1) Ο ιστοχώρος 'Στοιχεία συμμετέχοντα και προτεινόμενων δράσεων' δεν λειτουργεί.
2) Δεν μπορεί ο βασικός στόχος διαμόρφωσης εθνικού στρατηγικού πλαισίου για την έρευνα να είναι η μετάβαση της εθνικής οικονομίας στην οικονομία της γνώσης, όπως αναφέρεται στην 2η παράγραφο του αρχικού κειμένου της υπουργού ΕΠΘ, διότι έτσι η έρευνα επικεντρώνεται σε έναν μόνο κλάδο, αυτόν των οικονομικών επιστημών. Ο βασικός στόχος του εθνικού πλαισίου για την έρευνα στην σημερινή Ελλάδα θα πρέπει να είναι η μη περαιτέρω συρρίκνωση της πνευματικής της ζωής, μέσω των εξής στρατηγικών βημάτων:
α) Καταγραφή χάρτη υπαρχόντων κλάδων έρευνας φορέων υπαγόμενων ή μη στο υπουργείο παιδείας (π.χ. υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα μουσικολογίας πανεπιστημίου του εξωτερικού, το οποίο μέχρι πρό τινος λειτουργούσε στο Ωδείο Αθηνών (το οποίο υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού) και τώρα σε άλλο ίδρυμα μη υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο (πρόγραμμα) παράγει ερευνητικό έργο χωρίς το Υπουργείο Παιδείας να το γνωρίζει, πιθανότατα.)
β) Καταγραφή των ερευνητικών κλάδων που λείπουν από την ακαδημαϊκή μας ζωή
γ) Μεταρρύθμιση του ερευνητικού χάρτη της Ελλάδας βάσει των παραπάνω, δηλ. σύσταση, στους υπάρχοντες φορείς και με υπάρχοντες ερευνητές, ερευνητικών κλάδων με ρητά οργανογράμματα και σχεδιασμό
δ) Καταγραφή του ακριβούς τρόπου με τον οποίο οι ερευνητικοί κλάδοι λειτουργούν εντός των φορέων που τους στεγάζουν (π.χ. πανεπιστήμια)
ε) Μεταρρύθμιση της λειτουργίας των φορέων αυτών ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί το ερευνητικό τους έργο ως κεφάλαιο της δημόσιας ζωής της χώρας, μέσω της σύστασης εθνικής βάσεως δεδομένων αποτελεσμάτων έρευνας ώστε η δημοσίευση των νέων επιστημονικών κειμένων να είναι δεδομένη, ειδικής επιστημονικής επιτροπής συνεδρίων σε κάθε φορέα, η οποία να ασχολείται με την διοργάνωση συνεδρίων για την κοινοποίηση των νέων ερευνητικών προϊόντων, και σύσταση ειδικής επιτροπής ευρέσεως κονδυλίων έρευνας (η οποία να στοχεύει κυρίως στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων). (συνεχίζεται)
1) Ο ιστοχώρος 'Στοιχεία συμμετέχοντα και προτεινόμενων δράσεων' δεν λειτουργεί. 2) Δεν μπορεί ο βασικός στόχος διαμόρφωσης εθνικού στρατηγικού πλαισίου για την έρευνα να είναι η μετάβαση της εθνικής οικονομίας στην οικονομία της γνώσης, όπως αναφέρεται στην 2η παράγραφο του αρχικού κειμένου της υπουργού ΕΠΘ, διότι έτσι η έρευνα επικεντρώνεται σε έναν μόνο κλάδο, αυτόν των οικονομικών επιστημών. Ο βασικός στόχος του εθνικού πλαισίου για την έρευνα στην σημερινή Ελλάδα θα πρέπει να είναι η μη περαιτέρω συρρίκνωση της πνευματικής της ζωής, μέσω των εξής στρατηγικών βημάτων: α) Καταγραφή χάρτη υπαρχόντων κλάδων έρευνας φορέων υπαγόμενων ή μη στο υπουργείο παιδείας (π.χ. υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα μουσικολογίας πανεπιστημίου του εξωτερικού, το οποίο μέχρι πρό τινος λειτουργούσε στο Ωδείο Αθηνών (το οποίο υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού) και τώρα σε άλλο ίδρυμα μη υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο (πρόγραμμα) παράγει ερευνητικό έργο χωρίς το Υπουργείο Παιδείας να το γνωρίζει, πιθανότατα.) β) Καταγραφή των ερευνητικών κλάδων που λείπουν από την ακαδημαϊκή μας ζωή γ) Μεταρρύθμιση του ερευνητικού χάρτη της Ελλάδας βάσει των παραπάνω, δηλ. σύσταση, στους υπάρχοντες φορείς και με υπάρχοντες ερευνητές, ερευνητικών κλάδων με ρητά οργανογράμματα και σχεδιασμό δ) Καταγραφή του ακριβούς τρόπου με τον οποίο οι ερευνητικοί κλάδοι λειτουργούν εντός των φορέων που τους στεγάζουν (π.χ. πανεπιστήμια) ε) Μεταρρύθμιση της λειτουργίας των φορέων αυτών ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί το ερευνητικό τους έργο ως κεφάλαιο της δημόσιας ζωής της χώρας, μέσω της σύστασης εθνικής βάσεως δεδομένων αποτελεσμάτων έρευνας ώστε η δημοσίευση των νέων επιστημονικών κειμένων να είναι δεδομένη, ειδικής επιστημονικής επιτροπής συνεδρίων σε κάθε φορέα, η οποία να ασχολείται με την διοργάνωση συνεδρίων για την κοινοποίηση των νέων ερευνητικών προϊόντων, και σύσταση ειδικής επιτροπής ευρέσεως κονδυλίων έρευνας (η οποία να στοχεύει κυρίως στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων). (συνεχίζεται)