Άρθρο 13 Κριτήρια επιμέτρησης

 

Τα κριτήρια επιμέτρησης που λαμβάνονται υπόψη, συνδυαστικά, για την επιβολή και την κλιμάκωση των διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και των προστίμων του άρθρου 12, είναι τα εξής:

α) Ο βαθμός επικινδυνότητας, δηλαδή η αποτίμηση της σοβαρότητας της παράβασης και των επιπτώσεών της σε σχέση με τις προδιαγραφές κάθε ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, ως αποτέλεσμα αξιολόγησης:

αα) της φύσης, του είδους και των χαρακτηριστικών της μη συμμόρφωσης,

αβ) του μεγέθους, του εύρους και της έκτασης της μη συμμόρφωσης,

αγ) του χαρακτήρα της μη συμμόρφωσης, ως προς την πρόθεση και τη σκοπιμότητα του μη συμμορφούμενου,

β) η πολλαπλότητα των παραβάσεων της επιχείρησης, ήτοι η διαπίστωση παραβάσεων που εμπίπτουν σε διαφορετική περίπτωση παράβασης του Πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 12,

γ) το μέγεθος της επιχείρησης, το οποίο προκύπτει από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της επιχείρησης της προηγούμενης χρήσης σε σχέση με το έτος διαπίστωσης της παράβασης, ο οποίος αποδεικνύεται από επίσημα οικονομικά στοιχεία. Το μέγεθος της επιχείρησης προκύπτει από τα δηλούμενα έσοδα, όπως αυτά αποδεικνύονται από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων της επιχείρησης της προηγούμενης χρήσης σε σχέση με το έτος διαπίστωσης της παράβασης.

Ο υπεύθυνος της επιχείρησης ή ο εκπρόσωπός του καλείται από την Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων του άρθρου 16 να προσκομίσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος της επιχείρησης μέχρι και την ημερομηνία υποβολής υπομνήματος ή παράστασής του. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των στοιχείων αυτών, η Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων κατατάσσει την επιχείρηση σε κατηγορία μεγέθους κατά την κρίση της.

δ) Η υποτροπή ως προς την ίδια κατηγορία παράβασης στη διάρκεια των πέντε (5) τελευταίων ετών, δηλαδή η διαπίστωση ταυτόσημης παράβασης, για την οποία έχει ήδη επιβληθεί διοικητικό μέτρο ή και πρόστιμο. Για την επιμέτρηση του κριτηρίου της υποτροπής, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τηρεί αρχείο με τα διοικητικά μέτρα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε κάθε επιχείρηση.

  • 13 Ιουνίου 2024, 22:51 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    Κριτήρια επιμέτρησης:
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Δεν είναι απαραίτητο να αναγράφονται στο Νόμο. Δεν ενδείκνυται μάλιστα, αφού μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες… Να ενσωματωθούν στον κανονισμό που θα εκπονήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η σε μια Υπουργική Απόφαση. Στον Νόμο να προβλέπεται μόνο η κατάλληλη εξουσιοδότηση η η μεταβίβαση της ευθύνης στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων….

  • 9 Ιουνίου 2024, 20:25 | Μαρία Σπέντζου

    Η αναφορά στον ετήσιο κύκλο εργασιών ορισμένες φορές δύναται να μην είναι αντικειμενικό και δίκαιο για τις επιχειρήσεις καθώς ο ετήσιος κύκλος εργασιών που αφορά στο προϊόν όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις δύναται να διαφοροποιείται σημαντικά. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν είναι διαθέσιμα προκειμένου να συνεκτιμώνται για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.