Ο Τομέας Δομικών Έργων απαξιώνεται με τη παρουσία του στο ΕΠΑΛ με μία ειδικότητα.
Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με το Κτίριο και τις Δομικές Κατασκευές.
Πως είναι δυνατό στην Ελλάδα που απαιτούνται συνεχείς παρεμβάσεις συντήρησης αλλά και επισκευών από εξειδικευμένο προσωπικό να μην ενισχύουμε τον Τομέα Δομικών Έργων με ειδικότητες σχετικές με τη Δόμηση και συντήρηση των Τεχνικών Κατασκευών μας;
Οικονομοτεχνικά είναι αδιανόητο να ζητούμε να εκτελούν τέτοιας φύσεως εργασίες άνθρωποι χωρίς ανάλογη Επαγγελματική Εκπαίδευση αφενός διότι Τεχνικά είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα ως προς την άρτια επιστημονικά υλοποίηση αφετέρου απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων για την ολοκλήρωσή του.
Πρέπει να καταθέσω εδώ τις εμπειρίες μου από το καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999 όπου κλήθηκαν άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία ή Επαγγελματική Εκπαίδευση να εφαρμόσουν μεθόδους επισκευών που απαιτούσαν χρήση δαπανηρών και εξειδικευμένων μέσων και υλικών της σύγχρονης τεχνολογίας Δομικών Υλικών (χώρο στον οποίο η Ελλάδα έχει να επιδείξει αξιολογότατη εγχώρια Βιομηχανική Δραστηριότητα με συνεχή έρευνα και ανάπτυξη και πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα) ώστε να επιτύχουμε τη διασφάλιση της Στατικότητας των βεβλαμένων κατασκευών μας.
Είναι απίστευτο 14 χρόνια μετά να μην έχουμε τις μνήμες αυτές και να απαξιώνουμε αυτό τον εξίσου σπουδαίο Τομέα των Δομικών Έργων!
Πρέπει να αναφερθώ και σε άλλες όμως πτυχές και δυνατότητες του Τομέα και για να μην κουράσω θα επικεντρωθώ μόνο σε δύο.
Την Τουριστική μας βιομηχανία που για να είναι σε θέση να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες απαιτείται σαφέστατα οι κτιριακές της υποδομές να είναι πάντοτε ασφαλείς και αισθητικά άρτιες. Απαιτούν διαρκή συντήρηση και επέκταση σε πολλές περιπτώσεις που κάποιος πρέπει να τις υλοποιεί. Δεν απαιτείται ανάλογη παιδεία; Μόνο άνθρωποι που ουδεμία αντίληψη έχουν περί του τεχνικού αντικειμένου μπορούν να ισχυριστούν το αντίθετο. Δεν μπορεί να αγνοηθεί τόσο το κόστος όσο και ο επιστημονικό κόπος στη Έρευνα δημιουργίας και χρήσης Δομικών υλικών και μεθόδων υψηλής τεχνολογίας καθώς και στις δυνατότητες που σου παρέχουν, με την προϋπόθεση ότι ο τεχνικός που τα εφαρμόζει είναι άριστος γνώστης τους. Αυτό επιτυγχάνεται από μόνο του;
Τέλος δεν μπορώ να παραβλέψω το επιχειρηματικό όφελος που απορρέει από την εμπορία όλων των απαραίτητων μέσων και υλικών για τα προαναφερθέντα. Σήμερα δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτα που δεν γνωρίζεις σε βάθος! Ούτε καρφί…!!!Είναι δυνατόν να εμμένουμε σε πρακτικές ημιμάθειας (για να μην πω πλήρους άγνοιας) όσων επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εμπορικά στο Τομέα των Δομικών Έργων;
Προτείνω τη διεύρυνση των ειδικοτήτων και σε άλλες ειδικότητες του Τομέα Δομικών Έργων όπως αυτή των Κατασκευαστών και Συντηρητών με αντίστοιχες ειδικότητες.
Ο Τομέας Δομικών Έργων απαξιώνεται με τη παρουσία του στο ΕΠΑΛ με μία ειδικότητα. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με το Κτίριο και τις Δομικές Κατασκευές. Πως είναι δυνατό στην Ελλάδα που απαιτούνται συνεχείς παρεμβάσεις συντήρησης αλλά και επισκευών από εξειδικευμένο προσωπικό να μην ενισχύουμε τον Τομέα Δομικών Έργων με ειδικότητες σχετικές με τη Δόμηση και συντήρηση των Τεχνικών Κατασκευών μας; Οικονομοτεχνικά είναι αδιανόητο να ζητούμε να εκτελούν τέτοιας φύσεως εργασίες άνθρωποι χωρίς ανάλογη Επαγγελματική Εκπαίδευση αφενός διότι Τεχνικά είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα ως προς την άρτια επιστημονικά υλοποίηση αφετέρου απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων για την ολοκλήρωσή του. Πρέπει να καταθέσω εδώ τις εμπειρίες μου από το καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999 όπου κλήθηκαν άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία ή Επαγγελματική Εκπαίδευση να εφαρμόσουν μεθόδους επισκευών που απαιτούσαν χρήση δαπανηρών και εξειδικευμένων μέσων και υλικών της σύγχρονης τεχνολογίας Δομικών Υλικών (χώρο στον οποίο η Ελλάδα έχει να επιδείξει αξιολογότατη εγχώρια Βιομηχανική Δραστηριότητα με συνεχή έρευνα και ανάπτυξη και πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα) ώστε να επιτύχουμε τη διασφάλιση της Στατικότητας των βεβλαμένων κατασκευών μας. Είναι απίστευτο 14 χρόνια μετά να μην έχουμε τις μνήμες αυτές και να απαξιώνουμε αυτό τον εξίσου σπουδαίο Τομέα των Δομικών Έργων! Πρέπει να αναφερθώ και σε άλλες όμως πτυχές και δυνατότητες του Τομέα και για να μην κουράσω θα επικεντρωθώ μόνο σε δύο. Την Τουριστική μας βιομηχανία που για να είναι σε θέση να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες απαιτείται σαφέστατα οι κτιριακές της υποδομές να είναι πάντοτε ασφαλείς και αισθητικά άρτιες. Απαιτούν διαρκή συντήρηση και επέκταση σε πολλές περιπτώσεις που κάποιος πρέπει να τις υλοποιεί. Δεν απαιτείται ανάλογη παιδεία; Μόνο άνθρωποι που ουδεμία αντίληψη έχουν περί του τεχνικού αντικειμένου μπορούν να ισχυριστούν το αντίθετο. Δεν μπορεί να αγνοηθεί τόσο το κόστος όσο και ο επιστημονικό κόπος στη Έρευνα δημιουργίας και χρήσης Δομικών υλικών και μεθόδων υψηλής τεχνολογίας καθώς και στις δυνατότητες που σου παρέχουν, με την προϋπόθεση ότι ο τεχνικός που τα εφαρμόζει είναι άριστος γνώστης τους. Αυτό επιτυγχάνεται από μόνο του; Τέλος δεν μπορώ να παραβλέψω το επιχειρηματικό όφελος που απορρέει από την εμπορία όλων των απαραίτητων μέσων και υλικών για τα προαναφερθέντα. Σήμερα δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτα που δεν γνωρίζεις σε βάθος! Ούτε καρφί…!!!Είναι δυνατόν να εμμένουμε σε πρακτικές ημιμάθειας (για να μην πω πλήρους άγνοιας) όσων επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εμπορικά στο Τομέα των Δομικών Έργων; Προτείνω τη διεύρυνση των ειδικοτήτων και σε άλλες ειδικότητες του Τομέα Δομικών Έργων όπως αυτή των Κατασκευαστών και Συντηρητών με αντίστοιχες ειδικότητες.