ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

 

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:46 | Δημήτρης Κ

    Οι πολιτικοί να θυμούνται ότι οι άνθρωποι έχουν ψυχή, που είναι απείρως σπουδαιότερη από το σώμα, όπως λέει ο ισαπόστολος άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός:

    «Τούτο το σώμα οπού βλέπετε, αδελφοί μου, είνε το φόρεμα της ψυχής. Η ψυχή είνε άνθρωπος· η ψυχή είνε οπού βλέπει, ακούει, ομιλεί, περιπατεί, μανθάνει επιστήμας, δίδει ζωήν εις το σώμα και δεν το αφήνει να βρωμίση. Και άμα έβγη η ψυχή, τότε βρωμά, σκουληκιάζει το σώμα. Το κορμί έχει τα όμματα, μα δεν βλέπει· έχει τα ώτα, μα δεν ακούει· ομοίως και αι λοιπαί αισθήσεις του σώματος. Όλα ενεργούνται δια της ψυχής».

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:39 | Μαρία Αργυρίου

    «Κανείς δε γεννήθηκε με μίσος. Δε γεννιέσαι μ’ αυτό, το μαθαίνεις. Το διδάσκεσαι. Στο σπίτι, στο σχολείο, στην τηλεόραση. Υπάρχει παντού, κρυμμένο και στα πιο αθώα πράγματα. Σε ένα ανέκδοτο που θα πει κάποιος φίλος σε μια παρέα, σε χαλαρές συζητήσεις που θα ακούσεις σε μια ψυχαγωγική εκπομπή με συνεντεύξεις η με κους κους. Κανείς δεν το αποκαλεί μίσος. Το λένε πλάκα, άποψη, ειλικρίνεια, ελευθερία λόγου, βρίσκουν διάφορα όμορφα ονόματα για να μην το αποκαλέσουν μίσος. Και στο διδάσκουν. Όπως το έχουν διδαχτεί κι αυτοί. Και υπάρχει παντού. Σιγοβράζει. Και ξεσπά. Άλλοτε γίνεται μια βρισιά που θα ακούσεις στο δρόμο, άλλοτε μια ζωγραφιά που θα βρεις στην πόρτα σου, και σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται και σφαίρα. Προσπαθώ συνεχώς να το εντοπίσω και να το βγάλω απ’ τη ζωή μου. Και μαζί, και όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να το διδάξουν, άθελα τους ή και ηθελημένα!».

    Δεν τα γράφω εγώ, αλλά ένας υπέροχος ηθοποιός/σεναριογράφος και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 100% μαζί του!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:47 | Τζονάκης

    Η Κυβέρνηση βιάζεται να φέρει το νομοσχέδιο επειδή πλησιάζουν οι Αποκριές και θέλει να μπορούν να ντυθούν «νύφη και γαμπρός» κάποιοι άνθρωποι χωρίς να τους ξεφωνήσει όλη η κοινωνία. Μπράβο στην Κυβέρνηση που διαφυλάσσει τα δικαιώματα … Θέλω και εγώ να έχω το δικαίωμα να με σέβεσαι!!!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:05 | Ρώμα Ευφημία

    Τασσόμαστε κατά του νομοσχεδίου.
    Η σεξουαλικότητα αυτή καθεαυτή, δεν ελέγχεται σε γονιδιακό επίπεδο. Αποτελεί φυσική επιλογή, κι αν αξιολογείται ως τέτοια, θα πρέπει να πληροί μία απλή προϋπόθεση για να είναι «σωστή» ή «λάθος»: συντελεί στην εξέλιξη της ζωής ή όχι;
    Ο νοών νοείτω..

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:49 | Μαριά Α

    ΝΑΙ στα ισότιμα δικαιώματα. Δεν υπάρχει ρητορική που να μπορέσει να σταθεί όρθια το 2024 σε αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια πράξη αγάπης προκαλεί τόσο άσχημες αντιδράσεις. Οι οικογένειες αυτές υπάρχουν ανάμεσά μας και οι ίδιες και τα παιδιά τους ακούν συνέχεια επιχειρηματολογία ως προς το γιατί πρέπει να συνεχίσουν να είναι πολίτες δεύτερης μοίρας. ΑΡΚΕΤΑ και ντροπή σε όποιους παίρνουν αρνητική θέση. ΝΑΙ, ΝΑΙ και πάλι ΝΑΙ

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:22 | Δημήτριος Τσότρας

    ΟΧΙ στον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων.

