- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - http://www.opengov.gr/ypaat -

Άρθρο 5 Υποχρεώσεις επιχειρήσεων παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο

1. Οι επιχειρήσεις που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο, σύμφωνα με το άρθρο 4, τηρούν αρχεία σχετικά με τους προμηθευτές πρώτης ύλης, τις εισερχόμενες ποσότητες και την προέλευση των πρώτων υλών, την κίνηση της παραγωγής, της συσκευασίας και ανασυσκευασίας των τελικών προϊόντων τους, τους αποδέκτες και τον προορισμό των εξερχόμενων ποσοτήτων, καθώς και τη σχέση μεταξύ κάθε παρτίδας εισροών πρώτων υλών και κάθε παρτίδας εκροών τελικού προϊόντος.
2. Κατά τη διακίνηση γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, μη προσυσκευασμένων ή συσκευασμένων, αυτά συνοδεύονται από τα καθορισμένα από τη φορολογική νομοθεσία έγγραφα, στα οποία αναγράφoνται η καταχωρισμένη ονομασία και η ένδειξη ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.
3. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιεί, αρχεία με δηλώσεις παραγωγής και αποθεμάτων, στοιχεία για τις ποσότητες ανά ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ που διακίνησαν στην εσωτερική αγορά, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ποσότητες που εξήγαγαν σε τρίτα κράτη, τον κύκλο εργασιών της προηγούμενης οικονομικής χρήσης τους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο σχετικά με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους που αφορά στον τομέα των ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, όταν τους ζητείται.
4. Οι επιχειρήσεις ενημερώνουν άμεσα εγγράφως τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για κάθε μεταβολή που δύναται να επηρεάσει την καταχώρισή τους στο Μητρώο, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής ή τροποποίησης της νομικής τους μορφής, της επωνυμίας, της τροποποίησης της ετικέτας, αλλαγές στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στο διάγραμμα ροής της παραγωγής, στους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν, ιδίως δεξαμενές ή ψυγεία, καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση της διαδικασίας και των μέσων παραγωγής που χρησιμοποιούν.
5. Η μορφή των εντύπων των αρχείων της παρ. 1 καθορίζεται στον Κανονισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 5 Υποχρεώσεις επιχειρήσεων παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο"

#1 Σχόλιο Από Vasily Psarommatis Στις 4 Ιούνιος, 2024 @ 10:00

Μπράβο

#2 Σχόλιο Από Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Στις 13 Ιούνιος, 2024 @ 22:31

Στην παράγραφο 3 αναφέρεται: “Οι επιχειρήσεις ενημερώνουν άμεσα εγγράφως τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για κάθε μεταβολή που δύναται να επηρεάσει την καταχώρισή τους στο Μητρώο, συμπεριλαμβανομένης…”
ΠΡΟΤΑΣΗ: Οι ενημερώσεις να στέλνονται άμεσα εγγράφως στον αντίστοιχο Οργανισμό πιστοποίησης και ελέγχου με τον οποίο συνεργάζονται, ο οποίος αφού εξετάσει την μεταβολή, θα κάνει άμεσα την σχετική επικαιροποίηση του μητρώου…Οι επικαιροποιήσεις αυτές να διαβιβάζονται αυτόματα από το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ηλεκτρονικό (πληροφορικό) σύστημα του μητρώου στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου η/και στην αρμόδια ΔΑΟΚ αλλά ίσως και στον ΕΦΕΤ.