1.Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα του ίδιου ή άλλου είδους, γίνεται με ειδικά προγράμματα που καταρτίζονται από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εφαρμόζονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
2. Αν εκδηλωθεί κρούσμα λύσσας σε ζώο, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής μπορεί να λαμβάνει και πρόσθετα μέτρα, είτε σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, είτε σε όλη την επικράτεια, πέραν εκείνων που προβλέπονται από τις διατάξεις των νόμων 1197/1981(ΦΕΚ 240 Α) και 2017/1992 (ΦΕΚ 31 Α΄).
3. Mε απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί κανόνες και όροι που αφορούν στην αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τα θέματα αυτά.
Πρέπει να καταργηθεί το Π.Δ 400/83 άρθρο 9, παρ 4,5 που επιβάλει την ευθανασία σε ζώα με λεϊσμανίαση .Η πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας από τον σκύλο στον άνθρωπο είναι ελαχιστότατη έως και ανύπαρκτη όπως υποστηρίζει ο Καθηγητής Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χαραλαμπίδης (βλ.διασύνδεση : http://happydogsworld.com/ forum/leismaniosi.php.)
Η λεϊσμανίαση είναι πια ιάσιμο νόσημα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Για το Άρθρο 17 παράγραφος 2
Για να αποτραπεί η (επαν)εμφάνιση λύσσας, είναι αναγκαία και επιτακτική η απαγόρευσης πώλησης ζώων από pet shop αφού είναι γνωστό ότι τα μαγαζιά αυτά κατά κόρον εισάγουν ζώα συντροφιάς από χώρες (όπως π.χ. Ρουμανία, Ουγγαρία κ.λπ.) στις οποίες αφενός η λύσσα ενδημεί στην αγριοπανίδα αφετέρου είναι εύκολο να προμηθευτεί κανείς πλαστά πιστοποιητικά υγείας για τα εξαγόμενα ζώα.
Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Συντονιστικής Eπιτροπής Ζωοφιλικών Σωματίων για το ότι θα πρέπει να καταργηθεί το Π.Δ 400/83 άρθρο 9, παρ 4,5 που επιβάλει την ευθανασία σε ζώα με λεϊσμανίαση . Για την ακρίβεια θα έπρεπε να έχει καταργηθεί χρόνια πριν .
Ως πότε η πολιτεία , αγνοώντας τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα θα κωφεύει και θα καταδικάζει τα νοσούντα ζώα σε θάνατο αντί να φροντίζει για την περίθαλψη τους. Ως πότε τα ζώα θα ευθανατώνονται σε καταφύγια μεγάλα Δήμων της χώρας χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το στάδιο της νόσου ή θα καταδικάζονται σ’ ένα υποκριτικά κρυμμένο αργό θάνατο; Και φυσικά σε όλους εμάς δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται απλά για ένα έμμεσο τρόπο μείωσης του αριθμού των αδέσποτων ζώων αλλά και σε άλλες περιπτώσεις ένας τρόπο πλουτισμού κάποιων εμπλεκομένων . Αλλά ότι και να είναι, η αποκατάσταση της ηθικής τάξης των πραγμάτων αλλά και η αναγνώριση των επιστημονικών εξελίξεων είναι πια μονόδρομος. Η λεϊσμανίαση είναι πια ιάσιμο νόσημα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.
θα συμφωνησω με τους προλαλησαντες – η Λεισμανιαση του σκυλου στη χωρα μας δεν αφορα τον ανθρωπο και δεν αποτελει κινδυνο για τη δημοσια υγεια. Το Π.Δ. 400/1983 – ‘Αρθρο 9, Παρ. 4-5 ειναι αναχρονιστικο και αδικο για τα ζωα και τους ιδιοκτητες. Η ασθενεια θεραπευεται.
Συμφωνούμε με το σχόλιο του Κτηνιάτρου κ. Αρη Γερακακη http://www.opengov.gr/ypaat/?c=1857
Ο υποχρεωτικός ετήσιος εμβολιασμός για την Λύσσα θα πρέπει να γίνει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ανά τρία έτη!
Οι οδηγίες που δίνουν οι περισσότερες εταιρείες διάθεσης, είναι σαφέστατες:
«Εμβολιασμός για Λύσσα κάθε 3 χρόνια»
Επιπλέον, στην Εφαρμογή Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 998/2003 του Υπουργείου σας (Υγειονομικοί όροι που εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς) αναφέρεται ξεκάθαρα στο
Άρθρο Γ’ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, παράγραφος 2:
—————————————————————-
2. Εμβολιασμός για τη λύσσα
Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός και ο επανεμβολιασμός πρέπει να γίνεται «ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ», με αδρανοποιημένο εμβόλιο μιας τουλάχιστον μονάδας αντιγόνου ανά δόση, σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παρακαλούμε ενημερωθείτε από το έντυπο του Υπουργείου σας!
Το αρχείο όπως είναι αναρτημένο στον ιστότοπο europa.eu ( http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2003R0998:20080624:EL:PDF )
Στο τέλος της παραγράφου 1 να προστεθεί το:
«Όμοια προγράμματα με πεδίο εφαρμογής μέρος ή το σύνολο του χώρου ευθύνης τους μπορούν να καταρτίζουν και οι Δήμοι. Για την τεκμηρίωση της αναγκαότητας ή (και) την κατάρτιση των προγραμμάτων αυτών από τους Δήμους είναι δυνατή η ανάθεση από αυτούς υποβοηθητικών εργασιών ή και μελετών σε εξωτερικούς συνεργάτες που διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση.Ενα τέτοιο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί από Δήμο , τίθεται σε ισχύ με απόφαση έγκρισής του από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Πριν από την ανωτέρω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος οφείλει να αποστείλει εντύπως και ηλεκτρονικά το καταρτισθέν από τον ίδιο πρόγραμμα στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του Αρχείου της και με συνοδευτικό αίτημα έγκρισης του προγράμματος. Απαγορεύεται η έγκριση του προγράμματος από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και κάθε διαδικασία έναρξης εφαρμογής του ή εφαρμογής μέρους αυτού πριν την έκδοση έγκρισης του προγράμματος από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
Για μία ακόμα φορά θα πούμε ότι συμφωνούμε 100% με το σχόλιο http://www.opengov.gr/ypaat/?c=438 Το Π.Δ. θα πρέπει να καταργηθεί οριστικά.
Η Λεισμάνια δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την δημόσια υγεία αφού ΔΕΝ μεταδίδεστε απευθείας από τον σκύλο στον άνθρωπο.
Πέραν τούτου, είναι ΠΛΕΩΝ ασθένεια ιάσιμη (Φάρμακο Milteforan) και σύντομα θα κυκλοφορήσει και το εμβόλιο όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία που έχει την νόμιμη εκπροσώπηση στην χώρα μας! ( http://www.diagnovet.gr/wp-content/uploads/2011/03/%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F-%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5-CaniLeish%C2%AE.pdf )
Σας καλούμε να ζητήσετε ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας (και όχι από τον κτηνιατρικό σύλλογο ή τα Διαδημοτικά κέντρα) για το ποσοστό ανθρώπων που νόσησαν από Λεισμάνια τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας – όχι ανά τον κόσμο – και θα διαπιστώσετε μόνοι σας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας!
Παρακαλούμε να μην ληφθούν υπόψιν οι τοποθετήσεις των διαδημοτικών κέντρων – ιδίως του ΣΥΠΠΑΖΑΘ – καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος θεραπείας (milteforan= Ακριβό) και όχι να γλυτώσουν τους συνανθρώπους μας από πιθανό κίνδυνο!
Τέλος σας παραδίδουμε ηλεκτρονική διαμαρτυρία για το συγκεκριμένο θέμα που έχουμε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν το νέο σχέδιο Νόμου, και θα συνεχίσουμε μέχρι να καταφέρουμε το αυτονόητο….
http://www.gopetition.com/petition/42820.html (η λίστα με τα ονόματα και τα σχόλια παραμένει κλειδωμένη και θα παραδοθεί μόνο στο Υπουργείο όταν έρθει η ώρα!)
