Οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στην φιστικιά.

Για να δείτε το περιεχόμενο του άρθρου πατείστε εδώ.

  • Eπίσης θεωρώ πώς οι οδηγίες στο κεφάλαιο «Λίπανση της Φιστικιάς», είναι πολύ αόριστες, ελλιπείς και συγκεχυμένες.
    Ασφαλώς και απαιτείται ανάλυση εδάφους και φύλλων για να εξαχθεί η σωστή συνταγή λίπανσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πώς δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες των ενηλίκων δένδρων στην παραγωγική χρονιά, σε ένα μέσης σύστασης έδαφος, ώστε να δώσουμε ένα μπούσουλα στον παραγωγό, να προχωρήσει.
    Ασφαλώς και μπορούμε να δώσουμε μια γενική οδηγία ότι το Άζωτο είναι απαραίτητο την χρονιά παραγωγής σε ένα ενήλικο δένδρο σε ποσότητα 16-18 μονάδες στο στρέμμα, ή μία (1) μονάδα κατά δένδρο με περιμετρική εφαρμογή.
    Ο χρόνος εφαρμογής του διαφέρει αναλόγως του αν έχουμε ποτιστικό χωράφι, ή όχι. Στο ξηρικό χωράφι, θα ρίξουμε αναγκαστικά όλη την ποσότητα όταν το χώμα έχει την απαραίτητη υγρασία ώστε να διαλυτοποιηθεί το λίπασμα και αυτή η περίοδος είναι προφανώς στα μέσα Φλεβάρη και όσο αργότερα μας επιτρέπει το έδαφος μέχρι την αρχή του Μάρτη.
    Στο ποτιστικό χωράφι το Άζωτο μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά σε 3 δόσεις, ώστε να είναι όσο γίνεται επωφελέστερο την ώρα που χρειάζεται στο φυτό. Δηλαδή 1η δόση στα τέλη Φλεβάρη –αρχές Μάρτη με 0,5 μονάδες Αζώτου, 2η δόση στην αρχή του Απρίλη, με 0,25 μονάδες Αζώτου πάλι και η 3η δόση στα τέλη Ιούνη με αρχές Ιούλη, άλλο 0,25 μονάδες Αζώτου πάλι. Ο τύπος του αζωτούχου λιπάσματος τώρα εξαρτάται από την οξύτητα του εδάφους (pH).
    Σε ασβεστούχα εδάφη, με αλκαλική αντίδραση δηλαδή, χρησιμοποιείται περισσότερο η θειική αμμωνία ή κάτι παρόμοιο αυτού (21-0-0).
    Σε ουδέτερα εδάφη έως ελαφρώς αλκαλικά χρησιμοποιούμε νιτρική αμμωνία (33-0-0).
    Σε όξινα εδάφη χρησιμοποιείται η Ασβεστούχος νιτρική αμμωνία (26-0-0).
    Επίσης οι νιτρικές μορφές αζώτου χρησιμοποιούνται γενικά 10-15 μέρες αργότερα των αμμωνιακών μορφών.
    Όσον αφορά το Φώσφορο, οι ανάγκες ενός ενήλικου δένδρου είναι περίπου της τάξης των 0,4-0,8 μονάδων Φωσφόρου κάθε 2-3 χρόνια και πρέπει να εφαρμόζεται από τα μέσα Νοέμβρη μέχρι και τα τέλη Γενάρη.
    Σχετικά με το Κάλιο απαιτείται περί τα 0,5-0,6 μονάδες Καλίου κάθε δένδρο, κατ’έτος , από τέλη Νοέμβρη μέχρι και τέλη Γενάρη.
    Επίσης το Βόριο είναι ένα ζωτικό στοιχείο για την καλή καρποφορία της φιστικιάς και καλό είναι να εφαρμόζεται περί τα 150 γραμμάρια Βόρακα σε κάθε παραγωγικό δένδρο κάθε 2-3 χρόνια, από Νοέμβρη – Γενάρη.
    Το καλύτερο πάντως είναι να γίνεται μια ανάλυση εδάφους και φύλλων ανά πενταετία, ώστε να ξέρει ο καλλιεργητής επακριβώς τι χρειάζεται το χωράφι του.
    Σε νεόφυτα δενδρύλια καλόν είναι να γίνεται την άνοιξη μια εφαρμογή με φωσφορούχο λίπανση, (15-30-15), ώστε να βοηθηθεί η ριζοβολία του φυτού, σε ποσότητες περί τα 100 γραμμάρια τον 1ο χρόνο φύτευσης, διπλάσια ποσότητα τον 2ο χρόνο τριπλάσια τον 3ο χρόνο κ.ο.κ.
    Και φυσικά απαιτείται πότισμα των νεόφυτων δενδρυλίων, ώστε να αναπτυχθούν με καλό ρυθμό, από 8-12 ποτίσματα τους μήνες από Μάη μέχρι Σεπτέμβρη, και με προσεκτική εφαρμογή μικροποσότητας αζώτου, εφόσον ποτίζονται, περί τα μέσα Μάη, από 50 γραμ-μάρια /δένδρο τον 1ο χρόνο φύτευσης, διπλάσια ποσότητα τον 2ο χρόνο, τριπλάσια τον
    3ο χρόνο κ.ο.κ.

    Mε εκτίμηση

    Χονδρόπουλος Γιάννης
    Γεωπόνος-φιστικοπαραγωγός

  • Θα ήθελα να επισημάνω κάποια σημεία σχετικά με :

    1. Η αναλογία αρσενικών/θηλυκών δένδρων μέσα στον φιστικεώνα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έκταση του φιστικεώνα. Εάν πρόκειται για ένα απομονωμένο κομμάτι μικρής έκτασης (μέχρι 10-20 στρέμματα), τότε η αναλογία 1:7 (αρσενικό:θηλυκά), είναι καλή, αλλά και η 1:8 είναι ικανοποιητική. Όταν πρόκειται όμως για μεγαλύτερη έκταση, (άνω των 20 στρεμμάτων, ενιαίος δενδρώνας, τότε η αναλογία αυτή μπορεί άνετα να ανέβει φτάνοντας μέχρι και 1:12, ακόμα και 1:15 σε μεγαλύτερη έκταση άνω των 100 στρ., λόγω της αλληλοκάλυψης των αρσενικών σε όλη την έκταση.

    2.Σχετικά με τα υποκείμενα φιστικιάς.
    Την τελευταία εικοσαετία έχει αναδειχθεί (απο την Καλιφόρνια των Η.Π.Α.)και έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται την τελευταία πενταετία και στην χώρα μας, ένα υποκείμενο που έχει δημιουργηθεί στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ονομάζεται U.C.B.-1 (University of California Berkeley-1). Το υποκείμενο αυτό είναι περισσότερο ανθεκτικό : στις μολύνσεις παθογόνων μυκήτων, στην αλατότητα, στον παγετό και πολύ πιό παραγωγικό απο την τσικουδιά, μπαίνοντας νωρίτερα της δεκαετίας και σε μεγαλύτερη παραγωγή απο ότι το υποκείμενο της τσικουδιάς.

    3. Η ποικιλία φιστικιάς «ΠΟΝΤΙΚΗΣ» παρουσιάζει μέν μια ωψίμηση της παραγωγής της, ώς πρός τις άλλες ποικιλίες περί τις 15-20 μέρες, αλλά δίνει μεγάλο ποσοστό ανοικτού φιστικιού,(άνω του 95%), πολύ νοστιμότερου, και επίσης παρατηρείται μεγάλη ανθεκτικότητα στην ψύλλα της φιστικιάς, (δύσκολα εγκαθίσταται η ψύλλα στο δένδρο αυτό).

    4. Σχετικά με το κλάδεμα, θα πρέπει να καθιερωθεί πλέον ο καλοκαιρινός καθαρισμός των ξερών-μολυσμένων κλάδων, (γιατί τότε μόνον είναι εμφανή και όχι το χειμώνα), σε περιοχές με έντονο πρόβλημα Βοτρυοσφαίριας, ώστε να αντιμετωπιστεί ο μύκητας αυτός ριζικά, καθώς είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η αντιμετώπισή του, μόνον με χημική αντιμετώπιση, με οποιοδήποτε μυκητοκτόνο. Απαιτείται δηλαδή συνδυασμός καλλιεργητικών και χημικών μέτρων.

    5. Σχετικά με την χημική αντιμετώπιση του καμαροσπόριου (Botryosphaeria dothidea), δεν είναι πλέον μόνον ένα μυκητοκτόνο, εγκεκριμένο για την φιστικιά, όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο, αλλά απο την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (07/03/2013)υπάρχουν δύο μυκητοκτόνα (QUADRIS και SIGNUM), τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν εναντίον αυτού του τόσο ύπουλου μύκητα, ο οποίος προσβάλει φύλλα, ταξικαρπίες και κλάδους απο τον Μάη, αλλά εμφανίζει τα συμπτώματα τον Ιούλη & Αύγουστο.
    Όχι βέβαια ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός 2 μυκητοκτόνων στην αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος. Απαιτείται έγκριση περισσότερων μυκητοκτόνων όπως υπάρχουν στις ΗΠΑ και μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν την μάστιγα αυτή. Το βέβαιο είναι πώς με αυτές τις 5 εφαρμογές των δύο αυτών μυκητοκτόνων πρέπει να σταματήσει ο κάθε καλλιεργητής την εξάπλωση του μύκητα στο χωράφι του, αφού έχει αφαιρέσει όλα τα ξερά κλαδιά και τα έχει κάψει ή απομακρύνει απο το φιστικεώνα του.
    Και για να το επιτύχει αυτό, στον μέγιστο βαθμό, θα πρέπει να γίνουν εφαρμογές (ψεκασμοί), τότε που οι συνθήκες εξάπλωσης του μολύσματος είναι οι ευνοϊκότερες, (μεγάλη υγρασία και σχετικά αυξημένη θερμοκρασία), το δυνατόν νωρίτερα δηλαδή απο το τέλος Απρίλη και κάθε 2 εβδομάδες να γίνεται ένας ψεκασμός με ένα απο αυτά τα μυκητοκτόνα εναλλάξ, μέχρι τα τέλη Ιούνη. Μετά οι συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξή του μύκητα, με αποτέλεσμα να προλαβαίνει να ωριμάσει και να συγκομιστεί ο καρπός χωρίς υπολείμματα μυκητοκτόνου, και με τις λιγότερες απώλειες απο προσβολές και ξηράνσεις ταξικαρπιών.

    6. Η αντιμετώπιση του σκώρου της φιστικιάς (Palumpina guerinii), πλέον έχει ένα εντομοκτόνο εγκεκριμένο (IMIDAN), και όχι κανένα όπως αναφέρει το εγχειρίδιο), αλλά για μιά εφαρμογή μόνο σε κάθε καλλιεργητική περίοδο, και μόνο για τους Συνεταιρισμούς Μάκρης και Μώλου, όταν το έντομο αυτό έχει 4-5 γενεές όλο το καλοκαίρι. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αυτό τον τρόπο και μόνο με ένα εντομοκτόνο εγκεκριμένο.

    7. Σχετικά με την ψύλλα της φιστικιάς (Αgonoscena pistaciae), να τονίσουμε ότι πλέον μετά απο πολλές πιέσεις ο Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Μώλου και Αίγινας έχουν καταφέρει να πάρουν έγκριση χρήσης των μελών τους για ένα εντομοκτόνο ήπιας δράσης όπως είναι το (spinosad). Το βέβαιο είναι πώς σε χρονιές με όψιμη έξαρση ψύλλας, (απο αρχές Αυγούστου), όπως η περασμένη χρονιά, δεν υπάρχουν όπλα(εντομοκτόνα), ώστε να αντιμετωπιστεί η ψύλλα και έτσι προκαλεί ζημιές στην καρποφορία της επόμενης χρονιάς ζημιώνοντας τους καρποφόρους οφθαλμούς. Φέτος γίνεται προσπάθεια για την χορηγηση έγκρισης σε 2 ακόμη δραστικά εντομοκτόνα που δεν είναι βέβαιο πώς θα την έχουμε μέχρι τον Ιούνη του 2014.

    8. Στο θέμα του Ευρύτομου (Eurytoma plotnicovi), υπάρχει μόνον ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο (Deltamethrin),με έγκριση μόνον για δύο επεμβάσεις, για όλη την περίοδο απο αρχές Μάη που πρωτοεμφανίζεται το άκμαίο έντομο, μέχρι και τα τέλη Ιούνη (εποχή ξυλοποίησης του ενδοκαρπίου), που κανονικά απαιτούνται ψεκασμοί ανά 5-7 ημέρες σε περιοχές με έντονο πρόβλημα ευρυτόμου. Δηλαδή όταν χρειάζονται 8 ψεκασμοί, οι Έλληνες φιστικοπαραγωγοί έχουν όπλα μόνο για 2 ψεκασμούς με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

    9. Δεν έχουν έγκριση για χρήση στην φιστικιά οργανικά μυκητοκτόνα όπως το Maneb, Mancozeb, Μetiram, τα οποία έχουν έγκριση στις περισσότερες καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, όπως τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, ή τα χειμερινά υπαίθρια λαχανικά.

    Με τί όπλα-(χημικά σκευάσματα), λοιπόν να ανταγωνιστεί ο Έλληνας φιστικοπαραγωγός των 20-25 στρεμμάτων (Μ.Ο.) τον Αμερικανό φιστικοπαραγωγό, ο οποίος διαθέτει 1.000 στρέμματα μονοκαλλιέργειας φιστικιάς και έχει στο οπλοστάσιό του ΕΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ, όλα τα φάρμακα που χρειάζεται για την αντιμετώπιση των εχθρών & ασθενειών της καλλιέργειάς του??

    Πώς να τολμήσουμε λοιπόν να μιλήσουμε για ανταγωνιστική γεωργία και ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας, όταν σε μια δυναμική και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια όπως της φιστικιάς, όπου ένα κιλό φιστικιού κοστίζει όσο 35 κιλά σιτάρι, δεν έχουμε την αρωγή της πολιτείας με εγκρίσεις σε φάρμακα αναγκαία για την σωστή διεκπεραίωση της καλλιέργειας???

    Μια καλλιέργεια που απαιτεί συνολικά (μέσα σε 3,5 μήνες), περίπου 10-12 συντονισμένους και πανάκριβους ψεκασμούς απο όλους τους καλλιεργητές ταυτόχρονα σε κάθε περιοχή, (ώστε να κατασταλούν οι πληθυσμοί των εντόμων ψύλλας, ευρυτόμου και ασθένειες όπως η βοτυοσφαίρια), αλλά το ΥΠΑΑΤ δεν χορηγεί εγκρίσεις φυτοφαρμάκων ή χορηγεί με το σταγονόμετρο και σε μια λογική του «ο ένας δικαιούται να έχει έγκριση χρήσης στην περιοχή αυτή, αλλά ο διπλανός του δεν δικαιούται να έχει έγκριση χρήσης του ίδιου φυτοφαρμάκου»,πώς να περιμένουμε να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη με τέτοιες συνταγές???

    Απο την άλλη το ΥΠΑΑΤ απαιτεί με τον ν. 4036/2012 απο τους παραγωγούς να μήν υπάρξει αυξημένη υπολειμματικότητα στο τελικό προϊόν πέραν των επιτρεπόμενων ορίων,απειλώντας με ποινές φυλάκισης και προστίμων.

    Χωρίς το σπάσιμο αυγών, δεν μπορεί να γίνει ομελέτα, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Αν κάποιες καλλιέργειες σαν αυτή αφήνονται στο έλεος του Θεού, τότε πώς μπορεί να προχωρήσουμε ως χώρα???

    Άραγε υπάρχει ελπίδα σωτηρίας???

    Χονδρόπουλος Γιάννης
    Γεωπόνος-φιστικοπαραγωγός

  • 24 Δεκεμβρίου 2013, 20:10 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ

    Η ΜΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΕΞΑΓΩΓΗ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΤΙΚΙΟΥ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΪΤΟ.
    ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ(ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Β.ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

  • 19 Δεκεμβρίου 2013, 14:28 | Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου

    Νομίζω ότι κάτι φαίνεται πως αλλάζει στο θέμα των εγκρίσεων για τις ήσσονος σημασίας χρήσεις στην Ελλάδα. Ήδη το ΥΠΑΑΤ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με την καταγραφή των προβλημάτων σε πολλές καλλιέργειες και την εφαρμογή διαδικασίας για την διεύρυνση της άδειας διάθεσης στην αγορά φ.π. για ήσσονος σημασίας χρήσεις (ΥΑ 10088/115732/26-09-13, ΦΕΚ 2587/14-10-13).
    Παραμένουμε σε αναμονή και ελπίζουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διότι δεν είναι φυσικά μόνον η φιστικιά αλλά και πολλές άλλες ακόμη καλλιέργειες που πλήττονται από την έλλειψη εγκεκριμένων γ. φαρμάκων.
    Ευχαριστώ

  • 18 Δεκεμβρίου 2013, 12:54 | ΣΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ?.
    Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ ΤΙΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑ 85%ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ(50%ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ) ΚΑΙ 15%ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ(ΙΤΑΛΙΑ) ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΕΩΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΟΥ ΤΖΙΡΟΥ. ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΦΥΤΕΥΩΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 40000 ΔΕΝΔΡΑ (2000 ΣΤΕΜΜΑΤΑ)
    ΣΤΗ Β.ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ.
    ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ(ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ),Η ΤΟΥΡΚΙΑ,ΤΟ ΙΡΑΝ,Η ΣΥΡΙΑ ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ Η ΖΗΤΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΕΥΘΙΑΝ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.
    ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΕΣ ΕΞΑΓΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΕΣ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΡΥΔΙΑ-ΦΡΑΟΥΛΑ-ΚΑΡΟΤΟ-ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΛΠ
    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ.-

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΣΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    ΓΕΩΠΟΝΟΣ

  • 17 Δεκεμβρίου 2013, 11:19 | ΣΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ,ΤΟΥΡΚΙΚΑ,ΙΡΑΝΕΖΙΚΑ,ΣΥΡΙΑΚΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΙΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ 1/10 ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 50-60% ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ?.ΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΠΟΥ ΠΑΠΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ 90% ΕΞΑΓΕΤΑΙ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ 25000 ΚΙΛΩΝ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΣΙΤΑΡΙ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΕΡΝΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΟΚΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