Σκοπός του παρόντος είναι η απλοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Αρχική Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεωνΆρθρο 1 Σκοπός
Άρθρο 1 Σκοπός
- 180 ΣχόλιαΆρθρο 1 Σκοπός
- 117 ΣχόλιαΆρθρο 2 Αντικείμενο
- 85 ΣχόλιαΆρθρο 3 Πρόχειρα καταλύματα ζώων και λειτουργικός χώρος κτηνοτροφικής εγκατάστασης – Τροποποίηση των παρ. 2 και 9 του άρθρου 1 του ν. 4056/2012
- 71 ΣχόλιαΆρθρο 4 Μείωση ελάχιστων αποστάσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων – Ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων επεξεργασίας ομοειδών ζωικών προϊόντων και υποπροϊόντων ιδιοπαραγωγής – Τροποποίηση των παρ. 3, 7, 8, 10 και 11 του άρθρου 5 του ν. 4056/2012
- 82 ΣχόλιαΆρθρο 5 Απλοποίηση διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της κατηγορίας Β΄ – Τροποποίηση των περ. γ) της παρ. 2 και περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 6Β του ν. 4056/2012
- 45 ΣχόλιαΆρθρο 6 Απλοποίηση διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δυναμικότητας κάτω των ορίων της κατηγορίας Β΄ – Τροποποίηση του άρθρου 6Γ του ν. 4056/2012
- Δεν έχουν υποβληθεί σχόλια στο Άρθρο 7 Προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης περί περάτωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης – Προσθήκη άρθρου 6Δ στο ν. 4056/2012Άρθρο 7 Προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης περί περάτωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης – Προσθήκη άρθρου 6Δ στο ν. 4056/2012
- 88 ΣχόλιαΆρθρο 8 Βελτίωση ή εκσυγχρονισμός δραστηριοτήτων υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών – Τροποποίηση του άρθρου 17α του ν. 4056/2012
- 81 ΣχόλιαΆρθρο 9 Έγκριση επέμβασης σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις – Τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 998/1979
- 142 ΣχόλιαΆρθρο 10 Κατασκευές κτηνοτροφικής εγκατάστασης
- Δεν έχουν υποβληθεί σχόλια στο Άρθρο 11 Έναρξη ισχύοςΆρθρο 11 Έναρξη ισχύος
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
Αναρτήθηκε
14 Σεπτεμβρίου 2021, 22:00
Ανοικτή σε Σχόλια έως
29 Σεπτεμβρίου 2021, 22:00
Σχετικό Υλικό
σχέδιο νόμουΑνάλυση Συνεπειών ΡύθμισηςΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣν.4859_2021 (ΦΕΚ Α 228)Εργαλεία
Εκτύπωση Εξαγωγή Σχολίων σεΣτατιστικά
180 Σχόλια 891 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 7968 - Όλα τα ΣχόλιαΌλες οι Διαβουλεύσεις
- Θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης...
- Σχέδιο της κύριας έκθεσης της Ολλανδικής εταιρίας HVA με αντικείμενο τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
- Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ
- Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 12
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 11
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 10
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 9
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 8
- Διαβούλευση για τα σχέδια προδιαγραφών που αφορούν στην παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (πρότυπα AGRO 2-5)
- Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το "Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης" του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Ενσωμάτωση Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (L111/59).
- Τροποποίηση της υπ’ αρ. 8197/90920/22.7.2013 απόφασης για την “Θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ και την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος”
- Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΛΓΟ)
- Αγροτικός συνδικαλισμός και άλλες διατάξεις
- Διαβούλευση των όρων διενέργειας διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος της παραγωγής και εμπορίας σπόρων σποράς, κυριότητας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
- ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
- Διαβούλευση για αγορά σπόρων του ΕΛΓΟ
- Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας – 5η ομάδα
- ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
- ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
- Χορήγηση άδειας για σκευάσματα φυτοπροστατευτικών προϊοντων
- Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών
- Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία (4)
- Τμήμα Ι: Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία - Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας
- Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπ.Α.Α.Τ.
- Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - Δήμητρα
- Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας
- Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία
- Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών
- ΕΘΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
- Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία
- Θεσμικό Πλαίσιο Αγροτικών Συνεταιρισμών
- Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς
- Γεωργικά Φάρμακα
- Σύσταση Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων
- Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις»
- Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα
- Σχέδιο Νόμου "ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ"
Υπερθεματίζω, διότι γνωρίζω την περιπέτεια του κτηνοτρόφου και την περιπέτεια της υγείας του (έσκασε απο πικρία και αγανάκτηση…)
ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ…
Μάϊος 2015.
Κατόπιν αυτοψίας της 1ης Επιτροπής Σταυλισμού της ΔΑΟΚ Ανατ.Αττικής αδειοδοτήθηκε το ποιμνιοστάσιό μας στον Αυλώνα Αττικής, σύμφωνα με το Ν.4056/2012(κατηγορία 1-πρόχειρα καταλύματα).
Ξεκινάει με καλούς οιωνούς η επιχείρησή μας….
Μετά την αδειοδότηση και αφού περιμέναμε ένα χρόνο για τα διαδικαστικά και με μεγάλο κόστος μπορέσαμε και συνδεθήκαμε με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Για υδροδότηση παρά την αίτησή μας στον αρμόδιο Δήμο και το γεγονός ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις με ζώα έχουν μια προτεραιότητα, αυτό δεν κατέστη δυνατόν και έως την ημέρα που μας έκλεισαν την επιχείρησή μας το νερό το κουβαλούσαμε με μπαγκαζιέρα.
Σε εποχές σκληρού μνημονίου, οικονομικής κρίσης, ατελείωτης προσωπικής και οικογενειακής εργασίας, με την κτηνοτροφία σε απίστευτα καθοδική πορεία, με ελληνοποιήσεις γάλακτος-αμνοεριφίων και πολλών άλλων δυσκολιών, προσπαθήσαμε να αυξήσουμε το ζωϊκό μας κεφάλαιο για να καταστήσουμε την επιχείρησή μας βιώσιμη.
Νοέμβριος 2017.
Αιτούμεθα στη ΔΑΟΚ Ανατ. Αττικής τροποποίηση της αδείας λόγω αύξησης της δυναμικότητας της εκτροφής και προσθήκης χώρου.(Θέλαμε να είμαστε νόμιμοι, γιατί όταν δεν είσαι σε έχουν όλοι στο χέρι).
Φεβρουάριος 2018.
2η Επιτροπή Σταυλισμού από ΔΑΟΚ Ανατ. Αττικής. Αυτοψία.
Ελέγχουν τα πάντα: ζώα, εγκαταστάσεις, τα αρχικά καταλύματα, το νέο κατάλυμα, τον περιβάλλοντα χώρο.
Μας είπαν ότι θα ειδοποιηθούμε με συστημένη επιστολή.
Ιούνιος 2018.
Λαμβάνουμε επιστολή -ενημέρωση ότι όχι μόνο απορρίπτουν το αίτημά μας για τροποποίηση της αδείας μας, αλλά και σε 30 ημέρες θα μας αναστείλουν και την ήδη αρχικώς δοθείσα. Ο λόγος ήταν ότι η κατηγορία στην οποία μας ενέταξε η 1η Επιτροπή δεν ήταν πρόχειρα καταλύματα αλλά διαφορετική. Δηλαδή η 2η Επιτροπή αναιρούσε την 1η.
Πάμε Παλλήνη.
Η απερχόμενη τότε Προϊσταμένη όλο ειρωνεία και απαξίωση. Σιγά μην ασχολιόταν με τους κτηνοτρόφους. Άλλωστε ήταν και είναι γνωστό το καθεστώς στη συγκεκριμένη ΔΑΟΚ. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» έχει πολλές φορές δημοσιοποιήσει στατιστικά στοιχεία για τον συγκεκριμένο φορέα.
Όχι μόνο δεν δίνει άδειες, αλλά στην περίπτωσή μας άρχισε και το σπορ των ανακλήσεων αδειών σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ιούλιος 2018.