Κλείνοντας, θα πρέπει να σας τονίσουμε την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ να καθοριστούν εκ νέου οι ζωο-ανθρωπονόσοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ εξετασθούν ξανά οι τρόποι μετάδοσης στον άνθρωπο…….
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ – ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΩΝ ΖΩΟΝΟΣΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ LEISMANIA
ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΩΣ ΖΩΟΝΟΣΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΗΚΑΝ ΩΣ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΙ
ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
Συμφωνω με οσους προλαλησαντες αναφερθηκαν στο θεμα της λεισμανιωσης,
εφοσον η λεισμανιωση στην Ελλαδα στην πραξη δεν αφορα τον ανθρωπο.Σε καθε 100 σκυλια με λεισμανιωση αντιστοιχουν 0,1-0,018 ανθρωπινα κρουσματα.
Περα απο την εξαιρετικη σπανιοτητα της ως ανθρωπονοσου, προκειται για μια ασθενεια η οποια πλεον ελεγχεται θεραπευτικα, η ακομα και ιαται πληρως, με διαφορα θεραπευτικα σχηματα.
Η ευθανασια των ζωων επιστημονικα δικαιολογειται μονο στην περιπτωση που τα ζωα βρισκονται στο τελικο σταδιο της νοσου και αυτο μονο για ηθικους/ανθρωπιστικους λογους.
Επισης πρεπει να επανεξεταστει το θεμα του υποχρεωτικου ετησιου εμβολιασμου των ζωων συντροφιας για τη Λυσσα. Ειναι πλεον θεμελιωμενο με επιστημονικες μελετες οτι η διαρκεια της ανοσιας μετα τον πρωτο ετησιο εμβολιασμο ειναι ιση η μεγαλυτερη των 3 χρονων, καθως και οτι ακομα και ενας χαμηλος τιτλος αντισωματων προστατευει εναντια στη νοσο (*Day et al. 2010). Δεν ειναι λοιπον σωστο επιστημονικα να επιβαρυνουμε αδιακριτως ολα τα ζωα με αυτον τον εμβολιασμο τοσο συχνα, αφου μαλιστα συνδεεται με αυξημενη συχνοτητα μετεμβολιακων επιπλοκων (μετεμβολιακο σαρκωμα στη γατα).
Συνοπτικα για τη λυσσα, ο εμβολιασμος ναι μεν πρεπει να ειναι υποχρεωτικος,αλλα η συχνοτητα του να υποκειται στην κριση του υπευθυνου κτηνιατρου για το ζωο.
Α.Γ.
Κτηνιατρος
‘Εχω θεραπεύσει ζώα με λευσμανίαση και τώρα μετά από χρόνια είναι υγιή και ευτυχισμένα.
‘Αρα η λευσμανίαση είναι ιάσιμο νόσημα.
Αγγέλα
Updates in this data is needed to reflect the advances made in the control of leishmaniasis
Η ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ Η ΚΑΛΑΖΑΡ δεν θεωρείται επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.
Ειναι ιάσιμη και δεν υπάρχει ο λόγος της προσφυγής στην ευθανασία.
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΗΣ ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗΣ
Η πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας από τον σκύλο στον άνθρωπο είναι ελαχιστότατη έως και ανύπαρκτη όπως υποστηρίζει ο Καθηγητής Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χαραλαμπίδης (βλ.διασύνδεση : http://happydogsworld.com/ forum/leismaniosi.php.)
Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί και η συντριπτική διαφορά μεταξύ των ελαχίστων κρουσμάτων της σπλαχνικής λεισμανίασης σε ανθρώπους στης χώρα μας και του μεγάλου αριθμού ζώων που πάσχουν από λεισμανίαση. Υπάρχουν περιοχές όπου παρά τον μεγάλο αριθμό πασχόντων ζώων, τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι μηδαμινά και φυσικά σε όσες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί , σε καμιά δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι η μόλυνση έγινε μετά από τσίμπημα σκνίπας που είχε προηγουμένως τσιμπήσει άρρωστο ζώο και όχι νοσούντα άνθρωπο.
