Άρθρο 17 Ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 17 ν. 4282/2014

 

Η παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 4282/2014 (A’ 182), περί ίδρυσης, επέκτασης ή μετεγκατάστασης μονάδων υδατοκαλλιέργειας, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, των Υπουργείων Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και η γνώμη της οικείας περιφέρειας και του φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., σύμφωνα με την παρ. 2.».

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 22:49 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ

    Ζητάμε τη δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου και των τοπικών συμβουλίων, στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ).
    Επίσης ζητάμε να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση. επέκταση ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Π.Ο.Α.Υ. η καταγραφή και χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας.
    Τα λιβάδια Ποσειδωνίας (1120) ανήκουν στους οικοτόπους προτεραιότητας σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ και η οικολογική αξία και σημασία τους είναι ανυπέρβλητες.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 21:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 21:42 | ΑΝΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 19:03 | ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 19:29 | ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 19:54 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 17:41 | Πουρσανίδης Κώστας

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 15:29 | Γεώργιος Παναγιώτου

    Παναγιώτου Γεώργιος, κάτοικος Ροβιών Ευβοίας

    1. Να νομοθετηθεί και να απαιτείται η δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ).2. Οι σύλλογοι, φορείς και οι πολίτες κάθε δήμου να καλούνται να λάβουν γνώση και να εκφέρουν άποψη γι αυτό και όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον που ζουν και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους, την υγεία τους καθώς και την οικονομική τους κατάσταση.3. Να ζητείται υποχρεωτικά η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας από έγκυρο, ανεξάρτητο, αναγνωρισμένο φορέα, πριν τις όποιες εγκαταστάσεις.4. Για τον Βόρειο Ευβοϊκό να ακυρωθεί κάθε πρόταση για ΠΟΑΥ, καθώς η κλειστή θάλασσα του Βόρειου Ευβοϊκού είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2021, και αποτελεί αυτή τη στιγμή το μόνο φυσικό περιβάλλον αναψυχής, γαλήνης αλλά και τουριστικής δραστηριότητας.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 13:17 | ΝΙΚΟΣ

    Για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, των Υπουργείων Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και η γνώμη της οικείας περιφέρειας και του φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., σύμφωνα με την παρ. 2.».

    Θα πρόσθετα να απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δήμου που ανήκει η εν λόγω εγκατάσταση.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 11:02 | Γεωργιτση Τανια

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.Θα πρέπει να αναγνωριστεί το πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών που βλάπτονται από την εγκατάσταση των Υ.Κ. Να έχουν κύρια άποψη και να είναι δεσμευτική από την πολιτεία. Άλλωστε αυτοί είναι που έχουν ή θα έχουν υποστεί την υποβάθμιση της περιοχής. Μέχρι σήμερα τα υφιστάμενα μέτρα ήταν όλα υπέρ της ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργητών πρεπει να γινει ανθρωπινο και κοντα στον πολίτη οι αποφασεις που επηρεαζουν τηνζωη του.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 11:00 | Κωνσταντινος Παπαγιαννοπουλος

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 11:20 | Δημητρα Μπικλη

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.Θα πρέπει να αναγνωριστεί το πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών που βλάπτονται από την εγκατάσταση των Υ.Κ. Να έχουν κύρια άποψη και να είναι δεσμευτική από την πολιτεία. Άλλωστε αυτοί είναι που έχουν ή θα έχουν υποστεί την υποβάθμιση της περιοχής. Μέχρι σήμερα τα υφιστάμενα μέτρα ήταν όλα υπέρ της ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργητών. Για να αντιδράσουν οι πολίτες, εκ τον υστέρων, από αυτές τις εγκρίσεις θα έπρεπε να υποστούν την μακροχρόνια διαδικασία των νομικών, δικαστικών και οικονομικών επιβαρύνσεων, τουλάχιστον για μία δεκαετία με αμφίβολα αποτελέσματα. Μέχρι να βγει μία απόφαση έχει βγει ένας νέος νόμος!!

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 11:10 | Τερα Σιλβέστρις-Μη κυβερνητική οργάνωση

    Οι περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών κατα βάσειν το ελληνικό αντίστοιχο των aquaculture exclusive zones of the EU ειναι μια εννοια που δεν λαμβάνει υπόψιν τις μια ποικιλία μελετών και βασικών κανόνων πραγματικότητας που αναμένεται με την πάροδο του χρόνου και την αναπόφευκτη μετατροπή αυτών των μονάδων σε αποκλειστικά χερσαίες εγκαταστάσεις ανάλογα με τα πτηνοτροφεία αρα την σε μεγάλο βαθμό μετατροπή τους σε μονάδα χωρικού σχεδιασμού του παρελθόντος.
    Διαφωνούμε κάθετα με την ίδρυση τους ιδιαίτερα στο εσωτερικό Ιόνιο αρχιπέλαγος.

    Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου ο μόνος φορέας με οποιαδήποτε πιθανή ικανότητα να αξιολογήσει περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι αποκλειστικά ο φορέας διαχείρησης της ΠΟΑΥ-ενας ιδιωτικός σε πολλές περιπτώσεις φορεας οπως αναπτυξιακή εταιρεία που σε καποιες περιπτώσεις εχει ιδρυθεί απο κυριούς επενδυτές της βιομηχανίας υδατοκαλλιέργειας . Δεν αναγνωρίζεται ότι υπάρχει και ζήτημα με προστατευόμενες περιοχές σε στερία και θάλασσα σε πρώτης φάση που στην περίπτωση της ζώνης Α3 ΠΟΑΥ εχουμε και κοινή ζώνη με την προστατευόμενη περιοχή Νατούρα εσωτερικού Ιονίου αρχιπελάγους, την ζώνη τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλους του νησίου Κάλαμος τα νερα γύρω απο Κάλαμο και Καστό που ειναι κυρηγμένος ενάλλιος αρχαιολογικός χώρος η προστασία απο την διεθνή σύμβαση ACCOBAMS για τα θαλάσσια θηλαστικά και παρακείμενες ζώνες προστασίας της φυσης που επηρεάζονται άμεσα στο εσωτερικό Ιόνιο αρχιπέλαγος και αλλού. Κατα συνέπεια φορείς οπώς ο ΟΦΥΠΕΚΑ τα μεμονωμένα γραφεία περιβάλλοντος σε δήμους και κοινότητες η σχετικές υπηρεσίες ,η αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και σχετικές υπηρεσίες τοπικες οπως ο τομέας αλλιείας περιφερειών κλπ πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται και αυτοί στον κατάλογο κρατικών φορέων που απαιτείται η σύμφωνη γνώμη οπως φυσικά και οι οικίοι δήμοι και κοινότητες.Πόλύ σημαντικό είναι να είναι απαραίτητη και η σύμφωνη γνώμη τοπικών φορέων σε σχέση με το περιβάλλον και τα περιβαλοντικά δικαιώματα οπως τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις που ειναι τοπικές η απλώς δραστηριοποιούνται σε σχετικά ζητήματα στην περιοχή ιδιαίτερα σε θέματα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος καθότι σε πολλές περιπτώσεις εχουν μια παρα πολλύ καλή εμπειρία και στοιχεία που δεν διαθέτει οποιοσδήποτε κρατικός φορέας καθώς και σε καποιες περιπτώσεις ειναι και ευρείας κοινωνικής αποδοχής απο τοπικές κοινωνίες.

    Επίσης πρέπει να ζητείται απαραιτήτως η σύγκληση λαικων συνελέυσεων στις σχετικές περιοχές για να γίνεται δημοψήφισμα απο τις τοπικές κοινωνίες για οτι επηρεάζει τα νερα και την γή που εχουν παραδοσιακά ιστορικά δικαιώματα και τέλος να ληφθούν υπόψιν οι παραδοσιακές μορφές διακυβέρνησης του περιβάλλοντος όπως συμβούλια γερόντων για δάση χωριών κ.α. και να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη και αυτών .

    Φυσικά είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μηχανισμός ευρύτερης διαβούλευσης και ενημέρωσης σε σχέση με το παραπάνω ζήτημα κάθε φορά που γίνεται μία τέτοια αίτηση κατι που ήδη υπάρχει φυσικά αναλογο αλλά πρεπει να βελτιωθεί.Προτείνουμε να στέλνεται έγγραφο ενημερωτικό σε σχετικούς φορείς οπως ΟΤΑ, συλλόγους οταν ξεκινάει μία τέτοια διαδικασία αδειοδότησης σε θεσμοθετημένη ΠΟΑΥ το οποίο περιλαμβάνει και σχετικούς φορείς διαχείρησης προστατευομένων περιοχών.

    Σχετικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρεπει να συνοδεύουν την αποφαστική διαδικασία σε συννενοηση με σχετικούς προαναφερθέντες φορείς σε σχέση με την μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνουν οι δέουσες εκτιμήσεις.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 11:54 | Δημητρα Μπικλη

    Στην αναφορά του άρθρου 17
    Θα πρέπει να αναγνωριστεί το πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών που βλάπτονται από την εγκατάσταση των Υ.Κ. Να έχουν κύρια άποψη και να είναι δεσμευτική από την πολιτεία. Άλλωστε αυτοί είναι που έχουν ή θα έχουν υποστεί την υποβάθμιση της περιοχής. Μέχρι σήμερα τα υφιστάμενα μέτρα ήταν όλα υπέρ της ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργητών. Για να αντιδράσουν οι πολίτες, εκ τον υστέρων, από αυτές τις εγκρίσεις θα έπρεπε να υποστούν την μακροχρόνια διαδικασία των νομικών, δικαστικών και οικονομικών επιβαρύνσεων, τουλάχιστον για μία δεκαετία με αμφίβολα αποτελέσματα. Μέχρι να βγει μία απόφαση έχει βγει ένας νέος νόμος!!

