ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

 

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:52 | ΠΣ

    ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ Π/Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ . ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΗΔΗ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΠΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΣΟΥΝ ΓΑΜΟ .

    ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΥΝΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ?

    ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ . ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΦΥΛΩΝ ΘΑ ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΜΕ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΏΝ ΟΧΙ ?

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:35 | Καλλιόπη Π.

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση! Επιτέλους άνοιξε τα μάτια της και αποφάσισε να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων και κυρίως των παιδιών τους που ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:39 | Δημήτρης

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο και ύπουλη η κίνηση της κυβέρνησης. Από την μια δίνουν επιδόματα για την στήριξη των νέων οικογενειών και από την άλλη προωθούν νομοσχέδια που βλάπτουν την οικογένεια στον πυρήνα της. Έχουμε λάνει πρωτοσέλιδα κάτι που αφορά το 3% του πληθυσμού αντί να δώσουμε έμφαση σε πιο βασικά πράματα! Κάναμε τα παραφύση, φυσιολογικά! Ο Θεός να μας φυλάει

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:34 | Γεωργία

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που τολμά αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Διαβάζουμε με ανακούφιση το σχέδιο νόμου που απαλείφει μέρος των διακρίσεων που υπήρχαν μέχρι σήμερα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και σχετικά με την πρόσβασή τους σε συγκεκριμένες διαδικασίες του κράτους. Πρωτίστως επικροτούμε την καθιέρωση διαδικασιών για την κατοχύρωση της έννομης σχέση υπαρχόντων παιδιών με τους γονείς τους, που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονταν από το κράτος. Προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί και σε πολύ σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται και θα πρέπει να διορθωθούν μέχρι την ψήφιση: (α) θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση έγγαμων γυναικών ίδιου φύλου στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν είναι άγαμες, (β) θα πρέπει να προβλεφθεί η υπογραφή της συζύγου της γυναίκας που καταφεύγει σε μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και αυτό να αποτελεί αμάχητο τεκμήριο κοινής γονεϊκότητας, ήδη πριν την έναρξη της διαδικασίας, και τέλος (γ) για τις περιπτώσεις βιολογικών παιδιών που αποκτούνται εντός γάμου ομόφυλων ζευγαριών θα πρέπει να ισχύει το αμάχητο τεκμήριο γονεϊκότητας, όπως ακριβώς στα ετερόφυλα ζευγάρια, ώστε να αποφεύγονται οι περίπλοκές διαδικασίες υιοθεσίας σε περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητες.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:02 | Παναγιώτης Σ.

    Η τεκνοθεσία δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Οποιοσδήποτε πιστεύει οτι έχει δικαίωμα να αποκτήσει έναν Απόλλωνα και έναν Ηλία, τα οποία θα στερηθούν την μητέρα τους, δεν πρέπει να έχει δικαίωμα τεκνοθεσίας.

    Και όμως το νομοσχέδιο αυτό μαθηματικά θα οδηγήσει σε αυτόν τον παραλογισμό. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας παραπλανήσει, αλλά εφόσον θεσμοθετηθεί γάμος ομόφυλων, αυτόματα θα δοθεί και δικαίωμα τεκνοθεσίας απο την ευρωπαϊκή ένωση.

    Δεν υπάρχει λαϊκή εντολή ή βούληση για αυτό το νομοσχέδιο.

    Δεν ανήκουμε στην Δύση. Ανήκουμε στους εαυτούς μας.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:56 | Ηλίας

    Το να δέχεσαι την ύπαρξη της διαφορετικότητας είναι κοινωνικά σωστο.Το να επιβάλεις την διαφορετικότητα με χρήση ΜΜΕ και νόμων και να προσπαθείς να την παρουσιάσεις ως φυσιολογικότητα ξεπερνάει τα όρια του φασισμού και απλά αποτελεί ανωμαλια.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:47 | Νικόλας

    Αχ Ελλαδίτσα μου.. Πόσο μας πονάτε να ξέρατε με αυτό που πάτε να κάνετε.. Έχω 3 παιδάκια και είμαι 30 χρονών. Σε ποια Ελλάδα θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου; Πόσα θα αντέξουν οι ψυχούλες των παιδιών μας; Η Δύση που καμαρώνετε αυτή θα μας φάει μια μέρα και θα το δείτε. Πρώτα θα φάει ολοκληρωτικά την ψυχή μας και μετά και τη δήθεν ενότητα. Αν περάσει το νομοσχέδιο θα πουληθεί η ψυχή της Ελλάδας για τα αργύρια των Ευρωπαίων..

    Πονάμε, φτάνει η παρακμή των αξιών. Φτάνει!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:27 | Νικόλαος Τζιόλας

    Ο τρόπος με τον οποίο από καταβολής κόσμου το ανθρώπινο είδος αναπαράγεται και αυξάνεται είναι μέσω της ένωσης ενός άνδρα και μίας γυναίκας (με τον βιολογικό και μοναδικό ορισμό που έχει νόημα) και η δημιουργία οικογένειας από αυτούς. Το αποτέλεσμα της ένωσης είναι τα παιδιά τα οποία αναθρέφονται και εκπαιδεύονται από τους γονείς μέσα στα πλαίσια της οικογένειας. Η λέξη οικογένεια λέει ακριβώς αυτό. Ο «οίκος» του «γένους». Δηλαδή το σπίτι ανθρώπων συνδεμένων με δεσμούς αίματος και κοινούς προγόνους.

    Διαχρονικά ανά τους αιώνες ο γάμος ήταν μία τελετή ευλογίας και αναγνώρισης της αξίας από την κοινωνία της ένωσης άνδρα με γυναίκα με σκοπό την δημιουργία οικογένειας. Για τον λόγο αυτό ευλογείται από την εκκλησία μας και υποστηρίζεται από την πολιτεία. Ιδιαίτερα στην Γένεσις 2.24 και το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο 10.7 αναφέρεται «..Για αυτό ο άνδρας θα εγκαταλείψει τον πατέρα του και την μητέρα του και θα προσκολληθεί εις την γυναίκα του και θα αποτελέσουν η δύο σάρκα μία».

    Ο γάμος λοιπόν δεν είναι δικαίωμα. Είναι αναγνώριση και ευλογία της ένωσης άνδρα και γυναίκας με σκοπό την δημιουργία οικογένειας η οποία είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Έτσι ήταν πάντοτε και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Δεν είναι δυνατόν η οποιαδήποτε επιθυμία και διαστροφή του καθένα να βαφτίζεται δικαίωμα και να απαιτείται η ικανοποίηση της.

    Ένας από τους λόγους τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση για την προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι τα δικαιώματα των παιδιών το ομόφυλων ζευγαριών. Προβάλλεται το επιχείρημα τι θα γίνει το παιδί εάν ο ένας γονέας πεθάνει. Δεν θα έχει δικαίωμα ο άλλος; Μα είναι δυνατόν δύο άνδρες οι δύο γυναίκες να έχουν παιδί βιολογικά συνδεδεμένο και με τους δύο; Αδύνατον. Δεν είναι δυνατόν και οι δύο να είναι γονείς! Το πολύ ένας εκ των δύο να είναι βιολογικά συνδεδεμένος μαζί του. Εάν είναι άνδρες, μητέρα το παιδί δεν έχει; Ο μόνος τρόπος για να έχει ένα ομόφυλο ζευγάρι παιδί είναι ή ο ένας εκ των δύο να είναι βιολογικός γονέας και να έχει αναλάβει την δικαστική επιμέλεια ή κανείς να μην είναι και να έχει υιοθετηθεί από τους δύο σε κάποια χώρα του εξωτερικού στην οποία κάτι τέτοιο επιτρέπεται ή μέσω παρένθετης μητέρας στο εξωτερικό, πράξη αισχρή. Είναι αποτέλεσμα εκμετάλλευσης φτωχών γυναικών για την παραγωγή επι χρήμασι ανθρώπων! Εμπόρια παιδιών για τα οποία υποτίθεται ότι όλοι ενδιαφέρονται αλλά απλώς χρησιμοποιούνται ως προκάλυψη, μια και δεν ψηφίζουν, για την ικανοποίηση επιθυμιών και διαστροφών ενηλίκων.

    Με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται από την κυβέρνηση ουσιαστικά η παρουσίαση της ομοφυλοφιλίας ως μίας υγειούς και ακόμη επιθυμητής και ωφέλιμης για την κοινωνία κατάστασης του ανθρώπου. Πέραν του παραλόγου πως είναι δυνατόν μια κατάσταση η οποία οδηγεί στον θάνατο της κοινωνίας εάν εξαπλωθεί να θεωρείται υγιής και άξιας υποστήριξης, περιβάλλεται πλέον με πέπλο αποδοχής μία κατάσταση του ανθρώπου η οποία κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία μας θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα! Ιδιαίτερα στην επιστολή Παύλου προς Κορινθίους 6.9-6.11 αναφέρεται «Μην πλανάσθαι…ούτε αρσενοκοίται, ούτε μοιχοί, ούτε κλέπται θα κληρονομήσουν την βασιλείαν του Θεού»!

    Το να πει κανείς τα ανωτέρω δεν είναι ρατσισμός ή ομοφοβία. Εάν είναι τότε το Ευαγγέλιο είναι διότι εκεί είναι όλα γραμμένα. Η καταδίκη της ομοφυλοφιλίας δεν είναι καταδίκη του ομοφυλόφιλου. Είναι καταδίκη του πάθους του. Ο γιατρός αγαπάει τον ασθενή αλλά όχι την ασθένεια του.

    Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι αισχρό! Είναι κατά κάποιον τρόπο ενδεικτικό της διαφθοράς και παρακμής της Ελληνικής και γενικότερα των δυτικών κοινωνιών η οποία έγινε ξεκάθαρη τα τελευταία χρόνια. Είναι παράγωγο της αυξανόμενης αθεΐας, του υλισμού και ηδονολατρίας των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Όπως όμως συνέβη και πολλές φορές στο παρελθόν σύντομα θα έρθει ο λογαριασμός. Η φύση απεχθάνεται το αφύσικο.

    Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να ψηφισθεί από οποιονδήποτε βουλευτή ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα πατριώτη και Χριστιανό Ορθόδοξο.

    Νικόλαος Τζιόλας
    Καθηγητής Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κύπρου

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:25 | Γεωργία Μ.

    Στηρίζουμε κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αποκατάσταση της ισότητας στα μέλη μιας κοινωνίας ίσων. Δε στηρίζουμε τις διακρίσεις και την άρνηση βασικών δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες ομάδες οταν δεν υπάρχουν λόγοι βάσισμενοι σε επιστημονικές μελέτες και έρευνες αλλά σε υποθέσεις στενόμυαλων και μικρόψυχων ανθρώπων. Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν straight καταδικασμενοι εγκληματίες με περισσότερα δικαιώματα από gay που δεν έχουν πάρει ούτε κλήση για παράνομη στάθμευση στη ζωή τους. Ποιος τραβάει τη γραμμή, σε ποιο σημείο και με ποια κριτήρια;

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:35 | Τορη Αναστασια

    Η ελληνική κοινωνία έχει πουληθεί στην Δύση και οδεύει προς την πνευματική καταστροφή της. Τα δικαιώματα των παιδιών δεν λαμβάνονται υπόψη και το Σύνταγμα καταπατάτε προς όλες τις μορφές. Πάρτε το πίσω !

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:24 | Μαρία

    Επειδή δεν μπορεί να υπάρχουν διακρίσεις στο πόσο θέλουν να ενώσουν τις ζωές τους δύο άνθρωποι, επειδή παιδιά ομόφυλων ζευγάριων υπάρχουν και δε θα σταματήσουν να υπάρχουν και δικαιούνται την ίδια προστασία όσο και τα παιδιά ετερόφυλων ζευγαριών, το νομοσχεδιο πρέπει να υπάρχει

    είμαστε όλοι ίσοι, κανένας δεν είναι ανώτερος επειδή απλά είναι ετερόφυλοςμ κανείς δεν είναι ασθενής επειδή είναι ομοφυλόφυλος

    συχαρητήρια στην κυβέρνηση

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:59 | Κοντέλη Μαρία

    Καιρός ήταν να γίνει και στη χώρα μας αυτό το πολύ σημαντικό βήμα για την ευημερία των ομόφυλων ανθρώπων γενικά και των ομόφυλων ζευγαριών ειδικότερα. Οι διακρίσεις κάθε είδους δεν έχουν χώρο στις σύγχρονες κοινωνίες, από όποια βάση κι αν ξεκινούν, θρησκευτική ή άλλη. Δε δικαιολογείται καμία σύγχρονη κοινωνία να στερεί δικαιώματα ανθρώπων και να διαιωνίζει όχι μόνο διακρίσεις εις βάρος τους αλλά και το διαχρονικό εξοστρακισμό τους στο περιθώριο. Δε νοείται ομόφυλοι άνθρωποι να φορολογούνται όπως ακριβώς και οι ετερόφυλοι αλλά να τους στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως η νόμιμη συνύπαρξη μέσω γάμου με το σύντροφο της επιλογής τους, με όσα αυτό συνεπάγεται σε ό,τι αφορά κληρονομικά ή άλλα δικαιώματα, ή η τεκνοθεσία. Πολύ απλά, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να στερεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στους ομόφυλους ανθρώπους ή άλλες ομάδες ανθρώπων. Ειδικά ως προς την τεκνοθεσία, είμαστε δυστυχώς πάρα πολλοί εκείνοι που έχουμε βιώσει την κακοποίηση μέσα στην παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, όπως πολλοί την εννοούν, είτε από πρώτο χέρι, είτε μέσω αρνητικών παραδειγμάτων σε οικογένειες του κοντινού μας περιβάλλοντος. Δε μας πείθουν λοιπόν οι προσπάθειες αγιοποίησης των ετερόφυλων οικογενειών. Καλός γονιός δεν είναι ο ετερόφυλος γονιός αλλά ο γονιός που προσφέρει αγάπη και όχι κακοποίηση στο παιδί του, με την όποια μορφή, άμεση ή έμμεση, λεκτική ή άλλη. Οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις παλιότερων εποχών, ο σκοταδισμός και οι διακρίσεις που πάντα τα συνοδεύουν δεν έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο. Τασσόμαστε υπέρ των δικαιωμάτων των ομόφυλων συνανθρώπων μας. Τέλος, δεδομένων των αντιδράσεων της εκκλησίας επί του θέματος, ευελπιστούμε πως σε λογικό χρόνο θα ακολουθήσει και ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, όπως λογικά πρέπει να συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο ευνομούμενο κράτος.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:34 | Ντίνα μαυροδημητρακη

    Ιστορικη στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιτέλους!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:52 | Φραγκίσκος

    α. Ως ανθρώπινο δικαίωμα δεν μπορεί να θεωρείται κάτι που δεν υπάρχει στην ανθρώπινη φύση. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρείται ως δικαίωμα από τους ομοφυλόφιλους να αποκτούν παιδιά.
    β. Ο Νόμος που επιτρέπει σε άνδρες ή γυναίκες να διαβιούν μόνοι τους και να υιοθετούν παιδιά να καταργηθεί. Προέχει το δικαίωμα του παιδιού στην οικογένεια και όχι των δικαίωμα αυτών να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.
    γ. Οι Βουλευτές να εκφραστούν ο καθένας ατομικά δημοσίως και να γίνει ανοικτή ψηφοφορία. Να εκφραστούν προς τους πολίτες των περιφερειών τους, διότι σε αυτό το ζήτημα δεν εκφράζουν και εκπροσωπούν μόνο το κόμμα, τη συνείδηση και τις απόψεις τους, αλλά τις απόψεις, τα ήθη, τα έθιμα των πολιτών.
    δ. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια τέλεια κοινωνία. Σε αυτήν την κοινωνία δεν υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια, αδικία. Σε αυτήν την οικογένεια όλοι έχουν τη δουλειά τους και τα απαραίτητα για το ζην ή και για το ευ ζην. Σε αυτήν την οικογένεια υπάρχει απόλυτη ελευθερία στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σε αυτήν την κοινωνία δεν υπάρχουν ορφανά, τα παιδιά μεγαλώνουν με τις οικογένειες τους, οι οποίες τους εξασφαλίζουν τα πάντα μέχρι την ενηλικίωση τους. Σε αυτήν την κοινωνία υπάρχει ένα καλό σύστημα υγείας και τα παιδιά και οι γονείς απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Σε αυτήν την κοινωνία λοιπόν, πως οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να διεκδικήσουν τεκνοθεσία; Άρα λοιπόν καταλήγουμε ότι η τεκνοθεσία γενικά και όχι μόνο από τους ομοφυλόφιλους είναι μια πράξη που γίνεται δυνατή εξαιτίας της αδυναμίας, της ατέλειας της κοινωνίας. Άρα το να αναφερόμαστε σε δικαίωμα υιοθεσίας είναι μια πράξη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ. Καλύτερα λοιπόν να κοιτάξουμε το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η βελτίωση της κοινωνίας, να στηρίξουμε το θεσμό της οικογένειας, όπως υπαγορεύεται από τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων, παρά να ρίξουμε βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής Οικογένειας, Κοινωνίας και Έθνους.
    δ. Φανταστείτε το φαινόμενο σε κλίμακα. Που οδηγεί; στην εξαφάνιση ενός πληθυσμού.
    ε. Δεν είναι δυνατό να έχουμε νόμους και ηθικοί αλα καρτ, που να ερμηνεύονται ανάλογα με τις ψυχολογικές ανάγκες του καθενός. Οι Νόμοι εκφράζουν το δίκαιο βάσει της ηθικής αντίληψης ενός λαού και όχι μειοψηφικών ομάδων. Αλλά και εδώ, σε μια κοινωνία, σε μια χώρα οι πολίτες είναι ίσοι πολιτικά. Έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα, δε διακρίνονται βάσει της σεξουαλικής ταυτότητας. Ακόμα και με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έχουν τα ίδια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, είναι πολιτικά και κοινωνικά ίσοι, όχι όμως όμοιοι, όχι ίδιοι. Το να έχεις παιδί ή όχι δεν είναι πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα. Είναι νόμος της φύσης και ο νόμος της φύσης είναι απαράβατος.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:37 | Φωτεινη

    Σημαντικό θετικο βήμα βέβαια για την Ελλάδα, να αναγνωρίσει επιτέλους την ισότητα μεταξύ φύλων. Έπρεπε να είχε γίνει απο καιρό μια τέτοια προσπάθεια.
    Διαβάζοντας κάποια κομμάτια βέβαια είναι ξακάθαρη η θέση της κυβέρνησης να βάλει σε χρονοβόρες διαδικασίες τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, και προφανώς να τα αποτρέψει απο την τεκνοθεσία. Ελπίζουμε στο μέλλον να έρθει η ισότητα για όλους. Παρακάτω παραθέτω σχετική επιστημονική έρευνα, που δείχνει πως οι διαφορετικές διατάξεις επιρρεάζουν τους ομόφυλους γονείς ανα τον κόσμο

    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.644258/full

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:21 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΝΩΜΟΣ

    Δυστυχώς χάνεται κάθε αξία.Το αφύσικο γίνεται φυσικό και το παράλογο λογικό.Λυπαμαι τα παιδιά μας στον κόσμο που θα μεγαλώσουν

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:40 | Ελισσάβετ

    Διαφωνώ επι της αρχής καθώς ΚΥΡΙΩΣ πρέπει να διαφυλάσονται τα παιδιά … τα οποία εν προκειμένω δεν συνυπολογίζινται στην εξίσωση.

    Αίσχος

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:15 | Γιώργος Σ

    Μιας και επικαλείσθε τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα ήθελα να ξέρω από που προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι ζώα συντροφιάς, ώστε να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει μαμά και μπαμπάς. Επίσης θα ήθελα να ξέρω πως θα διασφαλίσετε ότι ένα ζευγάρι αντρών, δεν είναι παράλληλα και παιδόφιλοι και υιοθετούν παιδιά με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν τη ψυχολογική επίδραση που θα έχει κάτι τέτοιο στα παιδιά; Τέλος μην επικαλείστε το πόσο ευτυχισμένες είναι οι χώρες που επιτρέπουν αυτού του είδους την υιοθεσία. Η μεταβλητή αυτή (της ευτυχίας) είναι εντελελώς ανεξάρτητη και έχει να κάνει με το διαθέσιμο εισόδημα, τις υποδομές του κράτους γενικά, το περιβάλλον, τις προοπτικές και όχι με τους ομοφυλλόφυλους γονείς!
    Προσθέστε κάποιες δικλειδες ασφαλείας, επειδή τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, θα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα λυθούν!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:45 | Σοφία

    Επιτέλους! Επιτέλους η Ελλάδα ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει ένα βήμα στο να φερθεί περισσότερο σα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δε θα έπρεπε καν να τίθενται σα θέμα συζήτησης, θα έπρεπε να είναι ήδη δεδομένα. Για όσα άτομα δε συμφωνούν, μάλλον δε γνωρίζουν καλά την έννοια της Δημοκρατίας.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:05 | Georgia

    Είναι πολυ σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο για τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σ αυτές της οικογένειες.ίσα δικαιώματα για όλοι την κοινωνία αυτό είναι το σωστό .Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:42 | Μαρίνος

    Η παρούσα κυβέρνηση που νομοθετεί τον σοδομισμό, είναι η χειρότερη όλων των αιώνων όλων των εποχών.
    Ουδέποτε ο σοδομισμός αποτελεί δικαίωμα ισότιμο της ορθότητας και της αιωνόβιας αληθούς παράδοσης.
    Και επειδή ο κακώς νοούμενος προοδευτισμός θα την βρει πάλι από τον κακώς νοούμενο προοδευτισμό, όταν τα υιοθετημένα παιδιά των σοδομιστών βρεθούν σε περιβάλλον μουσουλμάνων στα σχολεία, θα είσαστε υπεύθυνοι για αυτές τις αυτοκτονίες.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:10 | Αλεξανδρα

    Aπο λάθος γωνία νομιζω πιάνουμε όλο το θέμα.
    Ας αρχισουμε πρώτα να αλλαξουμε τον χρονοβορο, πολυετες και επωδυνο ψυχολογικα (γι αυτους που περιμενουν να υοθετήσουν παιδιά) νομο.

    Ας Δώσουμε πρώτα την ευκαιρία σε τόσα πολλά ετεροφυλα ζευγαρια που περιμένουν χρόνια και χρόνια να γίνουν γονεις και που προσφερουν το προτυπο της τυπικης οικογενειας.

    Δεν συμφωνω με την τεκνοθεσια απο ομοφυλα ζευγαρια

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:12 | Μαρία

    Όλοι μιλάνε για ίσα δικαιώματα. Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών έχουν ήδη προστατευθεί με το σύμφωνο συμβίωσης. Τώρα ζητούν πολιτικό γάμο, στη συνέχεια θρησκευτικό. Ζητούν τεκνοθεσία. Αν δηλαδή αύριο οι παιδεραστές ζητήσουν το δικαίωμα να παντρεύονται ανήλικα ή να κάνουν παιδιά μαζί τους, πρέπει να τους το δώσουμε? Αν κάποιοι ζητήσουν να έχουν το δικαίωμα να έχουν σεξουαλικές σχέσεις και να παντρεύονται με ζώα (σκύλους, άλογα κλπ), θα τους το δώσουμε;
    Τα παιδιά και τα ζώα δεν πρέπει να προστατευτούν;
    Η διαστροφή του καθένα δεν μπορεί να νομιμοποιείται, ούτε να αντιμετωπίζεται ως κάτι σύνηθες ή φυσιολογικό.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:04 | Χριστίνα Βάλβη

    Σαν ισότιμο μέλος μιας κοινωνίας χαίρομαι για τη δυνατότητα που μου δίνεται να ψηφίσω. Η ψήφος μου είναι αρνητική. Αρνητική για την νομιμοποίηση της ανωμαλίας. Όχι. Δεν είναι ισορροπημένη οικογένεια η σχέση δύο ατόμων ιδίου φύλλου με παιδί από άγνωστο τρόπο απόκτησης. Όχι στην παρένθετη μητέρα. Όχι στην άψυχη οικογένεια. Η βιολογική μητέρα είναι αγάπη τέτοια που δεν αντικαθίσταται. Ο βιολογικός πατέρας το ίδιο. Η υιοθεσία είναι πράξη θεάρεστη. Αυτή πρέπει να ενισχύσει η πολιτεία κι όχι τις παρένθετες μητέρες!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:41 | Άκης Ταξίαρχης

    Να είναι ο γάμος μια προέκταση του σύμφωνου συμβίωσης αλλά να μην μπορούν να υιοθετούν παιδιά

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:05 | Μαρία

    Θετικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χαίρομαι που έγινε αντιληπτό ότι ο νομοθέτης κάποιες φορές χρειάζεται να βοηθάει και την κοινωνία να προχωρήσει τα πράγματα.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:30 | Ιωαννα

    Επιτέλους γίνονται τα αυτονόητα. Μεγάλο ΝΑΙ

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:22 | Ανδρέας

    Θεωρώ πως ένα δημοψήφισμα θα σας έβγαζε όλους από την δύσκολη θέση και φυσικά την κυβέρνηση που ζορίζεται, επιπλέον αφορά ένα θέμα που θα επηρεάσει άμεσα τις επόμενες γενιές όποτε τον λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις τον έχει μόνο η λαϊκή ετυμηγορία!!!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:42 | ANARGYROS

    Στ’ όνομα της δήθεν ισότητας διαλύεται το σύστημα που έχει αναπτυχθεί ο μέχρι σήμερα πολιτισμός (πατέρας –μητέρα, πατρότητα –μητρότητα, οικογένεια). Είναι το πρώτο βήμα σε μια άλλη εποχή, στην οποία έννοιες που αποτέλεσαν ακρογωνιαίους λίθους στην ανάπτυξη του πολιτισμού μας παύουν να σημαίνουν αυτό που σήμαιναν, χωρίς ακόμα να έχουμε προσδιορίσει τι θα σημαίνουν από δω και μπρος.
    Όσον αφορά περί ανθρωπίνου δικαιώματος αναφέρομαι στην χάρτα δικαιωμάτων του ΟΗΕ και στις αποφάσεις του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου ο γάμος δεν θεωρείται δικαίωμα (βλ. και δηλώσεις βουλευτή-δικηγόρου Θάνου Πλεύρη). Σε περίπτωση μάλιστα που υφίσταται στην χώρα σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, δεν έρχεστε να καλύψετε κανένα νομικό κενό. Τα υπάρχοντα τέκνα των ομόφυλων ζευγαριών πώς αποκτήθηκαν; Με παραβίαση του Ελληνικού νόμου περί παρένθετης μητέρας, που όριζε ότι μόνο η γυναίκα που έχει πρόβλημα τεκνοποίησης μπορεί να προβεί σ’ αυτό. Προφανώς τα τέκνα αυτά αποκτήθηκαν με παρένθετη μητέρα σε άλλα κράτη που επιτρεπόταν και έρχεστε να κάνετε τι; Να νομιμοποιήσετε την τεκνοθεσία των παιδιών αυτών, ενώ τα αποκλείετε να γνωρίζουν την βιολογική τους μητέρα (παρένθετη μητέρα) ή τον βιολογικό τους πατέρα (δότη σπέρματος;). Αυτός είναι ο σοβαρός Ευρωπαϊκός πολιτισμός που ευαγγελίζεστε εσείς και οι λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες που το έχουν θεσπίσει;
    Στην Ελλάδα (Ν. 4958/2022) ισχύει ένα μεσοβέζικο σύστημα. Ο δότης αποφασίζει εκείνος ένα από τα τρία: α) αν τα στοιχεία της ταυτότητάς του είναι ανακοινώσιμα στους ενδιαφερόμενους, β) αν είναι ανακοινώσιμα στο παιδί αφού συμπληρώσει τα 18 και γ) αν είναι αυστηρώς απόρρητα. Στην περίπτωση (γ) την οποία επιλέγουν οι περισσότεροι δότες, αλλά και οι περισσότεροι λήπτες, το παιδί δεν θα μάθει ποτέ τον βιολογικό πατέρα και τη βιολογική μητέρα του. Μπορεί μόνο, για λόγους υγείας, να μάθει ορισμένα στοιχεία του βιολογικού γονέα, ποτέ όμως την ταυτότητά του. Δεν πρόκειται για ισοπέδωση, αλλά για κονιορτοποίηση των δικαιωμάτων του παιδιού όπως αποτυπώνονται σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις και στο Ελληνικό Σύνταγμα: στο άρθρο 5 §1 (δικαίωµα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας), στο άρθρο 2 §1 (αξιοπρέπεια του ατόµου), στο άρθρο 4 §1 (ισότητα των πολιτών), στο άρθρο 21 §1 (προστασία της παιδικής ηλικίας) και στο άρθρο 25 §1 (προστασία των δικαιωµάτων του ανθρώπου). Στο άρθρο 7 της Διεθνούς Σύµβασης για τα Δικαιώµατα του Παιδιού ορίζεται ότι «το παιδί έχει το δικαίωµα να γνωρίζει τους γονείς του και να ανατρέφεται από αυτούς» και με το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύµβασης για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου προστατεύεται το δικαίωµα κάθε ατόµου να γνωρίζει τις λεπτοµέρειες της προσωπικής και οικογενειακής ζωής του. Φτιάχνουμε, έτσι, παιδιά ενός κατώτερου θεού, που δεν έχουν ούτε καν το ευεργέτημα της άγνοιας, καθώς, μεγαλώνοντας σε ομόφυλα ζευγάρια, ξέρουν ότι ο ένας τουλάχιστον βιολογικός γονέας βρίσκεται εκεί έξω, αλλά είναι απαγορευμένο, εφ’ όρου ζωής να μάθουν ποιος είναι. Αλλά ακόμα και αν τον συναντήσουν, απαγορεύεται αυστηρώς κάθε ίδρυση συγγενικού δεσμού μεταξύ τους.
    Να χαίρεστε την κοινωνία που οικοδομείτε στο ψέμα και στην άγνοια.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:23 | Αργύριος Γιαμαλής

    Είναι ένα εξαιρετικά θετικό βήμα για την Ελλάδα, για τα ανθρώπινα δικαίωματα για την ισότητα, αλλα και για τα παιδιά. Οι ομοφυλόφιλοι συμπολίτες μας επιτέλους θα χαίρουν ίσης μεταχείρισης απο το κράτος και τα παιδιά τους επίσης.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:17 | Φώτης

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

    Εννοείται ότι είμαι ΚΑΤΑ.

    Σε μια χώρα που μαστιζει η υπογεννητικότητα και η αντικατάσταση του πληθυσμου απο λαθρομετανάστες δεν χρειαζόμαστε την πλύση εγκεφάλου σε παιδιά να μαθαίνουν ότι ειναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό η ομοφυλοφυλία και πως αυτό ειναι το φυσιολογικό.

    Γιατί μη μου πείτε ότι οι ομοφυλόφιλοι θα υιοθετούν και θα μαθαίνουν στα παιδιά τους πως η φυσιολογική διαδικασία αναπαραγωγής (από την οποία προέκυψαν και αυτοί) ειναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.

    Ας κάνουν ότι θέλουν στο σπίτι τους δικαίωμα τους είναι και έχουν και το σύμφωνο συμβίωσης τόσα χρόνια που τους δίνει δικαιώματα.

    Όμως εδώ μιλάμε για μετατροπή της κοινωνίας στο μέλλον και όποιος δεν το βλέπει απλά εθελοτυφλεί.

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ που θα προκαλέσει στρέβλωση της φυσιολογικής κοινωνίας.

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ = MAMA + ΜΠΑΜΠΑΣ

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:44 | Μιχάλης

    Το στηρίζουμε. Με αυτό το νομοσχέδιο ερχόμαστε πιο κοντά σε μια κοινωνία ίση για όλους. Το νομοσχέδιο λύνει θέματα για τα παιδιά που ζουν σήμερα σε ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες και δεν αντιμετωπίζονται με τα ίδια δικαιώματα από την πολιτεία.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:45 | φιλιππος

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΔΛΔ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΦΑΝΤΑΡΟΣ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΣΚΟΠΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Η ΛΕΞΗ ΜΑΝΑ-ΜΑΜΑ-ΜΗΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:09 | Ανδρέας

    ως πατέρας 2 αγοριών δίνουμε μαζί με τη σύζυγο όλο μας τον εαυτό για να τα μεγαλώσουμε με αρχές, αγωγή και σεβασμό. Για τα παιδιά αυτά είμαι το πρότυπο και κάθε λάθος ενέργειά μου αμέσως τους δημιουργεί απορίες και σύγχυση. Η μαμά τους είναι η φωλιά ασφάλειας και συμπόνιας σε κάθε τους στιγμή.
    Τρέμω στην ιδέα ότι αν πάθουμε κάτι εγώ και η σύζυγος μου, υπάρχει περίπτωση τα παιδιά μου να γίνουν το παιχνίδι 2 ομοφυλόφιλων (είτε ανδρών, είτε γυναικών) που θα παριστάνουν τους γονείς! Στο όνομα της δημοκρατίας και των υποτιθέμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα! Το μόνο συναίσθημα που προκαλούν τέτοια νομοσχέδια είναι η αηδία! Σας σιχάθηκα και εσάς και το κράτος σας!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:59 | Αθανάσιος Κ.

    Οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου πρέπει κατά την γνώμη μου να αποδοκιμάσουν και να καταψηφίσουν την επιχειρούμενη αλλαγή του αστικού κώδικα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδο. Ο βασικός ισχυρισμός ότι συνιστά νομοσχέδιο που ικανοποιεί θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προάγει την ισονομία και ισοπολιτεία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών δεν τεκμηριώνεται. Κι αυτό διότι όσον αφορά στα άτομα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας υπάρχει ήδη η πρόβλεψη μέσω του συμφώνου συμβιώσεως που επιλύει τυχόν θέματα που αντιμετώπιζαν. Η αλλαγή του αστικού δικαίου όσον αφορά στον θεσμό του γάμου καθιστώντας τον δυνατό και μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ανοίγει το παράθυρο σε υιοθεσίες από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ωστόσο ο νόμος δεν ασχολείται με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού προς υιοθεσία, που αποτελεί εξ αντικειμένου το ασθενέστερο μέλος και άρα αυτό που θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να προστατεύεται, επιτρέποντας να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ομοφυλοφιλικό, με αποτέλεσμα την αναπόδραστη σύγχυσή του για τους ρόλους των δύο φύλων και άδηλες επιπτώσεις στην πορεία του ως ενήλικος.
    Δεν ασχολείται ακόμη ο νόμος με πληθώρα θεμάτων που είναι δυνατό να προκύψουν από την εφαρμογή του, πράγμα που δηλώνει την εσπευσμένη και άνευ προσεκτικής μελέτης θεσμοθέτηση για ένα σημαντικό θέμα που αγγίζει όλη την κοινωνία. Ως παράδειγμα ποια είναι η αντιμετώπιση ενός υιοθετημένου παιδιού από ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι σε περίπτωση διαζυγίου; Ή ως δεύτερο παράδειγμα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, η δυνατότητα σύναψης γάμου και υιοθεσίας από ομοφυλόφιλους άνδρες, συνιστά παραδοχή της πολιτείας ότι ο ρόλος της γυναίκας – μάνας μπορεί να υποκατασταθεί από έναν άνδρα. Υπ΄ αυτό το πρίσμα, στην περίπτωση διαζυγίου ενός ετεροφυλοφιλικού ζευγαριού θα μπορεί το παιδί βρέφος ή νήπιο να τεθεί υπό την επιμέλεια μόνο του πατέρα και όχι κατά προτεραιότητα της μητέρας, όπως είναι ο κανόνας σήμερα για λόγους προστασίας της ψυχικής υγείας του παιδιού; Δεν αποτελεί αυτό σημαντική αλλαγή σε επίπεδο κοινωνικό που δεν έχει συζητηθεί και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από τους συντάκτες του νομοσχεδίου;
    Ελπίζω οι κ. βουλευτές να καταψηφίσουν με μεγάλη πλειοψηφία το κατατεθέν νομοσχέδιο που εξ αντικειμένου δεν αφορά μεγάλο αριθμό περιπτώσεων και να ασχοληθούν με θέματα που θα επιλύουν προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Όσο για την μόνιμη επωδό ότι το φέρνουν για ψήφιση για να συνάδουμε με άλλα κράτη, ίσως θα μπορούσε η κυβέρνηση να δει την σύγκλιση με πιο προηγμένα κράτη σε άλλα θέματα μεγαλύτερης προτεραιότητας, όπως των αμοιβών, της παραγωγικότητας, της δημόσιας ασφάλειας, της παιδείας και της υγείας.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:14 | Ελευθερία Ζέπου

    Επιτέλους, κάτι θετικό και ελπιδοφόρο.Αυτή η κοινωνία μπορεί και θέλει να κάνει ένα βήμα προς την ουσιαστική ανάπτυξη της.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:27 | ΣΠΥΡΟΣ

    1.Η λέξη -γάμος- αφορά μόνο τον θρησκευτικό γάμο. Κάθε άλλη χρήση πρέπει να απαγορευτεί με πράξη νόμου.
    2.Ο καθένας μπορεί να ζήσει τη ζωή του όπως θέλει με οποίον θέλει στο κρεβάτι του,αυτά τα παιδιά όμως που θα μεγαλώσουν με 2 ανθρώπους του ίδιου φύλλου, φαινομενικά,δεν ρωτήθηκαν.Από που προκύπτει αυτό το δικαίωμα? 3.Οι παρενέργειες αυτού του νόμου θα φανούν μακροπρόθεσμα και δυστυχώς θα αφορούν όλους τους ανθρώπους με ότι αυτό συνεπάγεται. 4.Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον πάνω στον πλανήτη που έχει τη μοναδική ικανότητα να αυτοκαταστρέφεται!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:49 | Κωνσταντίνος

    Οι ομοφυλόφιλοι και κατεπέκταση αυτή η πολύ μικρή μειονότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ (συχαίνομαι που το λέω) ως ελεύθεροι πολίτες μπορούσαν και μπορούν να κάνουνε ό,τι θέλουν ως προς τη σεξουαλική τους ζωή και τη συμβίωσή τους (υπάρχει το ελεύθερο σύμφωνο συμβίωσης). Σχετικά με την εξωτερική εικόνα τους στην κοινωνία και τις τυχόν διακρίσεις που ενδεχομένως να υφίστανται, ήταν και παραμένουν εξολοκλήρου υπεύθυνοι όσο υπεύθυνος μπορεί να είμαι κι εγώ ή ο καθένας μας, όταν δημόσια πράττω οτιδήποτε κοινωνικά, πολιτισμίκά ή ηθικά μη αποδεκτό ανεξαρτήτως εάν αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο. Εξάλλου, όταν ζεις κάπου, ασχέτως το αν είσαι αυτόχθονας ή έπηλυς, οφείλεις να σέβεσαι τις παραδόσεις και τα ήθη της κοινωνίας, ακόμη κι όταν είσαι εκλεγμένος πολιτικός που έμεσα νομοθετείς!

    Εάν αυτή η μικρή μειονότητα προσπαθεί να «επιβάλει» το να καταστεί αποδεκτός ο τρόπος ζωής της από τη μείζονα κοινωνία στην οποία διαβιεί, ακριβώς το αντίθετο ζητάνε τα υπόλοιπα εκατομμύρια του μείζονως πληθυσμού των Ελλήνων πολιτών. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς τα παραπάνω ποσοστά, τη δημοκρατική λύση θα μπορούσε να δώσει μόνο ενα δημοψήφισμα. Αλήθεια, μήπως το κόστος ενως τέτοιου δημοψηφίσματος θα έπρεπε να το επωμιστεί η κοινότητα ΛΟΑΚΤΙ;

    Εάν πας σε ένα μπαρ και δε σου αρέσει η μουσική, σηκώνεσαι και φεύγεις και πας εκεί όπου «αναπαύεσαι»…

    Σχετικά με τα τέκνα… ουδέν σχόλιον! Κάθετη απαγόρευση με αυστηρό νόμο γιατί πρωτίστως είναι κρίμα για τα ίδια τα παιδιά Σε μια κοινωνία που ως τωρα είναι τόσο προστατευτική προς τα παδιά (και με πολύ αυστηρή διαδικασία υιοθεσίας -και γιατί άραγε; για να μην πέσουνε σε «λάθος» χέρια), είναι αδιαννόητο να επιτρέπεται άτομα με διαταραχή ταυτότητας φύλλου (ας μη κρυβόμαστε επιτέλους ισοπεδώνοντας επιστημονικές μελέτες επειδή έτσι μας συμφέρει) να διαπαιδαγωγούν προβάλλοντας αμφίβολα ως προς τη φύση του ανθρώπου πρότυπα. Πόσα χρόνια έχουνε περάσει που τους έλεγαν «ανώμαλους». Τέλος, τα παιδιά των φυσιολογικών οικογενιών, δεν είναι υποχρεωμένα να γίνονται αποδέκτες αμφιλεγόμενων προτύπων «μοντέρνας» οικογένειας.

    Ας πάψουμε να βλέπουμε ως πρώτυπα κοινωνικά «προηγμένες» χώρες πριν μελετήσουμε και τα αποτελέσματα των καινοτομιών τους σε βάθος χρόνου.

    Συγχαρητήρια στους βουλευτές και ειδικά στους κυβερνητικούς που αντιστέκονται σθεναρά στις πιέσεις που δέχονται (θα έπρεπε;) και εύχομαι να αντέξουν «όρθιοι» ως τη ψήφιση του νομοσχεδίου της ντροπής. Σχετικά με τον κ. Βορίδη, καλά θα κάνει να πάει και να καταθέσει την αρνητική του ψήφο και να πάψει να χαϊδεύει τα αφτιά του πρωθυπουργού.

    Εάν ο κ. Μιτσοτάκης δεν εξελίξει τη δημοκρατία σε δικτατορία, το μόνο σίγουρο είναι οτι θα ξαναγίνουνε εκλογές και οι ψηφοφόροι θα κατακεραυνώσουν του «εκσυγχρονιστές» και θα πάθουνε ό,τι έπαθαν και οι ψηφίσαντες τα μνημόνια της «οικονομικής κρίσης». Κι όπως χαρακτηριστικά λένε στο χωριό μου, «ταχειά κλαίν(ε)».

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:20 | Ευγενία

    Ιστορική στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα!Μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το νομοσχέδιο!!!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:36 | Άννα Άνθη

    Το νομοσχέδιο είναι πολύ θετικό και δίνει τέλος σε μια σειρά διακρίσεων που έχουν υποστεί τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες εδώ και χρόνια. Η Πολιτεία έκλεινε τα μάτια σε μια σειρά πρακτικών προβλημάτων που τα παιδιά αντιμετωπίζουν καθόσουν θεωρούταν παιδιά δεύτερης κατηγορίας.

    Ευχαριστώ θερμά την Κυβέρνηση που φέρνει ένα νομοσχέδιο, τομή στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με πρωταρχικό σκοπό την προστασία των παιδιών. Θερμά συγχαρητήρια – έχετε την απόλυτη υποστήριξή μας.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:00 | Στέλιος

    Ισότητα και ισονομία απέναντι στο σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα πραγματικής δημοκρατίας και ο γάμος μεταξύ και των ανθρώπων με ομοφυλο σεξουαλικο προσανατολισμό είναι μονόδρομος.
    Όσο για την τεκνοθεσια επίσης απαιτούνται ίσα δικαιώματα.
    Προσωπικά διαφωνώ με το θεσμό της παρένθετης μητέρας τοσο για ομόφυλα, όσο και για ετεροφυλα ζευγάρια, από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα παιδιά ορφανά.
    Μέχρι όμως να αλλάξει κάτι σε αυτό το κομμάτι και τις διαδικασίες, το δικαίωμα στην τεκνοθεσια οφείλει να είναι καθολικό.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:04 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Επιτέλους ένα σχέδιο νόμου που αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαίωματα στην πράξη και είναι σύγχρονο της κοινωνίας που απευθύνεται. Η απόκτηση παιδίων είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί και να ξεκαθαριστεί ο ρόλοσ της παρένθετης κύησης. Όσοι καταψηφήσουν ή απέχουν της ψηφοφορίας είναι άτομα με ιδεολογικές εμμονές ,αντιμάχονται τα ευρωπαικά πρότυπα, δυσκολέυονται να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και της πανθρώπινες αξίες, αναχρονίζουν και θρέφονται από την κοινωνική διάκριση και τον κοινωνικό στιγματισμό.Λυπάμαι που υπάρχουν σε κυβερνητικές θέσεις γιατί ακόμη και η ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ δυσμορφία ή ασθένεια για αυτούς θα είναι θέμα διάκρισης και στιγματισμού.Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια εξηγείτε γονιδικά και ενδοκρινολογικά με επιστημονικά δεδομένα και μελέτες.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:06 | ΕΚ

    Στη χώρα μας, δυστυχώς, μας τρομάζουν οι αλλαγές, το διαφορετικό και το άγνωστο. Ως αποτέλεσμα, προσπαθούμε να εξιδανικεύσουμε συνθήκες και καταστάσεις που επουδενί δεν είναι ιδανικές! Η Εκκλησία και ο κάθε πολίτης ας αναλογιστεί για λίγο τα εξής:
    1) Εάν η ταυτότητα φύλου εξαρτάται από τον προσανατολισμό του γονέα, τότε δεν θα υπήρχαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα (ιδίως στην Ελλάδα) στις παραδοσιακές οικογένειες.
    2) Εφόσον πράγματι οι όποιες αντιρρήσεις μας πηγάζουν από την ανησυχία μας για το καλό των παιδιών, θα έπρεπε εδώ και καιρό, να έχουμε ξεσηκωθεί για θέματα κακοποίησης (λεκτικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής) στην οποία εκτίθενται άμεσα ή έμμεσα καθημερινά τα παιδιά, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ελληνικής οικογένειας, λόγω του ισχύοντος πατριαρχικού μοντέλου.
    3) Εάν ειλικρινά νοιαζόμαστε για τους μελλοντικούς πολίτες της χώρας μας, τότε θα έπρεπε να στιλιτεύσουμε πρωτίστως θέματα εκπαίδευσης, παιδείας και πολιτισμού. Μετά λύπης μου, παρατηρώ ότι ως κοινωνία έχουμε κανονικοποιήσει την απουσία παιδείας και ουσιαστικής μάθησης στα σχολεία, την εξωσχολική εκπαίδευση των παιδιών μας σε φροντιστήρια ή από τους ίδιους τους γονείς, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, το άδικο και ισοπεδωτικό σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Κανείς δεν βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ΟΟΣΑ για τις μαθητικές επιδόσεις, όπου η χώρα μας κατέλαβε τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    4) Εάν ο προβληματισμός μας είναι ποσοτικός (μια μητέρα και ένας πατέρας) και όχι ποιοτικός, τότε ακυρώνουμε την ιστορία και παράδοση της ίδιας μας της κοινωνίας, όπου το επικρατές μοντέλο οικογένειας ήταν το διευρυμένο κι όχι το πυρηνικό. Η οικογένεια αποτελείτο από μια μικρή κοινότητα (γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, γείτονες κ.ά.), ενώ τις περισσότερες φορές οι βιολογικοί γονείς ήταν απόντες (ιδίως οι πατεράδες), λόγω θανάτου, κοινωνικών (π.χ. πόλεμοι) και οικονομικών συνθηκών (π.χ. μετανάστευση). Να χρησιμοποιήσω λοιπόν το επιχείρημα που τόσο αγαπάμε οι Έλληνες…»και εμείς λοιπόν τι πάθαμε;».
    Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από την όποια ταυτότητα και τη φύση των γονιών τους αλλά από την έλλειψη αγάπης, αποδοχής και φροντίδας. Απειλούνται από το μειωμένο τους δικαίωμα να αναπτύσσονται και να γαλουχούνται μέσα σε μια ασφαλή, γεμάτη αγάπη κι άνευ-όρων-αποδοχής αγκαλιά.
    Τέλος, το επιχείρημα που με βαθύτατη θλίψη μου παρατήρησα να ξεκινά από την ίδια την Εκκλησία μας και να αναπαράγεται από συμπολίτες μου, σχετικά με τα μουσουλμανικά κράτη ως πρότυπο προς μίμηση, απλά με εξοργίζει! Ας σταματήσουμε να αναπαράγουμε άκριτα κι ας σκεφτούμε λίγο, σεβόμενοι τη μνήμη των προγόνων μας που σφαγιάστηκαν, την οδύνη των ανήλικων κοριτσιών που πωλούνται με το πρόσχημα γάμου κι όλων των γυναικών που κακοποιούνται καθημερινά σε αυτά τα κράτη, ποια κοινωνία εντέλει θέλουμε για το αύριο των παιδιών μας!
    Συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο αλλά έχω ορκιστεί στα παιδιά μου ότι θα παλεύω για ένα καλύτερο αύριο και για μια πιο δημοκρατική κοινωνία.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:58 | SOTIRIA Georgakopoulou

    Επιτέλους!
    Κάντε όμως ολοκληρωμένα!
    Ένα ομόφυλο ζευγάρι θα πρέπει να πάει στο εξωτερικό για να έχει ένα παιδί;

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:20 | ΚΑΠΟΙΟΣ/ΚΑΠΟΙΑ

    Εξαιρετικό νομοσχέδιο, έπρεπε εδώ και καιρό να υπάρχει. Πάλι όμως, επιτέλους πραγματοποιείται η ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Μακάρι πολύ σύντομα να υπερψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό κι επιτρέπει την ισότητα, την δημοκρατία, την πραγματική δικαιοσύνη, την ελευθερία λόγου, γνώμης κι έκφρασης, καθώς και την συμπερίληψη, αλλά και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Βασικές αρχές, που πρέπει να διέπουν μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία κι ένα σοβαρό κράτος δικαίου. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα (αρχαία Ελλάδα, αρχαίοι Έλληνες, αρχαία Αθήνα) αποτέλεσαν το λυκαυγές για όλες αυτές τις αρχές κι αξίες, που έχουν εμπνεύσει τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:52 | Λίο

    Επιτέλους ένα νομοσχέδιο που να αναγνωρίζει τα παιδιά μας ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, δίνοντας τους επιτέλους τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά αυτής της χώρας. θα χρειαστεί όλοι οι βουλευτές και οι πολίτες του δημοκρατικού τόξου να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο που είναι μόνο η αρχή για την πλήρη ισότητα όλων των ατόμων της κοινωνίας!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:15 | Αντώνης

    Δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιείται και να τυγχάνει προστασίας η ιδιαιτερότητα του καθενός. Διότι αυτός είναι ένας επικίνδυνος δρόμος χωρίς όρια. Η επιθυμία του καθενός δεν μπορεί να ονομάζεται ανθρώπινο δικαίωμα αλλά να εξετάζεται κατά πόσο συμβαδίζει με τα ιατρικά και βιολογικά δεδομένα και να τυγχάνει ιατρικής βοήθειας για να βοηθηθεί πραγματικά ο άνθρωπος.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 08:50 | ΣΠΥΡΟΣ

    Ένα παραδοσιακό συντηρητικό κομα, ένας πρωθυπουργός απόγονος μεγάλης οικογένειας, φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα και ντροπή για την κοινωνία μας. Ως πότε θα γίνονται αυτά που θέλουν και απαιτούν μόνο οι Δυτικοί? Πάρτε το πίσω όσο είναι νωρίς και στηρίξτε με άλλα μέτρα την ελληνική οικογένεια και το έθνος μας που χρόνο με τον χρόνο εξαφανίζεται.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 08:25 | Κοπανιδης Στ Δημητριος

    Η ομοφυλοφιλία ηταν, ειναι και θα είναι παντα μια ασθενεια.

    Ακριβέστερα, ψυχική διαταραχή οπως για χρονια αναφερονταν στην επιστημονικη βιβλιογραφια της ψυχιατρικης παγκοσμιως, πριν αποσιωπηθει προκειμένου να «εξαλειφθεί το φαινόμενο» με τη συνδρομη καποιω λομπυ..

    Οι ασθενειες λοιπον, πρεπει να θεραπεύονται κ να καταπολεμουνται. Αγαπαμε τους ασθενεις, τους περιθαλπτουμε, αλλα σε καμια περιπτωση δε θα θεωρησουμε την ασθένεια ως υγεια.
    Οσον αφορα την τεκνοθεσια-υιοθεσια γαμο κλπ θα ηταν αστείο, αν δεν εφτανε η κατασταση σε επιπεδο νομου του κρατους. Ειναι φρικτο κ μονο να συζηταμε τετοια πραγματα.
    Δε σας φταινε σε τιποτα τα παιδια που θα γεννηθούν..

    Σοβαρευτείτε!!

    Επιστρεψτε στη λογικη!
    Επιστρεψτε στην κανονικη ζωή, στη φυση, στη δημιουργια οπως μας δωθηκε απο Τον Τριαδικό Θεό που εποιησε τα παντα καλως Λιαν εν Σοφία κ με την Παναγάπη Του.

    Παρακαλω πολύ, μην διαστρεφετε, διαστρεβλώνετε, παραποιειτε οσα οριζουν την ανθρώπινη υποσταση!!

    Ειναι προφανές οτι εκτελείτε εντολές ξένων προς την Ελληνική χωρα συμφεροντων.
    Να στάματησετε αμεσα γιατι ο λαος καποια στιγμη θα ξεσηκωθει και τότε δε σωζεστε με τιποτα..

    Ουτε 2 % που ειχε καποτε ο Συριζα δε θα φτάσετε στην καλυτερη..

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 08:28 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Έφτασε η ώρα να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Να γίνουν πράξη τα αυτονόητα. Ίσα και ίδια δικαιώματα για όλους. Η άποψη του καθενός είναι δικαίωμα του ,εξάλλου όσοι οι άνθρωποι άλλες τόσες και οι απόψεις. Τη διαφορά την κάνει η πολιτεία, αυτή οφείλει να κάνει τη διαφορά. Να θεσμοθετεί με γνώμονα την ευημερία μιας κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις.
    Ναι στο νομοσχέδιο λοιπόν …κι ας άργησε πολυ.