Μια καινούργια χάραξη, άν πραγματικά η Ευρώπη ενδιαφέρεται για την προώθηση της έρευνας εντός της πρέπει:
α) να προωθεί και να υποστηρίζει αξιοκρατικά τις προσπάθειες μεμονωμένων ερευνητών και ομάδων
β) να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις προτάσεις βασικής έρευνας αντί να σπρώχνει τον ερευνητικό κόσμο να καταθέτει προτάσεις με υποχρεωτική έμφαση στην εφαρμογή και τη βιομηχανία
γ) να καθιερώσει προγράμματα που θα συνδέουν επιτυχημένες προσπάθειες στην βασική έρευνα που εμφανίζουν άμεση αξιοποιησημότητα με την αντίστοιχη βιομηχανία, με συγχρηματοδότηση από τα ενδιαφερόμενα βιομηχανικά ιδρύματα και ίσως με την ενθάρυνση της ίδρυσης θυγατρικών SMEs που θα είναι συνδεδεμένες ως spin offs και με τα ερευνητικά ιδρύματα (50%-50% μετοχοποίηση).
δ) Να θεσπίσει, απλοποιημένα και απαλλαγμένα από βαρια γραφειοκρατία,
υπο-προγράμματα χρήσης των μεγάλων ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων
ε) Να δώσει βάρος σε προγράμματα ερευνητικής υποδομής ειδικά σε κράτη μέλη που υπολλείπονται σε αυτήν
στ) Να απελευθερώσει την συμμετοχή στα προγράμματα σε επιστήμονες όλων των βαθμίδων μετά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και ανεξαρτήτως affiliation. Παραδείγματος χάρην, μια τέτοια επιτυχημένη πρόταση η οποία όμως δεν έχει καθορίσει ίδρυμα υλοποίησης θα μπορεί να αναρτάται σε ειδικά sites για την εύρεση ενδιαφερόμενων host institutions με επιλογή του κυρίου ερευνητή. (δύο στόχοι σε έναν: briliance - mobility)
ζ) Να θέσει ώς άξονες αξιολόγησης την καινοτομία, high-risk high-gain και να θέσει σε δευτερεύουσα μοίρα τις προτάσεις που κινούνται στην ερευνητική πεπατημένη.
Μια καινούργια χάραξη, άν πραγματικά η Ευρώπη ενδιαφέρεται για την προώθηση της έρευνας εντός της πρέπει: α) να προωθεί και να υποστηρίζει αξιοκρατικά τις προσπάθειες μεμονωμένων ερευνητών και ομάδων β) να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις προτάσεις βασικής έρευνας αντί να σπρώχνει τον ερευνητικό κόσμο να καταθέτει προτάσεις με υποχρεωτική έμφαση στην εφαρμογή και τη βιομηχανία γ) να καθιερώσει προγράμματα που θα συνδέουν επιτυχημένες προσπάθειες στην βασική έρευνα που εμφανίζουν άμεση αξιοποιησημότητα με την αντίστοιχη βιομηχανία, με συγχρηματοδότηση από τα ενδιαφερόμενα βιομηχανικά ιδρύματα και ίσως με την ενθάρυνση της ίδρυσης θυγατρικών SMEs που θα είναι συνδεδεμένες ως spin offs και με τα ερευνητικά ιδρύματα (50%-50% μετοχοποίηση). δ) Να θεσπίσει, απλοποιημένα και απαλλαγμένα από βαρια γραφειοκρατία, υπο-προγράμματα χρήσης των μεγάλων ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων ε) Να δώσει βάρος σε προγράμματα ερευνητικής υποδομής ειδικά σε κράτη μέλη που υπολλείπονται σε αυτήν στ) Να απελευθερώσει την συμμετοχή στα προγράμματα σε επιστήμονες όλων των βαθμίδων μετά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και ανεξαρτήτως affiliation. Παραδείγματος χάρην, μια τέτοια επιτυχημένη πρόταση η οποία όμως δεν έχει καθορίσει ίδρυμα υλοποίησης θα μπορεί να αναρτάται σε ειδικά sites για την εύρεση ενδιαφερόμενων host institutions με επιλογή του κυρίου ερευνητή. (δύο στόχοι σε έναν: briliance - mobility) ζ) Να θέσει ώς άξονες αξιολόγησης την καινοτομία, high-risk high-gain και να θέσει σε δευτερεύουσα μοίρα τις προτάσεις που κινούνται στην ερευνητική πεπατημένη.