    Τα παιδιά δεν είναι κατοικίδια να παραγγέλνονται. Η φυσιολογική ερωτική πράξη είναι μόνο μεταξύ ενός ανδρός και μιας γυναικός. Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων ατόμων αποτελεί αποτέλεσμα παραφυσικών διαστροφών και ψυχιατρικών παθών. Η επιθυμία δεν είναι δικαίωμα. Ούτε είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να θεσμοθετεί και να κανονικοποιεί μια «οικογένεια», η οποία δεν είναι οικογένεια, εφόσον μπορεί να υπάρχει ο οίκος, αλλά δεν υπάρχει το γένος.

    Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας διαφωνεί με το συγκεκριμένο αντισυνταγματικό και επικίνδυνα εθνικά επιβλαβές νομοσχέδιο. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει με έναν πατέρα και μία μητέρα. Ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:24 | Μαρία

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    Νὰ ἐφαρμοστεῖ ἡ θέσις τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.

    «Καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον… ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτοὺς» (Γεν. ἐδάφ. Α 27).

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:19 | Ιωάννης Τάκος

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο.

    Θα ήταν αυτονόητο το ότι δεν θα έπρεπε καν να τίθεται σαν ζήτημα από ένα κράτος το αν πρέπει να ψηφιστεί νόμος που αντιτίθεται στην διδασκαλία κ προσβάλει μυστήρια της επίσημης του θρησκείας την οποία το ίδιο το κράτος αιώνες τώρα σέβεται.

    Όπως κ απαράδεκτο να δίνεται δυνατότητα να τροποποιούνται νομοθετικά τόσο βασικοί θεσμοί επειδή τυγχάνει να βρίσκεται κάποιος στην εξουσία κ μάλιστα με την αποδοχή του 1/4 του λάου.

    Άδειασμα παραδόσεων εννοιών κ θεσμών αιώνων λόγω μερικών καημένων που οι μεν θέλουν ψήφους οι δε να ακολουθούν μια ετοιμόρροπη αποπροσανατολισμένη μόδα της δήθεν «woke» κουλτούρας προσπαθώντας απεγνωσμένα να νιώσουν «προοδευτικοί».

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:47 | Φώτης Αστερίου

    Μερικές αηδίες που γράφονται για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τον στρατό είναι απλά εξωφρενικές.

    Παρότι διαφωνώ με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, υπηρέτησα στον Έβρο, σε πολύ πιο δύσκολες μονάδες από κάτι «βύσματα», που πήγαν στην Αθήνα αμέσως μετά την ορκωμοσία τους.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:06 | Πολύμνια

    Δε νοείται δημοκρατία χωρίς να έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια δικαιώματα! Θετική ψηφός ΤΩΡΑ!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:30 | Μανουσαρίδης Σάββας

    Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΙΕΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

    ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΊΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΎΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΙΧΑΣΤΕΊ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΣΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΌΦΙΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΔ(ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ‘Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ Ι5), ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΌΡΙΟ(ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΑ ΦΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ), ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΟΙΡΕΣ.

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ- ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:23 | Μαριανθη

    Είμαι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων όπως είμαι υπέρ της τεκνοθεσίας.
    Ας φροντίσουμε σαν πολιτεία, σαν σχολείο και σαν οικογένεια, να μεγαλώσουμε πολίτες με ενσυναίσθηση, αγάπη, κατανόηση και αποδοχή στο διαφορετικό. Αυτό που είναι φυσιολογικό για μένα είναι μη φυσιολογικό για σένα. Εξ άλλου, απαντώντας σε αυτούς που θέτουν ως μη χριστιανικό τον γάμο των ομοφυλοφίλων και την βάπτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, να τους θυμίσω ότι ο Χριστός είχε δυο πατέρες και μια παρένθετη μητέρα. Ίσως κάτι ήθελε να μας πει.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 16:01 | Παναγιώτης

    Όπως έχω πολλάκις δημοσιεύσει, αυτή η χώρα για να πάει εμπρός, θα πρέπει να κατευθυνθεί όπισθεν ολοταχώς. Τίποτα από όλα αυτά δεν υφίσταται για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Σκλάβοι ολότελα γίνονται οι άνθρωποι. Σκλάβοι στα πάθη τους. Σκλάβοι στα ίδια τα δεσμά τους. Φυσικά και διαφωνώ με το κατάπτυστο αυτό φιρμανι. Ελπίζω πως ο καλός Θεός υα μας λυπηθεί, έστω την ύστατη στιγμή και να μας απαλλάξει από αυτά τα νοσηρή κατάσταση… Χαίρεται και υγιαινεται από τα Χανιά…

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:51 | Μαρία Αργυρίου

    Η καταδίκη του ρατσιστικού λόγου είναι ο πραγματικός θρίαμβος της ελευθερίας του λόγου.
    Γιατί ο κακοποιητικός και ρατσιστικός λόγος σκοπό έχει την φίμωση των μειονοτήτων και την εξαφάνισή τους από την δημόσια σφαίρα.

    Δεν τα γράφω εγώ, αλλά ένας υπέροχος άνθρωπος, η πρώην πρόεδρος του ΣΥΔ, που δυστυχώς έφυγε πρόωρα από κοντά μας.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:54 | Μαριαννα

    Το νομοσχέδιο αυτό επισπεύδει την κατάπτωση του ανθρώπινου είδους σε εποχές προ Νεάρτενταλ. Δεν προάγει τα συμφέροντα των παιδιών που θα μεγαλώνουν νομίζοντας πως «φυσιολογικό» είναι να ερωτεύονται και να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με το ίδιο φύλο. Θα μπερδεύονται και θα τα φορτώνουν με ψέματα. Το μόνο που προάγει είναι ο υπέρτατος εγωισμός όσων δεν μπορούν να δεχτούν μία δοκιμασία που τους ήρθε και θέλουν να την επιβάλλουν σε όλους.
    Σαφώς να καταψηφιστεί και να προχωρήσουμε ΜΠΡΟΣΤΑ σαν άνθρωποι όχι σαν ερμαφρόδιτα υβρίδια (στην καλύτερη των περιπτώσεων προς τα εκεί πορευόμαστε με τέτοια παρά φύσιν.
    -Η πράξη τεκνοθεσίας εξετάζει μόνον το συμφέρον του παιδιού και όχι το συμφέρον και τις επιθυμίες αυτού που θέλει να τα μεγαλώσει. Σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας των πραγματικών γονιών, το παιδί θα μεγαλώνει ή με τους εγγύτερους συγγενείς ή με πραγματικά ζευγάρια (αρρενα – θήλυ) που θα έχουν εγκριθεί από την πρόνοια – αυτό είναι το κράτος πρόνοιας – και όχι η υπεράσπιση του ψέματος και της ανωμαλίας. Αν κάποιος ομοφυλόφιλος θέλει να κάνει μία καλή πράξη, υπάρχουν άλλοι τρόποι να το κάνει και όχι με το μεγαλώνει ένα παιδί που θα αφομοιώνει παρά φύσιν εικόνες και εμπειρίες.
    – Τα παιδιά έχουν μόνο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ γονείς οι οποίοι δεν πρέπει να τα αφήνουν ή να τα πουλάνε σε κανέναν (τα ωάρια, τα σπερματοζωάρια και οι μήτρες δεν είναι για εμπορική συναλλαγή).

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:47 | Μαρία

    Ο πολιτικός γάμος για όλους είναι θέμα ισότητας των πολιτών.
    Ο γάμος για όλους είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
    Ναι στο νομοσχέδιο.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:51 | Κατ Π

    ΟΧΙ στο γάμο και την απόκτηση παιδιών από ομοφυλόφιλους. Σεβόμαστε και αγαπάμε τους πάντες και τις προσωπικές επιλογές όλων, και να προστατεύονται αυτοί οι άνθρωποι, αλλά έως εκεί. Πρωτίστως πρέπει να σεβόμαστε τη φύση μας. Η πλάση έφτιαξε αρσενικό και θυληκό σε όλα τα πλάσματα, στους ανθρώπους τον άνδρα και τη γυναίκα. Η ζωή γεννιέται από την ένωση αυτών των δυο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από μαμά και μπαμπά. Εφόσον οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν καν να αποκτήσουν παιδί, δεν δικαιούνται να αποκτούν παίρνοντας τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων. Οι κοινωνίες ευημερούν από κανονικές οικογένειες που μπορούν να αναπαράγονται. Οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι έχουν γεννηθεί μέσω της φυσικής αναπαραγωγής. Οι ίδιοι (όσους ξέρω από φίλους ομοφυλόφιλους) δεν θα ήθελαν να έχουν μεγαλώσει με δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες. Προχωρώντας ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι σαν να εκφυλίζουμε την ίδια τη ζωή.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:31 | Λ

    Ίσα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:55 | Παναγιώτης Χ

    Κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο εδώ και δεκαετίες επιτέλους έρχεται προς ψήφιση . Ας ψηφίσουν το αντίθετο όσοι βουλευτές θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από κάποιον άλλο άνθρωπο σε αυτή τη χώρα. Ευτυχώς ευρωπαϊκά έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα των ανθρώπων και ως μέρος μιας τέτοιας κοινότητας δεν μπορούμε να «παρεκκλίνουμε»!
    Οποιοδήποτε θρησκευτική τοποθέτηση είναι άτοπη. Ας γίνει τώρα, το 2024, αυτό το νομοσχέδιο απαρχή για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:41 | Παναγιώτης Δούμας

    Μια ματιά στα όσα έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής υπέρ του νομοσχεδίου σε αυτή τη διαβούλευση επιβεβαιώνει ένα πράγμα: Ότι οι υποστηρικτές του είτε ανήκουν στους προς ευεργέτηση από το νομοσχέδιο είτε είναι απλά πειθήνιοι αποδέκτες μίας δογματικού χαρακτήρα επιχειρηματολογίας σας ως προς τα δικαιώματα είτε υιοθετούν την εξίσου αυθαίρετη ατεκμηρίωτη πεποίθησή σας ότι το νομοθέτημα αυτό αποτελεί ένα βήμα προς την πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να σας προβληματίσει. Κι αν δεν το κάνει, σίγουρα προβληματίζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που θέλει να δει τα πράγματα με νηφαλιότητα και συλλογισμό.

    Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να υπάρξει ένα προοίμιο, το οποίο θα εξηγεί με νομικούς και επιστημονικούς όρους και θα τεκμηριώνει γιατί ο γάμος συνιστά δικαίωμα. Κανένας πολιτικός, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ούτε και κανένας υποστηρικτής αυτού του νομοσχεδίου δεν έχει δημοσίως εξηγήσει, γιατί ο γάμος είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αλλά κι αν κάτι τέτοιο ίσχυε, ποιο ακριβώς είναι το δικαίωμα; Το να μπορεί ο καθένας να παντρεύεται όποιον θέλει ή να μπορεί ο καθένας να παντρεύεται κάποιο πρόσωπο του άλλου φύλου;

    Η τοποθέτηση της Εκκλησίας, αν μη τι άλλο, συμπεριέλαβε και ορθολογικά και νομικά και επιστημονικά επιχειρήματα, λαμβανομένης υπόψιν και της εισηγήσεως του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Δε νομίζετε ότι θα έπρεπε να το κάνετε κι εσείς, αν θέλετε να συνεχίσετε να ισχυρίζεστε ότι υπάρχει πραγματικός διάλογος επί του θέματος, αντί να προβάλλετε ανακριβώς κάποια ζητήματα, όπως αυτό του «δικαιώματος», ως θέσφατα;

    Επίσης, δε νομίζετε ότι θα έπρεπε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό με στατιστικά στοιχεία, πόσους αφορά το νομοσχέδιο αυτό, ώστε, όπως ισχυρίστηκε και ο υπουργός Υγείας, να αφορά ολόκληρη την κοινωνία και όχι μια απλή «υποομάδα», όπως κατά τον κύριο υπουργό είναι ο κόσμος που εκφράζεται μέσα από τις θέσεις της Εκκλησίας; Πόσα είναι τα παιδιά που «κινδυνεύουν» από το ισχύον καθεστώς; Παιδιά δηλαδή που υιοθετήθηκαν και υφίστανται αυτή τη στιγμή εντός ενός οικογενειακού πλαισίου με ομόφυλους «γονείς» και κινδυνεύουν, αν πάθει κάτι ο αναγνωρισμένος από την πολιτεία γονέας, να μην βρεθούν υπό την κηδεμονία του άλλου γονέως. Πόσα είναι αυτά τα παιδιά, για τα οποία η πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει, αντί να προχωρήσει σε μία κατ’ εξαίρεσιν διάταξη, απαγορεύοντας εν συνεχεία την εξακολούθηση αυτής της καταστάσεως με περαιτέρω υιοθεσίες και γεννήσεις μέσω παρένθετης μητρότητος;

    Η ευθύνη αυτών των γονέων, που κατ’ επιλογήν τους έφεραν τα παιδιά τους σε αυτή τη δύσκολη θέση, γιατί πρέπει να επιβραβευθεί; Όταν αυτοί επέλεγαν να προχωρήσουν σε «γάμους» στο εξωτερικό και σε υιοθεσίες και εν συνεχεία ήρθαν στην Ελλάδα, δεν εγνώριζαν ότι θα βρεθούν σε τέτοια αδιέξοδα; Από πότε η πολιτεία και η κυβέρνηση επιβραβεύει την επιπολαιότητα, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή ασκείται εις βάρος ανηλίκων;

    Είναι δεδομένο ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί. Τουλάχιστον, τηρήστε τα προσχήματα και προχωρήστε σε μία σοβαρή τεκμηρίωση της ανάγκης υπάρξεώς του, διαφορετικά επιδεικνύετε ασέβεια προς τον ελληνικό λαό και μεγάλη αλαζονεία προς όλους εκείνους που θέλουν να βλέπουν τα πράγματα με ψυχραιμία και να ακούσουν και την απέναντι πλευρά.

    Είναι σεβαστή και κατανοητή η ανάγκη κάποιων ανθρώπων να γίνουν αποδεκτοί από το σύνολο της κοινωνίας, όπως είναι και απαραίτητος ο σεβασμός απέναντί τους. Ο σεβασμός ωστόσο, δεν επιβάλλεται με νομοθετήματα και με τον ευτελισμό παραδοσιακών θεσμών, όπως ο γάμος. Ο σεβασμός και η αποδοχή επιτυγχάνονται με αμοιβαίο σεβασμό, με διάλογο και όχι με αυταρχισμό και θέσφατα που δε διαφέρουν από τα προτάγματα ενός θρησκευτικού δόγματος.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:04 | Εγώ

    Ας στερήσουμε το όποιο δικαίωμα από βιαστές και κακοποιητες ανηλίκων και ενηλίκων και ας πάψουμε να κουβεντιαζουμε οι άριστοι υπόλοιποι για το τί δικαιώματα μπορεί να έχει ένας συνανθρώπος μας! Ναι στον έρωτα ναι στην αγάπη ναι σε παιδιά να ζήσουν ευτυχισμένα μακριά από ιδρυματα

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:33 | Klejdi

    Ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους.Όχι οτι αυτό το νομοσχέδιο είναι η απόλυτη λύση αλλά είναι ένα βήμα προς ένα καλύτερο αύριο για όλους.Όποιος διαφωνεί να θυμηθεί οτι στα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ δεν υπάρχει άρθρο που να αναφέρει οτι πρέπει να συμωνούμε όλοι ε.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:32 | Ελενη

    Α) Ερώτηση:
    Έστω ότι υπάρχει διαθέσιμο για υιοθεσία μόνο ένα παιδί κ δύο ενδιαφερόμενα ζευγαρια. Το ένα είναι ζευγάρι ομοφυλόφιλων και το άλλο ετεροφυλόφιλων. Έστω ότι και τα δύο ζευγάρια πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, σε ποιο θα δοθεί το παιδί;

    Β) Ερώτηση:
    Έστω ότι υπάρχει διαθέσιμο για υιοθεσία μόνο ένα παιδί κ δύο ενδιαφερόμενα ζευγάρια. Το ένα είναι ζευγάρι ομοφυλόφιλων και το άλλο ετεροφυλόφιλων. Έστω ότι και τα δύο ζευγάρια πληρούν όλες τις προϋποθέσεις,εκτός από το οικονομικό σκέλος, που πληρεί μόνο το ζευγάρι των ομοφυλόφιλων. Για παράδειγμα ιδιόκτητο σπίτι. Σε ποιο θα δοθεί το παιδί;

    Υποθετική απάντηση: α) Στο ομόφυλο ζευγάρι για οικονομικούς λόγους.
    β) Στο ετεροφυλόφιλο γιατί θα υπάρχει μητέρα κ πατέρας.

    Παρακαλώ απαντήστε κ στα δύο ερωτήματα.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:32 | Θα’ν’άσημος

    Όσοι μιλάνε για έλλειψη αγάπης και μίσος από το Θεό και τους ανθρώπους της Εκκλησίας επειδή διαφωνούν με το ν/σ πρέπει να καταλάβουν ότι εκείνοι οι ίδιοι έχουν τη ρητορική του μίσους ντυμένη τάχα με την αγάπη! Ο Χριστός σταυρώθηκε γιατί οι άνθρωποι κάρφωσαν τα καρφιά επάνω Του για να «σώσουν» το λαό από την «πλάνη». Και οι άνθρωποι που αποφάσισαν είχαν «υψηλό αίσθημα ευθύνης»! Εν προκειμένω το παρόν ν/σ αποτελεί την απόφαση για να καρφωθεί το πάθος του σοδομισμού επισήμως στο ανθρώπινο σώμα! Και αναλογιστείτε ότι ο Χριστός δεν είχε πολιτική εξουσία, αλλά από την πολιτική εξουσία σταυρώθηκε. Άρα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για το αν έχει λόγο η Εκκλησία για τα κοινωνικά θέματα που έχουν επίπτωση στα σώματα και τις ψυχές του ποιμνίου Της.

    Αν το ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ μας πέφτει βαρύ ας κρατήσουμε το ΑΛΛΑΞΤΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ! Είναι διαφορετική έκφραση του ίδιου νοήματος!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 15:22 | Κωνσταντίνος

    Έχουμε 2024. Πως είναι δυνατόν να μην έχει γίνει αυτό χρόνια πριν;
    Τι φάση δημοκρατία υποτίθεται ότι έχουμε;
    Αν ακούμε την γνώμη του κάθε φασίστα θα συνεχίσουμε να είμαστε τριτοκοσμικοί και αμόρφωτοι.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:47 | Θωμάς

    Δεν θυμάμαι να έχω ερωτηθεί, αν συμφωνώ με το γάμο ετερόφυλων ατόμων που είναι βίαια και και επιρεαζουν αρνητικά τις ζωές παιδιών τους.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:37 | Mena

    A civilized country is a country that gives the opportunity to all the citizens to have the same rights. I live here, I work here, I pay taxis here, I am in love with this country since the first day I landed here in Crete from Italy. I believe that Greece can be a better country for all its citizens. As long as LGBTQA+ people do not put ananas on the pizza, I will always support them.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:56 | Παντελεήμων

    Φοβάμαι πώς στο όνομα του δικαιώματος τής προσωπικής ζωής και του προσωπικού γούστου ο κάθε ένας πού δεν καλύπτεται θεσμικά στις προσωπικές του επιλογές μπορεί σέ βάθος χρόνου,πιέζοντας πολιτικά συστήματα νά εξασφαλίσει ανάλογους νόμους πού θά τόν διασφαλίζουν. Αυτό πού συμβαίνει τώρα φανερώνει πόσο μπορούν νά επηρεάσουν περιθωριακές τάσεις την κοινωνία μας όταν στο όνομα της δημοκρατίας αφήνονται ανεξέλεγκτες και δρούν υποσκάπτοντας τα θεμέλια της κοινωνίας. Είναι σαν ένα αυτοκίνητο που έχει πρόβλημα με τά φρένα και βρίσκεται σε κατηφορικό δρόμο. Πώς και πού θά σταματήσει; Χωρίς αρχές και χωρίς θεμελιώδεις νόμους η κοινωνία τρέχει με μαθηματική ακρίβεια προς την αυτοκαταστροφή. Ελπίζω να υπάρχουν και να βρεθούν δυνάμεις αντίστασης σε αυτή την κατρακύλα.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:39 | Άρης

    Ναι! Αυτονόητο!!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:45 | Γιώργος

    Προχωράμε μπροστά δυνατά, για ισότητα και αγάπη μόνο….. με λίγα λόγια για ανθρώπινα δικαιώματα !

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:43 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

    ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΑΥΤΟ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΑΝΔΡΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΠΕΘΕΡΕΣ !!!!! ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ;;;;;;;

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:21 | Ε.

    Είμαι ΥΠΕΡ του νομοσχεδίου. Το μέλλον μας βασίζεται σε μια κοινωνία ισότητας, όπου δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις. Ο φόβος προς την αλλαγή μας κρατάει από το να εξελιχθούμε σαν κοινωνία.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:10 | Σπυρος

    Είστε έτοιμοι να πάρετε το βάρος της ευθύνης στην πλάτη σας υπό την πίεση της κομματικης πειθαρχίας? Έχετε πέσει στα μάτια μας πολλές φορές. Τουλάχιστον τώρα σταθείτε στο ύψος των αρχών σας, όσοι απο σας εχετε. ΟΧΙ στον γάμο τον ομοφυλων συνπατριωτων μας, ΝΑΙ σ ένα ποιο καλά δομημένο σύμφωνο συμβίωσης που ΔΕΝ θα επιτρέπει τεκνοθεσια

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:51 | Αναστασιος Παπ

    Η αναγκαστική στέρηση του παιδιού της Μητέρας ή του Πατέρα καθώς και τυχόν αδελφών διαφορετικού φύλλου είναι ΑΔΙΚΙΑ και προσχεδιασμένη ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:33 | Παγωνα Κιούση Μαγουλα

    Από την αρχή που θεσπίσθηκε το Ελληνικό Σύνταγμα δεν έχει προκύψει τέτοιο ζήτημα.Τα διεθνή συμφέροντα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε φαύλο κύκλο χρέους και δανεισμού κάνει υπαγορευμενες υποχωρήσεις.Προσπαθουν τα ξένα συμφέροντα να αλλάξουν την πατροπαράδοτη δομή της Ελληνικής κοινωνίας.
    Ως Χριστιανή Ορθόδοξη αρνούμαι την δια νόμου μεταβολή των ηθών της πατρίδας μου.
    Να με ενημερώσετε εάν λάβατε το email

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:57 | ΜΑΡΙΑ

    Κύριες και κύριοι που σας ανατέθηκε η διακυβέρνηση αυτού του τόπου,

    Επείγει να ασχοληθείτε σοβαρά και αποτελεσματικά με την ακρίβεια, την εγκληματικότητα, τα εθνικά μας ζητήματα, την ανεργία, τα κενά και την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της υγείας και με το φοβερό δημογραφικό πρόβλημα και για όλα αυτά να φέρετε λύσεις άμεσα! Έχετε πολύ δουλειά και πολύ δύσκολη!

    Δεν ψηφιστήκατε για να φέρετε νόμο ενάντια στους βιολογικούς νόμους, ενάντια στην θέληση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και ενάντια στην χριστιανική ηθική του τόπου αυτού! Ούτε ψηφιστήκατε για να επιβάλετε σε μια ολόκληρη χώρα τις διεστραμμένες και αλαζονικές επιθυμίες μιας μειοψηφίας, ούτε για να εκπαιδεύσετε τα παιδιά μας να ζουν χωρίς πίστη στον θεσμό της οικογένειας. Με ποια ιδιότητα θα στερήσετε εσείς έστω και από ένα παιδί το ιερό του δικαίωμα να έχει μάνα και πατέρα; Αυτό, που του παραχώρισε η φύση- εφόσον το όνομα του Θεού σας προκαλεί παρενέργειες. Η δουλειά σας είναι να προστατεύσετε το παιδί ενισχύοντας τον θεσμό της οικογένειας και θεραπεύοντας τον από τις τόσες παθογένιες που προκαλεί ακριβώς η απουσία ήθους, ορίων, αρχών, πίστης και όχι να διαλύσετε τον θεσμό της οικογένειας!

    Συντάσσομαι με την Αγία μας Εκκλησία, λέω ΟΧΙ το εν λόγω νομοσχέδιο.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:47 | Βασίλης Σκορδάς

    Παρακαλώ πολύ μην προχωρήσετε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα του πολιτικού γάμου ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών. Σας παρακαλώ πολύ, η οικογένεια είναι ιερή, έχει προσδιοριστεί ο ρόλος της και η αξία της με σαφήνεια μέσα στους αιώνες, δεν μπορεί αυτός να αποδομηθεί με νομοθετική πράξη. Μη αντιμετωπίζετε την οικογένεια των φυσιολογικών ανθρώπων σαν να είναι πρόβλημα ή σαν να είναι ελλειπής. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να μεγαλώνει με πατέρα και μητέρα, πάντα ήταν, πάντα θα είναι. Σας παρακαλώ πολύ μην προχωρήσετε στην ψήφιση του νόμου αυτού.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:53 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Φωνάζω δυνατά ΟΧΙ στο επάρατο νομοσχέδιο!

    Κανένας κ.Μητσοτάκης, δεν μπορεί να νομιμοποιήσει και να το κάνει φυσικό και αυτονόητο, κάτι για το οποίο, ο ίδιος ο ΘΕΟΣ μίλησε, πριν χιλιάδες χρόνια στα Σόδομα και Γόμορα.

    Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια να συνέλθουν και να έρθουν στα συγκαλά τους.
    ΟΧΙ νομιμοποίηση της τρέλας και του παραλόγου!!!

    Έναν μεθυσμένο τον βοηθούμε να ξεμεθύσει, ΟΧΙ να νομοθετήσουμε για το «δικαίωμά του» να οδηγήσει όπως οι άλλοι!!!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:51 | Christina

    Same sex couples should have the same rights as other couples. Their children must not be discriminated against in any way. That is proof of a civilized country.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:42 | κατερινα

    Επιτελούς ισονομία, ισότητα για όλους τους ανθρώπους χωρίς αποκλεισμούς.

    με τεκμήριο γονεϊκότητας και των δύο ομόφυλων συζύγων για κάθε παιδί που αποκτηθεί στο πλαίσιο του γάμου
    νομική αναγνώριση για από κοινού τεκνοθεσία παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια
    νομική αναγνώριση για από κοινού τεκνοθεσία παιδιού από ομόφυλα ετεροφυλα ζευγάρια και με σύμφωνο συμβίωσης
    άρση απαγόρευσης διόρθωσης ονόματος διεμφυλικού γονέα στην ληξιαρχική πράξη γέννησης υφιστάμενου παιδιού

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:29 | Δημήτρης Α.