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 11:02 | Κωνσταντινος Κοιτοσης

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι  διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»

     

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 10:05 | Τσατσης Φωτης

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 09:47 | Βλαχου

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 08:13 | ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 08:06 | ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 07:10 | Agkistriotis Ioannis

    Είναι αναγκαίο και δίκαιο να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων διότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που θα υποστούν τις επιπτώσεις από την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 23:14 | ΜΑΚΙΣΤΟΣ, πολιτιστικός-περιβαλλοντικός σύλλογος Ελυμνίων

    Πολιτιστικός-περιβαλλοντικός σύλλογος Ελυμνίων ΜΑΚΙΣΤΟΣ

    1. Να νομοθετηθεί και να απαιτείται η δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ). Είναι εκτός λογικής και αντιδημοκρατικό, να αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες και ο κοντινότερος θεσμός διοίκησης προς αυτούς, που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

    2. Οι σύλλογοι, φορείς και οι πολίτες κάθε δήμου να καλούνται να λάβουν γνώση και να εκφέρουν άποψη γι αυτό και όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον που ζουν και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους, την υγεία τους καθώς και την οικονομική τους κατάσταση. Οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ σοβαρές και έχουν συνέπειες στις ζωές των κατοίκων που ζουν στις περιοχές που υπάρχει ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων. Δεν συνάδει για μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έτος 2024, να αγνοεί τους κατοίκους των περιοχών που θα υποστούν τις συνέπειες.

    3. Να ζητείται υποχρεωτικά η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας από έγκυρο, ανεξάρτητο, αναγνωρισμένο φορέα, πριν τις όποιες εγκαταστάσεις.

    4. Για τον Βόρειο Ευβοϊκό να ακυρωθεί κάθε πρόταση για ΠΟΑΥ, καθώς η κλειστή θάλασσα του Βόρειου Ευβοϊκού είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2021, και αποτελεί αυτή τη στιγμή το μόνο φυσικό περιβάλλον αναψυχής, γαλήνης αλλά και τουριστικής δραστηριότητας.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 23:24 | SOS Ευβοϊκός

    Συντονιστική Ομάδα Συλλογών και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού:
    SOS Ευβοϊκός

    1. Ζητάμε τη δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου, στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ). Μάλιστα, προτείνουμε πως πρέπει να απαιτείται η ενημέρωση και γνώμη των τοπικών συλλόγων, επαγγελματιών και φορέων του κάθε δήμου.
    2. Επίσης, προτείνουμε ως προϋπόθεση ίδρυσης οποιασδήποτε Π.Ο.Α.Υ. Την πρότερη χρηματοδότηση και υλοποίηση θαλάσσιας έρευνας για την χαρτογράφηση των Ποσειδωνιών ανά Δήμο, επειδή όπου υπάρχουν υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας απαγορεύεται η ανάπτυξη μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών.

    Οι λόγοι είναι πολύ σοβαροί και ουσιαστικοί. Ας δούμε για παράδειγμα τι συμβαίνει σήμερα στην κλειστή θάλασσα του Ευβοϊκού, – για την οποία αναμένεται να εκδοθεί και να υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα που θεσπίζει 15 ΠΟΑΥ, ενώ οι Δήμοι και οι πολίτες δεν έχουν καμία ενημέρωση.
    Μιλάμε για μία θεσμοθέτηση 15 Ζωνών Ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που θα καταλάβουν 22.000 στρέμματα σε όλο τον Ευβοϊκό και θα αυξήσουν την παραγωγή από 10.000 τόνους σήμερα σε 47.000 τόνους, και θα καταλάβουν θαλάσσια έκταση ανά Δήμο, σε όλον τον Ευβοϊκό. Οι συνέπειες αναμένεται να είναι σοβαρές, και περιλαμβάνουν: αύξηση θαλάσσιας ρύπανσης, κατάληψη παράκτιου χώρου από εγκαταστάσεις, αποκλεισμός της χρήσης των ακτών και των θαλασσών για τον παραθερισμό και άλλες τουριστικές και οικονομικές δραστηριότητες κλπ, με επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και το φυσικό περιβάλλον.

    Τα ανωτέρω προγραμματίζονται να λάβουν χώρα σε ένα ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως είναι ο Ευβοϊκός Κόλπος. Σύμφωνα με το Αναθεωρημένο Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας(ΦΕΚ 299/12-2018), ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός είναι κλειστά θαλάσσια διαμερίσματα, κλειστές θάλασσες με ήδη επιβαρυμένη οικολογική κατάσταση, που αποτελούν κοινό θαλάσσιο σύνορο των Νομών Ευβοίας, Φθιώτιδας και Αττικής. Οποιαδήποτε δραστηριότητα επιβαρύνει επιπλέον αυτό το υδάτινο σύστημα (ιχθυοκαλλιέργειες, πλωτά φωτοβολταϊκά κ.λ.π.), θα πρέπει να αποφεύγεται. Άλλωστε, το Αναθεωρημένο Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας προβλέπει τόσο την προστασία όσο και την ανάδειξη του περιβάλλοντος με συγκεκριμένα σχέδια δράσης (άρθρο 17, άξονας 6) των δήμων και της Περιφέρειας.

    Εντούτοις, ο Ευβοϊκός- ιδιαιτέρως ο Βόρειος συμπεριλαμβανομένου του Διαύλου των Ωρεών και ο Νότιος μέχρι τα Στύρα- αντί να προστατεύεται, υποβαθμίζεται δραματικά! Τον Ιούνιο του 2023 κατατέθηκε στη Δ/νση Υδάτων του ΥΠΕΝ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικών Διαμερισμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (αναρτημένη εδώ: http://wfdver.ypeka.gr/el/consultation-gr/2revision-consultation-gr/consultation-2revision-el07-gr/). Σε αυτήν εξετάστηκε μεταξύ άλλων η κατάσταση των επιφανειακών υδάτων σε σχέση με την 1η Αναθεώρηση του 2017, αν δηλαδή αναβαθμίστηκαν σύμφωνα με τις προτάσεις της 1ης Αναθεώρησης και του Αναθεωρημένου Χωροταξικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας του 2018.
    Σε αυτήν βλέπουμε ότι, ο Ευβοϊκός που στην 1η Αναθεώρηση ήταν σε μέτρια οικολογική και γενική κατάσταση όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε -όπως προβλέπει η Οδηγία 2000/60 ΕΚ και η μεταγενέστερη 2013/19 ΕΕ- αλλά ούτε προστατεύθηκε, αντίθετα κινδυνεύει να πέσει στην κακή οικολογική κατάσταση, καθώς βρίσκεται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου για το μέλλον. Παρόλα αυτά, προτείνεται μεγάλη αύξηση των ιχθυοκαλλιεργειών με τις γνωστές ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών)!

    Αν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω και τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια το 2021, καθώς και στους δήμους Λοκρών, Καρυστίας, Κύμης Αλιβερίου, Μεσσαπίων, Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής το 2022 και 2023, και τις επιπτώσεις αυτών στον Ευβοϊκό, αντιλαμβανόμαστε πως το φορτίο που καλείται να διαχειριστεί αυτή η κλειστή θάλασσα είναι πλέον των δυνατοτήτων της.

    Είναι λοιπόν αδιανόητο, ένα τόσο σοβαρό θέμα με επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων να μην μπορεί να συζητηθεί στα Δημοτικά και τα Τοπικά Συμβούλια ώστε να μπορούν να λάβουν γνώση ΚΑΙ απόφαση τα Δημοτικά Συμβούλια. Μάλιστα, σε τόσο σοβαρά θέματα, προτείνουμε πως πρέπει να απαιτείται η ενημέρωση και γνώμη των τοπικών συλλόγων, επαγγελματιών και φορέων του κάθε δήμου.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 23:50 | Κατερινα Λεπιδα

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 23:39 | Σεραφειμ Σουλτανοπουλος

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 22:34 | Ιωάννης Λαζάρου

    Ιωάννης Λαζάρου, δημοσιογράφος-εικαστικός, κάτοικος Λίμνης Ευβοίας

    Είναι θεμελιωδης η δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου, στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ). Είναι εκτός λογικής και αντιδημοκρατικό, να αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες και ο κοντινότερος θεσμός διοίκησης προς αυτούς, που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ σοβαρές και έχουν συνέπειες στις ζωές των κατοίκων που ζουν στις περιοχές που υπάρχει ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων. Δεν συνάδει για μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έτος 2024, να αγνοεί τους κατοίκους των περιοχών που θα υποστούν τις συνέπειες.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 22:31 | Νέλλη Ψαρρού

    Νέλλη Ψαρρού, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας

    1. Να νομοθετηθεί και να απαιτείται η δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ).

    2. Οι σύλλογοι, φορείς και οι πολίτες κάθε δήμου να καλούνται να λάβουν γνώση και να εκφέρουν άποψη γι αυτό και όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον που ζουν και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους, την υγεία τους καθώς και την οικονομική τους κατάσταση.

    3. Να ζητείται υποχρεωτικά η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας από έγκυρο, ανεξάρτητο, αναγνωρισμένο φορέα, πριν τις όποιες εγκαταστάσεις.

    4. Για τον Βόρειο Ευβοϊκό να ακυρωθεί κάθε πρόταση για ΠΟΑΥ, καθώς η κλειστή θάλασσα του Βόρειου Ευβοϊκού είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2021, και αποτελεί αυτή τη στιγμή το μόνο φυσικό περιβάλλον αναψυχής, γαλήνης αλλά και τουριστικής δραστηριότητας.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 22:44 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΩΝΗΣ

    Kατα την άποψη μου, η εγκατάσταση Ιχθυοτροφείων- ιχθυοκαλλιεργειων θα πρέπει να εγκρίνεται η να απορρίπτεται και από τους οικείους Δήμους και απο τα Τοπικα Συμβουλια ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 20:59 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

    Παναγιώτης Μανωλάς
    Πρόεδρος ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΡΟΠΟΝΕΡΙΟΥ «Η ΑΝΘΗΔΩΝ»
    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 20:57 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 20:54 | ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΡΟΠΟΝΕΡΙΟΥ Η » ΑΝΘΗΔΩΝ»

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 19:46 | Αγγελική Μαθιουδάκη

    Αγγελική Μαθιουδάκη
    Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
    Master Αρχιτεκτονικής Τοπίου UPC
    Μέλος ΤΕΕ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία είναι ο πιο άμεσος αποδέκτης των πιέσεων που ασκούνται από τέτοιου είδους δραστηριότητα.

    Να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν την λειτουργία συγκεκριμένων μονάδων.

    Στις ειδικές περιπτώσεις που υφιστάμενη μονάδα βρίσκεται εκτός ΠΟΑΥ, και άρα εκτός της περιοχής μελέτης για την ανάπτυξη ΠΟΑΥ, να εκδίδεται αυτόματα αρνητική γνωμοδότηση από τις Υπηρεσίες για ανανέωση της λειτουργίας στην περιοχή εγκατάστασης.
    Διαφορετικά, τίθεται υπο αμφισβήτηση η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος λόγω ελλειπών στοιχείων στην εν λόγω περιοχή.

    Να είναι δεσμευτική και να απαιτείται η γνωμοδότηση του Φορέα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Για την αξιολόγηση της απόφασης να απαιτείται πρόσφατη, εντός διετίας, χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας στην περιοχή της προς έγκριση μονάδας και αυστηρός έλεγχος των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών με επίσκεψη στο Πεδίο.

    Στην περίπτωση που οι Υπηρεσίες δεν γνωμοδοτήσουν εντός του οριζόμενου χρονικού πλαισίου, η άδεια αυτόματα να ακυρώνεται, ώστε να μην βαρύνονται οι πολίτες και το Περιβάλλον λόγω της αδυναμίας τήρησης των προβλεπόμενων.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 18:47 | Βασίλης Βαλάνος

    Ένας απο τους πλέον ζημιογόνους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας που εξακολουθεί να ρυπαίνει τις Ελληνικές Θάλασσες καταστρέφοντας υπέροχους κόλπους και υποβαθμίζοντας παράλληλα την ζωή των κατοίκων που ζούν στις πλησίον των μονάδων αυτών οικιστικές περιοχές. Δεν μπορεί επίσης ο Τουριστικός κλάδος της χώρας μας που πραγματικά αποτελεί τον υπ αριθμόν ένα παράγοντα στην αύξηση του Εθνικού Προιόντος να πλήττεται καίρια απο την άσκοπη εγκατάσταση μονάδων υχθυοκαλλιεργιών. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην ρύπανση και την υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικίων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κονωνία.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 18:28 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥΛΗΣ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 17:22 | Αλέξανδρος Καρκάσης

    1. Να νομοθετηθεί και να απαιτείται η δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ).

    Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα μέσω των Τοπικών Κοινοτήτων να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον που ζουν και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους, την υγεία τους καθώς και την οικονομική τους κατάσταση.

    2. Να λαμβάνεται υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων εκτάσεων ώστε να μην δημιουργούνται τριβές με την τοπική κοινωνία και νέα γενιά αυθαιρέτων.

    3. Να λαμβάνεται υπόψη η χρήση των παράκτιων περιοχών από την τοπική κοινωνία, όπως παραθερισμός, παραθεριστική κατοικία και αναψυχή.

    4. Να ζητείται υποχρεωτικά η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας από έγκυρο, ανεξάρτητο, αναγνωρισμένο φορέα, πριν τις όποιες εγκαταστάσεις.

    5. Να ζητείται υποχρεωτικά η δέουσα εκτίμηση/οικολογική αξιολόγηση στις περιοχές εγκατάστασης από έγκυρο, ανεξάρτητο, αναγνωρισμένο φορέα.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 15:26 | Γ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

    Πανεμορφοι κολπίσκοι, θυσιάστηκαν στο βωμό μιας δήθεν κερδοφορας » βιομηχανιας» ιχθυοκαλλιεργιων, υποβαθμιζοντας περιουσίες ανθρωπων που είχαν τα σπίτια τους σε αυτές τις περιοχές, μολύνονται τις θάλασσες,
    καταστρεφοντας το τοπίο.
    Τώρα περισσότερο από ποτέ οι οικείοι και οι τοπικές κοινότητες, υπό την αιγίδα μιας δραστήριας Περιφέρειας με αγάπη για το φυσικό κάλλος και το δίκαιο των πολιτων απαιτείται να πάρουν δυναμική θέση και να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση Ιχθυοτροφείων .Αυτό άλλωστε προβλέπεται και στο σχετικό άρθρο 17.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 15:39 | ΑΝΘΗ ΑΝΤΑΣΟΥΡΑ

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 14:06 | Τάγκας Δημήτριος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου

    Είναι ανεπίτρεπτο και όχι αποδεκτό από την κοινωνία να γίνονται σχεδιασμοί που επηρεάζουν τους κατοίκους μιας περιοχής χωρίς την έγκριση τους.
    Καμία νέα ίδρυση και καμία μετεγκατάσταση σε χώρους που θα επηρεάζουν τους κατοίκους ή τους παραθεριστές σε χώρους αναψυχής και παραλίες (μέτρα απόστασης από μονάδες)
    Η τελικές αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται από το Δ.Σ. του Δήμου και τις τοπικές Κοινότητες που εμπλέκονται και επηρεάζονται από αυτόν τον σχεδιασμό.
    Καμία παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο χερσαίο χώρο .
    Να υπάρχει προστασία της Ποσειδωνίας και να ζητείται η χαρτογράφηση της σε όλες τις εγκαταστάσεις και όχι η παραβίαση της από της εγκατεστημένες μονάδες .

