ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΕΛΕΓΧΟΙ Άρθρο 7 Επιτόπιοι έλεγχοι

1. Μετά την καταχώριση στο Μητρώο, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διενεργεί ελέγχους στις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 38, 39, 42, 72 και 74 του Βασικού Κανονισμού, οι οποίοι αφορούν τόσο στην εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε ΠΟΠ, ΠΓΕ ή των ΕΠΙΠ, πριν από τη θέση των προϊόντων στην αγορά, όσο και στην ορθή χρήση των καταχωρισμένων ονομασιών στην αγορά. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καταρτίζει πλάνο ελέγχου για κάθε προϊόν με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.
2. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προβαίνει σε επιτόπιους, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους. Οι έκτακτοι έλεγχοι πραγματοποιούνται ιδίως κατόπιν καταγγελιών, υπονοιών τέλεσης παραβάσεων και μετά από ενημέρωση από άλλες αρχές. Οι έλεγχοι εκτείνονται από το στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής, με διενέργεια επιτόπιων δειγματοληπτικών ελέγχων σε γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, έως και την παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση, συσκευασία, διακίνηση και εμπορία των εν λόγω γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων. Οι επιτόπιοι έλεγχοι αφορούν και στην ορθή χρήση της επισήμανσης, παρουσίασης και διαφήμισης των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
3. Επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο σύμφωνα με το άρθρο 4. Οι εν λόγω έλεγχοι αφορούν ιδίως στη χρήση καταχωρισμένων ονομασιών ως ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ για προϊόντα που δεν καλύπτονται από την καταχώριση ή άλλης ένδειξης ή επισήμανσης κατά παράβαση του άρθρου 26 του Βασικού Κανονισμού για ΠΟΠ και ΠΓΕ και του άρθρου 68 του ίδιου Κανονισμού για τα ΕΠΙΠ.
4. Επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται και σε σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ήτοι σε κάθε είδους κατάστημα φυσικό ή ηλεκτρονικό, χώρο πώλησης και διάθεσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης ενός γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ προς τις αντίστοιχες προδιαγραφές και την παρακολούθηση της χρήσης των καταχωρισμένων ονομασιών για την περιγραφή προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 26 και τις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 68 του Βασικού Κανονισμού, αντίστοιχα.
5. Έλεγχοι διενεργούνται και σε πάσης φύσεως διαφημιστικό υλικό, έντυπο ή ηλεκτρονικό, που περιέρχεται σε γνώση των ελεγκτικών οργάνων.
6. Οι έλεγχοι των παρ. 2 και 3 διενεργούνται από κλιμάκιο ελεγκτών, το οποίο συγκροτείται από δύο (2) υπαλλήλους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή έναν (1) υπάλληλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και έναν (1) υπάλληλο της ΔΑΟΚ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Τα κλιμάκια ελεγκτών ορίζονται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
7. Οι έλεγχοι των παρ. 4 και 5 διενεργούνται από ελεγκτές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τον ν. 5035/2023 (Α’ 76).
8. Οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται με βάση το πρόγραμμα ελέγχων που καταρτίζει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με ανάλυση επικινδυνότητας που καταρτίζει ο ίδιος. Η ανάλυση επικινδυνότητας για τους ελέγχους της παρ. 2 διενεργείται για κάθε ένα προϊόν με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων, τις διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις, την ποσότητα παραγόμενου προϊόντος ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, το μέγεθος της επιχείρησης, την εξαγωγική της δραστηριότητα, τον κίνδυνο ανάμειξης με συμβατικά προϊόντα, τον αριθμό των παραγόμενων προϊόντων με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, την ημερομηνία διεξαγωγής του τελευταίου ελέγχου, την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, καθώς και την παραγωγική περίοδο του προϊόντος. Η ανάλυση επικινδυνότητας για τους ελέγχους της παρ. 3 διενεργείται λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της επιχείρησης, την κατανομή του πληθυσμού, τον όγκο παραγωγής του προϊόντος και την εμπορευσιμότητά του, καθώς και προηγούμενες διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις.
9. Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επιτρέπουν στα εντεταλμένα ελεγκτικά όργανα την απρόσκοπτη είσοδο στις εγκαταστάσεις τους, τη δειγματοληψία πρώτων υλών, τελικών προϊόντων, υλικών συσκευασίας, σήμανσης, καθώς και άλλων υλικών και προϊόντων και παρέχουν οποιαδήποτε λογιστικά, φορολογικά και οικονομικά στοιχεία ή στοιχεία ιχνηλασιμότητας, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία, έγγραφο, αρχείο, πιστοποιητικά και συμβάσεις, σχετικά με το αντικείμενο των εργασιών τους όσον αφορά τα προϊόντα με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.
10. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ λαμβάνει κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων του ελεγκτικού και λοιπού προσωπικού του, το οποίο χειρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο υποθέσεις ελέγχων, λαμβάνοντας υπόψη περιστάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την αμεροληψία του κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Οι ελεγκτές δηλώνουν πριν από την ανάληψη οποιωνδήποτε ελεγκτικών καθηκόντων τους τη συνδρομή τέτοιων περιστάσεων.
11. Οι ελεγκτές εφοδιάζονται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με ειδικά έγγραφα ταυτοπροσωπίας, τα οποία επιδεικνύουν στους ελεγχόμενους προ του ελέγχου.
12. Μετά το πέρας κάθε ελέγχου ή δειγματοληψίας, οι ελεγκτές συντάσσουν πρακτικό ελέγχου ή πρακτικό δειγματοληψίας, εφόσον προβαίνουν σε δειγματοληψία προϊόντος με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, είτε διαπιστωθεί παράβαση είτε όχι, το οποίο και υπογράφουν. Ο τύπος των ανωτέρω πρακτικών καθορίζεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και οι διαδικασίες προβλέπονται στον Κανονισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης.

  • 13 Ιουνίου 2024, 22:49 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    Στην παράγραφο 1, αναφέρεται: “Μετά την καταχώριση στο Μητρώο, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διενεργεί ελέγχους στις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις,…”, ενώ στην παράγραφο 2 αναφέρεται: “Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προβαίνει σε επιτόπιους, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους…”
    Στην παράγραφο 6, αναφέρεται: “Οι έλεγχοι των παρ. 2 και 3 διενεργούνται από κλιμάκιο ελεγκτών, το οποίο συγκροτείται από δύο (2) υπαλλήλους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή έναν (1) υπάλληλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και έναν (1) υπάλληλο της ΔΑΟΚ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας…”
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    1) Αντί για ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να γραφτεί Οργανισμοί πιστοποίησης διενεργούν ελέγχους στις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις και προβαίνουν σε επιτόπιους, τακτικούς και έκτακτους, ελέγχους.
    2) Το κλιμάκιο ελεγκτών/επιθεωρητών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να πραγματοποιεί ελέγχους στο πλαίσιο της διαπίστευσης ή/και ενστάσεων η/και καταγγελιών…
    3) Στις παραγράφου 7 και 8 να γίνουν κατάλληλες προσαρμογές, ώστε οι έλεγχοι συμμόρφωσης των παραγωγών να γίνονται από τους Οργανισμούς πιστοποίησης, ενώ οι έλεγχοι/επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της διαπίστευσης των Οργανισμών πιστοποίησης, να γίνονται από τους ελεγκτές του ΕΛΓΟ και των ΔΑΕΚ.

  • 9 Ιουνίου 2024, 18:16 | Μαρία Σπέντζου

    Παρ. 1: Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καταρτίζει πλάνο ελέγχου για τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και όχι για κάθε προϊόν με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.

    Παρ. 6: Προτείνω να προστεθεί και το ακόλουθο: Τα κλιμάκια ελεγκτών δύναται να συνεπικουρούνται κατά τον έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές ή/και εμπειρογνώμονες ή/και με τη συνδρομή και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

    Παρ. 8: Η ανάλυση επικινδυνότητας για τους ελέγχους της παρ. 1 διενεργείται για κάθε πιστοποιημένη επιχείρηση και όχι για κάθε προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ. Επιπλέον θεωρώ ότι η ανάλυση επικινδυνότητας δεν πρέπει να περιλαμβάνει ως κριτήριο τον κίνδυνο ανάμειξης με συμβατικά προϊόντα, καθώς ο κίνδυνος αυτός είναι πάντα υπαρκτός για κάθε επιχείρηση και ως εκ τούτου δεν δύναται να διαφοροποιεί την επικινδυνότητα κάθε επιχείρησης.
    Επίσης θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να περιληφθεί υποχρέωση ανάλυσης επικινδυνότητας για τους ελέγχους επιχειρήσεων που δεν είναι καταχωρισμένες στο μητρώο καθώς δεν υπάρχει καταχώρησή τους ούτε και καταγεγραμμένα τηρούμενα στοιχεία ιστορικού κάθε μιας ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν κριτήρια επικινδυνότητας. Προτείνω να διαμορφωθεί ως εξής: Για τον προγραμματισμό των ελέγχων της παρ. 3 λαμβάνονται υπόψη το μέγεθος της επιχείρησης, τυχόν καταγγελίες, στοιχεία άλλων ελέγχων καθώς και προηγούμενες διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις.
    Παρ.12: Να διορθωθεί ως «…..σε δειγματοληψία προϊόντος με ενδείξεις ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ…».

  • 4 Ιουνίου 2024, 10:44 | Vasily Psarommatis

    Μπράβο θα μπορούσε να έχουν κάμερες πάνω τους οι ελεχτες