Να αντικατασταθεί στην παράγραφο 22, όσον αφορά τη νόσο Crohn,η παρούσα πρόταση
22. ……………………… , πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, ….
Με την παρακάτω
22. ……………………, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, ……………….
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Η νόσος Crohn είναι μια σοβαρή χρόνια αυτοάνοση πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις, μη ιάσιμη, και για αυτό το λόγο με τη βεβαίωση της πάθησης δίνεται ποσοστό αναπηρίας 67% και με εμφάνιση επιπλοκών και χειρουργική επέμβαση ποσοστό αναπηρίας 80% (ΦΕΚ 1506/τ Β’/4-5-2012).
Στο άρθρο 39, παράγραφος 22 που αναφέρεται στις σοβαρές παθήσεις για τις οποίες οι υποψήφιοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ όσο αφορά τη νόσο Crohn εισάγεται περιορισμός (ο οποίος δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο 3794/2009, άρθρο 35, παρ. 1) ο οποίος αναφέρει «πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία». Η ρύθμιση αυτή αδικεί εκείνα τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από τη νόσο Crohn και θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στις πιεστικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ καθώς η συμμετοχή τους γίνεται με άνισους όρους λόγω της επιβάρυνσης της υγείας τους. Επιπλέον, η πίεση από τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας τους.
Για την προστασία της υγείας όλων των παιδιών που πάσχουν από νόσο Crohn και για λόγους ίσων ευκαιριών προτείνω στο άρθρο 39, παράγραφος 22 όσο αφορά τη νόσο Crohn να παραμείνει η διατύπωση όπως ήταν στο Ν. 3794/2009 (άρθρο 35, παρ. 1) δηλαδή «πάσχοντες από τη νόσο του Crohn», χωρίς κανένα περιορισμό ή εξαίρεση.
Να αντικατασταθεί στην παράγραφο 22, όσον αφορά τη νόσο Crohn,η παρούσα πρόταση 22. ……………………… , πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, …. Με την παρακάτω 22. ……………………, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, ………………. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Η νόσος Crohn είναι μια σοβαρή χρόνια αυτοάνοση πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις, μη ιάσιμη, και για αυτό το λόγο με τη βεβαίωση της πάθησης δίνεται ποσοστό αναπηρίας 67% και με εμφάνιση επιπλοκών και χειρουργική επέμβαση ποσοστό αναπηρίας 80% (ΦΕΚ 1506/τ Β’/4-5-2012). Στο άρθρο 39, παράγραφος 22 που αναφέρεται στις σοβαρές παθήσεις για τις οποίες οι υποψήφιοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ όσο αφορά τη νόσο Crohn εισάγεται περιορισμός (ο οποίος δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο 3794/2009, άρθρο 35, παρ. 1) ο οποίος αναφέρει «πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία». Η ρύθμιση αυτή αδικεί εκείνα τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από τη νόσο Crohn και θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στις πιεστικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ καθώς η συμμετοχή τους γίνεται με άνισους όρους λόγω της επιβάρυνσης της υγείας τους. Επιπλέον, η πίεση από τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας τους. Για την προστασία της υγείας όλων των παιδιών που πάσχουν από νόσο Crohn και για λόγους ίσων ευκαιριών προτείνω στο άρθρο 39, παράγραφος 22 όσο αφορά τη νόσο Crohn να παραμείνει η διατύπωση όπως ήταν στο Ν. 3794/2009 (άρθρο 35, παρ. 1) δηλαδή «πάσχοντες από τη νόσο του Crohn», χωρίς κανένα περιορισμό ή εξαίρεση.