Ο διευθυντής Ινστιτούτου παίζει κρίσιμο ρόλο στην λειτουργία του. Είναι θέση κατά κύριο λόγο διοικητική, διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, και λιγότερο ερευνητική. Τα κύρια καθήκοντά του πρέπει να είναι η εύρυθμη λειτουργία του Ινστιτούτου, η προσέλκυση πόρων και η σύνδεση του Ινστιτούτου με την βιομηχανία.
Πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τον διευθυντή του Κέντρου).
Το όριο ηλικίας των υποψηφίων διευθυντών πρέπει να διατηρηθεί στα 62 χρόνια.
Τα προσόντα των υποψηφίων διευθυντών Ινστιτούτων πρέπει να είναι αυτά της παραγράφου 1.2.
Αν ο διευθυντής αποδειχθεί ανεπαρκής, για οποιονδήποτε λόγο, δεν προβλέπεται απολύτως καμία διαδικασία απομάκρυνσης του. Προτείνω , κατ’ αναλογία της παραγράφου 4, να προβλεφτεί ότι : «Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου μπορεί να παυθεί με απόφαση του ΥΠΑΙΘ, για λόγους αδυναμίας ή ανεπάρκειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και μετά από εισήγηση της Ολομέλειας των ερευνητών του Ινστιτούτου με πλειοψηφία των τριών πέμπτων των ερευνητών του, σε συνεδρίαση από την οποία ο Διευθυντής απέχει και η οποία συνέρχεται μετά από αίτημα του 1/3 των ερευνητών».
Στην παράγραφο 13, πως και από ποιον προσδιορίζεται η «επιτυχής» ολοκλήρωση της θητείας? Είναι δυνατόν να επιβραβεύουμε έναν ανεπαρκή διευθυντή ?
Προτείνω η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από το ΔΣ του Κέντρου, μετά το τέλος της θητείας του διευθυντή, αφού αξιολογήσει το έργου του.
Α. Τραυλός, Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Ο διευθυντής Ινστιτούτου παίζει κρίσιμο ρόλο στην λειτουργία του. Είναι θέση κατά κύριο λόγο διοικητική, διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, και λιγότερο ερευνητική. Τα κύρια καθήκοντά του πρέπει να είναι η εύρυθμη λειτουργία του Ινστιτούτου, η προσέλκυση πόρων και η σύνδεση του Ινστιτούτου με την βιομηχανία. Πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τον διευθυντή του Κέντρου). Το όριο ηλικίας των υποψηφίων διευθυντών πρέπει να διατηρηθεί στα 62 χρόνια. Τα προσόντα των υποψηφίων διευθυντών Ινστιτούτων πρέπει να είναι αυτά της παραγράφου 1.2. Αν ο διευθυντής αποδειχθεί ανεπαρκής, για οποιονδήποτε λόγο, δεν προβλέπεται απολύτως καμία διαδικασία απομάκρυνσης του. Προτείνω , κατ’ αναλογία της παραγράφου 4, να προβλεφτεί ότι : «Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου μπορεί να παυθεί με απόφαση του ΥΠΑΙΘ, για λόγους αδυναμίας ή ανεπάρκειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και μετά από εισήγηση της Ολομέλειας των ερευνητών του Ινστιτούτου με πλειοψηφία των τριών πέμπτων των ερευνητών του, σε συνεδρίαση από την οποία ο Διευθυντής απέχει και η οποία συνέρχεται μετά από αίτημα του 1/3 των ερευνητών». Στην παράγραφο 13, πως και από ποιον προσδιορίζεται η «επιτυχής» ολοκλήρωση της θητείας? Είναι δυνατόν να επιβραβεύουμε έναν ανεπαρκή διευθυντή ? Προτείνω η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από το ΔΣ του Κέντρου, μετά το τέλος της θητείας του διευθυντή, αφού αξιολογήσει το έργου του. Α. Τραυλός, Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