Άρθρο 16 Διαδικασία επιβολής προστίμων

1. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συστήνεται Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων.
2. Η Επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από:
α) ένα (1) μέλος του Ειδικού Γραφείου Ενωσιακού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο λειτουργεί στο Υπουργείο, με τον βαθμό Παρέδρου ή Δικαστικού Πληρεξουσίου ως Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του,
β) τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου με τον αναπληρωτή του,
γ) έναν (1) προϊστάμενο Διεύθυνσης ή Τμήματος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου με τον αναπληρωτή του.
Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής παρίσταται εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ως εισηγητής χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Χρέη γραμματέα ασκεί υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου.
Τα μέλη της Επιτροπής καθώς και ο γραμματέας της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
3. Η Επιτροπή συνεδριάζει εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας και είναι μη αμειβόμενη.
4. Eντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την περάτωση του ελέγχου, o ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συντάσσει έκθεση ελέγχου, η οποία περιλαμβάνει το πρακτικό ελέγχου με τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο, τα διοικητικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τις διορθωτικές ενέργειες που προτάθηκαν, καθώς και τον βαθμό υλοποίησης αυτών από την ελεγχόμενη επιχείρηση. Στην έκθεση περιλαμβάνεται και οποιοδήποτε στοιχείο είναι απαραίτητο για τη βεβαίωση της παράβασης, την επιβολή κυρώσεων και τον υπολογισμό τους. Περιλαμβάνεται επίσης εισήγηση επί της παράβασης και των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται, βάσει του Πίνακα του άρθρου 12.
5. Η έκθεση κοινοποιείται με απόδειξη από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωσή της, στην ελεγχόμενη επιχείρηση. Εντός πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση αυτή, αντίγραφο της έκθεσης, μαζί με την απόδειξη κοινοποίησής της, διαβιβάζεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Επιτροπή.
6. Η Επιτροπή συγκαλείται από τον Πρόεδρό της εντός εξήντα (60) ημερών από την παραλαβή της έκθεσης.
7. Tουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη συνεδρίασή της Eπιτροπής, καλείται ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, ο οποίος δύναται να εκθέσει τις απόψεις του αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιό του προφορικά ή με έγγραφο υπόμνημα.
8. Η Επιτροπή εξετάζει αρχικά το εμπρόθεσμο της πρόσκλησης της ελεγχόμενης επιχείρησης. Εάν η πρόσκληση δεν είναι εμπρόθεσμη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζει νέα ημερομηνία συνεδρίασης.
9. Η Επιτροπή, αφού λάβει υπόψη της το σύνολο των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης, εκδίδει γνώμη για την επιβολή ή μη προστίμου.
10. Κατόπιν της γνώμης της παρ. 9, εκδίδεται απόφαση από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου κοινοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, με κάθε πρόσφορο μέσο και με απόδειξη, στην ενδιαφερόμενη επιχείρηση, στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκτέλεσή της.
11. Κατά της απόφασης της παρ. 10 η ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από την κοινοποίηση σε αυτήν της εν λόγω απόφασης.
12. Τα παραπάνω πρόστιμα βεβαιώνονται ως έσοδα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και εισπράττονται κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190) με τη σύνταξη χρηματικού καταλόγου από τη βεβαιούσα αρχή και με αναφορά της αρχής υπέρ της οποίας κατατίθενται και αποδίδονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
13. Η παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης των αποφάσεων επιβολής διοικητικών προστίμων και της πορείας αποπληρωμής και είσπραξής τους διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  • 13 Ιουνίου 2024, 22:42 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    Προτείνεται να συμπεριληφθούν σε Υπουργική Απόφαση, αφού στον παρόντα νόμο αναγραφεί ότι εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (η ανατίθεται η ευθύνη)…

  • 9 Ιουνίου 2024, 21:24 | Μαρία Σπέντζου

    Δεδομένης της πολυπλοκότητας και ιδιαιτερότητας των περιπτώσεων πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να συνεπικουρείται από τεχνικό σύμβουλο ή/και εμπειρογνώμονα ή/και δικηγόρο.

  • 4 Ιουνίου 2024, 10:01 | Vasily Psarommatis

    Θα μπορούσε με τεχνητή νοημοσύνη