Η Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών περιλαμβάνει πολλούς Τομείς, ανεξάρτητους και σε μεγάλο βαθμό με άσχετο αντικείμενο μεταξύ τους. Θα πρέπει λοιπόν οι Τομείς να σχηματίσουν ξεχωριστές Ομάδες Προσανατολισμού, ώστε να μην παρακολουθούν οι μαθητές της πρώτης τάξεις αντικείμενα που δεν τους αφορούν.
Μια ανεξάρτητη Ομάδα Προσανατολισμού θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει τους Τομείς Μηχανολογίας και Οχημάτων, με τις ειδικότητες τους. Ο Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων θα έπρεπε να ανήκει βεβαίως στον Ηλεκτρονικό Τομέα.
Ο Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων πιο πολύ ανήκει στην Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και
Διατροφής.
Η ανάμειξη των Τομέων Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών - Αυτοματισμού δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα, φαίνεται άλλωστε και από τις προσφερόμενες ειδικότητες με τα τόσο ξεχωριστά αντικείμενα.
Πρέπει επίσης να αποσαφηνιστούν και οι ειδικότητες των Τομέων Πληροφορικής και του νεοσύστατου Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, μιας και αποτελεί, ως φαίνεται, αντικείμενο διαμάχης.
Σαν Πληροφορικός, άποψη μου είναι ότι ο Τομέας Πληροφορικής πρέπει να έχει τις ειδικότητες:
1. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
2. Τεχνικός Λογισμικού Η/Υ
3. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/Web designer -
Developer/ Video games).
όπως άλλωστε προβλέπεται με μερικές διαφορές στα ΙΕΚ (άρθρο 25 Παρ.1).
Ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (αν δεν διαχωριστεί όπως είναι ορθότερο), θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ειδικότητες:
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων
5. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων
Η εμπειρία των προηγούμενων ετών, το αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών, οι επιτυχίες σε πανελλήνιες εξετάσεις, το ήθος εκπαιδευτικών και μαθητών, η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων έδειξαν ότι ο Τομέας Υγείας θα έπρεπε να υπάρχει και σαν ξεχωριστή Ομάδα Προσανατολισμού στο Νέο ΕΠΑ.Λ. Επίσης και οι Τομείς Αισθητικής και Κομμωτικής, Ένδυσης έχουν και αυτοί θέση, λόγω της επαγγελματικής ζήτησης, στα ΕΠΑ.Λ. Και ο καταργηθείς Τομέας Γραφικών Τεχνών θα έπρεπε να υπάρχει σαν ξεχωριστή Ομάδα Προσανατολισμού με τον Τομέα Δομικών Έργων.
Η Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών περιλαμβάνει πολλούς Τομείς, ανεξάρτητους και σε μεγάλο βαθμό με άσχετο αντικείμενο μεταξύ τους. Θα πρέπει λοιπόν οι Τομείς να σχηματίσουν ξεχωριστές Ομάδες Προσανατολισμού, ώστε να μην παρακολουθούν οι μαθητές της πρώτης τάξεις αντικείμενα που δεν τους αφορούν. Μια ανεξάρτητη Ομάδα Προσανατολισμού θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει τους Τομείς Μηχανολογίας και Οχημάτων, με τις ειδικότητες τους. Ο Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων θα έπρεπε να ανήκει βεβαίως στον Ηλεκτρονικό Τομέα. Ο Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων πιο πολύ ανήκει στην Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Η ανάμειξη των Τομέων Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών - Αυτοματισμού δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα, φαίνεται άλλωστε και από τις προσφερόμενες ειδικότητες με τα τόσο ξεχωριστά αντικείμενα. Πρέπει επίσης να αποσαφηνιστούν και οι ειδικότητες των Τομέων Πληροφορικής και του νεοσύστατου Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, μιας και αποτελεί, ως φαίνεται, αντικείμενο διαμάχης. Σαν Πληροφορικός, άποψη μου είναι ότι ο Τομέας Πληροφορικής πρέπει να έχει τις ειδικότητες: 1. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ 2. Τεχνικός Λογισμικού Η/Υ 3. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/Web designer - Developer/ Video games). όπως άλλωστε προβλέπεται με μερικές διαφορές στα ΙΕΚ (άρθρο 25 Παρ.1). Ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (αν δεν διαχωριστεί όπως είναι ορθότερο), θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ειδικότητες: 1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων 2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων 3. Τεχνικός Αυτοματισμού 4. Τεχνικός Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων 5. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων Η εμπειρία των προηγούμενων ετών, το αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών, οι επιτυχίες σε πανελλήνιες εξετάσεις, το ήθος εκπαιδευτικών και μαθητών, η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων έδειξαν ότι ο Τομέας Υγείας θα έπρεπε να υπάρχει και σαν ξεχωριστή Ομάδα Προσανατολισμού στο Νέο ΕΠΑ.Λ. Επίσης και οι Τομείς Αισθητικής και Κομμωτικής, Ένδυσης έχουν και αυτοί θέση, λόγω της επαγγελματικής ζήτησης, στα ΕΠΑ.Λ. Και ο καταργηθείς Τομέας Γραφικών Τεχνών θα έπρεπε να υπάρχει σαν ξεχωριστή Ομάδα Προσανατολισμού με τον Τομέα Δομικών Έργων.