Στο Άρθρο 5 το ΥΠΑΙΘ προτείνει: « … Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη».
Είναι διαπιστωμένο ότι οι μαθητές που επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση (σημερινά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.
Είναι επίσης διαπιστωμένο ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μαθητές μόλις τελειώσουν το Γυμνάσιο αναζητούν εργασία έστω και περιστασιακή παράλληλα με τις σπουδές τους (ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε).
Θεωρούμε λοιπόν ότι ο ηλικιακός περιορισμός που θέτει το ΥΠΑΙΘ «… Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη.» Καταδικάζει όλα αυτά τα παιδιά και τα περιθωριοποιεί αφού τους στερεί την δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο αντικείμενο της εργασίας τους και το μόνο σχολείο στο οποίο μπορεί να σπουδάσει ένας ήδη εργαζόμενος ή προς άγραν εργασίας είναι το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο λόγω του εσπερινού (βολικού) ωραρίου λειτουργίας του.
Προτείνουμε λοιπόν να αρθεί αυτός ο αυθαίρετος ηλικιακός περιορισμός και να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους μαθητές αμέσως μετά το Γυμνάσιο και τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια να αποτελούν μια συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας για αυτούς που την έχουν ανάγκη (όπως ακριβώς λειτουργούσαν έως σήμερα) χωρίς να απαξιώνεται ούτε ο εκπαιδευτικός ούτε ο παιδαγωγικός αλλά ούτε και ο κοινωνικός ρόλος που υπηρετούν.
Στο Άρθρο 5 το ΥΠΑΙΘ προτείνει: « … Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη». Είναι διαπιστωμένο ότι οι μαθητές που επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση (σημερινά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Είναι επίσης διαπιστωμένο ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μαθητές μόλις τελειώσουν το Γυμνάσιο αναζητούν εργασία έστω και περιστασιακή παράλληλα με τις σπουδές τους (ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε). Θεωρούμε λοιπόν ότι ο ηλικιακός περιορισμός που θέτει το ΥΠΑΙΘ «… Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη.» Καταδικάζει όλα αυτά τα παιδιά και τα περιθωριοποιεί αφού τους στερεί την δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο αντικείμενο της εργασίας τους και το μόνο σχολείο στο οποίο μπορεί να σπουδάσει ένας ήδη εργαζόμενος ή προς άγραν εργασίας είναι το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο λόγω του εσπερινού (βολικού) ωραρίου λειτουργίας του. Προτείνουμε λοιπόν να αρθεί αυτός ο αυθαίρετος ηλικιακός περιορισμός και να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους μαθητές αμέσως μετά το Γυμνάσιο και τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια να αποτελούν μια συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας για αυτούς που την έχουν ανάγκη (όπως ακριβώς λειτουργούσαν έως σήμερα) χωρίς να απαξιώνεται ούτε ο εκπαιδευτικός ούτε ο παιδαγωγικός αλλά ούτε και ο κοινωνικός ρόλος που υπηρετούν.