Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση του ζώου και πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του, ή εντός μηνός από την εύρεση ή αγορά του και υποχρεούται να δηλώνει μέσα σε πέντε μέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους,

β) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία θα αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές τους κινήσεις και η δυνατότητα του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης, για την υγεία και την ευζωία του, άσκησης,

γ) να εφοδιάζεται με το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου του για κάθε ζώο συντροφιάς, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με το ζώο του στο εξωτερικό ή πριν εγκαταλείψει τον τόπο προέλευσης, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τα Παραρτήματα 2 και 3 του παρόντος νόμου,

δ)να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος, ως προσωρινός κάτοχος του ζώου.

ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.

2. Ο ιδιοκτήτης ή/και ο κάτοχος/συνοδός/φύλακας του ζώου συντροφιάς, ευθύνονται αλληλέγγυα και σε ολόκληρο για κάθε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο.

3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους, γ) ο ιδιοκτήτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτό, έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του, και δ) οι υποχρεώσεις των σημείων α) και β) της προηγούμενης παραγράφου, δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποίμνιου, του κυνηγιού, της έρευνας και διάσωσης.

4. Δεν εκδίδεται άδεια κυνηγιού σε κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου συντροφιάς χειρόγραφα.

5. Σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται και στις δύο περιπτώσεις με κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

6. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσής τους.

7. Απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα, ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση.

  • 15 Απριλίου 2011, 23:43 | Νικόλαος Μ.

    Εγκαταλελειμένα ζώα δεν πρέπει να θεωρούνται μόνο τα ζώα στο πεζοδρόμιο αλλά και αυτά που τα παρατάνε επι μονίμου βάσεως σε αυλές και μπαλκόνια αδιαφορώντας για αυτά.
    Α)ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ και ΑΦΙΡΕΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ λοιπόν σε αυτούς που αδιαφορούν για τα ζώα που έχουν στην κατοχή τους και που τα αφήνουν στην τύχη τους.
    Β)ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ και όχι αδιαφορία των ιδιοκτητών ζώων οταν ενοχλούν,αλλιώς να αντιμετωπίζονται με σοβαρες ποινές.
    Γ)ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ στα Αστ.Τμήματα όσον αφορα καταγγελίες για οχληρία ζώων ΑΛΛΑ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ που θα λύνουν μια και καλή το πρόβλημα με ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ και να «τρέχει» ως επι το πλείστον ο παραβάτης και όχι ο καταγγέλων ώστε επιτέλους να δίνεται γρήγορα λύση.

    Ευχαριστώ

  • Παρ.3,δ
    Να προστεθεί “και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης”.

    Παρ.4
    Δεν έχει κανένα νόημα και καμία χρησιμότητα η σύνδεση της άδειας κυνηγίου με την ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων. Πολλοί κυνηγοί δεν έχουν σκύλο ενώ άλλοι έχουν 5-6 σκυλιά. Αν εξοπλιστούν με scaners όλοι οι κτηνίατροι, οι θηροφύλακες και όλοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.

    Παρ.5
    Γιατί μόνο σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές; και γιατί μόνο σκύλων δεικτών; Προτείνουμε, οι ζώνες εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων να ορίζονται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών προτάσει των κυνηγετικών οργανώσεων. Επίσης να επιτρέπεται η εκπαίδευση των κυνηγόσκυλων όταν και όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Είναι παράλογο να επιτρέπεται το κυνήγι σε ένα μέρος και ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος να απαγορεύεται η εκπαίδευση των κυνηγόσκυλων.

  • στην παράγραφο 4. είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί αυτό το άρθρο, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός επαλήθευσης των δηλούμενων στοιχείων, οπότε σίγουρα θα υπάρξει άνιση αντιμετώπιση πολιτών-κυνηγών. Αν και είμαστε σύμφωνοι σε αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό άμεσα.
    Επίσης το κόστος για τους κυνηγούςν που έχουν 10 και 15 και περισσότερα ακόμα σκυλιά είναι δυσβάστακτο για να εφοδιαστούν άμεσα με ηλεκτρονικές σημάνσεις.

    στην παράγραφο 5. τα αναφερόμενα δημιουργούν απορίες, αφού οι χώροι εκγύμανσης σκύλων καθορίζονται έτσι κι αλλιώς από τα κατά τόπους δασαρχεία με αποφάσεις των αρμόδιων υπερκείμενων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:06 | ΣΑΚΗΣ

    Στήν παράγραφο 1ε)πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος των ζώων στα πάρκα και στούς δημόσιους χώρους(πλατείες), εφ΄οσον είναι δεμένα με λουρί και ο ιδιοκτήτης-κάτοχος εχει μαζί του τα μέσα να μαζεύει τα περιττώματα του ζώου του. Αν ο ιδιοκτήτης-κάτοχος αμελεί η αδιαφορεί και δεν μαζεύει τις ακαθαρσίες πρέπει να προβλεφθούν κυρώσεις εις βάρος του,διότι ειναι απαράδεκτη και τελείως ανεύθυνη αυτή η συμπεριφορά, η οποία δυσφημεί ολους τους φιλόζωους και ταυτόχρονα δημιουργεί κίνδυνο τραυματισμού σε ανυποψίαστους πεζούς.Η ρύπανση των πεζοδρομίων από ακαθαρσίες κυρίως από τα δεσποζόμενα ζώα δυστυχώς δημιουργείται και οχι από τα αδέσποτα, που ενοχοποιούνται για οτιδήποτε συμβαίνει.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:10 | Νικη Μαυροψαριδου

    Δε νοειται ζωοφιλος που να μη στειρωνει το ζωο του,σε μια χωρα που το προβλημα των αστεγων ζωων ειναι πολύ μεγάλο.Τα άστεγα ζωα στους δρόμους δεν θα σταματησουν να υπαρχουν εφόσον στο όνομα της ζωοφιλίας αναπαράγονται εκατονταδεςή μάλλον χιλιάδες καθημερινα!Αφού λοιπόν οι περισσοτεροι »φιλοζωοι»δεν ξέρουν να αγαπούν πρέπει να τιμωρηθούν για να μάθουν.ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ!!!Εδω και πολλα χρονια εχουν παψει να γεννουν τα ‘αδεσποτα’ζωα με πολύ αγώνα κι ομως το φαινομενο δεν σταματα,ισα ίσα που στο δρόμο πετιουνται ολο και περισσοτερα λογω αυξησης »των φιλοζωων»

  • «μη κατοχή διαβατηρίου». Όποιος ξεχάσει το διαβατήριο του ζώου του δεν ταξιδεύει και χάνει την πτήση του οπότε που αποσκοπεί το πρόστιμο? Ισχύει κάτι ανάλογο για τους ανθρώπους? Αν δηλαδή ξεχάσουν το διαβατήριο τους πληρώνουν και πρόστιμο?
    Αγγελίες: το μέτρο είναι σωστό για την πώληση ζώων αλλά παράλογο σε περίπτωση υιοθεσίας και δωρεάν παραχώρησης. Κανείς δεν μπορεί να επιβαρυνθεί επιπλέον με 40-50 ευρώ για ένα ζώο που μπορεί να μην βρει σπίτι και να μείνει στο δρόμο, οπότε και θα κυνηγηθεί ο φιλόζωος για εγκατάλειψη. Τα σωματεία σημαίνουν πάντα τα ζώα πριν τα δώσουν για υιοθεσία, όταν όμως έχει βρεθεί κατάλληλος ιδιοκτήτης. Το μέτρο αυτό κινδυνεύει να αποτρέψει εντελώς όσους ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν ένα ζώο από τον δρόμο και να σπρώξει στην παρανομία τους φιλόζωους και τα σωματεία που δεν θα μπορούν ανοιχτά να εκτελέσουν το φιλοζωικό τους έργο. Έχουμε ζητήσει από την Υφυπουργό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας για τα σωματεία που να είναι διάφανο και ελέγξιμο, ώστε να σταματήσουν και οι εχθροπραξίες η καχυποψίες μεταξύ τους. Το εφικτό θα ήταν να δηλώνεται για κάθε αγγελία το υπεύθυνο σωματείο.
    Περιττώματα: το υπερβολικό ύψος του προστίμου θα ωθήσει την αστυνομία να κάνει τα στραβά μάτια.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:52 | Μέλη Ομάδας Φιλόζωων Μαρκόπουλου –Πόρτο Ράφτη

    1β: Επίσης να ενημερωθούν οι κάτοχοι θηλυκών ζώων την αναγκαιότητα της στείρωσης των ζώων αυτών, γιατί τα περισσότερα αδέσποτα κουτάβια προέρχονται από τα δεσποζόμενα ζώα που οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν.

    1δ: Μετά την παράδοση ενός ζώου στο δήμο από ένα πολίτη, για τη διασφάλιση του πολίτη ότι θα γίνει εγγραφή του ζώου στη Διαδικτυακή Βάση Σήμανσης από τον Δήμο προτείνουμε:

    Κατά την παράδοση του ζώου με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στο δήμο, ο πολίτης να λαμβάνει κατά την παράδοση βεβαίωση παράδοσης του ζώου (π.χ. αριθμό πρωτοκόλλου, Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής) και κατόπιν, σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 5 εργάσιμες ημέρες), να μπορεί να παραλάβει από πιστοποιημένο κτηνίατρο την βεβαίωση ότι ο δήμος είναι πλέον κάτοχος του ζώου.

    Το ζώο αυτό θα οδηγηθεί σε κάποιο καταφύγιο και θα παραμείνει εκεί μέχρι την υιοθεσία του, και να μην αφεθεί ελεύθερο στους δρόμους, όπου δεν θα επιβιώσει και ενδεχομένως θα αποτελέσει αίτιο πρόκλησης ατυχήματος.

    6: Η παράγραφος 6 να τροποποιηθεί ως εξής:
    Από την δημοσίευση του νόμου αυτού, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς πώληση σε έντυπα φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσής τους. Για τα προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ζώων από ιδιώτες, υπεύθυνος για την ηλεκτρονική σήμανση να είναι ο νέος ιδιοκτήτης.

    Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζώα είναι αδέσποτα που κάποιος φιλόζωος τα περισυνέλλεξε και μέχρι την υιοθεσία τους επιβαρύνεται με όλα τα έξοδά τους. Είναι υπερβολικό να επιβαρυνθεί και με το κόστος σήμανσής τους.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:36 | Δέσποινα Τσερτοπούλου

    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ;;;

    Απίστευτο σχόλιο και οτι ακολούθησε μετά απο αυτό.Είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες απόψεις ? Κύριε μου στα παιδιά σας προφανώς θα έχετε περάσει την ίδια φιλοσοφία που έχετε και εσείς για τα ζώα.Γιατί τα παιδιά των ανθρώπων που αγαπουν τα ζώα, δεν έχουν πρόβλημα να παίξουν ελέυθερα στο πάρκο?

    Και επιτέλους τι σας κάνει να πιστεύετε οτι το περιβάλλον είναι ιδιοκτησία σας ? Και τα ζώα είναι ένα κομμάτι του,είτε σας αρέσει είτε όχι.

  • 15 Απριλίου 2011, 21:12 | Γεωργία Μελανίτου

    Κατά τη γνώμη μου, η διατύπωση της παραγράφου 4 πρέπει να αλλάξει.
    Εφόσον στην παρούσα διαβούλευση δεν είναι αναρτημένη και η αιτιολογική – εισηγητική έκθεση (στόχοι, σκοποί του σ.ν.) για να γίνει αντιληπτό το πνεύμα του συντάκτη του σ.ν. θεωρώ τη διατύπωση της παραγράφου 4 άστοχη και αδικαιολόγητη.
    Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αναμόρφωση της παραγράφου, για αποφυγή νομικών ή πρακτικών παρερμηνειών στο μέλλον(από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους φορείς που θα ασκούν ελέγχους συμμόρφωσης με το νόμο κλπ).
    Άλλο να πει κάποιος «οι κυνηγοί που θα εντοπιστούν να μην έχουν κάνει ηλεκτρονική σήμανση στο σκύλο τους θα τους επιβληθεί το Χ πρόστιμο» και άλλο είναι αυτό που αναφέρεται στο παρόν σ.ν.
    Το δικαίωμα της έκδοσης άδειας θήρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδέεται με τις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από αυτόν τον νόμο.
    Νομική αιτιολόγηση για την παραπάνω άποψη, μπορεί να δοθεί στους νομικούς που θα κάνουν την τελική επεξεργασία του σ.ν. και από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ακόμα και από απλούς κυνηγούς.

  • 15 Απριλίου 2011, 21:00 | Mανώλης Ζ

    ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΩς ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ» ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
    1ον)Να προβλεφθούν ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΙΝΕΣ για κατόχους κατοικιδίων που τα «κλειδώνουν» στο διαμέρισμα Ή σε αυλές και φεύγουν παραβιάζοντας τους όρους κοινής ησυχίας για τους υπόλοιπους ενοίκους και γείτονες. Η κατοχή κατοικιδίου δεν αποτελεί άλλοθι !!!!(ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΖΩΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΜΕΣΑ)
    2ον)Να μπαίνουν ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ πρόστιμα σε ιδιοκτήτες που δεν εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους ώστε να μην γαυγίζουν με το παραμικρό ή δεν μεριμνούν με φίμωτρα και ενοχλούν διαρκώς τους γείτονες.
    3ον)Να επεκταθεί η φράση για τις ώρες κοινής ησυχίας ,διότι ο κάθε άνθρωπος έρχεται απο την δουλειά του κουρασμένος ,σε διαφορετικές ώρες και έχει δικαίωμα να ηρεμεί στο σπίτι του χωρίς κανένας να μην του το στερεί !!!

    Ευχαριστώ και ελπίζω ότι αν τα παραπάνω γίνουν θα λυθεί το 90% των προβλημάτων όσον αφορά την οχληρία των ζώων.

  • 15 Απριλίου 2011, 20:30 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    Δεν είναι αρκετή η επίσκεψη στον κτηνίατρο μια φορά το χρόνο.
    Δεν είναι μόνο τα εμβόλια που χρειάζεται ένα ζώο.
    Βλέπω πολλά ζώα μέσα σε ιδιόκτητους χώρους γεμάτα τσιμπούρια.
    Πρέπει οι κάτοχοί τους να φροντίζουν και για την αποπαρασίτωσή τους εξωτερικά και εσωτερικά και αυτό να φαίνεται στο βιβλιάριο τους.
    Επίσης πρέπει να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων γιατί είναι η ρίζα του κακού.
    Οσες σημάνσεις και να γίνουν δεν θα σταματήσουν οι ανεύθυνοι που δεν στειρώνουν τα ζώα τους να τ’αφήνουν ν’αναπαράγονται και στη συνέχεια να πετάνε τα κουτάβια στο δρόμο.
    Οι στειρώσεις αυτών των ζώων θα μειώσουν στο ελάχιστο τ’αδέσποτα.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ
    ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ ΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ

  • 15 Απριλίου 2011, 20:10 | WWF Ελλάς

    Οι διατάξεις δεν ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σχετικά με την εμπορία ειδών άγριας πανίδας, ακόμα και απειλούμενων ή ξενικών ειδών, ως «ζώων συντροφιάς», πολλές φορές και από νόμιμους εμπόρους «ζώων συντροφιάς».
    Οι διατάξεις δεν λαμβάνουν υπόψη επίσης, την αυξημένη ζήτηση ζώων που απαντώνται στην Ελλάδα από το εξωτερικό, ούτε και τη διακίνηση, εντός και εκτός της χώρας, σημαντικού αριθμού ζώων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
    Σε κάθε περίπτωση, μη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εμπορία «ζώων συντροφιάς» αποτελεί τη σημαντικότερη αδυναμία του νομοσχεδίου.