Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί:
α)Ζώο: είναι κάθε έμβιος οργανισμός που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο.
β)ευζωία: είναι το σύνολο των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα και αφορούν στην προστασία τους και στην καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, στη παραμονή τους χωρίς να είναι δεμένα με αλυσίδες, σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, στη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και τη χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, στην καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά τη μέριμνα για το σεβασμό των ζώων.
γ) Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς: είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους φιλοζωίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη του ή κατόχου ή συνοδού ή φύλακα. Ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγόσκυλα), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί)τη φύλαξη χώρων και την παροχή βοήθειας και προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται, από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
δ)Αδέσποτο ζώο συντροφιάς: είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο, είτε δεν έχει κατοικία, είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή του ή κατόχου ή συνοδού ή φύλακα και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους. Οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, της φύλαξης του ποίμνιου, της έρευνας και της διάσωσης, δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα.
ε)Επικίνδυνo ζώo συντροφιάς: είναι τo ζώo συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.
στ) Μικρό ζώο συντροφιάς: είναι το ζώο, το βάρος του οποίου δεν υπερβαίνει τα έξι (6) κιλά.
ζ)Καταφύγιο αδέσποτων ζώων: είναι η ειδική εγκατάσταση προορισμένη για την περίθαλψη και την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς.
η) Σοβαρό νόσημα, είναι κάθε νόσημα άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία, του ανθρώπου ή του ζώου, του ίδιου ή άλλου είδους.
θ)Τσίρκο: είναι η εγκατάσταση στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό παραστάσεις μουσικοχορευτικές ή παραστατικές ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με ή χωρίς τη συμμετοχή ζώων
ι) Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ): ομάδα ατόμων η οποία σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση πραγματοποιεί σε εναλλασσόμενη ακολουθία με κερδοσκοπικό σκοπό, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό και με ποικίλο γενικά περιεχόμενο με ή χωρίς τη συμμετοχή ζώων
ια)Αρμόδιες Αρχές Διαχείρισης της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους: είναι οι αρχές εκείνες που μεριμνούν για την υλοποίηση, την λειτουργία και την εποπτεία του όλου συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους
ιβ) Αρμόδιες Αρχές Εφαρμογής και Ελέγχου: είναι οι αρχές εκείνες, που σε επίπεδο Περιφέρειας, Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων, μεριμνούν για την ορθή εφαρμογή και τον έλεγχο εφαρμογής -σε συνεργασία με τις αρχές της προηγούμενης περίπτωσης ια΄- του συστήματος της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, καθώς και για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων
ιγ)Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων του παρόντος νόμου: είναι τα όργανα εκείνα που μεριμνούν για τη βεβαίωση των παραβάσεων που διαπιστώνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν στην εφαρμογή του νόμου αυτού.
ιδ) Αρμόδιος Φορέας Εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση, είναι ο κτηνίατρος, που με βάση προβλεπόμενη διαδικασία, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στη Δ/ση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), πιστοποιείται, αποκτά ειδικό κωδικό πρόσβασης στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς, διενεργεί τη σήμανση και καταγράφει τα ζώα συντροφιάς και τους ιδιοκτήτες τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση, εκδίδει το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.
Οπωσδήποτε θα πρέπει με σαφήνεια να διατυπωθεί ότι απαγορεύεται το δέσιμο με οποιοδήποτε τρόπο , οι πρόχειρες κατασκευές , τα βαρέλια , τα κλουβιά αλλά και η στέρηση της κτηνιατρικής περίθαλψης αλλά και η στέρηση της ανθρώπινης επαφής όταν τα ζώα εξορίζονται από τους ιδιοκτήτες τους σε ερημικά σημεία . Η σαφέστατη διατύπωση θα βοηθήσει στην εξάλειψη των αντιρρήσεων που προβάλλουν οι αστυνομικές αρχές όταν καλούνται να επέμβουν με τη δικαιολογία ότι όλα τα προαναφερόμενα δεν φαίνεται να αποτελούν παράβαση του νόμου σύμφωνα με την σημερινή διατύπωση του 3170.
Παράγραφος θ: Τσίρκο: είναι η εγκατάσταση στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό παραστάσεις μουσικοχορευτικές ή παραστατικές ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με ή χωρίς τη συμμετοχή ζώων.
Η τελευταία φράση «με ή χωρίς τη συμμετοχή ζώων» δε μπορεί να μπει στον προσδιορισμό της έννοιας του τσίρκου δεδομένου ότι κατά τα ως έπεται στο οικείο κεφάλαιο αυστηρώς απαγορεύεται η πάσα χρήση ζώων στο τσίρκο. Επομένως πρέπει να βγει η φράση «με ή χωρίς τη συμμετοχή ζώων» από τον ορισμό.
Το Άρθρο 1 Παράγραφος β δεν διευκρινίζει ακριβώς το τι πρέπει να απαγορεύεται:
Προτείνουμε την εξής διαμόρφωση:
«Ευζωία….και να μην υποφέρουν. Απαγορεύεται να προσδένονται τα ζώα με αλυσίδες ή με οιοδήποτε άλλο μέσον. Ειδικά τα ζώα συντροφίας, απαγορεύεται να είναι προσδεδεμένα για περισσότερο από μια ώρα. Ο χώρος παραμονής των ζώων, έστω και προσωρινός πρέπει να είναι στεγνός, καθαρός και προστατευμένος από καιρικές συνθήκες. Να τους χορηγείται η κατάλληλη για το είδος τους τροφή και νερό, που πρέπει να είναι καθαρό και ανά πάσα στιγμή προσβάσιμο από αυτά. Να τους προσφέρεται καθημερινή άσκηση ή περίπατος. Η μέριμνα και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι επιβεβλημένα.
στ) το βάρος να γίνει 12 κιλά από 6.
η)Σοβαρό νόσημα είναι κάθε μεταδοτικό νόσημα άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου ή του ζώου, ιδίου με το πάσχον ή άλλου είδους.
ιβ) τελευταία γραμμή: «…καθώς και για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων». Προσοχή: Χρειάζεται προς τούτο νομοθετική εξουσιοδότηση. Καλύτερα: να αναφέρεται το αδίκημα στις αρμόδιες για Ποινική Δίωξη αρχές αν στοιχειοθετείται τέτοιο αναγκαστικού Δικαίου.
Παράγραφος ε.
Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς : είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει κατ΄επανάληψη απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά, με την ανάγκη προσδιορισμού της έννοιας «απρόκλητα», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί έτσι από άγνοια λόγω διαφοράς των κανόνων συμπεριφοράς μεταξύ ζώων και ανθρώπων.
Επιπλέον υποχρεωτική προσκόμιση γνωμάτευσης ιατρού Δημοσίου Νοσοκομείου που να αποδεικνύει την βλάβη που υπέστει άνθρωπος, ή κτηνιάτρου σε περίπτωση που πρόκειται για άλλο ζώο!Το Σχόλιο σας θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί απο τον διαχειριστή.
_______________________________________________________
Παράγραφος στ.
