Θέσεις του ΔΣ του ΣΕΙΤΕ επί διατάξεων του Σχεδίου Νόμου για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία»
Σε μία προσπάθεια σίγασης και απαξίωσης του Τ&ΔΠ, το σχέδιο νόμου δεν σέβεται το καθολικό αίτημα όλων των εργαζομένων που ήδη προβλέπεται από τον εν ισχύ Ν. 1514/85, παρότι κατά παρέκκλιση δεν έχει εφαρμοστεί σε όλα τα ΕΚ. Αυτό της συμμετοχής με δικαίωμα ψήφου εκπροσώπου του Τ&ΔΠ στα ΔΣ των ΕΚ και στα ΕΓΣΙ των Ινστιτούτων (η τελευταία δεν προβλέπεται στο Ν.1514/85). Η συμμετοχή εκπροσώπων του Τ&ΔΠ με δικαίωμα ψήφου μέσα από διαδικασίες εκλογής από το σύνολο του αντίστοιχου δυναμικού του ΕΚ, είναι μονόδρομος. Αυτό διότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να πεισθεί το προσωπικό των ΕΚ να επενδύσει το σύνολο των επιστημονικών και επαγγελματικών του δυνάμεων στην ανάπτυξη του ΕΚ, εάν δεν νοιώθει την ασφάλεια της συμμετοχής του στις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον του φορέα, και την αξίωση της προσωπικής του συμβολής μέσω της αναγνώρισης της ικανότητάς του να συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν την λειτουργία του.
Επιπρόσθετα, η θεσμική παρουσία εκπροσώπου του Τ&ΔΠ διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και την αποφυγή πολώσεων που δημιουργεί συχνά η ελλιπής πληροφόρηση και η αίσθηση αδιαφάνειας και αποκλεισμού από τις αποφάσεις. Άλλωστε, πέρα από τη διασφάλιση της διαύγειας, η παρουσία αυτή αποτελεί τεκμήριο αξίωσης του έργου των εργαζομένων στη συνολική λειτουργία του ΕΚ. Ως εκ τούτου θεωρούμε ως απολύτως άδικο, λανθασμένο και δείγμα απαξίωσης του ρόλου του Τ&ΔΠ, τον αποκλεισμό τους από τα όργανα λήψης αποφάσεων ΔΣ και ΕΓΣΙ.
Τέλος, με δεδομένο ότι ως Ερευνητές (νέοι και πεπειραμένοι) βάσει της εφαρμογής της ΧκΚ ορίζεται σημαντικός αριθμός εργαζομένων (Ε.Λ.Ε. και Ε.Τ.Ε.) (βλ. προτεινόμενο ορισμό ερευνητικού προσωπικού άρθρου 2), σε αυτούς και όσον αφορά τη συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων, προβλέπεται βάσει της ΧκΚ το παρακάτω:
«Οι εργοδότες ή/και οι χρηματοδότες ερευνητών οφείλουν να αναγνωρίζουν ως πλήρως θεμιτή, και δη ευκταία, την εκπροσώπηση των ερευνητών στα αρμόδια όργανα πληροφόρησης, διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων των οργανισμών στους οποίους απασχολούνται, με σκοπό την προστασία και την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών τους συμφερόντων ως επαγγελματιών και την ενεργό τους συμβολή στη λειτουργία του υπόψη οργανισμού».
Το ΔΣ του ΣΕΙΤΕ
Πλήρες κείμενο θέσεων: http://www.forth.gr/se/docs/enimerotika/ΣΕΙΤΕ_2013-11-05_226.pdf
Θέσεις του ΔΣ του ΣΕΙΤΕ επί διατάξεων του Σχεδίου Νόμου για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία» Σε μία προσπάθεια σίγασης και απαξίωσης του Τ&ΔΠ, το σχέδιο νόμου δεν σέβεται το καθολικό αίτημα όλων των εργαζομένων που ήδη προβλέπεται από τον εν ισχύ Ν. 1514/85, παρότι κατά παρέκκλιση δεν έχει εφαρμοστεί σε όλα τα ΕΚ. Αυτό της συμμετοχής με δικαίωμα ψήφου εκπροσώπου του Τ&ΔΠ στα ΔΣ των ΕΚ και στα ΕΓΣΙ των Ινστιτούτων (η τελευταία δεν προβλέπεται στο Ν.1514/85). Η συμμετοχή εκπροσώπων του Τ&ΔΠ με δικαίωμα ψήφου μέσα από διαδικασίες εκλογής από το σύνολο του αντίστοιχου δυναμικού του ΕΚ, είναι μονόδρομος. Αυτό διότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να πεισθεί το προσωπικό των ΕΚ να επενδύσει το σύνολο των επιστημονικών και επαγγελματικών του δυνάμεων στην ανάπτυξη του ΕΚ, εάν δεν νοιώθει την ασφάλεια της συμμετοχής του στις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον του φορέα, και την αξίωση της προσωπικής του συμβολής μέσω της αναγνώρισης της ικανότητάς του να συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν την λειτουργία του. Επιπρόσθετα, η θεσμική παρουσία εκπροσώπου του Τ&ΔΠ διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και την αποφυγή πολώσεων που δημιουργεί συχνά η ελλιπής πληροφόρηση και η αίσθηση αδιαφάνειας και αποκλεισμού από τις αποφάσεις. Άλλωστε, πέρα από τη διασφάλιση της διαύγειας, η παρουσία αυτή αποτελεί τεκμήριο αξίωσης του έργου των εργαζομένων στη συνολική λειτουργία του ΕΚ. Ως εκ τούτου θεωρούμε ως απολύτως άδικο, λανθασμένο και δείγμα απαξίωσης του ρόλου του Τ&ΔΠ, τον αποκλεισμό τους από τα όργανα λήψης αποφάσεων ΔΣ και ΕΓΣΙ. Τέλος, με δεδομένο ότι ως Ερευνητές (νέοι και πεπειραμένοι) βάσει της εφαρμογής της ΧκΚ ορίζεται σημαντικός αριθμός εργαζομένων (Ε.Λ.Ε. και Ε.Τ.Ε.) (βλ. προτεινόμενο ορισμό ερευνητικού προσωπικού άρθρου 2), σε αυτούς και όσον αφορά τη συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων, προβλέπεται βάσει της ΧκΚ το παρακάτω: «Οι εργοδότες ή/και οι χρηματοδότες ερευνητών οφείλουν να αναγνωρίζουν ως πλήρως θεμιτή, και δη ευκταία, την εκπροσώπηση των ερευνητών στα αρμόδια όργανα πληροφόρησης, διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων των οργανισμών στους οποίους απασχολούνται, με σκοπό την προστασία και την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών τους συμφερόντων ως επαγγελματιών και την ενεργό τους συμβολή στη λειτουργία του υπόψη οργανισμού». Το ΔΣ του ΣΕΙΤΕ Πλήρες κείμενο θέσεων: http://www.forth.gr/se/docs/enimerotika/ΣΕΙΤΕ_2013-11-05_226.pdf