Θεωρώ παντελώς λανθασμένη επιλογή την κατάργηση του βοηθήματος.
Ειδικά στο χώρο των νομικών, η χορήγηση κωδίκων και συλλογών νομοθετημάτων αποτελεί ύψιστης ανάγκης βοήθημα για τους φοιτητές, επ' αυτών μάλιστα στηρίξεται η όλη διδασκαλία.
Η προσφυγή των φοιτητών στα ΦΕΚ δεν λύνει το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψη ότι σε κάθε νομοθέτημα (κώδικες και άλλα) γίνονται κατά κανόνα πλήθος μεταγενέστερων αλλαγών (προσθήκες, τροποποιήσεις, καταργήσεις άρθρων, παραγράφων, φράσεων, λέξεων, προθεσμιών κ.λπ.) πράγμα που σημαίνει ότι αλλοιώνεται δραματικά η αρχική μορφή του νομοθετήματος (έτσι όπως υπάρχει στο ΦΕΚ έκδοσής του). Είναι προφανές ότι είναι παντελώς αδύνατο να εξευρεθούν και να συλλεγούν από τους φοιτητές όλα αυτά τα νεότερα νομοθετήμα και οι σχετικές αλλαγές από τα αντίστοιχα ΦΕΚ. Στην ουσία αντί να διαβάζουν θα γίνονται κωδικογράφοι. Επισημαίνω, άλλωστε, ότι ο δικηγόρος στον χαρτοφύλακά του δεν έχει το σύγγραμμα, έχει πρωτίστως τους κώδικες.
Κάνω λοιπόν έκκληση προς το Υπουργείο να μην προχωρήσει η υλοποίηση της σκέψης αυτής. Θα είναι επώδυνη για τους φοιτητές και θα καταστήσει την εκπαίδευση ακόμη πιο προβληματική.
Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να περιοριστεί η χορήγηση των βοηθημάτων σε ορισμένες αναγκαίες κατηγορίες, όπως είναι και οι κώδικες ή η κωδικοποιημένη συλλογή νόμων στις σχολές που διδάσκονται νομικά μαθήματα.
Ιωάννης Ληξουριώτης
Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Θεωρώ παντελώς λανθασμένη επιλογή την κατάργηση του βοηθήματος. Ειδικά στο χώρο των νομικών, η χορήγηση κωδίκων και συλλογών νομοθετημάτων αποτελεί ύψιστης ανάγκης βοήθημα για τους φοιτητές, επ' αυτών μάλιστα στηρίξεται η όλη διδασκαλία. Η προσφυγή των φοιτητών στα ΦΕΚ δεν λύνει το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψη ότι σε κάθε νομοθέτημα (κώδικες και άλλα) γίνονται κατά κανόνα πλήθος μεταγενέστερων αλλαγών (προσθήκες, τροποποιήσεις, καταργήσεις άρθρων, παραγράφων, φράσεων, λέξεων, προθεσμιών κ.λπ.) πράγμα που σημαίνει ότι αλλοιώνεται δραματικά η αρχική μορφή του νομοθετήματος (έτσι όπως υπάρχει στο ΦΕΚ έκδοσής του). Είναι προφανές ότι είναι παντελώς αδύνατο να εξευρεθούν και να συλλεγούν από τους φοιτητές όλα αυτά τα νεότερα νομοθετήμα και οι σχετικές αλλαγές από τα αντίστοιχα ΦΕΚ. Στην ουσία αντί να διαβάζουν θα γίνονται κωδικογράφοι. Επισημαίνω, άλλωστε, ότι ο δικηγόρος στον χαρτοφύλακά του δεν έχει το σύγγραμμα, έχει πρωτίστως τους κώδικες. Κάνω λοιπόν έκκληση προς το Υπουργείο να μην προχωρήσει η υλοποίηση της σκέψης αυτής. Θα είναι επώδυνη για τους φοιτητές και θα καταστήσει την εκπαίδευση ακόμη πιο προβληματική. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να περιοριστεί η χορήγηση των βοηθημάτων σε ορισμένες αναγκαίες κατηγορίες, όπως είναι και οι κώδικες ή η κωδικοποιημένη συλλογή νόμων στις σχολές που διδάσκονται νομικά μαθήματα. Ιωάννης Ληξουριώτης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου