Παραθέτω τα στοιχεία από Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές κατά το έτος 2010 από το ΕΠΙΨΥ:
Ένας στους 5 εφήβους (21,9%) στη χώρα μας έχει
μεγαλύτερο από το κανονικό βάρος, είναι δηλαδή
υπέρβαρος ή παχύσαρκος
Ποσοστό 3,2% των εφήβων είναι παχύσαρκοι.
Από το 2002 έως το 2010 το ποσοστό των παχύσαρκων/
υπέρβαρων εφήβων στη χώρα μας αυξάνεται από
15,4% σε 21,9%.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα
ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως. Σύμφωνα
με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης βρίσκεται στη
2
η
θέση, μετά τις ΗΠΑ.
Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και
κοινωνικοοικονομικού επιπέδου της οικογένειας των
εφήβων, αλλά το επάγγελμα υψηλού status της
μητέρας αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την
παχυσαρκία.
Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι αναφέρουν σε
σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους
υπόλοιπους συνομηλίκους τους ότι έχουν κακή υγεία,
ότι είναι δυσαρεστημένοι με την εξωτερική τους
εμφάνιση και ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή
τους.
Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι αναφέρουν σε
σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους
υπόλοιπους συνομηλίκους τους ότι δεν παίρνουν
πρωινό καθημερινά και ότι ασχολούνται υπερβολικά
(περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα) με την
παρακολούθηση τηλεόρασης, το ίντερνετ και τα
ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι απαντούν σε
υψηλότερο ποσοστό τους συνομηλίκους τους ότι συχνά
πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού ενώ τα
υπέρβαρα/παχύσαρκα κορίτσια ότι δεν αισθάνονται
αποδεκτές από τους συμμαθητές τους.
Και παρατηρούμε όλοι ότι στα νέα σχολικά προγράμματα του Λυκείου αντί να είναι 3 (τρεις) οι ώρες της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις τάξεις στη Β΄και στη Γ΄Λυκείου είναι από 1 (μία) την εβδομάδα, που αν αυτή η ώρα χαθεί λόγω εκδρομών,ενημερώσεων ή άλλων εκδηλώσεων του σχολείου μιλάμε για 1 (μία) ώρα το 15νθημερο.
Ειδικά σε σχολεία που δεν έχουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή κλειστό γυμναστήριο λόγω κακών καιρικών συνθηκών θα μιλάμε και για 1 (μια) ώρα το μήνα.
Διορθώστε άμεσα την παράλειψη αυτή, το οφείλεται στα παιδιά.
Δεν είναι μόνο το πνεύμα που χρειάζεται την προσοχή σας αλλά και το σώμα.
Παραθέτω τα στοιχεία από Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές κατά το έτος 2010 από το ΕΠΙΨΥ: Ένας στους 5 εφήβους (21,9%) στη χώρα μας έχει μεγαλύτερο από το κανονικό βάρος, είναι δηλαδή υπέρβαρος ή παχύσαρκος Ποσοστό 3,2% των εφήβων είναι παχύσαρκοι. Από το 2002 έως το 2010 το ποσοστό των παχύσαρκων/ υπέρβαρων εφήβων στη χώρα μας αυξάνεται από 15,4% σε 21,9%. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης βρίσκεται στη 2 η θέση, μετά τις ΗΠΑ. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου της οικογένειας των εφήβων, αλλά το επάγγελμα υψηλού status της μητέρας αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την παχυσαρκία. Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι αναφέρουν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους ότι έχουν κακή υγεία, ότι είναι δυσαρεστημένοι με την εξωτερική τους εμφάνιση και ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι αναφέρουν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους ότι δεν παίρνουν πρωινό καθημερινά και ότι ασχολούνται υπερβολικά (περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα) με την παρακολούθηση τηλεόρασης, το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι απαντούν σε υψηλότερο ποσοστό τους συνομηλίκους τους ότι συχνά πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού ενώ τα υπέρβαρα/παχύσαρκα κορίτσια ότι δεν αισθάνονται αποδεκτές από τους συμμαθητές τους. Και παρατηρούμε όλοι ότι στα νέα σχολικά προγράμματα του Λυκείου αντί να είναι 3 (τρεις) οι ώρες της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις τάξεις στη Β΄και στη Γ΄Λυκείου είναι από 1 (μία) την εβδομάδα, που αν αυτή η ώρα χαθεί λόγω εκδρομών,ενημερώσεων ή άλλων εκδηλώσεων του σχολείου μιλάμε για 1 (μία) ώρα το 15νθημερο. Ειδικά σε σχολεία που δεν έχουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή κλειστό γυμναστήριο λόγω κακών καιρικών συνθηκών θα μιλάμε και για 1 (μια) ώρα το μήνα. Διορθώστε άμεσα την παράλειψη αυτή, το οφείλεται στα παιδιά. Δεν είναι μόνο το πνεύμα που χρειάζεται την προσοχή σας αλλά και το σώμα.