Ο συντονισμός εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών είναι απαραίτητος τόσο σε επίπεδο πολιτικής (roadmaps, εναρμόνιση στόχων και προτεραιοτήτων, κ.ά.), όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης (αξιοποίηση διαρθρωτικών ταμείων, μεγιστοποίηση της απόδοσης των επενδύσεων, κ.λπ.).
Η επένδυση στις ερευνητικές υποδομές θα προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές να εργαστούν στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αξιολογηθεί και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας. Για την ελληνική πραγματικότητα, η ολοκλήρωση εθνικών/περιφερειακών υποδομών στην κατεύθυνση της ανταπόκρισης σε επιλεγμένα έργα προτεραιότητας του ESFRI είναι ήδη στην ατζέντα της ΓΓΕΤ. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη των δυνατοτήτων σύνδεσης / συμπληρωματικότητας με τους Διαρθρωτικούς Πόρους, αλλά και η διάσταση της καινοτομίας και της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας που μπορεί εν δυνάμει να στοιχειοθετήσει νέες εθνικές προτεραιότητες, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας.
Η ανάπτυξη «regional research facilities», συμπληρωματικών ως προς τις πανευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές, μπορεί να αναδείξει τη συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον των Ερευνητικών Υποδομών. Επιπλέον, η χώρα θα αξιοποιήσει καλύτερα το επιστημονικό της δυναμικό και θα αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Ο ρόλος της Περιφέρειας στο σημείο αυτό είναι πολύ κρίσιμος, και σε ό,τι αφορά στην βιωσιμότητα των μακροχρόνιων αυτών επενδύσεων, ώστε να αναδειχθούν μέσω κοινών στρατηγικών σχεδιασμών οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αναδύονται.
Ο συντονισμός εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών είναι απαραίτητος τόσο σε επίπεδο πολιτικής (roadmaps, εναρμόνιση στόχων και προτεραιοτήτων, κ.ά.), όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης (αξιοποίηση διαρθρωτικών ταμείων, μεγιστοποίηση της απόδοσης των επενδύσεων, κ.λπ.). Η επένδυση στις ερευνητικές υποδομές θα προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές να εργαστούν στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αξιολογηθεί και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας. Για την ελληνική πραγματικότητα, η ολοκλήρωση εθνικών/περιφερειακών υποδομών στην κατεύθυνση της ανταπόκρισης σε επιλεγμένα έργα προτεραιότητας του ESFRI είναι ήδη στην ατζέντα της ΓΓΕΤ. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη των δυνατοτήτων σύνδεσης / συμπληρωματικότητας με τους Διαρθρωτικούς Πόρους, αλλά και η διάσταση της καινοτομίας και της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας που μπορεί εν δυνάμει να στοιχειοθετήσει νέες εθνικές προτεραιότητες, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας. Η ανάπτυξη «regional research facilities», συμπληρωματικών ως προς τις πανευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές, μπορεί να αναδείξει τη συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον των Ερευνητικών Υποδομών. Επιπλέον, η χώρα θα αξιοποιήσει καλύτερα το επιστημονικό της δυναμικό και θα αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Ο ρόλος της Περιφέρειας στο σημείο αυτό είναι πολύ κρίσιμος, και σε ό,τι αφορά στην βιωσιμότητα των μακροχρόνιων αυτών επενδύσεων, ώστε να αναδειχθούν μέσω κοινών στρατηγικών σχεδιασμών οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αναδύονται.