- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - http://www.opengov.gr/ypaat -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ   Άρθρο 12 Διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και διοικητικά πρόστιμα

 

  1. Όταν κατά τη διενέργεια των ελέγχων των άρθρων 4, 7 και 8, διαπιστώνονται παραβάσεις που αφορούν στις καταχωρισμένες προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, επιβάλλονται διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και διοικητικά πρόστιμα από την Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων του άρθρου 16.
  2. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δύναται να επιβάλλονται, ανεξαρτήτως των προστίμων του πίνακα της παρ. 4, τα εξής διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης:

α) έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός καθορισθείσας προθεσμίας,

β) περιορισμός ή απαγόρευση διάθεσης στην αγορά γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, κατόπιν αιτιολογημένου πρακτικού ελέγχου, έως ότου διαπιστωθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή την αρμόδια ΔΑΟΚ η συμμόρφωση με τη σύσταση της περ. α),

γ) διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης σε τηρούμενα έγγραφα, αρχεία, συνοδευτικά έγγραφα, συσκευασίες προϊόντων, σε κάθε είδους ηλεκτρονικές καταχωρίσεις στο διαδίκτυο, ιδίως σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημιστικό υλικό, στα οποία διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση,

δ) απόσυρση του προϊόντος από την αγορά με ευθύνη και έξοδα του παραβάτη, υπό την ευθύνη και επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ,

ε) ανάκληση διαφημιστικού υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού, από την αγορά, με ευθύνη και έξοδα του παραβάτη, με απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και υπό την επίβλεψή του ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ,

στ) αναστολή του πιστοποιητικού της επιχείρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,

ζ) οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού της επιχείρησης.

  1. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλεται αναστολή του πιστοποιητικού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η απόρριψη της αίτησης για ένταξη στο σύστημα ελέγχου ισχύει για το χρονικό διάστημα της αναστολής του πιστοποιητικού. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλεται οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού, η απόρριψη της αίτησης για ένταξη στο σύστημα ελέγχου ισχύει για ένα (1) έτος από την έκδοση της σχετικής απόφασης.
  2. Τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται ανά κατηγορία και είδος παράβασης (μη συμμόρφωσης), καθώς και οι περιπτώσεις υποτροπής είναι οι εξής:

 

Πίνακας παραβάσεων με τα διοικητικά μέτρα και το ύψος των προστίμων ανά παράβαση:

α/αΠεριγραφή παράβασης                Διοικητικά μέτρα                                  Ύψος προστίμου

(σε ευρώ)

1Μη εμπρόθεσμη συμμόρφωση στις συστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για διόρθωση των παρατυπιών, που δεν συνιστούν παράβαση.Σε περίπτωση μη υλοποίησης διορθωτικών ενεργειών από την επιχείρηση εντός προθεσμίας, επιβάλλεται αναστολή πιστοποιητικού για δύο (2) μήνες και οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού, εάν η επιχείρηση δεν συμμορφωθεί ούτε κατά το διάστημα της αναστολής. 
2.α) Πλημμελής τήρηση αρχείων εισροών-εκροών, παραγωγής, αποθεμάτων, εξαγωγών, τεκμηρίωσης προέλευσης πρώτης ύλης, διαχωρισμού των προϊόντων με ΠΟΠ και ΠΓΕ από τα άλλα ομοειδή προϊόντα της επιχείρησης, καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση στη γραμμή ή τη διαδικασία παραγωγής χωρίς την ενημέρωση του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας.

β) Σε περίπτωση μη υλοποίησης διορθωτικών ενεργειών εντός της τεθείσας προθεσμίας επιβάλλονται αναστολή του πιστοποιητικού για δύο (2) μήνες και οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού, εάν η επιχείρηση δεν συμμορφωθεί ούτε κατά το διάστημα της αναστολής.

 
β) Μη τήρηση αρχείων εισροών – εκροών, παραγωγής, αποθεμάτων, εξαγωγών, τεκμηρίωσης προέλευσης πρώτης ύλης, διαχωρισμού των προϊόντων με ΠΟΠ και ΠΓΕ από τα άλλα ομοειδή προϊόντα της επιχείρησης.α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας.

β) Σε περίπτωση μη υλοποίησης διορθωτικών ενεργειών εντός της τεθείσας προθεσμίας επιβάλλονται αναστολή του πιστοποιητικού για έξι (6) μήνες και οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού, εάν δεν συμμορφωθεί ούτε κατά το διάστημα της αναστολής.

 
γ) Μη έγκαιρη ή μη ενημέρωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τα αναφερόμενα στην περ. α) εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στη Σύμβαση και στον Κανονισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης.α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας.

β) Σε περίπτωση μη υλοποίησης διορθωτικών ενεργειών εντός της τεθείσας προθεσμίας επιβάλλονται αναστολή του πιστοποιητικού για τέσσερις (4) μήνες και οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού, εάν η επιχείρηση δεν συμμορφωθεί ούτε κατά το διάστημα της αναστολής.

 
3.α)

 

 

 

 

αα)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μη τήρηση προδιαγραφών καταχώρισης πριν από τη θέση των προϊόντων στην αγορά:

Πλημμελής τήρηση ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών και τελικών προϊόντων

– Πλημμελής τήρηση αρχείων ανασυσκευασίας.

– Μη αναγραφή ημερομηνίας παραγωγής στη συσκευασία/ανασυσκευασία και τα συνοδευτικά έγγραφα

– Χρήση μέσων και συσκευασιών (συλλογής, συντήρησης, διακίνησης, πώλησης) εκτός προδιαγραφής

– Καλλιεργητικές πρακτικές εκτός προδιαγραφής

α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας.

β) Περιορισμός ή απαγόρευση διάθεσης προϊόντος στην αγορά.

γ) Διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης των προϊόντων, στα οποία διαπιστώθηκε η παράβαση υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

δ) Οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού, εάν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

ε) Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και αναστολή πιστοποιητικού για τέσσερις (4) μήνες.

 
αβ)–        Ωρίμανση σε δοχεία/χώρους εκτός προδιαγραφής

–        Μη τήρηση προβλεπόμενων θερμοκρασιών (ιδίως μάλαξης, ψύξης, ωρίμανσης)

–        Πρώτη ύλη εκτός προδιαγραφής (ιδίως ποικιλία, φυλή/ λιποπεριεκτικότητα/pH/υγρασία)

–        Πλήρωση δοχείων με συστατικά εκτός προδιαγραφής (ιδίως ελαιόλαδο/ξύδι σε βάζα ελιάς)

–        Υπέρβαση χρόνου από άμελξη ως τυροκόμηση, ακατάλληλο γάλα (όχι μετά από 10 ημέρες από τοκετό).

–        Διαστάσεις προϊόντος, σχήμα βάρος, τύπος εκτός προδιαγραφής

–        Μη τήρηση ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών και τελικών προϊόντων

–        Εφαρμογή σταδίων παραγωγής που δεν προβλέπονται.

–        Μη τήρηση αναλογίας πρώτων υλών

α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας

β) Περιορισμός ή απαγόρευση διάθεσης προϊόντος στην αγορά

γ) Διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης των προϊόντων, στα οποία διαπιστώθηκε η παράβαση υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ.

δ) Οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού, εάν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

ε) Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και ανάκληση πιστοποιητικού για έξι (6) μήνες.

 
αγ)–        Πρώτη ύλη εκτός ζώνης

–        Πρώτη ύλη εκτός προδιαγραφής (ιδίως σε ότι αφορά στο είδος γάλακτος)

–        Μη τήρηση χρόνου ωρίμανσης

 

α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας

β) Περιορισμός ή απαγόρευση διάθεσης προϊόντος στην αγορά

γ) Διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης των προϊόντων, στα οποία διαπιστώθηκε η παράβαση υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ.

δ) Οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού, εάν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

ε) Πρόστιμο

στ) Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και πρόστιμο καθώς και αναστολή πιστοποιητικού για ένα (1) έτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50.000 – 200.000

β)Παραβάσεις στη χρήση των καταχωρισμένων ονομασιών, ενδείξεων, συμβόλων ή σημάτων στην επισήμανση, παρουσίαση, διαφήμιση και στα συνοδευτικά έγγραφα του προϊόντος και των υποσυσκευασιών του από ενταγμένες στο σύστημα επιχειρήσεις, πριν από τη θέση των προϊόντων στην αγορά. Ειδικότερα:

–   Μη ορθή χρήση καταχωρισμένων ονομασιών,

–    Μη ορθή χρήση συμβόλων (ενωσιακό λογότυπο, σήμα AGROCERT-διαστάσεις, χρώμα),

–   Μη χρήση κωδικών συσκευασίας

–   Μη αναγραφή στοιχείων παραγωγού/συσκευαστή

–   Λοιπές ενδείξεις και σήματα.

α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας

β) Διόρθωση/αντικατάσταση της επισήμανσης των προϊόντων στα οποία διαπιστώθηκε η παράβαση υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ.

γ) Ανάκληση του διαφημιστικού υλικού από την αγορά, με έξοδα και ευθύνη του παραβάτη, υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ

δ) Οριστική ανάκληση πιστοποιητικού εάν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

ε) Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και ανάκληση πιστοποιητικού για δύο (2) μήνες.

 
4.α)Παραβάσεις που αφορούν θέση στην αγορά (σε σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης) από επιχειρήσεις ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου, γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, καθώς και των υποσυσκευασιών τους:

αα) για τα οποία δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές καταχώρισης που αναφέρονται στην υποπερ. αγ) της περ. α) της παρ. 3 και εντούτοις χρησιμοποιούν καταχωρισμένες ονομασίες, ενδείξεις, σύμβολα ή σήματα στην επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση σε έντυπο υλικό, όπως αναφέρονται στον Βασικό Κανονισμό.

α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας

β) Ανάκληση των προϊόντων με έξοδα και ευθύνη του παραβάτη υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ

γ) Διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης των προϊόντων, στα οποία διαπιστώθηκε η παράβαση υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ.

δ) Ανάκληση πιστοποιητικού για τρεις (3) μήνες

ε) Οριστική ανάκληση πιστοποιητικού αν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

στ) Πρόστιμο

ζ) Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και κυρώσεις καθώς και ανάκληση του πιστοποιητικού για ένα (1) έτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100.000 – 300.000

αβ) για τα οποία δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές καταχώρισης που αναφέρονται στις υποπερ. αα) και αβ) της περ. α) της παρ. 3 και εντούτοις χρησιμοποιούν καταχωρισμένες ονομασίες, ενδείξεις, σύμβολα ή σήματα στην επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση σε έντυπο υλικό, όπως αναφέρονται στον Βασικό Κανονισμό.α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας

β) Ανάκληση των προϊόντων με έξοδα και ευθύνη του παραβάτη υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ

γ) Διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης των προϊόντων, στα οποία διαπιστώθηκε η παράβαση υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ.

δ) Οριστική ανάκληση πιστοποιητικού αν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

ε) Πρόστιμο

στ) Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και κυρώσεις, καθώς και ανάκληση του πιστοποιητικού για τρεις (3) μήνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.000 – 50.000

αγ) στα οποία γίνεται μη ορθή ή παραπλανητική χρήση των καταχωρισμένων ονομασιών, ενδείξεων, συμβόλων ή σημάτων στην επισήμανση, την παρουσίαση και τα συνοδευτικά έγγραφα του προϊόντος και των υποσυσκευασιών του, όπως αναφέρονται στον Βασικό Κανονισμό.α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας

β) Ανάκληση των προϊόντων με έξοδα και ευθύνη του παραβάτη υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ

γ) Διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης των προϊόντων, στα οποία διαπιστώθηκε η παράβαση υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ.

δ) Οριστική ανάκληση πιστοποιητικού αν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

ε) Πρόστιμο

στ) Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και κυρώσεις και ανάκληση πιστοποιητικού για τρεις (3) μήνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.000 – 50.000

β)Θέση στην αγορά (σε σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης) γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων από επιχειρήσεις που δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου με ενδείξεις που συνιστούν άμεση ή έμμεση χρήση καταχωρισμένης ονομασίας για προϊόν που δεν καλύπτεται από την καταχώριση καθώς και κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση ή άλλη ψευδής ή παραπλανητική ένδειξη ή οποιαδήποτε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τους καταναλωτές όπως προβλέπεται στις παρ. 1 και 4 του άρθρου 26 και στην παρ. 1 του άρθρου 68 του Βασικού Κανονισμού.α) Έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός προθεσμίας.

β) Ανάκληση των προϊόντων με έξοδα και ευθύνη του παραβάτη υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ

γ) Διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης των προϊόντων, στα οποία διαπιστώθηκε η παράβαση υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ.

δ) Οριστική ανάκληση πιστοποιητικού εάν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

ε) Πρόστιμο.

στ) Στην περίπτωση υποτροπής των επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες στο σύστημα επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και κυρώσεις καθώς και η ανάκληση πιστοποιητικού για ένα (1) έτος.

ζ) Στην περίπτωση υποτροπής των επιχειρήσεων οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.000 – 150.000

 

5Παραβάσεις που διαπιστώνονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στη διαφήμιση του προϊόντος στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας (μετά τη θέση των προϊόντων στην αγορά), από επιχειρήσεις ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου και από επιχειρήσεις μη ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου.α) Άμεση απόσυρση της διαφήμισης/ανάρτησης υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

β) Οριστική ανάκληση πιστοποιητικού εάν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

γ) Πρόστιμο.

δ) Σε περίπτωση υποτροπής των επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου, επιβάλλονται τα διοικητικά μέτρα και κυρώσεις που προβλέπονται ανωτέρω, καθώς και ανάκληση πιστοποιητικού για δύο (2) έτη.

ε) Στην περίπτωση υποτροπής των επιχειρήσεων που δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου επιβάλλονται τα ανωτέρω διοικητικά μέτρα και το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται.

 

 

 

 

 

 

10.000 -150.000

 

 

 

 

 

 

 

6-Άρνηση:

·        ελέγχου,

·        ενέργειας δειγματοληψίας,

·        πρόσβασης στους ελεγκτές σε χώρους, αρχεία ή στοιχεία της επιχείρησης που σχετίζονται με την παραγωγή, συσκευασία και διακίνηση προϊόντων με ΠΟΠ και ΠΓΕΠ,

·        υποβολής απαιτούμενων στοιχείων μετά από αίτημα ελεγκτικών αρχών,

– Καταστροφή εγγράφων.

– Εξαπάτηση ελεγκτών.

 α) Στις ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου επιχειρήσεις επιβάλλεται, επιπλέον των άλλων κυρώσεων, άμεση ανάκληση του πιστοποιητικού για έξι (6) μήνες από τη διαπίστωση της παράβασης.

β) Στις μη ενταγμένες, στο σύστημα ελέγχου επιχειρήσεις, επιπλέον των άλλων κυρώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

5.000 – 50.000

 

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ   Άρθρο 12 Διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και διοικητικά πρόστιμα"

#1 Σχόλιο Από Vasily Psarommatis Στις 8 Ιούνιος, 2024 @ 15:31

Bravo

#2 Σχόλιο Από Ευφροσύνη Σκαρμούτσου Στις 8 Ιούνιος, 2024 @ 18:25

Σημείο 3α:
Δεν είναι σαφές σε τι αποσκοπεί η διάκριση ανάμεσα σε προϊόντα που βρέθηκαν παραβατικά πριν την θέση τους σε κυκλοφορία στην αγορά (δηλαδή κατόπιν ελέγχου στον χώρο παραγωγής) και σε προϊόντα που βρέθηκαν στην αγορά, δεδομένου ότι και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος του παραγωγού είναι να κυκλοφορήσουν στην αγορά, αλλά στην πρώτη περίπτωση απλώς δεν πρόλαβε λόγω του ελέγχου, όχι επειδή ο ίδιος άλλαξε γνώμη και εμπόδισε την κυκλοφορία τους.

Επίσης δεν είναι σαφές γιατί γίνεται ανάλυση σε 3αα, 3αβ και 3αγ όταν μάλιστα δεν καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις μη τήρησης της προδιαγραφής. Γίνεται υπερβολική ανάλυση όσον αφορά στις απαιτήσεις προδιαγραφών ορισμένων τυριών αγνοώντας τις απαιτήσεις προδιαγραφών άλλων προϊόντων. Πρόκειται για διαφορετικούς τρόπους τελέσεως της ίδιας, μίας και μόνης, παραβάσεως: μη τήρηση της προδιαγραφής.

Σημείο 4β:
Δεν έχει νόημα η οριστική ανάκληση πιστοποιητικού για επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Σημείο 5:
Η ίδια αντιμετώπιση για ενταγμένες και μη επιχειρήσεις είναι άδικη σε βάρος των ενταγμένων, καθ’ ότι οι μη ενταγμένες θα έπρεπε να τιμωρούνται με υψηλότερο πρόστιμο αφού μόνον έτσι μπορούν να τιμωρηθούν.

#3 Σχόλιο Από Μαρία Σπέντζου Στις 9 Ιούνιος, 2024 @ 20:36

Παρ. 2 δ) απόσυρση του προϊόντος από την αγορά με ευθύνη και έξοδα του παραβάτη, υπό την ευθύνη και επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ: προτείνεται να διαγραφεί «υπό την ευθύνη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» και να γίνει «υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας ΔΑΟΚ».

Με την υπάρχουσα ανάλυση των διοικητικών μέτρων και προστίμων φαίνεται ότι:
– δεν προβλέπεται πρόστιμο για τις παραβάσεις που αναφέρονται στα σημεία 2 (α), (β), (γ), 3 (α) (αα, αβ) (β). Δηλαδή για παράδειγμα σε περιπτώσεις μη τήρησης της προδιαγραφής και άλλων όπως Μη τήρηση ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών και τελικών προϊόντων δεν προβλέπεται κανένα πρόστιμο, γεγονός που δημιουργεί διαφορετική μεταχείριση με τα δεδομένα μέχρι σήμερα. Επιπλέον φαίνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές εάν η επιχείρηση κάνει διορθωτικές ενέργειες εντός της δοθείσας προθεσμίας δεν έχει καμία συνέπεια (ούτε πρόστιμο ούτε διοικητικές κυρώσεις) δημιουργώντας και πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό και μη δίκαιη μεταχείριση με τις επιχειρήσεις που τηρούν τις προδιαγραφές.

Η αναφορά ως διοικητικού μέτρου της «Έγγραφης σύστασης για συμμόρφωση εντός προθεσμίας» μάλλον απαξιώνει την έννοια των διοικητικών κυρώσεων του συγκεκριμένου άρθρου, καθώς αποτελεί πάγια και αυτονόητη διοικητική ενέργεια με σκοπό την εξασφάλιση της συμμόρφωσης της επιχείρησης στο μέλλον.

Η πρόβλεψη προστίμου σε ορισμένες παραβάσεις τέτοιου ευρέου φάσματος όπως 10.000 – 150.000 δημιουργεί προβληματισμό ως προς την ορθότητα επιλογής του κάθε προστίμου. Άλλωστε δεν διευκρινίζονται τα κριτήρια που καθορίζουν το ύψος του προστίμου και ίσως ο τρόπος υπολογισμού αυτού ώστε να αποτελεί μια απολύτως διαφανή διαδικασία και γνωστή εξαρχής σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Σε σοβαρές παραβάσεις όπως Πρώτη ύλη εκτός προδιαγραφής (ιδίως σε ότι αφορά στο είδος γάλακτος) κ.α. δεν προβλέπεται να υπάρχει διοικητικό μέτρο ανάκλησης του πιστοποιητικού παρά μόνο εάν η επιχείρηση δεν υλοποιήσει τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα.

Δεν γίνεται σαφές εάν τα διοικητικά μέτρα που αναφέρονται εφαρμόζονται κλιμακωτά με τη σειρά που αναφέρονται ή όχι ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης.

Στο 4β προβλέπεται ανάκληση πιστοποιητικού σε επιχειρήσεις που δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου.

Το αναφερόμενο εύρος προστίμου (5.000 – 50.000) στις περιπτώσεις άρνησης ελέγχου, εξαπάτησης ελεγκτών κλπ δεν αρμόζει στο είδος της παράβασης ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά ως μέτρο αποτροπής.

#4 Σχόλιο Από Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Στις 13 Ιούνιος, 2024 @ 22:51

Διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και διοικητικά πρόστιμα:
ΠΡΟΤΑΣΗ: Δεν είναι απαραίτητο να αναγράφονται στο Νόμο. Δεν ενδείκνυται μάλιστα, αφού μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες… Να ενσωματωθούν στον κανονισμό που θα εκπονήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η σε μια Υπουργική Απόφαση. Στον Νόμο να προβλέπεται μόνο η κατάλληλη εξουσιοδότηση η η μεταβίβαση της ευθύνης στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων….