Ο κατακερματισμός που υπάρχει σήμερα στις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις στερεί από τους Έλληνες αγρότες την δυνατότητα να εκφραστούν και να εκπροσωπηθούν μαζικά και ενιαία ώστε οι απόψεις τους, εκφραζόμενες μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών, να τυγχάνουν ευρύτερης κοινωνικής αναγνώρισης και συνακόλουθα προσοχής στην αντιμετώπισή τους από τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς.
Οι κύριοι άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου που προτείνονται προς διαβούλευση είναι οι εξής:
1. Δομή του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος:
α) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
β) Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις
γ) Τριτοβάθμια Οργάνωση είναι η ενιαία και κορυφαία Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση στη χώρα.
2. Μέλη
α) Μέλη των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων είναι οι κατά επάγγελμα αγρότες, ιδίως ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας, ο δασοκόμος, ο μελισσοκόμος, ο αγρεργάτης και ο αλιεργάτης κάτοχοι ή μη αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) Μέλη των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων είναι όλες οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της περιφέρειας τους.
γ) Μέλη της Τριτοβάθμιας Ενιαίας Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης της χώρας είναι όλες οι Δευτεροβάθμιες και Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις όπως και τα Νομικά Πρόσωπα που εκπροσωπούν με πανελλήνια εμβέλεια προϊόντα και κλάδους παραγωγής.
3. Έδρα & Περιφέρεια
α) Πρωτοβάθμια Οργάνωση
Η Πρωτοβάθμια Οργάνωση έχει περιφέρεια τα όρια της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου (που θα προκύψει από την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης) στον οποίο έχει την έδρα της.
β) Δευτεροβάθμια Οργάνωση
Η Δευτεροβάθμια Οργάνωση έχει περιφέρεια τα διοικητικά όρια μιας γενικής περιφέρειας του κράτους
γ) Ενιαία Τριτοβάθμια Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση
Η κορυφαία Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση της χώρας έχει περιφέρεια όλη την επικράτεια.
4.Οργανα – Συμμετοχή – Θητεία
A) Οργανα των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των τριών βαθμίδων είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.).
1. Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στην ψηφοφορία όλων των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και στην σύνθεση του μετέχουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 60% του συνολικού αριθμού των μελών του νέοι αγρότες (ηλικίας έως 40 ετών), ως και γυναίκες μέλη σε ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. Εγγραφές μελών γίνονται μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας εφόσον καλύπτονται οι προϋποθέσεις ιδιότητας του μέλους.
2. Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στη ψηφοφορία όλων των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων της περιφέρειας της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης. Οι ποσοστώσεις νέων αγροτών και γυναικών (60% & 10%) ισχύουν και για το Δ.Σ. της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης.
3. Ενιαία Τριτοβάθμια Οργάνωση
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στη ψηφοφορία όλων των φυσικών προσώπων – μελών των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων όλης της χώρας. Οι ποσοστώσεις νέων αγροτών και γυναικών (60% & 10%) ισχύουν και για το Δ.Σ. της Ενιαίας Τριτοβάθμιας Οργάνωσης.
Β) Η θητεία των μελών του Δ.Σ. των Οργανώσεων και των τριων βαθμίδων είναι τετραετής και οι εκλογές διενεργούνται και για τις τρεις βαθμίδες την ίδια ημερομηνία σε όλη την χώρα.
Υποψηφιότητα για μέλος Δ.Σ. επιτρέπεται για Οργάνωση μόνο μιας βαθμίδας κατ’ επιλογή του υποψηφίου.
Μέλος του Δ.Σ. Οργάνωσης ή οποιασδήποτε βαθμίδας δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου μετά την πάροδο δύο (2) συνεχών θητειών για το ίδιο Δ.Σ.
Η ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. στην Τριτοβάθμια Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση δεν επιτρέπεται να συμπίπτει με την ιδιότητα μέλους Δ.Σ. Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης.
Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. στις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις διενεργούνται παρουσία αντιπροσώπου Δικαστικής Αρχής.
5. Χρονοδιάγραμμα
Με βάση τους παραπάνω κεντρικούς άξονες και ενώ η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αγροτών θα συνεχισθεί καθόλη την διάρκεια κατάρτισης του νομοσχεδίου, θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις που θα συμπεριλάβει θα επιτευχθεί η ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος της χώρας μέσα σε ένα εξάμηνο από την ψήφισή του.
Γενικά το σχέδιο ανασυγκρότησης του αγροτικού συνδικαλιστικου κινήματος είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση. Οστόσο έχω ορισμένες επισημάνσεις:
1)Σημείο κλειδί αποτελεί ο προσδιορισμός των «κατά επάγγελμα» αγροτών.Πιστεύω ότι για την γνησιότερη έκφραση θα έπρεπε να είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ετεροεπαγγελματίες ή γενικά εργαζόμενοι που μετέχουν σε άλλα συνδικαλιστικά σωματεία, νομίζω ότι δεν πρέπει μα μετέχουν.
2)Έδρα της δευτεροβάθμιας οργάνωσης να είναι η έδρα της περιφέρειας, με την παλιά διοικητική οργάνωση των 13 περιφερειών.
3)Θεωρώ υπερβολικά μεγάλο το ποσοστό συμμετοχής στα ΔΣ των νέων αγροτών 60%. Μακάρι να υπήρχαν τόσοι νέοι αγρότες. Δυστυχώς είναι πολύ λίγοι (μπορεί στα προγράμματα νέων αγροτών να έχουν ενταχθεί πολλοί, είναι όμως μόνο στα χαρτιά). Εκτιμώ ότι το 40% είναι αρκετό και μακάρι να καλυφθεί. Επίσης ερωτηματικό θέτω και για το 10% των γυναικών.
4)Αποκλεισμός συμμετοχής ενός προσώπου σε 2 όργανα. Πολύ σωστό. Υπάρχει όμως ένας υπαρκτός κίνδυνος στην εντελώς διαφορετική έκφραση των οργάνων και τον μη συντονισμό τους. Άλλες θέσεις να εκφράζουν οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις και άλλες η τριτοβάθμια που μπορεί να μην λαμβάνει καν υπόψει της τις δευτεροβάθμιες.
Προτείνω η τριτοβάθμια να εκπροσωπείται από όλες τις περιφέρειες για να μεταφέρονται οι απόψεις των δευτεροβαθμίων.
Θα μπορούσε το τριτοβάθμιο όργανο να συγκροτείται απο τους προέδρους των δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Πιστεύω οτι ένα τέτοιο όργανο θα εξέφραζε κατά τον καλύτερο τρόπο το σόνολο των αγροτών της χώρας και θα ενοποιούσε τις προτάσεις τους. Άλλωστε με ποιά γνώση ή ποιό κριτήριο ένας αγρότης από την Κρήτη θα ψήφιζε κάποιον από τον Έβρο και το αντίθετο.
Με εκτίμηση
Ανέστης Βασιλειάδης
Γεωπόνος, Στέλεχος ΕΑΣ Πεζών
Φαίνεται ότι είναι γενικά αποδεκτό,ότι το συνεταιριστικό κίνημα θέλει και αυτό την αλλαγή του.Οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί έχουν καταντήσει συνεταιρισμοί σφραγίδας,οι δε ενώσεις φορείς εξηπηρέτησης των διοικούντων.Πιστεύω ότι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί πρέπει να είναι συνεταιρισμοί ανά προιόν.Δεν μπορούμε να εντάξουμε τον ψαρά μαζί με τον πορτοκαλοπαραγωγό.Οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που θα οργανωθούν στους νέους Δήμους πρέπει να αναλάβουν και την τύχη του προιόντος τους,με την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου , της περιφέρειας τους και της Δευτεροβάθμιας οργάνωσης τους.Συσκευασία,έρευνα αγοράς,πώληση σε όσο το δυνατόν κοντά στον καταναλωτή(παράκαμψη των μεσιτών),διαφήμηση του ιδιαίτερου,συνεργασία με ομοειδής συνεταιρισμούς άλλων Δήμων,θα πρέπει να είναι ευθύνη του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού.Αυτό θα εξασφαλίσει αυτόματα και την συμμετοχή των μελών στους συνεταιρισμούς γιατί θα εξαρτάται η επιβίωσή τους.Η στήριξη τους με προγράμματα ευθύνη της πολιτείας αλλά και η εκπάδευση τους σε ότι νέο για τις καλλιέργειες τους.Στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών και αναβάθμιση του ρόλου τους όχι διεκπαιρεωτές κοινοτικών κονδυλίων, αλλά συμβούλους στο πλευρό των αγροτών μας.Και όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι χώρα χωρίς παραγωγή δεν μπορεί να προχωρήσει και να προοδεύσει.
ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΩ ΤΗΝ Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΡΑΜΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ.ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΩΡΙΩΝ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΑΡΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.ΦΕΤΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΜΑ ΤΙΜΩΝ.ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΔΙΑΘΕΤΟ.ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΞΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣΣΕ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙΘΑ ΧΑΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Θα ήθελα να προσθέσω πως είναι ανεπίτρεπτο οι αγρότες να έχουν τεκμαρτό εισόδημα ενώ όλοι εμείς οι υπόλοιποι ΜΜ επιχειρηματίες να μας κυνηγούν από παντού.
Να μην έχουν ΦΠΑ εντάξει, αλλά να έχουν όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι υπόλοιποι, τι έγινε με την ισονομία και την ισοπολιτεία; Ότι και οι ταξιτζήδες;
Τιμολόγια και αποδείξεις με φορητές ταμειακές με ασύρματο GSM φορολογικό μηχανισμό όπου να στέλνει όλα τα στοιχεία με SMS σε μια database στο ΚΕΠΟΙΟ, ώστε να χρειάζεται να πιάνουν στυλό μόνο για τα έξοδα τους μια φορά τον χρόνο. Έτσι για να είναι πρακτικό.
Η έλλειψη παραστατικών δημιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά και επιπλέον αδυναμία να ξεχωρίσει ο πραγματικός αγρότης από τον αγρότη του καφενείου.
Ένα μεγάλο πρόβλημα στο νομοσχέδιο είναι το ποιοι είναι οι αγρότες…
«α) Μέλη των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων είναι οι κατά επάγγελμα αγρότες, ιδίως ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας, ο δασοκόμος, ο μελισσοκόμος, ο αγρεργάτης και ο αλιεργάτης κάτοχοι ή μη αγροτικής εκμετάλλευσης.»
Ο αγρεργάτης και ο αλιεργάτης π.χ. γιατί να συμπεριλαμβάνονται;
Στο ΕΒΕΑ ή στον ΣΕΒ ψηφίζουν και οι υπάλληλοι;
«κάτοχοι ή μη αγροτικής εκμετάλλευσης», το «ή μη» γιατί;
Δηλαδή να ψηφίζουν ολόκληρες οικογένειες; Γιατί;
Πρέπει να είναι «αγρότες» ΜΟΝΟ αυτοί που είναι κατά ΜΟΝΑΔΙΚΟ επάγγελμα αγρότες, έχουν αποδεδειγμένη παραγωγή προϊόντων και έχουν δηλωμένα στο ψηφιακό σύστημα τις εκτάσεις που καλλιεργούν.
Επιτέλους δεν είναι όλοι ότι δηλώσουν σε αυτή την χώρα!
Να παίρνουν επιδόματα και επιδοτήσεις και οι πέτρες…!
εγω ξερω ενα πραγμα.
οι αγροτες δεν δουλευουν.απλα περιμενουν ποτε θα ερθει η ωρα να ζητησουν επιδοματα και αποζημιωσεις.αν δεν με απατα η μνημη μου θα τρωγαμε περσι προστιμο απο την ΕΕ για παρανομες αποζημιωσεις.Γιατι ηταν παρανομες?
γιατι πολυ απλα στην ελλαδα ενας αγροτης ειτε απλα κανει συνδικαλισμο ειτε καλλιεργει με παναρχαιες μεθοδους και μετα περιμενει ποτε θα χιονισει,να καταστραφει η παραγωγη και μετα να παρει αποζημιωση απο το δημοσιο.αυτοι ειναι πλεον οι ελληνες αγροτες.σου λεει η ΕΕ αυτοι δινουν επιδοματα και αποζημιωσεις και οι αλλοι δεν εχουν κινιτρο να δουλεψουν ή να βελτιωσουν κατι στην παραγωγη τους.οχι αλλη σπαταλη σε κατι που δεν αξιζει.και οι ελληνες αγροτες δεν αξιζουν ουτε φραγκο.και ας μην σας αρεσουν αυτα που λεω.
Γεια σας αξιοτιμε κε. Πρωθυπουργε.
.
Η Ελλαδα που βρισκεται στο τοσο προβληματισμενο εδαφος επικοινωνιας χρειαζεται αμμεσα μετρα ενσωματωσης στην ουσιαστικη παρεμβαση στην Ε.Ε. (Ευρωπαικη Ενωση).
Αυτη τι στιγμη τιθεται η τρωτοτητα της Ελληνικης γεωργιας ως προς τη παγκοσμια αγορα και αν ακομα προλαβαινουμε μπορουμε να διατηρησουμε τους φυσικους μας πορους με τεχνογνωσια που υφισταται αλλαγες στη κοινωνικη δομη και στη σταθεροποιηση της Ελληνικης γεωργιας . Τετοιες αλλαγες δεν μπορουν να αποκαλυφθουν με επιχειρηματικοτητα κατα το συνηθες.
Χρειαζεται προηγμενη διατηρηση της κοινωνικης ισσοροπιας που οταν διαλυεται ειναι αποτελεσμα ανορθολογικης εκμεταλλευσης των φυσικων πλουτων.Απο την Κ. Α. Π.(Κοινη Αλιευτικη Πολιτικη ) μεχρι την διατηρηση των δασων χρειαζεται να εκτιμησουμε την κατασταση για να απευθυνθουμε σε καθε χρηστη το που και πως μπορουν να χρησιμοποισουν το εδαφος για να παραγουμε αγαθα και υπηρεσιες χωρις να βλαπτουμε τον αυξητικο μας χωρο με τη γεωργια.Δε μιλαω με ορους κακοπροαιρετους για τη γεωργικη οικονομια, αντιθετως μιλαω με ορους συμμετρικους στην δεσμευση για μια ορθη αρχικη πληροφορηση και συναινεση στην λυση των διαφωνιων για το τι θα παραγουμε και ποτε πρεπει να παραδωσουμε βιωσιμα συμπερασματα για τη γεωργια μας.
Η συμβατικη -εντατικη γεωργια στην Ευρωπη εχει αντικατασταθει απο βιωσιμα καθεστωτα με κυριο αξονα την οικονομικη και κοινωνικη αναπτυξη και ενταξη αντιστοιχα. Καθε κομματι γης πρεπει να λαβει χωρικες και χρονικες διαστασεις για να αντισταθμησουμε τους παραγοντες της αποτυχιας της αγορας.Η δεσμευση που πρεπει να ακολουθησουμε αφορα πλεον τη συσχετιση των μεταβλητων του περιβαλλοντος π.χ. αερας , υδωρ, βροχοπτωση, και βιοποικολοτητα με την συμπεριφορα των μεταρρυθμισεων και υποδομων καθως και οπως το καθεστως που πρεπει να επιτραπει στην επιχειρηματικοτητα των γεωργων.
Κλεινωντας θελω να σας θεσω το εξης επιχειρημα. Αφου οι γεωπονοι συναδελφοι της Ελλαδας θελανε κοντοφθαλμες πολιτικες που υποβαθμισαν τα ελληνικα εδαφη γιατι στον 21 αιωνα να ειναι οι ιδιοι όμηροι της συνεπειας τους απεναντι στην Ευρωπαικη Πολιτικη που διχαζει την Ελλαδα και να ωθει την αντιδραση των γεωργων στο αντιμαχομενο μετωπο πολιτικης πιεσης.
. Οι πιεσεις απεναντι σε καθε εμπλεκομενο πρεπει να λυθουν με τη βοηθεια της ερευνας της επιστημης αν αυτο σας φαινεται αξιοπιστο και διαφανη.
Αυτη ειναι η ταση της λογικης που πρεπει να διευθετησουμε για τη προστασια του συλλογικου συμφεροντος κατα τη ταπεινη μου γνωμη.
.
Σέρρες 26 Ιανουαρίου 2010
Αξιότιμη κ. Υπουργός
Με μεγάλη αγωνία παρακολουθώ τα γεγονότα, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών τις τελευταίες μέρες. Η αγωνία μου αυτή δεν αφορά μόνο την προοπτική της ικανοποίησης των αιτημάτων των αγροτών αλλά κυρίως την δυνατότητα της Κυβέρνησης να χειρισθεί ένα τόσο δύσκολο θέμα.
Το αγροτικό ζήτημα κ. Υπουργός, ενώ είναι το δυσκολότερο από τα προβλήματα που έχει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί τελικά διέξοδος, με τους κατάλληλους χειρισμούς και προ πάντων με άμεση πρωτοβουλία δική σας ή του κ.Πρωθυπουργού και εξηγούμαι πως.
Είμαι γεωπόνος, που υπηρέτησα τον Έλληνα αγρότη από διάφορα πόστα, επί τριάντα και πλέον χρόνια και πιστεύω ότι το έκανα με όση περισσότερη επιτυχία μπορούσα, κρίνοντας από την εκτίμηση που εισπράττω όλα αυτά τα χρόνια, από τους περισσότερους αγρότες που συναντώ.
Ενώ προέρχομαι από καθαρά αστική οικογένεια, προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια, να στέκομαι δίπλα τους, να τους ακούω με προσοχή, για να κατανοήσω τον πόνο και τα προβλήματά τους, να ζήσω μαζί τους τις χαρές αλλά και τις αγωνίες και λύπες τους, κάθε φορά που αυτοί μου μιλούσαν για κάποιο πρόβλημά τους.
Κυρία Υπουργός
Απλά πράγματα εγώ έχω καταλάβει ότι χρειάζεται ο Έλληνας αγρότης και αυτά είναι: ¨Ενδιαφέρον¨. ¨Αγάπη¨, ¨Κατανόηση¨ και προ πάντων ¨Σεβασμό¨
Θεωρώ ότι είναι μεγάλο πολιτικό αλλά και καθαρά ανθρώπινο λάθος κ. Υπουργός και σας ομολογώ ότι λυπάμαι ειλικρινά κάθε φορά που ακούω από υπεύθυνους πολιτικούς(Κυβερνητικά στελέχη ή και απλούς Βουλευτές) να ομιλούν με εχθρότητα, περιφρονητικά ή και υβριστικά για τους αγρότες.
Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι και όλοι οι αγρότες είναι ¨λουλούδια¨ υποστηρίζω όμως ότι αξίζουν καλλίτερης μέριμνας και μάλιστα διαρκούς και όχι ευκαιριακής ή αποσπασματικής από τη Πολιτεία.
Να είστε βέβαιη κ. Υποργός ότι οι αγρότες μας είναι η μόνη κοινωνική τάξη, που θα εκτιμήσει την όποια καλή προσπάθεια και προσφορά σας, όσο μικρή και εάν είναι αυτή, σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες που όσα και εάν τους προσφέρει η Πολιτεία αυτοί συνεχώς είναι ανικανοποίητοι και πιέζουν και εκβιάζουν, απαιτώντας να ζουν αυτοί καλά, τις περισσότερες φορές μάλιστα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Γι’ αυτό κ. Υπουργός Σας προτείνω ταπεινά
Πάρτε εσείς την πρωτοβουλία και αφού ζητήσετε δημόσια από τους αγρότες να συνεννοηθούν μεταξύ τους σε ένα minimum πλαίσιο κοινών αιτημάτων, λόγω των σημερινών οικονομικών αδυναμιών της χώρας μας, να συναντηθείτε και να συζητήσετε με μία, κοινά αποδεκτή από όλα τα μπλόκα αγροτών, αντιπροσωπεία τους έτσι ώστε καθορίζοντας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων τους, να μπορέσετε να επιτύχετε μία συμφωνία μαζί τους, που και σε αυτούς θα δώσει ελπίδα και στην κοινωνία μας γαλήνη και προοπτική για ένα καλλίτερο αύριο.
Οι Έλληνες αγρότες κ. Υπουργός στις 4 Οκτωβρίου ανέδειξαν με την ψήφο τους τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ για να κυβερνήσει την πολύπαθη χώρα μας και όπως ο κ. Πρωθυπουργός προσωπικά τους επισκέφθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και μιλώντας τους εξήγησε πως σκέπτεται σαν αυριανός (τότε) Πρωθυπουργός να αγωνισθεί για τη δικαίωση των αιτημάτων τους και την επίλυση των προβλημάτων τους, έτσι και σήμερα σας διαβεβαιώ ταπεινά εγώ ότι εάν με τον ίδιο τρόπο ενεργήσετε από κοινού με τον κ. Πρωθυπουργό και συνομιλήσετε ειλικρινά μαζί τους, τα μπλόκα θα διαλυθούν αυτόματα.
Με εκτίμηση
Ισαάκ Βαλμάς
Tηλ.:6976886406
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΝ ΚΩΛΟΝΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ….ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ…ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ…ΦΟΜ ΥΔΑΤΙΝΟΣ
Κυρία Υπουργέ, δεν είμαι αγρότισσα. Κατάγομαι από γεωργό – κτηνοτροφική οικογένεια ορεινής περιοχής και εποχής που όλα ήταν πολύ δύσκολα στην παραγωγή και τη διαβιωσή μας.
Κατ΄ αρχήν σα γυναίκα θέλω να σας συγχαρώ και να σας πω κρατάτε γερά να γίνει πράξη αυτό που επαγγέλθηκε ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ κατ’ επέκταση. Μην ακούτε τις σειρήνες, που πέρα του δίκιου και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και μία μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, νομίζω ότι έχουν άλλους στόχους.
Στη συνέχεια σαν καταναλωτής συμφωνώ με τα σχόλια που έχουν κάνει οι αγρότες πριν από εμένα. Στέκομαι στην πρότασή τους για δημοτικούς συνεταιρισμούς και προτείνω τη θεσμοθέτηση αιρετού οργάνου στην κάθε περιφέρεια, στελεχωμένο και από ειδικούς επιστήμονες που θα φροντίσει για την αγροτική ανάπτυξη της κάθε περιοχής- δήμου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους αλλά και τις ανάγκες του Ελληνικού χώρου και πιθανών εξαγωγών. Το όργανο αυτό θα φροντίζει να βρίσκει αγορές για τα προϊόντα και ο κόπος των αγροτών να φθάνει απευθείας στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες. Κατά την άποψή μου αυτό που αναφέρεται για δύο θητείες να ισχύει για όλων των βαθμίδων τα συνδικαλιστικά όργανα και τους συνεταιρισμούς.
κυρια υπουργε συχαρτιρια για τον δυναμησμο σας και την ειληκρεινια σας ..η δομες του νεου αγροτικου συνδικαλιστικου κινηματος ειναι μια καυτη πατατα. τα προβληματα του χωρου ειναι πολλα θα πρεπει στο μελον να δουμε σαν χωρα τι αγροτικα προιοντα καταναλωνουμε και τι παραγουμε ωστε σαν χωρα να παραγουμε ολλα αυτα που τρωμε και σε τιμες ανατγωνιστικες σαν αγροτης μπορω να το εγγυηθω και προσωπικα μπορουμε να παραγουμε τα παντα .μια αλλη καυτη πατατα ειναι η τεχνογνοσια η ερευνα και η παραγωγη προτων υλων αγροτικων εφοδιων εδω εμπλεκωνται συν/σμοι εισαγωγεις και μεσαζωντες.μια τριτη καυτη πατατα ειναι η εμπορια και η διαθεση των αγροτικων προιοντων.τα οποια θα πρεπει να αλλαξει ολλο το συστημα διαθεσης με τυποποιηση και δημοπρατηση στους απ ευθειας ενδειαφερωμενους λιανηκης πωλησης..
οι νεες δομες αγροτικων ομοσπονδιων κ.α θα πρεπει να αντιγραψουν η να συμβαδισουν με το προγραμα καλικρατης των νεων δημων.να εκλεγωνται μεσα απο τους νεους δημους οι επεισημοι αντιπρωσοποι των αγροτων και οι δημοι να εχουν στο ενεργητικο τους ενα μινη υπουργειο αγροτικης αναπτυξης το οποιο θα καθοριζη τις προτερεωτητες και τις αναγγες του δημου πχ ελγα ογα εμπορια και διαφιμηση νεες καλειεργιες κ.α οι δημοι θα μπορουσαν να βαλουν (χερι) ακομμα και στους συν/μους ωστε να μπορει να υπαρχει περισοτερο φως και διαφανια ετσι δεν θα ηταν κακο να πρωτεινα να παμε ακομμα και σε νεους δημοτικους αγροτικους συν/μους που θα μπορουσαν να δωσουν
ενα επιπλεων εσοδο για τον δημο και μια επιπλεων αυξηση των εισοδηματων του αγροτη..ευχαριστω.
ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
και
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο «ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ» (για όσους δεν μελετούν Ιστορία τους υπενθυμίζω τις προσπάθειες επιλύσεως του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ από τον Ελευθέριο Βενιζέλο), το οποίο είναι διαχρονικό και βαθύ. Το ζήτημα δεν ήταν, ούτε είναι, –και ας ακουσθεί προς πάσα κατεύθυνση τόσο προς την πολιτική ηγεσία και τα Μ.Μ.Ε., όσο προς τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες–, το παζάρεμα του ύψους της κάθε μορφής προσωρινής παροχής ενισχύσεων/αποζημιώσεων. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσεων σε θεσμικά και διαρθρωτικά ζητήματα της ελληνικής γεωργίας, με τέτοια ένταση ώστε να ακουσθούν και να ασκηθεί πίεση, αν είναι δυνατόν, μέχρι τις Bρυξέλλες.
Το είχαμε εκφράσει και πέρυσι τέτοιο καιρό, ακριβώς ένα χρόνο πριν και μάλιστα σε όλους τους δυνατούς τόνους, δυστυχώς όμως η άποψή μας είχε την τύχη της «φωνής βοώντος εν τη ερήμω».
Ι. Πριν απ’ όλα πρέπει να κατανοήσουν οι πολιτικοί μας ταγοί, όλων ανεξαιρέτως τον πολιτικών χρωμάτων και αποχρώσεων, ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική διάσωση και ανάπτυξη της Ελλάδος περνάει μέσα από την επιβίωση της αγροτών και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Και εξηγούμαι αμέσως:
Η δημιουργική ανάπτυξη μιας χώρας, στηρίζεται αφ’ ενός στην πρωτογενή ή δευτερογενή παραγωγή προϊόντος (ή υπηρεσίας) και αφ’ ετέρου στην πώληση-εξαγωγή του προϊόντος αυτού (ή της υπηρεσίας) προς τρίτους (εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως) προκειμένου να επιτευχθεί έτσι η εισροή νέου «ζεστού» χρήματος, το οποίο με τη σειρά του θα αναχρηματοδοτεί την ανάπτυξη. Δηλαδή πρέπει η χώρα δια των παραγόμενων εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών της να έχει θετικό εξαγωγικό εμπορικό ισοζύγιο. Δυστυχώς στην Ελλάδα, αυτό το ισοζύγιο είναι αρνητικό, δηλ. κατά τη λαϊκή φράση «ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα βγάζουμε». Για το λόγο αυτό είμαστε καταδικασμένοι πάντα να χρωστάμε, διότι οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας μας ούτε παράγουν, ούτε εξάγουν, και ό,τι τυχόν είναι αυτό που παράγουμε το πουλάμε μεταξύ μας, ο ένας προς τον άλλον, εντός Ελλάδος και τα υπόλοιπα τα εισάγουμε. Κάποτε όμως η ρευστότητα τελειώνει, τα δανεικά μας κατακλύζουν, το κράτος δεν έχει νέα έσοδα και μοιραία το «σπιτικό-κράτος» πτωχεύει
Οι υπόλοιπες χώρε της Ευρώπης έχουν ένα, κάποιο, εθνικό προϊόν. Η Γερμάνια, π.χ. έχει τα βαριά βιομηχανικά της είδη, η Ελβετία έχει τις τραπεζικές της υπηρεσίες, η Δανία και η Ολλανδία τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα. Η Ελλάδα τι έχει;
Απάντηση: Η Ελλάδα ούτε είχε, ούτε μπορεί να έχει βαριά ή ελαφρά βιομηχανία. Η βιομηχανία της ήταν από την εποχή του Ομήρου, η θάλασσα, ο ήλιος και η γη. Δηλαδή τα εξαγώγιμα προϊόντα-υπηρεσίες είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός και η γεωργία (συμπεριλαμβανομένης και της κτηνοτροφίας). Σχετικά με τη ναυτιλία είναι γνωστή η διαδρομή της «φυγής» του εμπορικού μας στόλου. Σχετικά με τον τουρισμό είναι επίσης γνωστή η θλιβερή, καιροσκοπική και αποσπασματική αντιμετώπιση αυτού του εθνικού κεφαλαίου από όλους τους εμπλεκομένους και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί ολόκληρη η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα απέραντο τουριστικό θέρετρο.
Ο γεωργικός-κτηνοτροφικός τομέας αποτελεί τον τρίτο απομένοντα, αλλά πρωτεύοντα σε σημασία πυλώνα εξαγωγικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Αν δεν αναπτυχθεί, και πολύ περισσότερο αν εξαφανισθεί, διερωτάται κανείς ποια θα είναι η τύχη της Ελλάδος ως χώρα;
Αν η ελληνική ύπαιθρος πάψει να παράγει, διότι εκεί οδηγούμαστε:
α)Από τη μία πλευρά παύει να υπάρχει, έστω εν δυνάμει εξαγωγικό εθνικό προϊόν, έτσι αδυνατεί να εισρεύσει νέο παραγωγικό χρήμα στη χώρα (ο τουρισμός δεν αρκεί) και επομένως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε πάλι με τα δανεικά και τις καταστροφικές συνέπειές τους και
β)Από την άλλη πλευρά, ό,τι χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας διατροφή θα είμαστε αναγκασμένοι να το εισάγουμε, άρα απώλεια εθνικού εισοδήματος, το οποίο όμως δεν θα αναπληρώνεται από κάποια άλλη παραγωγική διαδικασία με συνέπεια και με μαθηματική ακρίβεια την υπερχρέωσή μας και τελικά την, επί θύραις, χρεοκοπία μας.
ΙΙ. Προσπαθώ να αφουγκρασθώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επ’ αφορμή των αγροτικών κινητοποιήσεων, και ακούω μόνο εκωφαντικά «ΘΑ….ΘΑ» και λόγους υπεκφυγής. Αντιθέτως, ελλείπει ο δυνατός λόγος της αληθείας. Το μόνο αληθές που ειπώθηκε είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό το έχουμε αφομοιώσει πλέον όλοι μας, μαζί και οι αγρότες, αλλά αντίθετα οι πολιτικοί μας δεν έχουν εμπεδώσει ότι το αιτούμενο δεν είναι η προσωρινή ελεημοσύνη τους αλλά η μόνιμη θεσμική αναδιάρθρωση και έμμεση στήριξη στην αγροτική δραστηριότητα.
Το αγροτικό ζήτημα δεν ανέκυψε σήμερα, είναι πρόβλημα ολόκληρων δεκαετιών. Τα πολιτικά κόμματα εξουσίας, τόσα χρόνια δεν έχουν επεξεργασθεί κάποιες λύσεις; Στο τι αναλίσκεται η ικανότητά τους; Τι άραγε διάλογος είναι αυτός χωρίς κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, σε έναν καλοπροαίρετο και ειλικρινή διάλογο τα μέρη προσέρχονται καλόπιστα και εισκομίζουν το καθένα ό,τι δημιουργικό έχει και χωρίς εγωισμούς ή συντεχνιακές αντιλήψεις αναζητούμε την καλύτερη λύση. Με αυτό το σκεπτικό περιμένω να ακουσθούν συγκεκριμένα μέτρα-προτάσεις προς διαβούλευση.
Τέθηκε σε διαβούλευση μόνο το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι ένα σωστό βήμα, δεν είναι όμως ούτε το άπαν, ούτε το πρώτο που έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας για να επιβιώσει. Για να υπάρχει αγροτικός συνδικαλισμός πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι θα υπάρχουν ενεργοί αγρότες. Για τα υπόλοιπα θέματα δεν υπάρχουν προτάσεις;
Επίσης γνωρίζουμε ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μαζικής κατανάλωσης, ορίζονται σε διεθνείς αγορές σύμφωνα με την παγκόσμια παραγωγή προσφορά και ζήτηση και με όρους που η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεάσει. Όπως γνωρίζουμε ότι ενισχύσεις ή λοιπά βοηθήματα σε εθνικό επίπεδο, που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό, απαγορεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Γι’ αυτό χωρίς χρονοτριβή και χωρίς περιστροφές πρέπει:
1.Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής ή ισοδύναμο και με τον ίδιο σκοπό, ουσιαστικά αντιπροσωπευτικό όργανο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή συνεδρίαση, με θέμα «τα προβλήματα και την εξεύρεση λύσεων του αγροτικού τομέα», ενημερώνοντας σε τακτά διαστήματα τους αγρότες, για τα θέματα και τα αποτελέσματά των εργασιών του
2.Να ενημερωθούν οι αγρότες, με απλές και καθαρές απαντήσεις, για την τύχη των κοινοτικών ενισχύσεων μετά το 2013.Θα υπάρχουν ή όχι;
3.Να ενημερωθούν, με σαφείς φράσεις, για το σχεδιασμό, τις προτεραιότητες, και τις κατευθύνσεις, με συγκεκριμένα μέτρα, που έχει το Κράτος για την ελληνική γεωργία και το μέλλον της.
4.Να ενημερωθούν οι αγρότες, για την ατζέντα των συζητήσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες για τον καθορισμό της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής. Χωρίς υπεκφυγές, μισόλογα και χωρίς «επιστημονικούς» δυσνόητους όρους αλλά σε απλή, κατανοητή γλώσσα να ενημερώσουν τους αγρότες για τις προθέσεις των Βρυξελλών σε σχέση με τον αγροτικό τομέα.
5.Οι διαμορφούμενες τιμές στα βασικώς καλλιεργούμενα σήμερα γεωργικά προϊόντα στην Ελλάδα είναι πολύ κάτω του κόστους καλλιέργειας και συγκεκριμένα:
Καλαμπόκι: τιμή πώλησης 11 λεπτά/κιλό,
κόστος παραγωγής 17 λεπτά/κιλό
Σιτάρι: τιμή πώλησης 18 λεπτά/κιλό
κόστος παραγωγής 22 λεπτά/κιλό
Βαμβάκι: τιμή πώλησης 30 λεπτά/κιλό
κόστος παραγωγής 50 λεπτά/κιλό
Λάδι: τιμή πώλησης 2 ευρώ/κιλό
κόστος παραγωγής 2,4 ευρώ/κιλό
Πορτοκάλια χυμοποίησης: τιμή πώλησης 6 λεπτά/κιλό
κόστος παραγωγής 3 λεπτά/κιλό
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, δεν τους ενδιαφέρουν οι κομματικές σκοπιμότητες και όπως διαπιστώνουμε το συμπέρασμα από τους ανωτέρω είναι ζοφερό. Ο αγρότης είναι καταδικασμένος σε πτώχευση και αφανισμό.
Γι’ αυτό ζητούνται και πρέπει να δοθούν στους αγρότες και στην ελληνική κοινωνία από την διαχρονική πολιτική ηγεσία του Κράτους ειλικρινείς απαντήσεις:
i)Δύναται, προτίθεται και με ποιό τρόπο (σαφή μέτρα) το Κράτος να συνδράμει στη μείωση του κόστους παραγωγής (σπόροι-λιπάσματα-φυτοφάρμακα);
ii)Θα καταργηθεί ή όχι, ο Φ.Π.Α. και κάθε συναφής φόρος για την αγορά όλων των γεωργικών μηχανημάτων, πετρελαίου, εργαλείων και εφοδίων, γεγονός που θα οδηγούσε άμεσα στη μείωση του κόστους παραγωγής;
iii)Έχει αποφασισθεί ή όχι, ποιά είναι τα εθνικά μας προϊόντα (αγροτικά-κτηνοτροφικά) και τι μέτρα λαμβάνονται για τη στήριξή τους;
iv)Με ποιές μεθόδους (όχι οικονομικές επιδοτήσεις) έχει αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία να επιτευχθεί η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων;
v)Υπάρχει ή όχι, σχεδιασμός και αποφασισμένη κατεύθυνση αναδιάρθρωσης προς τις συμβατές με το ελληνικό περιβάλλον μελλοντικές καλλιέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν στην ελληνική ύπαιθρο; Ας αφήσουν τις θεωρίες περί βιοκαυσίμων κλπ. διότι έτσι είναι εξασφαλισμένη η οριστική ανατροπή του οικοσυστήματος της Ελλάδας.
vi)Ποία είναι η επίσημη θέση της Κράτους για τη στροφή στην καλλιέργεια ντόπιων παραδοσιακών καλλιεργειών, ώστε μέσω τις διαφοροποιήσεως από υβριδικούς ή μεταλλαγμένους σπόρους να επιτευχθεί υψηλής ποιότητας προϊόν με παγκόσμια ζήτηση, και κατ’ επέκταση με υψηλότερες τιμέ παραγωγού;
vii)Πότε θα ενεργοποιηθεί το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Θα το απαλλάξουν από τη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει την παροχή των κονδυλίων προς τους αγρότες, που τους καθιστά δέσμιους των διαφόρων μελετητικών γραφείων και επιτηδείων; Θα υπάρχει ταυτόχρονα αμείλικτος έλεγχος ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι πόροι αυτοί θα διοχετευθούν σε πραγματικά αγροτικές δραστηριότητες και επενδύσεις υποδομής και αύξησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των προϊόντων;
viii)Πως έχουν σχεδιάσει να αντιμετωπίσουν το υπαρκτό πρόβλημα του μικρού αγροτικού κλήρου;
ix)Τι προτίθεται να πράξει η Ελληνική Κυβέρνηση (διαχρονικά) προκειμένου να σπάσει την αλυσίδα των μεσαζόντων ώστε να ωφεληθεί τόσο ο καταναλωτής, όσο να μείνει και περιθώριο να καρπωθεί ο παραγωγός μέρος της υπεραξίας του προϊόντος της γης του;
iv)Με ποιές μεθόδους (όχι οικονομικές επιδοτήσεις) έχει αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία να επιτευχθεί η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων;
x)Γιατί ο εκάστοτε Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης δε χρησιμοποιεί το αγροτικό κίνημα ως θετικό μοχλό διαπραγματεύσεως στις Βρυξέλλες; Τι τον εμποδίζει;
ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΔΟΘΗΚΑΝ, ΟΥΤΕ ΑΚΟΥΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΕΙΛΗ, παρά και τις εφετινές πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Το ζητούμενο δεν είναι πόσα εφήμερα ευρώ θα «κερδίσουν» οι αγρότες, διότι όπως λέει ο λαός μας αυτά είναι «παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του».
Ελπίζουμε αυτή τη φορά κάποιος να γίνει δέκτης αυτής της φωνής,
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Για την αντιγραφή
Κωνσταντίνος Χ. ΜΕΛΛΟΣ
e.mail: mellkon2@hotmail.com
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ;
Το πρόβλημα ξεκινάει απο ποια θα είναι τα μέλη δηλαδή ποιοι είναι αγρότες.
Για να γραφτεί ενας υδραυλικός στο σύλλογο του πρέπει να είναι υδραυλικός, δηλαδή να έχει πάει σχολείο για υδραυλικούς να έχει δώσει εξετάσεις στο υπουργείο και ετσι να λάβει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του.
Εχει κανένας εντύπωσή οτι το επάγγελμα του γεωργού του κτηνοτρόφου ή του αλιέα εχει ανάγκη λιγότερων δεξιοτήτων απο το επάγγελμα του υδραυλικού, θεωρεί κανένας οτι ο κίνδυνος είναι μικρότερος για την ασφάλεια του καταναλωτή, λόγω εσφαλμένων επαγγελματικών χειρισμών, , στο επάγγελμα του αγρότη απο ότι του υδραυλικού.
Γεμίσαμε την χώρα με Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ,εκπαιδευτήρια για υδραυλικούς έχουμε ,σοβαρά εκπαιδευτήρια για αγρότες έχουμε;;
Θέλουμε αγροτική παραγωγή και μάλιστα ποιοτική;;; ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ;;; ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ;;
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ μια καταληκτική ημερομηνία απο την οποία και μετά το επάγγελμα του αγρότη θα ασκείται μόνο απο όσους έχουν τελειώσει αγροτική τεχνική σχολή ή λύκειο ή μεταλυκειακό και εχουν περάσει επιτυχώς επαγγέλματικές εξετάσεις.
ΟΡΙΣΤΕ μεχρι τότε οτι αγρότης είναι ο έχων ενα συγκεκριμένο εισόδημα και πάνω, από την πώληση στην αγορά αγροτικού προιόντος, διαφοροποιήστε το εισόδημα αυτό ανάλογα των περιοχών ( ορεινών , νησία, ημιορεινών κ.λ.π)
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, αγρότης γίνεται όποιος δεν έχει την ικανότητα να σπουδάσει ή τη δυνατότητα να μάθει μια τέχνη! Όμως οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως δεν θέλουν τον αγρότη ως έναν απλό «εργάτη γης», αλλά την ποιοτική αναβάθμισή του σε «επιχειρηματία στον πρωτογενή τομέα παραγωγής»! Αυτό συμβαίνει γιατί:
Οι νέες πολύπλοκες τεχνολογίες στο μηχανολογικό εξοπλισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, και οι σύγχρονες μέθοδοι φυτικής και ζωικής παραγωγής, απαιτούν περισ-σότερο εξειδικευμένες γνώσεις από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Οι συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού και η ανάγκη για συνεχή μείωση του κόστους παραγωγής, απαιτούν από τους αγρότες γνώσεις μάρκετινγκ και μάνατζμεντ.
Οι αγρότες θα πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) και να έχουν συνεχή ενημέρωση για τα διάφορα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Με δεδομένη τη διαρκή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την κακή χρήση των φυτοφαρμάκων και τις επιπτώσεις που επισύρουν στη δημόσια υγεία, οι αγρότες θα πρέπει να επιμορφώνονται πάνω σε θέματα περιβαλλοντολογικής αγωγής και οικολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας…. Περισσότερα
Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά θέματα και πρέπει να περιλαμβά-νονται ως αντικείμενα ενός κύκλου αγροτικών σπουδών, που όσοι τον παρακολουθήσουν, να μπορούν να έχουν το δικαίωμα για απόκτηση Άδειας άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος!
Ένα άλλο ζήτημα που χωλαίνει την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα, είναι η ασύδοτη δράση των μεσαζόντων που καπηλεύονται τον ιδρώτα των αγροτών. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται και πολλοί γεωπόνοι, που αντί να προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους στους αγρότες, έχουν μετατραπεί σε «ντήλερς» των εταιρειών φυτοφαρμάκων!
Πέρα από τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθοριστικό χτύπημα στη δράση των μεσαζόντων, θα ήταν και η ριζική αναδόμηση των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι από εφαλτήρια των «αγροτοπατέρων» για μεταπήδηση τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα πρέπει να γίνουν πραγματικοί μηχανισμοί στήριξης του αγρότη. Ο ρόλος τους θα πρέπει να είναι η συλλογική διαπραγμάτευση των αγροτικών εφοδίων, με χαμηλότερο κόστος για τους αγρότες και η πώληση των αγροτικών προϊόντων σε ευνοϊκότερες τιμές. Επίσης θα πρέπει να παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη στους αγρότες, καθώς και επιστημονικές συμβουλές από ένα καλά οργανωμένο γεωτεχνικό επιτελείο. Σήμερα, δυστυχώς, η δράση τους δε διαφέρει πολύ, από τη δράση των άλλων μεσαζόντων!
Ορθολογικοποίηση πρέπει να γίνει και στις κρατικές επενδύσεις για τις μεγάλες αγροτικές υποδομές. Πρέπει επιτέλους γνώμονας να είναι οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής και όχι τα συμφέροντα των αναδόχων εταιρειών των έργων!
Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που επιτέλους, εκτός από «βιομηχανίες» κατασκευής πτυχίων που δεν έχουν επαρκές αντίκρισμα στη γνώση, θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και με την αγροτική έρευνα, εκπονώντας μελέτες που θα βοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη!
Σε γενικές γραμμες ειναι στη σωστη κατευθυνση με μονη παρατήρηση το υπερβολικά μεγαλο ποσοστο (60%)συμμετοχης νεων αγροτων.Καταντάει στο τέλος ρατσιστικό.Επίσης πρεπει να προβλέπεται απο καθε εκμετάλευση(νοικοκυριό)να συμετεχει ο αρχηγός και οχι ολη η οικογένεια.
Δυστυχως πολλοι μπερδεουν την προταση του υπουργειο που αφορα τον
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ!! των αγροτων με τους συνεταιρισμους που ειναι παραγωγικες και επορικες μοναδες!!!
Η ποιο σωστη -ολοκληρωμενη-τεκηριωμενη-εφικτη προταση ειναι του Μπαντη Αθανασιου.
Επανω σε αυτη θα συμπληρωσω τα εξης.
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ να θεσμοθετηθει με την μορφη που εχουν τα διαφορα επαγγελματικα επιμελητηρια (εμπορικο -οικονομικο κλπ)η στελεχωση και η λειτουργια τους να γινεται με ευθυνη των ιδιων μελων.
Ποροι για την λειτουργια τους να ειναι ενα ποσοστο απο τις χρηματικες εισροες στον αγροκτηνοτροφικο τομεα των μελων του(επιδοτησεις-ενισχυσεις-αποζημειωσεις)με παραλληλη καταργηση καθε ειδους παρακρατησης η εισφορας υπερ τριτων.
Η λειτουργια τους θα συνισταται στην προστασια των επαγγελματικων δικαιωματων @ οικονομικων συμφεροντων οπως
-η επεξεργασια και εισηγηση προς τις αρχες μηχανισμων ελεγχου του
κοστους παραγωγης-της τιμης διαθεσης των προιοντων απο το χωραφι στο ραφι.
-την εισηγηση για καθορισμο ζωνων καλιεργιειας,τιμων ενοικιων γης
-της ασφαλισης της αγροτικης παραγωγης
-της διαχυσης της πληροφορησης,(παρατηριο τιμων-διαγωνισμοι-εκδηλωση ενδιαφεροντος)
-της επιμορφωσης των μελων μεσω σεμιναριων
-του χαρακτηρισμου κατα κυριο η μη επαγγελματια
-την εισηγηση μετρων για τον τοπικο ελεγχο των παραγωμενων προιοντων που αφορα την υγειινη και την ασφαλεια των τροφιμων καθως και την διακριση των εγχωριως παραγωμενων απο τα εισαγωμενα.
– τον ελεγχο των λαικων αγορων που απο θεσμο για τον παραγωγο καταντησε παραμαγαζο του καθε εταιροεπαγγεματια κλπ
Πιστευω σε βασικες γραμμες κινητε στις σωστες κατευθυνσεις. Το βασικοτερο ομως ειναι η οικονομικη αυτοδυναμια των οργανωσεων.Το κρατος να δινει το 50% των εξοδων και το υπολοιπο 50% θα καλυβουν τα μελη,θα πρεπει να θεσπιστει βεβαιωση μη χρεων που θα ειναι απαραιτητη καθε χρονο στην ενεργοποιηση. και να μεταφερθουν αρμοδιοτιτες. στις πρωτοβαθμιες οργανοσεις οπως η δειλωσεις του Ε.Λ.Γ.Α κουπονια για τους εργατες και αλλα. Θα πρειπει να αλαξουν τα ποσοστα στα συμβουλια μεσα να γεινου 50%κατω απο 40 ετων αλλα και οριω 60 ετων.
Το μείζον θέμα της εποχής δεν είναι δεν είναι οι αγρότες που μη σεβόμενοι την δημοκρατία και τους θεσμούς της καταλύουν την κυκλοφορία εντός της Ελλάδος αλλά η οικονομική κατάστασή μας. Όχι της δική σας ή της δικής μου αλλά του κράτους μας. Είμαστε μία φτωχή χώρα αλλά με λίγους και πλούσιους κατοίκους. Αυτοί οι λίγοι που προ 20ετίας δεν είχαν στον ήλιο μοίρα σήμερα μας κοιτάζουν αφ’ υψηλού μιλώντας κυριολεκτικά …
από τα ελικόπτερα και τα ιδιωτικά τους jet. Στο μόνο που διαφέρουμε από Άγγλους και Αμερικανούς είναι ότι αυτοί αντιλαμβανόταν νωρίτερα την ύπαρξη των golden boys ενώ εμείς το καταλάβαμε κάπως αργά. Φτάσαμε στην εποχή που μέχρι και η ευρωπαϊκή ένωση μας πήρε χαμπάρι. Κατάλαβαν τα ψέματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε κάθε μας κουβέντα και όχι άδικα. Το ανέκδοτό τους ? Greek statistics λένε και χαμογελούν. Τους παρουσιάζαμε ψεύτικα στοιχεία για να μας δίνουν δάνεια και οικονομικές βοήθειες και τώρα ήρθε η σειρά τους να μας σκίσουν. Καταλαβαίνουμε πως οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ δε θα άλλαζαν τα πάντα αλλά έγιναν και κάποια θετικά βήματα. Υπάρχει η προσπάθεια η θέληση και ο στόχος και αυτή τη στιγμή παλεύουμε για να τους πείσουμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που θα δουλέψει και θα βγούμε από την κρίση. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να γίνει αυτό όμως την στιγμή που δεν το πιστεύουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Βγείτε και ρωτήστε στους δρόμους αν πιστεύει ο Έλληνας πως θα τα καταφέρουμε. Θα εκπλαγείτε από τον πεσιμισμό ενός λαού που πάντα χαμογελούσε. Πρώτα πρέπει να πειστεί ο κόσμος και μετά να καταφέρουμε να πείσουμε και τους υπόλοιπους για τις προθέσεις και το πρόγραμμά μας. Πως θα κάνουμε τον Ελληνικό λαό όμως να το πιστέψει ? ? ? Πάντως όχι με το να νομιμοποιήσουμε 1-2 εκατομμύρια αλλοδαπούς και όχι με το να αφήνουμε ομάδες ανθρώπων να καταστρέφουν την δημοκρατία του γείτονά τους (βλ. αγρότες). Εδώ είμαστε και θα το βιώσουμε όλοι μαζί πως όταν το πιστέψει ο κόσμος θα γίνει η ανατροπή. Εάν πάλι όχι … οδεύουμε προς την πτώχευση. Αν ήμασταν λοιπόν σε κάποια πτήση …. Παρακαλώ προσδεθείτε έχουμε ισχυρά κενά αέρος μπροστά και θα έχουμε μεγάλες αναταραχές.
Ενημέρωση paradoxhellas.blogspot.com
Συμφωνώ απόλυτα με τους στόχους.Συγκεκριμένα σωστή είναι η αναλογική (ηλικιακή και κατά φύλο) εκπροσώπηση καθώς και ο φραγμός της εκλογής σε περισσότερες από δύο τετραετίες. (μήπως το ίδιο πρέπει να προβλεφθεί και για τα μέλη των Δ.Σ. των Συνεταιριστικών Οργανώσεων ? ).Σημαντικό επίσης που θεσμοθετείται το ασυμβίβαστο των μελών Δ.Σ συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων.
ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Για όσους το αγνοούν : Τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ε.Α.Σ και της ΠΑΣΕΓΕΣ υποχρεούνται από τον νόμο στην υποβολή στοιχείων του ΠΌΘΕΝ ΈΣΧΕΣ.
Το ΒΑΣΙΚΟ πρόβλημα αυτής της χώρας είναι η οικονομική διαχείριση και ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης κάθε «οργανωμένης μονάδας» που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον κρατικό ‘κορβανά’.
Στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να προβλέπονται σαφείς κανόνες τήρησης οικονομικών στοιχείων, ελέγχου αυτών, καθώς και αυστηρότατες κυρώσεις σε περιπτώσεις ατασθαλειών.
Εχετε σκεφτεί την αντισυνταγματικότητα του 60%? Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι οι Ελληνες αγρότες καλώς ή κακώς έιναι κατά συντριπτικη πλειοψηφία μεγαλύτεροι των 40 ετών. Θα έπρεπε να μεπει έιτε ένα μικρό ποσοστο 20% -30% που να διασφαλίζει την εκπροσωπηση των νεότερων ή να μπεί μιά σχετική αναλογικότητα με βάση την ηλικία. Θεωρώ ωστόσο ότι και τα δύο αυτά είναι αντισυνταγμτικά. Σε ότι αφορά τις γυναίκες οι θετικές διακρίσεις αφορούν υπέρβαση του διαχωρισμού και του αποκλεισμού λόγω φύλου και οι ποσοστώσεις ειναι αποδεκτές ως προσωρινό μέτρο που συμβάλλει στην άρση του αποκλεισμού και γι’αυτο χρησιμοποιέιται στην εφαρμογή πολλών πολιτικών στην Ευρώπη. Αντίθετα διάκριση λόγω ηλικιάς και μάλιστα ηλικίας που φτάνει το 40 χρόναι δεν υφίστασται εντοπισμένη (εννοώ ως διάκριση) πουθενά!Ασ μην ακυρώνουμε προσπάθειες που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση από υπερβολές που δημιουργούν ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά τους!
Η όλη συζήτηση για τη δήθεν ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών είναι υποκριτική και αποπροσανατολιστική γιατί :
1)Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και κατ’ επέκταση των παραγωγών-Αγροτών δεν οφείλονται στην μέχρι σήμερα δομή και δράση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά στίς πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τον τομέα και που στόχο είχαν και έχουν την γενικότερη εφαρμογή της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. για την συγκέντρωση και συγκεντοποίηση του κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα, για την «απελευθέρωση» και το άνοιγμα των αγορών και την κατάργηση των μηχανισμών σχεδιασμού, παρέμβασης και προστασίας στην αγροτική οικονομία.
2)Το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών υπήρχε και λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είχε κρίση εκπροσώπησης και δράσης γιατί συμφωνούσε με όλες αυτές τις πολιτικές και η παρέμβασή του είχε κατά καιρούς νόημα μόνο για επι μέρους ρυθμίσεις χωρίς γενικότερη επίπτωση στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Με αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα συμφωνούσε και η πλειοψηφία των αγροτών.
3)Ο κομματισμός που όλοι καταγγέλουν και εξοβελίζουν έχει να κάνει με τη γενικότερη φιλοσοφική και πολιτική θεώρηση των ανθρώπων και οι κομματικές λίστες ή τα κομματικά ψηφοδέλτια είναι αναπόφευκτα ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΟΙ. Επομένωνς το ζητούμενο είναι ποιά πολιτική μπορεί να εκφράσει καλύτερα τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, με ποια πολιτική έκφραση. Ποιούς πρέπει να ακολουθήσουν και ποιούς να εγκαταλείψουν, χωρίς αυταπάτες.
Συμπερασματικά λοιπόν, η λεγόμενη κρίση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι κρίση δομής και λειτουργείας αυτού του κινήματος, αλλά ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ.Εχει να κάνει με την διάλυση των αυταπατών που είχαν καλλιεργηθεί όλα αυτά τα χρόνια στη φτωχή και μεσαία αγροτιά.
Η προσπάθεια λοιπόν για την λεγόμενη «ανασυγκρότηση» του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών μοναδικό στόχο έχει να εγκλωβίσει πάλι τους Φτωχομεσαίους αγρότες σε νέες αυταπάτες. Να βγάλει στο περιθώριο χωρίς σοβαρές αντιδράσεις τον μεγαλύτερο όγκο των παραγωγών και να ενισχύσει την μερίδα των μεγάλων αγροτών που μπορούν να καλύψουν τις προδιαγραφές συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου, για παραγωγή εξειδικευμένων και ποιοτικών προϊόντων τα οποία θα απευθύνονται σε οικονομικά εύπορες αγορές, αφήνοντας τη μαζική κατανάλωση ανοιχτή στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες τις οποίες εκμεταλεύονται τα πολυεθνικά μονοπώλια που θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Οι φτωχοί και μεσαίοι (οι φτωχοί του αύριο) αγρότες, θα πρέπει να απομονώσουν τέτοιες προσπάθειες καπελώματος και εγκλωβισμού και να συνεχίσουν να διαμορφώνουν την εκπροσώπησή τους μέσα από τους αγώνες για τα πραγματικά τους προβλήματα.
1. Κεντρικός σχεδιασμός ποιοτικών καλλιεργειών.
2. Αντικίνητρα ( φορολογία )στην υπερσυγκέντρωση της γης.
3. Κίνητρα μικροκαλλιεργητών σε σχέση με γενικότερη πολιτική ανάπτυξης της επαρχία και της αποκέντρωσης.
4. Νομοθεσία ανάπτυξης ανεξάρτητων συνεταιρισμών, με άμεση δημοκρατία, χωρίς «πατρωναρίσματα», «καπελώματα» και κυβερνητικές εξαρτήσεις.
5. Οι παρεμβατισμοί και οι ποσοστώσεις δε βοηθούν. Η ενεργή συμμετοχή των πραγματικών αγροτών πρέπει να καλλιεργηθεί.
6. Ξεκαθάρισμα της αλυσίδας διακίνησης από κάθε λογής μεσάζοντες. Τον κύριο λόγο να έχουν οι συνεταιρισμοί.
Είναι πάρα πολλά να συζητηθούν, όπως:
– Γιατί κάποιον που έγινε κτηνοτρόφος πριν δυο χρόνια, αλά δεν είχε μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπορεί να πάρει συγκεκριμένα δάνεια για τρακτέρ, ζώα, μηχανήματα αρμέγματος και εγκαταστάσεις. Μπορεί η ΑΤΕ, βάση μιας νομοθεσίας, να δώσει συγκεκριμένα δάνεια, για συγκεκριμένα προϊόντα και συγκεκριμένο εξοπλισμό η αγοράς η μίσθωσης αγροτικής γης, με συγκεκριμένο τρόπο αποπληρωμής (με προϊόντα η ανά τρεις η έξι μήνες). Τα χρήματα του δάνειου να πληρωθούν απευθείας από την Τράπεζα στον πωλητή του τρακτεριού η της γης η των μηχανημάτων η των ζώων, για να έχει και η Τράπεζα την σιγουριά ότι όντως τα χρήματα τα καλύψουν το συγκεκριμένο σκοπό.
– Γνωρίζω ανθρώπους που μπήκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών και δεν έχουν πάρει φράνκο εδώ και δυο χρόνια. Είναι τεράστιο λάθος να θεωρηθεί νέος αγρότης μόνο αυτός που δεν έχει ζώα, και να μην έχει περάσει τα 35 του. Εγώ είχα 15 πρόβατα στο όνομα μου και δεν μπορούσα να καταθέσω φάκελο για νέος αγρότης (για να δημιουργήσω μια μεγάλη και σύγχρονη μονάδα) και η γυναίκα μου είχε κλίσει τα 37 της και δεν δικαιούσαι ούτε αυτή να γίνει νέα αγρότισσα (έχουμε και τρία παιδιά). Κάναμε τελικά την σύγχρονη μονάδα και έχουμε τώρα 350 γίδια Σκοπέλου (ντόπια φυλή), αλά είμαστε υπερχρεωμένοι στης διάφορες εταιρίες από πού προμηθευτήκαμε ζώα, τροφές, μηχανήματα και οικοδομικά υλικά. Ούτε ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχουμε και παλεύουμε με μια παλαιά γεννήτρια.
– Άλο τεράστιο πρόβλημα είναι με τους αγρότες οι οποίοι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες δάνεια στις Τράπεζες, αλά είναι υπερχρεωμένοι προς τους τρίτους (προμηθευτικές εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από πού έχουν πάρει ζώα η ζωοτροφές με γραμμάτια).
– Γιατί το βιολογικό γάλα και το βιολογικό κρέας δεν επιδοτείται;
– Γιατί η Αγροτική Ασφαλιστική δεν ασφαλίζει τα ζώα και τα προϊόντα; Υπαρχή περίπτωση να πέσει κεραυνός και να σου σκοτώσει τα ζώα. η από διάφορες αιτίες να σου σπάσει την παγολεκάνη και να χάσεις τόνους γάλα. Αν κάποιος αγοράζει ζώα και στην μεταφορά τους γίνεται τρακάρισμα και ψοφάνε τα ζώα, τότε ποιος φταίει;
– Πως επιδοτούνται οι εντόπιες φυλές ζώων;
– Γιατί υπάρχει τόση μεγάλη γραφειοκρατία στα πάντα και τόσες υπογραφές και τόση μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές (θέλει σχεδόν δυο χρόνια για να βγάλεις μια Άδεια Λειτουργίας του στάβλου);
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι υπάρχουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ΕΑΣ οι οποίοι από το καταστατικό τους ασχολούνται με θέματα εμπορικού χαρακτήρα και όχι με συνδικαλιστικά. Με τα συνδικαλιστικά ασχολούνται οι αγροτικοί σύλλογοι, η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ.
Τους τελευταίους μήνες δημοσιεύονταν στον τύπο άρθρα τα οποία ανακοίνωναν την πρόθεση του υπουργείου να ενοποιήσει και να ανασυγκροτήσει τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις. Στο παραπάνω θεσμικό πλαίσιο δεν γίνεται καμία αναφορά για το ποιοι είναι σήμερα οι φορείς του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος τους οποίους το υπουργείο θέλει να ενοποιήσει και να ανασυγκροτήσει. Οι συνεταιρισμοί και οι ΕΑΣ; οι αγροτικοί σύλλογοι; ή πρόκειται για δημιουργία νέου φορέα ο οποίος αναπόφευκτα θα πάρει και αυτός κομματικούς χαρακτήρες.
Νομίζω ότι πρέπει το υπουργείο να δώσει διευκρινίσεις. Επίσης πιστεύω ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο ή κάτι διαφορετικό και θα συμφωνήσω με το παραπάνω σχόλιο του κ. Αθανάσιου Μπαντή ότι πιο λειτουργικό είναι να δημιουργηθούν σύλλογοι ανά προϊόν.
Τα βασικά προβλήματα τις Ελληνικής γεωργίας είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες αλλά κανένας υπουργός γεωργίας δεν τόλμησε (λόγο πολιτικού κόστους) να πάρει κάποιο γενναίο και προοδευτικό μέτρο για να γίνουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραγωγικές και ανταγωνιστικές.
Οι πολλές και μικρές εκμεταλλεύσεις.
Ο πολυκερματισμός των αγρών.
Το μικρό ποσοστό ιδιόκτητης γης των παραγωγών.
Η ηλικιακή σύνθεση των παραγωγών.
Ο αυστηρός καθορισμός της χρήσης των αγρών.
Η απουσία ισχυρών κινήτρων για την δημιουργία και διατήρηση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Η αφύπνιση των αγροτών για να παράγουν και όχι να γίνουν κυνηγοί επιδοτήσεων
είναι προβλήματα που συσσωρεύτηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε το σημερινό αδιέξοδο.
Χαρακτηριστικά αναφέρω το εξής παράδειγμα: μετά από δεκαετίες αναμονής η ΕΕ εξέδωσε κανονισμό που επιτρέπει στην Ελλάδα να αποκλείσει από τις επιδοτήσεις παραγωγούς οι οποίοι παίρνουν άμεσες ενισχύσεις κάτω από 400 ΕΥΡΩ. Ο προηγούμενος υπουργός ενώ μπορούσε να αποφασίσει από το 2009 ανέβαλε την απόφαση για το 2010 η οποία θα ισχύσει από τις αιτήσεις του 2011. Οι αναφορές λένε ότι ενισχύσεις κάτω από 200 ΕΥΡΩ (που είναι και η θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ) παίρνουν πάνω από 200.000 παραγωγοί. Για τα 400 ΕΥΡΩ δεν γίνεται καν συζήτηση. Επίσης κανένας δεν τολμάει να θίξει και την δυνατότητα που μας δίνει με τον ίδιο κανονισμό η ΕΕ για τον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις κάποιον επιπλέον σημερινών δικαιούχων των οποίων το αγροτικό εισόδημα και η αγροτική δραστηριότητα δεν είναι το κύριο εισόδημά τους και η κύρια δραστηριότητά τους.
ΘΕΜΑ: ΑΓΡΟΤΕΣ – ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Ο ΚΑΘΕ ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ, Η ΕΜΠΟΡΟΣ.
ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ.
ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ, ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ.
• ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ !
• ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΤΑΚ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ. ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΤΑΚ ΜΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.
• ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΦΜΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ.
ΘΕΜΑ: ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΗΓΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ (Π.Χ. ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΜΗΧ/ΤΑ, Κ.Λ.Π.)
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:
•ΑΠΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.
•ΣΕ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΤΡΑΚΤΕΡ, ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΗΓΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΟΧΙ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΛΛΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ.
ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΓΡΟΤΗ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΥΣ, Ή ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΛΙΑΝΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ. Η ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΣΑΝ ΤΟ ΧΑΡΤΑΚΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ.
ΟΦΕΛΗ:
•ΚΑΘ΄ ΟΔΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ
•ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ
•ΤΟΝΩΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΜΑΝΑΒΙΚΩΝ
•ΕΙΣΡΟΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ
ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: ΘΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΪΌΝ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ. ΕΤΣΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
ΘΕΜΑ: ΑΓΡΟΤΕΣ – ΜΛΟΚΑ
ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
ΕΑΝ ΥΠΟΚΥΨΕΤΕ, ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
ΘΑ ΔΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ.
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ.
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΠΕΛΑΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ ΠΩΣ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ.
ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ, ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΑΝ ΨΑΞΕΤΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ.
ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΑΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΑΣ.
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ.
ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.
ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΑΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ, ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.
Θα έκρινα σκόπιμο αντίστοιχες απαγορεύσεις ως προς τις θητείες να μπουν και για τα βουλευτικά αξιώματα και για όλες τις άλλες θέσεις. Δεν μπορεί να ισχύουν επιλεκτικά μόνο για τους αγρότες, που ως γνωστόν είναι δύσκολο να βρεθούν δυναμικοί και καταρτισμένοι συνδικαλιστές, για να εκπροσωπήσουν το κίνημα.
Μάλλον σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από το ν/σ για να αποδυναμωθούν ορισμένα κόμματα με ισχυρή παρέμβαση στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα.
Ευχαριστώ.
θα πρέπει να υπάρξει ειδική διάταξη για τα μικρά νησιά του Αιγέου πελάγους στην εκπροσώπηση και των τριών οργάνων.
Τα ποσοστά των ποσοστώσεων θεωρώ ότι ειναι υπερβολικά και υπάρχει κίνδυνος σε πολλές περιπτώσεις να συμμετάσχουν άτομα για να κλείσουν ψηφοδέλτια.
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΕΚΠΡΩΣΟΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ .
ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ .
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΑΣ
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΩΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΥΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ .
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ .
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΔΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΩΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ .
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΛΕΦΤΑ..ΛΕΦΤΑ..ΠΟΣΟ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΛΙΕΣ ΤΟΥΣ?ΣΑΜΠΩΣ ΘΑ ΦΑΝΕ ΟΛΟΙ?ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΟΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΟΠΩΣ ΚΟΚΚΙ..ΗΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ.ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΟΛΩΝ.ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ.ΑΜΕΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤ.
Κύριοι,
στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνετε για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος θα ήθελα να προσφέρω τα εξής:
Καταργήστε τον όρο αλλά και την ιδέα του συνδικαλιστικού οργάνου και προωθήστε την ιδέα του Συνεταιριστικού,έννοια ουσιαστική που δεν αντιπροσωπεύει μόνο την δυνατότητα έκφρασης και εκπροσώπησης των απασχολούμενων με την αγροτική οικονομία όπως θέλετε, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τον μονόδρομο για επαγγελματική,κοινώνική και οικονομική ανάπτυξη αυτών.
Οι αγρότες δεν χρειάζεται να συνδικαλίζονται,ούτε να ασχολούνται με θέματα άσχετα με το αντικείμενο τους ,χρειάζεται να είναι συνεταιρισμένοι,ενωμένοι και να αντιμετωπίζουν τά όποια προβλήματα απο κοινού.Ο ρόλος τους σαν αγρότες δεν είναι να ασκούν κοινωνική πολιτική,να έχουν πολιτικές και κομματικές δραστηριότητες,και να είναι εξαρτημένοι από και με το Δημόσιο.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΤΟΣΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ.
Αν παρόλα αυτά θεωρείτε οτι πρέπει να υπάρχουν όργανα τέτοιας μορφής ,τουλάχιστον κάντε τα ουσιαστικά και όχι απλά σφραγίδες.
Ένας μεγάλος αγροτικός σύλλογος ανά ΝΟΜΌ ( όπως τα Επιμελητήρια ),
Δ.Σ με όχι περισσότερα απο 7 μέλη,ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές,μηδέν ποσοστώσεις( δεν υπάρχει νόημα ),πλήρες και ενημερωμένο μητρώο μελών.
Αναφορικά με τους προτεινόμενους άξονες του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, καταθέτω τα ακόλουθα:
ΣΗΜΕΙΟ 1: «Μέλη των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων είναι οι κατά επάγγελμα αγρότες»
ΣΧΟΛΙΑ:
1. Είναι γνωστό ότι υπάρχει ασάφεια στον ορισμό «του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», καθώς με το άρθρο Άρθρο 6 του Ν.3050/2002, βασικό κριτήριο θεωρείται το εισόδημα όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό. Το γεωργικό εισόδημα, όμως, προσδιορίζεται με τεκμαρτό τρόπο και δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ένας γεωργός ο οποίος έχει ένα πρόσθετο μικρό εισόδημα από π.χ. ενοίκιο, να αποχαρακτηρίζεται, ενώ στην πραγματικότητα το πραγματικό γεωργικό εισόδημα και ο χρόνος απασχόληση στη γεωργία υπερτερούν.
2. ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ: Η εκ νέου ρύθμιση του ορισμού «του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», κατά τρόπον ώστε το εξωγεωργικό εισόδημα που προέρχεται από πηγές που δεν απαιτούν επαγγελματική απασχόληση (κυρίως ενοίκια) να μην προσμετρούνται.
ΣΗΜΕΙΟ 2: «γ) Μέλη της Τριτοβάθμιας Ενιαίας Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης της χώρας είναι όλες οι Δευτεροβάθμιες και Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις όπως και τα Νομικά Πρόσωπα που εκπροσωπούν με πανελλήνια εμβέλεια προϊόντα και κλάδους παραγωγής.»
ΣΧΟΛΙΑ:
1. «Τα Νομικά Πρόσωπα που εκπροσωπούν με πανελλήνια εμβέλεια προϊόντα και κλάδους παραγωγής.» Όρος απολύτως ασαφής που επιτρέπει να δημιουργηθούν τεχνηέντως «νομικά πρόσωπα» (γενικώς και αορίστως) τα οποία θα αλλοιώνουν την εκλογική σύνθεση σε τριτοβάθμιο επίπεδο.
2. Ποιος άραγε ο λόγος συμμετοχής τέτοιων σχημάτων σε μία συνδικαλιστική οργάνωση;
3. Σε ποιο άλλο συνδικαλιστικό κλάδο ισχύει;
4. Για ποιο λόγο δεν αρκεί η εκπροσώπηση μέσω των λοιπών βαθμίδων;
ΣΗΜΕΙΟ 3: Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στην ψηφοφορία όλων των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και στην σύνθεση του μετέχουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 60% του συνολικού αριθμού των μελών του νέοι αγρότες (ηλικίας έως 40 ετών), ως και γυναίκες μέλη σε ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. Εγγραφές μελών γίνονται μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας εφόσον καλύπτονται οι προϋποθέσεις ιδιότητας του μέλους.
ΣΧΟΛΙΑ:
1. Η υποχρέωση ποσοστώσεων στη διαμόρφωση της διοίκησης για ένα και μόνο συνδικαλιστικό κλάδο, είναι αντισυνταγματική, καθώς με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και παρ 2 «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Όπως και με το άρθρο 5 παρ 1 του Συντάγματος «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.»
2. Δεν ισχύει σε κανένα άλλο επαγγελματικό κλάδο (Δικηγόροι, Μηχανικοί, Δάσκαλοι κ.λ.π.)
3. Αν υπάρξει ευρύτερη διαβούλευση για όλους τους συνδικαλιστικούς κλάδους, τότε το θέμα μπορεί να συζητηθεί.
4. Φωτογραφικά και μόνο για τον αγροτικό συνδικαλισμό, δημιουργεί προβληματισμό ως προς τα κίνητρα και τους στόχους.
5. Παράλληλα, οι ανεξάρτητες οργανώσεις των «νέων αγροτών» είναι θεσμός για πάνω από 50 χρόνια στην Ευρώπη, γιατί η σπουδή και η πρωτοτυπία στη χώρα μας να την καταργήσουμε;
6. Τι άραγε ωφελεί η εγγραφή μελών μέχρι την ημέρα ψηφοφορίας;
7. Σε ποιο άλλο κλάδο ισχύει;
8. Πώς είναι δυνατόν να μην είναι γνωστό το εκλογικό σώμα, όταν μάλιστα θα ενεργούνται σε Εθνικό επίπεδο οι εκλογές ταυτόχρονα με αυτό του Δήμου;
9. Είναι δυνατόν να είναι ανοικτοί οι εκλογικοί κατάλογοι την ημέρα των εκλογών;
10. Δεν είναι προφανές το χάος που δημιουργεί μια τέτοια ρύθμιση;
11. Τετραετής θητεία διοικητικών συμβουλίων: Επίσης δεν ισχύει σε κανένα άλλο κλάδο. Διαμορφώνει στην ουσία, μαζί με την δυνατότητα επανεκλογής (άρα 8 έτη) «ισόβια συμβούλια».
12. Τα δύο χρόνια είναι και πολλά και χωρίς δυνατότητα επανεκλογής.
13. Η ανανέωση προσώπων είναι το ζητούμενο.
ΣΗΜΕΙΟ 4: «Η ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. στην Τριτοβάθμια Αγροτική Συνδικαλιστική οργάνωση δεν επιτρέπεται να συμπίπτει με την ιδιότητα μέλους Δ.Σ. Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης.»
ΣΧΟΛΙΑ:
1. Η εν λόγω διάταξη επιβάλει περιορισμούς στην αποθετική ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι ( άρθρο 12 Συντάγματος).
2. Πως είναι δυνατόν να περιοριστεί σε κάποιον η Συνταγματική δυνατότητα να ασκήσει τα καταστατικά του δικαιώματα στο συνεταιρισμό του ή στη συνδικαλιστική του οργάνωση (να εκλεγεί δηλαδή μέλος της διοίκησης αμφοτέρων);
3. Είναι σαν να ζητάτε από τον Πρόεδρο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ να μην μετέχει στη διοίκηση της εταιρείας του !!!, Τον πρόεδρο εμπορικού & βιομηχανικού επιμελητηρίου να μην μετέχει στη διοίκηση της εταιρείας του !!!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση; Γιατί αυτό είναι το κρίσιμο.
Η οικονομική συμμετοχή είναι ένα αγκάθι για τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις.Θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή.
Ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη δυσπιστία τους συνδικαλιστές μέχρι τώρα(και όχι άδικα) και δεν ξέρω με ποιόν τρόπο
θα ξεπεραστεί αυτό.Ένας τρόπος είναι (νομικό κώλυμα τα επόμενα τέσσερα(4)χρόνια από την τελευταία θητεία του προέδρου οποιουδήποτε βαθμού οργάνωσης απαγορεύεται η συμμετοχή του σε εκλογή βουλευτή-περιφερειάρχη-δήμαρχου-προέδρου ΕΑΣ).Είναι μια λύση στην επιφύλαξη του αγρότη ότι(αυτός τα κάνει πλακάκια με την κεντρική εξουσία για δικό του όφελος)μετά την πάροδο της τετραετίας ελεύθερα.
Εδώ θέλει περαιτέρω διευκρίνηση γ) Μέλη της Τριτοβάθμιας Ενιαίας Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης της χώρας (όπως και τα Νομικά Πρόσωπα που εκπροσωπούν με πανελλήνια εμβέλεια προϊόντα και κλάδους παραγωγής)
Και ένα ερώτημα
(Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος)
Γίνετε πραγματικά για τους λόγους που αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο της διαβούλευσης ή τώρα που οι αγρότες προσπερνώντας-αγνοώντας τους (νόμιμους) συνδικαλιστές τους και κινούμενοι αυτόνομα (πλήθος αυτόνομων ανεξάρτητων αγροτικών κινημάτων το τελευταίο διάστημα)άρχισαν να γίνονται πολύ ενοχλητικοί, πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα ώστε αύριο να μην είναι ακόμα και ΝΟΜΙΜΕΣ οι κινητοποιήσεις τους αν δεν εγκρίνονται από το συνδικαλιστικό τους φορέα.
ευχαριστώ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία της διαβούλευσης να φιλοξενοί της απόψεις μας.
ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Π.ΣΚΥΛΙΤΣΙ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΧΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.
Το σχέδιο που παρουσιάσατε φαίνεται να εντοπίζει το πρόβλημα εκπροσώπησης των αγροτών στην «πολυδιάσπαση» των συνεταιριστικών φορέων. Η γνώμη μου είναι πως οι αιτίες που απομακρύνουν τους αγρότες από τους συνεταιρισμούς, είναι η έλλειψη διαφάνειας στα οικονομικά όχι τόσο των συνεταιρισμών, αλλά των μελών των διοικήσεών τους.
Θεωρώ απαραίτητο τη δημοσίευση «δηλώσεων πόθεν έσχες», από κάθε εμπλεκόμενο σε διοίκηση συνεταιρισμών και διαχείριση κονδυλίων επιδοτήσεων.
Όσο αφορά τα μέλη των Συνεταιρισμών: Δε διευκρινίζεται αν οι εργαζόμενοι σε άλλα επαγγέλματα, οι οποίοι έχουν και αγροτικά εισοδήματα θα θεωρούνται μέλη των Συνεταιρισμών με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δηλαδή, θα περνάν την παραγωγή τους μέσα από τον συνεταιρισμό, θα τους γίνονται οι κρατήσεις και δε θα μπορούν να ψηφίζουν;
Πώς θα διασφαλισθεί η ιδιότητα του αγρεργάτη. Αν ένας παραλείπτης πορτοκαλιών εγγράψει στο συνεταιρισμό όσους Βούλγαρους και Ρουμάνους – πολίτες της Ε.Ε. – απασχολεί, τότε θα μπορεί να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στους συνεταιρισμούς.
Τη ποσόστωση των γυναικών τη βλέπω σωστή. Αντίθετα το 60% για τους νέους αγρότες το βλέπω υπερβολικό .
Εισηγούμαι στα Δ.Σ. όλων των Οργανώσεων να συμμετέχουν αναλογικά εκπρόσωποι όλων των καλιεργειών και αν κάποιος καλιεργεί περισσότερες απο μία να δηλώνει υπεύθυνα σε ποιά θέλει να συμμετάσχει.π.χ
Δημητριακά,κηπευτικά,Δενδρώδεις Καπνά, Βαμπάκι, Τεύτλα,Αμπέλια,ορυζώνεςκ.λ.π
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ . ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ** Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΥΘΕΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ Δ.Σ. ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΧΩΡΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ .
**ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ (ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΑ , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) Η΄ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ .
***ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΑΣ ή ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΡΘΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ;
****ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Ίσως να φανεί άσχετο αλλα νομιζω οτι προσπαθειτε να λύσετε το αγροτικό προβλημα (ή κάτι τέτοιο).
Κοιτάξτε π.χ. τη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων. Πόση δημόσια γη εχουν καταπατήσει οι αγρότες/κτηνοτρόφοι (οι κατα τοπω τοπογραφικές υπηρεσίες πρέπει να (/μπορούν να) γνωρίζουν); Αλλά χρειάζεται τακτική, συνεργασία με τους δήμους και άλλα υπουργεία και φυσικά εισαγγελείς και πολιτική βουληση πάνω απο όλα…
Μετα υπ αυτούς ή παρόμοιους όρους μπορείτε διαπραγματευτείτε το αγροτικό πρόβλημα (και όχι τη δημόσια περιουσία) με αυτούς που πραγματικά είναι (νόμιμοι-μη καταχραστές δημόσιας περιουσίας) αγρότες/κτηνοτρόφοι.
Φιλικά
Κώστας
Ε ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΤΟΜΗ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΟΡΙΟ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΤΕ ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΑΠΛΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΚΕΚΤΥΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.
ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕ ΕΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΝΕΣΕΙ ΤΗΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΤΕΙ ΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΟΧΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΩΡΓΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΙΔΡΥΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.
ΤΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΟΡΓΑΝΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Β ΚΑΙ Γ ΒΑΘΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ), ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΕΛΩΝ, ΒΙΒΛΙΑ ΘΕΩΡΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΥΤΩΝ ΚΛΠ
Η διαφωνία μου θα περιοριστεί στην εμμονή σας να ποσοστοποιήσετε την επιλογή των εκπροσώπων που θα επιλέξοουμε με την ψήφο μας. Δηλαδή ένας παραγωγός 41 ετών είναι παλιός αγρότης, είναι αναχρονιστικός πρέπει δηλαδή από ηλικίας 41 έως65 να εκπροσωποιθούν στο 30%. Ξεκινάτε να περάσετε την αποψή σας αυτή πρώτα σε οτι αφορά τους βουλευτές. Δηλαδή μέχρι 40 ετών να είναι το 60% των βουλευτών και το 10% γυναίκες. Πάντως αυτό έγινε και στίς εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ και οι συντονιστικές έχουν μείνει στο μισό αφού γυναικες που συμμετέχουν λόγω ποσόστωσης με 4 σταυρούς όσο τις ξέρετε εσείς αλλο τόσο τις ξέρουμε και εμείς. Ξεκινάτε με αντιδημοκρατικές απόψεις για την εκπροσώπηση των αγροτών στίς οργανώσεις και θα πρέπει να αναθεωρήσετε.
Νομίζω η κεντρική ιδέα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πρέπει να υποστηριχθεί επιτέλους αλλά πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπείται ο αγρότης στον/στους συνδικαλιστικούς του φορείς από συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους ή εν ενεργεία ή από επιχειρηματίες άσχετους με το αντικείμενο, μόνο και μόνο επειδή έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους μικρές ή και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το ίδιο πρέπει να συμβεί αν είναι δυνατόν και με τις επιδοτήσεις, δεν είναι δυνατόν να τις νέμονται μεγαλοκτηματίες αλλά όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εις βάρος των βιοπαλαιστών πραγματικών αγροτών της υπαίθρου.
Διαφωνώ στις ποσοστώσεις που προτείνονται σε όλες τις βαθμίδες.
Για την πρώτη βαθμίδα έχω να πω ότι:
α)Δεν υπάρχουν νέοι αγρότες μέχρι 40 ετών τόσοι ώστε να εκπροσωπηθεί άξια το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών.Την πραγματική αγροτική οικονομία την συντηρούν οι ηλικιακά ευρισκόμενοι από 40 ετών και πάνω. Ίσως το ποσοστό θα έπρεπε να να κατέβει στο 40% για την ποσόστωση αυτή. Άλλωστε και οι πενηντάρηδες μιά χαρά παραγωγική τάξη αφενός και αφετέρου είναι σε ηλικία που για 15 τουλάχιστον χρόνια θα πρέπει να δουλεύουν στην αγροτιά για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Οπότε δεν νομίζω ότι πρέπει να τους αποκλείουμε. Αν επιμείνετε στο όριο των 40 ετών κάτεβάστε στο 40% ή αλλιώς αφήστε το 60% αλλά βάλτε όριο ηλικίας τα 50 έτη.
β)Η ποσόστωση για το γυναικείο φύλλο μπορεί να ακούγετε όμορφη και σωστή, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι να εκλέγονται με ελάχιστους σταυρούς γυναίκες που δεν έχουν κάτι αξιόλογο να προσφέρουν μόνο και μόνο επειδή θα εκλέγονται από κομματικές συμφωνίες και ελεγχόμενες σταυροφορίες.
Προτείνω να καταργηθεί αυτό το μέτρο άλλωστε το ωραίο φύλλο έχει τα ίδια δικαιώματα σαν άνθρωπος με το αντρικό και δεν χρειάζεται προστασία και ιδιαίτερη μεταχείριση. Μπορούν κάλλιστα όλες οι γυναίκες που το επιθυμούν να είναι υποψήφιες και να εκλέγονται οι πιο άξιες κατά την κρίση των αγροτών και των αγροτισων σαν ίσος προς ίσον.
Για την δεύτερη και τρίτη βαθμίδα έχω να πω ότι:
Οι ποσοστώσεις πάλι κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση διότι δεν καλύπτετε γεωγραφικά ούτε η περιφέρεια ούτε η Ελλάδα.
Μερικά παραδείγματα, η Κρήτη πχ θα είναι μιά περιφέρεια όμως σε όλα τα επίπεδα θα εκπροσωπείτε από αγρότες κτλ του νομού Ηρακλείου με αυτόν τον τρόπο. Διότι είναι υπερδιπλάσιοι από τους υπόλοιπους νομούς. Αυτό σημαίνει ότι είτε σε κομματικά ψηφοδέλτια πάμε (πράγμα λάθος) είτε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους, πάλι σε σταυρούς θα υπερτερούν οι υποψήφιοι ενός νομού μιας περιφέρειας και το πολύ πολύ να μπει από σπόντα καμιά γυναίκα από άλλο νομό λόγο της ποσόστωσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκπροσωπούνται πολλά είδη καλλιεργειών μιας περιφέρειας και πάλι θα αρχίσουν οι γκρίνιες και οι αυτονομήσεις.
Σε πανελλαδικό επίπεδο δε, οι ορεινές ακριτικές περιοχές της Ελλάδας δεν θα εκπροσωπούνται στην τριτοβάθμια βαθμίδα και αυτό θα είναι καταστροφικό για τους αγρότες των προβληματικών αυτών περιοχών.
Επίσης ορισμένοι προβληματισμοί που έχω σχετικά με το πρακτικό κομμάτι επί της κεντρικής ιδέας είναι:
α) ποιοι θα συντάξουν τους καταλόγους και θα διασφαλίσουν ότι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι σε αυτούς;
β) οικονομικά θα πρέπει να ελέγχονται όλες οι βαθμίδες από ορκωτό λογιστής κάθε χρόνο.
γ)νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο στην συμμετοχή κάποιου στο Δ.Σ σε πάνω από μία βαθμίδα, ίσως προβλέπετε αλλά δεν είναι 100% ξεκάθαρο.
δ)Επίσης πρέπει πάση θυσία όλα τα Δ.Σ όλων των βαθμίδων να εκλέγονται από τα μέλη των πρωτοβάθμιων βαθμίδων αλλά αν τυχών επιλέξετε να βάλετε ποσόστωση με γεωγραφικά κριτήρια όπως προτείνω παραπάνω τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο πανελλαδικά το οποίο θα εκλέγει συγκεκριμένο αριθμό μελών στο Δ.Σ και ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ανά περιφέρεια το οποίο θα εκλέγει πάλι συγκεκριμένο αριθμό μελών (πχ 1 από κάθε περιφέρεια) ώστε να εκπροσωπηθούν τουλάχιστον με 1 μέλος στο τριτοβάθμιο όργανο όλες οι περιφέρειες.
Πρόταση: Στηρίξτε με κάθε κόστος τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και μην μασάτε από τους μεγαλοτσιφλικάδες και τις απειλές τους. Κάντε το σημαία αυτό και θεωρητικά και πρακτικά και η μεγάλη μερίδα των αγροτών θα στηρίξει στο τέλος την προσπάθεια. `αρκεί να της το δώσετε να το καταλάβει, και ο μόνο τρόπος να το καταλάβω/ει είναι να μου το πείτε δημόσια και ξεκάθαρα.
Ότι δηλαδή ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα στηριχθεί σε όλα τα επίπεδα διότι αυτός έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Δώστε μου ένα κίνητρο εμένα του αγρότη να στηρίξω την προσπάθεια οπου και αν ανήκω ιδεολογικά, το συμφέρον μου και το δικαίωμα μου να ζήσω είναι πάνω από κόματα και χρώματα.
Επίσης μιά πρόταση ίσως ουτοπιστική έχω δημοσιεύσει εδώ http://oliveoil.homedns.org/falimento
Θεωρώ πως η εως τώρα αντιπροσώπευση τόσο των πρωτοβάθμιων αλλά ακόμα περισσότερο των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν είναι πλέον εδώ και πολλά χρόνια αντιπροσωπευτική. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις κατηγορηματικές δηλώσεις κυρίως νέων αγροτών από όλες τις περιοχές τις Ελλάδας.
Το μοντέλο των συνεταιριστικών οργανώσεων ως ιδέα ήταν ότι πιο πρωτοποριακό θα μπορούσε να γίνει μεταξύ των παραγωγών, ούτως ώστε να συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες ομοειδών προϊόντων και να προωθούνται ταυτόχρονα, αυξάνοντας έτσι τη διαπραγματευτική ικανότητα του προϊόντος προς όφελος του παραγωγού.
Στην πορεία τόσο οι πρωτοβάθμιες όσο ακόμ χειρότερα οι δευτεροβάθμιες και οι τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις άρχισαν να εξυπηρετούν περισσότερο μικροκομματικά αλλά και ιδιοτελή κάποιων ατόμων συμφέροντα παρά το γενικό συμφέρον.
Γιαυτό και αποστασιοποιήθηκε η μεγαλύτερη μερίδα των παραγωγών από αυτούς.
Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, μεγάλα σχήματα, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν λειτουργούν προς το κοινό συμφέρον. Αντιθέτως, μικρά και ευέλικτα σχήματα, χωρίς περαιτέρω αντιπροσώπευση, με κίνητρα όμως για τη δημιου΄ργία τους, θα μπορούσαν να είναι πολύ κερδοφόρα όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων των παραγωγών – μελών τους. Σε μικρά και ευέλικτα σχήματα, επίσης, μπορεί να έχει γνώμη ο καθένας, κάτι που δεν συμβαίνει στα μεγάλα απρόσωπα σχήματα που συναντάμε έως σήμερα.
Πιστεύω πως τα ελληνικά προϊόντα έχουν πολύ μέλλον στις τοπικές αλλά και διεθνείς αγορές, αρκεί να ενισχυθεί κατά τόπους η δημιουργία τέτοιων ευέλικτων σχημάτων, που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις πιστοποίησης και τυποποίησης των προίόντων τους και έλεγχο, μέσω του γεγονότος ότι διαπραγματεύονται μεγάλες ποσότητες, των αγορών.
Όλα τα υπόλοιπα είναι για να έχουν οι πολιτικοί σχηματισμοί βραχυπρόθεσμα μικροκομματικά οφέλη, και τελικά οι ίδιοι οι καλοί παραγωγοί τα απαξιώνουν, απαξιώνοντας στο σύνολό του και το πολιτικό σύστημα.
Με τις καταστάσεις πυο επικρατούν στις μέρες μας, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για ξεκαθάρισμα «της ήρας από το σιτάρι» ούτως ώστε να μην νομιμοποιείται ο κάθε αγροτοσυνδικαλιστής που συνήθως είναι και αποτυχημένος παραγωγός, να εκπροσωπεί τα συμφέροντα νέων και δυναμικών ανθρώπων που έχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά φρενάρονται λόγω τις πολυδιασπασμένης αντιπροσώπευσης.
Το … «Διαίρει και Βασίλευε…» ισχύει ειδικά για τους διοικούντες τούτον εδώ το τόπο, από καταβολής.
Απορίας άξιον είναι το πώς το καλό μας Υπουργείο (Α.Α.&Τ) θέλει ενιαίο συνδικαλιστικό ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!!! Μήπως διαχρονικά δεν μπορεί να «καπελώσει» όλους εύκολα και εν συνεχεία να τους ελέγξει απόλυτα;
Όσον αφορά τους ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ «ΜΑΣ», τους τέως, τους νυν και τους … επόμενους, ένα αυστηρό ‘’ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ’’ θα έλυνε πολλές απορίες μας για το ρόλο που …επιτελούν για χάρη μας. (Μια καρεκλίτσα και για μας ρε Παιδιά!!!)
Συμφωνώ καταρχήν στο ότι δεν υπάρχει πραγματική αντιπροσώπευση των αγροτών, ενώ αντιθέτως θεωρώ ότι δεν φτάνουν εκεί που πρέπει τα αιτήματά μας ή τουλάχιστον με τον τρόπο που πρέπει. Δεν μου αρέσει να είμαι επαίτης, θέλω να παράγω και από την δουλειά μου να ζω και όχι από επαιτεία. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες προβλήματα στους αγρότες, που είναι κατά κύριο λόγο διαρθρωτικά και οργανωτικά. Δεν τιθονται σε σωστή βάση και δεν γίνονται κατανοητά. Στις σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις αυτό φαίνεται καλύτερα. Ενώ υπάρχουν βασικά και ενιαία προβλήματα σε όλη την Ελλάδα, κατεβαίνει ο καθένας στο δρόμο με το προσωπικό του πρόβλημα ή με το δικό του προιόν και δεν καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά πηγάζουν από το ίδιο αίτιο το οποίο πρέπει να εξαλείψουμε. Διαφωνώ όμως σε κάτι. Προς τι η ποσόστωση? Ο αγρότης μπορεί από μόνος του να βάλει αυτούς που αξίζουν να τον εκπροσωπήσουν. Δεν πρέπει να αρχίσουμε και πάλι με παρεμβάσεις στα διοικητικά συμβούλια. Τα κόμματα παλαιότερα και οι κομματικές φιλοδοξίες κάποιων, με παρεμβάσεις στις οργανώσεις, κατέληξαν το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών σε αυτήν την κατάσταση. Οι αγρότες πρέπει μόνοι τους να αποφασίσουν πόσοι και ποιοι θα τους εκπροσωπούν. Αν πρέπει να υπάρχουν γυναίκες θα το αποφασίσουν αυτοί ανάλογα με το αν υπάρχουν άξιες να τον εκπροσωπήσουν. Μπορεί να υπάρχουν σε ποσοστό άνω του 10%, μπορεί και καθόλου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νέους αγρότες. Αν μιλήσω για τον τόπο μου, η πλειοψηφία είναι άνω των 40 ετών. Τι είδους εκπροσώπηση μπορούμε να έχουμε έτσι? Με την ποσόστωση θα έχουμε αλλοίωση της πραγματικής εκπροσώπησης, τόσο σε ηλικίες, όσο και σε αξιόλογα πρόσωπα, αφού θα κοιτάζουμε να ικανοποιήσουμε πρώτα από όλα την ποσόστωση. Κάτι τέτοιο έγινε και με τους δήμους και είχαμε τραγελαφικά αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δημοκρατική η ποσόστωση και δείχνει ότι ο Έλληνας αγρότης διακατέχεται απο ρατσιστικές αντιλήψεις.
Ευχαριστώ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ «ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΥΣ» ΑΓΡΟΤΕΣ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΚΛΕΓΕΝΤΑ ΣΤΙΣ 2 ΘΗΤΕΙΕΣ.
Υπάρχουν κάποιοι πολίτες που χωρίς να έχουν σαν κύριο εισόδημα την αγροτική παραγωγή, συμπληρώνουν το εισόδημά τους εργαζόμενοι και στις αγροτικές τους εκμεταλεύσεις. Νομίζω ότι θα είναι δίκαιο να μετέχουν στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση, οι ασχολούμενοι με αγροτική εκμετάλευση. Ο αποκλεισμός τους μόνο προβλήματα θα επιφέρει, όπως εγκατάλειψη γης. Το ζήτημα είναι να παράγουμε προϊόντα ανταγωνιστικά.
Επίσης το μεγάλο λάθος των προηγούμενων κυβερνήσεων ,ήταν η ενίσχυση σύμφωνα με τον αριθμό των μονάδων παραγωγής και όχι με το παραγώμενο προϊόν. Αυτό δημιούργησε <> δημσίους υπαλλήλους. Αγρότες που διατηρούσαν την αγροτοκτηνοτροφική εκμετάλευση , μόνο για την ενίσχυση. Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος ξανά. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Η καινοτομία και η πράσινη ανάπτυξη μπορούν να έλθουν και από ανθρώπους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αν θέλουμε ανταγωνιστικά προϊόντα να ενισχύσομε τον ανταγωνισμό. Αν θέλουμε ψηφάκια αλλάζει το πράγμα.
http://bantis.blogspot.com/2009/04/blog-post_25.html
http://bantis.blogspot.com/2009/04/blog-post_16.html
http://bantis.blogspot.com/2009/04/blog-post_10.html
Πρόταση-σταθμός για την αναμόρφωση του Αγροτικού Συνδικαλισμού
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε αγρότες να ζητούν αλλαγή της συνδικαλιστικής εκπροσώπησής τους. Άλλοι ζητούνε να ενωθούν οι Ομοσπονδίες, άλλοι ζητούνε να συνενωθούν οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι και να δημιουργήσουν μία νέα Ομοσπονδία, υπάρχουν οι Νέοι Αγρότες, οι Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων, το Πανελλήνιο Συντονιστικό κ.ο.κ.
Αν και προσωπικά εγώ είμαι θιασώτης του «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και η σύγκριση και η κριτική πρέπει να γίνεται σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων των φορέων και όχι του αριθμού των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των επικεφαλής αυτών, σήμερα, στον απόηχο της μεγαλύτερης πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, όλων των εποχών, καταθέτω εκ νέου τη δική μου πρόταση για την Αναμόρφωση και Αναδιοργάνωση του Αγροτικού Συνδικαλισμού, είτε «παράλληλα» και «συμπληρωματικά» στα υπάρχοντα συνδικαλιστικά σχήματα είτε στη βάση της «γέννησης εκ του μηδενός».
Μία πρόταση την οποία παρουσίασα και πριν από δύο χρόνια, από την αγροτική τηλεοπτική μου εκπομπή, και έτυχε θερμότατης υποδοχής, χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα… ίσως και λόγω της περσινής εκτίναξης των τιμών των αγροτικών προϊόντων…
Σήμερα, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να την καταθέσω εκ νέου, ζητώντας από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, αλλά και όλους τους αγροτοσυνδικαλιστές, να καταθέσουν και τη δική τους άποψη, κι αν συμφωνούν, να την κάνουμε πράξη.
Αμέσως!
Η πρόταση μου:
Η αναδιοργάνωση της δομής και διάρθρωσης του Συνδικαλιστικού Αγροτικού Κινήματος να γίνει στη βάση της στήριξης των αγροτικών προϊόντων.
Στόχος της πρότασης:
H παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών και πληροφόρησης στους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Δομή νέων Συνδικαλιστικών Οργάνων:
Σε κάθε Δήμο, και για κάθε προϊόν (και όπου αυτό καλλιεργούμε ή, αν πρόκειται για ζώο, που εκτρέφουμε) δημιουργείται ένας ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ π.χ Βαμβακοπαραγωγών, Καλαμποκοπαραγωγών, προβατοτρόφων κ.α.
Στους ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ εγγράφονται ως μέλη και οι κατά κύριο και η μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (γεωργοί ή κτηνοτρόφοι) του συγκεκριμένου προϊόντος ή της συγκεκριμένης εκτροφής.
Όλοι οι ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ του ίδιου προϊόντος ή εκτροφής, όλων των Δήμων του κάθε Νομού απαρτίζουν (σχ. 1) το ΣΥΛΛΟΓΟ (π.χ. Βαμβακοπαραγωγών) του νομού.
Όλοι οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ, του ίδιου προϊόντος ή εκτροφής, όλων των Νομών της χώρας απαρτίζουν την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ του ίδιου προϊόντος ή της ίδια εκτροφής, αποτελώντας στην ουσία την πραγματική παραγωγική εκπροσώπηση του προϊόντος (και) σε ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
Όλες οι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, όλων των προϊόντων ή εκτροφής, απαρτίζουν (σχ. 2) την ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, όλων των προϊόντων ή εκτροφών, αποτελώντας στην ουσία την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ.
Με το παραπάνω οργανωτικό σχήμα που προτείνουμε επιτυγχάνουμε:
• Εκπροσώπηση του κάθε προϊόντος από αυτούς που πραγματικά το παράγουν
• Ισοδυναμία εκπροσώπησης προϊόντων, περιοχών, νομών.
• Τη μέγιστη δυνατή αντιστοίχιση μεταξύ συνδικαλιστικής ηγεσίας και παραγωγικής βάσης.
• Τη δημιουργία επαγγελματικής συνείδησης στους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθιστώντας ευκολότερη και επιβαλλόμενη και τη Διεπαγγελματική Συνεργασία και συνεννόηση.
• Τη δημιουργία ενός διεκδικητικού και καθοδηγητικού αγροτικού/παραγωγικού οργάνου για την ανάπτυξη των προϊόντων και τη στήριξη του εισοδήματος των πραγματικών παραγωγών και εκτροφέων.
Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Ειδικός Αναλυτής
Αντιπρόεδρος Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας Ελλάδας
sygxaritiria gia to arthro kai gia ton tropo epikoinonias. eimai 26 xronon neos agrotis, tha symetexw stin anasygrotisi kai elpizw na ta kataferoume oloi mazi!!