Η παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 4282/2014 (A’ 182), περί ίδρυσης, επέκτασης ή μετεγκατάστασης μονάδων υδατοκαλλιέργειας, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, των Υπουργείων Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και η γνώμη της οικείας περιφέρειας και του φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., σύμφωνα με την παρ. 2.».
Για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), αλλά και για τη χωροθέτηση των ίδιων των Π.Ο.Α.Υ επιβάλλεται να απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των οικείων Δήμων και των τοπικών κοινοτικών συμβουλίων και φορέων οι οποίοι είναι γνώστες των ειδικότερων τοπικών ζητημάτων και αναγκών προκειμένου να αποφεύγονται διάφορα προβλήματα. Η γνώμη αυτών πρέπει να είναι δεσμευτική καθώς είναι οι άμεσα θιγόμενοι από τις οποιεσδήποτε συνέπειες.
Επίσης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να εξετάζεται σοβαρά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων εκτάσεων που απαιτούνται για τις εγκαταστάσεις και να ζητείται η σύμφωνη γνώμη των κυρίων τους είτε είναι ιδιώτες είτε οι δήμοι ώστε να μην υπάρχει καταπάτηση, όπως π.χ. συνέβη στο δήμο Ξηρομέρου με τις παραχωρούμενες στις ιχθυοκαλλιέργειες από το Δημόσιο εκτάσεις οι οποίες θεωρούνται δασικές ενώ το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών έχει κριθεί δικαστικά και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο.
Είναι σημαντικό να απαιτείται ο ουσιαστικός έλεγχος για την τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας για την προστασία του βυθού και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Δηλαδή απαιτείται:
– έλεγχος για την ύπαρξη Ποσειδωνίας στις περιοχές αυτές, καθώς παρατηρείται ακόμη και σε ήδη εγκατεστημένες ιχθυοκαλλιέργειες να μην έχει γίνει ποτέ έλεγχος, όπως συμβαίνει με την ΠΟΑΥ Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας όπου ακόμα και στη μελέτη χωροθέτησης εμφανίζονται λανθασμένα στοιχεία ή αποκρύπτονται έντεχνα αφού σύμφωνα με το χάρτη που είναι αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, σε περιοχές όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα λιβάδια Ποσειδωνίας, παλαιές μονάδες συνεχίζουν να υφίστανται και χωροθετήθηκαν ζώνες παραγωγής της ΠΟΑΥ, με χαρακτηριστικό σημείο τον όρμο Μύτικα, στον οικισμό Μύτικα του Δήμου Ξηρομέρου.
– έλεγχος για την τήρηση του ορίου βάθους του βυθού και του αντίστοιχου ύψους των κλωβών καθώς και των αποστάσεων αυτών από τις ακτές. Και εδώ ισχύει το προηγούμενο παράδειγμα
– Έλεγχος και νέα εκτίμηση για την οικολογική αξιολόγηση και την επιβάρυνση των περιοχών από προηγούμενες μονάδες και τήρηση του κανόνα της υδρανάπαυσης. Eιδικοί έλεγχοι απαιτούνται όταν περιλαμβάνονται περιοχές εντός NATURA 2000 ή περιοχές ενταγμένες στη συθήκη RAMSAR, που μπορεί να αφορούν στις χερσαίες εγκαταστάσεις των μονάδων. Και πάλι στην περιοχή μας στο Ξηρόμερο επί 30 και πλέον χρόνια υφίστανται μονάδες με εγκατεστημένους κλωβούς στις ίδιες θέσεις οι οποίοι μάλιστα αυξάνονται και μάλιστα χωρίς πάντα την απαραίτητη άδεια, ενώ ήδη από το 1999 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρεται σε επιβαρυμένη κατάσταση των ακτών Μύτικα – Αστακού και για απομάκρυνση των μονάδων και μεταφορά στο θαλάσσιο χώρο των Κεντρικών και Νότιων Εχινάδων, όπου μάλιστα το μεγαλύτερο τμήμα τους είναι εντός NATURA 2000 ενώ ένα τμήμα περιλαμβάνει περιοχή RAMSAR.
– Να ελέγχεται η χρήση και να απαγορεύεται πλέον η εγκατάσταση προβολέων στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας
Το ΤΕΕ ως φορέας γνωμοδότησης πρέπει να συμμετέχει και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι σχετικές χωροταξικές μελέτες και η ίδια η πραγματικότητα του αναπτυσσόμενου τουριστικού προϊόντος:
– Η ύπαρξη κοντινών ανερχόμενων τουριστικών προορισμών
– Τα όρια των οικισμών και των μελλοντικών τους επεκτάσεων
– Η ύπαρξη παραλιών κολύμβησης
– Ιαματικά λουτρά
– Προστατευόμενες περιοχές (NATURA 2000, RAMSAR κλπ)
– Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
– Αρχαιολογικοί χώροι
– Μνημεία της φύσης
Επιπλέον είναι επιβεβλημένο να θεσμοθετηθεί συγκεκριμένη και ουσιαστική διαδικασία ελέγχου όλων των παραμέτρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε υπάρχουσες μονάδες, σε εγκαταστάσεις τους θαλάσσιες και χερσαίες.
Σχετικά με την μετεγκατάσταση και επέκταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας των ΠΟΑΥ, το ορθό και δίκαιο είναι να απαιτείται η γνωμοδότηση των οικείων Δήμων και μάλιστα να είναι δεσμευτική, αφού πρόκειται για δραστηριότητα που έχει επιπτώσεις στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Οι Δήμοι καθώς και οι κάτοικοι που έχουν ΠΟΑΥ γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που δημιουργούν οι ιχθυοκαλλιέργειες τόσο με την ρύπανση όσο και με τη χρήση γης που γίνεται σε βάρος άλλων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων όπως η τουριστική αξιοποίηση των ακτών και ο παραθερισμός.
Οι αποφάσεις των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων για ζητήματα της περιοχής τους όπως η ανάπτυξη,μετακίνηση,μεταφορά ιχθυοκαλλιεργειών πρεπει να λαμβάνονται υπ’οψη και να είναι δεσμευτικές.
Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων δήμων και των τοπικών συμβουλίων ώστε ν αποφεύγονται οι διενέξεις και συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία
Να λαμβάνεται υπόψη και μάλιστα δεσμευτικά, η γνώμη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων για τις Ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή τους.
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Κύμης Αλιβερίου Μαστροκώστας Νικόλαος
Κάθε απόφαση που γίνεται νόμος του κράτους, σε μία ευνομούμενη πολιτεία πολιτών και πραγματεύεται θέματα που αφορούν τους πολίτες και τον χώρο που ζουν, θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη τους. Για θέματα που αφορούν άμεσα την ζωή τους, τον τόπο τους και έχουν άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην οικονομία, στις χρήσεις γης οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, αφού επηρεάζουν την ζωή τους άμεσα ή έμμεσα.
Η φωνή των πολιτών ενός Δήμου, που είναι ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να υπάρχει μέσω απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου (σύμφωνη ή μη γνώμη) σε κάθε περίπτωση. Δεν μπορεί για ίδρυση ή επέκταση ή μετεγκατάσταση μονάδων Π.Ο.Α.Υ εντός της περιοχής ενός Δήμου και μην προβλέπεται στο νόμο η σύμφωνη γνώμη του Δήμου παρά να ζητείται μόνο η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του Υπουργείο Πολιτισμού και η απλή γνώμη της οικείας Περιφέρειας (αντί για σύμφωνη γνώμη) δηλαδή χωρίς αντίκρισμα και καμία δέσμευση.
Πρέπει λοιπόν να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο και να συμπληρωθεί, ώστε για την ίδρυση, επέκταση η μετεγκατάσταση μονάδων εντός περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ ) να απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δήμου μέσω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»
Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία
Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.
Να απαιτείται και να είναι δεσμευτική η γνώμη των οικείων Δήμων και των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αποφεύγονται οι διενέξεις και οι συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.»
Στην προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 17 παρ. 3 του ν. 4282/2014, εκτός από την ανάγκη γνωμοδότησης του ΓΕΝ, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που έχουν μεν εκφράσει κατά τη διαδικασία έγκρισης ίδρυσης της ΠΟΑΥ την «κατ’ αρχήν» σύμφωνη γνώμη τους, αλλά ζητούσαν την εκ νέου γνωμοδότηση επί συγκεκριμένων θέσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, προστίθεται και η εν νέου γνωμοδότηση της οικείας Περιφέρειας.
Δεδομένου ότι η Περιφέρεια δια του Περιφερειακού Συμβουλίου (όπως και ο/οι οικείος/οι δήμος/οι) της έχει εκφράσει τη γνώμη της κατά το στάδιο έγκρισης της ΣΜΠΕ για την ίδρυση της ΠΟΑΥ όπου βρίσκονται οι επί μέρους μονάδες [ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/9450/6235 (ΦΕΚ 5774 Β’/4.10.2023) άρθρο 34, παρ. 4], θεωρούμε ότι αποτελεί αιτία μόνο καθυστερήσεων η εκ νέου γνωμοδότηση της Περιφέρειας για τις επιμέρους μονάδες εντός αυτής. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ακυρώνεται η όλη φιλοσοφία της οργανωμένης ανάπτυξης του κλάδου που στοχεύει το ΕΠΧΣΑΑΥ και εξομοιώνεται η ΠΟΑΥ με τη μεμονωμένη (σημειακή) χωροθέτηση.
Προτείνουμε να απαλειφθεί.
Δε συμφωνω να ψηφιζετε ενα νομοσχεδιο για την περιοχη που ανηκω/ζω, που τοσο εχει ταλαιπωρηθει απο φυσικα φαινομενα και απο υποσχεσεις πολιτικων και εντεταλμενων, χωρις να υπαρχει η συμφωνη γνωμη του Δημου η οποια πρεπει να ειναι δεσμευτικη. Βοηθηστε τους πολιτες αυτου του κρατους να νιωθουν πως ανηκουν σε αυτο και πως η κυβερνηση, καθε κυβερνηση, λειτουργει πρωταρχικα για το συμφερων τους και οχι μονο για τα μεγαλα συμφεροντα.
Ζητάω τη δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου, στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ). Είναι εκτός λογικής και αντιδημοκρατικό, να αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες και ο κοντινότερος θεσμός διοίκησης προς αυτούς, που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ σοβαρές και έχουν συνέπειες στις ζωές των κατοίκων που ζουν στις περιοχές που υπάρχει ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων. Δεν συνάδει για μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έτος 2024, να αγνοεί τους κατοίκους των περιοχών που θα υποστούν τις συνέπειες.