Η δομή του Κοινού Πλαισίου Στρατηγικής πρέπει να είναι απλή, ευέλικτη και να καλύπτει διαφορετικά ερευνητικά πεδία / στάδια ερευνητικής δράσης, επιτρέποντας την ολοκλήρωσή τους προς όφελος των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων και ενοτήτων στόχων. Η εμπειρία του 7ου ΠΠ αποδεικνύει πως προγράμματα όπως τα ΙΔΕΕΣ/Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, Ανθρωποι/Δράσεις Marie Curie και Ερευνητικό Δυναμικό/REGPOT που ήταν «ανοικτά» σε όλα τα ερευνητικά πεδία και ακολούθησαν ευέλικτους/απλοποιημένους κανόνες συμμετοχής/υλοποίησης ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή και επιτυχημένα.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και στην πρόσφατη έρευνα “SSH experiences with FP7” του έργου NET4SOCIETY στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής στο πρόγραμμα Κοινωνικό-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SSH) του 7ου ΠΠ, και είχε στόχο να διερευνήσει τα βασικά κίνητρα και τα εμπόδια συμμετοχής των ερευνητών στο πρόγραμμα SSH και γενικότερα στο 7ο ΠΠ. Στην έρευνα αυτή πήραν μέρος περισσότεροι από 450 ερευνητές από 39 χώρες, μέσω ενός online ερωτηματολογίου και συνεντεύξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις από τους τέσσερις ερευνητές θα επιδοκίμαζαν, επίσης, την ενσωμάτωση του συστήματος χρηματοδότησης bottom-up, στο οποίο οι προκηρύξεις είναι ανοικτές σε όλα τα θεματικά πεδία των Κοινωνικο-οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο πλαίσιο του προγράμματος SSH.
Η απλοποίηση του Πλαισίου Στρατηγικής δεν πρέπει να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές δομών/ διαδικασιών, με τις οποίες οι ερευνητές είναι ήδη εξοικειωμένοι.
Η δομή του Κοινού Πλαισίου Στρατηγικής πρέπει να είναι απλή, ευέλικτη και να καλύπτει διαφορετικά ερευνητικά πεδία / στάδια ερευνητικής δράσης, επιτρέποντας την ολοκλήρωσή τους προς όφελος των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων και ενοτήτων στόχων. Η εμπειρία του 7ου ΠΠ αποδεικνύει πως προγράμματα όπως τα ΙΔΕΕΣ/Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, Ανθρωποι/Δράσεις Marie Curie και Ερευνητικό Δυναμικό/REGPOT που ήταν «ανοικτά» σε όλα τα ερευνητικά πεδία και ακολούθησαν ευέλικτους/απλοποιημένους κανόνες συμμετοχής/υλοποίησης ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή και επιτυχημένα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και στην πρόσφατη έρευνα “SSH experiences with FP7” του έργου NET4SOCIETY στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής στο πρόγραμμα Κοινωνικό-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SSH) του 7ου ΠΠ, και είχε στόχο να διερευνήσει τα βασικά κίνητρα και τα εμπόδια συμμετοχής των ερευνητών στο πρόγραμμα SSH και γενικότερα στο 7ο ΠΠ. Στην έρευνα αυτή πήραν μέρος περισσότεροι από 450 ερευνητές από 39 χώρες, μέσω ενός online ερωτηματολογίου και συνεντεύξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις από τους τέσσερις ερευνητές θα επιδοκίμαζαν, επίσης, την ενσωμάτωση του συστήματος χρηματοδότησης bottom-up, στο οποίο οι προκηρύξεις είναι ανοικτές σε όλα τα θεματικά πεδία των Κοινωνικο-οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο πλαίσιο του προγράμματος SSH. Η απλοποίηση του Πλαισίου Στρατηγικής δεν πρέπει να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές δομών/ διαδικασιών, με τις οποίες οι ερευνητές είναι ήδη εξοικειωμένοι.