Άρθρο 04: ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

Πατήστε εδώ να δείτε το άρθρο

  • 17 Μαρτίου 2013, 18:11 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

    Σε αρκετές σελίδες προτείνονται συγκεκριμένες δραστικές που πολλές φορές παραπεμπουν σε συγκεκριμένα εμπορικά σκευάσματα, πράγμα κατά την άποψή μου απαράδεκτο. Παράδειγμα το υποξείδιο του χαλκού για την καταπολέμηση του pseudomonas και του iprodione για την καταπολέμηση του βοτρύτη.
    Τα εγκεκριμένα προιόντα υπάρχουν στο site του υπουργείου και μια οδηγία ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την διαδικασία έγκρισης των προιόντων!
    Κανένας λόγος δεν υπάρχει για την αναφορά δραστικών ουσιών γιατί οδηγεί σε αποκλεισμούς άλλων χωρίς καμμία τεκμηρίωση. Μια τέτοια επιμονή σε συγκεκριμένες δραστικές , κατά την άποψή μου, ενώ δεν ωφελεί σε τίποτε, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα π.χ ανθεκτικότητας και σε κάθε περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε συνειρμούς για την σκοπιμότητα!
    Αντίθετα θα έβλεπα πάρα πολύ σωστό να υπάρχουν γενικές αρχές επιλογής των σκευασμάτων για την ολοκληρωμένη και ορθολογική φυπτοπροστασία, κοινές για όλες τις καλλιέργειες και πρακτικά εφαρμόσιμες, που θα έδιναν την δυνατότητα στον παραγωγό, γεωργικό σύμβουλο, γεωπονικό κατάστημα ή οποιονδήποτε άλλο εμπλέκεται στην φυτοπροσταία να επιλέξουν το κατάλληλο κάθε φορά σκεύασμα.

    Τέτοιες αρχές θα έπρεπε να λαμβάνουν υπ όψιν αρκετούς παράγοντες όπως: αποτελεσματικότητα, διαχείρηση της ανθεκτικότητας, επιδραση στα ωφέλιμα, φιλικότητα προς το περιβάλλον και τον χρήστη καί βέβαια τους παράγοντες που θα επηρεάζουν τις επιδοτήσεις στο άμεσο μέλλον……

  • 15 Μαρτίου 2013, 10:47 | Σάββας Παστόπουλος

    Βελτίωση καλλιεργητικών τεχνικών που προτείνονται για την αντιμετώπιση του νηματώδη. Η προσβολές είναι πλέον αρκετά συνηθισμένες.