Δυστυχώς, συνεχίζετε να χάνετε την ουσία. Δεν έχει σημασία να καθορίσουμε τους τομείς στους οποίους θα επιδοτηθεί η έρευνα. Εξ'αλλου αυτός είναι ένας ασταθής παράγοντας. Η ουσία είναι να διορθωθεί το πλαίσιο που το κράτος συμβάλει στην ενίσχυση της έρευνας είτε οικονομικά είτε με άλλους τρόπου προώθησης και προβολής αυτής.
Πολλή συζήτηση θα μπορούσε να γίνει στο θέμα αυτό, όμως θεωρώ ότι δύο είναι τα πιό βασικά στοιχεία:
α. Να μειωθεί το ποσοστό της δημόσιας δαπάνης και να αυξηθεί η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα διότι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα θα έχει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς σκοπούς.
β. Να απλοποιηθεί τρομερά όλη η διαδικασία υποβολής ελέγχου και χρηματοδότησης, ώστε να υπάρχει και να αξιολογείται το πραγματικό αποτέλεσμα της έρευνας. Σήμερα είναι απίστευτος ο όγκος εργασίας για την παρακολούθηση ενός ερευνητικού, τη δικαιολογία των δαπανών και τη σύνταξη παραδοτέων. Ενώ αντιθέτως δεν αξιολογείται η ουσία του έργου και δεν ελέγχεται η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας το οποίο θα έπρεπε να είναι και το βασικότερο κρητίριο.
Επιτέλους, αλλάξτε νοοτροποία και πάψτε να θεωρείτε ότι κάνετε χάρη στις εταιρείες που συμμετέχουν στα ερευνητικά έργα δίνοντας λίγα ψίχουλα, ενώ απαιτείτε να λειτουργούν με ένα παράλογο, στο σύνολο του, σύστημα χρηματοδότησης και ελέγχου.
Δυστυχώς, συνεχίζετε να χάνετε την ουσία. Δεν έχει σημασία να καθορίσουμε τους τομείς στους οποίους θα επιδοτηθεί η έρευνα. Εξ'αλλου αυτός είναι ένας ασταθής παράγοντας. Η ουσία είναι να διορθωθεί το πλαίσιο που το κράτος συμβάλει στην ενίσχυση της έρευνας είτε οικονομικά είτε με άλλους τρόπου προώθησης και προβολής αυτής. Πολλή συζήτηση θα μπορούσε να γίνει στο θέμα αυτό, όμως θεωρώ ότι δύο είναι τα πιό βασικά στοιχεία: α. Να μειωθεί το ποσοστό της δημόσιας δαπάνης και να αυξηθεί η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα διότι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα θα έχει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς σκοπούς. β. Να απλοποιηθεί τρομερά όλη η διαδικασία υποβολής ελέγχου και χρηματοδότησης, ώστε να υπάρχει και να αξιολογείται το πραγματικό αποτέλεσμα της έρευνας. Σήμερα είναι απίστευτος ο όγκος εργασίας για την παρακολούθηση ενός ερευνητικού, τη δικαιολογία των δαπανών και τη σύνταξη παραδοτέων. Ενώ αντιθέτως δεν αξιολογείται η ουσία του έργου και δεν ελέγχεται η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας το οποίο θα έπρεπε να είναι και το βασικότερο κρητίριο. Επιτέλους, αλλάξτε νοοτροποία και πάψτε να θεωρείτε ότι κάνετε χάρη στις εταιρείες που συμμετέχουν στα ερευνητικά έργα δίνοντας λίγα ψίχουλα, ενώ απαιτείτε να λειτουργούν με ένα παράλογο, στο σύνολο του, σύστημα χρηματοδότησης και ελέγχου.