Στην παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4351/2015 (Α’ 164) προστίθενται νέα εδάφια, έβδομο και όγδοο, τα δύο τελευταία εδάφια, περί βοσκής εντός βοσκήσιμων γαιών αντικαθίστανται από ένα ενιαίο εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η βοσκή εντός των βοσκήσιμων γαιών ασκείται επί τη βάση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής. Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης των εν λόγω εκτάσεων για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων. Συμβατές χρήσεις με τη δασική νομοθεσία είναι αυτές που προβλέπονται στο ΣΤ΄ Κεφάλαιο του ν. 998/1979, όπως ισχύει ενώ με τη βοσκή είναι οι χρήσεις εκείνες οι οποίες δεν παρεμποδίζουν την προσβασιμότητα των ποιμνίων και δεν υποβαθμίζουν τη συνολική βοσκοϊκανότητα της βοσκήσιμης γαίας ως ενιαίας οντότητας, όπως αυτή έχει υπολογισθεί στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Για λόγους ενιαίας διαχείρισης της βοσκής, στα διαχειριστικά σχέδια συμπεριλαμβάνονται και οι εκτάσεις του άρθρου 10 του ν. 3208/2003 όπως ισχύει, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους το επιθυμούν και δηλώνουν την επιθυμία τους εγγράφως. Δύναται επίσης, να περιλαμβάνονται και εκτάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας και βόσκονται από αγροτικά ζώα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της Χώρας με προγραμματική σύμβαση η οποία συνάπτεται με την οικεία Περιφέρεια. Οι οικείες Περιφέρειες υποχρεούνται όπως αναρτήσουν τη διακήρυξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης εντός ενός (1) μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά το τελευταίο εδάφιο. Τα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούν οι Περιφέρειες, εγκρίνονται με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από γνώμη της αρμόδιας Δασικής Αρχής και της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύναται να ανατίθεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τις προϋποθέσεις της παρούσας: α) η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εν όλω ή εν μέρει, β) η σύναψη και λύση των σχετικών συμβάσεων εκπόνησής τους, καθώς και γ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την ολοκλήρωσή τους.».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 6 Διαδικασία εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 3 ν. 4351/2015"
#1 Σχόλιο Από ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στις 18 Ιανουάριος, 2024 @ 22:04
Υποχρεωτική συμμετοχή των κτηνοτρόφων ανα περιφέρεια σε όλες τις επιτροπές διαχείρισης σχεδίων βόσκησης ή στις αντίστοιχες επιτροπές του ΥπΑΑΤ.
#2 Σχόλιο Από Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ Στις 19 Ιανουάριος, 2024 @ 06:46
Η μεταφορά της υλοποίησης τους στο ΥΠΑΑΤ από τις περιφέρειες είναι στη σωστή κατεύθυνση για να υλοποιηθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Πρέπει όμως να βρεθεί τρόπος να μπουν σε εφαρμογή πριν το τέλος του 2024, αφού η μεταβατική περίοδος για την ΚΑΠ 2023-27 τελειώνει στις 31.12.2024. Έτσι, από 1.1.2025 είναι αναγκαίο για να μπορούν να εφαρμόζονται πλήρως τα οικολογικά σχήματα που αφορούν τους βοσκότοπους και την κτηνοτροφία να βρίσκονται σε εφαρμογή.
Εναλλακτικά πρέπει να περιληφθεί στο νομοσχέδιο η εκπόνηση προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για το 2024 και ολοκλήρωση τους σε πλήρη μορφή το 2025. Εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα οριστικά σχέδια βόσκησης, επιβάλλεται να οριστούν προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Από τις προτεινόμενες διατάξεις απουσιάζουν αδικαιολόγητα οι χρήστες των διαχειριστικών σχεδίων που είναι οι κτηνοτρόφοι και συγκεκριμένα οι κτηνοτροφικές οργανώσεις, τόσο στην εκπόνησή τους, όσο και στη συντήρηση τους που κρίνεται άκρως απαραίτητη. Θα πρέπει, οι κτηνοτρόφοι να συμμετέχουν υποχρεωτικά σε αυτά από κοινού με τις Περιφέρειες σε ότι αφορά τα θέματα διαχείρισης και δικαιωμάτων βόσκησης για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος στο σύστημα.
#3 Σχόλιο Από Αθηνά Στις 19 Ιανουάριος, 2024 @ 08:19
Υποχρεωτική συμμετοχή των κτηνοτρόφων ανα περιφέρεια σε όλες τις επιτροπές διαχείρισης σχεδίων βόσκησης ή στις αντίστοιχες επιτροπές του ΥπΑΑΤ.
#4 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΣ Στις 19 Ιανουάριος, 2024 @ 08:20
Υποχρεωτική συμμετοχή των κτηνοτρόφων ανα περιφέρεια σε όλες τις επιτροπές διαχείρισης σχεδίων βόσκησης ή στις αντίστοιχες επιτροπές του ΥπΑΑΤ.
#5 Σχόλιο Από ΜΑΓΔΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ Στις 19 Ιανουάριος, 2024 @ 08:33
Υποχρεωτική συμμετοχή των κτηνοτρόφων ανα περιφέρεια σε όλες τις επιτροπές διαχείρισης σχεδίων βόσκησης ή στις αντίστοιχες επιτροπές του ΥπΑΑΤ.
#6 Σχόλιο Από ΜΑΓΔΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ Στις 19 Ιανουάριος, 2024 @ 08:34
Υποχρεωτική συμμετοχή των κτηνοτρόφων ανα περιφέρεια σε όλες τις επιτροπές διαχείρισης σχεδίων βόσκησης ή στις αντίστοιχες επιτροπές του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης