ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1και 2
Αξιότιμε κύριε υπουργέ
Ευχαριστούμε για την προσπάθειάς σας για την νομική τακτοποίηση των Εκκλησιών μας.
Νομίζω ότι χρειάζεται κάποια διευκρίνιση στο άρθρο 1 ώστε αργότερα να μην είναι στην δικαιοδοσία του κάθε δικαστή η ερμηνεία του καθώς και μείωση του αριθμού 300 μελλών στο θρησκευτικό πρόσωπο.
Συγκεκριμένα αναφέρετε:
Άρθρο 1
Έννοια Θρησκευτικής Κοινότητας
«Θρησκευτική κοινότητα είναι ικανός αριθμός φυσικών προσώπων με
συγκεκριμένη θρησκευτική Ομολογία γνωστής θρησκείας, μόνιμα
εγκατεστημένων σε ορισμένη γεωγραφική περιοχή, με σκοπό την
κοινή άσκηση της λατρείας της και την τέλεση των καθηκόντων που απαιτούνται από την κοινή Ομολογία των μελών της.»
στην δε αιτιολογική έκθεση Άρθρο 1
«(δ) μόνιμα εγκατεστημένοι, ήτοι αποτελούν μόνιμη και όχι παροδική ή περιφερόμενη κοινότητα (ε) σε καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, η οποία φυσικά δεν μπορεί να εκτείνεται αυθαίρετα αλλά προσδιορίζεται από την περιοχή στην οποία κατοικούν ή διαμένουν τα πρόσωπα της κοινότητας»
Το ερώτημά μας είναι αυτή η «ορισμένη γεωγραφική περιοχή» τι περιλαμβάνει και πόσο μπορεί να επεκταθεί.;
Αναφέρεστε σε μια συγκεκριμένη γειτονιά όπου βρίσκεται μια τοπική Εκκλησία ή μια ευρύτερη περιοχή μια περιφέρεια ή νομός ή πόλις όπως η Αθήνα ή ο Πειραιάς ή νότια ή βόρεια προάστια κ.λ..;
Αυτό είναι σημαντικό για μας να το γνωρίζουμε, γιατί αντιλαμβάνεσθε ότι με τα αριθμητικά δεδομένα των Εκκλησιών μας ελάχιστες Εκκλησίες μπορούν να έχουν αριθμό μελών 300 άτομα σε μια τοπική εκκλησία. Αν όμως η περιοχή είναι ευρύτερη υπάρχει ενδεχόμενο τοπικές εκκλησίες με το ίδιο πιστεύω να σχηματίσουν μαζί κατ αρχάς ένα θρησκευτικό πρόσωπο.
Αυτό αντιλαμβάνεσθε μπορεί να συμβεί στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου πιθανώς σε κάποια συγκροτήματα εκκλησιών να υπάρχουν πολλές εκκλησίες διασκορπισμένες .
Τι θα συμβεί όμως σε μια μικρή πόλη όπου υπάρχει μία μόνο εκκλησία με συγκεκριμένη δογματική άποψη αν ο αριθμός των μελών της είναι κάτω από 300;
Θέλουμε να πιστεύουμε, για να έχει νόημα ο νόμος και να αφορά τις περισσότερες εκκλησίες, ότι θα διευκρινίσετε ότι πρόκειται για μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και ότι θα κατεβάσετε αισθητά τον κατώτερο αριθμό των μελλών του θρησκευτικού προσώπου ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν αυτόνομες εκκλησίες όπως σήμερα. Αλλιώς η προσπάθεια σας να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα, οι μέχρι τώρα λειτουργούσες εκκλησίες μας , θα αφορά ελάχιστες εκκλησίες αδικώντας τις υπόλοιπες.
