Ο κλάδος των κατασκευών είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού όλες οι έρευνες που έχουν γίνει απο διάφορα ινστιτούτα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απασχολεί περίπου στ 70 επαγγέλματα για αυτό και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης είναι ο κλάδος των κατασκευών (δομικά έργα, συγκοινωνιακά έργα, έργα υποδομής). Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είτε άμεσα (μηχανικοί, τεχνίτες, εργάτες) είτε έμμεσα (μεσίτες, προμηθευτές δομικών υλικών), απασχολούνται σε αυτόν επίσης μεγάλο μέρος του ΑΕΠ δημιουργείται από τις δραστηριότητες του. Βέβαια, τα δυο τελευταία χρόνια μέσα στα γενικότερα πλαίσια τις οικονομικής κρίσης που περνά η Ελλάδα ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική ύφεση όμως παρ΄ όλα αυτά η προοπτικές του είναι πολύ καλές και οι λόγοι είναι πολύ:
1. Ήδη τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα (Αυτοκινητόδρομοι, βελτιώσεις υποδομών) έχουν ξεκινήσει.
2. Λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας μπαίνουν σε νέα φάση ανάπτυξης, αφού στόχος είναι να αποτελέσουν σύντομα κέντρα διεθνούς εμπορίου και τουριστικής δραστηριότητας.
Είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι η θέση του τομέα των Δομικών έργων – Κατασκευών στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη είναι καθοριστική αφού καλείται, λόγω των αντικειμένων με τα οποία ασχολείται, να παίξει σημαντικό παράγοντα για την οικοδομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας. Όμως όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (ΑΕΙ,ΤΕΙ,ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) κατάλληλα εκπαιδευμένο με γνώσεις και δεξιότητες για να πλαισιώσουν τον τομέα των Δομικών Έργων – Κατασκευών. Ο ρόλος συνεπώς του τομέα των Δομικών Έργων στο Νέο Επαγγελματικό Λύκειο είναι πολύ καθοριστικός και αναλογιζόμενοι όλοιτον σημαντικό παράγοντα που προορίζεται να αποτελέσει γενικότερα ο νέος αυτός τύπος λυκείου, προτείνω για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του τομέα τις παρακάτω ειδικότητεςόπως αυτές έχχουν προταθεί και απο την ομάδα του τομέα Πολιτικών Δομικών έργων της ΕΤΕ:
1. Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
2. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης
Κτιρίων
3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης
ανθρωπογενών κατασκευών
4. Τεχνικός έργων υποδομής Στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ προτείνουμε να προστεθεί η ειδικότητα
Τεχνίτης κατασκευής και συντήρησης Σιδηροδρομικών δικτύων
Επίσης θεωρώ αναγκαία και την εισαγωγή του
Μαθήματος στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών
της Α΄ τάξης το μάθημα:
«Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
Ο σχεδιασμός μπορεί να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές
ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων, καθώς και στη σχετική ορολογία
διάκρισης των δομικών έργων. Επίσης μπορεί να εισάγει και στις
βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους.
Πούλιος Χρήστος
Εκπαιδευτικός τεχν.Πολιτικός Μηχανικός, MSc
Ο κλάδος των κατασκευών είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού όλες οι έρευνες που έχουν γίνει απο διάφορα ινστιτούτα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απασχολεί περίπου στ 70 επαγγέλματα για αυτό και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης είναι ο κλάδος των κατασκευών (δομικά έργα, συγκοινωνιακά έργα, έργα υποδομής). Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είτε άμεσα (μηχανικοί, τεχνίτες, εργάτες) είτε έμμεσα (μεσίτες, προμηθευτές δομικών υλικών), απασχολούνται σε αυτόν επίσης μεγάλο μέρος του ΑΕΠ δημιουργείται από τις δραστηριότητες του. Βέβαια, τα δυο τελευταία χρόνια μέσα στα γενικότερα πλαίσια τις οικονομικής κρίσης που περνά η Ελλάδα ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική ύφεση όμως παρ΄ όλα αυτά η προοπτικές του είναι πολύ καλές και οι λόγοι είναι πολύ: 1. Ήδη τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα (Αυτοκινητόδρομοι, βελτιώσεις υποδομών) έχουν ξεκινήσει. 2. Λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας μπαίνουν σε νέα φάση ανάπτυξης, αφού στόχος είναι να αποτελέσουν σύντομα κέντρα διεθνούς εμπορίου και τουριστικής δραστηριότητας. Είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι η θέση του τομέα των Δομικών έργων – Κατασκευών στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη είναι καθοριστική αφού καλείται, λόγω των αντικειμένων με τα οποία ασχολείται, να παίξει σημαντικό παράγοντα για την οικοδομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας. Όμως όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (ΑΕΙ,ΤΕΙ,ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) κατάλληλα εκπαιδευμένο με γνώσεις και δεξιότητες για να πλαισιώσουν τον τομέα των Δομικών Έργων – Κατασκευών. Ο ρόλος συνεπώς του τομέα των Δομικών Έργων στο Νέο Επαγγελματικό Λύκειο είναι πολύ καθοριστικός και αναλογιζόμενοι όλοιτον σημαντικό παράγοντα που προορίζεται να αποτελέσει γενικότερα ο νέος αυτός τύπος λυκείου, προτείνω για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του τομέα τις παρακάτω ειδικότητεςόπως αυτές έχχουν προταθεί και απο την ομάδα του τομέα Πολιτικών Δομικών έργων της ΕΤΕ: 1. Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων 2. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων 3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών 4. Τεχνικός έργων υποδομής Στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ προτείνουμε να προστεθεί η ειδικότητα Τεχνίτης κατασκευής και συντήρησης Σιδηροδρομικών δικτύων Επίσης θεωρώ αναγκαία και την εισαγωγή του Μαθήματος στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης το μάθημα: «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων» Ο σχεδιασμός μπορεί να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων, καθώς και στη σχετική ορολογία διάκρισης των δομικών έργων. Επίσης μπορεί να εισάγει και στις βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους. Πούλιος Χρήστος Εκπαιδευτικός τεχν.Πολιτικός Μηχανικός, MSc