Άρθρο 4 Ένταξη στο σύστημα ελέγχου

1. Κάθε ενδιαφερόμενος που χρησιμοποιεί καταχωρισμένες ονομασίες, ενδείξεις, το ενωσιακό σύμβολο, καθώς και το σήμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (σύμβολο/σήμα AGROCERT) για γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο σύστημα ελέγχου (εφεξής αίτηση) προς τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανάλογα με την αιτούμενη δραστηριότητα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές για το αντίστοιχο προϊόν, εφόσον: α) παράγει και διακινεί μη προσυσκευασμένα προϊόντα, β) συσκευάζει προϊόντα με σκοπό την εμπορία, ή γ) διακινεί προϊόντα δικής του ετικέτας ή για λογαριασμό του, χωρίς να εμπλέκεται σε καμία διεργασία παραγωγής ή συσκευασίας.
2. Οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, χωρίς να εμπλέκονται σε καμία περαιτέρω δραστηριότητα μεταποίησης, επεξεργασίας, συσκευασίας, υποσυσκευασίας ή επισήμανσης αυτών με ενδείξεις ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής της αίτησης της παρ. 1. Ωστόσο, οι κάτοχοι των γεωργικών αυτών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση των προϊόντων τους με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τα προϊόντα με ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.
3. Οι αιτήσεις από επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να παράγουν προϊόντα με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ υποβάλλονται τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την έναρξη της παραγωγικής περιόδου. Κατ΄ εξαίρεση, οι αιτήσεις που αφορούν δραστηριότητα συσκευασίας και εμπορίας προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ υποβάλλονται ένα (1) μήνα πριν από την έναρξη της σχετικής δραστηριότητας. Ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ αξιολογεί την αίτηση και τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται με αυτή, και, εάν διαπιστωθούν ελλείψεις τις γνωστοποιεί στον αιτούντα, παρέχοντάς του ταυτόχρονα προθεσμία προς συμπλήρωσή τους. Εάν οι ελλείψεις δεν συμπληρωθούν εντός της ταχθείσας προθεσμίας, η αίτηση απορρίπτεται. Εφόσον ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ διαπιστώσει την πληρότητα της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών, πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις του ενδιαφερόμενου εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αίτησης και στη συνέχεια δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση. Εάν προηγουμένως είχε ανασταλεί ή ανακληθεί το πιστοποιητικό της αιτούσας ή είχε απορριφθεί αίτησή της, ελέγχεται η άρση των λόγων αναστολής ή ανάκλησης του πιστοποιητικού ή της απόρριψης της αίτησης πριν από την αποδοχή ή απόρριψη νέας αίτησης. Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που αφορούν αποκλειστικά στη δραστηριότητα εμπορίας προϊόντων με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ γίνονται αποδεκτές μετά από τη διεξαγωγή διοικητικού ελέγχου. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται και επιτόπιος έλεγχος στην επιχείρηση εντός έξι (6) μηνών από την ένταξή της στο Μητρώο.
4. Εάν η αίτηση γίνει δεκτή σύμφωνα με την παρ. 3:
α) Yπογράφεται σύμβαση ένταξης στο σύστημα ελέγχου (εφεξής σύμβαση) μεταξύ του ενδιαφερομένου και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
β) Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καταχωρίζει την επιχείρηση στο Μητρώο, ανάλογα με το είδος του προϊόντος και τη δραστηριότητα της επιχείρησης και χορηγεί σχετικό πιστοποιητικό (εφεξής πιστοποιητικό).
5. Ο ενδιαφερόμενος του οποίου η αίτηση απορρίπτεται σύμφωνα με την παρ. 3, μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση, μετά από έξι (6) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης απόρριψης και εφόσον έχουν αρθεί οι λόγοι απόρριψής της.
6. Για την ανανέωση της εγγραφής στο Μητρώο εφαρμόζονται αναλογικά οι παρ. 1 έως 4. Η αίτηση ανανέωσης υποβάλλεται τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη του πιστοποιητικού.
7. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τύπος της αίτησης, καθώς και οι διαδικασίες για την εκ νέου υποβολή αίτησης της παρ. 3, ο τύπος και οι όροι της σύμβασης της περ. α) της παρ. 4, καθώς και ο τύπος και ο χρόνος ισχύος του πιστοποιητικού καταχώρισης της περ. β) της παρ. 4 καθορίζονται στον Κανονισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης.
8. Αν το πιστοποιητικό λήξει χωρίς την υποβολή αίτησης ανανέωσης της παρ. 6 ή ανακληθεί, η επιχείρηση διαγράφεται από το Μητρώο.
9. Το πιστοποιητικό ανακαλείται από τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν παράγουν προϊόντα με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ για τρία (3) συνεχόμενα έτη. Αν η επιχείρηση επιθυμεί να ενταχθεί ξανά στο σύστημα ελέγχου, υποβάλλει νέα αίτηση σύμφωνα με το παρόν τουλάχιστον έξι (6) μήνες μετά την ανάκληση του πιστοποιητικού.

