Antonopoulos Nikolaos Theodoros
Researcher Student GR – EU 2012
Μαθηματικά & Επιστήμες της Πληροφορίας
Η παρέμβαση μπορεί να υλοποιηθεί με την προώθηση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε επιχειρήσεις και στους πολίτες μέσω του ανασχεδιασμού του Δημόσιου Τομέα, της ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και των διαδικασιών της, με όφελος την βελτίωση της καθημερινής ζωής του. Η δημιουργία δομών λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών γενικά και ειδικότερα των μέσων πληροφόρησης, τις νέες τεχνολογίες και της εξοικείωσή των πολιτών βάση των αναγκών της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας. Είναι ευτύχημα το ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει συσσωρεμένη μια σημαντική επιστημονική εμπειρία στην οποία ασφαλώς και ήδη έχω προσφύγει. Ωστόσο οφείλεται να αναπτυχθεί ένα σύνολο μέτρων που θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση και την ριζική ανανέωση τωτης πληροφορίας των πολιτών σε θέματα τεχνολογίας. Οι πολίτες του μέλλοντος θα πρέπει αφενός να είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις τεχνολογίες και αφετέρου να μπορούν να τις συμπεριλάβουν στην πληροφόρηση. Οι διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το κλειδί στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών είναι η σωστή και συχνή ενασχόληση μας μαζί τους. Για το λόγο, παρά τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν διάφορες χώρες όπως η Ελλάδα, οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπούν, αλλά αντίθετα επιβάλλεται να ενισχυθούν. «Σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην εκπαίδευση, την έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών», αναφέρεται σε κείμενο της η Κομισιόν, η οποία έχει θέσει την καινοτομία στο επίκεντρο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας «Ένωσης Καινοτομίας». Ειδικά για την Ελλάδα, η Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας «σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο μεγάλο έλλειμμα στις συναλλαγές αγαθών. Η χώρα στα πλαίσια της Ψηφιακής Στρατηγικής για τη διάδοση των νέων τεχνολογιών ανακήρυξε το 2007 ως έτος Ευρυζωνικότητας, δημιουργώντας ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να καλύψουν το κράτος, την αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες. Στην Ατζέντα του Πρωθυπουργού το 2010 υπήρχαν 24 δράσεις όπου οι 11 άμεσης προτεραιότητας, το Σχολείο, Πανεπιστήμιο γνώσης όπως αναφέρεται, μπορεί να μετατραπεί από όραμα σε πράξη. Υπάρχουν παραδείγματα των Ελληνικών δράσεων-ιδεών πού υλοποιούνται από την χώρα για όφελος της αλλά και όλων των κρατών μελών, Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασθενών, ΤΕΙ Κρήτης 2001, πρόγραμμα «taxisnet» με κτήση βραβείου e Europe Best κ.α. που γίνονται ο οδηγός της δικής μου προσπάθειας. Η Ηλε-διακυβέρνηση στοχεύει ότι έως το 2015 το 50% των πολιτών να χρησιμοποιούν την ηλε-διακυβέρνηση, βάση στοιχείων του 2009 ότι το 38% των ατόμων ηλικίας 16-74 είχαν κάνει χρήση των υπηρεσιών ηλε-διακυβέρνησης τους τελευταίους 12 μήνες, και 47% από αυτούς χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες ηλε-διακυβέρνησης για αποστολή συμπληρωμένων εντύπων.
Τονίζω ότι ο Ηλεκτρονικός Πολίτης θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα, άρα προτείνω τον ψηφιακό γραμματισμό για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, βάση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (2014-2020), που έως το 2012 θα πρέπει να έχουμε αναπτύξει τα εργαλεία για τον προσδιορισμό και την αναγνώριση των ικανοτήτων των επαγγελματιών χρηστών ICT από της Δημόσιες υπηρεσίες και τους Φορείς του Δημοσίου Τομέα, από της κρατικές αρχές, κεντρικές - περιφερειακές, της αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, της ανεξάρτητες και ρυθμιστικές διοικητικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας είναι απαραίτητη για άμεση αξιοποίηση και ενίσχυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας για την έξοδο από την οικονομική κρίση και στασιμότητα. Η ψηφιακή ανάκαμψη αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για έξοδο από την κρίση, αλλά και για δημιουργία της απαραίτητης εθνικής υποδομής, η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική για την οικονομία. Σημειώνω πως μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα μας και κλειδί για την έξοδο από την οικονομική κρίση και τη στασιμότητα. Επιβάλλεται επειγόντως να υποστηριχτούν και ενθαρρυνθούν, με ουσιαστικό τρόπο, οι επενδύσεις για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τομέα Πληροφορικής και ανάπτυξης των ICT (Information and Communications Technology) στην χώρα. Η δημιουργία πλαισίου για την ηλεκτρονική σύζευξη όλων των υπαρχουσών βάσεων στην χώρα όπου θα μπορεί να εκτελεί ΟΛΕΣ της πράξεις με την Πύλη του Δημοσίου. Η περαιτέρω επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών, υποδομών που κατά βάση υπάρχουν, με νέα εργαλεία και σκέψεις για να βελτιωθεί κατά 100% το ποσοστό των πολιτών που πραγματοποιούν πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση. Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα αρκετών Ευρωπαϊκών πόλεων όπου κατάφεραν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της δωρεάν χρήσης υπολογιστή και Internet μέσω Wi-Fi και άλλων συστημάτων να προσελκύσουν επενδύσεις και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους. .Η πρόταση θέτει την Ελλάδα στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Τα Προγράμματα, οι Δράσης μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα και σήμερα, με στόχο την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στους τομείς:
Ψηφιακή υποστήριξη της γνώσης, ψηφιακός καταναλωτής, ψηφιακή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακή υποστήριξη της εργασίας, ψηφιακή υποστήριξη της ποιότητας ζωής, ψηφιακή υποστήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης και της συμμετοχής, ψηφιακή υποστήριξη της εξωστρέφειας, εξειδικευμένες τεχνολογικές δράσεις σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του δυναμικού θα επιτύχει την γρήγορη ανάπτυξη, αλλά και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο για την εξυπηρέτηση των πολιτών στα πλαίσια της ψηφιακής στρατηγικής και να αντιμετώπιση το χάσμα των γενεών, αφού θα φέρει σε επαφή και διάλογο της νέες ηλικίες με της μεγαλύτερες μέσω της ηλεκτρονικής τους διασύνδεσης. Η ενδυνάμωση των πολιτών είναι το βασικό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι χρήστες όλο και αναμένουν να λάβουν υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί γύρω από τις ανάγκες τους όπου αναπτύσσονται σε συνεργασία μαζί τους. Να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, και ιδιαίτερα των πολιτών με μικρότερα εισοδήματα, αλλά και αυτών που ανήκουν στις ειδικές, ευαίσθητες κατηγορίες. Η αλλαγή αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με όφελος της απόκτησης ένας ισχυρού, προσπελάσιμου, αποτελεσματικού θεσμού για την ανάπτυξη, την ενημέρωση, την πληροφόρηση. Κρίσιμο ορόσημο επικεντρωσης είναι η καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες του δημόσιου τομέα, τη διαφάνεια των κυβερνήσεων και των δημόσιων διοικήσεων με αποτελεσματικά μέσα που θα επιτρέψουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων που βασίζονται στις νέες διαθέσιμες τεχνολογίες. Η περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα, βελτιώνει την διαφάνεια με την ανταλλαγή των διαθέσιμων εμπειριών σχετικά με εθνικές νομοθεσίες και κανονισμούς, της πολιτικές χρηματοδότησης, την ενημέρωση και ηλεκτρονική πρόσβαση.
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου στοχεύοντας σε σταθερή ανάπτυξη, βασισμένη σε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, εστιάζοντας στα ουσιώδη. Η «Ψηφιακή Σύγκλιση» επικεντρώνεται στο στρατηγικό στόχο «Ψηφιακό Άλμα στην παραγωγικότητα, στο Ψηφιακό Άλμα στην ποιότητα ζωής» με σκοπό την επέκταση της ηγετικής της θέσης στην περιοχή. Αυτό το στρατηγικό σχέδιο χτίζεται πάνω στις κύριες ικανότητες και αξιοποιεί τις δεξιότητες που εξελίσσονται διαρκώς αναβαθμίζοντας τις γνώσεις.
Η έως τώρα χρήση ΤΠΕ αποσπασματικά, με ελλείψεις και χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση των χειρίστων των εφαρμογών αυτών, έχει ως αποτέλεσμα το τέλμα τους. Η ψηφιακή ανάκαμψη αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για έξοδο από την κρίση, αλλά και για δημιουργία απαραίτητης εθνικής υποδομής, η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική για την οικονομία. Μπορεί να αξιοποιηθεί με στόχο την ψηφιακή υποστήριξη της γνώσης, εργασίας, της ποιότητας ζωής, της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης προωθώντας την καινοτομία με ένα πλέγμα δράσεων που θα παρέχεται από το κράτος για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων-ικανοτήτων των χρηστών χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικές ανισότητες.
Προωθώ την καινοτομία ως μέσο ενίσχυσης της δημιουργικότητας και επιτάχυνσης των εξελίξεων, ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών που θα παρέχει το κράτος, στην αυτοδιοίκηση, στις επιχειρήσεις αλλά και στους πολίτες, όπου εδώ φέρει το ζήτημα της σύζευξης, ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό των πολιτικών με σκοπό την απασχόληση, την ενίσχυση της επαγγελματικής κινητικότητας, την ασφαλή δημιουργία Τράπεζας Δεδομένων, την προώθηση της ιδέας του επιχειρείν, με έμφαση στους νέους και τις καινοτόμες ιδέες τους. Οι παρεμβάσεις υλοποίησης του ανασχεδιασμου των ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης για τους πολίτες, στοχευει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των χρηστών χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικές ανισότητες. Οι πολίτες του μέλλοντος θα πρέπει αφενός να είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις τεχνολογίες και αφετέρου να μπορούν να τις συμπεριλάβουν στην πληροφόρηση τους. Θα παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν καλύτερα τους υπολογιστές και να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ γενεών που δημιουργείται, αφού θα φέρει σε επαφή και διάλογο της νέες ηλικίες με της μεγαλύτερες μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης τους. Οι διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το κλειδί στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών είναι η σωστή και συχνή ενασχόληση και δίνουν την δυνατότητα στον πολίτη να έρθει σε επαφή με το διαδίκτυο με σκοπό την άντληση πληροφοριών για την καλύτερη εξυπηρέτησή του.
Η αξιοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής που θα αντιμετώπιση την πρόκληση της ηλεκτρονικής τους διασύνδεσης και των καταστάσεων προτείνω τον ψηφιακό γραμματισμο, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων με τον προσδιορισμό και την αναγνώριση των ικανοτήτων των χρηστών ICT από της Δημόσιες υπηρεσίες.
Υποβάλω πρόταση δημιουργίας δράσης
«ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®»
Αναπτυξιακή Στρατηγική προγράμματος
Ο στόχος είναι η πραγματική σύγκλιση και η εναρμόνιση της χώρας με την Ε.Ε. , η προώθηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τον ανασχεδιασμό βάσης του Δημόσιου Τομέα με όφελος την βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και κυρίως η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της ηλεκτρονικής πληροφόρησης των πολιτών μέσω χρήσης ICT. Θεωρώ ότι η μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αρκετών Ευρωπαϊκών πόλεων όπου κατάφεραν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της δωρεάν χρήσης υπολογιστή και Internet να προσελκύσουν επενδύσεις και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους. Θα αποκτήσουμε ένα ισχυρό, προσπελάσιμο, αποτελεσματικό θεσμό για την ανάπτυξη, την ενημέρωση και την πληροφόρηση. Θα βελτιωθεί η ζωή των πολιτών και ιδιαίτερα των πολιτών με μικρότερα εισοδήματα, αλλά και αυτών που ανήκουν στις ειδικές, ευαίσθητες κατηγορίες. Το «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» πρέπει πρωτίστως και κυρίως να λειτουργήσει ως δέκτης των κύριων και θεμελιακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Πιστεύω ότι διαθέτουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα προκειμένου να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία δωρεάν στους Πολίτες. Οι φορείς του Δημοσίου Τομέα που διαχειρίζονται ICT, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, κ.α., θα πρέπει να εναρμονιστούν με την λύση της δημιουργίας μιας πρακτικής κατάρτισης για όλους τους πολίτες, για όλες τις ηλικίες και ειδικότερα η λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων , των Ερευνητικών Κέντρων και των αρκετών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών καθιστά τη χώρα στο επίκεντρο των εξελίξεων για την Ευρώπη και με τα εργαλεία που ήδη υπάρχουν να βοηθήσουν στη μείωση του ψηφιακού χάσματος της Ελλάδα έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Χωρών στους τομείς της ICT. Με το όφελος των ενεργών Δράσεων να δημιουργηθεί να δίκτυο, όπου θα φιλοξενεί όλα τα ενεργά συστήματα και μέσα από συγχρονισμό της Ελληνικής πραγματικότητας να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε επωφελούμενο με την βοήθεια χρήσιμων links και μηχανών αναζήτησης στο internet, να βρει πληροφορίες που έχουν σχέση με την πράξη που θέλει να διεκπεραιώσει με το κράτος αλλά ιδιαίτερα η δυνατότητα ανάπτυξης των ηλεκτρονικών του δεξιοτήτων.
Η νέα μορφή γνώσης θα ειδικεύεται να εκπαιδεύει με την χρήση ICT, την οποιαδήποτε πράξη με την Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη του Δημοσίου. θα μπορεί να αποκτηθεί μέσω των διαμορφωμένων ειδικών Δημόσιων χώρων που θα βοηθά, αλλά και θα εκπαιδεύει, ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από τα σχολεία που γνωρίζουμε έως σήμερα, ένα Ηλεκτρονικό Σχολείο θα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του επιχειρείν, να διευκολύνει την πρόσβαση πολιτών στην πληροφορία, στην πληροφόρηση και στη γνώση μέσω τις ηλεκτρονικής δικτύωσης και εναρμόνισης. Ειδικοί χώροι, αφιερωμένοι αποκλειστικά για την χρήση του «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®», η χρήση των οποίων θα συνδυάζει ενέργειες ηλεκτρονικής δικτύωσης, μέσων εφαρμογών της σύγχρονης τεχνολογίας και της χρήσης δια δραστικών ηλεκτρονικών υπολογιστών με την Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη του Ελληνικού Δημοσίου. Θα δημιουργηθεί η πύλη στην οποία θα μπορούν εγγραφούν όσοι ενδιαφέρονταν ανεξάρτητα από κοινωνικά κριτήρια ή ηλικία με σκοπό την ανάπτυξη, την προώθηση ιδιωτικών στόχων, την δραστηριοποίηση τους στα κοινά και την ανάδειξη δεξιοτήτων τους σε σχέση με τις εφαρμογές. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν στο «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση εγγραφής στην οποία θα δηλώσουν την συμμετοχή τους, σε αυτές της ενέργειες επιθυμούν την δωρεάν χρήση των συστημάτων και σε ποιες θέλουν να καταρτιστούν. Η ενημέρωση και η καθοδήγηση θα παρέχεται από εκπαιδευμένο προσωπικό, τους «Ψηφιακούς Μέντορες Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων», που θα προσδιορίζουν, αξιολογούν της ανάγκες των χρηστών και θα παρέχουν Ηλεκτρονική Μάθηση για την ανάπτυξη ικανοτήτων με την χρήση ICT για όλη την ζωή του επωφελούμενου. Θα απευθύνεται σε όλους πολίτες που επιθυμούν την δωρεάν χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή για την δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία, την εξοικείωση στην χρήση των νέων τεχνολογιών, την ηλεκτρονική διασύνδεση, την σύνδεση με τις κύριες ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες δεδομένων, πληθώρα οργανισμών και θα μπορούν εύκολα να σπουδάζουν, να εργάζονται, να διαμένουν και να συνταξιοδοτούνται από οπουδήποτε στην ΕΕ, να υποστηρίζουν με την συμμετοχή τους τις δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων για νέους και άλλων εστιασμένων στοιχείων στο διαδίκτυο. Επίσης θα παρέχεται ενημερωτικό πληροφοριακό ηλεκτρονικό υλικό για τη χρήση της εφαρμογής που επιθυμεί να καταρτιστεί, και θα οργανώνονται κύκλοι προγραμμάτων εξοικείωσης με τις νέες εφαρμογές και τεχνολογίες και στάδια προσαρμογής χρήσης ICT με πιστοποίηση και τελικές εξετάσεις επιπέδου κατάρτισης. Οι χρήστες με ενεργό συμμετοχή στην Κεντρική Πύλη του Δημοσίου θα μπορούν να διαμορφώνουν την Πύλη για μια νέα γενιά ανοικτών ευέλικτων και αδιάλειπτων υπηρεσιών με την δημιουργία ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης των αναγκών των χρηστών με εφαρμογές Web 2.0. και 3.0. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια δια δραστική σουίτα, με μεγάλη θεματολογία και υποστήριξη εύχρηστων ηλεκτρονικών οδηγών, οδηγών ήχου και εικόνας για όλες τις πράξεις και συγκεκριμένα στην αρχική σελίδα του δικτύου θα μπορεί κανείς να βρει χωρισμένα σε θεματικές ενότητες χρήσιμες πράξης διεκπεραίωσης όπως: σελίδες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλον, Κτηματολόγιο ΟΚΧΕ, Taxis Net, Περίθαλψη Ταμεία, Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα , Εθελοντισμός & Νεολαία, Ηλεκτρονικός Τύπος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτισμός Τέχνες, Οργάνωση επαγγελματικού ατομικού φακέλου, ΜΚΟ, Θρησκεύματα, Εκκλησία κ.α. που θα αυξάνονται λόγω του μεγάλου αντικειμένου πράξεων στο Ελληνικό Σύστημα. Η χώρα στην πρωτοπορία των εξελίξεων με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορεί να αξιοποιήσει τον κύριο δέκτη των θεμελιακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Διαθέτουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα αξιοποίησης της τεχνολογίας δωρεάν στους Πολίτες για την πρακτική κατάρτιση τους που θα μειώσει το ψηφιακό χάσμα της Ελλάδα έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Χωρών στους τομείς ICT.
Δομή
Η νέα μορφή γνώσης θα ειδικεύεται να εκπαιδεύει με την χρήση ICT, την οποιαδήποτε πράξη με την Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη του Δημοσίου. Θα μπορεί να αποκτηθεί μέσω των ειδικών χώρων που στόχο θα έχουν να βοηθούν αλλά και θα εκπαιδεύουν, ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από τα σχολεία που γνωρίζουμε έως σήμερα. Ο κεντρικός Κόμβος Ψηφιακών Υποδομών με δώδεκα (12) σημεία Παροχής Υπηρεσιών, θα είναι αφιερωμένα αποκλειστικά για την χρήση των συνδυασμένων ενεργειών ηλεκτρονικής κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Θα παρέχονται υπηρεσίες δύο (2) ζωνών λειτουργίας καθημερινά, πρωί - απόγευμα, δωρεάν, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό. Θα δημιουργηθεί πύλη εφαρμογών που οι ενδιαφερόμενοι πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν θα πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση εγγραφής στην οποία θα δηλώσουν την συμμετοχή τους, σε ποιες ενέργειες επιθυμούν την δωρεάν χρήση των συστημάτων και σε ποιες θέλουν να καταρτιστούν με την εφαρμογή Web 2.0. Η ενημέρωση και η καθοδήγηση θα παρέχεται από εκπαιδευμένο προσωπικό, τους «Ψηφιακούς Μέντορες Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων», που θα προσδιορίζουν, αξιολογούν της ανάγκες των χρηστών και θα παρέχουν Ηλεκτρονική Μάθηση για την ανάπτυξη ικανοτήτων με την χρήση ICT για όλη την ζωή του επωφελούμενου. Επίσης θα παρέχεται πληροφοριακό ηλεκτρονικό υλικό για τη χρήση της εφαρμογής που επιθυμεί να καταρτιστεί. Θα δημιουργηθεί Εθνική Ακαδημία Δεξιοτήτων προσαρμογής και χρήσης ICT, με πιστοποίηση και τελικές εξετάσεις επιπέδου κατάρτισης: Υψηλό, Ανώτερο, Μαθητείας, για Επιχειρήσεις, Εργασίας, Παιδί, Ζωή και δεξιότητες.
Οδικός Χάρτης «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®»
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σφικτό, έως τον Ιανουάριο 2013 με διάλογο και διάθρωση για την επίτευξη του στόχου. Άρα η τεχνική μελέτη θα πρέπει να προσδιορίζει:
1. Την χρήση τεχνολογίας και εξοπλισμού που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στην ανάγκες της παρούσας πρώτης φάσης
2. Σύνθεση Κλειστής Ομάδας Δράσης και Ομάδας Διαχείρισης Ενοτήτων και αναζήτηση στελεχιακού προσωπικού από τον κεντρικό άξονα της β.δ της απογραφής Δημοσίων υπαλλήλων και του Opengov
3. Χρονοδιάγραμμα ενεργειών 2012 – 2015 / τρίμηνο
4. Τεχνικό Δελτίο, οικονομικό προσανατολισμό ενεργειών και έλεγχου ( κόστος υλοποίησης πρότασης, κτηριακής υποδομής, μηχανολογικού τεχνολογικού εξοπλισμού, αρχικής εκπαίδευσης για την διαχείριση της βάσης, δαπάνες πληρωμής προσωπικού, αγοράς και ανάπτυξης πληροφοριακού συστήματος και εφαρμογών
5. Θεσμοί συστημάτων, σχέση κοινωνίας – πολιτείας – εκκλησίας ( κοινωνικά, θεσμικά, επιχειρηματικά κα. ωφέλει)
7. Εκπαίδευση σε όλους
8. Συνέχεια μετά το τέλος τις χρηματοδότησης
Έδρα
Η Πάτρα ως πόλη μπορεί να δημιουργήσει τον κεντρικό Κόμβο Ψηφιακής Υποδομής ως Έδρα της Γνώσης, καλύπτοντας το προσανατολισμό του άξονα της πρότασης. Η διάσταση της Πύλης της Γνώσης θα βοηθήσει στην αποκέντρωση της διοίκησης του Κράτους και των υποδομών του με Πυρήνα της Ηλεκτρονικής πληροφόρησης της χώρας ο Κόμβος αυτός θα είναι ο Φάρος των Γραμμάτων και η δημιουργία πνευματικής γνώσης για τους πολίτες όλης την χώρας και της Ευρώπη. Υφίστατε υπό κατασκευή κτηριακή υποδομή ήδη στην περιοχή του Κάστρου Πατρών, το δημόσιο κτήριο που υπάγεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το «Παλαιό Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών» που χρηματοδοτείται για την αναπαλαίωση του από Δημόσιες Επενδύσεις ΕΣΠΑ 2007 2013, άξονα του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης «Ποιότητας Ζωής για όλους». Εναλλακτικά διαθέσιμα κτήρια που υπάρχουν θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με την διοίκηση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, Δήμο Πατρέων, ΕΑΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών. Κριτήρια επιλογής θέσης ως, γεωγραφική θέση, προσανατολισμό, οριζόντια διασύνδεση, ενέργεια, τεχνολογική υποδομή.
Στόχοι
1. Ενίσχυση ή επαναφορά της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δημόσια Διοίκηση
2. Μείωση διοικητικού φόρτου, απόδοση και αποτελεσματικότητα Δημοσίων Διοικήσεων
3. Μείωση της γραφειοκρατίας
4. Δημιουργία Ειδικής Ομάδας Συντονισμού Δράσεων των Προτεραιοτήτων ICT προς επίτευξη των στόχων (Work Plan 2011-2015)
5. Νέες προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων που θα υποβάλουν όλα τα κράτη μέλη ΕΕ, προς επίτευξη των στόχων (Digital 2020)
6. Δημιουργία σύνθετων συστημάτων προσομοίωσης σε αστική ή περιφερειακή κλίμακα
7. Πρωτοπορία ενεργειών γνώσης
8. Ψηφιακή υποστήριξη της γνώσης
9. Δημιουργία χάρτη πορείας για τον εντοπισμό υποδομών, εφαρμογών
10. Χρηματοδότηση και λειτουργία ενός (1) κεντρικού Κόμβου Ψηφιακών Υποδομών και δώδεκα (12) σημείων Παροχής Υπηρεσιών για τους πολίτες-επιχειρήσεις
11. Μείωση οικονομικού κόστους
12. Μείωση κόστους για την συντήρηση των υποδομών εγκατάστασης της δράσης, με την εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών ενέργειας
13. Εκπαίδευση των «Ειδικών Μεντόρων Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων»
14. Δημιουργία Χάρτη κατάρτισης, βάση των ηλικιακών αναγκών
15. Μεθοδολογίες διδασκαλίας για της ανάγκες της πρότασης (ΕΑΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΙΤΥΕ κ.α.)
16. Νέες δράσεις για τους πολίτες, προτάσεις για Δια Βίου κατάρτιση – εκπαίδευσης
17. Η εξυπηρέτηση κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να εκτελέσουν οποιαδήποτε πράξη
18. Βελτίωση κατά 100% του ποσοστού των πολιτών που χρησιμοποιούν ICT
19. Βελτίωση κατά 100% του ποσοστού των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ICT
20. Να συμβάλει στην αναδιάταξη των Θεσμών
21. Βελτίωση ανεξαρτησίας και την καλύτερη ισορροπία σε ένα σύγχρονο διακυβερνητικό σχήμα
22. Ισοτιμία, χωρίς διακρίσεις για τον Πολίτη ο σχεδιασμός και η εφαρμογή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η διαμόρφωση και προμήθεια των αντίστοιχων πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και υπηρεσιών πρέπει να γίνεται με γνώμονα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες και τη δυνατότητα αξιοποίησης των σχετικών υπηρεσιών
23. Να διαμορφώσει Πολιτικές μεταξύ Κράτους Πολιτών –Επιχειρήσεων για την ολοκληρωτική Ψηφιακή Σύγκλιση τους
Να διαβαθμίσει και να ιεραρχήσει της ανάγκες κάλυψης των κοινωνικών εταίρων
24. Βελτίωση διαφάνειας και υπευθυνότητας τον Δημοσίων Υπηρεσιών
25. Συνεργασία και διαβούλευση με όλα τα συστήματα και τοποθέτηση της πρότασης των Δράσεων ICT
26. Συγχρονισμό των υποδομών
27. Συνεργασία με το κράτος, Υπουργεία, Περιφέρεια Διοικήσεις, φορείς, Εκκλησία Πανεπιστήμια, ΜΚΟ, Ινστιτούτα κ.α.,
Αύξηση του ΑΕΠ σε αθροιστικό ποσοστό %
28. Συνέχεια μετά το τέλος της χρηματοδότησης του project
29. Ενίσχυση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων
30. Ψηφιακού αλφαβητισμού και των ικανοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΚΤ
31. Ανάπτυξη εργαλείων για να αναγνωρίσει και να προσδιορίζουν τις ικανότητες των ΤΠΕ επαγγελματιών και των χρηστών
32. Ανάπτυξη ένα online εργαλείο εκπαίδευσης των καταναλωτών στις νέες τεχνολογίες μέσων ενημέρωσης
33. Δημιουργία ιστότοπου του δημόσιου τομέα πλήρως προσιτός μέχρι το 2015
34. Μνημόνιο Συμφωνίας για την ψηφιακή πρόσβαση για άτομα με αναπηρία
35. Ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής μάθησης στις εθνικές πολιτικές
36. Χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
37. Δημιουργία δικτυακού τόπου
38. Γενικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων
39. Έκδοση ηλεκτρονικών εγγράφων
40. Κύρος και αποδεικτική ισχύς ηλεκτρονικών εγγράφων
41. Ηλεκτρονικά αντίγραφα
42. Τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων
43. Ψηφιακές Υπογραφές
Ωφέλει - Συνέχεια μετά το τέλος τις χρηματοδότησης
Ενίσχυση ή επαναφορά της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δημόσια Διοίκηση, μείωση διοικητικού φόρτου και γραφειοκρατίας, βελτίωση διαφάνειας και υπευθυνότητας των Δημοσίων Υπηρεσιών, δημιουργία σύνθετων συστημάτων, πρωτοπορία ενεργειών γνώσης, μείωση οικονομικού κόστους, νέες δράσεις για τους πολίτες, προτάσεις για Δια Βίου κατάρτιση – εκπαίδευση, εξυπηρέτηση κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να εκτελέσουν οποιαδήποτε πράξη, βελτίωση κατά 100% του ποσοστού των πολιτών που χρησιμοποιούν ICT, συμβολή στην αναδιάταξη των Θεσμών, αύξηση του ΑΕΠ σε αθροιστικό ποσοστό % και θα μπορεί να έχει συνέχεια ανεξάρτητο μετά το τέλος της χρηματοδότησης.
Με συνέχεια μετά το τέλος τις χρηματοδότησης το «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» , χωρίς το κόστος επιβάρυνσης από τους φορείς του δημόσιου που θα διαθέτουν ήδη τις ως άνω πληροφορίες και έγγραφα και θα τηρούν όλους τους δικτυακούς τόπους ενεργούς θα διασφαλίσει την βιωσιμότητά του. Η δράση θα καλύπτει γεωγραφικά όλους τους στόχους της Ψηφιακής Ελλάδας με την περαιτέρω επέκταση των υποδομών του πληροφοριακού συστήματος που θα αναπτυχθεί κατά την πορεία. Με τον 3979ν. για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Ελλάδος οι φορείς του δημόσιου τομέα διαθέτουν ήδη τις ως άνω πληροφορίες και έγγραφα σε επεξεργάσιμη, με αυτοματοποιημένα μέσα, μορφή οφείλουν να τα διαθέτουν σε επεξεργάσιμη, με αυτοματοποιημένα μέσα, μορφή στους δικτυακούς τόπους τους τα υποδείγματα-κείμενα αιτήσεων, δηλώσεων, παραστατικών που είναι αναγκαία για την άσκηση δικαιωμάτων ή την εκπλήρωση υποχρεώσεων των συναλλασσομένων με αυτούς, ανεξάρτητα από το εάν η σχετική επικοινωνία ή συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό ή μη τρόπο. Ο φορέας του δημόσιου τομέα που τηρεί δικτυακό τόπο μεριμνά για την εγκυρότητα, νομιμότητα, ακεραιότητα ακρίβεια και επικαιροποίηση των πληροφοριών και των υπηρεσιών, στις οποίες τα συναλλασσόμενα με τον φορέα φυσικά ή ΝΠΙΔ έχουν πρόσβαση με χρήση ΤΠΕ. Χωρίς κόστος επιβάρυνσης του projet με όλα τα παραπάνω. Κάθε φορέας του δημόσιου τομέα προσδιορίζει τους όρους και τα εργαλεία τήρησης του δικτυακού τόπου τηρώντας τις αρχές της δημοσιότητας, της ποιότητας, της ασφάλειας, της προσβασιμότητας και της διαλειτουργικότητας. Οι δικτυακοί τόποι που δημιουργούνται και τηρούνται είναι τόποι ελεύθερης και χωρίς περιορισμούς πρόσβασης. Χωρίς κόστος επιβάρυνσης του projet και με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων, των όρων και των περιορισμών που προβλέπονται ως προς την πρόσβαση στα έγγραφα και την επεξεργασία και προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τηρούν οι φορείς του δημόσιου τομέα και ως προς την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα .Οι δικτυακοί τόποι θα συγκαταλέγουν την βασική νομοθεσία που αναφέρεται στα εκάστοτε πεδία αρμοδιότητάς ή δραστηριότητάς τους, της πληροφορίες για τις υπηρεσίες συναλλαγών, οι οποίες μπορεί να πραγματοποιηθούν με χρήση ΤΠΕ και κάθε άλλη πληροφορία, η πρόσβαση στην οποία διευκολύνει την άσκηση δικαιωμάτων ή την εκπλήρωση υποχρεώσεων που προβλέπει ο νόμος. Θα εγγυώνται την εγκυρότητα και νομιμότητα των πληροφοριών και εγγράφων που αναρτούν ή κοινοποιούν προς ανάρτηση στην Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη του «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®». Με την επιφύλαξη των διατάξεων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, των διατάξεων για την προστασία της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας και των διατάξεων για την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται, ανακοινώνονται και κοινοποιούνται σύμφωνα με τις που μπορούν ελεύθερα να μεταφορτώνονται, να προσκτώνται, να αποθηκεύονται, να τυγχάνουν επεξεργασίας, να διαδίδονται και να χρησιμοποιούνται περαιτέρω υπό τον όρο ότι μνημονεύεται κατάλληλα η πηγή τους και δεν εμφανίζονται ως πρωτότυπες πληροφορίες, εάν έχουν υποστεί μετατροπές.
Χρηματοδότηση
Το κόστος του project υπολογιζεται συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ.ευρώ και με την εκτίμηση των υφισταμένων ερευνητικών προγραμμάτων της European Commission: Πρόγραμμα 7 Frame Work Programme, Γ΄ΚΠΣ, ΕΣΠΑ 2007-2013, περιελαμβανουν αρκετές δράσεις και πεδία που προσανατολίζονται με τον άξονα της πρότασης.
Η δράση του «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» που γεωγραφικά καλύπτει όλους τους στόχους της Ψηφιακής Ελλάδας δίνει την περαιτέρω επέκταση της βελτίωσης κατά 100% το ποσοστό των πολιτών που πραγματοποιούν πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση με τα ωφέλει που ήδη παραπάνω στην εισήγηση μου έχω αναφέρει. Η πρόταση δημιουργεί το παρόν και βελτιώνει το μέλλον, μέλλον που το έχουμε και μπορούμε να το διαβάσουμε.
Όλα γίνονται στην Ελλάδα και στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας.
«Πρέπει να μιλήσουμε για τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Antonopoulos Nikolaos Theodoros Researcher Student GR – EU 2012 Μαθηματικά & Επιστήμες της Πληροφορίας Η παρέμβαση μπορεί να υλοποιηθεί με την προώθηση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε επιχειρήσεις και στους πολίτες μέσω του ανασχεδιασμού του Δημόσιου Τομέα, της ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και των διαδικασιών της, με όφελος την βελτίωση της καθημερινής ζωής του. Η δημιουργία δομών λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών γενικά και ειδικότερα των μέσων πληροφόρησης, τις νέες τεχνολογίες και της εξοικείωσή των πολιτών βάση των αναγκών της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας. Είναι ευτύχημα το ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει συσσωρεμένη μια σημαντική επιστημονική εμπειρία στην οποία ασφαλώς και ήδη έχω προσφύγει. Ωστόσο οφείλεται να αναπτυχθεί ένα σύνολο μέτρων που θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση και την ριζική ανανέωση τωτης πληροφορίας των πολιτών σε θέματα τεχνολογίας. Οι πολίτες του μέλλοντος θα πρέπει αφενός να είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις τεχνολογίες και αφετέρου να μπορούν να τις συμπεριλάβουν στην πληροφόρηση. Οι διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το κλειδί στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών είναι η σωστή και συχνή ενασχόληση μας μαζί τους. Για το λόγο, παρά τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν διάφορες χώρες όπως η Ελλάδα, οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπούν, αλλά αντίθετα επιβάλλεται να ενισχυθούν. «Σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην εκπαίδευση, την έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών», αναφέρεται σε κείμενο της η Κομισιόν, η οποία έχει θέσει την καινοτομία στο επίκεντρο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας «Ένωσης Καινοτομίας». Ειδικά για την Ελλάδα, η Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας «σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο μεγάλο έλλειμμα στις συναλλαγές αγαθών. Η χώρα στα πλαίσια της Ψηφιακής Στρατηγικής για τη διάδοση των νέων τεχνολογιών ανακήρυξε το 2007 ως έτος Ευρυζωνικότητας, δημιουργώντας ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να καλύψουν το κράτος, την αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες. Στην Ατζέντα του Πρωθυπουργού το 2010 υπήρχαν 24 δράσεις όπου οι 11 άμεσης προτεραιότητας, το Σχολείο, Πανεπιστήμιο γνώσης όπως αναφέρεται, μπορεί να μετατραπεί από όραμα σε πράξη. Υπάρχουν παραδείγματα των Ελληνικών δράσεων-ιδεών πού υλοποιούνται από την χώρα για όφελος της αλλά και όλων των κρατών μελών, Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασθενών, ΤΕΙ Κρήτης 2001, πρόγραμμα «taxisnet» με κτήση βραβείου e Europe Best κ.α. που γίνονται ο οδηγός της δικής μου προσπάθειας. Η Ηλε-διακυβέρνηση στοχεύει ότι έως το 2015 το 50% των πολιτών να χρησιμοποιούν την ηλε-διακυβέρνηση, βάση στοιχείων του 2009 ότι το 38% των ατόμων ηλικίας 16-74 είχαν κάνει χρήση των υπηρεσιών ηλε-διακυβέρνησης τους τελευταίους 12 μήνες, και 47% από αυτούς χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες ηλε-διακυβέρνησης για αποστολή συμπληρωμένων εντύπων. Τονίζω ότι ο Ηλεκτρονικός Πολίτης θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα, άρα προτείνω τον ψηφιακό γραμματισμό για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, βάση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (2014-2020), που έως το 2012 θα πρέπει να έχουμε αναπτύξει τα εργαλεία για τον προσδιορισμό και την αναγνώριση των ικανοτήτων των επαγγελματιών χρηστών ICT από της Δημόσιες υπηρεσίες και τους Φορείς του Δημοσίου Τομέα, από της κρατικές αρχές, κεντρικές - περιφερειακές, της αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, της ανεξάρτητες και ρυθμιστικές διοικητικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας είναι απαραίτητη για άμεση αξιοποίηση και ενίσχυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας για την έξοδο από την οικονομική κρίση και στασιμότητα. Η ψηφιακή ανάκαμψη αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για έξοδο από την κρίση, αλλά και για δημιουργία της απαραίτητης εθνικής υποδομής, η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική για την οικονομία. Σημειώνω πως μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα μας και κλειδί για την έξοδο από την οικονομική κρίση και τη στασιμότητα. Επιβάλλεται επειγόντως να υποστηριχτούν και ενθαρρυνθούν, με ουσιαστικό τρόπο, οι επενδύσεις για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τομέα Πληροφορικής και ανάπτυξης των ICT (Information and Communications Technology) στην χώρα. Η δημιουργία πλαισίου για την ηλεκτρονική σύζευξη όλων των υπαρχουσών βάσεων στην χώρα όπου θα μπορεί να εκτελεί ΟΛΕΣ της πράξεις με την Πύλη του Δημοσίου. Η περαιτέρω επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών, υποδομών που κατά βάση υπάρχουν, με νέα εργαλεία και σκέψεις για να βελτιωθεί κατά 100% το ποσοστό των πολιτών που πραγματοποιούν πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση. Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα αρκετών Ευρωπαϊκών πόλεων όπου κατάφεραν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της δωρεάν χρήσης υπολογιστή και Internet μέσω Wi-Fi και άλλων συστημάτων να προσελκύσουν επενδύσεις και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους. .Η πρόταση θέτει την Ελλάδα στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Τα Προγράμματα, οι Δράσης μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα και σήμερα, με στόχο την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στους τομείς: Ψηφιακή υποστήριξη της γνώσης, ψηφιακός καταναλωτής, ψηφιακή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακή υποστήριξη της εργασίας, ψηφιακή υποστήριξη της ποιότητας ζωής, ψηφιακή υποστήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης και της συμμετοχής, ψηφιακή υποστήριξη της εξωστρέφειας, εξειδικευμένες τεχνολογικές δράσεις σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του δυναμικού θα επιτύχει την γρήγορη ανάπτυξη, αλλά και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο για την εξυπηρέτηση των πολιτών στα πλαίσια της ψηφιακής στρατηγικής και να αντιμετώπιση το χάσμα των γενεών, αφού θα φέρει σε επαφή και διάλογο της νέες ηλικίες με της μεγαλύτερες μέσω της ηλεκτρονικής τους διασύνδεσης. Η ενδυνάμωση των πολιτών είναι το βασικό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι χρήστες όλο και αναμένουν να λάβουν υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί γύρω από τις ανάγκες τους όπου αναπτύσσονται σε συνεργασία μαζί τους. Να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, και ιδιαίτερα των πολιτών με μικρότερα εισοδήματα, αλλά και αυτών που ανήκουν στις ειδικές, ευαίσθητες κατηγορίες. Η αλλαγή αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με όφελος της απόκτησης ένας ισχυρού, προσπελάσιμου, αποτελεσματικού θεσμού για την ανάπτυξη, την ενημέρωση, την πληροφόρηση. Κρίσιμο ορόσημο επικεντρωσης είναι η καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες του δημόσιου τομέα, τη διαφάνεια των κυβερνήσεων και των δημόσιων διοικήσεων με αποτελεσματικά μέσα που θα επιτρέψουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων που βασίζονται στις νέες διαθέσιμες τεχνολογίες. Η περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα, βελτιώνει την διαφάνεια με την ανταλλαγή των διαθέσιμων εμπειριών σχετικά με εθνικές νομοθεσίες και κανονισμούς, της πολιτικές χρηματοδότησης, την ενημέρωση και ηλεκτρονική πρόσβαση. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου στοχεύοντας σε σταθερή ανάπτυξη, βασισμένη σε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, εστιάζοντας στα ουσιώδη. Η «Ψηφιακή Σύγκλιση» επικεντρώνεται στο στρατηγικό στόχο «Ψηφιακό Άλμα στην παραγωγικότητα, στο Ψηφιακό Άλμα στην ποιότητα ζωής» με σκοπό την επέκταση της ηγετικής της θέσης στην περιοχή. Αυτό το στρατηγικό σχέδιο χτίζεται πάνω στις κύριες ικανότητες και αξιοποιεί τις δεξιότητες που εξελίσσονται διαρκώς αναβαθμίζοντας τις γνώσεις. Η έως τώρα χρήση ΤΠΕ αποσπασματικά, με ελλείψεις και χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση των χειρίστων των εφαρμογών αυτών, έχει ως αποτέλεσμα το τέλμα τους. Η ψηφιακή ανάκαμψη αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για έξοδο από την κρίση, αλλά και για δημιουργία απαραίτητης εθνικής υποδομής, η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική για την οικονομία. Μπορεί να αξιοποιηθεί με στόχο την ψηφιακή υποστήριξη της γνώσης, εργασίας, της ποιότητας ζωής, της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης προωθώντας την καινοτομία με ένα πλέγμα δράσεων που θα παρέχεται από το κράτος για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων-ικανοτήτων των χρηστών χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικές ανισότητες. Προωθώ την καινοτομία ως μέσο ενίσχυσης της δημιουργικότητας και επιτάχυνσης των εξελίξεων, ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών που θα παρέχει το κράτος, στην αυτοδιοίκηση, στις επιχειρήσεις αλλά και στους πολίτες, όπου εδώ φέρει το ζήτημα της σύζευξης, ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό των πολιτικών με σκοπό την απασχόληση, την ενίσχυση της επαγγελματικής κινητικότητας, την ασφαλή δημιουργία Τράπεζας Δεδομένων, την προώθηση της ιδέας του επιχειρείν, με έμφαση στους νέους και τις καινοτόμες ιδέες τους. Οι παρεμβάσεις υλοποίησης του ανασχεδιασμου των ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης για τους πολίτες, στοχευει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των χρηστών χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικές ανισότητες. Οι πολίτες του μέλλοντος θα πρέπει αφενός να είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις τεχνολογίες και αφετέρου να μπορούν να τις συμπεριλάβουν στην πληροφόρηση τους. Θα παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν καλύτερα τους υπολογιστές και να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ γενεών που δημιουργείται, αφού θα φέρει σε επαφή και διάλογο της νέες ηλικίες με της μεγαλύτερες μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης τους. Οι διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το κλειδί στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών είναι η σωστή και συχνή ενασχόληση και δίνουν την δυνατότητα στον πολίτη να έρθει σε επαφή με το διαδίκτυο με σκοπό την άντληση πληροφοριών για την καλύτερη εξυπηρέτησή του. Η αξιοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής που θα αντιμετώπιση την πρόκληση της ηλεκτρονικής τους διασύνδεσης και των καταστάσεων προτείνω τον ψηφιακό γραμματισμο, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων με τον προσδιορισμό και την αναγνώριση των ικανοτήτων των χρηστών ICT από της Δημόσιες υπηρεσίες. Υποβάλω πρόταση δημιουργίας δράσης «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» Αναπτυξιακή Στρατηγική προγράμματος Ο στόχος είναι η πραγματική σύγκλιση και η εναρμόνιση της χώρας με την Ε.Ε. , η προώθηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τον ανασχεδιασμό βάσης του Δημόσιου Τομέα με όφελος την βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και κυρίως η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της ηλεκτρονικής πληροφόρησης των πολιτών μέσω χρήσης ICT. Θεωρώ ότι η μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αρκετών Ευρωπαϊκών πόλεων όπου κατάφεραν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της δωρεάν χρήσης υπολογιστή και Internet να προσελκύσουν επενδύσεις και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους. Θα αποκτήσουμε ένα ισχυρό, προσπελάσιμο, αποτελεσματικό θεσμό για την ανάπτυξη, την ενημέρωση και την πληροφόρηση. Θα βελτιωθεί η ζωή των πολιτών και ιδιαίτερα των πολιτών με μικρότερα εισοδήματα, αλλά και αυτών που ανήκουν στις ειδικές, ευαίσθητες κατηγορίες. Το «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» πρέπει πρωτίστως και κυρίως να λειτουργήσει ως δέκτης των κύριων και θεμελιακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Πιστεύω ότι διαθέτουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα προκειμένου να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία δωρεάν στους Πολίτες. Οι φορείς του Δημοσίου Τομέα που διαχειρίζονται ICT, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, κ.α., θα πρέπει να εναρμονιστούν με την λύση της δημιουργίας μιας πρακτικής κατάρτισης για όλους τους πολίτες, για όλες τις ηλικίες και ειδικότερα η λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων , των Ερευνητικών Κέντρων και των αρκετών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών καθιστά τη χώρα στο επίκεντρο των εξελίξεων για την Ευρώπη και με τα εργαλεία που ήδη υπάρχουν να βοηθήσουν στη μείωση του ψηφιακού χάσματος της Ελλάδα έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Χωρών στους τομείς της ICT. Με το όφελος των ενεργών Δράσεων να δημιουργηθεί να δίκτυο, όπου θα φιλοξενεί όλα τα ενεργά συστήματα και μέσα από συγχρονισμό της Ελληνικής πραγματικότητας να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε επωφελούμενο με την βοήθεια χρήσιμων links και μηχανών αναζήτησης στο internet, να βρει πληροφορίες που έχουν σχέση με την πράξη που θέλει να διεκπεραιώσει με το κράτος αλλά ιδιαίτερα η δυνατότητα ανάπτυξης των ηλεκτρονικών του δεξιοτήτων. Η νέα μορφή γνώσης θα ειδικεύεται να εκπαιδεύει με την χρήση ICT, την οποιαδήποτε πράξη με την Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη του Δημοσίου. θα μπορεί να αποκτηθεί μέσω των διαμορφωμένων ειδικών Δημόσιων χώρων που θα βοηθά, αλλά και θα εκπαιδεύει, ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από τα σχολεία που γνωρίζουμε έως σήμερα, ένα Ηλεκτρονικό Σχολείο θα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του επιχειρείν, να διευκολύνει την πρόσβαση πολιτών στην πληροφορία, στην πληροφόρηση και στη γνώση μέσω τις ηλεκτρονικής δικτύωσης και εναρμόνισης. Ειδικοί χώροι, αφιερωμένοι αποκλειστικά για την χρήση του «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®», η χρήση των οποίων θα συνδυάζει ενέργειες ηλεκτρονικής δικτύωσης, μέσων εφαρμογών της σύγχρονης τεχνολογίας και της χρήσης δια δραστικών ηλεκτρονικών υπολογιστών με την Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη του Ελληνικού Δημοσίου. Θα δημιουργηθεί η πύλη στην οποία θα μπορούν εγγραφούν όσοι ενδιαφέρονταν ανεξάρτητα από κοινωνικά κριτήρια ή ηλικία με σκοπό την ανάπτυξη, την προώθηση ιδιωτικών στόχων, την δραστηριοποίηση τους στα κοινά και την ανάδειξη δεξιοτήτων τους σε σχέση με τις εφαρμογές. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν στο «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση εγγραφής στην οποία θα δηλώσουν την συμμετοχή τους, σε αυτές της ενέργειες επιθυμούν την δωρεάν χρήση των συστημάτων και σε ποιες θέλουν να καταρτιστούν. Η ενημέρωση και η καθοδήγηση θα παρέχεται από εκπαιδευμένο προσωπικό, τους «Ψηφιακούς Μέντορες Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων», που θα προσδιορίζουν, αξιολογούν της ανάγκες των χρηστών και θα παρέχουν Ηλεκτρονική Μάθηση για την ανάπτυξη ικανοτήτων με την χρήση ICT για όλη την ζωή του επωφελούμενου. Θα απευθύνεται σε όλους πολίτες που επιθυμούν την δωρεάν χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή για την δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία, την εξοικείωση στην χρήση των νέων τεχνολογιών, την ηλεκτρονική διασύνδεση, την σύνδεση με τις κύριες ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες δεδομένων, πληθώρα οργανισμών και θα μπορούν εύκολα να σπουδάζουν, να εργάζονται, να διαμένουν και να συνταξιοδοτούνται από οπουδήποτε στην ΕΕ, να υποστηρίζουν με την συμμετοχή τους τις δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων για νέους και άλλων εστιασμένων στοιχείων στο διαδίκτυο. Επίσης θα παρέχεται ενημερωτικό πληροφοριακό ηλεκτρονικό υλικό για τη χρήση της εφαρμογής που επιθυμεί να καταρτιστεί, και θα οργανώνονται κύκλοι προγραμμάτων εξοικείωσης με τις νέες εφαρμογές και τεχνολογίες και στάδια προσαρμογής χρήσης ICT με πιστοποίηση και τελικές εξετάσεις επιπέδου κατάρτισης. Οι χρήστες με ενεργό συμμετοχή στην Κεντρική Πύλη του Δημοσίου θα μπορούν να διαμορφώνουν την Πύλη για μια νέα γενιά ανοικτών ευέλικτων και αδιάλειπτων υπηρεσιών με την δημιουργία ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης των αναγκών των χρηστών με εφαρμογές Web 2.0. και 3.0. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια δια δραστική σουίτα, με μεγάλη θεματολογία και υποστήριξη εύχρηστων ηλεκτρονικών οδηγών, οδηγών ήχου και εικόνας για όλες τις πράξεις και συγκεκριμένα στην αρχική σελίδα του δικτύου θα μπορεί κανείς να βρει χωρισμένα σε θεματικές ενότητες χρήσιμες πράξης διεκπεραίωσης όπως: σελίδες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλον, Κτηματολόγιο ΟΚΧΕ, Taxis Net, Περίθαλψη Ταμεία, Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα , Εθελοντισμός & Νεολαία, Ηλεκτρονικός Τύπος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτισμός Τέχνες, Οργάνωση επαγγελματικού ατομικού φακέλου, ΜΚΟ, Θρησκεύματα, Εκκλησία κ.α. που θα αυξάνονται λόγω του μεγάλου αντικειμένου πράξεων στο Ελληνικό Σύστημα. Η χώρα στην πρωτοπορία των εξελίξεων με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορεί να αξιοποιήσει τον κύριο δέκτη των θεμελιακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Διαθέτουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα αξιοποίησης της τεχνολογίας δωρεάν στους Πολίτες για την πρακτική κατάρτιση τους που θα μειώσει το ψηφιακό χάσμα της Ελλάδα έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Χωρών στους τομείς ICT. Δομή Η νέα μορφή γνώσης θα ειδικεύεται να εκπαιδεύει με την χρήση ICT, την οποιαδήποτε πράξη με την Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη του Δημοσίου. Θα μπορεί να αποκτηθεί μέσω των ειδικών χώρων που στόχο θα έχουν να βοηθούν αλλά και θα εκπαιδεύουν, ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από τα σχολεία που γνωρίζουμε έως σήμερα. Ο κεντρικός Κόμβος Ψηφιακών Υποδομών με δώδεκα (12) σημεία Παροχής Υπηρεσιών, θα είναι αφιερωμένα αποκλειστικά για την χρήση των συνδυασμένων ενεργειών ηλεκτρονικής κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Θα παρέχονται υπηρεσίες δύο (2) ζωνών λειτουργίας καθημερινά, πρωί - απόγευμα, δωρεάν, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό. Θα δημιουργηθεί πύλη εφαρμογών που οι ενδιαφερόμενοι πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν θα πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση εγγραφής στην οποία θα δηλώσουν την συμμετοχή τους, σε ποιες ενέργειες επιθυμούν την δωρεάν χρήση των συστημάτων και σε ποιες θέλουν να καταρτιστούν με την εφαρμογή Web 2.0. Η ενημέρωση και η καθοδήγηση θα παρέχεται από εκπαιδευμένο προσωπικό, τους «Ψηφιακούς Μέντορες Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων», που θα προσδιορίζουν, αξιολογούν της ανάγκες των χρηστών και θα παρέχουν Ηλεκτρονική Μάθηση για την ανάπτυξη ικανοτήτων με την χρήση ICT για όλη την ζωή του επωφελούμενου. Επίσης θα παρέχεται πληροφοριακό ηλεκτρονικό υλικό για τη χρήση της εφαρμογής που επιθυμεί να καταρτιστεί. Θα δημιουργηθεί Εθνική Ακαδημία Δεξιοτήτων προσαρμογής και χρήσης ICT, με πιστοποίηση και τελικές εξετάσεις επιπέδου κατάρτισης: Υψηλό, Ανώτερο, Μαθητείας, για Επιχειρήσεις, Εργασίας, Παιδί, Ζωή και δεξιότητες. Οδικός Χάρτης «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» Το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σφικτό, έως τον Ιανουάριο 2013 με διάλογο και διάθρωση για την επίτευξη του στόχου. Άρα η τεχνική μελέτη θα πρέπει να προσδιορίζει: 1. Την χρήση τεχνολογίας και εξοπλισμού που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στην ανάγκες της παρούσας πρώτης φάσης 2. Σύνθεση Κλειστής Ομάδας Δράσης και Ομάδας Διαχείρισης Ενοτήτων και αναζήτηση στελεχιακού προσωπικού από τον κεντρικό άξονα της β.δ της απογραφής Δημοσίων υπαλλήλων και του Opengov 3. Χρονοδιάγραμμα ενεργειών 2012 – 2015 / τρίμηνο 4. Τεχνικό Δελτίο, οικονομικό προσανατολισμό ενεργειών και έλεγχου ( κόστος υλοποίησης πρότασης, κτηριακής υποδομής, μηχανολογικού τεχνολογικού εξοπλισμού, αρχικής εκπαίδευσης για την διαχείριση της βάσης, δαπάνες πληρωμής προσωπικού, αγοράς και ανάπτυξης πληροφοριακού συστήματος και εφαρμογών 5. Θεσμοί συστημάτων, σχέση κοινωνίας – πολιτείας – εκκλησίας ( κοινωνικά, θεσμικά, επιχειρηματικά κα. ωφέλει) 7. Εκπαίδευση σε όλους 8. Συνέχεια μετά το τέλος τις χρηματοδότησης Έδρα Η Πάτρα ως πόλη μπορεί να δημιουργήσει τον κεντρικό Κόμβο Ψηφιακής Υποδομής ως Έδρα της Γνώσης, καλύπτοντας το προσανατολισμό του άξονα της πρότασης. Η διάσταση της Πύλης της Γνώσης θα βοηθήσει στην αποκέντρωση της διοίκησης του Κράτους και των υποδομών του με Πυρήνα της Ηλεκτρονικής πληροφόρησης της χώρας ο Κόμβος αυτός θα είναι ο Φάρος των Γραμμάτων και η δημιουργία πνευματικής γνώσης για τους πολίτες όλης την χώρας και της Ευρώπη. Υφίστατε υπό κατασκευή κτηριακή υποδομή ήδη στην περιοχή του Κάστρου Πατρών, το δημόσιο κτήριο που υπάγεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το «Παλαιό Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών» που χρηματοδοτείται για την αναπαλαίωση του από Δημόσιες Επενδύσεις ΕΣΠΑ 2007 2013, άξονα του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης «Ποιότητας Ζωής για όλους». Εναλλακτικά διαθέσιμα κτήρια που υπάρχουν θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με την διοίκηση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, Δήμο Πατρέων, ΕΑΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών. Κριτήρια επιλογής θέσης ως, γεωγραφική θέση, προσανατολισμό, οριζόντια διασύνδεση, ενέργεια, τεχνολογική υποδομή. Στόχοι 1. Ενίσχυση ή επαναφορά της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δημόσια Διοίκηση 2. Μείωση διοικητικού φόρτου, απόδοση και αποτελεσματικότητα Δημοσίων Διοικήσεων 3. Μείωση της γραφειοκρατίας 4. Δημιουργία Ειδικής Ομάδας Συντονισμού Δράσεων των Προτεραιοτήτων ICT προς επίτευξη των στόχων (Work Plan 2011-2015) 5. Νέες προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων που θα υποβάλουν όλα τα κράτη μέλη ΕΕ, προς επίτευξη των στόχων (Digital 2020) 6. Δημιουργία σύνθετων συστημάτων προσομοίωσης σε αστική ή περιφερειακή κλίμακα 7. Πρωτοπορία ενεργειών γνώσης 8. Ψηφιακή υποστήριξη της γνώσης 9. Δημιουργία χάρτη πορείας για τον εντοπισμό υποδομών, εφαρμογών 10. Χρηματοδότηση και λειτουργία ενός (1) κεντρικού Κόμβου Ψηφιακών Υποδομών και δώδεκα (12) σημείων Παροχής Υπηρεσιών για τους πολίτες-επιχειρήσεις 11. Μείωση οικονομικού κόστους 12. Μείωση κόστους για την συντήρηση των υποδομών εγκατάστασης της δράσης, με την εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών ενέργειας 13. Εκπαίδευση των «Ειδικών Μεντόρων Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων» 14. Δημιουργία Χάρτη κατάρτισης, βάση των ηλικιακών αναγκών 15. Μεθοδολογίες διδασκαλίας για της ανάγκες της πρότασης (ΕΑΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΙΤΥΕ κ.α.) 16. Νέες δράσεις για τους πολίτες, προτάσεις για Δια Βίου κατάρτιση – εκπαίδευσης 17. Η εξυπηρέτηση κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να εκτελέσουν οποιαδήποτε πράξη 18. Βελτίωση κατά 100% του ποσοστού των πολιτών που χρησιμοποιούν ICT 19. Βελτίωση κατά 100% του ποσοστού των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ICT 20. Να συμβάλει στην αναδιάταξη των Θεσμών 21. Βελτίωση ανεξαρτησίας και την καλύτερη ισορροπία σε ένα σύγχρονο διακυβερνητικό σχήμα 22. Ισοτιμία, χωρίς διακρίσεις για τον Πολίτη ο σχεδιασμός και η εφαρμογή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η διαμόρφωση και προμήθεια των αντίστοιχων πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και υπηρεσιών πρέπει να γίνεται με γνώμονα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες και τη δυνατότητα αξιοποίησης των σχετικών υπηρεσιών 23. Να διαμορφώσει Πολιτικές μεταξύ Κράτους Πολιτών –Επιχειρήσεων για την ολοκληρωτική Ψηφιακή Σύγκλιση τους Να διαβαθμίσει και να ιεραρχήσει της ανάγκες κάλυψης των κοινωνικών εταίρων 24. Βελτίωση διαφάνειας και υπευθυνότητας τον Δημοσίων Υπηρεσιών 25. Συνεργασία και διαβούλευση με όλα τα συστήματα και τοποθέτηση της πρότασης των Δράσεων ICT 26. Συγχρονισμό των υποδομών 27. Συνεργασία με το κράτος, Υπουργεία, Περιφέρεια Διοικήσεις, φορείς, Εκκλησία Πανεπιστήμια, ΜΚΟ, Ινστιτούτα κ.α., Αύξηση του ΑΕΠ σε αθροιστικό ποσοστό % 28. Συνέχεια μετά το τέλος της χρηματοδότησης του project 29. Ενίσχυση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων 30. Ψηφιακού αλφαβητισμού και των ικανοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΚΤ 31. Ανάπτυξη εργαλείων για να αναγνωρίσει και να προσδιορίζουν τις ικανότητες των ΤΠΕ επαγγελματιών και των χρηστών 32. Ανάπτυξη ένα online εργαλείο εκπαίδευσης των καταναλωτών στις νέες τεχνολογίες μέσων ενημέρωσης 33. Δημιουργία ιστότοπου του δημόσιου τομέα πλήρως προσιτός μέχρι το 2015 34. Μνημόνιο Συμφωνίας για την ψηφιακή πρόσβαση για άτομα με αναπηρία 35. Ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής μάθησης στις εθνικές πολιτικές 36. Χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης 37. Δημιουργία δικτυακού τόπου 38. Γενικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων 39. Έκδοση ηλεκτρονικών εγγράφων 40. Κύρος και αποδεικτική ισχύς ηλεκτρονικών εγγράφων 41. Ηλεκτρονικά αντίγραφα 42. Τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων 43. Ψηφιακές Υπογραφές Ωφέλει - Συνέχεια μετά το τέλος τις χρηματοδότησης Ενίσχυση ή επαναφορά της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δημόσια Διοίκηση, μείωση διοικητικού φόρτου και γραφειοκρατίας, βελτίωση διαφάνειας και υπευθυνότητας των Δημοσίων Υπηρεσιών, δημιουργία σύνθετων συστημάτων, πρωτοπορία ενεργειών γνώσης, μείωση οικονομικού κόστους, νέες δράσεις για τους πολίτες, προτάσεις για Δια Βίου κατάρτιση – εκπαίδευση, εξυπηρέτηση κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να εκτελέσουν οποιαδήποτε πράξη, βελτίωση κατά 100% του ποσοστού των πολιτών που χρησιμοποιούν ICT, συμβολή στην αναδιάταξη των Θεσμών, αύξηση του ΑΕΠ σε αθροιστικό ποσοστό % και θα μπορεί να έχει συνέχεια ανεξάρτητο μετά το τέλος της χρηματοδότησης. Με συνέχεια μετά το τέλος τις χρηματοδότησης το «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» , χωρίς το κόστος επιβάρυνσης από τους φορείς του δημόσιου που θα διαθέτουν ήδη τις ως άνω πληροφορίες και έγγραφα και θα τηρούν όλους τους δικτυακούς τόπους ενεργούς θα διασφαλίσει την βιωσιμότητά του. Η δράση θα καλύπτει γεωγραφικά όλους τους στόχους της Ψηφιακής Ελλάδας με την περαιτέρω επέκταση των υποδομών του πληροφοριακού συστήματος που θα αναπτυχθεί κατά την πορεία. Με τον 3979ν. για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Ελλάδος οι φορείς του δημόσιου τομέα διαθέτουν ήδη τις ως άνω πληροφορίες και έγγραφα σε επεξεργάσιμη, με αυτοματοποιημένα μέσα, μορφή οφείλουν να τα διαθέτουν σε επεξεργάσιμη, με αυτοματοποιημένα μέσα, μορφή στους δικτυακούς τόπους τους τα υποδείγματα-κείμενα αιτήσεων, δηλώσεων, παραστατικών που είναι αναγκαία για την άσκηση δικαιωμάτων ή την εκπλήρωση υποχρεώσεων των συναλλασσομένων με αυτούς, ανεξάρτητα από το εάν η σχετική επικοινωνία ή συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό ή μη τρόπο. Ο φορέας του δημόσιου τομέα που τηρεί δικτυακό τόπο μεριμνά για την εγκυρότητα, νομιμότητα, ακεραιότητα ακρίβεια και επικαιροποίηση των πληροφοριών και των υπηρεσιών, στις οποίες τα συναλλασσόμενα με τον φορέα φυσικά ή ΝΠΙΔ έχουν πρόσβαση με χρήση ΤΠΕ. Χωρίς κόστος επιβάρυνσης του projet με όλα τα παραπάνω. Κάθε φορέας του δημόσιου τομέα προσδιορίζει τους όρους και τα εργαλεία τήρησης του δικτυακού τόπου τηρώντας τις αρχές της δημοσιότητας, της ποιότητας, της ασφάλειας, της προσβασιμότητας και της διαλειτουργικότητας. Οι δικτυακοί τόποι που δημιουργούνται και τηρούνται είναι τόποι ελεύθερης και χωρίς περιορισμούς πρόσβασης. Χωρίς κόστος επιβάρυνσης του projet και με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων, των όρων και των περιορισμών που προβλέπονται ως προς την πρόσβαση στα έγγραφα και την επεξεργασία και προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τηρούν οι φορείς του δημόσιου τομέα και ως προς την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα .Οι δικτυακοί τόποι θα συγκαταλέγουν την βασική νομοθεσία που αναφέρεται στα εκάστοτε πεδία αρμοδιότητάς ή δραστηριότητάς τους, της πληροφορίες για τις υπηρεσίες συναλλαγών, οι οποίες μπορεί να πραγματοποιηθούν με χρήση ΤΠΕ και κάθε άλλη πληροφορία, η πρόσβαση στην οποία διευκολύνει την άσκηση δικαιωμάτων ή την εκπλήρωση υποχρεώσεων που προβλέπει ο νόμος. Θα εγγυώνται την εγκυρότητα και νομιμότητα των πληροφοριών και εγγράφων που αναρτούν ή κοινοποιούν προς ανάρτηση στην Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη του «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®». Με την επιφύλαξη των διατάξεων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, των διατάξεων για την προστασία της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας και των διατάξεων για την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται, ανακοινώνονται και κοινοποιούνται σύμφωνα με τις που μπορούν ελεύθερα να μεταφορτώνονται, να προσκτώνται, να αποθηκεύονται, να τυγχάνουν επεξεργασίας, να διαδίδονται και να χρησιμοποιούνται περαιτέρω υπό τον όρο ότι μνημονεύεται κατάλληλα η πηγή τους και δεν εμφανίζονται ως πρωτότυπες πληροφορίες, εάν έχουν υποστεί μετατροπές. Χρηματοδότηση Το κόστος του project υπολογιζεται συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ.ευρώ και με την εκτίμηση των υφισταμένων ερευνητικών προγραμμάτων της European Commission: Πρόγραμμα 7 Frame Work Programme, Γ΄ΚΠΣ, ΕΣΠΑ 2007-2013, περιελαμβανουν αρκετές δράσεις και πεδία που προσανατολίζονται με τον άξονα της πρότασης. Η δράση του «ΣΧΟΛΕΙΟGR ICT®» που γεωγραφικά καλύπτει όλους τους στόχους της Ψηφιακής Ελλάδας δίνει την περαιτέρω επέκταση της βελτίωσης κατά 100% το ποσοστό των πολιτών που πραγματοποιούν πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση με τα ωφέλει που ήδη παραπάνω στην εισήγηση μου έχω αναφέρει. Η πρόταση δημιουργεί το παρόν και βελτιώνει το μέλλον, μέλλον που το έχουμε και μπορούμε να το διαβάσουμε. Όλα γίνονται στην Ελλάδα και στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας. «Πρέπει να μιλήσουμε για τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο».