3) Προτείνετε τρόπους βελτίωσης της προσβασιμότητας στα Δημόσια Έγγραφα
Αρχική Προδιαβούλευση για τη Βελτίωση της Επικοινωνίας των ατόμων με Αναπηρία με τη Δημόσια Διοίκηση3) Προτείνετε τρόπους βελτίωσης της προσβασιμότητας στα Δημόσια Έγγραφα
3) Προτείνετε τρόπους βελτίωσης της προσβασιμότητας στα Δημόσια Έγγραφα
- 11 Σχόλια1) Ποιους θεωρείτε καταλληλότερους τρόπους ώστε οι αιτήσεις συμπολιτών μας με αναπηρίες να κατατίθενται ευκολότερα σε δημόσιους φορείς;
- 10 Σχόλια2) Υποδείξτε πρόσφορους τρόπους και μέσα έκδοσης διοικητικών πράξεων, ώστε αυτές να καθίστανται προσβάσιμες στα Άτομα με Αναπηρία.
- 5 Σχόλια3) Προτείνετε τρόπους βελτίωσης της προσβασιμότητας στα Δημόσια Έγγραφα
- 8 Σχόλια4) Προτείνετε τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας άσκησης δικαιωμάτων (π.χ. δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης, δικαίωμα αναφοράς) ώστε να διευκολύνονται σε αυτά Άτομα με Αναπηρία.
- 12 Σχόλια5) Αναφερθείτε σε οτιδήποτε άλλο θεωρείτε χρήσιμο για τη βελτίωση των τρόπων επικοινωνίας της Δημόσιας Διοίκησης με τα Άτομα με Αναπηρία.
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
Αναρτήθηκε
15 Απριλίου 2019, 10:00
Ανοικτή σε Σχόλια έως
22 Απριλίου 2019, 10:00
Εργαλεία
Εκτύπωση Εξαγωγή Σχολίων σεΣτατιστικά
5 Σχόλια 46 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 8983 - Όλα τα ΣχόλιαΌλες οι Διαβουλεύσεις
- Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους:Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030
- Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις
- ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ 2022-2027
- Διαβούλευση για το σχέδιο της Έκθεσης Εθελοντικής Αξιολόγησης της Ελλάδας (Voluntary National Report) σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ)
- Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
- Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
- Προδιαβούλευση για τη Βελτίωση της Επικοινωνίας των ατόμων με Αναπηρία με τη Δημόσια Διοίκηση
- Κατευθυντήριες - οργανωτικές διατάξεις υλοποίησης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες
- Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Διαφημιστικού Χρόνου
- Σχέδιο προκήρυξης ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού αδειοδότησης των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου
- Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης
- Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική
- Καταπολέμηση της Διαφθοράς
- Περιορισμός της πολυνομίας, κωδικοποίηση και αναμόρφωση της νομοθεσίας
- Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν2190_1920
- Ανοικτό Σύστημα Επιτάχυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων
Καταρχάς δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η έκδοση του οποιοδήποτε εγγράφου σε μη προσβάσιμη, ελέγξιμη μορφή. Δηλαδή θα πρέπει να καθιερωθεί η εξαρχής δημιουργία ενός δημόσιου εγγράφου σε μια από τις ελέγξιμες προσβάσιμες μορφές, σε απλή γλώσσα, με χρήση απλοποιημένου λεξιλογίου και σαφών εννοιών. Για παράδειγμα σε ψηφιακή μορφή (π.χ. προσβάσιμο PDF) ή/και σε μη ψηφιακή μορφή (π.χ., έντυπο φιλικό για αναγνώστες με αναπηρία βάσει καθιερωμένων οδηγιών). Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προβλέπεται, μετά από αίτημα κάποιου ενδιαφερόμενου με αναπηρία στην Υπηρεσία, και η διάθεση σε εναλλακτικές προσβάσιμες μορφές, είτε ψηφιακές (π.χ., σε ακουστική μορφή, σε μορφή φιλική προς εκτύπωση σε γραφή Braille, σε μεγαλογράμματη μορφή, σε κείμενο easy to read, σε βίντεο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κ.λπ.) είτε συμβατικές (π.χ. σε εκτύπωση Braille για αμβλύωπες κ.λπ.). Η συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ. και τους φορείς μέλη της θα διευκολύνει στην κατεύθυνση αυτή.
Α1) Αυστηρή εφαρμογή του νόμου για το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ (Ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις.»
Α2) Εκπαίδευση των υπαλλήλων να ενημερώνουν τους πολίτες για τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) ενός δημοσίου εγγράφου, εγκυκλίου κτλ. όπως ο παραπάνω νόμος ορίζει.
Β) Αυστηρή εφαρμογή ολόκληρου του κεφαλαίου Β΄ «ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ», του Ν. 4488/2017, άρθρα 61 έως 68.
Γ) Εύχρηστα διαδικτυακά εργαλεία αναζήτησης εγκυκλίων και δημοσίων εγγράφων στις ιστοσελίδες των Φορέων-Παρόχων, όπως π.χ. είχε η ιστοσελίδα του ΙΚΑ, σε αντίθεση με το μη λειτουργικό εργαλείο αναζήτησης εγκυκλίων που έχει ο ΕΦΚΑ που χρησιμοποιεί ως κλειδί αναζήτησης μόνο το έτος. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διάφορα κλειδιά αναζήτησης, π.χ. η περιγραφή, να μπορείς να κάνεις αναζήτηση γράφοντας «εξωιδρυματικό» «σύνταξη αναπηρίας», «επίδομα αναπηρίας», «ΑμεΑ» κτλ. Ακόμα καλύτερα αν υπάρχει ειδική κατηγορία αναζήτησης για οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο αφορά ΑμεΑ και παροχές για ΑμεΑ.
Ανδρέας Μπαρδάκης,
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ».
Να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης τόσο στην τηλεόραση (δημόσια αλλά και ιδιωτική ) σε ζώνες ευρείας τηλεθέασης και εμβόλιμα στα βραδινά δελτία ειδήσεων, όσο και σε site στο ίντερνετ με βίντεο υποτιτλισμένα με παραδείγματα υποβολής εγγράφων , αιτήσεων , λήψης ενημέρωσης – ειδοποιήσεις κλπ , ώστε και οι κωφοί -βαρήκοοι να δαουν και να καταλάβουν τη διαδικασία
Ψηφιοποίηση εγγράφων και όπου χρειάζεται εξατομικευμένη ειδοποίηση (mail, SMS)
Να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης τόσο στην τηλεόραση (δημόσια αλλά και ιδιωτική ) σε ζώνες ευρείας τηλεθέασης και εμβόλιμα στα βραδινά δελτία ειδήσεων, όσο και σε site στο ίντερνετ με βίντεο υποτιτλισμένα με παραδείγματα υποβολής εγγράφων , αιτήσεων , λήψης ενημέρωσης – ειδοποιήσεις κλπ , ώστε και οι κωφοί -βαρήκοοι να δαουν και να καταλάβουν τη διαδικασία . Γκαμπλιά Πολυξένη πρόεδρος πανελλήνιου συλλόγου κωφών και βαρηκόων με μητρική γλώσσα την ελληνική ΑΚΟΥΜΠΩ .