  • 17 Ιουνίου 2024, 14:01 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΗΦΑΚΑΚΗ

    γ) διακινεί μη προσυσκευασμένα προϊόντα ή προσυσκευασμένα προϊόντα δικής του ετικέτας, χωρίς να εμπλέκεται σε καμία διεργασία παραγωγής ή συσκευασίας, δ) αποθηκεύει μη προσυσκευασμένα προϊόντα.

  • 13 Ιουνίου 2024, 22:34 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    Αναφέρεται: “Κάθε ενδιαφερόμενος που χρησιμοποιεί καταχωρισμένες ονομασίες, ενδείξεις, το ενωσιακό σύμβολο, καθώς και το σήμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (σύμβολο/σήμα AGROCERT) για γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο σύστημα ελέγχου (εφεξής αίτηση) προς τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ…”.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    1) Να αλλάξει και να γίνει όπως ακριβώς στα βιολογικά προϊόντα… Οι αιτήσεις να υποβάλλονται αρχικά, στους διαπιστευμένους Οργανισμούς πιστοποίησης και ελέγχου…
    2) Να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στις επόμενες παραγράφους, σύμφωνα με την πρόταση που περιγράφεται πιο πάνω (Ο ΕΛΓΟ να μην ασχολείται με την εγγραφή παραγωγών και τους ελέγχους επαλήθευσης), αφού έχει τόσα άλλα πολλά να κάνει….

  • 9 Ιουνίου 2024, 18:32 | Μαρία Σπέντζου

    Προτείνεται η αίτηση να συνοδεύεται υποχρεωτικά από παράβολο υπέρ του Δημοσίου. Το παράβολο κατά την κατάθεση της αίτησης κρίνεται επιβεβλημένο αφενός για να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για επιχειρήσεις που υποβάλλουν αιτήσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, αφετέρου πρέπει δίκαια να ανταποκρίνεται στο διοικητικό κόστος που αντιστοιχεί στη διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

  • 9 Ιουνίου 2024, 07:07 | Ευφροσύνη Σκαρμούτσου

    Στο άρθρο 4 η αίτηση να συνοδεύεται υποχρεωτικά από e-παράβολο υπέρ του Δημοσίου για τέλος πιστοποίησης ανά αιτούμενη δραστηριότητα/προϊόν. Η μη υποβολή του παραβόλου να επισύρει απόρριψη της αιτήσεως.

    Το παράβολο είναι απαραίτητο για να αποφεύγονται αιτήσεις από επιχειρήσεις που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά ή που δεν ενδιαφέρονται για όλα τα προϊόντα για τα οποία κάνουν αίτηση, προκαλώντας άσκοπο διοικητικό φόρτο στις υπηρεσίες.