Επιπλέον δεν έχουν ποτέ σημειωθεί περιστατικά ανθρώπινης λεισμανίασης σε οικογένειες που είχαν μολυσμένα ζώα .
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι το παράσιτο αναπτύσσεται ευκαιριακά όχι μόνο σε σκυλιά αλλά και σε άλλα ζώα όπως η γάτα , η αλεπού , το τσακάλι, τα τρωκτικά κλπ. Οπότε η εξολόθρευση όλων των οροθετικών σκυλιών σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγούσε σ’ έλεγχο του νοσήματος ( ανάλογο πείραμα πραγματοποιήθηκε πριν χρόνια στη Βραζιλία χωρίς κανένα αποτέλεσμα ) .
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι αντίθετα με το μύθο περί μη ιάσιμου νοσήματος η λεισμανίαση του σκύλου είναι πλήρως ιάσιμο νόσημα στη πλειοψηφία των ζώων πιά. Η σωστή θεραπεία σε συνδυασμό με τις νέες διαγνωστικές τεχνικές που ανιχνεύουν το ίδιο το παράσιτο και όχι τα αντισώματα ενάντια σ΄αυτό, βοηθούν στη πλήρη ίαση του νοσήματος και τη σωστή παρακολούθηση του. Ο μύθος περί νοσήματος που ‘’κοιμάται ‘’ στον οργανισμό του ζώου και ξαφνικά ‘’ξυπνά’’ , αντικαθίσταται πια με την πραγματικότητα ότι πολλές φορές πρόκειται για επαναμόλυνση του θεραπευμένου ζώου.
Ο μοναδικός κίνδυνος ελλοχεύει από τέτοιου είδους νομοθετήματα που αποτελούν πρόσχημα για τη μείωση και τον «έλεγχο» του πληθυσμού των ζώων τα οποία σύμφωνα με επιστημονικές και τεκμηριωμένες απόψεις είναι απολύτως ασφαλή και ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
ς
Άρθρο 17 Κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης ζωονόσων
1.Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα του ίδιου ή άλλου είδους, γίνεται με ειδικά προγράμματα που καταρτίζονται από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εφαρμόζονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης
ΣΧΟΛΙΟ
Ειδικότερα για την λεϊσμανίαση επιβάλλεται η κατάργηση του Π.Δ. 400/83, άρθρο 9, παρ. 4, 5 και η υιοθέτηση των σύγχρονων επιστημονικών θέσεων, όπως διατυπώνονται από τον Καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
κ. Χαραλαμπίδη στο βιβλίο του ‘Χαραλαμπίδης Σ .Θ Παρασιτικά νοσήματα ζώων και ανθρώπων» , όπου η λεϊσμανίαση είναι της περισσότερες φορές νόσημα ιάσιμο και θεραπεύεται, ενώ επίκειται άμεσα η κυκλοφορία στην Ελλάδα του εμβολίου κατά της λεισμανίασης.
και ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Ευθανασία γίνεται σε ζώο μόνο που είναι άρρωστο και με το θάνατο θα απαλαχτεί από τον πόνο.
Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε το σκάνδαλο της Κύπρου, από τον φιλοζωικό οργανισμό Αραδίππου. Κάθε μήνα υπάρχουν τόσα αδέσποτα και παρατημένα σκυλιά (ράτσας και μη) που εάν δεν υιοθετηθούν σε 15 μέρες δολοφονούνται ακόμα και αν είναι υγιέστατα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν πρέπει να το αφήσετε να συμβαίνει. Αυτό που κάνει ο Δήμος είναι δολοφονία, και δεν καλύπτεται από τον νόμο που ορίζει η ευθανασία. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε πολλά πράγματα για την διαχείρηση των ζώων. Δεν είναι πρόληψη νόσου, αλλά πρόληψη υπερπληθυσμού. Στην παρούσα φάση είναι ευθύνη των φιλοζωικών οργανισμών.
