- Ειδικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες, πάγιο και έγγειο ζωικό κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα και εξοπλισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου 2023, από την κακοκαιρία «Daniel» που εκδηλώθηκε από την 4η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 8η Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και από την κακοκαιρία «Elias» που εκδηλώθηκε από την 25η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 28η Σεπτεμβρίου 2023, στις Περιφέρειες και στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν και ειδικότερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Κορινθίας, Εύβοιας, Αργολίδας, Ρόδου, Έβρου και Ροδόπης:
α) Κατά παρέκκλιση του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 5127/57526/26.5.2017 (Β΄ 1913) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους απασχολούμενους σε όλα τα στάδια της ασφαλιστικής και εκτιμητικής διαδικασίας, των προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας και κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, καθώς και για τους απασχολούμενους σε τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, γεωτεχνικούς ή υπαλλήλους λοιπών ειδικοτήτων, που υπηρετούν στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) ή διατίθενται από άλλους δημόσιους φορείς, στους οποίους ανατίθεται έργο, σύμφωνα με την ως άνω κοινή απόφαση, σχετικό με τις ζημιές της παρούσας το συνολικό ετήσιο όριο των αποζημιώσεων, μέχρι την ολοκλήρωση της διαχείρισης των ζημιών και σε καμία περίπτωση πέραν της 30ής Ιουνίου 2024, καθορίζεται μέχρι του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων οκτακοσίων (4.800) ευρώ, χωρίς μηνιαίο όριο.
Ειδικότερα για τους απασχολούμενους τακτικούς και έκτακτους υπαλλήλους του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Λάρισας, το ετήσιο όριο αποζημίωσης καθορίζεται μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων διακοσίων (7.200) ευρώ.
β) Στους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. που απασχολούνται με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα αίτια της παρούσας, καθορίζεται αποζημίωση τεσσάρων (4) ευρώ για κάθε αίτηση ενίσχυσης. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 3493/37001/30.3.2017 (Β΄ 1189) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. στο πλαίσιο διεκπεραίωσης των δηλώσεων ζημιάς, αιτήσεων οικονομικών ενισχύσεων της παρ. 1, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 3493/37001/30.3.2017 κοινή υπουργική απόφαση, το συνολικό ετήσιο όριο των αποζημιώσεων, μέχρι την ολοκλήρωση της διαχείρισης των ζημιών και σε καμία περίπτωση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2024, καθορίζεται μέχρι του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων οκτακοσίων (4.800) ευρώ, χωρίς μηνιαίο όριο.
- Για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαχείρισης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και την κακοκαιρία της παρ. 1 και για το προσωπικό της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. και των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων, που απασχολείται με αυτές:
α) Οι ώρες της απασχόλησης, καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου, για απογευματινή υπερωριακή εργασία της περ. α΄ της υποπαρ. 2 της παρ. Α΄ του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), ορίζονται ανά εξάμηνο μέχρι διακόσιες (200) ανά υπάλληλο.
Ειδικότερα, για τους απασχολούμενους τακτικούς και έκτακτους υπαλλήλους του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας ορίζονται ανά εξάμηνο μέχρι τριακόσιες (300) ώρες ανά υπάλληλο.
β) Αν ο υπάλληλος εργαστεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την τελευταία ημέρα του πενθημέρου εργασίας, μπορεί να επιλέξει ωριαία αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου ίση με αυτή που καταβάλλεται για υπερωριακή εργασία απογευματινών ωρών και μέχρι τις 22.00, προσαυξημένη κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), αντί της υποχρεωτικής χορήγησης άλλης ημέρας απουσίας με αποδοχές μέσα σε διάστημα δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 21 της υπ’ αρ. 287819/10.8.2005 (Β΄ 1163) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η παρούσα ισχύει αποκλειστικά μέχρι την ολοκλήρωση της διαχείρισης των ζημιών και σε καμία περίπτωση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2024.
Ελληνικές Αγροτικές περιοχές, εγκαταστάσεις και χωριά να υιοθετήσουν το πρόγραμμα πόλη-σφουγγάρι ή αγροτική περιοχή-σφουγγάρι. Οι περιοχές που επανειλημμένα και αποδεδειγμένα έχουν ζημιωθεί από πλημμύρες καθώς και οι καμένες περιοχές πρέπει να δημιουργήσουν περιοχές-σφουγγάρια.
Μια από τις βασικές επιδιώξεις της κινεζικής πολιτικής είναι η βελτίωση του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να καταστήσει τις πυκνοκατοικημένες πόλεις λιγότερο ευάλωτες στις πλημμύρες. Η πρωτοβουλία πόλη – «σφουγγάρι» σχεδιάστηκε για να συμβάλλει στην καλύτερη διανομή του νερού και στη βελτίωση της αποστράγγισης και της αποθήκευσης.
Οι λύσεις αυτές περιλάμβαναν τη χρήση διαπερατή ασφάλτου, την κατασκευή νέων καναλιών και λιμνών, καθώς και την αποκατάσταση υγροτόπων, που όχι μόνο θα διευκόλυναν την υφαλμύρωση, αλλά και θα βελτίωναν το αστικό περιβάλλον. Η ραγδαία αστικοποίηση έχει περικλείσει τεράστιες εκτάσεις γης σε αδιαπέραστο σκυρόδεμα, συχνά κατά μήκος των όχθεων μεγάλων ποταμών που παραδοσιακά χρησίμευαν ως πλημμυρικά πεδία.