Υποβάλλουμε ένσταση-υπόμνημα συνοδευόμενο από ό,τι απαιτείται.
Παρά ταύτα οι ίδιοι άνθρωποι εξέτασαν την ένστασή μας και απεφάνθησαν ότι «τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν αποτελούν νέα δεδομένα και παραμένουν στην αρχική τους γνωμοδότηση» (παραδόξως δεν θα περίμενε κανείς και τίποτα διαφορετικό από τους ίδιους ανθρώπους….).
Ιανουάριος 2019.
Ανάκληση της Αδείας μας, έτσι για να εμπεδώσουμε τι σημαίνει να γίνεσαι βορά στα νύχια των δημοσίων υπαλλήλων και της εκάστοτε κυνικής διοίκησης.
Απευθυνόμαστε στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα μας και η απάντηση ήταν πως οι υπάλληλοι της ΔΑΟΚ ανήκουν στην Περιφέρεια και πως με την Ειδική Διοικητική Ένσταση που θα υποβάλλουμε το θέμα μας θα εξεταστεί στο ΥΠΑΑΤ στο αρμόδιο τμήμα.
Μάρτιος 2019.
Υποβάλλουμε την Ειδική Διοικητική Ένσταση και ο φάκελός μας αποστέλλεται στη Δ/νση Ζωϊκών Γενετικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ.
Όχι μόνο δεν εξετάστηκε από το Υπουργείο επί δύο σχεδόν χρόνια που παρέμενε στο συρτάρι κάποιου αρμοδίου και που θα μας καλούσε να εκθέσουμε τις απόψεις μας δια ζώσης, αλλά εστάλη πίσω στη ΔΑΟΚ Ανατ. Αττικής χωρίς να μας το κοινοποιήσουν για να εξεταστεί πάλι εκεί η ένστασή μας.
Ασφαλώς όπως αντιλαμβάνεστε για τρίτη (3η !!!!!) φορά οι ίδιοι και πάλι άνθρωποι εξέτασαν το θέμα μας και απέρριψαν εκ νέου την ένστασή μας, ώστε οριστικοποίησαν την ανάκληση της αδείας μας.
Εμείς χάσαμε την επιχείρησή μας.
Χάσαμε χρήματα, τους κόπους μας, την υγεία μας(γιατί αρρωστήσαμε κιόλας με σοβαρή ασθένεια-άλλοι βέβαια σε ανάλογη περίπτωση που γνωρίζω έπαθαν ανακοπή και πέθαναν),χάσαμε θέσεις εργασίας και ασφαλώς χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στη χρηστή και ευνομούμενη Διοίκηση, γιατί δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Τα συμπεράσματα λοιπόν δικά σας για την τραγική θέση που περιέρχεται ο διοικούμενος (πολίτης, αγρότης, κτηνοτρόφος, επιχειρηματίας).
Ο προηγούμενος νόμος 4056/2012 με την γραφειοκρατία και τις πολύ αυστηρές μαξιμαλιστικές προσιαγραφές απαγόρευσε στο 85% των κτηνοτρόφων να αποκτήσει άδειες επιχειρηματικής δράσης.
Το νέο νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα σε όσους ταλαιπωρήθηκαν χωρίς λόγο απο την γραφειοκρατία και απο τις περίεργες μαξιμαλιστικές απόψεις και ΔΕΝ έχουν ακόμα άδεια, αλλα παρήγαγαν και στήριζαν την ελληνική οικονομία.
Μάλιστα η ανεξήγητη αποστασιοποίηση απο την Ελληνική πραγματικότητα μοιάζει ν απροωθεί επιλεκτικά την καταστροφή των ελληνικής κτηνοτροφίας και ευνοεί υπερβολικά τις «τακτοποιημένες» στις δικές τους κρατικές προδιαγραφές ξένες εκτροφές και βέβαια τις εισαγωγές ξένων ζωικών προϊόντων.
Σε κάθε Δημο να προβλέπεται χώρος επαγγελματικής δραστηριότητας για γεωργία (παραγωγή τροφής), για κτηνοτροφία, κλπ όπως ακριβώς προβλέπεται για τουρισμό, για βιοτεχνική ή βιομηχανική δραστηριότητα, για σχολεία, για πάρκα, για εκκλησίες κλπ
Κτηνοτροφικά Πάρκα και ΖώνεςΚτηνποτροφίας να αναπτύξουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλοι οι Δήμοι της Ελλάδος έτσιι ώστε να εξασφαλίζεται ένα ποσοστό ααγροδιατροφικής αυτάρκειας σε περίπτωση καταστροφής (πόλεμος, θεομηνία, μεταφορές, πανδημίες κλπ)
ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ…
Μάϊος 2015.
Κατόπιν αυτοψίας της 1ης Επιτροπής Σταυλισμού της ΔΑΟΚ Ανατ.Αττικής αδειοδοτήθηκε το ποιμνιοστάσιό μας στον Αυλώνα Αττικής, σύμφωνα με το Ν.4056/2012(κατηγορία 1-πρόχειρα καταλύματα).
Ξεκινάει με καλούς οιωνούς η επιχείρησή μας….
Μετά την αδειοδότηση και αφού περιμέναμε ένα χρόνο για τα διαδικαστικά και με μεγάλο κόστος μπορέσαμε και συνδεθήκαμε με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Για υδροδότηση παρά την αίτησή μας στον αρμόδιο Δήμο και το γεγονός ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις με ζώα έχουν μια προτεραιότητα, αυτό δεν κατέστη δυνατόν και έως την ημέρα που μας έκλεισαν την επιχείρησή μας το νερό το κουβαλούσαμε με μπαγκαζιέρα.
Σε εποχές σκληρού μνημονίου, οικονομικής κρίσης, ατελείωτης προσωπικής και οικογενειακής εργασίας, με την κτηνοτροφία σε απίστευτα καθοδική πορεία, με ελληνοποιήσεις γάλακτος-αμνοεριφίων και πολλών άλλων δυσκολιών, προσπαθήσαμε να αυξήσουμε το ζωϊκό μας κεφάλαιο για να καταστήσουμε την επιχείρησή μας βιώσιμη.
Νοέμβριος 2017.
Αιτούμεθα στη ΔΑΟΚ Ανατ. Αττικής τροποποίηση της αδείας λόγω αύξησης της δυναμικότητας της εκτροφής και προσθήκης χώρου.(Θέλαμε να είμαστε νόμιμοι, γιατί όταν δεν είσαι σε έχουν όλοι στο χέρι).
Φεβρουάριος 2018.
2η Επιτροπή Σταυλισμού από ΔΑΟΚ Ανατ. Αττικής. Αυτοψία.
Ελέγχουν τα πάντα: ζώα, εγκαταστάσεις, τα αρχικά καταλύματα, το νέο κατάλυμα, τον περιβάλλοντα χώρο.
Μας είπαν ότι θα ειδοποιηθούμε με συστημένη επιστολή.
Ιούνιος 2018.
Λαμβάνουμε επιστολή -ενημέρωση ότι όχι μόνο απορρίπτουν το αίτημά μας για τροποποίηση της αδείας μας, αλλά και σε 30 ημέρες θα μας αναστείλουν και την ήδη αρχικώς δοθείσα. Ο λόγος ήταν ότι η κατηγορία στην οποία μας ενέταξε η 1η Επιτροπή δεν ήταν πρόχειρα καταλύματα αλλά διαφορετική. Δηλαδή η 2η Επιτροπή αναιρούσε την 1η.
Πάμε Παλλήνη.
Η απερχόμενη τότε Προϊσταμένη όλο ειρωνεία και απαξίωση. Σιγά μην ασχολιόταν με τους κτηνοτρόφους. Άλλωστε ήταν και είναι γνωστό το καθεστώς στη συγκεκριμένη ΔΑΟΚ. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» έχει πολλές φορές δημοσιοποιήσει στατιστικά στοιχεία για τον συγκεκριμένο φορέα.
Όχι μόνο δεν δίνει άδειες, αλλά στην περίπτωσή μας άρχισε και το σπορ των ανακλήσεων αδειών σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ιούλιος 2018.
Υποβάλλουμε ένσταση-υπόμνημα συνοδευόμενο από ό,τι απαιτείται.
Παρά ταύτα οι ίδιοι άνθρωποι εξέτασαν την ένστασή μας και απεφάνθησαν ότι «τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν αποτελούν νέα δεδομένα και παραμένουν στην αρχική τους γνωμοδότηση» (παραδόξως δεν θα περίμενε κανείς και τίποτα διαφορετικό από τους ίδιους ανθρώπους….).
Ιανουάριος 2019.
Ανάκληση της Αδείας μας, έτσι για να εμπεδώσουμε τι σημαίνει να γίνεσαι βορά στα νύχια των δημοσίων υπαλλήλων και της εκάστοτε κυνικής διοίκησης.
Απευθυνόμαστε στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα μας και η απάντηση ήταν πως οι υπάλληλοι της ΔΑΟΚ ανήκουν στην Περιφέρεια και πως με την Ειδική Διοικητική Ένσταση που θα υποβάλλουμε το θέμα μας θα εξεταστεί στο ΥΠΑΑΤ στο αρμόδιο τμήμα.
Μάρτιος 2019.
Υποβάλλουμε την Ειδική Διοικητική Ένσταση και ο φάκελός μας αποστέλλεται στη Δ/νση Ζωϊκών Γενετικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ.
Όχι μόνο δεν εξετάστηκε από το Υπουργείο επί δύο σχεδόν χρόνια που παρέμενε στο συρτάρι κάποιου αρμοδίου και που θα μας καλούσε να εκθέσουμε τις απόψεις μας δια ζώσης, αλλά εστάλη πίσω στη ΔΑΟΚ Ανατ. Αττικής χωρίς να μας το κοινοποιήσουν για να εξεταστεί πάλι εκεί η ένστασή μας.
Ασφαλώς όπως αντιλαμβάνεστε για τρίτη (3η !!!!!) φορά οι ίδιοι και πάλι άνθρωποι εξέτασαν το θέμα μας και απέρριψαν εκ νέου την ένστασή μας, ώστε οριστικοποίησαν την ανάκληση της αδείας μας.
Εμείς χάσαμε την επιχείρησή μας.
Χάσαμε χρήματα, τους κόπους μας, την υγεία μας(γιατί αρρωστήσαμε κιόλας με σοβαρή ασθένεια-άλλοι βέβαια σε ανάλογη περίπτωση που γνωρίζω έπαθαν ανακοπή και πέθαναν),χάσαμε θέσεις εργασίας και ασφαλώς χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στη χρηστή και ευνομούμενη Διοίκηση, γιατί δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Τα συμπεράσματα λοιπόν δικά σας για την τραγική θέση που περιέρχεται ο διοικούμενος (πολίτης, αγρότης, κτηνοτρόφος, επιχειρηματίας).
Σκοπσ ειναι στη Ελλαδα να μην σταματησει η γεωργοκτηνοτροφικη παραγωγη καθοτι δεν ειναι δυνατον η εισαγωγη να υπερνικα την εγχωρια παραγωγη στονβωμο τησ επιδοτησης.Ναι πρεπει να γινει εκσθγχρονισνοσ αλλα σε βαθοσ χρονου και με εγγυησεισ αποροφησησ παραγωησ.
1.Άρθρο 1 παρ.7: Να αντικατασταθεί ο ορισμός της άδειας εγκατάστασης με αυτόν της έγκριση ίδρυσης ,έγκρισης λειτουργίας και γνωστοποίησης λειτουργίας σύμφωνα με τον Ν. 4711/2020 (ΦΕΚ 145Α/29- 07-2020)
2.Άρθρο 3 (άρθρο 1 παρ. 9): Στον λειτουργικό χώρο να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των κτιρίων που χρησιμοποιούνται, χωρίς εξαιρέσεις, και για τον οποίο να προβλέπεται περίφραξη.
3.Άρθρο 5 (άρθρο 6Β παρ. 2 γδ) και Άρθρο 6 (άρθρο 6Γ παρ. 2 στδ) : τα σχέδια που θα απαιτούνται για τα πρόχειρα καταλύματα θα είναι σκαρίφημα ή διάγραμμα των κτηριακών εγκαταστάσεων ( όψεις, τομές , κάτοψη) και όχι λεπτομερή αρχιτεκτονικά σχέδια.
4.οι μεταβιβάσεις κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων γίνονται με πράξη μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο και αντικαθιστάται με άδεια ίδρυσης και γνωστοποίησης λειτουργίας. Με τον Ν. 4711/20 δεν έχει διευκρινιστεί.
5.Να καταβάλλεται παράβολο κατά την υποβολή καταγγελιών της τάξης των 500€
6.Να δοθεί παράταση για την τακτοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός οικισμών με άδειες διατήρησης τουλάχιστον μέχρι 31/12/2022 ( όπως 4711).
7 Στον ορισμό της κτηνοτροφικής εγκατάστασης να προστεθεί η λέξη συνήθως και από την διατύπωση που είναι «Κτηνοτροφική εγκατάσταση είναι το ζωικό κεφάλαιο και το σύνολο των περιφραγμένων κτηρίων, να γίνει « Κτηνοτροφική εγκατάσταση είναι το ζωικό κεφάλαιο και το σύνολο των συνήθως περιφραγμένων κτηρίων,» Δεν υπάρχει η υποχρέωση περίφραξης εγκατάστασης εκτατικής μορφής ολόκληρου του αγροτεμάχιου.
• Αύξηση του ποσοστού κάλυψης γηπέδου των γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων άνευ παρέκλισης στο 30% (υψιστάμενο 10%). Ταυτόχρονα μείωση των παραγόντων ανάγκης έκδοση παρέκλισης (πχ άνω του ενός κτηρίου, εγκατάσταση silo ζωοτροφών κλπ). Η ευρωπαϊκή τάση, ειδικότερα όσον αφορά τις όρνιθες οδηγεί σε μείωση πληθυσμού ανά επιφάνεια κτηρίου (σταδιακή κατάργηση κλωβοστοιχειών κλπ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη δημιουργίας νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για να διατηρηθεί η υπάρχουσα δυναμικότητα των πτηνοτροφικών μονάδων.
• Εξαίρεση από το ποσοστό κάλυψης γηπέδου για τα δομικά στοιχεία που αποτελούν μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού κτηνοτροφικού θαλάμου. Σήμερα εξαιρούνται μετά από γνωμοδότηση της οικίας ΔΑΟΚ μόνο από την δόμηση αλλά όχι από τον συντελεστή κάλυψης του γηπέδου.
• Υπολογισμός ισοδυνάμων ζώων με βάση το βάρος των πτηνών ειδικότερα όσον αφορά την περίοδο της ανάπτυξης.
• Εξαίρεση του περιορισμού έκδοσης άδειας μικρής κλίμακας έως του ποσού των 25000 ευρώ όσον αφορά τα γεωργοκτηνοτροκά κτήρια. Στα γεωργοκτηνοτροφικά κτήρια απαιτούνται συχνές αντικαταστάσεις στεγών και επισκευές δομικών στοιχείων (πχ τοιχοποιίας) λόγω αυξημένης διάβρωσης. Ταυτόχρονα οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις ξεπερνούν τα 1000 τ.μ. ανά κτήριο με αποτέλεσμα το όριο τα 25000 ευρώ να μήν επαρκεί για την άδεια έκδοσης μικρής κλίμακος.
• Δυνατότητα εγκατάστασης των εκκολαπτηρίων σε βιοτεχνικές/ βιομηχανικές ζώνες.
Με τα παρόν σχόλιο επιθυμούμε να υπερθεματίσουμε ορισμένες εύστοχες παρατηρήσεις άλλων συμμετεχόντων στην διαβούλευση αλλά και να προσθέσουμε ορισμένες νέες.
1.Στο ν.4711/2020 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΗ΄,ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (άρθρο 102) περιγράφονται οι ΚΑΔ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και ποιοι όχι. Από αυτούς απουσιάζει ο ΚΑΔ 01.00.00.00 που αφορά τους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Πιστεύω ότι πρέπει να προστεθεί και ο συγκεκριμένος ΚΑΔ σε αυτούς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση στις αρμόδιες ΔΑΟΚ για το αν πρέπει να αδειοδοτήσουν κτηνοτροφική εγκατάσταση κάτω από τον συγκεκριμένο ΚΑΔ μιας και ο Ν.2859/2000, ΦΕΚ 248 στο άρθρο 41 περιγράφει με σαφήνεια ποιοι αγρότες μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς, ενώ στο άρθρο 42 περιγράφει επίσης με σαφήνεια ποιες αγροτικές εκμεταλλεύσεις αφορά η εφαρμογή του άρθρου 41! Επιπροσθέτως στο Ν. 4410/2016 ΦΕΚ 141 και στο άρθρο 47 ορίζονται με σαφήνεια οι οικονομικές προϋποθέσεις του ειδικού καθεστώτος. Προς επίρρωση όλων των ανωτέρων έρχεται και το ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 41 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Φ.Π.Α. της Α.Α.Δ.Ε. του 2018 όπου και δίνονται αναλυτικά παραδείγματα.
2. Να υπάρξει παράταση στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης νομιμοποίησης σταυλικής εγκατάστασης εντός οικισμού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα μεταβίβασης αυτών των αδειών χωρίς αύξηση δυναμικότητας. Με αυτήν την τροποποίηση διασφάλιζεται η μείωση του ηλικιακού ορίου των κτηνοτρόφων και η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.
3. Να υπάρξει παράταση στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.
4. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου
Ιονίων Νήσων
ok
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαϊκό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βόσκονται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαϊκό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βόσκονται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαϊκό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βόσκονται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαϊκό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βόσκονται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
Θεωρούμε ότι πρέπει να βγει νέος Νόμος ο οποίος να συμπεριλάβει τον 4056/12 και όλες τις τροποποιήσεις που έγιναν μέχρι τώρα για να είναι εύκολη η χρήση του και όχι πάλι ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ και να ψάχνούμε πως έγιναν οι διαφορες τροποποιήσεις των άρθρων με κίνδυνο να παραβλεφθούν κάποιες.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται
Να αδειοδοτηθούν Ολοι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι υπάρχουν με κωδικό εκμετάλλευσης και ΟΣΔΕ μέχρι την έκδοση του παρόντος νόμου
Να υπάρχει πλατφόρμα που να προσκομίζονται όλα τα δικαιολογητικά και ο κτηνοτρόφος να μην χρειάζεται να αφήνει την δουλειά του για να καταθέσει στην αρμόδια ΔΑΟΚ
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
ΝΑ ΜΕΡΗΜΝΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας. Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς. Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές. Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου. Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
Σκοπός είναι η συνέχιση λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων την Ελλάδας μας, τόσο γιατί ο μέσος όρος των κτηνοτρόφων είναι τα 55 έτη, όσο και η διατροφική αυτάρκεια σε τοπικό επίπεδο, η φροντίδα του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας.
ΝΑ ΜΕΡΗΜΝΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του
δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.
Στις φωτιές της Καλιφόρνιας φέτος το καλοκαίρι, η πολιτεία επιδοτούσε τους κτηνοτρόφους για να βοσκήσουν στα εναπομείναντα δάση για να προστατευτούν από την επέκταση της πυρκαγιάς.
Στην Ισπανία υπάρχουν «κοπάδια της φωτιάς», παραγωγικά κοπάδια που βόσκουν μέσα σε δασικές εκτάσεις για την προστασία του δάσους από τις φωτιές.
Στις Πρέσπες, με ευρωπαικό πρόγραμμα πριν κάποια χρόνια, επιδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να βοσκήσουν μέσα στο δάσος και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα γιατί παρατηρήθηκε «ερημοποίηση» των δασών λόγω της επεκτατικής φύσης του πεύκου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Τα δάση πρέπει να βοσκόνται για να μην καίγονται.