σε καμία περίπτωση πρόληψη μιας ασθένειας των ζώων δεν πρέπει να είναι η αφάνιση του είδους.
Χρησιμο θα ειναι να υπαρχουν στο νομοσχεδιο οι περιπτωσεις-νοσηματα που υποχρωτικα οδηγουν σε ευθανασια.
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ στην Ελλάδα,
-η καλλιέργεια συνείδησης των πολιτών για τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου (πχ συνθήκες διαβίωσης, συλλογή περιτωμάτων-από όπου μεταδίδεται ο εχινόκοκκος),
-διαπαιδαγώγηση στα σχολεία για τις ζωοανθρωπονόσους καθώς και τη συμπεριφορά των παιδιών προς τα δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα (παιδιά που κακοποιούν ζώα τι θα κάνουν ως ενήλικοι?)
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.keelpno.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=99%3A2010-08-04-09-06-42&catid=64&Itemid=34
Ευχαριστώ,
Το σκυλί μας επιβίωσε (13 ετών) από λεισμάνια και ερλιχία τα οποία έπαθε και τα δύο μαζί το καλοκαίρι, μας είπαν να κάνουμε ευθανασία γιατί έχει το πολύ ένα μήνα ζωής και δεν το δεχτήκαμε είπαμε θα το παλέψουμε. Εχουν περάσει 9 μήνες σχεδόν και είναι ακόμα ζωντανή το μόνο της πρόβλημα είναι τα γεράματα και σε όλη τη περίοδο της αρρώστιας της και τα δυό μου παιδιά ήταν δίπλα της. Πως είναι δυνατόν κτηνίατροι και παιδίατροι να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο κι εσείς να μιλάτε για ευθανασία? Καλό θα ήταν την ευθανασία να την βάλετε σε ισχύ για τους παιδόφιλους -παιδεραστές γιατί έχουμε φτάσει σε σημείο να φοβόμαστε όχι μόνο να κυκλοφορίσουν μόνα τους έξω τα παιδιά μας αλλά και στο σχολείο που πάνε δεν ξέρουμε πως να τα προστατέψουμε. Τα ζώα εξαρτώνται από εμας, είμαστε η λύτρωση ή ο θάνατός τους κι είναι πολύ άδικο! Πρέπει να τα προστατεύουμε και να υπάρχει σωστή παιδεία και νομοθεσία γι’ αυτές τις ψυχούλες και να τους δίνουμε την αγάπη μας.
Το ΠΔ 400 την εποχή που θεσπίστηκε ειχε λογική.
Σημερα πλέον οι επιστημη εκανε μεγαλη προοδο στο θεμα της λεισμανίασης,
οχι μονο θεραπευεται, αλλα επικειται και εμβολιο.
Ο καθηγητης κτηνιατρικης του ΑΠΘ κ. Χαραλαμπίδης ειδικος στην παρασιτολογία εχει δημοσιευσει πολλες μελετες σχετικές.
Πρεπει να καταργηθουν επιτελους τα αρθρα που αναφερονται στην λεισμανιαση. Ειναι εκτος επιστημονικών δεδομένων.
Ο σκύλος μου έπαθε λεισμανίαση και τώρα είναι μια χαρά! τον είχαμε στο σπίτι μαζί με τα παιδιά μας! ουδέποτε η παιδίατρος ή η κτηνίατορος μας απογόρευσε να τον έχουμε σπίτι μας!!!
Δεν υπάρχει κανενας απολυτως κίνδυνος απο την ασθένεια αυτή η οποία αποτελεί κίνδυνο μονο για τα ίδια τα σκυλιά!
Ψάξτε μελέτες του εξωτερικού, και ρωτήστε τους κτηνιάτρους που έχετε!, τότε να θανατώνουμε και τους ανθρώπους με aids! ειναι αυτή λογική! που πήγε η ανθρωπιά στις μέρες μας???
Κυρία Υπουργέ,
παρακαλούμε την προσοχή σας στο Π.Δ. 400/1983- Άρθρο 9, Παρ. 4-5.
Εκεί αναφέρεται ότι η Λεισμανία είναι νόσος που θέτει σε κίνδυνο την δημοσια υγεία και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το ζώο υποβάλλεται σε ευθανασία.
Αυτό δεν ισχύει, καθώς μελέτες και έγκριτοι καθηγητές της παρασιτολογίας έχουν επιβεβαιώσει το αντίθετο.(όπως για παράδειγμα ο κ. Χαραλαμπίδης στο άρθρο του leismaniosi.php)Πιθανά να χρησιμοποιείται αυτό το Π.Δ. ως νόμιμη δικαιολογία για κατα συρροήν «νόμιμες» ευθανασίες από κυνοκομεία σε ζώα που αφ’ενός μπορούν να θεραπευτούν και αφ’ετέρου δεν αποτέλουν κίνδυνο για κανέναν.Παρακαλούμε να καταργηθεί το εν λόγω προεδρικό διάταγμα .
Οπωσδήποτε το θέμα ΛΕΙΣΜΑΝΙΑ πρέπει να ξεκαθαριστεί καθώς με πρόσχημα τη συγκεκριμένη ασθένεια (ανεξαρτήτως βαθμίδος στην οποία διαγνώσκεται στο ζώο) δήμοι , κτηνίατροι κλπ προχωρούν σε ευθανασία.
Κατανοούμε ότι ζώα με την εν λόγω ασθένεια δεν μπορούν να επιστρέψουν στο δρόμο και να επανενταχθούν αλλά απαιτείται να γίνει μια πρόβλεψη ώστε να αποτραπεί η «ευκολη» λύση της ευθανασίας.
Για άλλη μια φορά απαιτείται συνεργασία με σωματεία, εθελοντές & πολίτες ενώ απαιτείται σοβαρή ενημερώση των πολιτών.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ
Συμπληρώνω το σχόλιο του Ματθαίου με την επίσημη πληροφόρηση από την Ένωση Κτηνιάτρων που επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο της λεισμανίασης σε ένα μήνα θα βρίσκεται στην Ελλάδα
Να εντέξετε στον Νόμο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των σκυλων και γι αυτή τη νόσο
Κυρία Υπουργέ,
παρακαλούμε την προσοχή σας στο Π.Δ. 400/1983- Άρθρο 9, Παρ. 4-5.
Εκεί αναφέρεται ότι η Λεισμανία είναι νόσος που θέτει σε κίνδυνο την δημοσια υγεία και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το ζώο υποβάλλεται σε ευθανασία.
Αυτό δεν ισχύει, καθώς μελέτες και έγκριτοι καθηγητές της παρασιτολογίας έχουν επιβεβαιώσει το αντίθετο.(όπως για παράδειγμα ο κ. Χαραλαμπίδης στο άρθρο του http://happydogsworld.com/forum/leismaniosi.php)
Πιθανά να χρησιμοποιείται αυτό το Π.Δ. ως νόμιμη δικαιολογία για κατα συρροήν «νόμιμες» ευθανασίες από κυνοκομεία σε ζώα που αφ’ενός μπορούν να θεραπευτούν και αφ’ετέρου δεν αποτέλουν κίνδυνο για κανέναν.
Παρακαλούμε να καταργηθεί το εν λόγω προεδρικό διάταγμα .
Κυρία Υπουργέ, στο Π.Δ. 400/1983 – ‘Αρθρο 9, Παρ. 4-5 η ασθένεια Λεισμάνια θεωρείτε επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και για τα ζώα τα οποία ασθενούν από Λεισμάνια, επιβάλει την ευθανασία τους!
Το Π.Δ. αυτό είναι αναχρονιστικό! Μελέτες έχουν δείξει ότι αφενός μεν η Λεισμάνια του σκύλου δεν θεωρείτε επικίνδυνη για την δημόσια υγεία στην Ελλάδα (παρακαλούμε ανατρέξτε σε δημοσιεύσεις καθηγητών παρασιτολογίας) αφετέρου, είναι πλέον ιάσιμη ασθένεια και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβάλλονται αυτά τα σκυλιά σε ευθανασία!
Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και την οριστική κατάργηση του Π.Δ.