    ΟΧΙ στο γάμο και την απόκτηση παιδιών από ομοφυλόφιλους. Σεβόμαστε και αγαπάμε τους πάντες. Αλλά πρέπει να σεβόμαστε και τη φύση. Ο Θεός έπλασε τον άνδρα και τη γυναίκα. Η ζωή γεννιέται από την ένωση αυτών των δυο. Οι προτιμήσεις του καθενός δεν αποτελούν δικαίωμα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από μαμά και μπαμπά. Εφόσον οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν καν να αποκτήσουν παιδί, δεν δικαιούνται να αποκτούν παίρνοντας τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων. Οι κοινωνίες επιβιώνουν από κανονικές οικογένειες που μπορούν να αναπαράγονται. Οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι έχουν γεννηθεί επειδή οι γονείς τους δεν ήταν. Και οι ίδιοι (όσους ξέρω που έχω φίλους ομοφυλόφιλους) ούτε οι ίδιοι θα ήθελαν να έχουν μεγαλώσει με δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες. Λυπηθείτε τα παιδιά. Είναι ντροπή.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:43 | Δημήτρης

    Υπέρ του γάμου, υπέρ της τεκνοθεσίας. Το μέλλον θα κρίνει τους αρνητές ως θλιβερές γραφικότητες.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:08 | Νίκος

    Τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η προϋπόθεση μιας σύγχρονης κοινωνίας κ ενός σύγχρονου Κράτους δικαίου.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:38 | Παραδοσιακός Αργαλειός

    Συντασσόμενη με την Αγία μας Εκκλησία, λέω ΟΧΙ σε αυτό το νομοσχέδιο

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:54 | Αγγελόγλου Χριστόδουλος

    Συντάσσομαι με την απόφαση της Εκκλησίας μας και λέω όχι στο απαράδεκτο εν λόγω νομοσχέδιο.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:26 | Φάνης Σ.

    When they speak about «gay choice», just tell straight people to STOP giving birth to gay children!

    CAN they?!?

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:53 | Stelios

    Καιρός ήταν, είστε στον σωστό δρόμο!!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:16 | Μαρία Α.

    Πρώτα απέκτησαν ψήφο οι γυναίκες και όλοι ήθελαν να γίνουν γυναίκες.
    Μετά απέκτησαν ισότητα οι μαύροι και όλοι ήθελαν να γίνουν μαύροι.

    Τώρα θα αποκτήσουν ισότητα οι ομοφυλόφιλοι και όλοι θα θέλουν να γίνουν ομοφυλόφιλοι.
    Πού θα πάει αυτή η κατάσταση με την ισότητα;

    Μάλλον ειρωνεία χρειάζεστε μερικοί/ές εδώ μέσα, για να καταλάβετε το παράλογο του «επιχειρήματός» σας περί «κινδύνου για την κοινωνία» από το παρόν ν/σ!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:08 | Αποστόλης

    Η νομιμοποίηση μπορεί να χει όλες δίκαιες προϋποθέσεις έγκυρες και ενταγμένες σε ένα καθεστώς μη-δικαιωμάτων.
    Η αλήθεια της νομιμότητας δεν ταυτίζεται με την παραπάνω νομιμοποίηση διότι οι κανόνες της φύσης είναι χιλιετίες τώρα ίδιοι το πρωτότυπο δεν αλλάζει εν μία νυκτί επί την επαγγελία ουδενός Νεοέλληνα στο όνομα της αναζήτησης θεοτήτων για να προοδεύει ο άνθρωπος!
    Εν προκειμένω, η θεότητα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος διότι δεν έχουμε να κάνουμε με συμφωνία με την φύσης του αλλά καταστροφή της μέσω της ασθένειας της Ομοφυλοφιλίας.
    Η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια-παρά φύση ενέργεια…
    Τώρα για τους «προοδευτικούς» που πρώτα εσιώπησαν την συνείδησή τους και έπειτα μας παρουσίασαν το παραμύθι ότι δεν είναι λάθος, ο ίδιος ο Αίσωπος με τον Κίναιδο απαντάει.
    Άραγε από αυτό τον καρπό τί να περιμένουμε για τα παιδιά ή τι φταίνε;

    Ο καθείς μιλάει για τους «παπάδες» σαν να ναι περιττοί αλλά κανείς τους δεν σταματά να είναι απόλυτος σε αυτό δείχνοντάς μας την προσήλωση στον Θεό του εαυτού του , τον εγωισμό…

    Ο Θεός να μας λυπηθεί. Ένας Χριστιανός σε νεαρή ηλικία

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:31 | Παναγιώτα

    Ίσα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους.