Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση από την Γ.Γ.Ε.Τ. του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., προτείνονται δύο εναλλακτικά σχέδια για τα Ινστιτούτα (ι) Αστρονομίας και Αστροφυσικής, ((Ι.Α.Α.) (ιι) Διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπισης (Ι.Δ.Ε.Τ.) και (ιιι) Αστροσωματιδιακής φυσικής «Νέστωρ» (ΝΕΣΤΩΡ). Συγκεκριμένα, προτείνεται:
(α) να συγχωνευτούν και τα τρία σε ένα Ινστιτούτο και
(β) να συγχωνευτούν τα Ι.Α.Α. και Ι.Δ.Ε.Τ. και το ΝΕΣΤΩΡ να συγχωνευθεί με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Κατόπιν τούτου το ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής παραθέτει παρακάτω, τις θέσεις του.
1. Με βάση τα Επιστημονικά Αντικείμενα των εν λόγω Ινστιτούτων, είναι ξεκάθαρο ότι:
(α) Το Ινστιτούτο «ΝΕΣΤΩΡ» δεν έχει κανένα κοινό πεδίο έρευνας με τα άλλα δύο ενώ σύμφωνα με την εκπεφρασμένη άποψη των ερευνητών του, έχει επιστημονική συνάφεια με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του «Δημόκριτου». Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η συγχώνευση του Ι.Α.Α. με το Ινστιτούτο «ΝΕΣΤΩΡ» δεν έχει καμία επιστημονική βάση ή λειτουργικό πλεονέκτημα.
(β) Τα Ινστιτούτα Ι.Α.Α και Ι.Δ.Ε.Τ. επίσης δεν έχουν αλληλοκάλυψη ερευνητικών και επιστημονικών ενδιαφερόντων, αφού το μεν Ι.Α.Α. θεραπεύει την Αστρονομία και Αστροφυσική από επίγεια και δορυφορικά τηλεσκόπια, ενώ το Ι.Δ.Ε.Τ. θεραπεύει κυρίως:
(ι) επιστήμες της Γης μέσω δορυφορικών παρατήρησεων,
(ιι) τηλεπικοινωνίες, και
(ιιι) μελέτη της μαγνητόσφαιρας και ιονόσφαιρας.
2. Μια πιθανή συγχώνευση των Ι.Α.Α. και Ι.Δ.Ε.Τ θα προκαλέσει σημαντική δυσλειτουργία σε αυτά, αφού ουσιαστικά θα παραμείνουν δύο ανεξάρτητες επιστημονικές οντότητες υπό μια ονομασία, χωρίς όμως αυτοτελή λειτουργική δομή. Συγκεκριμένα, ενώ δεν υπάρχει θεματική επικάλυψη μεταξύ τους, θα υπάρξει πρόβλημα διοικητικής λειτουργίας (π.χ. στις επιλογές κριτών, στα επιστημονικά γνωμοδοτικά συμβούλια, εκτίμηση της σημαντικότητας των υποδομών αμφοτέρων Ινστιτούτων, κλπ.). Αντίθετα, πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει σημαντική κρίσιμη μάζα και στα δύο Ινστιτούτα, όπως φαίνεται και από τα επιστημονικά τους επιτεύγματα και δραστηριότητες.
3. Τέλος, η πιθανή συγχώνευση των Ι.Α.Α. και Ι.Δ.Ε.Τ, δεν θα επιφέρει καμία οικονομική ελάφρυνση στον προϋπολογισμό, πέρα του επιδόματος θέσης του ενός Διευθυντή των 400 ευρώ ανά μήνα.
Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση από την Γ.Γ.Ε.Τ. του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., προτείνονται δύο εναλλακτικά σχέδια για τα Ινστιτούτα (ι) Αστρονομίας και Αστροφυσικής, ((Ι.Α.Α.) (ιι) Διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπισης (Ι.Δ.Ε.Τ.) και (ιιι) Αστροσωματιδιακής φυσικής «Νέστωρ» (ΝΕΣΤΩΡ). Συγκεκριμένα, προτείνεται: (α) να συγχωνευτούν και τα τρία σε ένα Ινστιτούτο και (β) να συγχωνευτούν τα Ι.Α.Α. και Ι.Δ.Ε.Τ. και το ΝΕΣΤΩΡ να συγχωνευθεί με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Κατόπιν τούτου το ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής παραθέτει παρακάτω, τις θέσεις του. 1. Με βάση τα Επιστημονικά Αντικείμενα των εν λόγω Ινστιτούτων, είναι ξεκάθαρο ότι: (α) Το Ινστιτούτο «ΝΕΣΤΩΡ» δεν έχει κανένα κοινό πεδίο έρευνας με τα άλλα δύο ενώ σύμφωνα με την εκπεφρασμένη άποψη των ερευνητών του, έχει επιστημονική συνάφεια με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του «Δημόκριτου». Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η συγχώνευση του Ι.Α.Α. με το Ινστιτούτο «ΝΕΣΤΩΡ» δεν έχει καμία επιστημονική βάση ή λειτουργικό πλεονέκτημα. (β) Τα Ινστιτούτα Ι.Α.Α και Ι.Δ.Ε.Τ. επίσης δεν έχουν αλληλοκάλυψη ερευνητικών και επιστημονικών ενδιαφερόντων, αφού το μεν Ι.Α.Α. θεραπεύει την Αστρονομία και Αστροφυσική από επίγεια και δορυφορικά τηλεσκόπια, ενώ το Ι.Δ.Ε.Τ. θεραπεύει κυρίως: (ι) επιστήμες της Γης μέσω δορυφορικών παρατήρησεων, (ιι) τηλεπικοινωνίες, και (ιιι) μελέτη της μαγνητόσφαιρας και ιονόσφαιρας. 2. Μια πιθανή συγχώνευση των Ι.Α.Α. και Ι.Δ.Ε.Τ θα προκαλέσει σημαντική δυσλειτουργία σε αυτά, αφού ουσιαστικά θα παραμείνουν δύο ανεξάρτητες επιστημονικές οντότητες υπό μια ονομασία, χωρίς όμως αυτοτελή λειτουργική δομή. Συγκεκριμένα, ενώ δεν υπάρχει θεματική επικάλυψη μεταξύ τους, θα υπάρξει πρόβλημα διοικητικής λειτουργίας (π.χ. στις επιλογές κριτών, στα επιστημονικά γνωμοδοτικά συμβούλια, εκτίμηση της σημαντικότητας των υποδομών αμφοτέρων Ινστιτούτων, κλπ.). Αντίθετα, πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει σημαντική κρίσιμη μάζα και στα δύο Ινστιτούτα, όπως φαίνεται και από τα επιστημονικά τους επιτεύγματα και δραστηριότητες. 3. Τέλος, η πιθανή συγχώνευση των Ι.Α.Α. και Ι.Δ.Ε.Τ, δεν θα επιφέρει καμία οικονομική ελάφρυνση στον προϋπολογισμό, πέρα του επιδόματος θέσης του ενός Διευθυντή των 400 ευρώ ανά μήνα.