Άρθρο 8 Καταφύγια αδέσποτων ζώων

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 47Α του ν. 998/1979 (Α΄ 289), προστίθεται εδάφιο και η παρ. 1 του άρθρου 47Α διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α` και β` της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και, στην περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιων στην περιοχή ενδιαφέροντος, εντός δασών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4056/2012 (Α` 52), μελισσοκομείων, χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας μετά των απαιτουμένων συνοδευτικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργική ικανότητα της δραστηριότητας, εκτροφείων θηραμάτων, εκτροφείων γουνοφόρων και επισκέψιμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής απειλουμένων με εξαφάνιση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, προβολή και παραδοσιακή διαχείριση του προαναφερθέντος ζωικού κεφαλαίου και των προϊόντων του. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».

  • 5 Ιουλίου 2020, 16:16 | Ειρηνη

    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ Κ. ΠΟΠΗ ΖΙΑΓΚΑ ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ !ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΙΠΟΤΑ !ΟΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΕΚΤΡΟΦΕΊΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ¨» ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΥΣ «…ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΖΩΌΦΙΛΩΝ. ΣΧΕΔΟΝ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΆΝΟΜΑ ΚΑΤΑΦΎΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ, ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ..ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΊΤΙΜΟ? …ΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΉ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ …ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ! «ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ/ ΕΞΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ! ) ¨»ΠΟΠΗ ΖΙΑΓΚΑ ΛΈΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ 8!!!
    Ορισμένοι δήθεν φιλόζωοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το άρθρο 8 θα φυλακίσει τα αδέσποτα και θα δημιουργήσει προβλήματα στα ζωάκια..
    βρε τι υποκρισία σας κυριεύει….
    Ότι εσείς οι ίδιοι έχετε κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο παράνομο καταφύγιο ζώων σε πολύ άθλιες εγκαταστάσεις , ότι έχετε γεμίσει τα βουνά και τις ρεματιές με καταφύγια συσσώρευσις αθώων ψυχών που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμα να πακεταριστούν και να βρεθούν σε χώρες έτοιμες να τα εκμεταλλευτούν …
    ΑΥΤΆ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΦΈΡΕΤΕ?
    ΥΠΟΥΡΓΈ ΠΡΟΧΩΡΆ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΑΖΊ ΣΟΥ!!!»

  • 5 Ιουλίου 2020, 15:08 | Stray Paws Santorini

    Απαραδεκτο και ασαφές το άρθρο 8 το ποιο δίνει το δικαίωμα στους αδαείς να πετάνε τα αδεσποτα ζώα στα βουνά χωρίς τα στοιχειώδη για την προστασία τους. Την ίδια στιγμή που η υποχρεωτική στείρωση και τα προστιμα θα ήταν το μόνο σωτήριο μέτρο για τον περιορισμό των αδέσποτων. Γιατί τα τόσο απλά μας διαφεύγουν και προχωράμε πάντα σε απαράδεκτες λύσεις που όχι απλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά θα το μεγενθυνουν. Τα κουτάβια από τις ιδιοκτήτες γέννες θα καταλήγουν πλέον και αυτά στα βουνά!! Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο!!

  • 5 Ιουλίου 2020, 15:43 | ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

    Είναι απαράδεκτο να επανέρχεται ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο, που πολεμήθηκε από την φιλοζωική κοινότητα. Η λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων, δεν είναι να τα εξορίζουμε στους βραχότοπους, να μην τα βλέπουμε, να μην βλέπουμε την κατάντια μας ως κοινωνία.
    Για μια ακόμα φορά βλέπουμε τους αρμόδιους να επιδεικνύουν παντελή άγνοια και έλλειψη κατανόησης του προβλήματος των αδεσπότων. Όσα καταφύγια κι αν γεμίσετε, αν δεν προγραμματιστούν μαζικές στειρώσεις, αν δεν προγραμματιστεί η δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων που θα τις στηρίξουν, το πρόβλημα των αδέσποτων δεν λύνεται. Δημιουργώντας καταφύγια σε απομονωμένα μέρη τα ζώα αφήνονται ανυπεράσπιστα στις διαθέσεις του κάθε τυχόν ανευθυνουπεύθυνου.Η λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων είναι να προωθηθούν οι μαζικές στειρώσεις, να επανεντάσσονται τα υγιή και φιλικά ζώα,να φροντίσουν οι Δήμοι να τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες σε διάφορα σημεία, να δημιουργηθούν Δημοτικά κτηνιατρεία και προγράμματα υιοθεσιών και να αυστηροποιηθεί ο νόμος για την εγκατάλειψη και κακοποίηση τους.

  • 5 Ιουλίου 2020, 15:53 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Παντελώς αντιφιλοζωϊκό άρθρο δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η απομάκρυνση των αδέσποτων από τους αστικούς χώρους. Επιτέλους πρέπει να εφαρμοστεί η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία με τις κυρώσεις που αυτή συνεπάγεται. Να επιβληθεί η στύρωση τόσο στα δεσποζόμενα όσο και στα αδέσποτα ζώα που σε περίπτωση που δεν γίνεται δεκτή είτε από τον ιδιοκτήτη είτε από τον εκάστοτε υπεύθυνο δήμο να επιβάλλεται ειδικό τέλος διόλου ευκαταφρόνητου ποσού προκειμένου να το σκέφτεται δίπλα ο καθένας να αφήνει τα ζώα του αστύρωτα. Δυστυχώς αν δεν λυθεί το πρόβλημα των στυρώσεων δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

  • 5 Ιουλίου 2020, 14:27 | Λένα

    Πρέπει να ξεκινήσουν στειρώσεις είτε Δωρεάν είτε με ένα μικρό κόστος.

    Η σήμανση των ζώων να είναι υποχρεωτική, αλλά θα πρέπει το κόστος να γίνει προσιτό ή να γίνεται δωρεάν.

    Θα πρέπει οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς το αδέσποτα και να μην τρώνε απλά τα κονδύλια

    τα πρόστιμα να γίνουν πιο αυστηρά και να τηρείται η Νομοθεσία χωρίς κανένα παράθυρο.

    Θα πρέπει να γίνουν Δημοτικά καταφύγια και δημοτικά Ιατρεία. Που σημαίνει και νέες θέσεις εργασίες.

    Προώθηση των υιοθεσιών από τα καταφύγια και να δοθούν κίνητρα στους πολίτες.

    Δεν τα πάμε σε εξορία λες και βρισκόμαστε στην Κατοχή.! Στα αστικά κέντρα πρέπει να γίνουν τα καταφύγια, να είναι προσιτά σε όλους, να μπορούν να πηγαίνουν εθελοντές.

    Η πολιτεία θα πρέπει να έχει παιδεία η ίδια για να πιάσει το θέμα της ζωοφιλίας, κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει σε αυτήν την Χώρα.
    Ας δει επιτέλους το Υπουργείο με σοβαρότητα το θέμα κι ας λύσει ένα πρόβλημα που είναι μεν δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να λυθεί σε συνεργασία και με τους φιλόζωους που έχουν τη εμπειρία μια και για χρόνια είναι οι μόνοι που ασχολούνται ουσιαστικά με τα αδέσποτα.

  • 5 Ιουλίου 2020, 14:23 | Νικος Νικολαου

    αρθρο 8 εαν το ψηφισετε τελικα,να ξερετε πως θα ειναι η αρχη του τελους σας στα κοινοβουλευτικα εδρανα.
    Εμεις σας ανεβασαμε,εμεις θα σας στειλουμε πισω σπιτι
    Το αρθρο 8 ειναι κοκκινη γραμμη για τους εκατονταδες χιλιαδες που οχι μονο εχουμε οικοσιτο ζωο αλλα ςοςαγαπαμε κ φροντιζουμε αδεσποτα.

  • 5 Ιουλίου 2020, 14:26 | Μαρια

    Οι χώροι πρέπει να βρίσκονται στους δήμους ώστε να υπάρχει άμεση κ ελεύθερη είσοδος για τους δημότες, καθώς από τα λεφτά των δημοτών φορολογουμενων πληρώνεται η λειτουργία τους και έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στα καταφύγια ώστε να γίνεται έλεγχος.
    Επίσης σε δασικές εκτάσεις είναι δύσκολη η πρόσβαση εθελοντών που φροντίζουν για την κοινωνικοποιηση των ζώων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προκειμένου αυτά να υιοθετηθουν.

  • 5 Ιουλίου 2020, 14:50 | Αναστάσιος Λιονάκης

    ΑΡΘΡΟ 8
    Καταφύγια σε βραχώδεις περιοχές αποτελούν πρόκληση ανταπόκρισης η οποία δεν θα τιμά την Πολιτεία μας στην οποία οι κυβερνώντες αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων ! Εάν δεν επιβληθούν Νόμοι οι οποίοι θα δώσουν ένα τέλος σε αυτή την απουσία αντίληψης της πραγματικότητας την οποία μόνο ο εθελοντισμός υποστηρίζει και φροντίζει τα αδέσποτα της χώρας μας, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται ! Στους Νόμους να προβλέπεται οπωσδήποτε η συμμετοχή της Αστυνομίας με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες !

    Οι κατάλληλοι Νόμοι θα αναγκάσουν να είναι σταθερή η ανταπόκριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μην εξαρτάται από τους χαρακτήρες αυτών οι οποίοι την συνθέτουν !!

  • 5 Ιουλίου 2020, 13:42 | Αμαρυλλίς Φράγκου

    Η λύση στο πρόβλημα διαχείρισης του αδέσποτου πληθυσμού σκύλων ΔΕΝ είναι η απομάκρυνση και ο εγκλεισμός σε καταφύγια, και δη, σε χώρους μακριά και εκτός του αστικού ιστού. Η δημιουργία καταφυγίων και χώρων προστασίας είναι απαραίτητη αλλά με όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την καλή διαβίωση των έγκλειστων και θα τους δίνουν την ευκαιρία να υιοθετούνται. Το Άρθρο 8 είναι οπισθοδρομικο και απαράδεκτο.

  • 5 Ιουλίου 2020, 13:29 | Γιούλα Πιπιλή

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 8

    Επειδή χωρίς το άρθρο 8 δεν μπορούν αστικοί Δήμοι και νησιά που δεν διαθέτουν γεωργικές εκτάσεις να φτιάξουν καταφύγια, στερώντας την προστασία που δικαιούνται τα υπάρχοντα ζώα των Δήμων αυτών, αλλά και επειδή εκφράζονται έντονοι φόβοι στην διαβούλευση και στο διαδίκτυο για κατάχρηση του δικαιώματος της διεύρυνσης χώρων που δίνει το άρθρο 8 από ανάλγητους Δήμους, για «εξορισμό» και πιθανολογούμενη κακοποίηση των αδέσποτων σε ερημικές τοποθεσίες, προτείνω την παρακάτω ή παρόμοια τροποποίηση στο κείμενο του άρθρου 8:

    «Επιτρέπεται επίσης σε Δήμους που στερούνται κατάλληλων γεωργικών εκτάσεων, η εγκατάσταση και λειτουργία σε εγγύς και εύκολα προσβάσιμες δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων, με απαραίτητη συνεργασία με τοπικά φιλοζωικά σωματεία, ενώσεις και εθελοντές και προσβάσιμα στο κοινό».

    Με τις αλλαγές αυτές ικανοποιούνται:
    1. Οι ανάγκες αστικών και νησιωτικών Δήμων που ελλείψει γεωργικών εκτάσεων δεν μπορούν να φτιάξουν καταφύγια
    2. Η απαγόρευση σε Δήμους να επιλέγουν εσκεμμένα απομακρυσμένες ή και δύσβατες δασικές, χορτολιβαδικές ή βραχώδεις εκτάσεις, εφόσον έχουν στα όρια τους άλλες κατάλληλες εκτάσεις
    3.Η εύκολη και ανοικτή πρόσβαση στον χώρο του καταφυγίου
    4.Η εύρυθμη λειτουργία, η επίβλεψη και κοινωνικοποίηση των ζώων, αφού η διαχείριση τους θα γίνεται σε συνεργασία με φιλοζωικούς φορείς
    5.Οι προωθήσεις υιοθεσιών με τις επισκέψεις κοινού

    Η ύπαρξη νόμιμων δημοτικών καταφυγίων είναι απαραίτητη για την διαχείριση των υπαρχόντων αδέσποτων και εγκαταλελλειμένων ζώων για τους παρακάτω λόγους:

    1. Την προστασία και κοινωνικοποίηση των αδέσποτων κουταβιών
    
2. Την προστασία των ευάλωτων αδέσποτων που δεν μπορούν να επανενταχθούν
    
3. Την αποθεραπεία άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων

    4. Την προστασία των εγκαταλελλειμένων δεσποζόμενων ζώων που δεν ξέρουν να επιβιώσουν στους δρόμους και άρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτούς

    5. Την προστασία των κακοποιημένων δεσποζόμενων που αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή από τους ιδιοκτήτες τους

    6. Την κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση των αδέσποτων ώστε να μπορέσουν να υιοθετηθούν

    7. Τον έλεγχο επιθετικότητας αδέσποτων σκύλων μετά από καταγγελία

    8. Την προώθηση των ζώων για υιοθεσία
9.Την προαγωγή της φιλοζωικής παιδείας με επισκέψεις σχολείων
10. Την ανάπτυξη υγιούς φιλοζωικού εθελοντισμού.

    Οι ορισμός των καταφυγίων ως χώροι περίθαλψης και προσωρινής παραμονής, της ευζωίας και των προϋποθέσεων αυτής, καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας Δήμων με σωματεία και εθελοντές είναι ήδη νομοθετημένα με τον Ν.4039/2012.

    Ο μόνιμος σύνδεσμος του προηγούμενου σχολίου μου στην διαβούλευση, εδώ:
    http-://www.opengov.gr/ypaat/?c=7218

  • 5 Ιουλίου 2020, 12:38 | Λία Παπαζαφειρίου

    Απαράδεκτο και αναποτελεσματικό, αδιάφορο προς την ευζωία των ζώων, ανίκανο να επιλύσει την μάστιγα των άπειρων αδέσποτων που υποφέρουν στους ελληνικούς δρόμους.
    Λέμε και ξαναλέμε τα ίδια. Και θα συνεχίσουμε να τα λέμε και να τα φωνάζουμε.
    ΕΦΑΡΜΟΓΉ του Νόμου 4039/12.
    ΕΦΑΡΜΟΓΉ στους ελέγχους για τις άπειρες παραβάσεις των ανεύθυνων κηδεμόνων, είτε αυτοί είναι πολίτες, είτε κτηνοτρόφοι, είτε κυνηγοί.
    ΕΦΑΡΜΟΓΉ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων με χρονικό διάγραμμα έστω.
    ΕΦΑΡΜΟΓΉ στην ανάγκη ουσιαστικής ανάληψης υποχρεώσεων στους Δήμους, στην Ελληνική Αστυνομία, σε όποιον ΠΡΈΠΕΙ να κάνει έργο αυτό που του επέβαλλε ο Νόμος.
    ΕΦΑΡΜΟΓΉ στην ενημέρωσης και στην ευαισθητοποίησης των πολιτών, σε ότι αφορά τις ανάγκες, τα δικαιώματα και τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το ακέραιο «άδειασμα» των δρόμων μας, να σταματήσουμε τις εγκαταλείψεις.
    Όχι άλλα ζώα στους δρόμους.
    Όχι άλλες κακοποιήσεις των ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών.
    Και φυσικά, ΌΧΙ με τον τρόπο που υποδεικνύουν με την απαράδεκτη αυτή πρόταση για επαναφορά μιας διάταξης που λύνει μόνο τα δικά τους προβλήματα.
    Σκεφτείτε, αντιδράστε, μιλήστε.

  • 5 Ιουλίου 2020, 12:44 | Μιχαέλα-Αγγέλα Νικολάου

    Η πρόβλεψη καταφυγίων σε μέρη δυσπρόσιτα είναι τελείως αναποτελεσματική στον χειρισμό των αδέσποτων της χώρας μας.
    Η συστηματική στείρωση αδέσποτων και η δωρεάν στείρωση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς είναι η η μόνη λύση που θα μειώσει και θα καταστήσει ελεγχόμενο τον αριθμό τους και αυτή θα πρέπει να είναι η ΠΡΩΤΗ προτεραιότητα στο πρόβλημα.
    Ας μην πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό…. Πάρτε παράδειγμα από τα συστήματα που εφαρμόζονται στις πολιτισμένες χώρες, με βάση πάντα τον σεβασμό στα συναισθανόμενα ζώα συντροφιάς.

  • 5 Ιουλίου 2020, 11:28 | Δημητρα

    Με δεδομενη την ανεξελεγκτη επειδεινωση του προβληματος εξ αιτιας της ελλειπους εφαρμογης της νομοθεσιας — Ν.4039/12,οπως τροποποιηθηκε και ισχυει–,ειναι μονοδρομος για το αρμοδιο Υπουργειο η παραχωρηση δημοσιας γης σε αστικους δημους για την εγκατασταση σανατοριων-ενδιαιτηματων για τα ζωα συντροφιας.Ο καθαρος αερας του βουνου και η μειωση της ανθρωπινης πολυφωνιας αποτελει εγγυηση για την θεραπεια τους.

  • 5 Ιουλίου 2020, 10:13 | Ουρανία Βέργου

    Στείρωση, τάισμα, περίθαλψη και προώθηση για υιοθεσίες. Κάντε επιτέλους ως πολιτεία το καθήκον σας!

  • 5 Ιουλίου 2020, 10:40 | Γεωργια Μαυρογιωργη

    Απαραδεκτο! Να καταργηθει!

  • 5 Ιουλίου 2020, 03:51 | Δημήτρης πετρακης

    Με το να τα πετάμε σε δάση, βραχώδεις περιοχές κλπ το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διαιωνίζεται το πρόβλημα. Δεν είναι λύση να τα απομακρύνουμε,και ειδικά σε τέτοιες περιοχές,για χάρη ορισμένων ταβερνιαρηδων η ηλικιωμένων που τα θεωρούν σκουπίδια και τους φέρονται με τον χειρότερο τρόπο. Αντί λοιπόν να προσπαθήσετε να θαψετε το πρόβλημα,και μαζί και τις πιθανότητες των αδέσποτων να βρουν ένα σπίτι να υιοθετηθούν η έστω μια στοιχειώδη ζωή με φαγητό και νερό στις αστικες περιοχές,λάβετε μέτρα επίλυσης του θέματος. Στηρίξτε για αρχη τα υπάρχοντα καταφύγια,βοηθήστε τη δημιουργία νέων, καταρτίστε τα με προσωπικό που αγαπάει τα ζώα. Να εμβολιαστούν και να στειρωθουν τα αδέσποτα όλων των περιοχών εν έτη 2020 μάλλον δεν είναι ακατόρθωτο παρά ελαχίστης σημασίας..Επιτέλους ας γίνει έλεγχος των κονδυλίων που έλαβε κάθε δήμος για τη βοήθεια και τη φροντίδα των αδέσποτων,εάν όντως τα έπραξαν αυτά. Και τέλος,η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια δε θα έπρεπε να υφίσταται. Μια ερώτηση προς όλους εκεί που προσπαθούν να περάσουν αυτό το έκτρωμα για νομοσχέδιο,τη γάτα η το σκύλο σας θα θέλατε να τα δείτε σε δάση και βουνά?

  • 5 Ιουλίου 2020, 02:21 | Χρυσάνθη Τσαλαφούτα

    Να καταργηθεί το άρθρο 8. Να δημιουργηθούν δημοτικά κτηνιατρεία για την φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων.

  • 5 Ιουλίου 2020, 00:21 | Όλγα

    Καταφύγια αδέσποτων ζώων με κτηνίατρο, εκπαιδευτή και επαρκές προσωπικό ώστε τα φιλοξενούμενα ζώα να ζουν αξιοπρεπώς ως την υιοθέτηση τους. Συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία ή/και εθελοντές για την προώθηση των ζώων προς υιοθεσία μια τον έλεγχο των υποψηφίων αναδόχων.
    Όχι άλλα δημοτικά κυνοκομεια κολαστήρια.

  • 5 Ιουλίου 2020, 00:28 | Γουπου Μαρια

    Απαράδεκτο το άρθρο 8. Τα καταφύγια θα είναι μια αποτυχία. Στην Ελλάδα είμαστε ξέρουμε ότι δεν υπάρχει έλεγχος. Θα είναι πεταμένα λεφτά πόνος αθλιότητα. Συνεργαστείτε με πραγματικούς φιλόζωους, με φιλοζωικούς συλλόγους με ανθρώπους που δίνουν καθημερινό αγώνα εδώ και χρόνια βοηθώντας έμπρακτα τα αδεσποτα. Πως είναι δυνατόν να παρουσιάζετε κάτι τόσο πρόχειρο, τον γνωστο νομο Τσιρώνη που εσεις οι ίδιοι είχατε εναντιωθεί. Τι γίνεται εδώ; Με κάθε καλή πρόθεση ρωτώ μήπως εξυπηρετούνται κάποια συμφεροντα; Μήπως δεν έχετε καλούς συμβούλους; Συνολικές προτάσεις για την διαχείρηση και μείωση των αδεσποτων υπάρχουν; Όχι στα καταφύγια κολαστηρια ναι σε δημοτικα κτηνιατρεια στειρωσεις υιοθεσίες.

  • 5 Ιουλίου 2020, 00:53 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΧΑΙΑΣ «ΠΕΡΙΤΑΣ»

    ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
    Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το άρθρο 8 να διευκολύνει τους δήμους για τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, χαρακτηρίζεται απόλυτα θετική και κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

    Το γεγονός δε ότι αναμένονται να καθορισθούν με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιχορήγηση των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων προκειμένου να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν καταφύγια αδέσποτων ζώων, δημιουργεί μια αισιοδοξία για το μέλλον των αδέσποτων ζώων στην Χώρα μας.

    Οι Δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογούν για να προστατεύσουν τα αδέσποτα ζώα επίσης θα πρέπει να δουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα αυτό και μακάρι το άρθρο 8 να τους δώσει την ευκαιρία να μας αποδείξουν την φιλοζωική τους ευαισθησία.

    Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, είναι πλέον μια πραγματικότητα στις αστικές περιοχές της χώρας μας. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση. Τα ζώα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους με αποτέλεσμα να παρατηρούμε τα εξής φαινόμενα:

    1. Τα ζώα περιφέρονται στους δρόμους και τα πάρκα, σχηματίζοντας αγέλες, ή μόνα τους.
    2. Διατρέφονται ελλιπώς, αφού τη διατροφή τους αναλαμβάνουν οι ελάχιστοι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.
    3.Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κάποια μορφής κτηνιατρική πρόληψη, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο γιά την υγεία τους.
    4. Εκτός όμως από τη δική τους υγεία, τα ζώα αυτά είναι πολλές φορές δεξαμενή και διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών για τα υπόλοιπα ζώα (λεϊσμανίαση,λευχαιμία και AIDS της γάτας ή και τους ανθρώπους (λεϊσμανίαση).
    5. Λόγω της κακής εμπειρίας που πιθανόν έχουν από τους ανθρώπους (αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί ), είναι φοβικά με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

    Γι αυτό σε αυτή την καλή προσπάθεια του Υπουργού μας με το άρθρο 8 που σίγουρα κατά πολύ μεγάλο μέρος λύνονται τα προβλήματα των αδέσποτων είμαστε όλοι ΘΕΤΙΚΟΊ και ΠΡΌΘΥΜΟΙ να βοηθήσουμε σε ότι χρειασθεί

    ΜΑΡΊΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ.
    ΦΙΛΟΖΩΙΚΌ ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΑΧΑΙΑΣ “ΠΕΡΙΤΑΣ”

  • 4 Ιουλίου 2020, 23:11 | Κασαπιδου Μαρια

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 8. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΒΟΡΙΔΗ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΟΙ ΑΥΤΟΙ; ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ; ΟΧΙ.
    ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΦΟΛΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΦΟΛΕΣ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.
    ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ.
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΜΑΛΛΙΑΣΕΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ.
    ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΩΡΑΚΙΑ.
    ΣΤΟΥΣ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ, ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑΝΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ.
    ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ;
    ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΤΣΟΠΑΝΗ ΑΠΑΞ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΚΥΛΑ ΤΟΥ Ή ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΤΕ «ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΑΣ» ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΤΩΝ ΤΣΟΠΑΝΗΔΩΝ, ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ, ΤΩΝ ΑΠΡΟΣΕΚΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΣΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ.
    ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ.
    ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ.

  • 4 Ιουλίου 2020, 22:20 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Είναι απαράδεκτο και κατάπτυστο το νομοσχέδιο που θέλετε να περάσετε,με την εκδίωξη των αδέσποτων σε βραχώδεις και δασώδεις περιοχές.Αντί να δημιουργήστε προϋποθέσεις ευζωίας και μείωσης των αδέσποτων,τα εξοστρακίζετε.Σας υπενθυμίζω την τύχη που είχε ο υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης,που επιχείρησε να περάσει κάτι παρόμοιο.Οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΘ τι έγιναν ? Να θυμάστε,ότι οι φιλόζωοι είμαστε πολλοί και δεν ξεχνάμε.

  • 4 Ιουλίου 2020, 22:02 | Σπυρος Σκαλτσογιαννης

    Δεν είναι λυση τα κέντρα φυλαξης μέσα στα δάση. Στείρωση όλων των αδέσποτων,καλυτερη οργάνωση των δήμων ή δημιουργία ειδικου σώματος για αδέσποτα,ενημέρωση των πολιτων, αυστηροποίηση των ποινων για εγκατάλειψη. Αυτά πρέπει να γίνουν

  • 4 Ιουλίου 2020, 20:03 | ΠΟΠΗ ΖΙΑΓΚΑ

    ΛΈΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ 8!!!
    Ορισμένοι δήθεν φιλόζωοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το άρθρο 8 θα φυλακίσει τα αδέσποτα και θα δημιουργήσει προβλήματα στα ζωάκια..
    βρε τι υποκρισία σας κυριεύει….
    Ότι εσείς οι ίδιοι έχετε κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο παράνομο καταφύγιο ζώων σε πολύ άθλιες εγκαταστάσεις , ότι έχετε γεμίσει τα βουνά και τις ρεματιές με καταφύγια συσσώρευσις αθώων ψυχών που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμα να πακεταριστούν και να βρεθούν σε χώρες έτοιμες να τα εκμεταλλευτούν …
    ΑΥΤΆ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΦΈΡΕΤΕ?
    ΥΠΟΥΡΓΈ ΠΡΟΧΩΡΆ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΑΖΊ ΣΟΥ!!!

  • 4 Ιουλίου 2020, 20:02 | Αρχοντία

    Πρέπει να υλοποιηθεί το άρθρο οχτώ. Τα αδέσποτα στην Ελλάδα είναι πολλά και ένα χώρος προστατευμένος από τους κινδύνους της πόλης έως ότου βρεθεί η οικογένεια τους η μελλοντική είναι απαραίτητος

  • 4 Ιουλίου 2020, 19:59 | Χρυσάνθη

    Θέλουμε καταφύγια

  • 4 Ιουλίου 2020, 18:17 | Γεωργια

    Να αποσυρθει το αρθρο και να εφαρμοσετε σε συμφωνια με τις φιλοζωικες οργανωσεις προγραμματα στειρωσης και επιδοτησης καταφυγιων για συλλογη και περιθαλψη των αδεσποτων ζωων που δεν ειναι υιοθετισιμα. Εχετε τους πορους να εφαρμοσετε ουσιαστικες λυσεις και οχι να στελνετε το προβλημα στα δαση και στα βουνα. Αυτο δεν ειναι λυση, ειναι δειγμα ανικανοτητας και ασχετοσυνης.

  • 4 Ιουλίου 2020, 18:16 | Ειρήνη

    Όταν κάτι ακραια παρανομο και αντισυνταγματικο πάει να γίνει νόμος του κράτους. Μακρια απο τα ενοχλητικα ματια των φιλοζωων, σε βραχωδη ή δασικα μερη θα χτιστουν μαντρια για να κακοποιουνται τα ζωα και να μην μπορουν Ελληνες και ξενοι φιλοζωοι να εχουν προσβαση για να τα υιοθετησουν. Ντροπή.

  • 4 Ιουλίου 2020, 18:05 | ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΣΙΟΥ

    Απόσυρση τώρα! Απαράδεκτη πρόταση, προφανώς στοιχειοθετημένη από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο! Καμμία πρόβλέψη, καμμία ουσιαστική λύση. Απλή – και κατάπτυστη – ‘ιδρυματοποίηση’ των ήδη ταλαιπωρημένων τετράποδων. Ντροπή! ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ.

  • 4 Ιουλίου 2020, 18:26 | Ειρήνη

    Αυτή η διαταξη έχει την εξης σκοπιμοτητα: οι περισσοτεροι δημοι της χωρας εχουν λαβει κονδυλια για δημιουργια καταφυγιων για ζωα. Ορισμενοι δημοι εφτιαξαν κατι μαντρια, αφησαν τα ζωα με μουχλιασμενο νερο, να κοιμουνται μεσα στα ούρα τους και τις κοπριές τους, ανεμβολιαστα, άρρωστα και ενας υπαλληλος του δημου να τα ταΐζει 1 φορα τις 2 βδομαδες. Οσοι ασχολουνταιγνωριζουν ακριβως για ποιες περιπτωσεις μιλαω. Εστω οτι περναει αυτος ο νομος ως εχει, αυτα τα εκτροπα θα συνεχιζονται μακρια απο τα ματια των «κακων» φιλοζωων που αναδεικνυουν τις τραγικες αυτες περιπτωσεις κακοποιητικων ως προς τα ζωα συμπεριφορων και διασπαθισης κοινοτικων κονδυλιων. Ακομα, ποιος φιλοζωος θα παιρνει τα βουνα για να βρει το καταφυγιο του ταδε δημου για να υιοθετησει καποιο ζωο; Αυτα τα αισχη δεν μπορει να αποτελουν νομο του κρατους. Μακαρι η φιλοζωη ΠτΔ μας να επιστρεψει χωρις υπογραφη το νομο, αν ψηφιστει, πισω στη Βουλη.

  • 4 Ιουλίου 2020, 18:35 | Παπαδημητρίου Μάριος

    ΑΔΈΣΠΟΤΑ ΜΕΤΑΜΌΡΦΩΣΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ. ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ.
    ΕΧΕΤΕ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ.

  • 4 Ιουλίου 2020, 16:33 | Εύη

    Πολύ σωστή διάταξη που διευκολύνει τους δήμους στην εύρεση χώρων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων έχουν συγκεκριμένη νομοθεσία για την λειτουργία τους (κτιριακές εγκαταστάσεις με επαρκή χώρο για την άσκηση, υπαλλήλους , κτηνιάτρους , κτηνιατρικό εξοπλισμό , κτλ ) και αποτελούν χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τα αδέσποτα με σκοπό την κτηνιατρική περίθαλψη τους (στείρωση καταγραφή, θεραπεία κτλ). Επομένως, οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μπορούν να βρίσκονται σε μη προσβάσιμα μέρη, όπως επικαλούνται ορισμένοι , διότι απαιτείται επαρκής υδροδότηση και ηλεκτροδότηση βάσει των προϋποθέσεων που ορίζει η νομοθεσία αλλά και δυνατότητα πρόσβασης από τους υπάλληλους, την 5μελη επιτροπή , τους κτηνιάτρους . Επομένως, οι ισχυρισμοί περί εξορίας και ασυλοποιησης είναι ανυπόστατοι.

  • 4 Ιουλίου 2020, 16:36 | Θέμης Δημητρακόπουλος

    Απλά και μόνο: απόσυρση του άρθρου 8, όπως είχε συμβεί και επί υπουργίας Τσιρώνη που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς, ευτυχώς, χάρη και στις τεράστιες αντιδράσεις του υγιούς φιλοζωικού κινήματος της χώρας να περάσει αυτή τη ζωοκτόνο διάταξη.

  • 4 Ιουλίου 2020, 16:42 | GIORGOS KRYOS

    Δυο λέξεις, δύο συγκεκριμένες λέξεις είναι που ενοχλούν στο άρθρο 8 . Αδέσποτων ζώων. Οποιαδήποτε προσπάθεια και να καταβάλει μια κυβέρνηση σχετική με τα συμφέροντα των ζώων αυτών είναι καταδικασμένη να υποστεί σφοδρή επίθεση χωρίς κανένα απολύτως διάλογο . Επίθεση με σαθρά επιχειρήματα που μπορούν μόνο να αποδείξουν την ιδιοτελή και μόνο σκέψη των εκφραζόντων αυτά . Διαβάζοντας σχόλια στη διαβούλευση αυτή αποκομίζει κανείς την εντύπωση πως οι φιλόζωοι πολίτες στην Ελλάδα ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα .
    Τα καταφύγια πρέπει να είναι κοντά στην πόλη αν είναι δυνατόν και μέσα για κάποιους . Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η νομοθεσία προβλέπει καταφύγια ζώων εκτός σχεδίου η ορίων οικισμού και θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν κάποιους καθοριστικούς παράγοντες . α. την επέκταση των σχεδίων πόλης η των ορίων των οικισμών β. τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στους πολίτες να χτίζουν οπουδήποτε με μόνο περιορισμό τον αριθμό των 4 στρεμμάτων με συνέπεια ένα καταφύγιο που δημιουργήθηκε σε κάποιο εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο ξαφνικά βρίσκεται να μην πληρεί τις προϋποθέσεις και οι ιδιοκτήτες των γειτονικών οικιών να απαιτούν νόμιμα την απομάκρυνσή τους . γ. το τεράστιο οικονομικό κόστος για κάποιους Δήμους που δεν διαθέτουν κατάλληλο ακίνητο που να πληρεί τις προδιαγραφές και αναγκάζονται σε εξαγορά τέτοιων , πολλές φορές σε υπέρογκες τιμές ειδικά αν πρόκειται για αστικού χαρακτήρα Δήμους η Δήμους τουριστικών και εν γένει «ακριβών» περιοχών.
    Αντίθετα με την τροποποίηση αυτή δίνεται η δυνατότητα να εξασφαλίσουν κατάλληλους χώρους, μεγάλους σε έκταση με δωρεάν παραχώρηση κρατικών εκτάσεων. Αρκεί οι χώροι αυτοί να μην είναι σκοπίμως μακριά πέρα οπό κάθε λογική.
    Όλοι οι ενδοιασμοί περί εξορίας των αδέσποτων περί απομάκρυνσης των εθελοντών από το φιλοζωικό τους έργο . Κάτι βέβαια εντελώς αβάσιμο και πολλές φορές εκ του πονηρού . Οι Δήμοι πρέπει να υποχρεωθούν να πράξουν τα νόμιμα όσον αφορά τα καταφύγια ζώων και ο νομοθέτης πρέπει να τους δώσει τα εργαλεία γι αυτό . Χώρους και το απαραίτητο προσωπικό.
    Οι εθελοντές ( προσοχή στη λέξη) παρέχουν στα ζώα αυτά κάποιες υπηρεσίες με την καλή τους την καρδιά και χωρίς νομική βάση . Αντίθετα οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν καταφύγια για τραυματισμένα ζώα η ζώα που υπόκεινται σε θεραπεία η είναι νεογέννητα εγκαταλελειμμένα .
    Είναι εντελώς παράλογος ο ισχυρισμός οτι δεν θα τα επισκέπτονται λόγω απόστασης οι πολίτες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν, καθόσον δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους που ενδιαφέρονται πραγματικά, να καταστήσουν τα καταφύγια αυτά τόπους εκδρομής και διασκέδασης για τους ενδιαφερόμενους.
    Πριν όμως απο όλα θα πρέπει να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει σε ενδιαφερόμενους εθελοντές, να δραστηριοποιούνται σε αυτά χωρίς αμοιβή.
    Η τροποποίηση αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αρκεί να υπάρξουν σύντομα κι άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που να βελτιώνουν την κατάσταση στη χώρα μας , όσον αφορά τα αδέσποτα . Κινείται στα πλαίσια του Δημοσίου συμφέροντος και όχι του ιδιωτικού κάποιων, που καπηλεύονται το έργο αγνών εθελοντών. Κάποιων που θέλουν να έχουν την αποκλειστικότητα στη φιλοζωία .
    Πρέπει να εφαρμοστεί αν θέλουμε να μπορέσουμε ανέξοδα να αποκτήσουμε χώρους ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ διαμονής αδέσποτων ζώων.
    Ευελπιστώ στο τσαγανό του Μαυρουδή Βορίδη, για να αποκτήσουν επιτέλους οι Δήμοι καταφύγια που να έχουν την ακριβή έννοια της λέξης.

  • 4 Ιουλίου 2020, 16:39 | Dionisis Vasilopoulos

    Επειδή διαβάζω διάφορους για τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, να παρατηρήσω ότι :
    α)Ασφάλιση αστικής ευθύνης προς τρίτους για τους έχοντες σκύλους, με τη λογική ορισμένων, θα έπρεπε πρώτα από όλα να κάνουν οι πολίτες, γιατί οι ζημιές που προκαλούμε ο ένας στον άλλο, είναι απείρως περισσότερες από αυτές που προκαλούν τα οικόσιτα.
    β)Εφάπαξ τέλος ιδιοκτησίας σκύλου, όντως υπάρχει, σε κάποιες, χώρες του εξωτερικού όχι όμως τιμωρητικά όπως το βλέπουν κάποιοι. Αντιθέτως αυτό το τέλος χρησιμοποιείται ως παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες (σακουλάκια για ακαθαρσίες σε όλους τους χώρους όπου υπάρχουν οικόσιτα, δημιουργία σημείων όπου τα ζώα μπορούν να πιουν νερό, δημιουργία κλειστών πάρκων για ελεύθερη κίνηση των σκυλιών, βοήθεια σε μη έχοντες πόρους για σίτιση και νοσηλεία των ζώων τους, ….)
    γ)Μητρώο ιδιοκτητών υπάρχει
    δ)Δε θα σχολιάσω όλα τα υπόλοιπο περί προστίμων 4-5Κ αν δεν επιδειχθούν (λες και είμαστε στο 1800) 4-5 έγγραφα.

    Το να φτιάξουμε «άσυλα» για αδέσποτα στα βουνά και στα λαγκάδια, είναι από μόνο του αποκρουστικό, ειδικά εάν σκεφτούμε ότι αντίστοιχα «ασυλα» και μάλιστα για ανθρώπους που είναι και κοντά σε αστικούς ιστούς και υποτίθεται ότι ελέγχονται από το κράτος, είναι κολαστήρια. Τα κέντρα αυτά πρέπει να είναι άμεσα και εύκολα προσβάσιμα στις ζωοφιλικές οργανώσεις αλλά και στους ζωόφιλους οι οποίοι πολλές φορές είναι οι μόνοι που νοιάζονται για τα ζώα σε αντίθεση που τους δήμους και τους υπαλλήλους τους.

    Ας αποφασίσει επιτέλους κάποιος να εντάξει τον πολιτισμό στα σχολεία μας. Η συστηματική και ουσιαστική επαφή των παιδιών με τα ζώα και τη φύση σίγουρα μακροπρόθεσμα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για έναν πράσινο κόσμο, πολύ περισσότερο από την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το «πρόβλημα» βέβαια έτσι είναι ότι δεν θα υπάρχει «καπιταλιστικό» κέρδος, θα υπάρχει όμως κέρδος ουσίας, αισθητικής και πολιτισμού.

    Διονύσης Βασιλόπουλος

  • 4 Ιουλίου 2020, 16:54 | Μιλτιάδου Ιωαννα

    Ασαφές και αόριστο άρθρο.με συνέπεια τα αδέσποτα ζωάκια να κινδυνεύουν να τα περισυλλέξουν οι δήμοι και να τα πετάξουν στα βουνά.αντι να γίνουν μαζικές στειρώσεις βρήκατε αυτή την καταπτυστη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.δεν έχετε φιλοζωικά συναισθηματα και δεν ενδιαφέρεστε τι θα απογινουν δυστυχως

  • 4 Ιουλίου 2020, 16:44 | Μάριος Αδεσποτα Μεταμόρφωσης

    Υπογράφουμε όλοι🙏🙏

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

  • 4 Ιουλίου 2020, 16:28 | Βιολέττα Πετροπούλου

    ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΤΑ ΖΩΑ.!!ΦΤΙΑΞΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ με 20 θεσεις περιθαλψης

  • 4 Ιουλίου 2020, 15:04 | Ελένη Γερνά

    Στο άρθρο 8 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του ΥΠΑΑΤ αναφέρεται μεταξύ άλλων πως επιτρέπεται η δημιουργία ενδιαιτημάτων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δασικές και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις. Αυτό σημαίνει πως όταν ορίζεται ένα κομμάτι γης με τον χαρακτηρισμό των παραπάνω εκτάσεων για την δημιουργία ενός ενδιαιτήματος αδέσποτων ζώων συντροφιάς δεν θα μπορεί το δασαρχείο να παρεμβαίνει και να μην το επιτρέπει. Αυτό και μόνο.
    Αν δούμε όμως το άρθρο 2 του παρόντος σχεδίου νόμου θα δούμε πως η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των χώρων αυτών, στην ουσία, δεν αλλάζουν. Απεναντίας μπαίνουν πρόστιμα ύψους και μέχρι 10000 Ευρώ σε όσα ιδρύονται αλλά και όσα συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς προϋποθέσεις για την καλή διαβίωση των ζώων.Εδώ επιβάλλεται η συνεργασία του Δήμου με τα φιλοζωικά σωματεία και τις ομάδες φιλόζωων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του ώστε εκτός από την προσφορά βοήθειας των τελευταίων να υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος από μέρους τους για το αν ο Δήμος εξασφαλίζει την ευζωία των ζώων
    Βέβαια η ασυλοποίηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς δεν είναι ο τρόπος που θα περιορίσει τον αριθμό τους. Το μεγάλο βάρος πρέπει να πέσει στην στείρωση αυτών με συνέπεια και μακροχρόνιο πρόγραμμα, όπως και την υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων ζώων. Το να παρουσιάζει ο Δήμος πρόγραμμα στείρωσης 100 ζώων ετησίως όταν στην επικράτεια του διαβιούν 1500 αδέσποτα, αντιλαμβάνεται ο καθένας πως το πρόγραμμα του δεν έχει κανένα αντίκρισμα.
    Επίσης η υποχρεωτική και αυστηρά ελεγχόμενη ηλεκτρονική σήμανση ιδιόκτητων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα συντελέσουν στον περιορισμό της εγκατάλειψης και του αριθμού των αδέσποτων.
    Ας δει επιτέλους το Υπουργείο με σοβαρότητα το θέμα κι ας λύσει ένα πρόβλημα που είναι μεν δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να λυθεί σε συνεργασία και με τους φιλόζωους που έχουν τη εμπειρία μια και για χρόνια είναι οι μόνοι που ασχολούνται ουσιαστικά με τα αδέσποτα.

  • 4 Ιουλίου 2020, 15:52 | ΔΕΚΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΟΡΕΩΝ
    Για το νομοσχέδιο για τα ζώα του ΥΠΑΑΤ
    Κάποιος ας μας προστατέψει
    🔹Μακριά από την φιλοζωική κοινότητα της χώρας ανέβηκε προχθές για διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ , στο οποίο εμπεριέχονται σημαντικές διατάξεις και για τα ζώα συντροφιάς .
    🔹Υπενθυμίζουμε ότι κυρίως το άρθρο 8 του νομοσχεδίου είχε επιχειρηθεί δύο φορές επι Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστεί ,αλλά και τις δυο φορές απεσύρθη κάτω από την κατακραυγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας ,όπου και ανήκουν οι πολίτες που ασχολουνται με την προστασια και τα δικαιωματα των ζώων .
    🔹Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης , ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τοτε, είχε μετ επιτάσεως ζητήσει την αποσυρση του ν/σ αρα και της επίμαχης διαταξης , και με δημόσιες δηλώσεις του αλλά και σε συνάντηση που είχε με τους υπαρκτούς φιλοζωικούς φορείς της χώρας και όχι με ψευδοφορείς, όπως έγινε τώρα από το ΥΠΠΑΤ.
    🔹Η διάταξη αυτή είναι σε τεράστια δυσαρμονία με τη νομοθεσία που ισχύει για τα ζώα στις ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. και εισάγει μια βαθιά αναχρονιστική αντίληψη , κατ απαίτηση Δήμων της χώρας, για τα ζώα συντροφιάς που τα θέλουν εξορία στα όρη , τα βουνά και τα βράχια της χώρας , νομίζοντας έτσι , ότι θα λύσουν το πρόβλημα των εκατομμυρίων αδέσποτων στην χώρα μας .
    Τα θέλουν εξόριστα κατ απαίτηση των ψηφοφόρων τους , που είναι και οι ίδιοι πολίτες που τα δημιουργούν .
    🔹Αν αυτή είναι η πολιτική της ευαισθησίας που διαρκώς επικαλείται ο Πρωθυπουργός προς τα ζώα συντροφιάς να μας το πει για να μην τρέφει ο κόσμος φρούδες ελπίδες , ότι κάτι επιτέλους θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα , όπως προεκλογικά υποσχέθηκε
    🔹Ομοίως ο κ. Πρωθυπουργός και προεκλογικά και μετεκλογικά εξάγγειλε και πολύ ορθώς , ότι τα ζώα συντροφιάς θα υπαχθούν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών .
    🔹Ήδη πολύ πρόσφατα ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιος εξήγγειλε δημόσια ότι ξεκινά η επεξεργασία ενός νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς με κατεύθυνση ευρωπαϊκή και σύγχρονη .
    🔹Αναρωτιόμαστε , αν η σύγχρονη και ευρωπαϊκή αυτή κατεύθυνση είναι ο εξανδραποδισμός των αδέσποτων , η εξορία τους σε βράχους και βουνά , σε -20 και + 40 βαθμούς , μακριά από τον κόσμο στον όποιο και ανήκουν , με την ήδη αυθαιρεσία των Δήμων εναντίον τους να μετατρέπεται σε πλήρη ασυδοσία με «εκατόμβες» χιλιάδων θανάτων τον χρόνο μακριά από τα μάτια των φιλόζωων πολιτών, στους οποίους και τώρα πλείστοι όσοι Δήμοι ρητά απαγορεύουν την είσοδό τους στα κυνοκομεια .
    🔹Ο λόγος προφανής .
    Για να μην γίνονται μάρτυρες της αθλιότητας των κυνοκομείων και όσων διαπράττονται εις βάρος των ζώων.
    Γιατί αυτός και μόνο αυτός είναι ο στόχος αυτού του άρθρου ,που μπήκε και επι ΣΥΡΙΖΑ και τώρα κατ απαίτηση πολλών Δήμων .
    🔹Καμία ασφαλιστική δικλείδα που τυχόν θα επικαλεστούν διάφοροι αρμόδιοι για να μας κλείσουν τα μάτια ή για να καθησυχάσουν την κοινωνία δεν πρόκειται να τους σταματήσει.
    Ζούμε στην Ελλάδα και γνωρίζουμε τι συμβαίνει .
    Κύριε Πρωθυπουργέ,
    🔹Αν δεν είναι αυτή η πολιτική σας και εν αγνοία σας περνούν τέτοιες τρομακτικές για τα ζώα διατάξεις , παρακαλούμε αποσύρετε τώρα το άρθρο 8 και το όλο θέμα των αιτιών και των λύσεων για τα αδέσποτα να συζητηθεί στο ΥΠΕΣ στο επικείμενο νομοσχεδιό του .
    🔹Μην συντελέσετε σε αυτό το έγκλημα .Οι λύσεις του ζητήματος των αδέσποτων δεν βρίσκονται στον εγκλεισμό τους, ούτε στην εξορία τους , ούτε κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί .Πάλι μπροστά σας θα υπάρχει
    🔹Είναι άλλες και οι φιλοζωικοί φορείς τις έχουν καταθέσει και θα καταθέσουν κι άλλες σύντομα , ώστε μέσα από ένα σοβαρό διάλογο και όχι πραξικοπηματικά να συζητηθούν τα θέματα των ζώων κυρίως με αυτούς που νοιάζονται γι αυτά.
    Συμβάλατε δυο φορές στην απόσυρση της διάταξης αυτής επί ΣΥΡΙΖΑ .
    🔹Κάντε το και τώρα που κυβερνάτε τη χώρα.
    🔹Όμως στο ν/σ αυτό , άρθρο 15 εισάγονται κι άλλες διατάξεις που αφορούν και άλλα ζώα και ιδιαίτερα τα αγριογούρουνα στις οποίες θεσπίζεται το κυνήγι τους καθ όλη τη χρονιά καθώς και η δημιουργία εγκαταστάσεων , όπου νεκρά θα μεταφέρονται προκειμένου οι κυνηγοί να λαμβάνουν πιστοποίηση ,ότι μπορούν να τα πωλούν ,αποκομίζοντας κέρδη .
    🔹Για τις διατάξεις αυτές θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στην διαβούλευση που τρέχει αυτή τη στιγμή,όπως και για το άρθρο 3 και 4 για την απλούστευση των διαδικασιών έγκρισης εκτροφής διαφόρων ειδών ζώων και απλούστευση της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
    🔹Είναι θετική η διάταξη του ν/σ περί απαγόρευσης σφαγής ιπποειδών στην χώρα μας με σκοπό την βρώση του κρέατός τους .Στην Ελλάδα φυσικά δεν συνηθίζεται το κρέας των αλόγων .
    🔹Σε κάθε περίπτωση όμως προτείνουμε να συμπληρωθεί η διάταξη και με την απαγόρευση εξαγωγής των ιπποειδών σε άλλες χώρες με σκοπό την εκεί σφαγή τους ,Γιατί δεν έχει σημασία για τα ίδια τα ζώα το αν σφάζονται εδώ ή σε άλλη χώρα.
    ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ
    Οι φορείς είναι εξαιρετικά πολλοί , όμως το επείγον του θέματος μας μας αναγκάζει να συντομεύσουμε τον χρόνο
    Περί Ζώων Ηθικής, Νατάσα Μπομπολάκη
    Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής και Σαρωνικού,Κώστας Σισμανιδης
    Πανελλήνια Ομάδα Κατά της Κακοποίησης Ζώων, Μάρθα Πουλτίδου
    Animal Rights Runners, Γιώργος Αγγελάκος
    Dreamdancers, Αβραάμ Αβραάμς
    Αργος Θεσσαλονίκης , Έφη Δώδουρα
    LiberalAnimal

    Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ζώων –Ε.Σ.Π.Ι. Θανάσης Χελιώτης

    Ethos and Empathy , Ελισάβετ Δημητρά

    Πανελλαδικη Φιλοζωική Περιβαλλοντικη Ομοσπονδία/ΠΦΠΟ

  • 4 Ιουλίου 2020, 14:07 | Alex Sadrok

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.

    Προτείνω τα εξής, γίνονται και σε πολλές χώρες του αναπτυγμένου/Δυτικού κόσμου αυτά:

    1. Υποχρεωτική Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης προς τρίτους, για όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων.

    2. Υποχρεωτικό Εφάπαξ Τέλος Ιδιοκτησίας σκύλου, 150-200€ ετησίως και ανά ζώο.
    Και σαν εγγύηση, ότι αν το πετάξεις στο δρόμο, θα έχει πληρωθεί τουλάχιστον, ένα ποσό στο Κράτος.

    3 Μητρώο Ιδιοκτητών Σκύλων στο Taxis Net.

    4. Όποιος ΔΕΝ επιδεικνύει όλα τα παραπάνω, μαζί με το βιβλιάριο εμβολιασμών, να πληρώνει διοικητικό πρόστιμο 4000-5000€.

    Όποιος θέλει και αγαπάει τα σκυλιά θα τα πληρώσει, όποιος κάνει τον μάγκα με σκύλους εκπαιδευμένους δολοφόνους, ή αδιαφορεί για το ζώο του, θα το σκεφτεί πλέον, πάρα πολύ σοβαρά να έχει ποτέ ξανά σκύλο.

    Σας ευχαριστώ.

  • 4 Ιουλίου 2020, 14:55 | Δαβίου Κατερίνα

    «Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα»

    Γκάντι Μαχάτμα

    Έλεος!!!!!!

  • 4 Ιουλίου 2020, 14:03 | Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας

    Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας διαφωνεί με το άρθρο 8 για τη δημιουργία κυνοκομείων σε χορτολιβαδικές εκτάσεις. Η λύση δεν είναι η εξορία των αδέσποτων σε φυλακές στα βουνά, όπου κανείς δεν θα μπορεί να δει τις συνθήκες διαβίωσής τους . Η λύση είναι η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων που είναι η πηγή των αδέσποτων,ο έλεγχος για την ύπαρξη ηλεκτρονικής σήμανσης, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα στειρώσεων όλων των αδέσποτων.

  • 4 Ιουλίου 2020, 14:54 | ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί. Λύσεις υπάρχουν πολλές αν υπάρχει βέβαια καλή διάθεση και αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τα ζώα. Η κυριότερη και πρωταρχική λύση είναι η στείρωση των ζώων, όπου σταδιακά θα μειώνεται ο αριθμός των αδέσποτων έως ότου κάποια στιγμή θα εξαλειφθεί. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τα κυβερνητικά στελέχη και ας πράξουν με σωστό τρόπο απέναντι σε αυτά τα αδύναμα ζώα που δεν φταίνε σε τίποτα.

  • 4 Ιουλίου 2020, 14:12 | ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΡΗ

    Απολύτως και ξεκάθαρα ΕΝΑΝΤΙΟΝ της κατασκευής καταφυγίων ζώων σε χώρους σκοπίμως μη προσβάσιμους στο κοινό και μάλιστα σε χώρους που βρίσκονται στην απόλυτη ασυδοσία διαχείρισης των Δήμων.
    Όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ κάθε Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δημοτικό κτηνιατρείο και καταφύγιο και να εφαρμόζει ολοκληρωμένα προγράμματα προστασίας και διαχείρισης των ζώων συντροφιάς. Η σημερινή εμπειρία έχει δείξει ότι τα δημοτικά κυνοκομία στην Ελλάδα ακόμα και όταν ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις καταλήγουν σε αποθήκες ζώων τα οποία φυλακίζονται μόνο και μόνο για να μην ενοχλούν όσους δεν τους αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα στη ζωή και την ευζωία τους. Για αυτό ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές τα δημοτικά καταφύγια θα πρέπει με νομοθεσία να λειτουργούν κοντά στον αστικό ιστό, σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές, να προβλέπουν μόνο την προσωρινή παραμονή ζώων σε ανάγκη, να λειτουργούν ως κέντρα υιοθεσίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία και να υπάρχει έλεγχος για τις συνθήκες ευζωίας από φορείς στους οποίους συμμετέχουν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων.
    Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου που θέλει να απελευθερώσει τις δυνατότητες των δήμων να ανεγείρουν καταφύγια κατά το δοκούν είναι σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. Η μόνη νομοθετική παρέμβαση στη λογική της απελευθέρωσης εκτάσεων για την ανέγερση καταφυγίων ζώων θα είχε νόημα να τοποθετήσει τα καταφύγια ζώων συντροφιάς κοντύτερα στον αστικό ιστό και όχι μακρύτερα.

    Χρειάζονται καταφύγια προσωρινής παραμονής αδέσποτων ζώων διεθνών προδιαγραφών τα οποία θα προωθούν την υιοθεσία αδέσποτων, την παιδεία και τον εθελοντισμό και θα λειτουργούν υποχρεωτικά σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς.

  • 4 Ιουλίου 2020, 13:54 | ειρήνη

    Αίσχος να θέλετε να «εξορίσετε» με αυτόν τον τρόπο τα αδέσποτα ζώα σε μακρινά μέρη όπου δεν θα είναι δυνατοί οι έλεγχοι για το τί είδους φροντίδα και δουλειά γίνεται και που δεν μπορεί όποιος/α θέλει να υιοθετήσει να έχει άμεση πρόσβαση μόνο και μόνο για να μην σας χαλάνε την αποστειρωμένη αισθητική σας.
    Η μόνη λύση είναι οι Δήμοι να έχουν δημοτικά κτηνιατρεία, να προσφέρονται στειρώσεις και αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους κακοποιούν/παρατάνε ζώα στους δρόμους.
    ΔΕΝ ΛΎΝΕΤΑΙ ΈΤΣΙ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΠΡΏΧΝΕΤΑΙ ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΤΟ ΧΑΛΊ!

  • 4 Ιουλίου 2020, 13:56 | Αλίκη

    Επειδή ως χώρα πάσχουμε πάρα πολύ στο θέμα της ευαισθητοποίησης, ορθής ενημέρωσης και αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων, η δημιουργία τέτοιων χώρων μοιάζει να αντανακλά πλήρως αυτήν την αδιαφορία που μέχρι σήμερα καλλιεργείται. Όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι σα να προσπαθεί η κυβέρνηση να το κρύψει κάτω από το χαλί επί μονίμου βάσεως, ώστε να το ξεπετάξει.
    Αντί αυτού θα έπρεπε να υποστηρίζεται η δημιουργία χώρων-καταφυγίων με μόνιμο προσωπικό μέσα (κτηνίατροι, θετικοί εκπαιδευτές κλπ), ώστε αυτά τα ζώα είτε να μπορούν να υιοθετηθούν, είτε να ζήσουν μόνιμα εκεί και να έχουν αγάπη, φροντίδα, καλή μεταχείριση και ποιότητα ζωής.
    Ο δρόμος είναι έτσι κι αλλιώς πολύ επικίνδυνος γι’ αυτά, αλλά η εξορία ακόμα περισσότερο.

  • 4 Ιουλίου 2020, 13:31 | Αναστασία Γερομοσχου

    Να καταργηθεί το άρθρο.

  • 4 Ιουλίου 2020, 13:50 | Κατερίνα Βένερη

    Απαράδεκτο άρθρο και απαράδεκτοι και οι εμπνευστές του. Υπάρχει εμπειρία ανθρώπων που ασχολούνται με τα ζώα (κτηνίατροι, φιλοζωϊκές, εκπαιδευτές κλπ). Πληρώνουμε τους Δήμους για να κάνουν σωστή δουλειά, κανείς δεν τους ελέγχει και τώρα στέλνετε τα αδέσποτα στο πουθενά να μην τα βλέπουμε;

  • 4 Ιουλίου 2020, 12:48 | ΓΟΥΡΓΩΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Δεν είναι δυνατόν να στέλνουμε στην εξορία τα δέσποτα εμείς που είμαστε υπεύθυνοι για το κατάντημά τους. Έχει υποχρέωση η πολιτεία να τα προστατέψει και θα τα προστατέψει αφήνοντάς τα σε μέρη προσβάσιμα σε ανθρώπους που τα φροντίζουν. Δεν μπορεί η πολιτεία να συντάσσεται με τους ανεύθυνους πολίτες που δημιουργούν τα αδέσποτα και να τους επικροτεί.
    Σε μια πολιτισμένη χώρα, αν θέλουμε να είμαστε ενταγμένοι στο «πολιτισμένοι» ο πολιτισμός εκφράζεται στην καθημερινότητα και μέρος του πολιτισμού είναι η προστασία των αδέσποτων ζώων.