    Οι πολίτες έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον σε θάλασσες και σε ακτές που θα αξιοποιηθεί είτε σήμερα (εμείς) είτε αύριο (τα παιδιά μας) όπως εμείς και εκείνοι θελήσουν και όχι όπως θα μας το επιβάλλουν σήμερα καταδικάζοντας το αύριο.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 13:59 | Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οικστών και Οικ/χων Σκροπονερίων

    1)Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.
    2)Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρησης της Κατάστασης των Ειδών και των Τύπων Οικοτόπων, ώστε να εξασφαλίζεται η μακροημέρευση των φυσικών οικσυστημάτων. Για την αξιολόγηση να είναι απαραίτητη η υποβολή πρόσφατης χαρτογράφησης της Ποσειδωνίας από έγκυρο, ανεξάρτητο, αναγνωρισμένο φορέα και η αξιολογηση να είναι δεσμευτική ως προς την έγκριση απο τον Φορέα.
    3)Να τηρείται διαφάνεια στη διαδικασία εγκρίσεων, μέσω Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 01:27 | Ιωάννης Λεων. Τριανταφυλλάκης

    Ιωάννης Λεων. Τριανταφυλλάκης
    Δήμαρχος Ξηρομέρου

    1) Η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, ως ο θεσμός διοίκησης που είναι εγγύτερα στον πολίτη, δεν μπορεί να μην συμμετέχει στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.).Προτείνεται η γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου να είναι δεσμευτική .
    2) Να λαμβάνεται υπόψην το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων εκτάσεων, στις οποίες σχεδιάζεται να δημιουργηθούν οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις της ΠΟΑΥ. Στην περίπτωση του δικού μας Δήμου Ξηρομέρου, είμαστε με νόμο (ΔΝΖ 1912) και με δικαστικές αποφάσεις ιδιοκτήτες σχεδόν όλης της παράκτιας έκτασης Αστακός – Μύτικας, την οποία προορίζουμε για τουριστική ανάπτυξη και εκεί έχουν ήδη αναπτυχθεί και προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη χερσαίων εγκαταστάσεων της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.
    3) Αποφυγή χωροθέτησης νέων μονάδων ,επεκτάσεων ή μετεγκαταστάσεων , στις παράκτιες περιοχές. Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψην οι παραλίες λουομένων, οι παραθεριστικές κατοικίες, τα όρια οικισμών, τα όρια βάθους,τα όρια απόστασης από τις ακτές.
    4) Επιπλέον,δεσμευτική πρέπει να είναι η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας και η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων που προβλέπει η ΣΜΠΕ . Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και εργασίες από αναγνωρισμένους φορείς (πχ ΕΛΚΕΘΕ), όπου έχουμε καταγραφή της Ποσειδωνίας στις ακτές του Δήμου μας, και αποτυπώνονται υφιστάμενες μονάδες ιχθυοακαλλιέργειας ,είτε εξ ολοκλήρου ,είτε εν μέρει πάνω από Ποσειδωνίες, ή σε αποστάσεις, από τα λιβάδια Ποσειδωνίας ,μικρότερες από τις προβλεπόμενες στην ΣΜΠΕ των υπό ίδρυση μονάδων .
    4) Να ζητείται υποχρεωτικά η δέουσα – εκτίμηση/οικολογική αξιολόγηση στις περιοχές εγκατάστασης. Για την περιοχή μας υπάρχουν πορίσματα ήδη από το 1999 του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου για τις ακτές Αστακός – Μύτικας μιλά για επιβαρυμένη κατάσταση και για απομάκρυνση των μονάδων και μεταφορά τους στο θαλάσσιο χώρο των Κεντρικών και Νότιων Εχινάδων.
    5) Για τις μονάδες που λειτουργούσαν ως σημειακές και εντάχτηκαν σε Π.Ο.Α.Υ, να ασκηθεί αυστηρώς χωροταξικός επανέλεγχος σε ότι αφορά:
    α. Τη νέα θέση των κλωβών, της απόστασής τους από τις ακτές και τους ύψους των από τον πυθμένα της θάλασσας, της στρεμματικής κατάληψης από κλωβούς .
    β. Να ληφθούν όλα τα μέτρα της ασφαλούς πλεύσης των αλιευτικών – τουριστικών – επιβατικών – εμπορικών σκαφών που πλέουν στα όρια της Π.Ο.Α.Υ, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας με θαλάσσιους φωτεινούς σηματοδότες.
    γ. Να καταργηθούν οι φωτεινοί νυχτερινοί προβολείς που έχουν οι μονάδες τοποθετημένες στην ακτή με προβολή στην ανοιχτή θάλασσά για τον έλεγχο των κλωβών , εμποδίζοντας την ασφαλή ναυσιπλοΐα τις βραδινές ώρες.
    6) Κρίνεται σκόπιμη η συμμετοχή στον φορέα της ΠΟΑΥ εκπροσώπου του οικείου Δήμου ,της οικείας Περιφέρειας,εκπροσώπου του ΤΕΕ.
    7) Τέλος , το ΤΕΕ επιβάλλεται να παρέχει θεσμικά γνώμη .

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 20:43 | ΣΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Σούλας Βασίλειος
    Κάτοικος Μύτικα Αιτ/νίας
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Δ.Π.Θ
    Msc Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π
    Μέλος Τ.Ε.Ε

    1) Θα πρέπει να νομοθετηθεί η δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου, στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ). Είναι εκτός λογικής και αντιδημοκρατικό, να αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες και ο κοντινότερος θεσμός διοίκησης προς αυτούς, που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ σοβαρές και έχουν συνέπειες στις ζωές των κατοίκων που ζουν στις περιοχές που υπάρχει ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων. Δεν συνάδει για μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έτος 2024, να αγνοεί τους κατοίκους των περιοχών που θα υποστούν τις συνέπειες.
    2) Δεν μπορεί να υλοποιούνται σχεδιασμοί που επηρεάζουν τους κατοίκους ενός Δήμου, με αγνόηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο χερσαίο χώρο. Μιλώντας για τον Δήμο μου, τον Δήμο Ξηρομέρου στην Αιτ/νία, η ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας που θεσμοθετήθηκε με το ΦΕΚ Δ’ 25/2023, δεν έλαβε υπ’ όψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο χερσαίο χώρο. Ο Δήμος Ξηρομέρου με νόμο (άρθρα 12 και 4 του νόμου ΔΝΖ/1912) και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, είναι ιδιοκτήτης σχεδόν όλης της παράκτιας έκτασης Αστακός – Μύτικας Αιτ/νίας, την οποία προορίζει για τουριστική ανάπτυξη. Οι υφιστάμενες μονάδες και οι προβλεπόμενες νέες έχουν υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και προβλέπεται να δημιουργηθούν και άλλες μέσα σε δημοτική έκταση, ενώ ο Δήμος Ξηρομέρου διαφωνεί. Πως θα συμβεί αυτό; Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και μιλάμε πλέον για αυθαίρετες κατασκευές.
    3) Ως πότε θα επιμένουμε να χωροθετούμε και να δίνουμε άδειες σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στο παράκτιο μέτωπο; Το μοντέλο αυτό έχει αποτύχει στην Ελλάδα. Γιατί δεν παίρνουμε το κοντινό και πετυχημένο παράδειγμα της Κύπρου και της Τουρκίας που χωροθετούν με απομάκρυνση από τις ακτές, όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα πουλιέται σε τιμή με εύλογο περιθώριο κέρδους και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου επιλέγουμε να χωροθετούμε τις μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιβιοτικών, χαμηλής ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών.
    Αυτό το κόστος απομάκρυνσης από τις ακτές, πρέπει να αναληφθεί για χάρη του Περιβάλλοντος και δεν είναι από την τσέπη των επιχειρηματιών, αλλά επιδοτούμενο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
    Είναι ένα αίτημα λογικής και δικαιοσύνης για να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα σημερινά, γιατί δυστυχώς η συγκεκριμένη Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας δημιουργεί πολλά προβλήματα και με την τοπική κοινωνία απέναντι δεν πρόκειται να επιτύχει ποτέ.
    4) Να σταματήσει η κραυγαλέα παραβίαση του Ν. 4282/2014, του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες, των εγκυκλίων εφαρμογής του, καθώς και της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    Τέσσερα μόνο από τα πολλά παραδείγματα:
    Α. Δεν μπορεί να υπάρχουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις από παραλίες λουομένων, από παραθεριστικές κατοικίες, από όρια οικισμών, από τις ακτές, χωρίς να τηρείται το όριο του βάθους από τον πυθμένα.
    Β. Δεν μπορεί να υπάρχουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, χωρίς να υπάρχει υποχρεωτικά η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας (απόφαση του ΣτΕ). Δεν μπορούμε να βρίσκουμε για την περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, από ανοικτά δεδομένα στο διαδίκτυο, εργασίες με συμμετοχή και του ΕΛΚΕΘΕ, όπου έχουμε καταγραφή της Ποσειδωνίας στις ακτές του Δήμου μας, όπου αποτυπώνονται υφιστάμενες μονάδας ιχθυοακαλλιέργειας είτε εξ ολοκλήρου πάνω από Ποσειδωνίες, είτε εν μέρει ή σε απόσταση κάτω από 400 μέτρα και προβλεπόμενες υπό ίδρυση μονάδες από την ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
    Γ. Δεν μπορεί να υπάρχουν νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και να εκλείπει η υποχρεωτική με απόφαση του ΣτΕ δέουσα – εκτίμηση/οικολογική αξιολόγηση στις περιοχές εγκατάστασης. Για την περιοχή μας υπάρχουν πορίσματα ήδη από το 1999 του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου για τις ακτές Αστακός – Μύτικας Αιτ/νίας, μιλά για επιβαρυμένη κατάσταση και για απομάκρυνση των μονάδων και μεταφορά τους σε άλλο θαλάσσιο χώρο προς την ανοικτή θάλασσα.
    Δ. Δεν μπορεί να υπάρχουν αντικείμενα των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων να πλέουν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα, με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης ναυτικού ατυχήματος, να ξεβράζονται σε παρακείμενες παραλίες λουομένων, χωρίς καμία από τις επιχειρήσεις να ενδιαφέρεται για την τύχη τους και να επεμβαίνει ο Δήμος ή ενεργοί πολίτες για την απομάκρυνση τους.

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 22:46 | BΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Οι πολιτες εχουν δικαιωμα να εκφραζουν την αποψη τους και να συμμετεχουν ενεργα στην ληψη αποφασεων που αφορουν στο περιβαλλον στο οποίο διαβιουν και το οποίο δυναται να επηρεάσει την ποιοτητα της ζωής τους,την υγεία τους, την οικονομική τους κατάσταση κλπ. Ειναι απαραιτητο λοιπον στο παρον αρθρο να αποτυπωθει το δικαιωμα αυτό μεσα απο την ρητη δεσμευση να απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των οικείων Δήμων και Κοινοτητων σχετικά με την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Με αυτο τον τροπο οι δημοτες σε συνεργασία με τους διοικουντες θα διαμορφωνουν απο κοινού το επιθυμητό πλαισιο λειτουργιας ή μη των ΠΟΑΥ σε συγκεκριμενη περιοχη.

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 10:27 | ΨΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Στην αναφορά του άρθρου 17
    Θα πρέπει να αναγνωριστεί το πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών που βλάπτονται από την εγκατάσταση των Υ.Κ. Να έχουν κύρια άποψη και να είναι δεσμευτική από την πολιτεία. Άλλωστε αυτοί είναι που έχουν ή θα έχουν υποστεί την υποβάθμιση της περιοχής. Μέχρι σήμερα τα υφιστάμενα μέτρα ήταν όλα υπέρ της ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργητών. Για να αντιδράσουν οι πολίτες, εκ τον υστέρων, από αυτές τις εγκρίσεις θα έπρεπε να υποστούν την μακροχρόνια διαδικασία των νομικών, δικαστικών και οικονομικών επιβαρύνσεων, τουλάχιστον για μία δεκαετία με αμφίβολα αποτελέσματα. Μέχρι να βγει μία απόφαση έχει βγει ένας νέος νόμος!!

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 15:03 | ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 17
    Να προστεθεί σχετική παράγραφος όπου θα αναφέρεται ότι πρέπει να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων κατά πλειοψηφία ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία και να διασφαλιζεται η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

  • 10 Ιανουαρίου 2024, 10:47 | Μπατάτσιος Γιώργος

    Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των
    Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις στις
    τοπικές κοινωνίες.

  • 9 Ιανουαρίου 2024, 22:34 | Νανά Τσούμα Κακαβούλη

    Είναι αναγκαίο και δίκαιο να ζητηθεί και η σύμφωνη γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων διότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που θα υποστούν τις επιπτώσεις από την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είτε λόγω της ίδρυσης νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών είτε της μετεγκατάστασης από άλλες περιοχές ή ακόμα και λόγω της επέκτασης των υφισταμένων.

  • 9 Ιανουαρίου 2024, 22:34 | Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ.Ιωάννη Θεολόγου ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών

    Με δεδομένο πως το δικαίωμα στο περιβάλλον έχει και συμμετοχικό χαρακτήρα που θεμελιώνει το δικαίωμα στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το περιβάλλον τους και την ποιότητα ζωής τους, ο Σύλλογός μας θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση να απαιτείται- και να είναι δεσμευτική- η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε να αποφεύγονται τα τοπικά προβλήματα, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις και να προάγεται η σχέση εμπιστοσύνης της διοίκησης με τους πολίτες.
    Με εκτίμηση
    Το ΔΣ του Συλλόγου

  • 8 Ιανουαρίου 2024, 14:50 | ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Για τις μονάδες που λειτουργούσαν ως σημειακές και εντάχτηκαν σε Π.Ο.Α.Υ, να ασκηθεί αυστηρώς χωροταξικός επανέλεγχος σε ότι αφορά α. Τη νέα θέση των κλωβών, της απόστασής τους από τις ακτές και τους ύψους των από τον πυθμένα της θάλασσας. β. Να ληφθούν όλα τα μέτρα της ασφαλούς πλεύσης των αλιευτικών -τουριστικών-επιβατικών – εμπορικών σκαφών που πλέουν στα όρια της Π.Ο.Α.Υ, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας με θαλάσσιους φωτεινούς σηματοδότες.
    γ. Να καταργηθούν μια και καλή οι φωτεινοί νυχτερινοί προβολείς που έχουν οι μονάδες τοποθετημένες στην ακτή με προβολή στην ανοιχτή θάλασσά, ώστε για να ελέγχουν τους κλωβούς. δ. Διαχρονικοί έλεγχοι ώστε να αποφευχθεί η μόνιμη εγκατάσταση των κλωβών σε ένα και μόνο σημείο εντός της Π.Ο.Α.Υ.

  • 8 Ιανουαρίου 2024, 12:55 | Παναγιώτης Χολής

    Να ζητείται απαραιτήτως και η γνώμη των οικείων δήμων, με δεσμευτικό χαρακτήρα.
    Να λαμβάνεται υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων εκτάσεων ώστε να μην δημιουργούνται τριβές με την τοπική κοινωνία και νέα γενιά αυθαιρέτων.
    Να λαμβάνεται υπόψη η χρήση των παράκτιων περιοχών από την τοπική κοινωνία,όπως παραθερισμός,παραθεριστική κατοικία και αναψυχή.
    Να ζητείται υποχρεωτικά και η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας πριν τις όποιες εγκαταστάσεις.
    Να ζητείται υποχρεωτικά η δέουσα – εκτίμηση/οικολογική αξιολόγηση στις περιοχές εγκατάστασης.

  • 8 Ιανουαρίου 2024, 01:04 | Tripotseri Polina

    Και η γνώμη των οικείων Δήμων προκειμένου να αποφεύγονται διάφορα ειδικότερα τοπικά προβλήματα

  • 6 Ιανουαρίου 2024, 08:23 | Vasily Psarommatis

    Μέσω gov.gr