ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ στα ΑΕΙ
Ο νόμος 4009/2011 αναβάθμισε ουσιάστικα τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα ΑΕΙ, ορίζοντας ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τη διδασκαλία τους και απαραίτητη για την απονομή πτύχιου. Επίσης, έδωσε τη δυνατότητα να οργανώνονται και περαιτέρω μαθήματα πέραν των υποχρεωτικών, καθώς επίσης και ολόκληρα προγράμματα σπουδών στην ξένη γλώσσα (βλ. άρθρο 44 του ν.4009/2011).
Πώς θα γίνουν όλα αυτά, εαν η διδασκαλία των ξένων γλωσσών γίνει ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ; Σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια η διδασκαλία των ξένων γλωσσών είναι θεσμοθετημένη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, προσφέρονται τουλάχιστον 2 ξένες γλώσσες σε όλους τους φοιτητές, και προετοιμάζονται όλοι φοιτητές στην ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ της ειδικότητάς τους, γεγονός που αποτελεί και σημαντικο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ της κάθε σχολής.
Θεωρώ λοιπόν πως το παρακάτω εδάφιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ τελείως και να μείνει ως είχε το προηγούμενο άρθρο. Μάλιστα, θα έπρεπε είτε στο νέο νομο είτε στον πρότυπο οργανισμό που θα καταρτιστεί από το Υπουργείο να προσδιορίζεται ότι στα ΑΕΙ διδάσκεται ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ/ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ χρηση της ξένης γλώσσας και να ενισχυθεί η διδασκαλία όλων των ξένων γλωσσών, που αποτελούν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΟ για τους φοιτητές μας, εάν πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε την κινητικότητα και τη δια-βίου μάθηση. Η διδασκαλία της ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ/ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ χρησης της ξένης γλώσσας που παρέχουν όλοι οι συνάδελφοι ΕΕΔΙΠ Ι στα ΑΕΙ δεν καλύπτεται από τα Γενικά Αγγλικά που έχουν διδαχθεί οι φοιτητές τα προηγούμενα χρόνια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προκειμένουν να έχουν πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία και στις εξειδικευμένες απαιτήσεις του μελλοντικού επαγγελματικού τους χώρου.
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΔΑΦΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΦΘΕΙ:
Η παράγραφος 4 του άρθρου 32 του ν. 4009/2011 (ΦΕΚ Α΄ 195/6.9.2011) αντικαθίσταται ως εξής : «4. Τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου δύνανται να περιλαμβάνουν μαθήματα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.».
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ στα ΑΕΙ Ο νόμος 4009/2011 αναβάθμισε ουσιάστικα τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα ΑΕΙ, ορίζοντας ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τη διδασκαλία τους και απαραίτητη για την απονομή πτύχιου. Επίσης, έδωσε τη δυνατότητα να οργανώνονται και περαιτέρω μαθήματα πέραν των υποχρεωτικών, καθώς επίσης και ολόκληρα προγράμματα σπουδών στην ξένη γλώσσα (βλ. άρθρο 44 του ν.4009/2011). Πώς θα γίνουν όλα αυτά, εαν η διδασκαλία των ξένων γλωσσών γίνει ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ; Σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια η διδασκαλία των ξένων γλωσσών είναι θεσμοθετημένη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, προσφέρονται τουλάχιστον 2 ξένες γλώσσες σε όλους τους φοιτητές, και προετοιμάζονται όλοι φοιτητές στην ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ της ειδικότητάς τους, γεγονός που αποτελεί και σημαντικο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ της κάθε σχολής. Θεωρώ λοιπόν πως το παρακάτω εδάφιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ τελείως και να μείνει ως είχε το προηγούμενο άρθρο. Μάλιστα, θα έπρεπε είτε στο νέο νομο είτε στον πρότυπο οργανισμό που θα καταρτιστεί από το Υπουργείο να προσδιορίζεται ότι στα ΑΕΙ διδάσκεται ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ/ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ χρηση της ξένης γλώσσας και να ενισχυθεί η διδασκαλία όλων των ξένων γλωσσών, που αποτελούν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΟ για τους φοιτητές μας, εάν πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε την κινητικότητα και τη δια-βίου μάθηση. Η διδασκαλία της ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ/ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ χρησης της ξένης γλώσσας που παρέχουν όλοι οι συνάδελφοι ΕΕΔΙΠ Ι στα ΑΕΙ δεν καλύπτεται από τα Γενικά Αγγλικά που έχουν διδαχθεί οι φοιτητές τα προηγούμενα χρόνια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προκειμένουν να έχουν πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία και στις εξειδικευμένες απαιτήσεις του μελλοντικού επαγγελματικού τους χώρου. ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΔΑΦΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΦΘΕΙ: Η παράγραφος 4 του άρθρου 32 του ν. 4009/2011 (ΦΕΚ Α΄ 195/6.9.2011) αντικαθίσταται ως εξής : «4. Τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου δύνανται να περιλαμβάνουν μαθήματα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.».