Σχετικά με τον ΤΟΜΕΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ του ΕΠΑ.Λ.
Α. Τα αντικείμενα Σχεδιασμού Δομικών Έργων έχουν σημαντικές διαφορές από εκείνα της Γεωπληροφορικής. Οι ειδικότητες θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές.
Προτείνω:
α)ο Τομέας Δομικών Έργων, να ονομαστεί Τομέας Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής (κατά αντιστοιχία και με τα σχετικά Τμήματα των ΤΕΙ).
β)Είναι λογικό να γίνουν δύο ειδικότητες:
- Τεχνικός Σχεδίασης Δομικών Έργων ή Τεχνικός Δομικών Έργων (βλέπε παρακάτω στο σχόλιο Β.)
- Τεχνικός Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών ή Γεωπληροφορικής
Ωστόσο, η κατάτμηση ή εξειδίκευση ειδικοτήτων στον Τομέα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει δυσκολία ή αδυναμία δημιουργίας τμημάτων με επαρκή αριθμό μαθητών (ιδιαίτερα σε σχολεία της επαρχίας), για αυτό έχω σοβαρές επιφυλάξεις για τη διάκριση των ειδικοτήτων. Για τον ίδιο λόγο όπως και επειδή τα μαθήματα που διδάσκονται στις αντίστοιχες ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ. και της ΕΠΑ.Σ. (όπως έχουν μέχρι σήμερα) καλύπτουν μεγάλο εύρος του αντικειμένου δομικών κατασκευών, θεωρώ ότι ΔΕΝ είναι σκόπιμο να δημιουργήσουμε επιπλέον εξειδικεύσεις - όπως προτείνεται από άλλους συναδέλφους/συμμετέχοντες.
Β. Αν η ειδικότητα παραμείνει μία, πιστεύω ότι
α) ο τίτλος Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, είναι ορθό να γίνει ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και (εννοείται Τεχνικός) ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ αν η έμφαση του περιεχομένου σπουδών δίνεται ιδιαίτερα ή αποκλειστικά στο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ δομικών έργων (γνώσεις ηλεκτρονικής και παραδοσιακής σχεδιάσης κ.λπ.) και σε εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών/ Τοπογραφίας.
Ωστόσο, όπως προτείνεται από άλλη συμμετέχουσα, νομίζω κι εγώ ότι πρέπει να αλλάξει σε ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, αν υπάρχει (εξίσου με την εκπαίδευση στη σχεδίαση) έμφαση σε τεχνικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες κατασκευής, επισκευής, συντήρησης, διοικητικής υποστήριξης κ.λπ. δομικών έργων.
(Η παρουσία σειράς ειδικοτήτων Τεχνιτών δομικών έργων - κτίστης, ελαιοχρωματιστής, λιθοξόος-μαρμαράς κ.λπ.- στις προτεινόμενες Σ.Ε.Κ. υπονοούν ότι όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν Τεχνίτες Δομικών Έργων (και όχι σχεδιαστές), θα πρέπει να φοιτήσουν σε κάποια ειδικότητα της Σ.Ε.Κ. - Σημειώνω ότι, κατά τη γνώμη μου, και εκεί η μεγάλη κατάτμηση προκαλεί σοβαρό πρόβλημα δημιουργίας λειτουργικών τμημάτων στα δημόσια Σ.Ε.Κ.).
Με εκτίμηση,
Ε. Κουτσούμπης
Εκπαιδευτικός - Τεχν.Τοπογράφος Μηχ/κός, MSc.
ΕΠΑ.Σ. Θήβας
Σχετικά με τον ΤΟΜΕΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ του ΕΠΑ.Λ. Α. Τα αντικείμενα Σχεδιασμού Δομικών Έργων έχουν σημαντικές διαφορές από εκείνα της Γεωπληροφορικής. Οι ειδικότητες θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές. Προτείνω: α)ο Τομέας Δομικών Έργων, να ονομαστεί Τομέας Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής (κατά αντιστοιχία και με τα σχετικά Τμήματα των ΤΕΙ). β)Είναι λογικό να γίνουν δύο ειδικότητες: - Τεχνικός Σχεδίασης Δομικών Έργων ή Τεχνικός Δομικών Έργων (βλέπε παρακάτω στο σχόλιο Β.) - Τεχνικός Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών ή Γεωπληροφορικής Ωστόσο, η κατάτμηση ή εξειδίκευση ειδικοτήτων στον Τομέα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει δυσκολία ή αδυναμία δημιουργίας τμημάτων με επαρκή αριθμό μαθητών (ιδιαίτερα σε σχολεία της επαρχίας), για αυτό έχω σοβαρές επιφυλάξεις για τη διάκριση των ειδικοτήτων. Για τον ίδιο λόγο όπως και επειδή τα μαθήματα που διδάσκονται στις αντίστοιχες ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ. και της ΕΠΑ.Σ. (όπως έχουν μέχρι σήμερα) καλύπτουν μεγάλο εύρος του αντικειμένου δομικών κατασκευών, θεωρώ ότι ΔΕΝ είναι σκόπιμο να δημιουργήσουμε επιπλέον εξειδικεύσεις - όπως προτείνεται από άλλους συναδέλφους/συμμετέχοντες. Β. Αν η ειδικότητα παραμείνει μία, πιστεύω ότι α) ο τίτλος Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, είναι ορθό να γίνει ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και (εννοείται Τεχνικός) ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ αν η έμφαση του περιεχομένου σπουδών δίνεται ιδιαίτερα ή αποκλειστικά στο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ δομικών έργων (γνώσεις ηλεκτρονικής και παραδοσιακής σχεδιάσης κ.λπ.) και σε εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών/ Τοπογραφίας. Ωστόσο, όπως προτείνεται από άλλη συμμετέχουσα, νομίζω κι εγώ ότι πρέπει να αλλάξει σε ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, αν υπάρχει (εξίσου με την εκπαίδευση στη σχεδίαση) έμφαση σε τεχνικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες κατασκευής, επισκευής, συντήρησης, διοικητικής υποστήριξης κ.λπ. δομικών έργων. (Η παρουσία σειράς ειδικοτήτων Τεχνιτών δομικών έργων - κτίστης, ελαιοχρωματιστής, λιθοξόος-μαρμαράς κ.λπ.- στις προτεινόμενες Σ.Ε.Κ. υπονοούν ότι όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν Τεχνίτες Δομικών Έργων (και όχι σχεδιαστές), θα πρέπει να φοιτήσουν σε κάποια ειδικότητα της Σ.Ε.Κ. - Σημειώνω ότι, κατά τη γνώμη μου, και εκεί η μεγάλη κατάτμηση προκαλεί σοβαρό πρόβλημα δημιουργίας λειτουργικών τμημάτων στα δημόσια Σ.Ε.Κ.). Με εκτίμηση, Ε. Κουτσούμπης Εκπαιδευτικός - Τεχν.Τοπογράφος Μηχ/κός, MSc. ΕΠΑ.Σ. Θήβας