Μετά τιμής
Αντώνιος Περιάλης
Λειτουργός Της Ελευθέρας Ευαγγελικής εκκλησίας Ν. Ιωνίας
Γ. Γραμματέας του Σωματείου «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ»
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1και 2 Αξιότιμε κύριε υπουργέ Ευχαριστούμε για την προσπάθειάς σας για την νομική τακτοποίηση των Εκκλησιών μας. Νομίζω ότι χρειάζεται κάποια διευκρίνιση στο άρθρο 1 ώστε αργότερα να μην είναι στην δικαιοδοσία του κάθε δικαστή η ερμηνεία του καθώς και μείωση του αριθμού 300 μελλών στο θρησκευτικό πρόσωπο. Συγκεκριμένα αναφέρετε: Άρθρο 1 Έννοια Θρησκευτικής Κοινότητας «Θρησκευτική κοινότητα είναι ικανός αριθμός φυσικών προσώπων με συγκεκριμένη θρησκευτική Ομολογία γνωστής θρησκείας, μόνιμα εγκατεστημένων σε ορισμένη γεωγραφική περιοχή, με σκοπό την κοινή άσκηση της λατρείας της και την τέλεση των καθηκόντων που απαιτούνται από την κοινή Ομολογία των μελών της.» στην δε αιτιολογική έκθεση Άρθρο 1 «(δ) μόνιμα εγκατεστημένοι, ήτοι αποτελούν μόνιμη και όχι παροδική ή περιφερόμενη κοινότητα (ε) σε καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, η οποία φυσικά δεν μπορεί να εκτείνεται αυθαίρετα αλλά προσδιορίζεται από την περιοχή στην οποία κατοικούν ή διαμένουν τα πρόσωπα της κοινότητας» Το ερώτημά μας είναι αυτή η «ορισμένη γεωγραφική περιοχή» τι περιλαμβάνει και πόσο μπορεί να επεκταθεί.; Αναφέρεστε σε μια συγκεκριμένη γειτονιά όπου βρίσκεται μια τοπική Εκκλησία ή μια ευρύτερη περιοχή μια περιφέρεια ή νομός ή πόλις όπως η Αθήνα ή ο Πειραιάς ή νότια ή βόρεια προάστια κ.λ..; Αυτό είναι σημαντικό για μας να το γνωρίζουμε, γιατί αντιλαμβάνεσθε ότι με τα αριθμητικά δεδομένα των Εκκλησιών μας ελάχιστες Εκκλησίες μπορούν να έχουν αριθμό μελών 300 άτομα σε μια τοπική εκκλησία. Αν όμως η περιοχή είναι ευρύτερη υπάρχει ενδεχόμενο τοπικές εκκλησίες με το ίδιο πιστεύω να σχηματίσουν μαζί κατ αρχάς ένα θρησκευτικό πρόσωπο. Αυτό αντιλαμβάνεσθε μπορεί να συμβεί στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου πιθανώς σε κάποια συγκροτήματα εκκλησιών να υπάρχουν πολλές εκκλησίες διασκορπισμένες . Τι θα συμβεί όμως σε μια μικρή πόλη όπου υπάρχει μία μόνο εκκλησία με συγκεκριμένη δογματική άποψη αν ο αριθμός των μελών της είναι κάτω από 300; Θέλουμε να πιστεύουμε, για να έχει νόημα ο νόμος και να αφορά τις περισσότερες εκκλησίες, ότι θα διευκρινίσετε ότι πρόκειται για μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και ότι θα κατεβάσετε αισθητά τον κατώτερο αριθμό των μελλών του θρησκευτικού προσώπου ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν αυτόνομες εκκλησίες όπως σήμερα. Αλλιώς η προσπάθεια σας να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα, οι μέχρι τώρα λειτουργούσες εκκλησίες μας , θα αφορά ελάχιστες εκκλησίες αδικώντας τις υπόλοιπες. Μετά τιμής Αντώνιος Περιάλης Λειτουργός Της Ελευθέρας Ευαγγελικής εκκλησίας Ν. Ιωνίας Γ. Γραμματέας του Σωματείου «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ»