστεύομαι κανένα ιδιοκτήτη ή κτηνίατρο, πολύ δε περισσότερο κυνηγό ότι δεν θα θανατώσει το ζώο του, το οποίο δεν θα αναζητηθεί ποτέ ή ακομη χειρότερα θα περαστεί το μικροτσίπ σε κάποιο άλλο ζώο και θα είναι σα να μην έχει συμβεί τίποτα.
Τέλος, είναι αδύνατον ένας απλός ευσυνείδητος πολίτης που προσπαθεί να βοηθήσει αδέσποτα ζώα και ενώ βρίσκει χρήματα με πολλές δυσκολίες για να πληρώσει επεμβάσεις και περίθαλψη να φαίνεται ως ιδιοκτήτης αδέσποτων και να πρέπει να πληρώνει υπέρογκα ποσά και για τα μικροτσίπ όταν άλλωστε σε άλλο άρθρο θεωρείτε ο δήμος υπεύθυνος για την συλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων.
θέμα: ΧΑΜΕΝΑ ΖΩΑ
Ο νόμος δεν έχει προβλέψει για τα ζώα τα οποια χάνονται. Είναι γεγονος πως με την υποχρεωτική σημανση ολων των κατοικιδίων, διευκολύνεται και η ευρεσή τους. Όμως όλοι ξέρουμε πως μπορεί να συναντησουμε εξαιρέσεις πχ κατοικίδια που μπορεί να χαθούν πρίν προλαβουν να σημανθουν κτλ.
Θεωρούμε αναγκαία τη δημιουργία ΜΙΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, όπου θα καταχωρούνται οι απώλειες με σήμανση ή χωρίς, ουτως ωστε οι ιδιοκτήτες να απευθύνονται εκει και να διευκολύνεται η ευρεσή των χαμένω ζώων. Τα χαμένα ζώα τις περισσοτερες φορές καταλήγουν αδεσποτα, χωρίς να είναι.
Θέμα: ΕΥΡΕΣΕΙΣ ΖΩΩΝ.
Πρέπει ο νόμος να ορίσει ρητά τα βήματα που πρέπει να κανει ενας ιδιώτης στην περίπτωση που βρεί ένα ζώο πχ δήλωση στην αστυνομία, δηλωση στη «βάση δεδομένων» κ.α. Πόσο καιρό οφείλει να το κρατήσει μεχρι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του και μετα απο πιο χρονικο διαστημα μπορεί να το δώσει για υιοθεσία. Εαν δημιουργηθεί η βαση δεδομένων που προανέφερα, σίγουρα ο ιδιωτης που θα αναζητησει τον ιδιοκτητη του ζωου που βρηκε, θα τον βρει σε συντομο χρονικο διάστημα.
Θέμα: ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΖΩΑ.
Για την περίπτωση κλοπής, πρέπει ο νόμος να ορίσει τί θα συμβεί σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης βρει τον νεο κατοχο του ζώου του. Εαν ο νεος κατοχος εχει προβεί σε αγορά και ο ιδιοκτητης το διεκδικεί πίσω, πώς αντιμετωπίζεται η διεκδικηση αυτή? Πληρώνει το ποσο της αγοράς για να το παρει πίσω? ενα μέρος του ποσού? τίποτα? Ο νομος πρέπει να ορίσει ρητά, τί θα γίνει σε τετοιου ειδους περιπτώσεις.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Το microchip χρησιμοποιειτε για καθαρα ερευνητικους σκοπους στα πλαισια ζωων της αγριας πανιδας κλπ.για ποιο λογο να γινει υποχρεωτικο στα κατοικιδια ,αν ετσι νομιζουμε οτι θα σταματησει η εγκαταληψη και η κακοποιηση μαλλον ονειρευομαστε γιατι οποιος δε σεβετε τα ζωα ,θα πληρωνει το προστιμο του ,και θα συνεχιζει η στη χοιροτερη περιπτωση αν θελει να ξεφωρτωθει το ζωο θα του βγαλει το μικροτσιπ και μπενουμε σε νεο κυκλο βιας και για να μη μπω σε ανατριχιαστικες λεπτομερειες ,διαφωνει κανεις οτι υπαρχει κι αυτη η περιπτωση ?
Η πολυ απλα δε θα ασχοληθει καν να παρει ζωο στην προοπτικη της επιπλεον επιβαρυνσης της οικονομικης του δυνατοτητας.
Η τοτε συμφωνειτε ολοι να το βαλουμε εμεις το μικροτσιπ που ειμαστε και υπευθυνοι για ολα τα κακα ,αντι να αναλαβουμε τις ευθυνες μας ?
Δε συμφωνω με την ηλεκτρονικη σημανση ,να γινει η καταγραφη το διαβατηριο και φορο να πληρωσω, αλλα δε συμφωνω οτι πρεπει να το φορουν τα κατοικιδια.Η γατουλα μου ,δεν φερνει κανενα κινδινο για τη δημοσια υγεια .Και αν απο τις φιλοζωικες οργανωσεις υπαρχουν αντιρησεις ,πρεπει να τους θυμισω οτι κανουν το κανουν εθελοντικα και για την αγαπη τους στα ζωα χωρις προκατακαληψη και προπαγανδα .Οσοι εχουν μεγαλωσει και θεωρουν τα ζωα φορεις ασθενειων και καταστροφης του σπιτιου τους ,γιατι στην Ελλαδα υπαρχουν πολλοι τετοιοι ,σ αυτο φτεει η λαθος και ελλιπης ενημερωση αλλα και η γενικοτερη χρησιμοποιηση των ζωων στην παραγωγη ,στην εκμεταλευση των αγροτικων καλλιεργιων ,σαν μεσο για την για την επιβιωση μας σαν δευτερο ειδος.Ποσοι απο τις φιλοζωικες οργανωσεις ειναι και χορτοφαγοι ?Τα οικονομικα μετρα δεν εξυπυρετουν τη προστασια των ζωων η εκπεδευση , η αγαπη και ο σεβασμος για οποιοδηποτε ζωντανο πλασμα υπαρχει στη φυση το κανει αυτο.
Οπωσδήποτε είναι σωστή η απόφαση να γίνεται το τσιπάρισμα από τον ιδιώτη κτηνίατρο, ο οποίος είναι επιστήμονας καταρτισμένος τόσο για τη σωστή τοποθέτησή του τσιπ, όσο και για την κλινική κατάσταση του ζώου. Και φυσικά η τοποθέτηση των τσιπ δεν είναι απλή, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές που μόνο ένας ιδιώτης κτηνίατρος στο ιατρείο του θα μπορεί να αντιμετωπίσει.
Κάντε κάτι με την τιμή του τσιπ, θέλουνε πολύ να κάνουνε στα ζώα τους και δεν το κάνουνε γιατί δεν έχουν τα χρήματα, όπως και με την στείρωση!
Opoios endiaferete borei na episkeftei auto to site poy yparxoun kai nomothesies apo diafores politeiess tis amerikis alla kai allon kraton ,na exei mia sferiki eikona ton pragmaton
http://monthlynationallegislationreport.blogspot.com/
Ti epiptvseis exei to microcip stin ygeia ton zoon ?Kai gia poio logo na einai ypoxreotiko apo ti stigmi poy diapistothei oti einai epivlaves na to foreso sto zoo.Epeita ena zoo an to exeis sto spiti ,kai prosexeis pos na xathei?
Perissotero xrisimo tha itan na ginei syneidisi oti kai ta zoa exoyn psyxi kai dikaiomataa analoga me toys anthropus kai prepei na ta sevomaste san yparkseis ,oxi giati tha plirosoume prostimo i tha mas paroyn to zoo.kai symfono prepei na yparxei elegxos .Alla me ti dysxeri oikonomiki katastasi ki auti i ligi voithia kai prostasia poy yparxei gia ta zoa apo filozous kai auti tha ekleipsi an den tropopoiithei o nomos.Ki an arnithoun kapoioi na valoun microcip ?Ego de tha ekana kati sto zoo mou pou de tha ithela na mou kanoyn emena .
Μερικοι δεν εχουν καταλαβει ακομα οτι τετοιοι νόμοι σκοπο εχουν απο τη μια την… κονομα, οχι μονο απο την προμηθεια των μικροπομποδεκτων αλλα και απο τα… τελη κατοχης των κατοικιδιων που θα μας επιβαλλουν του χρονου, οπως επισης απο τα… τεκμηρια διαβιωσης που θα ακολουθησουν(π.χ.αφου συντηρεις ενα σκυλο και μια γατα δεν δικαιουσαι ΕΚΑΣ,ουτε επιδομα ενοικιου) και απο την αλλη να μας εκπαιδευσουν για το επομενο βημα της χρησης τετοιων συσκευων, περισσοτερο εξελιγμενων, στον δικο μας… τραχηλο, που θα μετρουν και θα μεταδιδουν σε πραγματικο χρονο ποσες φορες πηγες στο αφοδευτηριο σημερα, τι και ποσο εφαγες το πρωι, σε ποια διαδηλωση τολμησες να συμμετασχεις το μεσημερι και για ποση ωρα φωναζες και τι, τι θερμοκρασια εχεις το απογευμα και ποσες φορες και με ποια ποιον ποιους και ποσους το…»εκανες» το βραδυ, αν πληρωθηκες γι’αυτο και απεδωσες τον αναλογουντα φορο ή φοροδιαφευγεις! Τα πραγματα ειναι απλα. Οι περισσοτεροι θα αναγκαστουν να ξεφορτωθουν τα ζωα συντροφιας γιατι δε θα αντεχουν τη συντηρηση τους (λογω τελων…κυκλοφοριας)οπως με τα αυτοκινητα προσφατα και δεν εννοω τους δημους,με αποτελεσμα τον υποβιβασμο(κι αλλο?) του βιοτικου τους/μας επιπεδου και απο την αλλη την αυξηση των εσοδων του κρατους και απο τα προστιμα που θα επιβαλλονται (πυρ κατα βουληση) σε οσους…αντιστεκονται. Ολα τα παραπανω που συμβαινουν τωρα γυρω μας εχουν μια λογικη εξηγηση που χανεται στο σχετικα προσφατο παρελθον αλλα δεν μπορω να αναφερω εδω γιατι θα λογοκριθω για μισαλλοδοξια.
Μια παρατήρηση μόνο.
Το έντυπο πιστοποίησης της ηλεκτρονικής καταγραφής του ζώου να συρράπτεται – επικολλάτε ή ότι άλλο στο βιβλιάριο του ζώου, ώστε να είναι εμφανείς η απώλεια του και κατ’ επέκταση να μην μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος “το ξέχασα σπίτι – δεν το έχω μαζί μου για λόγους ασφαλείας” κ.λ.π
Επίσης ο κτηνίατρος που ξεγεννά κάποια σκυλάκια να είναι υποχρεωμένος να τα ταυτοποίησή.
Επίσης σε κάποιο άρθρο αν όχι σε αυτό να υποχρεώνετε και τον ΚΟΕ ή και άλλους φορείς καθαροαιμίας κ.λ.π προκείμενου να εγγραφή το οποιοδήποτε ζώο στα αρχεία τους να έχει ηλεκτρονική ταυτοποίηση αλλά να καταγράφετε και ο κωδικός τους στα βιβλία τους.
Όσον αφορά τη δημιουργία από το ΥΠΑΑΤ της Ηλεκτρονικής Βάσης για την καταγραφή των ζώων το βρίσκω θετικό
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ? ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΤΌΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΌΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΥΠΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ. ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΗΣΤΕΙ ΜΕ ΕΥΡΥΤΗΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΌΝ ΟΛΟΙ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ (ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ): 1ον ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΖΩΟΥ. 2ον ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΣΙΠΑΚΙΑ. 3ον ΠΟΙΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΑΝΣΗΣ. 4ον ΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ. 5ον ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΜΗ ΣΥΜΑΝΣΗ, Η ΚΛΟΠΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.
Η ηλεκτρονική σήμανση είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το παράνομο εμπόριο των ζώων και η εγκατάλειψη δεσποζόμενων από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Για να λειτουργήσει πρακτικά όμως θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να περνιούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία σε μια κοινή βάση δεδομένων – έτσι θα αποφύγουμε τα άπειρα περιστατικά όπου το ζώο έχει σημανθεί, ο κτηνίατρος έχει στείλει το έντυπο αλλά αυτό έχει χαθεί στο δρόμο, ή περνιέται μετά από ένα χρόνο….
Μέγιστο λάθος εάν το τσιπάρισμα παραμείνει στην αρμοδιότητα των ιδιωτών κτηνιάτρων οι οποίοι το χρεώνουν 30 και 40 ευρώ. Θα είναι κενό γράμμα γιατί κανεις δεν θα τσιπάρει τα ζώα του σε αυτή την τιμή, ειδικά στις δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε. Εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ζώων στην Ελλάδα και όχι η εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων πρέπει να γίνεται αυτή στο κόστος του τσιπ , το οποίο δεν είναιπαραπάνω από 5 ευρώ.
Η αρμοδιότητα αυτή πρεπει να ανατεθεί στις κτηνιατρικές διευθύνσεις Δήμων, Περιφερειών κλπ με την καταβολή μόνο της αξίας του τσιπ.
Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση όλων των σκύλων-γάτων, δεσποζομένων και αδέσποτων, χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια, κινείται σαφέστατα προς τον σωστό δρόμο της προστασίας των ζώων αφού αποθαρρύνει την εγκατάλειψή τους και δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστεί ο ανεύθυνος που εγκατέλειψε κάποιο ζώο, ώστε να υποστεί τις συνέπειες του Νόμου. Θα ήθελα να προτείνω να αναγράφεται ο αριθμός ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και στους γενεαλογικούς χάρτες(pedigree)και για σκύλους και για γάτες, όπως ισχύει στις περισσότερες προηγμένες χώρες. Ο γενεαλογικός χάρτης είναι προσωπικό συνοδευτικό έγγραφο – ταυτότητα, μοναδικό για κάθεζώου, ακριβώς όπως μοναδικός είναι και ο κωδικός της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Τα στοιχεία που αναγράφονται στον γενεαλογικό χάρτη ενός΄σκύλου ή μιας γάτας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν, εκτός από το όνομα του ιδιοκτήτη σε περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας, όπως και με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Έτσι θα ενισχυθεί πιο πολύ ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.
ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΓΕΡΑΚΙΑ [ΧΑΡΡΙΣ ΚΑΙ ΚΟΚΙΝΟΟΥΡΗ ] ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΙΠΑΡΙΣΤΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΔΑΚΤΥΛΙΔΟΜΕΝΟ ΓΕΡΑΚΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΑΡΑΝΟΜΟ
Συμφωνώ ότι όλα τα ζώα συντροφιάς είτε αυτά που χρησιμοποιούνται για κυνήγι θα έπρεπε να είναι τσιπαρισμένα από τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μην εγκαταλείπονται και να φέρουν την ευθύνη αυτών. Όμως για τα αδέσποτα ζώα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ταίζουμε πολλά αδέσποτα ζώα είτε έξω από το γραφείο, είτε έξω από την οικεία μας και προσπαθούμε να τα προωθήσουμε για υιοθεσία. Όμως αν ο άνθρωπος που φροντίζει τα αδέσποτα ζώα είναι υποχρεωμένος και να τα τσιπάρει, θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που φροντίζει τα αδέσποτα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να μπει η διευκρίνηση ότι όταν ένα ζώο δίνεται για υιοθεσία ο ανάδοχος γονέας θα πρέπει να δεσμεύεται ότι θα τσιπάρει και το ζώο.
Υπάρχουν κάποιοι (ανάμεσα τους κι εγώ) οι οποίοι άν βρούν κάποιο χτυπημένο ζώο το μεταφέρουν στον γιατρό για τις πρώτες βοήθειες.Αυτό το ζωντανό αν δεν υπάρχει άτομο να το φιλοξενήσει θα επιστρέψει ξανά στον δρόμο για ευνόητους λόγους.Δεν είναι δυνατόν όσα ζώα βοηθάμε κατά αυτόν τον τρόπο να πρέπει να τα σημάνουμε και το τσίπ τους να φέρει το όνομα του εκάστοτε φιλόζωου.Έτσι σε πολλές περιπτώσεις δεν θα αναλαμβάνουμε να τα βοηθήσουμε και αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος τους. Και το Σημαντικότερο είναι να εφαρμοστεί η σήμανση στα κυνηγόσκυλα γιατί οι ελεεινότεροι είναι πραγματικά οι κυνηγοί.Επίσης δεν είδα να υπάρχει διάταξη για τους γουναράδες.Τα ζώα που γδέρνονται δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή όπως τα υπόλοιπα??
Δεν έχουν την αίσθηση του πόνου και του φόβου??Έχουμε το δικαίωμα να τα κατακρεουργούμε για την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία ορισμένων??
Παρακαλώ να υπάρξει κάποια μέριμνα και γι αυτά.Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αρχαία που έχουν διασωθεί αλλά και η συμπεριφορά του νεοέλληνα.
Φιλόζωοι ταίζουν και περιθάλπουν δεκάδες ζώα ο καθένας και θα βρεθούν διωκόμενοι δικαστικά αν θεωρηθούν «ιδιοκτήτες» των ζώων αυτών που οικονομικά έιναι αδύνατον να τσιπάρουν όλα.
Επίσης πολλές φορές φιλοξενούν προσωρινά εγχειρισμένα και κακοποιημένα ζώα προς υιοθεσία.
Τί θα γίνει με αυτά;
Μήπως πρέπει να γραφτεί ρητά ότι γι αυτά τα ζώα είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι να καλύψιυν οικονομικά το τσιπάρισμα;
Συμφωνώ απόλυτα με το να υποχρεωθούν όλα τα κατοικίδια δεσποζόμενα και αδέσποτα, να έχουν ηλεκτρονοκή ταυτοποίηση.
Είμαι ιδιοκτήτης δύο σκύλων προερχομένων από Δανία (μια από τις πιο προηγμένες κυνολογικά χώρες)και στους γενεαλογικούς χάρτες τους αναγράφεται ο αριθμός ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, που είναι για τους Δανούς απαραίτητη προυπόθεση για την έκδοσή τους. Αυτό ισχύει σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες. Προτείνω να ισχύσει και στη χώρα μας και γιαυτό πρέπει να προστεθεί στην παράγραφο 8 του παρόντος άρθρου το να αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και στους γενεαλογικούς χάρτες που εκδίδονται στην Ελλάδα από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος.
Σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς θεωρώ ότι απαραίτητα θα πρέπει να δοθούν οι κατάλληλοι ανιχνευτές αλλά και να ανατεθούν οι ανάλογες αρμοδιότητες στα φιλοζωικά σωματεία. Είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα αδέσποτα τα διαχειρίζονται τα σωματεία και τα μέλη/εθελοντές τους ενώ επίσης τα σωματεία είναι εκείνα που καλούνται να διαχειριστούν αναρίθμητα περιστατικά κακοποιήσεων και εγκαταλείψεων.
Απαραίτητο θα ήταν λοιπόν να διαθέτουν ανιχνευτές ώστε και να ανταποκρίνονται άμεσα στα περιστατικά αλλά και να αποδεσμεύουν τους άλλους φορείς (πχ αστυνομία) από έναν απλό έλεγχο των στοιχείων του ζώου.
Επίσης με αυτο το τρόπο θα δοθεί βάρος και αξία στο έργο των σωματείων και των μελών/εθελοντών τους.
ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΠ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΥΛΕΓΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ (ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ,κλπ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚ. ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΝ. ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ πχ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 7 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ 30-45 ΕΥΡΩ !!!
Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην Υφυπουργό κυρία Αποστολάκη Μιλένα για την πρωτοβουλία της να μας παρουσιάσει επιτέλους ένα σχέδιο Νόμου για την ευζωία και προστασία των ζώων που είναι σύμφωνο με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τα Ευρωπαικά πρότυπα.
Επί του άρθρου 4, παράγραφος 8, στην τελευταία πρόταση, θα ήθελα να σημειώσω μια επιβεβλημένη προσθήκη : «προκειμένου για καθαρόαιμους σκύλους Ελληνικής εκτροφής, ο μοναδικός κωδικός της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης εγγράφεται και στο γενεαλογικό του χάρτη (pedigree)» όπως ισχύει στις περισσότερες προηγμένες χώρες. Ο γενεαλογικός χάρτης είναι προσωπικό συνοδευτικό έγγραφο – ταυτότητα, μοναδικό για κάθε σκύλο, ακριβώς όπως μοναδικός είναι και ο κωδικός της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Τα στοιχεία που αναγράφονται στον γενεαλογικό χάρτη ενός σκύλου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν, εκτός από το όνομα του ιδιοκτήτη σε περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας, όπως και με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Οι γενεαλογικοί χάρτες εκδίδονται μόνον από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, όταν δηλωθεί μια γέννα και μάλιστα το αργότερο σε 30 ημέρες από τη γέννηση των κουταβιών, από γονείς εγγεγραμμένους στο Ελληνικό γενεαλόγιο. Οι εγγεγραμμένοι σκύλοι στο Ελληνικό γενεαλόγιο είναι περίπου 90.000 σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (http://www.fci.be/) και κάθε χρόνο εγγράφονται περίπου 10.000 κουτάβια Ελληνικής εκτροφής. Έτσι θα ενισχυθεί πιο πολύ ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση όλων των σκύλων-γάτων, δεσποζομένων και αδέσποτων, χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια, κινείται σαφέστατα προς τον σωστό δρόμο της προστασίας των ζώων αφού αποθαρρύνει την εγκατάλειψή τους και δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστεί ο ανεύθυνος που εγκατέλειψε κάποιο ζώο, ώστε να υποστεί τις συνέπειες του Νόμου.
elpizω να τους βαλω τσιπακι στα ζωα μου μετα να μην μου ερθει κανενα ραβασακι απο την εφορια
Υποχρεωτικό microchip για όλα τα κυνηγόσκυλα, που είναι τα σκυλιά που εγκαταλείπονται στην πλειοψηφία των αδέσποτων!
Να μην μπορεί ένας κυνηγός να πάρει άδεια από το σύλλογο του αν δεν έχει καταθέσει αντίγραφο των microchips των ζώων του. όλων.
Έλεγχος από τους θηροφύλακες, με σκάνερ, σε κάθε κυνηγόσκυλο αν έχει ή όχι microchip.
Κλειάννα Μαλαματίνα
για το strayshelp.gr
Λόγω της φανερής ανεπάρκειας όσον αφορά τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων απο τους δήμους, πολλοί ιδιώτες λαμβάνουν την πρωτοβουλία και περιθάλπτουν στα σπίτια τους αδέσποτα ζώα, τα οποία μόνοι τους δίνουν για υιοθεσία. Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Πρέπει υποχρεωτικά να σημαίνονται όλα τα φιλοξενούμενα ζώα; Αν ναί, είναι υποχρεωτικό να καταχωρούν σε όλα τα τσιπ τα στοιχεία τους, μέχρι να μπουν τα στοιχεία του αναδόχου ιδιοκτήτη; Επίσης, σε αυτή την περίπτωση τα φιλοξενούμενα ζώα θεωρούνται δεσποζόμενα, και ο φιλόζωος που τα φιλοξενεί δεν μπορεί να έχει στο σπίτι του πάνω απο 2 κάθε φορά; Τέλος, προβλέπεται κάποια ρύθμιση για την ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των τσιπ για ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με τη διάσωση;