1. Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας διακρίνονται σε Α’ τάξης, Β’ τάξης και Γ’ τάξης.
2. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α’ τάξης είναι τα εξής : Άγκυρας, Βερολίνου, Βρυξελλών, Λευκωσίας, Λονδίνου, Μόσχας, Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον, Παρισίων, Πεκίνου, Τόκιο.
3. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β’ τάξης είναι τα εξής: Αμβούργου, Βαρσοβίας, Βελιγραδίου, Βέρνης, Βιέννης, Βουδαπέστης, Βουκουρεστίου, Γενεύης, Δελχί, Δουβλίνου, Ελσίνκι, Καϊρου, Κοπεγχάγης, Κωνσταντινούπολης, Λισσαβώνας, Λος Άντζελες, Λουξεμβούργου, Μαδρίτης, Μονάχου, Όσλο, Οττάβας, Πράγας, Ρώμης, Σαγκάης, Σίδνεϋ, Σκοπίων, Σόφιας, Στοκχόλμης, Στρασβούργου, Τελ Αβίβ, Τιράνων, Χάγης.
4. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ’ τάξης είναι τα εξής: Βηρυτού, Βοστώνης, Γιοχάνεσμπουργκ, Δαμασκού, Ερεβάν, Ερμπίλ, Ζάγκρεμπ, Κιέβου, Λουμπλιάνας, Μπουένος Άυρες, Μπραζίλια, Ντουμπάι, Ριάντ, Ρίο ντε Τζανέϊρο, Σεράγεβο, Τεχεράνης, Τυφλίδας.
5. Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α’ τάξης λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης και τα Γραφεία Β’ και Γ’ τάξης σε επίπεδο Τμήματος.
H μεγάλη σημασία που έχει η Ιταλία για τη χώρα μας, για οικονομικούς, πολιτικούς, γεωγραφικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς λόγους, το μέγεθός της, οι πολλαπλοί της δεσμοί με τους έλληνες, κυρίως όμως οι τεράστιες και συνεχείς ανάγκες, τόσο για την ικανοποιητική παρακολούθηση των, σχεδόν καθημερινών, εκατοντάδων δηλώσεων και εκδηλώσεων που σχετίζονται με τη χώρα μας, όσο και για την αποτελεσματική προώθηση της εικόνας της χώρας μας στον απαιτητικό χώρο των ιταλικών ΜΜΕ, εκτιμώ ότι συνηγορούν εντελώς πειστικά για να παραμείνει το Γρ.Τύπου και Επικοινωνίας της Ρώμης στα γραφεία Α τάξης. Νομίζω ότι και η μέχρι τώρα εμπειρία όλων όσοι έχουν εργαστεί στην πρεσβεία μας στη Ρώμη, αλλά και αλλού για να μπορούν να συγκρίνουν, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.
Επισημαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των ΓΤΕ Γ’ Τάξης δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ, καθώς και ότι από τον Οκτώβριο του 2015 θα λειτουργούν ΓΤΕ μόνο στις εξής 21 πόλεις: Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Λισαβόνα, Μαδρίτη, Στοκχόλμη, Γενεύη, Βερολίνο, Παρίσι, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο, Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Τίρανα, Σόφια, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Μόσχα, Πεκίνο, Λευκωσία και Κάιρο. Η ένταξη του δικτύου των ΓΤΕ και του κλάδου ΣΓΕ στο ΥΠΕΞ ενδεχομένως να διευκόλυνε την επαναλειτουργία ορισμένων ΓΤΕ που θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας από την κυβέρνηση. Εκτός από την ενιαία και συνεκτική διαχείριση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, με την ενσωμάτωση του κλάδου ΣΓΕ και των ΓΤΕ εξωτερικού στο Υπουργείο Εξωτερικών επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων, μειώνεται το διοικητικό και λειτουργικό κόστος (π.χ. με κοινή χρήση του διοικητικού ή του επιτόπιου προσωπικού στο εξωτερικό) και αποφεύγονται οι επικαλύψεις που δημιουργούν πρόσθετα κόστη. Επιπλέον, η προτεινόμενη διοικητική δομή δημιουργεί οικονομίες κλίμακας που θα επέτρεπαν την υλοποίηση μιας ολιστικής και αποτελεσματικής επικοινωνιακής στρατηγικής, στην οποία, με τη συνδρομή των ΓΤΕ εξωτερικού, θα λαμβάνονταν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας ή ακόμη και των ειδικών κοινών που είναι αναγκαίο να προσεγγίσουμε (π.χ. σε επίπεδο Ευρωζώνης). Ενδεικτικά αναφέρονται οι χώρες BRICS (αναδυόμενες οικονομίες) και χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία), οι οποίες, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, προέβαλλαν σθεναρές αντιστάσεις σε οποιαδήποτε περαιτέρω παραχώρηση προς την Ελλάδα. Ενδεχομένως λοιπόν θα ήταν χρήσιμο να προβλεφθεί η δυνατότητα λειτουργίας ΓΤΕ σε Βίλνιους, Ρίγα και Τάλιν ή σε μία από αυτές τις τρεις πρωτεύουσες ως κομβικού σημείου και για τις άλλες δύο. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να ενεργοποιηθεί η παρουσία μας στην Αυστραλία ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η σχέση με την ομογένεια.
Τέλος, εύλογη απορία δημιουργεί ο υποβιβασμός των ΓΤΕ Μαδρίτης και Ρώμης από Α’ σε Β΄ Τάξης. Πώς δικαιολογείται και τι εξυπηρετεί ο υποβιβασμός των Γραφείων Τύπου σε αυτές τις χώρες;
Η παράγραφος 5 είναι στη σωστή κατεύθυνση υπό τον όρο ότι η υπηρεσία σε θέση προϊσταμένου ΓΤΕ θα αναγνωρίζεται ως υπηρεσία σε θέση ευθύνης και θα συνεκτιμάται για την ανάληψη θέσης ευθύνης στην Κ.Υ. και στις προαγωγές.
Επισημαίνω κι εγώ ότι δεν υπάρχουν ΓΤΕ Γ’ τάξης, ενώ δεν αντιλαμβάνομαι τον υποβιβασμό του ΓΤΕ Μαδρίτης από Α’ σε Β’ τάξης. Επιπλέον, τα ΓΤΕ Γ’ τάξης είναι απίθανο να ιδρυθούν στα επόμενα χρόνια, εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, γεγονός που παρεμποδίζει την υπηρεσιακή εξέλιξη των Γραμματέων Επικοινωνίας Α’, πολλοί εκ των οποίων έχουν 20ετη προυπηρεσία και εμπειρία τοποθέτησης σε ΓΤΕΕ.
Σε σχεση με το σχόλιο του κου Παναγόπουλου για τη Μελβούρνη, επισημαίνω ότι το Σϋδνεϋ έχει εξίσου μεγάλη ομογενειακή κοινότητα και αποτελεί την πόλη στην οποία εκδίδονται οι σημαντικότερες αυστραλιανές εφημερίδες που κυκλοφορούν στο σύνολο της αυστραλιανής ηπείρου και δεν είναι απλά τοπικές. Αυτό εκτιμώ ότι ήταν και το σκεπτικό πίσω από την μεταφορά του ΓΤΕ από την Μελβούρνη στο Σϋδνεϋ κατά το παρελθόν.
Από τα Γραφεία που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, και μετά την αναστολή λειτουργίας δέκα ΓΤΕ με πρόσφατη απόφαση του υπουργού επικρατείας, είναι ενεργά τα εξής Γραφεία Α και Β τάξης: Άγκυρας, Βερολίνου, Βρυξελλών, Λευκωσίας, Λονδίνου, Μόσχας, Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον, Παρισίων, Πεκίνου, Βελιγραδίου, Βιέννης, Γενεύης, Καϊρου, Κωνσταντινούπολης, Λισσαβώνας, Μαδρίτης, Ρώμης, Σκοπίων, Σόφιας, Στοκχόλμης, Στρασβούργου, Τελ Αβίβ και Τιράνων. Γ τάξης δεν υπάρχουν.
Πληθυσμιακά η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη είναι η Μελβούρνη Αυστραλίας, πιστεύω ότι (και) εκεί πρέπει να υπάρχει ένα γραφείο