Το όριο των έξι (6) κιλών είναι ιδιαίτερα περιοριστικό καθώς ακόμα και ένα ζώο 10 κιλών μπορεί να μετακινηθεί σε μια απλή τσάντα μεταφοράς ώμου ή να παραμείνει στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του!Το αυστηρό όριο των 6 κιλών μπορεί να υπάρξει αφενός αιτία δυσχέρειας σε απλές μετακινησεις και στην καλυψη καθημερινών αναγκών των ιδιοκτητών αλλά αφετέρου να είναι και ισχυρό αντικίνητρο υιοθεσίας αδέσποτων μια που σε αυτό το βάρος δεν βρίσκονται παρά οι φυλές toy.
_________________________________________________________________
Παράγραφος ια.
Οι Αρμόδιες Αρχές Διαχείρισης της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης θα πρέπει να προσδιορισθούν ως «οι Δημόσιες εκείνες Αρχές που μεριμνούν….» προς αποφυγή της διαρροής προσωπικών δεδομένων, προς αποφυγή της άρνησης των ιδιοκτητών να συμμορφωθούν από φόβο για την γνωστοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρίες, προς αποφυγή προσχώρησης επιτήδειων στα φιλοζωικά σωματεία, με μόνο σκοπό την εκμετάλλευση της πρόσβασης στις λίστες ιδιοκτητών ζώων και προς αποφυγή της μετατροπής της Ηλεκτρονικής Βάσης σε πελατολόγιο προς εκμετάλλευση.
Το παρόν σχέδιο νόμου είναι εξαιρετικό.Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντάκτες του και φυσικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την πρωτοβουλία αυτή.
Επιτέλους με τόλμη καλύπτεται ένα μεγάλο κενό στον πολιτισμό μας.
Το διακρίνει η πληρότητα,τα σαφή και καλά ελληνικά του,ο ρεαλισμός που επιβάλει η οικονομική κρίση,η σύγχρονη αντίληψη της συμβίωσης ανθρώπου και ζώου,η αισθητική του δημόσιου χώρου.
Τέτοια δείγματα γραφής μπορούν να απαντήσουν-έστω και μερικά-στη γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής,να αναδείξουν το «άλλο» πρόσωπό της,τις ευαισθησίες της,τις αποτελεσματικές της προθέσεις.
Κύριε Σκανδαλίδη,κυρία Αποστολάκη,νομοθετείστε γρήγορα,αφήνοντας στην εφαρμογή τον προσδιορισμό των τυχόν διορθώσεων.
Ηδη κερδίσατε «τον έπαινο του Δήμου»,οι «σοφιστές» πάντα αργούν στην απόδοση,συνήθως ασχολούμενοι με τα επουσιώδη.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 11Ο ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Παράγραφος στ.
Το όριο των έξι (6) κιλών είναι ιδιαίτερα περιοριστικό καθώς ακόμα και ένα ζώο 10 κιλών μπορεί να μετακινηθεί σε μια απλή τσάντα μεταφοράς ώμου ή να παραμείνει στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του!
Το αυστηρό όριο των 6 κιλών μπορεί να υπάρξει αφενός αιτία δυσχέρειας σε απλές μετακινησεις και στην καλυψη καθημερινών αναγκών των ιδιοκτητών αλλά αφετέρου να είναι και ισχυρό αντικίνητρο υιοθεσίας αδέσποτων μια που σε αυτό το βάρος δεν βρίσκονται παρά οι φυλές toy.
_________________________________________________________________
Παράγραφος ια.
Οι Αρμόδιες Αρχές Διαχείρισης της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης θα πρέπει να προσδιορισθούν ως «οι Δημόσιες εκείνες Αρχές που μεριμνούν….» προς αποφυγή της διαρροής προσωπικών δεδομένων, προς αποφυγή της άρνησης των ιδιοκτητών να συμμορφωθούν από φόβο για την γνωστοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρίες, προς αποφυγή προσχώρησης επιτήδειων στα φιλοζωικά σωματεία, με μόνο σκοπό την εκμετάλλευση της πρόσβασης στις λίστες ιδιοκτητών ζώων και προς αποφυγή της μετατροπής της Ηλεκτρονικής Βάσης σε πελατολόγιο προς εκμετάλλευση.
Παράγραφος ε.
Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς : είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει κατ΄επανάληψη απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά, με την ανάγκη προσδιορισμού της έννοιας «απρόκλητα», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί έτσι από άγνοια λόγω διαφοράς των κανόνων συμπεριφοράς μεταξύ ζώων και ανθρώπων.
Επιπλέον υποχρεωτική προσκόμιση γνωμάτευσης ιατρού Δημοσίου Νοσοκομείου που να αποδεικνύει την βλάβη που υπέστει άνθρωπος, ή κτηνιάτρου σε περίπτωση που πρόκειται για άλλο ζώο!
Στον ορισμό του τσίρκου ή του θίασου χαρακτηρίζονται «ΜΕ ή χωρίς τη συμμετοχή ζώων» Να απαληφθεί το «ΜΕ» και να μείνει μόνο το «ΧΩΡΙΣ». Αλλιώς ο νόμος είναι ασαφής καθώς έρχεται σε αντίφαση με το Άρθρο 12 παράγραφο 1 που απαγορεύει δικαίως τη συμμετοχή των ζώων σε τσίρκο.
Ας ενώσομαι την δυναμή μας,, ας ενώσομαι τις φωνές μας, που θα παει ?θα ακουστούμε!!!!ΗΡΑΚΛΗς (το όνομα του σκύλου)χίλιες ράτσες επάνω του και λίγο (PIT BULL ).Το κυνοκοείο αποφάνθηκε ευθανασία! πανικος..Τελικά βρέθηκε κάποιος ζωόφιλος κύριος και τον υιοθέτησε .Ομως το σκυλί επιθετικό ,δάγκασε 5 πελάτες του ανθρώπου ,και δύο παιδάκια σε διαφορετικές μέρες που περνούσαν έξω από την επιχέιρηση του .Όπως ήταν φυσικό απειλήθηκε με μηνύσεις !!!!!Παρ’ολου που άρχισε να το αγαπάει ήταν σε αδιέξοδο .Ξέροντας το μέλλον του με πόνο ψυχής αποφασίζει την παράδωση του και την βέβαιη ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΥ .Την στιγμή της παράδωσής του όταν το είδε να το παίρνουν ,δεν άντεξε σκέφτηκε να του ξαναδώσει άλλη μία εύκαιρια ,προφανώς μόνιμα πια δεμένος !! αλλά !! ζώντανός….Εδωσε περισσότερη αγάπη και υπομονή προσπαθόντας να καταλάβει την γλώσσα του ‘ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ??? Ο ΗΡΑΚΛΗΣ σταμάτησε να επιτήθεται κατάλαβε ότι η καινούργια οικογένεια , μόνο αγάπη του έδεινε ,ειναι ήρεμος χαρούμενος και μέσα στα χάδια .Σας δείνω το λόγο μου ποτέ και εγώ δεν θα μπορούσα να πιστέψω τόση αλλαγή ??????? ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΜΕΝΟΣ ΒΙΑΙΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ …ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ……ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΕΚΡΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!Ρενα Σαμαρίτη.
Και φυσικά ν’απαγορευτουν τα τσιρκο που εχουν οποιοδηποτε ζωο μέσα.Εκτός αν κανουν τα ίδια ακριβώς νουμερα κ οι άνθρωποι οπότε να είναι δίκαιο.Κ να ζουν υπό τισ ίδιες συνθήκες σε κλουβιά δεμένοι να τους εκπαιδεύουν με μαστίγια κτλ.
Να αναφέρεται ρητά στο νόμο οτι η ευζωία των ζώων απαιτεί την σίτιση των αδέσποτων για να μην σύρονται στα δικαστήρια άνθρωποι που σιτίζουν τα πεινασμένα αδέσποτα.
Και για να αντιστρέψουμε το σύνηθες ερώτημα ( τόσοι άνθρωποι πεινάνε με τα ζώα θα ασχολούμαστε? ) ΡΩΤΑΜΕ.
Αν ήταν άνθρωπος θα τον αφήναμε να πεινάει ?
ΝΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Και συγνώμη που επανέρχομαι, αλλά χρησιμοποίησα τον όρο ¨Προστατευόμενο Μέλος» αντί του Ιδιοκτήτη στο Άρθρο 5. Συμφωνώ όμως και με τον όρο Κηδεμών που προτείνει η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
Σε καμία περίπτωση ιδιοκτήτης. Αφού δεν είμαι ιδιοκτήτης του αέρα και του νερού και της Φύσης εν γένει, δεν έχω το δικαίωμα να αναφέρομαι ως ιδιοκτήτης σε ψυχές. Και τι ψυχές; Εφτάψυχες και βάλε…
Άκου εκεί ιδιοκτήτης! Τι κρίμα που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου τα ζώα…Δημοκρατία κατά τα άλλα.
Καλό βράδυ.
Καλησπέρα.
Ο ορισμός του Ζώου, έτσι όπως είναι γραμμένος περιγράφει όλη τη χλωρίδα και πανίδα. Τώρα αν όλα αυτά κινούνται (π.χ. φυτά) είναι άλλο θέμα (κάποια κινούνται). Πάντως συναισθάνονται. Μην πιάσουμε τους μικροοργανισμούς κλπ, οι οποίοι κινούνται και συναισθάνονται. Ατυχής ο όρος κατά την άποψή μου.
Σε σχέση με τα 6 κιλά, λέω να κάνω το γάτο μου extra γυμναστική για να τα φτάσει (κάπου εκεί είναι).
Επειδή τρέχει η διαβούλευση για τα Απόβλητα, απλώς καλώ όλους τους ανθρώπους να σκεφτούν για ποιους λόγους έχουν ανέβει τα ποσοστά των καρκίνων σε όλα τα έμβια είδη, γιατί και στα ζώα τα ποσοστά έχουν ξεφύγει. Θα επανέλθω αν προλάβω.
Να δεις πώς τους λένε αυτούς που δε συναισθάνονται…Ψυχοπαθείς;
Τέλος, δείτε αν θέλετε μερικά πράγματα που έχουν κάνει κάποια ζώα για να προστατέψουν άλλου είδους ζώα. Μετά, να ξαναορίσουμε τι θα πει άνθρωπος. Αν δεν ντρεπόμαστε να πούμε τη λέξη άνθρωπος μετά από όσα έχουν γίνει.
http://www.youtube.com/watch?v=otxGLQnIm4g
Καλό βράδυ.
Θεμιστοκλής Α. Ιωαννίδης
Επι. Καθηγητής (Π.Δ.407/80)
Τμήμα Μηχανικών και Επιστήμης των Υλικών
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΖΩΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ Κ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ. ΖΩΟ
ΕΙΝΑΙ Κ Ο ΓΑΙΔΑΡΑΚΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΚ ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ Κ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ….
@ Γιάννη Καραούζο κλ που ανησυχούν για τους ορισμούς τι είναι ζώο, ζώο συντροφιάς, φιλόζωος κλπ έννοιες και λέξεις:
Ισως έχετε δίκιο που ανησυχείτε για την αντίληψη που έχουν οι άλλοι, ιδίως οι άνθρωποι της εξουσίας, για την αγάπη που έχουν για τα ζώα και για το πώς καταλαβαίνουν το νόμο και τους ορισμούς του.
Η απάντηση είναι απλή:Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι έχουν τις ίδιες έγνοιες με μας/σας, και όσο και να λεπτολογήσει ο νομοθέτης το κέντημα, ο ερμηνευτής του νόμου είναι σχεδόν πάντα εις θέσιν να εξαγάγει από το γράμμα του νόμου το πνεύμα που καταλαβαίνει αυτός.
Οι νόμοι προϋποθέτουν την κοινωνία και την κοινή αντίληψη στα βασικά, όπως είναι αυτά που συζητάμε εδώ.Αν ένας δικαστής θεωρήσει ότι μια τίγρις μπορεί να είναι ζώο συντροφιάς, ποιός θα τον εμποδίσει;ο νομοθέτης;Ας πούμε λοιπόν ότι νομοθετείται ότι οι τίγρεις απαγορεύεται να είναι ζώα συντροφιάς. Τα λεοντάρια;να τα προσθέσουμε κι αυτά! Οι γατόπαρδοι;Οι μυογαλές;Οι λύγγες;
…
Υπάρχουν κανόνες ερμηνείας των νόμων, και η λογική ερμηνεία είναι βασική. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ανησυχούμε για τή λογική του νόμου.
ΑΛΗΘΕΙΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ (ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΑΚΙΑ ,ΠΑΠΑΚΙΑ)ΚΑΘΕ ΠΑΣΧΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Κ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ?ΣΤΟ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟ?
ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΦΙΔΙΩΝ,ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΩΝ ΚΑΓΚΟΥΡΩ,ΚΥΚΝΩΝ Κ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ?
α τωρα ειδα οτι το αρθρο 2 του νομου οριζει ποιες ακριβως ειναι οι Αρμοδιες Αρχες οποτε ακυρο το προηγουμενο σχολιο μου!
Συμφωνω με αυτο το αρθρο αλλα δεν ξερω εαν ειναι θεμιτο να αναφερομαστε γενικα σε ‘Αρμοδιες…Αρχες..» και να μην τις κατονομαζουμε εξαρχης ωστε να ενημερωνονται και οι ιδιοκτητες ζωων σε ποια Αρχη ακριβως πρεπει να απευθυνθουν.
Τι σημασια εχει ο Νομος οταν αφηνει τετοιες παρεξηγησεις αλυτες? Ποιες ειναι οι αρχες; Ειναι σε τοπικο δημοτικο επιπεδο; Ειναι σε κρατικο, κεντρικο; Τετοια κενα πρεπει να διορθωθουν αλλιως ειναι ενας καλλογραμενο νομος προορισμενος μονο για την…θεωρια.
Ευχαριστώ, Αννα Ζηνωνος
Όσον αφορά στην ευζωϊα των ζώων στην β΄ παράγραφο, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος προς τα ζώα και που αφορούν στην προστασία τους και στην καλή μεταχείρισή τους. Καθ’ ότι τα ζώα, έχει αποδειχτεί ότι είναι συναισθανόμενα όντα και διακατέχονται από μία σειρά συναισθημάτων, όπως χαρά, πόνος, λύπη, άγχος, πλήξη κτλ, θα αποτελούσε μεγάλη παράλειψη να μην ληφθεί υπ’ όψιν στο νέο νομοσχέδιο, η σημασία της ψυχολογικής κατάστασης των ζώων που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την ευζωία τους.
Η ευζωία λοιπόν θα πρέπει επεκταθεί και στην ψυχολογική κατάσταση των ζώων και όχι μόνο στις σωματικές ασθένειες ή την πρόκληση πόνου.
Το ΠΑΔΟΖΩ πιστεύει ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε συνθήκες ευζωίας για τα ζώα, όσο συνεχίζουμε και επιτρέπουμε τον εγκλεισμό τους, σε χώρους αφύσικους για αυτά, στερώντας τους έτσι την δυνατότητα να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες και να εκδηλώσουν τα φυσικά τους ένστικτα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολύ σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών.
Επίσης στην β΄ παράγραφο, αναφέρεται «χωρίς να είναι δεμένα με αλυσίδες». Δεν θα πρέπει να εξειδικεύεται το είδος δεσίματος και θα πρέπει να διατυπώνεται πιο γενικά όπως «χωρίς να είναι δεμένα (είτε με αλυσίδες, είτε με άλλο τρόπο), αλλά και μόνιμα περιορισμένα σε κλειστούς χώρους.
Για την παραγραφο ε΄, προτείνουμε το «απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά» ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως και το «επαναλαμβανόμενη». Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μία επιθετική συμπεριφορά η οποία μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, χωρίς στην πραγματικότητα το ζώο να είναι επικίνδυνο.
Επίσης στην παράγραφο στ΄, θα πρέπει να επανακαθοριστεί το βάρος ενός μικρόσωμου ζώου και να αυξηθεί σε τουλάχιστον δέκα κιλά.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων για τα Ζώα (ΠΑΔΟΖΩ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ των ζώων και με πολύ ενδιαφέρον και ανυπομονησία περίμενε αυτήν την δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία στο παρόν σχέδιο νόμου που θα πρέπει να μελετηθούν εκ νέου και γι αυτό τον σκοπό το ΠΑΔΟΖΩ συμμετέχει σε αυτή την δημόσια διαβούλευση.
Πέραν των όποιων προτάσεων και παρατηρήσεων στα επί μέρους άρθρα και παραγράφους του παρόντος σχεδίου νόμου, θέτουμε ως το πιο σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αλλαγή του καθεστώτος που επικρατεί αυτή την στιγμή στην χώρα και αφορά στην μεταχείριση όλων των ζώων και εν γένει στην ζωοφιλική νοοτροπία των Ελλήνων, μία εκτεταμένη καμπάνια του υπουργείου μέσω όλων των ΜΜΕ που να προωθεί την προστασία των ζώων και να προάγει την έννοια της ζωοφιλίας και η οποία θα αναφέρεται στη σωστή συμπεριφορά μας απέναντι στα θέματα ευζωίας των ζώων και στις ποινές και πρόστιμα που ορίζει ο νόμος για τις περιπτώσεις κακοποιήσεων.
Καθώς δε, η παιδεία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωση ενός συνειδητοποιημένου ευαίσθητου πολίτη, κρίνεται απαραίτητο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και επιστημονικούς φορείς, να εισαχθούν μαθήματα στα σχολεία αναφορικά με τον σεβασμό στη φύση, στα ζώα, στο περιβάλλον.
Απαραίτητη θεωρούμε και την δημιουργία διαρκούς επιτροπής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ζωοφιλικών σωματείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και η οποία θα πρέπει να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Επίσης θα πρέπει το παρόν σχέδιο νόμου να γίνει πιο σαφές και λεπτομερέστερο,χωρίς να αφήνει κενά, παρερμηνείες και «παραθυράκια», ούτως ώστε να έχουμε ένα νομοσχέδιο πραγματικά αποτελεσματικό, καθώς στην Ελλάδα ψηφίζονται πολλοί νόμοι, χωρίς όμως να μπορούν να υλοποιηθούν και χωρίς να λειτουργούν αποτελεσματικά τα όργανα ελέγχου και εφαρμογής αυτών των νόμων.
Με τιμή
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων για τα Ζώα
δ)Επειδή ζω σε επαρχία και το μεγαλύτερο μέρος των αδέσποτων είναι κυνηγετικά που δεν τους κάνουν τη δουλειά και ποιμενικά που τα αφήνουν και γεννάνε και κρατάνε όσα κουτάβια χρειάζονται και τα υπόλοιπα τα εγκαταλείπουν στην μοίρα τους (και έτσι διαμορφώνεται η μοίρα των φιλάζωων) φαντάζομαι πως τα ποιμενικά όταν μετά την φύλαξη του ποιμνίου βρίσκονται έξω από το μαντρί θεωρούνται αδέσποτα.
ε)Με ενοχλεί η λέξη απρόκλητα σ’ ένα ζώο διότι για να εκδηλώσει επιθετικότητα δεν χρειάζεται η πρόκληση να είναι της στιγμής, αλλά να είναι από το παρελθόν.
Παράδειγμα στο χωριό μου ένα σκυλί έκανε επίθεση μόνο σε γέρους με μπαστούνια. Τα παιδιά τα λάτρευε. Το φόλιασαν γιατί ένας παππούς χρησιμοποιούσε το μπαστούνι του απρόκλητα στον σκύλο.
ζ)Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη ο ορισμός του καταφυγίου αδέσποτων ως προς τα αδέσποτα.
Τα ανεπιθύμητα όμως ζώα συντροφιάς πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω.
Εχω ένα σκύλο, δεν τον θέλω πια μου είναι ανεπιθύμητος και τον πάω σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων; Ως φορολογούμενος πολίτης, όχι δεν συμφωνώ να πληρώσω για κάτι τέτοιο.
Εκτός και αν εννοείται ζώα συντροφιάς που οι ιδιοκτήτες τους δεν δύναται να τα συντηρήσουν επειδή έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα αρρώστιας, θανάτου. Οπότε δεν είναι ανεπιθύμητα ζώα συντροφιάς, αλλά άπορα ή ορφανά ζώα συντροφιάς.
ιδ)Παρόλο που και με τον νόμο 3170 η σήμανση ήταν υποχρεωτική, εννιά στους δέκα κτηνιάτρους στην ερώτηση αν πρέπει να σημάνω το σκύλο μου, σου απαντούσαν ότι αν δεν αλλάξεις χώρα (ταξιδέψεις δηλαδή), δεν χρειάζεται να το κάνεις.
Αφού οι κτηνίατροι απέτυχαν μια φορά με την σήμανση και καταγραφή, γιατί πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουν τώρα;
Αν τους δώσετε και δεύτερη ευκαιρία, για να λειτουργήσει το σύστημα θα πρέπει να υπάρχουν πρόστιμα και στους κτηνιάτρους που θα δέχονται στα ιατρεία τους ζώα για παροχή κτηνιατρική χωρίς σήμανση.
συμφωνούμε απόλυτα με τις προτάσεις τηςΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
PARAKALO TO KATHE ZWAKI STIN ELLADA [ OLA TA ZWA ] NA PREPI NA DILOTHI STO KTYNIATRO OPOIOS NA DOSI XARTIA GIA TIN YGEIA ZWOU KAI NA DILOTHI STON DIMO,EKI NA MAS DOSOUN ENA NOUMERO-NA MAS KATAXORISOUN SE YPOLOGISTI!!!!! KAI O KATHENAS NA PLIROSI ENA MIKRO POSO GIA OLO TON XRONO I KATHE 6 MINES!!!! ETCI DEN THA MPORESI O KATHE PSYXOPATHIS NA TYRANAI I NA SKOTOSI TO ZWAKI!!!!!! PARAKALW KAI STIN PERIFERIA GIATI EKI TA TYRANANE POIO POLY !!!!OPOS STIN KRYTY,KO ,TA PROVATA SE OLI ELLADA!!!! POLY FRIKI STA XORIA KAI NISIA !!!!! KTYNIATRI NA ENTIAFERONTE PIO POLY GIA TA ZWA KAI OXI TA XRIMATA!!!!!!! EPISIS THELOUME XOROUS-PARKA KAI GIA TA ZWA KAI O KAFENAS OPOIOS EXI ZWAKI NA KATHARIZI TA PERITOMATA!!!!!!!
Άρθρο 1ε
Το επικινδυνο να αποφασιζεται με κοινη αποφαση απο εκπαιδευτες και μονο. Οι κτηνιατροι δεν εχουν καταλληλες γνωσεις για αυτο το σκοπό. Επειδη καποιος ειναι δασκαλος δεν ειναι και λογοθεραπευτης ! Επειδη ειναι κτηνίατρος δεν σημαινει οτι ξερει και απο ψυχολογια ζωων !
Οι καταγγέλοντες ενα ζωο ως επιθετικο να εχουν αποδείξεις: α) απο δημοσιο νοσοκομείο σε περιπτωση τραυματισμου, και β) αστυνομικη αρχη οτι οι ιδιοι δεν εμπλεκονται σε πιθανη κακοποιήση η βασανισμο του ζωου συμφωνα με μαρτυριες και διερεύνηση του περιστατικου.
1στ
Αφου το «Μικρο» καθοριζεται με τα κιλα και οχι με τον ογκο, τοτε μικρο να 8εωρειται ως 10 κιλα, πχ τα τεριε ειναι μικροσωμα απο αποψη ογκου αλλα λογω στιβαρης ανατομιας φτανουν συνηθως τα 10-12 κιλα !
Το 6 κιλα ειναι εκτος πραγματικότητας και α) αντιπροσωπευει ελαχιστα δείγματα των περισσοτερων φυλών, β) δεν θα βοηθησει την πολιτεια που επιδιωκει την διαχειριση των αδεσποτων και με βασικο μηχανισμό την διευκολυνση υιοθεσιων μεγάλου αριθμού αδέσποτων, αφου αφορα κυρίως καθαρόαιμα pedigree.
Οι συνάδελφοι κυνηγοί στην πλειοψηφεία τους θέλουν να μετατραπεί η κλοπή κυνηγόσκυλων σε κακούργημα γιατί η μάστιγα της κλοπής είναι πολύ μεγάλη.’Ενας κυνηγετικός σκύλος κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Αν χτυπήσω κατα λάθος ένα αδέσποτο με το αυτοκίνητο , επιτρέπεται να το φάω?
Το αν είναι ένα ζώο επιθετικό θα πρέπει να τεκμηριώνεται με βεβαίωησ δημόσιου νοσοκομείου ότι έχει προκαλέσει επίθεση.
Αγγέλα
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι σαν επικίνδυνο μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα ζώο όταν κατ εξακολούθηση και με αποδεικτικά στοιχεία δημόσιου νοσοκομείου έχει προκαλέσει επίθεση.Επίσης σε αποδεδειγμένη τέτοια περίπτωση να δίνεται η δυνατότητα σε φιλοζωικό σύλλογο να το υιοθετήσει για να το εκπαιδεύσει.
Αγγέλα
Τουλαχιστον προκληση για τους φιλοζωους της ελλαδας… Θα σας πω τι ειναι τουλαχιστον προκληση για εμενα που θεωρω τον εαυτο μου φιλοζωο. Ταιζω ζωα ακομα κ περιθαλπτω ζωα που βρισκονται σε κινδυνο ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΟΣ. τα καλοκαιρια δουλευω σε εθελοντικη βαση βοηθωντας διαφορα ζωα οχι μονο συντροφιας χωρις βα περιμενω επιβραβευση απο κανεναν σας… τι κανουν σημερα ορισμενα «φιλοζωικα σωμματια» μια κ μιλαμε για προκλησεις? ξερω πολλους που μαζευουν βλακωδως ζωακια σε παρανομους χωρους που μοιαζουν με χωματερες σε κλουβια μισου μετρου κ τα ταιζουν χωρις τα ζωακια να εχουν κανενα απολυτως προβλημα να αυτοσυντηρηθουν. μετα πανε κ παρακαλανε το δημοσιο να τους δωσει λεφτα για να συντηρησουν τα παρανομα οικηματα τους κ φυσικα αφου περνουν τις ημιπαρανομες χορηγιες τους επειδη «βοηθανε» τα ζωα, τα στελνουν γερμανια να τα «σωσουν»… αυτο ειναι προκληση φιλε ματθαιο. φυσικα υπαρχουν πολλοι σαν εμενα που δεν ανοικουν σε επαιτες του δημοσιου κ κανουμε τη δουλεια μας χωρις να παρακαλαμε για λεφτα, χωρις να κλεινουμε τα ζωακια σε κλουβια, χωρις να στελνουμε παρανομα ζωα στο εξωτερικο, χωρις να ειμαστε κινδυνος δημοσιας υγειας με τα παρανομα οικηματα μας. απλα βοηθαμε σιωπηλα κ καταδικαζουμε πολλους απο τους λεγομενους «φιλοζωους» που εσυ εννοεις. Ειδικα στον νομο θεσ/νικης ξερω 3 παρανομους χωρους με καταδικαστηκες αποφασεις, κ δεν μπορω περνοντας σε εναν απο αυτους να κρατησω την οργη μου για τον τροπο που καπιοι σαπιοι φιλοζωοι εκμεταλλευονται τα ζωακια. κανονικα ολα τα φιλοζωικα κ οι εγκαταστασεις τους πρεπει να ελεγχθουν αυστηροτατα για να δουμε επιτελους πιοι ειμαστε οι πραγματικοι φιλοζωοι!
Παρ.γ) Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς
Ο Νομοθέτης λογικά υπονοεί το σκύλο και τη γάτα ως ζώα συντροφιάς καθώς και τα κουνέλια, τρωκτικά, πουλιά, ψάρια, κτλ., αλλά θα πρέπει να οριστεί ακριβώς ποια θεωρούνται και είναι τα ζώα συντροφιάς. «Είναι ΚΑΘΕ ζώο που συντηρείται από τον άνθρωπο για λόγους φιλοζωίας ή συντροφιάς» δεν μπορεί να αποτελεί ορισμό της έννοιας ζώα συντροφιάς για πολλούς λόγους. π.χ. με τη λογική αυτή κάποιος μπορεί να έχει και μια τίγρη για λόγους φιλοζωίας στο υπόγειο του.
Τα εξωτικά και εισαχθέντα είδη ερπετών, πρωτευόντων θηλαστικών, πουλιών και ψαριών, δεν πρέπει να θεωρούνται ζώα συντροφιάς και το εμπόριο τους πρέπει να απαγορευτεί.
Τα ιθαγενή καθώς και τα εισαχθέντα είδη πουλιών, ερπετών και ψαριών που περνούν μια ζωή στα κλουβιά και στα ενυδρεία αντίστοιχα, θεωρούνται ζώα συντροφιάς, αλλά αυτό δεν διασφαλίζει και τη ευζωία τους. Μήπως θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τον ορισμό?
Γενικά, Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ (παρ. β) και είναι ιδιαίτερα σημαντικός παρακάτω για τα άρθρα 6 και 7.
Παρ. ε) θα πρέπει να περιληφθεί και η λέξη «επαναλαμβανόμενη» στο «απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά».
N αντικατασταθεί ο όρος ιδιοκτήτης στο σχέδιο νόμου, που παραπέμπει σε περιουσιακό στοιχείο και να χρησιμοποιείται ο πιό δοκιμος όρος ΚΗΔΕΜΩΝ
Σχόλιο στο άρθρο 1, Ορισμοί
Αλέξανδρος
Δεν αναφέρεται ο ορισμός του ΦΙΛΟΖΩΟΥ, ποιά είναι τα ΝΟΜΙΜΑ όρια των πράξεών του και ποιός θα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός και οι κυρώσεις για αυτούς που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν με οποιοδήποτε τρόπο τα ζώα.
Article 1.Definitions
PLEASE NOTE
c) Despozomeno pet – hunting dogs are included in this definition – but later under Article 12 Criminal penalties – Hunting dog penalties are defined as higher than other Despozomeno pet defined animals.
This makes no sense.
The penalties for crimes against ALL Despozomeno pet defined animals should be the same. Hunting dogs do not suffer more or are more important than any other animal in this category. If the level of penalty is set at imprisonment for one year and a fine of 8000 euro for hunting dogs this penalty should be common to all animals defined in this category.
d) definition STRAY is not acceptable or adequate
Animals do not recognise boundaries both cats and dogs are free to wander outside of their owners properties they may well be owned and cannot be classified as stray animals, and for obvious reasons should never be defined as “unwanted” . Dogs in the absence of adequate animal welfare in Greece are released to roam freely after being held for a short term in municipality shelters, they should not be classified as stray and unwanted animals, but MUNICIPALITY/COMMUNITY animals and as such custodian owned and their ongoing welfare provided until such time as adoption is arranged. They should be registered as such provided with visual collars and tags which should give contact details of their custodians . If any of these animals are subjected to mistreated or abuse then the Municipality/Community are required as their custodians to immediately report to the police and bring actions against the perpetrator.
ALL Despozomeno pets must all have an owner.
The aim surely is to have no animals who are not receiving care and welfare. All animals should be in the care of a responsible and accountable owner or custodian either Municipality/community, Animal organisation or individual.
Following the introduction of these laws along with a pre defined period to conform to its requirements. thereafter when animals which are collected and found not to be micro chipped only then can they be accurately termed as STRAY. These animals should be collected and processed towards care and custodianship/ownership warranting care and welfare as determined by the law.
g) Should not be defined merely as a shelter devoted to short term
temporary care but a MUNICIPALITY/COMMUNIITY ANIMAL CARE facility whose primary duties are defined and accountable. These must include custodianship medical care and welfare, sterilisation, micro chipping ongoing care and welfare and facilities in place to actively seek adoption.
Το να συμμετέχει το ΣΥΠΠΑΖΑΘ σε μία τέτοια διαβούλευση, είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ…… ΠΡΟΚΛΗΣΗ για όλους του φιλόζωους της Ελλάδας.
Επειδή θα ξεφύγουμε από τα όρια της ευπρέπειας, παρακαλούμε του διαχειριστές να ΜΗΝ εγκρίνουν ξανά αναρτήσεις τους, και να διαγράψουν τις ήδη υπάρχουσες!
Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση, αλλά τόσο το ΣΥΠΠΑΖΑΘ όσο και το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν έχουν ΚΑΜΙΑ απολύτως θέση σε φιλοζωικές συζητήσεις…….
Καμία πρόταση τους να μην γίνει δεκτή από το Υπουργείο……
Καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου που ένα τόσο σοβαρό θέμα (αυτό των αδέσποτων-δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς) τίθεται σε νέες βάσεις και συνολικό προβληματισμό.
Στην παράγραφο (β) που ορίζει την ευζωΐα θα πρέπει να παραλειφθεί η λέξη αλυσίδα. Δεν πρέπει να επιτρέπεται το δέσιμο του ζώου με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης πρέπει να οριστεί το ελάχιστο μέγεθος του περιφραγμένου χώρου στον οποίο θα βρίσκεται το κατάλυμμα του ζώου ώστε ο εγκλεισμος των ζώων σε κλουβιά να απαγορευτεί.
Στην παράγραφο (ε) θα πρέπει να συμπληρωθεί η λέξη «επαναλαμβανόμενη» (έντονη επιθετική συμπεριφορά), η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται γιατί αλλιώς πολύ εύκολα κάποιος που απλά αντιπαθεί ένα ζώο θα μπορεί να κάνει μια καταγγελία (πράξη που έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν). Ο τραυματισμός θα πρέπει να αποδεικνύεται από δημόσιο νοσοκομείο, στην επιτροπή που θα κρίνει το ζώο θα πρέπει να λαμβάνει μέρος και θετικός εκπαιδευτής και αν τελικά το ζώο κριθεί επικίνδυνο θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα υιοθεσίας από φιλοζωικό σωματείο αφού δοθεί ένα χρονικό περιθώριο κατάλληλο ώστε να γίνει η απαραίτητη ενημέρωση.
Στην παράγραφο (στ) τα 6 κιλά αναφέρονται σε ένα ελάχιστο ποσοστό καθαρόαιμων ζώων (ακόμα και μια μεγαλόσωμη γάτα μπορεί να ξεπερνά το βάρος αυτό!) οπότε προτείνω να γίνουν τουλάχιστον 10.
ευχαριστώ
Ροζίνα Χριστοδουλάτου
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
Ποιος θα είναι αρμόδιος για να κρίνει ότι ένα ζώο είναι επιθετικό; Ένας εκπαιδευτής που έχει σύμβαση έργου με τον Δήμο; Ο κτηνίατρος; Μια ομάδα που θα αποτελείται από εκπαιδευτή, ιδιώτη κτηνίατρο (με σύμβαση έργου με τον Δήμο), νομοκτηνιάτρο, δημοτικό κτηνίατρο, φιλοζωικό σωματείο; Μπορείτε να το προσδιορίσετε; Ποιος θα είναι αρμόδιος να κρίνει ότι το ζώο δεν μπορεί να ενταχτεί σε ομάδα εκπαίδευσης για να αλλάξει συμπεριφορά; Και τα παρεμβατικά ζώα εκπαιδεύονται και θεραπεύονται, όπως οι παρεμβατικοί άνθρωποι! Ζώα με παρεμβατική συμπεριφορά δεν γεννιόνται! Τα ζώα γίνονται παρεμβατικά από την βίαιη παρεμβατική συμπεριφορά του ανθρώπου προς αυτά! Αξίζουν όλα λοιπόν μια δεύτερη ευκαιρία!
Άρθρο 1 ε) Επικίνδυνo ζώo συντροφιάς: είναι τo ζώo συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα
Επειδή τα αδέσποτα δεν μπορούν να προσλάβουν δικηγόρο στα λαϊκά δικαστήρια που τα περνάμε για να κρίνουμε κατά πόσο είναι επιθετικά ή μη και ούτε στοιχεία μπορούν να προσκομίσουν, όπως «μου πάτησε την ουρά, μου πέταξε πέτρα ή νερό, μου τράβηξε μια κλωτσιά κα», ΖΗΤΟΥΜΕ να προστεθούν σε αυτή την παράγραφο οι δύο λέξεις -έννοιες
Επανειλημμένη (κατά εξακολούθηση δηλαδή) και αποδεδειγμένη
Επανειλημμένη και αποδεδειγμένη απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά…
Με τον ισχύοντα Νόμο ο παθών/η παθούσα οφείλουν να προσκομίσουν χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο για το δάγκωμα προκειμένου ο Δήμος να προβεί στην περισυλλογή και απομάκρυνση του ζώου. Το Νομοσχέδιο δεν το αναφέρει/προβλέπει. Να συμπεριλήφθη πάλι. Επίσης ο παθόν/η παθούσα να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι η επίθεση/το δάγκωμα ήταν απρόκλητη και αναίτια. Αν αποδειχτεί ψευδής η δήλωση- όπως πολλές φορές έχει συμβεί- να έχει ποινικές κυρώσεις.
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (110) ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
α)Συμφωνώ με τον ορισμό του ζώου ως έμβιου οργανισμού,
β)στην ευζωία να απαγορευτεί το κάθε είδους ΔΕΣΙΜΟ των ζώων,
ε)επικίνδυνο ζώο συντροφιάς….να προστεθεί η φράση ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ
απρόκλητη επιθετική συμπεριφορά.
Η επιθετική αυτή συμπεριφορά να διαπιστώνεται από ειδικό επαγγελματία (εκπαιδευτή σκύλων)και από μέλος του φιλοζωικού της περιοχής,τα μέλη του οποίου έχουν την απαιτούμενη πείρα λόγω της καθημερινής τριβής τους με τα αδέσποτα ζώα και επειδή γνωρίζουν τα αδέσποτα της περιοχής δράσης τους.
στ)μικρό ζώο συντροφιάς να θεωρείται το σκυλί βάρους 10 κιλών και όχι6.
Σύμφωνα με τον ορισμόν της ευζωίας θα πρέπει λογικά να απαγορευτεί η μεταφορά των σκύλων των κυνηγών στα κλουβιά πίσω απο το αυτοκίνητο τους όπου αναπνέουν όλο το καυσαέριο της εξάτμισης μέσα στην ζέστη ,στον ήλιο.Λογικά αυτό θεωρήτε και βάναυση μεταχείρηση.
Στην ευζωία όπως πολύ καλά γράφετε το ζώο δεν πρέπει να είναι δεμένο αλλά συμπληρώστε να μην μένει σε μπαλκόνι ή ταράτσα.
Δεν αναφέρεται ο ορισμός του ΦΙΛΟΖΩΟΥ, ποιά είναι τα ΝΟΜΙΜΑ όρια των πράξεών του και ποιός θα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός και οι κυρώσεις για τους υποτιθέμενους φιλόζωους που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν με οποιοδήποτε τρόπο τα ζώα.
Φαίνεται ότι μας λείπει η συνείδηση του πολίτη, και δεν καταλαβαίνουμε τι σκοπό εξυπηρετεί ένας νόμος.
Βέβαιον είναι ότι σκοπός του νόμου δεν είναι να μας μάθει τους ορισμούς των πραγμάτων.
Τα λέω αυτά και διότι πολλοί εδώ, όπως ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ν.Π.Δ.Δ) σαν να το βρίσκουν φυσικό να ορίζει ο νόμος τι είναι ζώο, τι είναι τσίρκο, και τι θίασος…
Δεν είναι φυσικό ούτε σύνηθες, ευτυχώς!
Ο σκοπός [και] αυτού του νόμου είναι να ρυθμίσει την προστασία κάποιων ζώων, και εξ ανάγκης αναφέρεται στο τσίρκο και στο θίασο, επειδή θέλει να ρυθμίσει την συμμετοχή ή μη ζώων σε αυτά.
Αν προτείνει ο Σύνδεσμος να απαγορεύεται η παρουσία ζώων σε τσίρκο ή σε θίασο, τι νόημα έχει ότι ¨συμφωνεί με τους ορισμούς τι είναι τσίρκο και τι είναι θίασος, και που συμβουλεύει «να μείνουν ως έχουν»;
Τέτοια δικτατορία, να μας ορίζει ο νόμος το νόημα των λέξεων, ας μη μας λάχει, διότι πολλοί, ακτιβιστές και βάλε,είναι έτοιμοι να την καπελλωθούν ασυζητητί!
Ε)Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό ΄΄επιθετικό ζώο΄΄ να προστεθεί στο απρόκλητη και η φράση : , η οποία θα αποδεικνύεται με περισσότερες της μιας μαρτυρίες και με γνωμάτευση ειδικού(εκπαιδευτή σκύλων)ή μέλους φιλοζωικού σωματείου οι οποίοι κατέχουν την μεγαλύτερη εμπειρία πάνω σε τέτοια θέματα και γνωρίζουν τα περισσότερα αν όχι όλα τα αδέσποτα της περιοχής δράσης τους.
Β)Όσον αφορά τον ορισμό της ευζωίας αναγκαίο είναι να προστεθεί:
« χωρίς να είναι δεμένα με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο ή να διαμένουν σε βαρέλια,πρόχειρες ακατάλληλες κατασκευές(όπως παλιούς θερμοσίφωνες,μπανιέρες και άλλες γελοιότητες) ή σε κλουβιά. Επίσης να απαγορεύονται οι συνθήκες απομόνωσης και μοναξιάς που επιβάλλουν πολλοί,κυρίως βοσκοί αλλά και κυνηγοί,στα ζώα τους που τα δένουν στα βουνά και γενικά στο πουθενά.
ΣΤ) Μικρό ζώο να θεωρείται το ζώο μέχρι 10 κιλά και όχι μέχρι 6 μόνο!
@ Αννα Κ.
Σας ευχαριστώ που διαβάσατε με τόση προσοχή τη συνεισφορά μου.
Εχετε δίκιο, ο Αστικός Κώδηξ (όλη η νομοθεσία) θεωρεί το ζώον ως πράγμα. Αυτή είναι η πνευματική στάση του Ρωμαϊκού Δικαίου που έχει γίνει, ακουσίως ίσως και δική μας, λόγω της ρωμαϊκής κατακτήσεως.
Χιλιάδες χρόνια φαρμάκι, και πως να το αποβάλει το πνεύμα;
Αλλά ας θυμηθούμε ότι πράγμα (res) δεν ήσαν μόνον τα ζώα, αλλά και πολλοί, οι περισσότεροι, άνθρωποι στον αρχαίο κόσμο, που είτε λόγω χρεών είτε από αιχμαλωσία έναναν τα πολιικά δικαιώματα, αν τα είχαν και επωλούντο ως δούλοι, πράγματα δηλαδή.
Αλλά δεν σας ενοχλεί η λέξη «ιδιοκτήτης» που χρησιμοποιεί, αδοκίμως, και από νομικής απόψεως, αυτό το νομοσχέδιο;Νομίζω ότι είναι πιο βάναυση από τη λέξη «κύριος» που χρησιμοποιείται στον Αστικό Κώδηκα και τη νομοθεσία εν γένει, ιδίως για έμψυχα «πραγματα», ζώα!
Η λέξη «ιδιοκτήτης» στη νομοθεσία συνήθως αναφέρεται για τα ακίνητα.
Η λέξη «κύριος» αντιδιαστέλλεται προς τη λέξη «εξηρτημένος»( όπως λέμε: κύρια και εξηρτημένη πρόταση) και αυτή η σχέση ταιριάζει καλύτερα στη σχέση ενός ανθρώπου με το ζωάκι του.
Πέραν όλων αυτών να σας επισημάνω ότι δεν είναι δόκιμο να προσπαθεί ο νομοθέτης να εξαντλήσει όλες τις δυνατές περιπτώσεις νομοθετώντας λεπτομερώς επί παντός και περί παντός, διότι τότε ο νόμος χάνει δύναμη και πολύ γρήγορα χρειάζεται μπαλώματα και αλλαγές με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις:Οθεν και η πλέον ανθηρά βιομηχανία της πατρίδος μας, η Βουλή νυχθημερὀν παραγωγός νέων νόμων, που πια δεν τους προλαβαίνουμε, και που μονον οι εισηγητές τους μπορούν να γνωρίζουν…
Ο νόμος πρέπει να είνα σαφής λακωνικός και να μην μπαίνει σε χωράφια άλλων επιστημών.Το τι είναι ζώο το ορίζει η επιστήμη. Κάθε νομοθετική απόπειρα είναι περιττή ή επικίνδυνη.
Σας ευχαριστώ και πάλι.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού να τροποποιηθούν οι ακόλουθοι ορισμοί , να ενταχθούν νέοι και μερικοί να παραμείνουν ως έχουν:
1) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς: είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο δεν έχει ιδιοκτήτη, δεν έχει κατοικία και δεν φέρει ηλεκτρονική σήμανση. Οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά την διάρκεια του κυνηγιού,της φύλαξης του ποιμνίου, της έρευνας και της διάσωσης, δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα.
2) Αλλαγή ορισμού επικίνδυνου ζώο – Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα , καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.
3) Αλλαγή ορισμού καταφυγίου αδέσποτων ζώων ( καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση με νόμιμη άδεια λειτουργίας που παρέχετε από την Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην οποία φιλοξενούνται αδέσποτοι σκύλοι ή άλλα είδη ζώων συντροφιάς για χρονικό διάστημα μέχρι 2 μήνες. Τα ζώα που θα παραμένουν αυτό το διάστημα θα είναι ζώα που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής – αποθεραπείας, στείρωσης, υιοθεσίας. Στην συνέχεια τα ζώα επανεντάσσονται στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους , αυτό ισχύει ακόμα και για τα ζώα που φιλοξενήθηκαν 2 μήνες και δεν βρέθηκε ανάδοχος/η.
4) Αρμόδιος φορέας εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής ζώων συντροφιάς: Αρμόδιος φορέας για την τήρηση αρχείων microchip σκύλων είναι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Υποχρεωμένος να διατηρεί αρχεία καταγραφής ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων τόσο των οικόσιτων όσο και των αδέσποτων )σε συνεργασία με τον Δήμο ή Διαδημοτικό Φορέα.
Οι δήμοι και οι διαδημοτικοί φορείς που εφαρμόζουν τα προγράμματα αδέσποτων έχουν πρόσβαση και τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται τόσο τα αδέσποτα όσο και τα οικόσιτα ζώα των περιοχών ευθύνης τους.
5) Ατομικό βιβλιάριο υγείας είναι αυτό που περιγράφεται στηνΥ.Α 280241 αρ.φύλλου 1777 (τεύχος δεύτερο 1-12-2003) άρθρο2.
6) Επιθετική συμπεριφορά είναι η επίθεση με πρόκληση βλάβης σε άνθρωπο ή ζώο.
7) Ευρωπαϊκό διαβατήριο είναι το επίσημο θεωρημένο έγγραφο από κτηνιάτρους όπου αναγράφονται τα στοιχεία του ζώου, του ιδιοκτήτη, οι εμβολιασμοί , οι αποπαρασιτισμοί (εσωτερικοί και εξωτερικοί) καθώς και ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης απαραίτητο για την μεταφορά ζώου εκτός Ελλάδος.
8)Πιστοποίηση ενεργών φιλοζωικών σωματείων: Να είναι ενεργά τα φιλοζωικά σωματεία με τήρηση μητρώου στην Περιφέρεια και στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο υποχρεωτικής δηλώσεως των ιδίων και πιστοποίηση από τους φορείς καθώς και ανανέωσης, της υπάρξεως τους, με υπεύθυνη δήλωσης ανά έτος.
9)Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων του παρόντος νόμου: να είναι η Ελληνική Αστυνομία , η Δημοτική Αστυνομία, το αρμόδιο γραφείο και πρόσωπο κάθε Δήμου που ορίζεται και εκπροσωπείται μετά από απόφαση Δημάρχου ή Προέδρου και μεριμνούν για την βεβαίωση των παραβάσεων που διαπιστώνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν στην εφαρμογή του νόμου αυτού.
10) Στους ορισμούς του τσίρκου και του θίασου αναφέρεται η με ή χωρίς συμμετοχή ζώων σε αυτά. Στο άρθρο 12 παρ.1 του παρόντος νομοσχεδίου απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή και θίασο. Πως είναι δυνατόν? ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΛΕΓΞΑΤΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Σύνδεσμος δέχεται τους ορισμούς τσίρκο και θίασο ΧΩΡΙΣ την συμμετοχή ζώων σε αυτά.
11)Εγκρίνουμε τον ορισμό για την ευζωία ΑΛΛΆ να προσδιοριστεί ΜΈΣΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΌ και ότι το μέγεθος- διαστάσεις του χώρου που φιλοξενείται το ζώο καθώς και ο χώρος εκτόνωσης αυτού θα είναι σύμφωνα με τις κείενες διατάξεις τις ισχύουσας νομοθεσίας.
Οι ορισμοί που αφορούν:
– τι ειναι ζώο
– τo δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς
– τo μικρό ζώο συντροφιάς
– τι είναι σοβαρό νόσημα
– τις αρμόδιες αρχές διαχείρησης της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης
– τις αρμόδιες αρχές εφαρμογής και ελέγχου
να παραμείνουν ως έχουν.
Τα ιδιόκτητα ζώα να παραμένουν πάντα ελεύθερα σε περιφραγμένους χώρους διαστάσεων περίπου 10Χ10
Είναι σημαντικό να προσεχθεί ο χαρακτηρισμός ως επικίνδυνο ενός ζώου. Πρέπει να αποδεικνύεται από πιστοποιητικού δημόσιου νοσοκομείου ότι έχει προκαλέσει τραυματισμό και από μάρτυρες ότι επετέθηκε απρόκλητα, όπως και ότι αυτό γίνεται κατ εξακολούθηση.
Επίσης σε μια τέτοια περίπτωση να δύνεται η δυνατότητα να υιοθετείται από φιλοζωικό σύλλογο που το επιθυμεί.
Απευθυνόμενη στον/την zeng26 θα ήθελα να επισημάνω πως είναι απαραίτητο να οριστεί ρητά το τί είναι ζώο. Κι αυτό διότι σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία το ζώο εξομοιούται με πράγμα κατά τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.