Ο ρύθμιση για τις μετεγγραφές είναι παράλογη και άδικη. Έχει μοναδικό κριτήριο κατάταξης το εισόδημα γιατί για να ισχύσουν τα άλλα κριτήρια πρέπει να υπάρχουν άτομα με το ίδιο εισόδημα που πρακτικά είναι αδύνατον να συμβεί!
Δεν λαμβάνει υπόψη τη συνηθισμένη περίπτωση να σπουδάζουν δύο ή περισσότερα παιδιά ταυτόχρονα. Σύμφωνα με την ρύθμιση που προτείνεται μια τετραμελή οικογένεια Α με εισόδημα 20.000 ευρώ που σπουδάζει ένα παιδί προηγείται άλλης Β που σπουδάζει δύο παιδιά και με εισόδημα 20.004 ευρώ!
Η ρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το εισόδημα ανά άτομο που σπουδάζει
Για το προηγούμενο παράδειγμα για την οικογένεια Α είναι 20.000/4/1=5000 και για την οικογένεια Β 20.004/4/2=2500.
Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές εκτός από το εισόδημα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ΚΑΙ τα μόρια που απέχουν από τη βάση εισαγωγής για τη σχολή στην οποία ζητείται η μετεγγραφή. Παράδειγμα: Έστω ο υποψήφιος της οικογένειας Α θέλει 100 μόρια να φτάσει τη βάση και της Β θέλει 2650 μόρια τότε έχουμε :
Α:5000+100=5100 και Β:2500+2650=5150. Άρα το παιδί της οικογένειας Α προηγείται από το παιδί της οικογένειας Β.
Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε το εισοδηματικό κριτήριο θα μπορούσε να μπει κάποιος συντελεστής μικρότερος της μονάδας στα μόρια που απέχουν από τη βάση εισαγωγής για τη σχολή στην οποία ζητείται η μετεγγραφή.
Οι επιπλέον θέσεις που δίνονται (μέχρι 25%) στις ειδικές κατηγορίες (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια ) δεν λύνουν το πρόβλημα για το οποίο δίνονται γι αυτό πρέπει να δίνονται όλες οι θέσεις(25%+10% Αθήνα/Θες/κη ή 25%+15% επαρχία) με τη λογική των μετεγγραφών.
Αξίζει να αναφερθεί το παράλογο ότι σήμερα οι επιπλέον θέσεις λόγω αδελφού/ης που σπουδάζει δίνονται για όλες τις Σχολές της Ελλάδας και όχι στη πόλη ή το νόμο ή τη περιφέρεια που σπουδάζει!!!
Καλοδήμος Δ.
Φυσικός
Υπεύθυνος ΣΕΠ
ΚΕΣΥΠ Λαμίας
Ο ρύθμιση για τις μετεγγραφές είναι παράλογη και άδικη. Έχει μοναδικό κριτήριο κατάταξης το εισόδημα γιατί για να ισχύσουν τα άλλα κριτήρια πρέπει να υπάρχουν άτομα με το ίδιο εισόδημα που πρακτικά είναι αδύνατον να συμβεί! Δεν λαμβάνει υπόψη τη συνηθισμένη περίπτωση να σπουδάζουν δύο ή περισσότερα παιδιά ταυτόχρονα. Σύμφωνα με την ρύθμιση που προτείνεται μια τετραμελή οικογένεια Α με εισόδημα 20.000 ευρώ που σπουδάζει ένα παιδί προηγείται άλλης Β που σπουδάζει δύο παιδιά και με εισόδημα 20.004 ευρώ! Η ρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το εισόδημα ανά άτομο που σπουδάζει Για το προηγούμενο παράδειγμα για την οικογένεια Α είναι 20.000/4/1=5000 και για την οικογένεια Β 20.004/4/2=2500. Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές εκτός από το εισόδημα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ΚΑΙ τα μόρια που απέχουν από τη βάση εισαγωγής για τη σχολή στην οποία ζητείται η μετεγγραφή. Παράδειγμα: Έστω ο υποψήφιος της οικογένειας Α θέλει 100 μόρια να φτάσει τη βάση και της Β θέλει 2650 μόρια τότε έχουμε : Α:5000+100=5100 και Β:2500+2650=5150. Άρα το παιδί της οικογένειας Α προηγείται από το παιδί της οικογένειας Β. Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε το εισοδηματικό κριτήριο θα μπορούσε να μπει κάποιος συντελεστής μικρότερος της μονάδας στα μόρια που απέχουν από τη βάση εισαγωγής για τη σχολή στην οποία ζητείται η μετεγγραφή. Οι επιπλέον θέσεις που δίνονται (μέχρι 25%) στις ειδικές κατηγορίες (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια ) δεν λύνουν το πρόβλημα για το οποίο δίνονται γι αυτό πρέπει να δίνονται όλες οι θέσεις(25%+10% Αθήνα/Θες/κη ή 25%+15% επαρχία) με τη λογική των μετεγγραφών. Αξίζει να αναφερθεί το παράλογο ότι σήμερα οι επιπλέον θέσεις λόγω αδελφού/ης που σπουδάζει δίνονται για όλες τις Σχολές της Ελλάδας και όχι στη πόλη ή το νόμο ή τη περιφέρεια που σπουδάζει!!! Καλοδήμος Δ. Φυσικός Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λαμίας