Άρθρο 10 Κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών ελέγχου

1. Το κόστος των ελέγχων, καθώς και το κόστος των αναλύσεων σε περίπτωση δειγματοληψίας προϊόντων με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, μπορεί να βαρύνει την ελεγχόμενη επιχείρηση, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 39 και τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 7 του άρθρου 72 του Βασικού Κανονισμού.
2. Το ποσό της παρ. 1 καταβάλλεται για την κάλυψη του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
3. Οι δαπάνες μετακίνησης καθώς και υπερωριακής απασχόλησης, ειδικής αποζημίωσης και τυχόν άλλες δαπάνες των ελεγκτών καλύπτονται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τον Οργανισμό του.

  • 13 Ιουνίου 2024, 22:31 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    Το κόστος διαπίστευσης και το κόστος ελέγχου και επιθεώρησης εκ μέρους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΣΥΔ, στο επίπεδο των Οργανισμών πιστοποίησης να το αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι οργανισμοί, ενώ το κόστος ένταξης στο μητρώο και το κόστος των ελέγχων και αναλύσεων, να το επωμίζονται οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το σήμα.
    ΥΠΟΓΡΑΜΙΖΕΤΑΙ όμως ότι η ελλιπής οργανωτική και “αγροτική/γεωπονική” παιδεία των παραγωγών, η απουσία αποτελεσματικών συλλογικών σχημάτων οργάνωσης των παραγωγών (συνεταιρισμών), η απουσία ενός σύγχρονου συστήματος πληροφόρησης, η ελλιπής/ανεπαρκής ανάπτυξη της έρευνας, η εισαγόμενη τεχνολογία, χωρίς την κατάλληλη προσαρμογή της στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, η χαμηλή αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και η τυπολατρική και “ευθυνοφοβική” γραφειοκρατία, χειροτερεύει την θέση των παραγωγών και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανάληψη του κόστους πιστοποίησης και του κόστους ελέγχων. Έτσι, πρέπει να υπάρχει μέριμνα εκ μέρους του Υπουργείου και εκ μέρους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε το κόστος να μην επιβαρύνει υπερβολικά τα προϊόντα και τους παραγωγούς.

  • 9 Ιουνίου 2024, 18:41 | Μαρία Σπέντζου

    Πρέπει να οριστεί σε τι συνίσταται το κόστος των ελέγχων, πώς προσδιορίζεται, πώς καταλογίζεται στον ελεγχόμενο και ποιους ελέγχους αφορά. Ομοίως για τις δειγματοληψίες.

  • 9 Ιουνίου 2024, 07:48 | Ευφροσύνη Σκαρμούτσου

    Το σημείο 3 του άρθρου 10 δεν βγάζει νόημα.

    Πρέπει να οριστεί σε τι συνίσταται το κόστος των ελέγχων και των δειγνματολειψιών, πως προσδιορίζεται και από ποιόν, πως καταλογίζεται στον ελεγχόμενο και, αν θεσπισθεί καταβολή ποσού για υποβολή αιτήσεως πιστοποίησης.